Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Quinoabollar med zucchinispaghetti och avokadosås

Vet ni om att det går att ha köttfria dagar, veckor, månader, utan att för den sakens skulle behöva leva bara på isbergssallad och tomat? Vegetariska rätter går att utveckla och variera i oändlighet, kanske till och med i större utsträckning än kötträtter, och det är det som gör det så himla bra. Dessutom är det gott och bra för din kropp, så att introducera mer grönt på tallriken är inte ett straff, snarare tvärtom.
 
För att hylla denna kärlek till grönsaker gjorde jag igår en helt och hållet grön rätt. Alltså, bokstavligen grön. Grön spenat, grön zucchinispaghetti, gröna quinoabollar, grön avokadosås. Grönt är skönt, så det var en fröjd för ögat. Och för munnen. Jösses vad gott det var! Jag satt och o:ade och å:ade för mig själv i lägenheten. 
 
 
Det här får bli min gröna version av spaghetti och köttbullar. Ett helt ypperligt substitut om ni frågar mig. Typ till och med bättre! (Om man bortser från farmors köttbullar såklart för de knäcker! Recept på dem hittar ni här). Rätten tar ingen tid att knåpa ihop, för när smeten till quinoabullarna är gjord, går de klart i ugnen, och under den tiden kan ni mixa ihop en snabb avokadosås och skära er zucchinispaghetti så att allt är förberett efter de 25 minuterna quinoabollarna ska vara i ugnen.
 
 
Quinoabollar med zucchinispaghetti och avokadosås
(4 port)
 
2 dl (okokt) quinoa
4 dl vatten
½ kruka färsk basilika
½ kruka färsk persilja
150 gram mandel
150 gram ricotta
1 ½ msk kikärtsmjöl (annat mjöl fungerar också)
1 ½ tsk fiberhusk
½ citron, skalet
2 tsk olivolja
2 tsk flingsalt
Paprikapulver
Peppar
 
2 avokado
½ citron, saft och skal
Ca 40 gräslöksstrån, hackade
1 vitlöksklyfta, finhackad/pressad
7-8 droppar Tabasco
Salt&peppar
 
2 zucchini
2 stora nävar babyspenat (eller annan sallad)
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Mät upp quinoan och vattnet i en kastrull. Salta. Låt koka upp och lämna att sjuda i 5-10 minuter. Quinoan ska inte bli helt klar. Häll sedan av återstående vatten genom en finmaskig sil. Låt svalna något (skölj i kallt vatten om ni har bråttom).
 
3. 
Grovhacka basilikan, persiljan och mandlarna och mixa dem sedan till en massa. Det får gärna vara lite grova mandelbitar kvar, det ger ett gott tuggmotstånd. 
 
4.
Blanda i resterande ingredienser och rör om. Låt quinoasmeten stå och svälla fem minuter så att fiberhusket hinner binda smeten. Rulla sedan till bollar - jag fick 13 stycken av ovanstående mängd - och grädda i 25 minuter i ugnen. Ta ut och vänd dem runt en tredjedel var 10:onde minut så att de blir jämt gräddade.
 
5.
Mixa alla ingredienser till avokadosåsen.
 
6.
Hyvla zucchinin längs långsidan med en osthyvel. Hyvla tills det inte återstår mer att hyvla och lägg sedan alla bitar på hög igen. Skär tunna spaghetti av zucchiniskivorna.
 
7.
Servera quinoabollarna på en spenatbädd, följt av zucchinispaghettin och toppa med avokadosåsen. Salta och peppra efter smak.
 
Enjoy!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0