Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Kanelbullar med kardemumma och extra mycket fyllning

Nygräddade kanelbullar med ett glas varm mjölk! Det hör ju egentligen till hösten och Kanelbullens dag i oktober. Men alltså. Med vädret som råder utanför fönstret idag, kan man ju inte tro att det är annat än höst. Vad hände? Jag gick från 40 graders olidlig värme i Milano, till 14 graders olidlig kyla i Skåne. Finns det inget normalt sommarväder längre?
 
 
Nåväl. Inget piggar väl upp en dag så mycket som nygräddade bullar? Det här är helt vanliga, hederliga kanelbullar, inte glutenfria eller laktosfria - eller sockerfria för den delen heller. Men ibland har jag lust att bara göra något vanligt även om det för mig nu innebär att jag får bjuda bort alla bullar, eftersom jag trots allt vidhåller min glutenfria diet. Men. Bortgiven glädje är också fint. Och för mig räcker det att få dofta på det färdiga resultatet. Och titta på dem. För är de inte fina?
 
Den här degen är gjord med kardemumma - det gör hela skillnaden. En kanelbulledeg utan kardemumma ger verkligen inte samma underbara resultat. Och fyllningen är dubblad - för ingen vill väl ha en torr kanelbulle till fikan? Dessutom penslar jag bullarna med en sirapsblandning och strösslar dem med kardemummasocker direkt när de kommer ut från ugnen. Alltså...!
 
 
Kanelbullar med kardemumma och extra mycket fyllning
(10-12 stycken)
25 g färsk jäst
2 dl mjölk
75 g smör
¾ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
1 litet ägg
6 dl vetemjöl special + lite till utbakningen 
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
½ dl strösocker
 
1 ägg till pensling 
 
Topping
½ dl vatten
2 msk ljus sirap
1 tsk kardemumma
½ dl strösocker
 
1.
Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk och smör till fingervarmt i en kastrull. Slå över jästen och rör om så att jästen löser sig.
 
2.
Tillsätt strösocker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget, samtidigt som maskinen arbetar. Du kanske inte behöver använda allt mjöl - när degen släpper från kanterna behöver du inte hälla i mer. Arbeta degen cirka 10 minuter så att den bli elastisk och fin.
 
3.
Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.
 
4.
Sätt ut smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat. Blanda sedan med kanel och socker.
 
5.
Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord. Bred över fyllningen och vik först in en tredjedel mot mitten, och sedan den andra tredjedelen ovanpå (treslag). Platta till och jämna ut, kavla eventuellt lite lätt ovanpå degen.
 
6.
Slär 10-12 remsor av degen, beroende på hur stora du vill att bullarna ska bli. Byxa varje remsa (det vill säga, skåra dem igen, men inte hela vägen upp). Twinna "byxbenen" runt varandra. Vira sedan den twinnade remsan runt två fingrar och avsluta med att dra över änden över cirkeln. Förstår ni? Annars kan ni bara snurra in remsan som en halv lussebulle. Gör som ni vill - det kommer smaka lika gott!
 
7.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
 
8.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 
9.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i ugenen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter - håll koll!
 
10.
Banda vatten med ljus sirap i en skål. Blanda strösocker med malen kardemumma i en annan skål.
 
11.
Direkt när bullarna kommer ut från ugnen, penslar du dem med sirapsblandningen och strösslar över kardemumma- och sockerblandningen.
 
12.
Låt svalna på galler.
 
Enjoy!

Kommentarer
Postat av: Charlotte Uleskog

Åh va sugen jag blev nu! Håller med, jag försöker äta nyttigt, men ibland vill man bara ha en helt vanlig kanelbulle! detta receptet verkar kanonbra, får nog sparas :)

2016-08-11 @ 15:54:41
URL: http://charlotteuleskog.blogg.se
Postat av: Lund Johanna

Ja, det luktar ju så gott så bara att stå i köket i en halvtimme gör att man tror man ätit sju, åtta stycken. När jag var liten brukade jag sitta på bänken när mamma bakade och lukta i kardemumma-bunken, lite som en sniffare :)

Svar: Haha, vilket roligt litet minne! :)
Louise Laurenius

2016-08-13 @ 23:32:22
URL: http://lundjohanna.se/blogg
Postat av: Mirre

Oh de ser helt perfekta och goda ut

2016-08-26 @ 22:46:34
URL: http://sweetwords.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0