Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pistagebullar

Kanelbullens dag kräver ju sin bulle, inte sant? Det var i alla fall vad jag tänkte imorse när jag slog upp ögonlocken, så jag stegade direkt ut i köket och satte igång med att knåda ihop en deg. Dock insåg jag först när degen stod på jäsning och jag skulle göra fyllningen att jag inte hade mer än en halv tesked kanel hemma. #Fail. Jahapp, so much for them kanelbullar. Det var bara att tänka om. Jag älskar pistagenötter och har nästan alltid ett gäng hemma, och idag fick de bistå som nödfyllning när kanelen var slut. Pistagenötter, smör, socker och vanilj. Helt omöjligt att det skulle kunna gå fel. Och det gjorde det inte heller. Så goda! Här kommer mitt recept på en vetedeg som går att användas till precis vilken fyllning ni vill. 
 
 
Pistagebullar
(20 stycken)
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
50 g rumsvarmt smör
½ tsk stött kardemumma
1 nypa salt
7-10 dl vetemjöl
 
150 g smör
1 dl skalade pistagenötter
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
 
1 dl socker
1 dl vatten
Pistagenötter
 
1.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör om till en jämn vätska utan klumpar. Häll i socker, smör, kardemumma och salt. Rör om. Tillsätt sedan mjölet lite i taget medan du vispar (elvisp med degkrok funkar om du inte har en fancy köksmaskin). Arbeta degen rätt hårt i fem-tio minuter. Täck sedan med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
 
2.
Släng ner smöret (delat i mindre bitar), pistagenötter, socker, vaniljpulver och kanel i en matberedare och mixa tills smöret är mjukt och alla ingredienser blandats.
 
3.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut den enda delen på mjölat bakbord. Kavla till en rektangel. Bred på hälften av pistagefyllningen på nästan hela rektangeln, spara någon centimeter på tippen. Rulla ihop. Skär degen i 10 bitar och lägg varje bit med snittytan upp i en (muffins)form. Upprepa med adra delen deg. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
 
4.
Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka upp tills sockerkristallerna smält i vattnet och det blivit en jämn sockerlag. Hacka pistagenötterna.
 
5.
Sätt ugnen på 230 grader. Grädda bullarna 8-10 minuter. Håll koll, när de fått fin färg är de klara.
 
6.
Pensla dem direkt när de kommit ut ur ugnen med sockerlagen. Toppa med hackade pistagenötter. Ät med varm mjölk! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0