Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

(Raw) frozen lingon-cheesecake med pepparkaksbotten (glutenfri)

Kommer ni ihåg mina raw frozen cheesecakes jag gjorde för ett tag sedan, med smak av lime och kokos? Om inte så hittar ni det receptet här. De var så goda, och blev så perfekta i konsistensen, att jag bestämde mig för att utgå från det receptet för att göra en mer julig variant. För hörrni - det är ju faktiskt december nu. Heja. Jag älskar December. Den mysiga atmosfären som lägger sig över Milano är underbar. Och julljusen som lyser upp gatorna kan få vilken ledsen själ som helst att bli glad.
 
Okej, tillbaka till cheesecaken. Jag vill kalla den raw, men inser att det inte är hundra procent sant, eftersom jag använder lingonsylt som troligen är uppvärm under tillagningen. Men om ni byter ut dem mot rårrörda lingon, och ersätter honungen med agave - då är denna cheesecake både raw och vegansk. Och alldeles underbar.
 
Bottnen är förädlad med pepparkakskryddor. Smeten är marmorerad med lingon. Och toppen är pimpad med granatäppelkärnor. Är inte det en julig cheesecake, så säg? Gör den här till andra advent vettja. Eller till en av alla andra julfester du ska medverka på i december. Det kommer bli en hit - och lite annorlunda än knäck och kola.
 
 
(Raw) frozen lingon-cheesecake med pepparkaksbotten
(ca 12 bitar)
 
Botten
¾ dl urkärnade dadlar
½ dl solroskärnor
¼ dl riven kokos
1 msk kokosolja i fast form
1 tsk pepparkakskryddor
1 nypa salt
 
Fyllning
1 dl blötlagda cashewnötter
½ dl kokosmjölk
¼ dl flytande honung
1 msk kokosolja i flytande form (smält)
½ tsk malen kardemumma
1 nypa vaniljpulver
2 msk lingonsylt (använda rårörda lingon för raw-versionen)
 
Topping
Granatäppelkärnor
 
1.
Börja dagen innan med att blötlägga cashewnötterna i vatten. Då blir de mjuka och får rätt konsistens till cheesecaken. Om du glömmer detta, kan du snabb-blötlägga dem genom att hälla på kokande vatten och låta dem stå i en timme.
 
2.
Mixa alla ingredienser till bottnen i en mixer tills det blir en formbar massa. Fördela massan i en form, ca 10x15 cm, och tryck till med fingrarna så att bottnen blir jämn. Sätt in i frysen för att stabiliseras.
 
3.
Mixa alla ingredienser till fyllningen, utom lingonsylten/de rårörda lingon, så att det blir en superlen smet. Häll smeten över bottnen. Klicka sedan ut lingonsylten och marmorera smeten med en kniv. Sätt tillbaka in i frysen och låt stå tills de stelnar, cirka 5-6 timmar. Efter cirka 1 timme tar du ut dem och toppar dem med granatäppelkärnor (eller rårörda lingon). Sätt sedan tillbaka dem i frysen.
 
4.
Ta fram cirka 10-15 minuter innan servering så att cashewkrämen hinner tina något. Skär i portionsbitar och servera eventuellt med krossade pepparkakor eller mer lingonsylt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0