Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Zuppa di Farro alla toscana - toscansk dinkelvetesoppa

I fredags var jag ute och åt en spontan middag med några kompisar här i Milano. Vi hamnade på en toskansk restaurang som bland annat serverade crostinis från himmelen - men framförallt så bjöd de på en fantastisk zuppa di farro, det vill säga en soppa gjord på dinkelvete (om jag inte har fel kan man kalla det spelt på svenska också) och borlottibönor. Den var så himla god så när jag var och veckohandlade dagen därpå köpte jag med mig alla ingredienser hem och idag slog jag till verket.
 
Den här soppan är så himla god, dels för att den kokar i tre timmar sammanlagt (för att bönorna ska bli klara) vilket gör att alla grönsaker har god tid på sig att smaksätta det hela. Dessutom är den krämig, fyllig och mättande, utan att innehålla en enda tesked grädde - man mixar nämligen en del av bönorna till en puré och vänder ner i soppan i slutet. Det är som magi.
 
Gör den här soppan nästa helg när ni har lite mer tid över. Ni kan göra en stor laddning direkt, och förvara i kyl eller frys, så har ni alltid soppa redo när ni är sugna. Buon appetito!
 
Det ser inte så mycket ut för världen, men det är insidan som räknas, det vet ni väl? 
 
Zuppa di Farro alla toscana
(4 port)
250 g dinkelvete
200 g torkade borlottibönor
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälkselleri
1 rödlök
5 msk olivolja
5 salviablad
2 rosmarinkvistar
1-2 l vatten
Salt och Peppar
Olivolja till servering
 
1.
Börja med soffritton: skala moroten och löken, och skölj sellerin. Hacka löken och skär morot och selleri i små tärningar. Värm upp tre matskedar olivolja i en stor kastrull och släng ner soffritton tillsammans med 2 hela (skalade) vitlöksklyftor. Låt grönsakerna stekas tills löken blivit mjuk, cirka 5 minuter.
 
2.
Häll ner borlottibönorna tillsammans med salvian och rosmarinen. Salta och häll på 1 liter vatten. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i 2 timmar (eller tills borlottibönorna blivit mjuka). Addera några deciliter vatten var 20-30 minut så att det inte kokar torrt.
 
OBS: Om du kokar i tryckkokare så tar det cirka 30 minuter för bönorna att bli klara, och du behöver inte lägga till mer vatten under kokningen.
 
3.
Ta upp cirka en tredjedel av bönorna med en hålslev och lägg i en skål till senare. Separera resterande bönor från buljongen (men spara buljongen). Mixa bönorna till en puré med hjälp av en mixer eller matberedare.
 
4.
Fortsätt nu med dinkelvetet: Låt det rosta cirka tre minuter tillsammans med 2 matskedar olivolja och en hel (skalad) vitlöksklyfta. Häll sedan på buljongen och eventuellt lite extra vatten (kontrollera på förpackningen andel dinkel vs. vätska). Låt koka i 15-18 minuter, eller enligt anvisningar på förpackningen.
 
5.
I slutskedet av kokningen, ta då upp den hela vitlöksklyftan och vänd ner borlottipurén. Purén kommer göra soppan väldigt rik och krämig, så om du föredrar en lite rinnigare soppa är det bara att tillsätta lite mer buljong eller vatten.
 
Servering
Häll upp i skålar. Toppa med bönorna du tidigare ställde åt sidan. Ringla lite olivolja över soppan innan servering – det gör hela skillnaden!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0