Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Het röd curry med kokosmjölk och blomkål (vegansk)

Det är kallt nu. Både i Sverige och i Italien. Jag hade tänkt åka upp till Alperna och åka skidor i helgen, men kollade väderprognoserna och de sa -14 grader. Så de planerna lades snabbt på hyllan. Men när det nu är så kallt, då är det najs att äta något riktigt hett - i dubbel bemärkelse. Det är därför jag gjorde den här röda curryn häromdagen. Den är så het (varm) att hela kroppen värms upp på ett kick. Den är också så het (stark) att du börjar svettas när du sörplar i dig den.
 
Jag köpte min röda currypasta i en indisk specialbutik här i Milano. De måste ha vräkt ner chili i den, för jag har inte upplevt en så stark röd curry tidigare. I receptet nedan har jag skrivit två matskedar currypasta - det är anpassat efter den vanliga currypastan du hittar i svenska matvarubutiker (men du kan naturligtvis anpassa mängden efter hur mycket hetta du vill ha).
 
Brukar du göra curry? Grön, röd eller gul? Vad har du som bas? Berätta! 
 
 
Het röd curry med kokosmjölk och blomkål (vegansk)
(1-2 portioner)
1 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 vårlök
2 msk röd currypasta
2 ½ dl kokosmjölk
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ liten blomkål
100 g rödkål
1 tsk fänkålsfrön
½ zucchini
Groddar
Sesamfrön
Lime
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Värm upp olivoljan i en kastrull. Finhacka lök och vitlök, och strimla den vita delen av vårlöken (spara den gröna till senare). Stek all lök i oljan tills de blivit lite mjukare.
 
2.
Häll i currypastan och låt steka med en stund. Häll sedan på kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljong. Pressa i lite lime. Låt curryn puttra i 20-30 minuter över låg/medel värme. Den ska reduceras och tjockna något.
 
3.
Under tiden steker du blomkålen i mindre bukter i en panna med olja. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
 
4.
Stek rödkålen i olja. Häll på några fänkålsfrön i pannan. Stek också den gröna delen av vårlöken i olja och salt.
 
5.
Gör nudlar av zucchinin. Jag använder en spiralizer, men har du inte det, kan du hyvla zucchinin tunt med en mandolin eller osthyvel, och sedan skära den i tunna nudlar.
 
6.
Häll curryn i en djup skål. Lägg i alla tillbehör. Toppa med groddar, sesamfrön och lime.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0