Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Jätteräkor med zucchininudlar och krämig avokadosås

Jätteräkor är lite av ett kontroversiellt ämne, eftersom västvärldens ökade konsumtion av dessa har lett till ett fiske - både av vilda och odlade räkor - som inte är hållbart ur ett milöperspektiv. Därför har Världsnaturfonden tagit fram en märkning som förkortas ASC, vilken mer eller mindre är jätteräkans motsvarighet till fiskarnas MSC-märkning. Så, om du ska göra detta recept, rekommenderar jag dig att tänka på miljön och köpa en bra produkt.
 
När det nu är sagt, så måste du göra denna superenkla, och supernyttiga, och supergoda rätten. Superenkelt för att det tar ungefär 10 minuter och inkluderar inga svårigheter som kräver några speciella kunskaper i köket. Supernyttigt för att räkorna är fulla av protein, avokadon är packad med bra fetter och zucchininudlarna är låga på kalorier och innehåller många vitaminer. Dessutom är det här glutenfritt, laktosfritt, sockerfritt, paleo, lchf - you name it! Och supergott för att... well, igen: räkor, avokado och zucchini - vad är inte gott i den kombinationen?
 
 
Jätteräkor med zucchininudlar och krämig avokadosås
(1 portion)
10 st ASC-märkta jätteräkor
1 liten avokado
¼ lime
1 näve koriander
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja + lite till stekning
1 mellanstor zucchini
Salt/peppar/paprikapulver/örtsalt
 
1.
Jag använde frysta, skalade jätteräckor. Har du en annan typ får du naturligtvis skala dem först. Resan sedan försiktigt bort den lilla (ursäkta ordvalet) bajssträngen. Detta är lättast att göra med en liten kniv under rinnande vatten. Torka räkorna.
 
2.
Mixa avokado, lime, hackad korander och vitlök samt olivolja till en grön, krämig sås. Smaka av med salt, örtsalt och peppar.
 
3.
Skiva hela zucchinin med en osthyvel. Skär sedan skivorna i strimlor. Koka upp vatten. Släng ner zucchinin och stäng av värmen. Låt stå i en minut, häll sedan av i ett durkslag.
 
4.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Krydda räkorna med salt, peppar och paprikapulver. Stek på medelhög värme 2-3 minuter - eller tills de får en fin röd färg.
 
5.
Blanda zucchininudlarna med avokadosåsen och lägg upp i en skål. Toppa med räkorna och dekorera med en limklyfta och koriander. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0