Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Kikärtsbugare med sötpotatispommes och hemlagad ketchup

Det hela började med en bild som flashade förbi på Pinterest. Bilden föreställde en massa ungsbakade sötpotatispommes och det fick mitt mat-jag att gå igång. Varför har jag inte tänkt på detta tidigare? Jag menar, jag älskar ungsbakade rotfrukter, och sötpotatis borde ingå i den kategorin. Problemet med att ungsbaka sina pommes, istället för att fritera dem, är att de normalt sätt är svårare att få krispiga. Men! Jag har hittat lösningen. Hemligheten är att pudra de skivade potatisbitarna med majsstärkelse innan de kryddas och sätts in i ugnen. Majsstärkelsen suger nämligen upp överskottsvattnet och gör dina pommes precis så krispiga som du önskar.
 
 
Att bara äta pommes till middag kändes dock lite torftigt (men så här i efterhand kan jag intyga att sötpotatisen blev så jäkla god att jag de facto skulle kunna leva bara på dem). Eftersom jag redan hade halva delen klar av en standardiserad hamburgermeny, så bestämde jag mig helt enkelt för att fortsätta på det spåret. Därmed slutade middagen utöver sötpotatispommes dessutom med en kikärtsburgare och hemlagad supersnabb ketchup. Alltså snacka om lyx på en tisdag!
 
 
Kikärtsbugare med sötpotatispommes och hemlagad ketchup (2 port)
2 mellanstora sötpotatisar
2 tsk majsstärkelse (alternativt potatismjöl)
Paprikapulver
Olivolja
Salt&peppar
 
1 burk kikärtor
1 dl havregryn
1 ägg
½ citron, endast cest
Salt&peppar
 
1 ½ dl passerade tomater
5 små dadlar
4 soltorkade tomater i olja
½ msk timjan, torkad
Salt&peppar
 
Sallad
Zucchini
 
1.
Börja med sötpotatispommesen. Sätt ugnen på 220 grader. Skala potatisarna och skiva dem till stänger, ca 5x5 millimeter. Lägg dem i en plastpåse och häll i majsstärkelsen. Skaka påsen så att alla stänger täcks av majsstärkelse, häll sedan ut dem i ett durkslag eller en sil och skaka av majsstärkelseöverskottet. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ringla över olivolja och blanda runt så att alla stänger täcks. Låt dem rosta i ugnen i ca 30 minuter, höj sedan värmen till 250 grader (alternativt sätt på grillvärmen) och låt dem krispa till sig i ytterligare 5-10 minuter.
 
 
2.
Under tiden som sötpotatisen är i ugnen blandar du till färsen till biffarna. Skölj av kikärtorna i vatten, och mixa dem sedan till ett mos med en stavmixer. Addera ett ägg och havregryn, och krydda slutligen med citroncest, salt och peppar. Dela färsen i två delar, forma till biffar, och stek i olivolja, ca 6-7 minuter på varje sida på medelvärme.
 
3.
Ketchupen gör du genom att mixa de passerade tomaterna med grovhackade dadlar och soltorkade tomater. Krydda med timjan, salt och peppar.
 
4.
Servera biffarna i sallad, istället för bröd, samt några zucchiniskivor och extra citron att droppa som smaksättning. Enjoy!
 
Är det inte en vacker syn så säg?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0