Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Bönbollar med tahini, solrosfrön och parmesan serverade i reducerad tomatsås

Jag ville först skriva att detta var ett recept på vegetariska köttbullar, men det är ju helt klart en oxymoron! (Ordet oxymoron lärde jag mig av min kompis Karin när vi pluggade i Florens, och i fem års tid har jag väntat på att få använda det - äntligen kom chansen. En oxymoron är en självmotsägelse, det vil säga när två ord som är varandras motsvarighet kombineras, som t.ex. jätteliten eller skitgott. Eller vegatariska köttbullar. Ok, svenskalektionen över). Men att bara skriva vegetariska bullar låter konstigt. Så valet föll till slut på bönbollar, och om det låter smakligt eller ej, det får ni bestämma, men efter denna långa utveckling vet ni i alla fall att de både är vegetariska och innehåller bönor.
 
Jag blev så himla sugen på tomatsås, men eftersom endast tomatsås känns som en ytterst okomplett måltid, fick jag gnugga geniknölarna och rannsaka skafferiet, och resultatet blev alltså dessa bönbollar. Väldigt smarriga. De får extra crunch av parmesanen i smeten, som blir krispig när den steks, och dessutom extra crunch av sesamfröna som jag använde till panering. Om ni planerar att göra ett vegetariskt julbord i år, så kanske dessa kan vara ett alternativ till köttbullarna? 
 
 
Bönbollar med tahini, solrosfrön och parmesan serverade i reducerad tomatsås
(2 portioner)
120 g borlottibönor
2 msk + 2 msk solrosfrön
2 msk mandelmjöl
2 tsk tahini
½ tsk soja
½ dl riven parmesanost
Salt / peppar / paprikapulver
Ev. 1 tsk vatten
1 msk sesamfrön
1 msk olivolja
 
400 g passerade tomater
2 ½ dl vatten
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt / peppar / torkad timjan / strösocker
 
Persilja och parmesan till servering
 
1.
Börja med tomatsåsen då den behöver lite tid på sig för att reducera. Hacka sharlottenlöken och skala vitlöken och tryck till den med handen - men låt den vara hel. Sautera lök och vitlök i olivoljan i en kastrull. När löken blivit mjuk och genomskinlig, häll på tomaterna och vattnet. Smaka av med salt, peppar, timjan och en nypa strösocker. Låt koka ner över medelvärme, tills såsen reducerat ner till hälften ungefär. Ta upp vitlöksklyftan efter 10 minuter.
 
2.
Mixa borlottibönor, 2 msk solroskärnor och mandelmjöl till en fast smet. Blanda sedan ner tahini, soja parmesanost, kryddor och ytterligare 2 msk solroskärnor (som alltså förblir hela och tillför lite crunch). Om smesten är för fast så tillsätt lite vatten. Rulla till bollar, 8-10 stycken beroende på hur stora du gör dem, och panera dem i sesamfrön. Stek dem över låg/medelvärme i en stekpanna. Vänd dem förstiktigt med två skedar.
 
3.
Häll upp såsen på ett uppläggningsfat. Lägg ner bollarna. Toppa med persilja och riven parmesan. Servera gärna till kokt quinoa, couscous eller zucchininudlar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0