Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pizza på blomkålsbotten och hemmagjord tomatsås

Vi vet alla hur gott det är med pizza. Vi vet alla också hur mätt man kan bli av pizza. Och att man kan få dåligt samvete efter att man tryckt i sig över 1000 näringslösa kalorier under en och samma måltid. Men vet ni? De dagarna är förbi! För här kommer ett recept på världens bästa, nyttiga, pizza. Ja, ni läste rätt! Nyttig pizza. Ni kan börja älska mig nu...
 
Hemligheten är att göra pizzabottnen av något som inte är vitt mjöl eftersom detta mjöl dels är en produkt med högt kaloriantal, men framförallt saknar fibrer, mineraler och andra vitaminer som vår kropp behöver. Så om man inte får använda mjöl, hur sjutton ska man då få ihop en pizzabotten? Hemligheten stavas: b l o m k å l.
 
 
Det låter ju helt absurt att göra en pizzabotten på blomkål, men jag lovar er, det fungerar. Och ni som är rädda för blomkålssmak kan jag försäkra att ni inte kommer känna någonting av den. Innan blomkålen blir en botten blandas den nämligen ut med lite philadelphia, parmesan och valfria kryddor, så ni kan själv styra vart ni vill ta smakerna.
 
Till skillnad från vanlig pizza så ska blomkålsbottnen förgräddas innan toppingen åker på. Det gör man för att bottnen annars inte har en chans att krispa till sig. När den är förgräddad ser den riktigt trist ut. Men det är då det är dags att lägga på din hemmalagade tomatsås och den topping du tycker allra mest om. Låt mig understryka vikten av att göra egen tomatsås - i den hittar du 50 procent av smakerna! När toppingen är på återstår inte många minuter tills dess att du får hugga in i din näringsrika, helt-utan-dåligt-samvete, fantastiskt goda pizza.
 
Så, färdigsnackat. Över till receptet.
 
 
Pizza på blomkålsbotten (1 pizza/portion)
½ mellanstort blomkålshuvud
25 g philadelphia
3 msk riven parmesan
1 tsk fiberhusk
1 ägg
Timjan/Paprikapulver/Salt/Peppar
 
Hemmagjord tomatsås (lagom till 1 pizza)
7-8 romanatomater
½ dl passerade tomater
1 ½ msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, grovhackad
1 nypa socker
3-4 droppar Tabasco
Oregano/Paprikapulver/Salt/Peppar
 
Topping (valfri såklart, men detta använde jag)
3-4 färska champinjoner
1 bit kokt skinka
2 msk riven parmesan
1 näve ruccola
 
 
1.
Börja med att göra tomatsåsen så att den hinner tjockna till sig. Skär de färska tomaterna i mindre bitar. Stek dem i olivolja på svag värme (låt det ta lite tid så att all saft och smak hinner sippra ut från tomaterna). När de börjat bli mjuka, har tappat sin form och skalet börjar separera från köttet, tillsätt då övriga ingredienser och låt allt puttra ihop. Rör om då och då. Efter cirka 20 minuter ska tomatsåsen ha börjat tjockna. Smaka av och ställ åt sidan.
 
2.
Sätt ugnen på 210 grader.
 
3.
Ta bort blomkålsblommorna från stjälkarna. Se till att få med så lite stjälk som möjligt. Lägg dem i en bunke och mixa dem till en massa med hjälp av en stavmixer. Tillsätt philadelphian, parmesanosten, ägget, fiberhusken och kryddorna och rör om till en smet. Låt stå i 10 minuter. Med hjälp av en större sked, bred ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jämna till kanterna så att den blir rund och fin.
 
4.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Håll koll på bottnen så att den inte bränner.
 
5.
Under tiden som bottnen är i ugnen kan du steka dina champinjoner i lite olja så att de blir mjuka. Detta eftersom pizzan, när toppingen är på, bara ska vara inne i ugnen ytterligare några få minuter. Om man inte förstekt champinjonerna hinner de inte bli klara. Detta steg är såklart valfritt beroende på ditt val av topping.
 
6.
Toppa pizzan med tomatsås och ditt val av topping. Höj ugnstemperaturen till 225 grader och sätt in pizzan i övre delen av ugnen i cirka 3-5 minuter. Håll koll så att du inte bränner den. Sedan mina vänner, är det bara att hugga in!
 
 
Buon appetito!

Kommentarer
Postat av: M

Det låter ju inte klokt men ser härligt ut så tydligen funkar det. Ska pröva det någon dag. Idag har vi ätit vietnamesisk mat. Gott! Följde receptet jag visade dig. Köket fullt av kastruller. Haha!

Svar: Åhh, vad gott! Hur smakade det? Som i Vietnam? Tog du ingen bild?
Louise Laurenius

2014-01-26 @ 20:23:09
Postat av: Linn Ekman

Måste testa!! Tack fina du för receptet

Svar: Varsegod fina du! Ja testa! Och låt mig veta hur det gick! :)
Louise Laurenius

2014-01-28 @ 18:55:54
URL: http://www.linnslifeee.blogg.se
Postat av: Alice

Åh det ser jättegott ut! :o

Svar: Tack! :) Och, ja det var supersmarrigt! Du får testa!
Louise Laurenius

2014-01-28 @ 18:58:45
URL: http://www.aliiicejohanssson.blogg.se
Postat av: Linda

När jag först läste "pizza på blomkålsbotten" lät det som inget för mig, men det ska helt klart prövas! :)

Svar: Haha, jag förstår att man kan bli lite skeptisk över det där med blomkålsbotten. Men skenet bedrar! ;) Det är supergott. Hör av dig vad du tycker, om du bestämmer dig för att testa själv!
Louise Laurenius

2014-01-28 @ 19:06:51
URL: http://lllindas.blogg.se
Postat av: Esmeralda

mums vad gott, ska testa detta :D

Svar: Ja, det tycker jag absolut du ska göra! Det är så himla gott!
Louise Laurenius

2014-01-28 @ 19:11:38
URL: http://getfitandhealthy.blogg.se/
Postat av: sophie

gott! jag undrar om denna botten blir knaprig? du skrev att den me zucchini inte blev det!

Svar: Den blir inte knaprig som en vanlig pizza, men den blir bättre än zucchinibottnen. Om du har en pizzasten att baka på, så tror jag den kan bli grym. Jag har bakplåtspapper på plåt, och det gör att det inte kommer inte så mycket luft under degen, vilket gör den lite mjuk. Men fortfarande väldigt god! :D
Louise Laurenius

2014-04-03 @ 19:53:45
URL: http://www.sophiehk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0