Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Lussebullar

I bloggvärlden haglar det tätt med recept på lussebullar så här i december, och idag, på självaste luciadagen, når de nog sin kulmen. Det finns så många olika trips och trix att ta till för att få de där extra saftiga lussebullarna, och det kan vara svårt att bestämma sig för vilket recept man ska följa. Många förespråkar kesella för att få extra saftighet, men hur gör man om man bor i Italien och inte har tillgång till kesella? Jo, det ska jag berätta. Man får helt enkelt gå tillbaka till de gamla hederliga recepten, med mera smör. De som man bakade utefter innan nymodigheter som kesella kom till världen. Och det är precis vad jag har gjort i år och jag fick till en riktigt bra och lättarbetad deg. 
 
Dessutom kan jag rekommendera att lägga russinen i blöt cirka en timme innan de ska pressas ner i bullarna. Detta gör att russinen inte drar åt sig vätska från degen, och bullarna blir således saftigare. Tänk också på att saffran är en uttorkande krydda, så om du blandar i mer saffran i degen för att få en djupare saffranssmak, så kommer degen antagligen också bli torrare. Kompensera i så fall med mer vätska.
 
Så, det var dagens tips från coachen, nu över till receptet.
 
 
Lussebullar (18-20 stycken)
25 gram jäst
100 gram smör
2 ½ dl mjölk
1 gram saffran
1 krm salt
1 dl strösocker
½ ägg
7 dl mjöl
 
½ ägg
blötlagda russin
 
1.
Smula jästen i en bunke.
 
2.
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till fingervarmt. Rör ner saffran i vätskan och häll sedan över jästen. Rör om tills jästen löses upp.
 
3.
Rör ner socker, salt och det halva ägget. Blanda sedan ner mjölet, lite i taget. Jag knådade degen cirka fem minuter med hjälp av en elvisp med degkrokar. Degen ska vara lite kladdig när du är klar, den kommer att bli smidigare när den jäst.
 
4.
Lägg en handduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka en timme.
 
5.
Ta ut 18-20 degklumpar av degen och forma till lussekatter. Lägg på plåt och täck med handduk. Låt jäsa en andra gång, denna gång i cirka 20-30 minuter.
 
6.
Pensla med den andra halvan av ägget och tryck ner russinen. Grädda i 225 graders ugn i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
 
Glad Lucia på er!

Kommentarer
Postat av: Faster

Glad Lucia till dig med! 😍

2013-12-13 @ 23:56:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0