Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Galette med Västerbottenostkräm, spenat och lax

I lördags var det den 14 mars 2015. På amerikanskt vis, där man skriver månad före dag, blir det 3/14/15, vilket om man skriver om det blir 3,1415, vilket är talet π (pi), vilket på engelska uttalas [paj]. Alltså, var det paj-dagen i lördags! Och eftersom detta inte kommer hända igen de närmsta 100 åren, kände jag att det skulle uppmärksammas, därför valde jag att fira med en galette. Nu vet jag att en galette inte är en riktig paj, men för denna gången fick den duga.
 
I veckan fick jag en påse med Västerbottenost av Emelie, så jag gjorde en Västerbottenostgalette som blev helt underbart god. Bara genom att mixa Västerbottenost med ricotta, en äggula och lite peppar fick jag till den perfekta krämen. Den var så god att jag nog åt upp hälften med sked. Spenat och lax fick också vara med på toppen, och det blev en fulländad lördagsmiddag.
 
Jag utgick från rödbetsgaletten jag gjorde i höstas, men halverade mer eller mindre degen. Jag skulle ändock säga att receptet räcker till två personer, för Västerbottenostkrämen är väldigt mättande.
 
 
Galette med Västerbottenostkräm, spenat och lax
(1 galette, 1-2 port)
1 dl vetemjöl
¼ dl skalade sesamfrön
½ tsk salt
25 gram smör
1 äggula
1 tsk citronjuice
1 msk kallt vatten
Sesamfrön till topping
 
2 msk ricotta
3 msk riven Västerbottenost
1 äggula
Peppar
 
1 näve färsk spenat
1 tsk olivolja
Riven muskotnöt
 
50 gram kallrökt lax
Granatäppelkärnor
 
1.
Börja med att göra degen. Blanda vetemjöl, sesamfrön och salt i en skål. Skär (det kylskåpskalla) smöret i tärningar och arbeta in i mjölblandningen tills det bildas smulor. Tillsätt sedan äggula, citronjuice och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Överarbeta inte den, det är ok om den fortfarande är lite kladdig, du kommer ändå tillsätta mjöl vid utbakningen. Plasta in degen i plastfolie och lägg i kylen minst en timme.
 
2.
Mixa under tiden västerbottenost med ricotta och en äggula. Smaka av med peppar (eventuellt också salt, men tänk på att osten redan är relativt salt). Stek spenaten mjuk i olivolja, krydda med muskot.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram degen från kylen. Mjöla bakbordet rikligt och kavla ut degen till en cirkel cirka 20-25 cm i diameter. Kanterna får gärna var lite ojämna, det ger bara ett mer rustikt utseende. Lägg degen på bakplåtspapper på en plåt. 
 
4.
Bred ut ostkrämen i mitten av degen men lämna en kant på cirka 2-3 centimeter tom. Toppa med spenaten. Vik in kanterna och överlappa dem lite medan de viker in dem. Klistra ihop kanterna lite med kallt vatten, toppa med sesamfrön.
 
5.
Sätt in i ugnen i 30-40 minuter, tills kanterna blivit gyllene och degen är krispig. Ta ut, låt svalna något, toppa sedan med kallrökt lax och granatäppelkärnor.
 
Happy Pi(e) Day!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0