Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Involtini di Melanzane: Auberginerullader med porcini och tre ostar

Det finns vissa saker som jag egentligen aldrig åt innan jag flyttade till Italien, men som numera förekommer mer ofta än sällan på min inköpslista. En av de sakerna är aubergine. Aubergine, eller äggplanta, började jag äta redan när jag bodde i Florens, och då kommer jag ihåg att jag åt den på världens enklaste vis - stekt i olja och salt, serverad i en sallad. Men det finns ju så mycket mer man kan göra med aubergine. Parmigiana di Melanzane (eller melanzane alla parmigiana, som det också kan kallas) till exempel, som enklast kan beskrivas som en vegetarisk lasagne. Eller det som jag gjorde idag: Involtini di melanzane, det vill säga auberginerullader.
 
Jag blev först introducerad för auberginerullader när jag arbetade på EF här i Milano, och jag en dag var och lunchade med mina kollegor. Vi gick till ett ställe som ligger bara runt hörnan från EF:s kontor, och är en plats dit få turister kommer trots att det ligger mitt i Milano. Valentino Vintage heter restaurangen, och kan bäst beskrivas som en liten mysig, något lyxigare, trattoria: Landet mitt i stan liksom. I alla fall, så övertalade mina kollegor mig att testa deras involtini di melanzane, och sedan dess har jag aldrig beställt något annat på den restaurangen. De är så sinnesjukt goda, att det skulle kännas som slöseri att inte beställa dem vid varje besök...
 
Nu arbetar jag ju inte längre på EF, så jag befinner mig inte lika nära Valentino Vintage. Men det gör ju inget, eftersom det inte är svårt att göra sina egna auberginerullader. Lite pill är det, men jag lovar på heder och samvete, att det är värt varenda liten minut du lägger på det.
 
 
Involtini di Melanzane: Auberginerullader med porcini och tre ostar
(6 st = 2 port)
1 aubergine
2-3 msk salt
2 msk olivolja
 
15-20 g torkad porcini, blötlagt i minst 2 timmar
125 g ricotta
1 dl färskriven parmesanost
½ citron, skalet
Salt & peppar
60-70 g mozzarella 
 
400 g krossade tomater + lika mycket vatten
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 nypa socker
Salt & peppar
 
1.
Skiva auberginen i ½ centimeter tjocka skivor (du behöver 6 skivor). Salta dem rikligt och lägg i ett durkslag i 30 minuter för att låta dem vätska av sig. Skölj sedan av dem i rinnande vatten. Stek dem mjuka i olivolja - gärna i en grillpanna så att du får fina mönster, men det går lika bra i en vanlig stekpanna. Vänd på dem så de får stekyta på båda sidor.
 
2. 
Häll i de passerade tomaterna i en kastrull. Fyll förpackningen med lika mycket vatten och häll även ner detta i kastrullen. Skala en vitlöksklyfta och krossa den med knivbladet, lägg sedan ner i tomatsåsen. Krydda med lagerblad, socker, salt och peppar. Låt koka ner till hälften på svag värme, ca 30-40 minuter - du ser när såsen blivit tjock. Ta sedan ut vitlöksklyftan och lagerbladet.
 
3.
Finhacka den blötlagda porcinin och blanda med ricotta, parmesan, citronskal, lite porcinivatten, samt salt och peppar.
 
4.
Lägg aubergineskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen på de sex skivorna. Lägg fyllningen i ena kortsidan. Toppa med en bit mozzarella, salta och peppra och rulla sedan ihop auberginskivorna. Lägg dem i en ugnsform som är smörjd med olivolja - se till att skarven ligger nedåt. Sätt in i en 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter.
 
5.
Häll upp tomatsåsen i en djup tallrik. Toppa med auberginerulladerna och krydda eventuellt med lite extra nymalen svartpeppar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0