Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Quinoasallad med stekt halloumi

Jag har helt och hållet snöat in på quinoa denna veckan. Av tio luncher och middagar har nog sju bestått av quinoa på något vis. Imorse tänkte jag även göra quinoagröt till frukost, men då fick jag stoppa mig själv - lite mer variation i maten skadar ju inte. Quinoa är en riktig superört (ja, det är faktiskt en ört och inget gryn). Den är glutenfri och innehåller massa protein. Dessutom är den rik i kalcium vilket gör att den passar veganer och laktosintoleranta väldigt bra. Man kan använda quinoa som bas i mycket, till exempel i vegetariska biffar och som substitut till pasta. Men min favorit är ändå att göra en quinoasallad och blanda i allt som är gott och som jag är sugen på för stunden. Stekt halloumi är ren skär magi på gaffeln tillsammans med quinoa, gurka, granatäpple och en dressing med fransk senap. Mums.
 
 
Quinoasallad med stekt halloumi
(2 port)
1 ½ dl quinoa
3 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
Salt
 
150-200 g halloumi
2 msk granatäppelkärnor
10 cm gurka
10 pistagenötter
10 valnötter
 
1 msk olivolja
1 tsk fransk senap
½ lime
5-6 basilikablad
Salt&peppar
 
Balsamicokräm
 
1.
Skölj quinoan väl i en sil. Häll sedan i en kastrull tillsammans med vattnet, hönsbuljongen och lite salt. Låt koka upp, sänk sedan värmen till lågt, sätt på locket och låt koka i 15-20 minuter. 
 
2.
Skiva halloumin i lagom tjocka skivor. Stek i olivolja i en stekpanna tills krispiga på ytan.
 
3.
Dela gurkan i mindre bitar. Grovhacka valnötter och pistagenötter.
 
4.
Blanda olivolja, fransk senap, lime, hackad basilika och salt&peppar till en vinegrett. 
 
5.
Häll av eventuellt överblivet vatten från quinoan. Blanda sedan ner vinegretten, gurkan och granatäppelkärnorna. Dela halloumin i mindre bitar och lägg överst. Toppa med nötter och sist balsamicokräm.

Västerbottencheesecake

Vi är väldigt vana vid att äta cheesecakes som är söta. Det finns otaliga varianter och recept på dessa, och tur är kanske det, för cheesecakes är verkligen en av mina favoriter. En sak som vi dock inte överflödas av är salta cheesecakes, det vill säga sådana som passar bra på ett buffébord på kräftskivan, studenten eller kalaset. Därför ska ni få precis ett sådant recept nu. Jag bakade denna cheesecake med västerbottenost till vår kräftskiva för några veckor sedan. Vilken succé! Annorlunda än den vanliga västerbottenostpajen, superkrämig och god. Jag länsade också mammas tomatland för att få tomater i alla möjliga färger och former till toppingen. Man äter ju med ögat först!
 
 
Västerbottencheesecake
200 g digestivekex
100 g smör
300 g philadelphiaost
150 g västerbottenost
2 ägg
Salt/peppar
 
25 (ca) cocktailtomater
50 ml olivolja
10 ml vinäger
1 vitlöksklyfta
10 basilkablad
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Mixa digestiven fint. Smält smöret och blanda med digestivekrosset till en deg. Tryck ut i en smörad springform. Sätt i frysen medan du gör fyllningen.
 
3.
Vispa ihop philadelphiaost, riven västerbottenost, ägg och salt/peppar tills det blir en väldigt len smet. Häll i pajskalet. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna helt.
 
4.
Skölj tomaterna. Dela dem på hälften. Låt några vara hela. Mixa alla ingredienser till dressingen och dressa tomaterna. Toppa cheesecaken med tomaterna innan servering.

Mango Lassi

Igår gick jag förbi perfekt mogna mango i affären, så det var inte mycket mer att göra än att köpa med en hem. Jag visste direkt vad jag skulle göra - en Mango Lassi, Indiens svar på en smoothie. I Indien, Bangladesh och Pakistan är det vanligt att dricka salta lassi vilka då är en blandning av yoghurt, vatten och kryddor - ofta kummin. Men den lassi som har blivit mest populär i resten av världen är den söta lassin, en yoghurtdrink som är sötad med socker, honung eller rosenvatten, och ofta innehåller någon frukt (väldigt likt en vanlig smoothie med andra ord). Jag gjorde som sagt en Mango Lassi och smaksatte den med kardemumma, en av mina favoritkryddor. Yummie!
 
 
Mango Lassi
(1 port)
 
1 hel färsk mango
½ dl mjölk (vanlig/havre/mandel/soja)
1 dl vaniljyoghurt
1 tsk honung
½ tsk malen kardemumma
 
1.
Börja med att skala och tärna mangon. Om ni vill ha tips på världens bästa sätt att skala en mango, kolla här.
 
2.
Mixa alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer.
 
3.
Toppa med rostade kokoschips.

Timjangrissini

Förra veckan köpte jag med mig en kruka färsk timjan hem, självklart med ambitionen att använda den till något - men till vad kommer jag inte ihåg nu. Det blev dock aldrig så, och därför har den där krukan har stått och väntat på bättre tider. I morse när jag steg in i köket såg den så himla ledsen ut och jag insåg att det var hög tid att använda den direkt, innan det var för sent. Jag bestämde mig för att göra grissini. Timjangrissini. De blev helt perfekta i sin operfekthet. Jag tycker det finns en charm i att alla grissini ser olika ut, är olika långa och olika breda. Det skapar mer känsla än de där massproducerade stängerna som alla ser exakt likadana ut. Grissini tar ingen tid alls att göra, så nästa gång ni söker efter ett lätt tilltugg, eller ett bröd att ha till soppan, då rekommenderar jag er att vända er till detta recept.
 
 
Timjangrissini
(30-40 stycken)
25 gram jäst
2 ½ dl ljummet vatten
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 msk rapsolja
Färsk timjan
Flingsalt
Sesamfrön
 
1. 
Blanda ut jästen med vattnet (37 grader) i en bunke. Rör ner hälften av mjölet, saltet och rapsoljan. Klipp ner, eller grovhacka, timjan efter smak (jag använde cirka en halv kruka). Rör om, blanda sedan ner resten av mjölen så att du får en lagom kletig deg. Jäs under bakduk i cirka 20-30 minuter.
 
2.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del på mjölat bakbord (använd rejält med mjöl så att degen inte fastnar). Degen ska bli ½-1 cm tjock. Pensla ovansidan med vatten och strössla över flingsalt och sesamfrön. Skär remsor av degen (jag tyckte det var enklast med en pizzaskärare, men en kniv fungerar också), cirka 1 cm breda. Tvinna varje remsa och lägg på en plåt. Låt jäsa ytterligare 10-15 minuter.
 
3.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft (eller 200 grader vanlig). Grädda grissinin i 15-20 minuter. Stäng av värmen, öppna luckan och låt de torka tills ugnen svalnat. Förvara dem torrt och svalt.
 
Servera gärna till den här morotssoppan med smak av ingefära. Såååå gott!

Grön smoothie-slush med frysta ärtor

Imorse gjorde jag en riktigt fräsch smoothie-slush. Läskigt grön och läskande god. För att få den sådär kall och slush-ig så använde jag mig av frysta ärtor. Ja det är sant. Jag är en sådan person som kan gå och knapra på frysta ärtor när jag är sugen på något, så för mig är steget att använda dem i en smoothie inte så långt. Jag kan dock förstå om det uppfattas märkligt - men lova att testa detta innan ni dömer ut receptet. Med melon, mynta och honung blir den naturligt söt, och gurkan adderar extra nyttigheter. Mums. Bra start på dagen och veckan!
 
 
Grön smoothie-slush med frysta ärtor
(1 portion)
¼ + ¼ liten Cantaloupe-melon
1 ½ dl frysta ärtor
10-15 cm gurka
6-8 myntablad
1 tsk flytande honung
1 dl is
 
1.
Mixa alla ingredienser till en slush i en blender eller matberedare. Spara ¼ av melonen till toppingen. Garnera med en gurkskiva. Ät med sked. 

Kräftbröd

Så här i kräftskivetider behöver man ett recept på ett riktigt gott bröd - för ärligt talat, vem blir mätt på bara kräftor? Och då passar det ju perfekt att göra ett kräftbröd. Vanligt bröd egentligen - men format till en kräfta. Det vill säga, med bara lite extra ansträngning omvandlar du något helt vanligt till något som uppskattas av alla på festen. Super. Och fina är de också.
 
 
Kräftbröd
(3 stycken)
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk vit sirap
50 gram smör
1 ½ tsk salt
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl
1 dl rågsikt
(eller gör det enkelt och håll dig till 12-14 dl vetemjöl)
 
1.
Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet (37 grader). Rör sedan ner resten av ingredienserna, spara eventuellt lite av mjölet till utbakning. Låt knådas (helst i en bakmaskin) i cirka 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa under tiden du sticker ut och springer (okej, 30-40 minuter).
 
2.
Vänd ut degen på mjölat bakbord. Knåda, men bara lite, tills bubblorna försvinner. Dela degen i tre delar. Dela sedan varje deg i sju bitar genom att dela på hälften och sedan dela den ena biten i fyra delar och den andra i tre lite större delar. De fyra bitarna formar du till ovaler och lägger med långsidan mot varandra på en plåt (stjärten på kräftan). Biten längst ner kan du böja lite för att få till ett mer verkligt utseende. De sista tre bitarna formar du till trekanter. Den ena trekanten lägger du med spetsen uppåt, ovanför stjärtbitarna (huvudet). De två andra trekanterna lägger du med smetsen nedåt på varsin sida om huvudet (klorna). Snitta varje klo-bit med en kniv för att bilda just klo-formen. Upprepa detta med de övriga delarna för att få tre kräftor.
 
3.
Lägg återigen under bakduk att jäsa i 30 minuter. 
 
4.
Sätt ugnen på 210 grader. Tryck i två russin i varje kräfta för att få till ögonen. Grädda i ca 15 minuter. 
 
5.
Pensla eventuellt med lite mjölk direkt när du tar ut dem från ugnen för att få till en mer glansig yta.

Havregyns- och blåbärspannkaka med massa gott

Ni måste ju tro att jag fått dille på pannkakor, för här kommer ytterligare ett recept på just en sådan. Men det är ingen vanlig pannkaka det här. Det är en havregryns- och blåbärspannkaka som är fylld med protein i form av äggvitor. Den är dessutom naturligt söt då den innehåller mogen banan, och så har jag valt att toppa den med hemmagjort jordnötssmör (nyttigt fett!) och massa frukt och bär (vitaminer). Hur bra? Men det bästa av allt? Den är så god att jag skulle kunna äta den alla mina resterande måltider i livet. Japp, precis så god är den! 
 
 
Havregyns- och blåbärspannkaka med massa gott
(1 stor)
2 äggvitor
½ dl havregryn
½ mogen mosad banan
1 msk vatten
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
1 krm malen kardemumma
1 krm salt
10-15 blåbär
Kokosolja till stekning
 
Valfri topping, t.ex.:
Grekisk yoghurt
Jordnötssmör
Frukt
Bär
Kokosflingor
Honung
 
1.
Blanda alla ingredienser, utom blåbären, till en jämn smet. Addera sedan blåbären och rör om.
 
2.
Värm kokosolja i en teflonpanna. Stek på medelvärme, cirka 4 minuter. Vänd pannkakan med hjälp av en tallrik eller ett lock. Stek ytterligare cirka 2 minuter.
 
3.
Lägg på tallrik och toppa med allt du tycker är gott.
 
Själva pannkakan innehåller cirka 135 kcal, så beroende på vad du väljer för topping kan du hålla kaloriintaget nere, om du går på den typen av diet. För oss andra är det bara att vräka på sådant som vi tycker är gott, hehe.

Glutenfri apelsinchokladkaka med kaffeglasyr och kokos

I fredags arbetade jag min sista dag på mitt förra jobb. Det känns konstigt att nu skriva förra jobb. Konstigt men bra. Nu väntar en månads semester, sedan startar ett nytt kapitel i livet. Ni som är nyfikna, får helt enkelt hålla er till tåls och kika in på min andra blogg med jämna mellanrum. Nåväl. Vad jag skulle skriva om var tårtan jag bjöd mina kollegor på som tack-och-hej-leverpastej. Jag gjorde en glutenfri chokladkaka med smak av apelsin som jag toppade med kaffeglasyr och kokosflingor. Alltså. Det är den BÄSTA chokladkakan jag någonsin gjort. Så saftig och rik av choklad att man bara vill ha mer mer mer. Men samtidigt är den så mättande att man inte kan äta mer mer mer. Och det kanske är lika bra det... Kombinationen av apelsin och kaffe kanske verkar lite knäpp, för jag tror inte det finns någon som skulle äta en apelsin till eftermiddagskaffet - det känns ungefär lika lockande som att dricka juice precis efter du borstat tänderna. Men jag lovar, det är supersmarrigt. Kaffesmaken är väldigt subtil, men tycker man inte alls om kaffe så går det lika bra att utesluta det från glasyren. Lova mig nu att ni testar detta recept till nästa kafferep!
 
 
Glutenfri apelsinchokladkaka med kaffeglasyr och kokos
140 gram hasselnötter
140 gram smör
250 gram mörk choklad (70%)
6 ägg
2 dl farinsocker
1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
Peppar
1 nypa salt
 
50 gram smör
3 msk kokt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Kokosflingor
 
1.
Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en springform. Mixa hasselnötterna till ett grovt pulver i matberedare eller med stavmixer.
 
2.
Smält smöret tillsammans med chokladen. 
 
3.
Separera äggen och vispa gulorna fluffiga tillsammans med farinsockret. Blanda i hasselnötsmjölet samt rivet skal från apelsinen, vaniljsocker och några varv på pepparkvarnen. Rör ner smör- och chokladblandningen.
 
4.
Vispa äggvitorna till ett fluff tillsammans med saltet. Vänd försiktigt ner fluffet i den andra smeten. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna.
 
5.
Gör glasyren. Smält smöret och ta bort kastrullen från värmen. Blanda ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör om till en jämn glasyr. Bred på kakan och strö på kokos. Låt stelna i kylen.
 
Den här kakan går superbra att göra en dag i förväg! Låt den bara stå i kylen tills det är dags att äta.
 

Bananpannkakor med ricotta

Att jag inte gör detta oftare! Bananpannkakor. Det är så gott. Denna gång förstärkte jag dem med ricotta och de blev helt perfekta. Jag älskar dessutom att gå igenom min kyl och mitt skafferi för att hitta olika saker jag kan varva varje lager med för att få till det perfekta tornet.
 
 
Bananpannkakor med ricotta
(ca 10 stycken)
1 mogen banan
2 ägg
100 gram ricotta
1 msk mandelmjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
Kokosolja att steka i
 
Bär
Frukt
Nötsmör
Kokosflingor
Honung
Yoghurt
Mandelflagor
...etc
 
1.
Mixa alla ingredienser till pannkakorna - se till att bananen är riktigt mogen (gärna svarta prickar på skalet).
 
2.
Smält kokosolja i en stekpanna, häll i smet, cirka en halv deciliter per pannakak. När det börjar bubbla på ovansidan är det dagt att vända pannkakorna.
 
3.
Stapla pannkakorna ovanpå varandra och varva varje lager med era favoritbär, frukter och smaker - använd er fantasi.

Sötpotatischips

Förra veckan blev jag av med min friteringsoskuld. Ja, det är sant. Jag är 27 år och har aldrig tidigare friterat. Det beror väl egentligen mest på att det är så sjukt onyttigt att fritera mat i jämförelse med all annan tillagning, så då det finns alternativ (vilket det alltid gör), har jag valt dem istället. Men så fick jag för mig en sak. Och när jag får för mig saker, då blir det oftast så. Jag fick för mig att jag skulle jämföra skillnaden att göra egna sötpotatischips i ugn, utan olja, med vanliga hederliga chips friterade i en stekpanna, med massa av olja. Så jag skred till verket. Och resultatet? De ugnsbakade chipsen var goda. Men de friterade var helt fantastiska. En farlig upptäckt, men om man friterar chips en gång vart 27:e år, så tycker jag det är okej ändå.
 
 
Sötpotatischips
Sötpotatis
Solrosolja
Salt
 
1.
Häll solrosolja i en gryta eller djup stekpanna. Jag använde ungefär en ½ liter olja till min stora sötpotatis som jag friterade. Hetta upp oljan till 180 grader.
 
2.
Skiva sötpotatisen med en mandolin eller med en osthyvel.
 
3.
Släng ner ett gäng sötpotatisskivor i taget och fritera dem i cirka 2 minuter, tills de fått fin färg.
 
Tänk på att alltid ha ett lock nära till hands när ni friterar - om det börjar brinna så lägg locket på, ta för Guds skull inte hjälp av vatten - då blir det eldsvåda på riktigt.
 
4.
Ta upp med hålslev och lägg att rinna av på en hög med tidningspapper eller hushållsservetter.
 
5.
Salta rikligt.
 
6.
Njut.

Nytt i matvärlden!

Här kommer tre uppdateringar från den matvärld jag ständigt befinner mig i. Alla kommer från Fine Dining Lovers, ett matmagasin online som ofta bjuder på intressanta artiklar, roliga recept och massa tips och trix. Gå in och läs vettja. Jag läser magasinet på italienska för att öva mig i språket, men jag är säker på att det finns en engelsk version också.
 
1.
 
Först har vi den här artikeln som berättar om en amerikansk familj som fick punga ut 42 Euro för de tre glassar de hade beställt i en Bar i närheten av Fontana di Trevi i Rom. De blev så upprörda över priset att de tillkallade polis, men när polisen kom visade ägaren dem bara menyn där det klart och tydligt stod vad glassarna kostade, och uppmanade därefter alla turister att läsa menyn innan de beställde. Lagom kaxigt. Och vilka sinnessjuka priser. Det är precis av denna anledningen man ska hålla sig borta från de stora turiststråken när man kommer till en ny stad. Självklart ska man kunna titta på Fontana di Trevi utan att skämmas, men när det vankas lunch, middag eller drink - se till att ha tagit reda på var de inhemska invånarna bor!
 
2.
 
Nästa artikel berättar om en nyöppning i Milano - kanske till glädje till alla oss svenskar som saknar Taco-myset på fredagar. Det är nämligen en Tacobar som öppnar. Bakom restaurangen står ägarna till en av Milanos mest populära hamburgerhak, Il Mercato. Jag har aldrig varit på Il Mercata, just för att det mest är ett hål i väggen och för att äta där behöver man oftast vänta på bord i ett par timmar. Så långt brukar inte mitt tålamod räcka när det kommer till att vänta på mat. Men det nya Tacostället ska tydligen vara betydligt större, och dessutom ha en bar som serverar goda drinkar vilka också är billigare än Milanos genomsnitt. Så om man nu trots allt behöver vänta på bord så kan man i alla fall göra det med en drink i handen. Jag har aldrig varit ett så stort fan av Tacos att jag saknar det när jag är borta från Sverige, men jag är inte den som är den - det är kul att testa nya platser, så jag skriver upp stället på listan över platse-att-besöka.
 
3. 
 
Sist har vi den här fantastiska matvideon som på ett helt nytt sätt visar hur man gör en Tiramisù med smak av pistagenötter och kaffe. Jag älskar hur ingredienserna får det stora fokuset i denna video, och att det inte står en kokc och berättar steg-för-steg hur den ska göras. Hur läskande god ser inte denna efterrätt ut? Tack för inspirationen säger jag, detta ska jag testa - på mitt sätt!
 

 
...på tal om innovativa matvideos, så får ni här en bubblare. Hur cool?
 

RSS 2.0