Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Veganska "köttbullar" med zucchininudlar och pistagepesto

Ciao ragazzi! Jag har precis kommit hem från videoinspelningar på en stekhet terrass här i Milano. Alltså det var varmt - och då är det ändå inte samma extrema temperaturer här som förra året... än. Men vi var på 9:onde våningen, så kanske gjorde närheten till solen sitt... Nåväl. Jag spelade in nya receptvideos till Chef in Camicia, och ett av recepten jag gjorde skulle göra, var det här. Dock beslutade sig min n y i n k ö p t a mixer sig för att gå i sönder (vilket gör mig extremt ledsen, då mixern är något jag använder varje dag i köket), så det blev ingen video. Men. Jag provlagade receptet igår, så ni behöver en oroa er - en skriftlig version kommer här.
 
Låt inte ingredienslistan skrämma er. Det är så värt alla steg, för dessa köttfria köttbullar är så himla goda. Och mättande. De är gjorda på solroskärnor, jordnötssmör och kokosolja bland annat. Och smaksatta med gurkmeja, ingefära och lime. Veganska med andra ord - något som inte heller får skrämma er, vegansk mat är så mycket mer än salladsblad. Det här är ju ett bevis på det.
 
 
Veganska "köttbullar"
(1 portion)
5 msk solroskärnor
2 msk koksolja (rumsvarm)
2 msk osötat jordnötssmör
1 tsk chiafrön
2 krm gurkmeja
1 lime, cest samt saft från halva
2 cm ingefära
1 tsk honung
Salt och peppar
3 msk sesamfrön
Olivolja till stekning
 
1.
Mixa solroskärnorna till ett grovt mjöl i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser (ej sesamfröna) och rör om till en deg. Låt den stå och dra i cirka 15 minuter.
 
2.
Rulla till bollar - cirka 5-6 stycken (detta är lättare att göra med lite fuktiga händer). Rulla dem sedan i sesamfrön och ställ in dem i kylskåpet 20 minuter för att få dem att stadga sig.
 
3.
Stek bollarna i lite kokosolja på medelvärme. Låt dem bli gyllene på en sida innan du vänder dem, då är de lättare att hantera.
 
Pistagepesto
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk basilika
½ citron (cest och saft)
½ vitlöksklyfta
30 pistagenötter
½ msk olivolja
Salt och peppar
 
1.
Grovhacka persiljan och basilikan. Cesta citronen och pressa ut saften. Finhacka vitlöksklyftan. Skala pistagenötterna.
 
2.
Mixa allting tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar efter behag.
 
Zucchininudlar
1 zucchini
 
1.
Skär remsor av zucchinin med en osthyvel. Skär remsorna i tunna skivor. Lägg i skål och häll över kokande vatten. Låt dem stå i 1 minut, häll sedan av dem.
 
2.
Blanda zucchininudlarna med pistagepeston. Servera med solrosbollarna.
 
Buon appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0