Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Laxtartar med majs och avokado

När jag gjorde min laxsashimi häromdagen använde jag inte upp hela biten lax jag hade köpt. Istället har den legat och dragit i sin marinad i två dagar i kylen. Full av smak igår när jag skulle använda den med andra ord. Jag hade redan bestämt att det skulle bli tartar av laxen, och insåg att det även var det perfekta målet efter träning - har man bara rätt ingredienser går det ju hur snabbt som helst att tillaga... just eftersom det inte ska tillagas
 
Jag beslutade mig för att använda upp ingredienser jag hade i kylen för att stapla min tartar. Därför blev det att ett lager betod av mixad majs, ett lager av laxen, och ett lager av en halv avokado mixad med ricotta. Tyvärr blev det undre lagret alldeles för löst, så när jag tog bort formen (och formen i detta fall var en urdiskad konservburk som jag tagit bort både toppen och botten på - fungerar hur bra som helst om man inte har en multiring) så spred hela tartaren ut sig. Ingen skönhet med andra ord - men fantastiskt gott!
 
 
Laxtartar med majs och avokado
(1 port)
130-150 g färsk lax
1 dl majs (från konserv går bra)
½ avokado
1 msk ricotta
Några droppar Tabasco
1 krm citronsaft
Salt/peppar
Persilja
 
Marinad till lax
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk olivolja
½ msk riven ingefära
Salt/peppar
 
1. 
Gör i ordning marinaden till laxen och låt laxfilén marinera - minst en timme, men gärna längre. Eftersom laxen ska ätas rå ska den helst frysas ett dygn innan den läggs i marinaden. Köp hellre färsk lax och frys än att använda redan färdigfrysta laxfiléer - det är stor skillnad på smak!
 
2.
Mixa majs med salt och peppar med en stavmixer. Addera eventuellt lite kikärtor till detta lager för att få bättre stadga! Lägg i botten på din form tryck till med en sked för att få ett jämt lager.
 
3.
Grovhacka laxen med en kniv - använd inte en mixer till detta - du vill ha lite struktur på laxbitarna. Lägg ovanpå majsen och tryck till med en sked.
 
4.
Mixa avokado med citronsaft, Tabasco, salt och peppar. Lägg ovanpå laxen.
 
5.
Lyft upp formen. Toppa med persilja. Enjoy!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0