Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Krämig havregrynsgröt med karamelliserad banan, kokosyoghurt och kakaonibs

Varje gång jag är på kontoret i Köpenhamn och hälsar på, så ser jag alltid till att gå inom Torvehallerne minst en gång. Där ligger nämligen Grød som serverar världens godaste havregrynsgröt - och annan mat som också kan anses vara gröt om man är kreativ (risotto till exempel - det är ju en sorts gröt, om man tänker efter). Jag har försökt komma på hur de gör sin gröt så himla krämig, och nu har jag kommit fram till ett resultat som jag är mer än nöjd med. Hemligheten är att koka gröten med hälften mjölk och hälften vatten (istället för bara vatten). Dessutom blir den extra krämig om du mosar en halv banan och blandar ner i smeten.
 
Ja, och sedan ska du koka den låååångsamt, över låg värme, och så fort den börjar koka då tar du bort den från värmen. På så vis riskerar du inte att överkoka gröten, och den förblir så krämig som möjligt. 
 
Bättre frukostgröt går inte att finna, jag lovar!
 
 
Krämig havregrynsgröt med karamelliserad banan, kokosyoghurt och kakaonibs
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 dl valfri mjölk
1 dl vatten
1 banan
1 nypa salt
½ krm malen kardemumma
1 tsk kokosolja
1 nypa kanel
Hionung
 
Topping
1 msk blåbärssylt
2 msk kokosyoghurt
Blåbär
Kakaonibs
Pumpakärnor
 
1.
Blanda havregryn, mjölk, vatten, en halv mosad banan (spara andra halvan till senare), salt och kardemumma i en kastrull. Låt långsamt koka upp på låg värme. Rör lite då och då, och ta bort från värmen så fort de första bubblorna uppstår. Då är den som krämigast och blir inte överkokt.
 
2.
Dela den resterade bananen på längden. Smält kokosoljan i en stekpanna. Lägg i bananen med snittytan nedåt. Vänd efter någon minut. Strö över kanel och ringla över lite honung. Vänd banenen igen och stäng av plattan.
 
3.
Lägg gröten i en skål. Marmorera med lite blåbärssylt. Lägg på banenen och toppa t.ex. med kokosyoghurt, blåbär, kakaonibs och pumpakärnor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0