Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Ugnsrostad kyckling med potatis och basilikakräm

Hel rostad kyckling är verkligen något vi alla borde göra oftare. Dels är det billigare att köpa en hel kyckling, än att köpa kycklingfiléer. Dels blir köttet så mycket saftigare när det får sitta kvar på skrovet och ugnsbakas under en längre tid.
 
Mina tre bästa tips för att få till en riktig saftig och god kyckling är:
 
1.
Gör ett kryddsmör som du gnider in kycklingen med - både under och ovanpå skinnet. Dela dessutom en citron i två bitar och stek den mjuk 2 minuter med snittytan nedåt i en panna. Stoppa sedan in citronen i kycklingens rumpa - det kommer att hjälpa till att koka kycklingen även innefrån (samt ge smak och göra den saftig).
 
Insmord och redo för ugnen.
 
2.
Lägg inte kycklingen direkt på en plåt, utan på ett galler ovanpå en plåt. Då rostas kycklingen jämt runt om, och dessutom samlas alla goda köttsafter upp på plåten nedanför (som du kan fylla med potatisklyftor, lök och vitkök till exempel).
 
3.
Låt kycklingen vila 10-15 minuter efter att den är klar i ugnen. Precis som med allt annat kött mår den bra av att vila - då tränger köttsafterna tillbaka in i köttet och gör det saftigt - och så är det mycket lättare att hantera/stycka en kycklig som inte är brännhet!
 
 
Ugnsrostad kyckling med potatis och basilikakräm
(4 portioner)
1 hel kyckling, cirka 1,5 kg.
50 g smör
2-3 rosmarinkvistar
10 salviablad
1 citron
Salt/peppar
 
800 g potatis
2 rödlökar
6-8 vitlöksklyftor
3-4 rosmarinkvistar
2 msk olivolja
Salt/peppar
 
1 kruka basilika
125 g ricotta
40 g pistagenötter
1 msk olivolja
Salt/peppar
 
1.
Ta fram kyckling och smör från kylen cirka 1 timme innan du ska laga till kycklingen - så att de hinner bli rumstempererade.
 
2. 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
3.
Hacka rosmarin och salvia fint. Riv cestet från citronen. Blanda allt med smöret. Sära försiktigt skinnet från bröstfiléerna och tryck in smör däremellan. Gnid in resten av kryddsmöret runt kycklingen. Dela citronen i två delar och stek mjuk i cirka 2 minuter i en panna. Tryck sedan in citrondelarna i kycklingens bak och lägg den sedan på ett galler.
 
4.
Skrubba potatisen ren. Dela i klyftor. Skala lök och dela i klyftor. Mosa hela vitlöksklyftor med sidan på din kniv - du behöver inte skala dem. Lägg allt på en plåt, ringla över olivolja. Salta och peppa. Rör om.
 
5.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Sätt gallret med kyckligen ovanpå. Rosta kycklingen i 60-90 minuter. När innertemperaturen närmast låret är 82°C är kycklingen klar. Om du inte har en termometer kan du titta på köttsaften - den ska vara ren och klar.
 
6.
Under tiden som kycklingen är i ugnen, slänger du ner basilikablad, ricotta, skalade pistagenötter, olivolja samt salt och peppar i en mixer och mixar till en kräm. Det får gärna vara lite bitar av pistagenötterna kvar - det ger ett gött crunch.
 
7.
Låt kycklingen vila i 15 minuter, rensa sedan bort köttet från benen - eller servera köttet på benet tillsammans med potatisklyftorna, löken och den mjuka vitlöken. Toppa med basilikakräm.
 
 
Buon appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0