Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Blomkål på två vis med tahinisås, dadlar och granatäpple

Jag undrar om jag någonsin kommer att kunna äta blomkål utan att tänka på den helt magiska blomkål jag fick smaka i Tel Aviv. Nu försöker jag liksom alltid att efterlikna den på ett eller annat vis, men det är ju nästintill omöjligt. Jag kan inte sätta fingret på vad exakt det var som gjorde den så satans-i-gatan god, men jag tänker inte ge upp mina försök i köket tills jag hittar lösningen. 
 
Fram tills dess får ni här ett riktigt bra försök på att återskapa en av de israeliska blomkålsrätterna jag njöt av. Jag tillagade blomkålen på vå vis denna gång: dels i ugnen, smaksatt med gurkmeja för smak och färg; dels friterade i solrosolja, panerade i panko för extra krisp. Kombinationen av dessa två tillsammans med tahinisåsen och dadlarna, får mig direkt att tänka tillbaka på Tel Avivs långa, härliga strandpromenad... Matminnen = de bästa minnena!
 
 
Blomkål på två vis med tahinisås, dadlar och granatäpple
(2 portioner)
1 litet blomkålshuvud
1 ägg
1 dl panko
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Olivolja till ugnsbakning
Solrosolja till fritering
 
½ dl tahini
½ dl vatten
1 tsk citronsaft
Salt
 
2 medjooldadlar
Granatäppelkärnor
Rostade pinjenötter
Crème fraiche
Groddar
Persilja
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
2.
Dela blomkålshuvudet i små buketter. Lägg hälften på en plåt och krydda med salt, peppar och gurkmeja. Ringla över olivolja och baka i ugnen tills de är mjuka rakt igen, cirka 25-30 minuter.
 
3.
Vispa upp ägget på en tallrik och krydda med salt och peppar. Häll upp panko på en annan tallrik. Vänd den andra hälften av blomkålen i ägg, sedan i panko. Fritera sedan i en stekpanna med rikligt med solrosolja (cirka en halv centimeter olja räcker - du behöver inte fylla en hel kastrull - se bara till att vända blomkålen så att den blir gyllene på alla sidor).
 
4.
Blanda tahini, vatten, citronsaft och salt till en sås. Späd eventuellt ut med mer vatten om den är för tjock.
 
5.
Häll upp såsen på en djup tallrik. Toppa med de olika blomkålen. Klicka på lite crème fraiche på blomkålen och lägg på groddar. Sprid ut hackade dadlar, granatäppelkärnor och pinjenötter. Avsluta med en persiljekvist.
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Cauliflower two ways with tahini sauce, dates and pomegranate seeds
(2 servings)
1 small cauliflower head
1 egg
1 dl panko breadcrums
1 teaspoon turmeric
Salt & pepper
Olive oil for baking
Sunflower oil for frying
 
½ dl tahini
½ dl water
1 teaspoon of lemon juice
Salt
 
2 medjool dates
Pomegranate seeds
Roasted pine nuts
Cream fraiche
Sprouts
Parsley
 
1.
Pre heat the oven to 225 degrees C
 
2.
Cut the cauliflower head into small bouquets. Put half of the bouquets on an oven tray and season with salt, pepper and turmeric. Drizzle over olive oil and bake in the oven until soft, about 25-30 minutes.
 
3.
Beat the egg on a plate and season with salt and pepper. Pour the panko on another plate. Turn the other half of the cauliflower bouquets in the eggs, then in the panko. Fry in a pan with plenty of sunflower oil (about half a centimeter of oil is enough - you do not have to fill a whole pot - just turn the cauliflower so that it becomes golden on all sides).
 
4.
Mix tahini, water, lemon juice and salt into a sauce. If necessary, add more water - if it's too thick.
 
5.
Pour the sauce in two a deep plates. Top with the cauliflower. Add some crème fraiche on top of the cauliflower and add some sprouts. Spread some chopped dates, pomegranate seeds and pine nuts on the cauliflower and in the sauce. Finish with some parsley.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0