Daal
Förra veckan var jag hemma hos en kompis på middag och hon bjöd på Daal, en krämig indisk linsgryta gjord på röda linser kokade med kokosmjölk, ingefära, garam masala och massa annat smarrigt. Det var så himla gott att jag längtat efter att få äta det igen sedan dess. Så igår tog jag helt enkelt tag i att laga min egen Daal, inspirerad av hennes recept, men med några ändringar (jag hade till exempel ingen garam masala hemma så jag tömde i princip de kryddburkar jag hade istället). Så himla gott! Och nyttigt - linser är fulla med protein! Det här måste ni prova. Har ni tid så baka gärna eget Naanbröd till. Har ni inte tid så köp det helt enkelt. Eller ät med gott knäckebröd, det gjorde jag och det fungerade också, även om knäckebröd inte suger upp såsen lika bra som mjukt bröd.
Daal
(2 port)
1 ½ dl torkade röda linser
1 ½ dl kokosmjölk
1 ½ dl krossade tomater
2-3 dl vatten
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 bit färsk ingefära (ca 2-3 cm)
1 tsk torkad ingefära
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk Srirachasås
1 tsk Worcestershiresås
1 msk soja
3 msk kokosflingor
1 stor näve bladspenat
1 dl turkisk yoghurt
1-2 Naanbröd
1.
Börja med att hacka lök och vitlök. Stek mjuka i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt tomatpuré, riven färsk ingefära, torkad ingefära, kanel och kardemumma och låt dem steka med för att få fram smakerna av kryddorna mer.
2.
Tillsätt linserna och häll på kokosmjölk och krossade tomater. Låt koka på svag värme i cirka 20-25 minuter, tills linserna blivit mjuka (de får dock gärna ha en liten kärna kvar får gott tuggmotstånd) och spä med vatten under tiden så att grytan inte torkar ut. Smaka av med Srirachasås (eller några droppar Tabasco), Worcestershiresås och soja, samt salt och peppar (och eventuellt mer av övriga kryddor om grytan blivit för utspädd och smaklös).
3.
Torrosta kokosflingorna i en stekpanna tills de blivit gyllende. Blanda ner i Daalen. Ta bort pannan från värmen och vänd ner spenaten så att den tillagas av eftervärmen från grytan.
4.
Servera med varma Naan-bröd och några klickar turkisk yoghurt.
Enjoy!
Kommentarer
Postat av: Matilda
Hur gott som helst!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Annster
Ser gott ut :)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Robex Lundgren
mums
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: MYLLENBERG - finalist i Top Model Worldwide
Åh, älskar indisk mat. Linser är supergott och likaså kokosmjölk. Det här receptet får en ju testa :D
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Ebba Molin
åh det är så himla gott...älskar indiskt!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Lovisa Wallin
yummy! älskar sådan mat, känns så mysigt/bra/fräscht!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Marie Bergman
Ser gott ut =)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Fani
Så gott med indisk mat ju och det här lät och såg verkligen dönajs ut :)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: bella
Muums :D
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film
Mumsigt
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: joe
Mums så gott :)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Sabina
Ser fantastiskt gott ut! :)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Biggeros
Nej, så sugen jag blev nu!! Det måste jag prova=)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Johan
Låter riktigt gott.
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Anonym
provade det här igår och det var jättegott! ny favorit! tack för receptet :)
Svar:
Louise Laurenius
Trackback