Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pizza Bianca på Zucchinibotten

När jag var yngre fanns det bara en sorts pizza i min värld, Capricciosan. Den svenska varianten kanske jag måste tillägga, eftersom den italienska Capriccosan ser helt annorlunda ut än vad vi svenskar är vana vid. Jag skulle kunna ha satt ett likhetstecken mellan orden pizza och Capricciosa, för för mig var de precis samma sak. Det var vad jag alltid beställde de (få) gånger det vankades skånsk så kallad köpe-pizza hemma hos oss. Jag kommer också ihåg hur stolt jag var första gången jag orkade äta upp hela min pizza alldeles själv, utan att dela den med mamma eller ge bort överflödet till pappa. Ha! Det skulle varit idag, då var och varannan tjej sätter stolthet i att istället äta så lite som möjligt. Det förstår inte jag. Ät tills ni är mätta för bövelen, men gör smarta val. Tillåt er stunder då ni frossar i något riktigt gott, men kompensera sedan med mat med bättre näringsinnehåll. Balans är ordet.
 
När jag sedan kom upp i tonåren gjorde även kebabpizzan intrång på den svenska pizzamarknaden. Tillsammans med den med oxfilé och bea, eller den med pommes frittes, och för att inte tala om den kända Hawaiipizzan. Alltså. Skulle jag berätta för min italienska vänner och kollegor vad vi äter för typ av pizza i Sverige så skulle de titta på mig med så stort förakt att jag skulle ifrågasätta allt jag någonsin ätit under min uppväxt. Det finns inte i en italienares värld att lägga bearnaisesås på pizza. Vilket helgerån.
 
Vad italienarna däremot skulle tycka om mina nyttiga alternativa pizzor, har jag ingen aning om. Kanske skulle de inte ens kalla det pizza eftersom den inte innehåller den väsentliga huvuddelen, degen. Eller så skulle de faktiskt acceptera den, för trots avsaknaden av deg, så sitter smakerna där. De fräscha, väldoftande, upplyftande smakerna som det italienska köket kännetecknas av. Ingen bea som förstör, bara ren skär matmagi.
 
En pizza bianca är en pizza där tomatsåsen oftast blivit ersatt med ricotta och således är vit, bianca.
 
Pizza Bianca på Zucchinibotten
(1 pizza)
1 lagom stor zucchini
¾ dl vatten
½ msk fiberhusk
1 msk philadelphia
Salt
 
Topping
1 dl crème fraîche
2 msk fetaost
5-10 blad basilika
1 dl riven parmesan
½ citron, cestet
5-10 valnötter
Honung
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ut fiberhusken i vattnet. Låt det stå och svälla i fem minuter, tills det har blivit en gelé. 
 
2.
Riv zucchinin grovt. Blanda den med philadelphian och fiberhusk-gelén. Salta.
 
3.
Smeta ut smeten till en cirkel på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, tills zucchinin fått lite färg. Observera att denna botten inte blir krispig (men god!). Jag återkommer med uppdatering när jag har förädlat bottnens krispighet.
 
4.
Gör toppingen medan bottnen gräddas. Smula fetaost och blanda med crème fraîche, grovhackad basilika, hälften av parmesanen samt citroncest. 
 
5.
När bottnen är klar, ta ur den ur ugnen, bred på fyllningen. Toppa med ringlad houng, grovhackade valnötter och resten av parmesanen. Salta och peppra innan du sätter tillbaka pizzan i ugnen och låter den gå klart tills parmesanen smält och fått fin färg. Toppa till sist med basilika innan servering.
 

Fluffig banan- och jordnötssmörspannkakstårta

Jag tror att 90 procent av alla tjejer i åldern 14-20 som har en blogg, någon gång i sitt bloggliv har skrivit om pannkakor. Är det inte svenska pannkakor, så är det bananpankakor, amerikanska pannkakor eller proteinpannkakor. Min feed på Bloglovin' har länge varit fylld av pannkakor, och jag har på grund av detta bestämt mig för att inte falla i det facket. Det måste ju finnas fler saker att äta (och blogga om) än pannkakor. Men. Så har jag ju samtidigt självmant tagit på mig uppdraget att förädla mina frukostar genom att komma på nyttiga versioner av efterrätter, vilka går precis lika bra att äta som första mål på dagen, som sist på kvällen. I samband med alla dessa pannkakor som svävat förbi, insåg jag att jag kunde utveckla mitt banan- och jordnötssmörsfluff till nästa frukostefterrätt, nämligen Pannkakstårta.
 
Så jag föll för trycket till slut. Och jag erkänner att jag är riktigt glad för det. 
 
 
Pannkakstårta är en svensk klassiker. Själv tänker jag enbart på Pettson och Findus när jag hör ordet, boken Pannkakstårtan var absolut en av mina favoriter som barn. Tyvärr är inte pannkakstårtan lika nyttig som den är god. Massa mjöl i smeten, massa smör till stekningen, massa fett i grädden och massa socker i sylten. Det går absolut att dra ner på kalorier och öka näringsvärdet genom att göra modifikationer i receptet. Slutresultatet må se lite annorlunda ut, men smaken är det verkligen inget fel på. Och att få bita in i en hög med fluffiga, nyttiga pannkakor... det finns nästan inget bättre för mage och själ. 
 
Så, här kommer min frukostversion på pannkakstårta. Mjölet är utbytt till en banan. Smöret är utbytt mot naturlig och biologisk kokosolja. Grädden är utbytt mot grekisk yoghurt. Sylten är utbytt mot färska bär. Gör smarta val people.
 
 
Fluffig banan- och jordnötssmörspannkakstårta
(ca 10 pannkakor)
1 mogen banan
½ msk jordnötssmör
1 äggula
2 äggvitor
½ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
 
Kokosolja till stekning
 
Blåbär
Granatäppelkärnor
Jordnötssmör
Kokosflingor
Grekisk yoghurt
Citroncest
 
1.
Vispa äggvitorna till ett fluff tillsammans med vaniljsocker. Mosa bananen tillsammans med jordnötssmöret och blanda detta med äggulan och bakpulver. Blanda tillsist bananröran med de uppvispade äggvitorna.
 
2.
Stek pannkakorna i kokosolja i en stekpanna över medelvärme. Vänd dem efter cirka 1-2 minuter.
 
3.
Bygg pannkakstårtan genom att varva pannkakorna med vad du tycker är gott. I mitt första lager hade jag mosade blåbär, följt av kokosflingor i nästa lager, sedan granatäppelkärnor och jordnötssmör. Sist toppade jag med en klick grekisk yoghurt och rivet citronskal. En dröm.
 

Sötpotatissallad med gremolata, fetaost och granatäpple

Jag gick precis igenom bloggen och insåg att jag har glömt att delge er receptet på världens godaste potatissallad. Alltså jag menar verkligen världens godaste. Man kan äta den flera gånger i veckan utan att tröttna, och det kan jag på riktigt intyga, eftersom jag gjort precis exakt detta. Potatissalladen består endast av några få komponenter, men smakerna passar så bra tillsammans att det uppstår ljuv musik i munnen. Så, vad är hemligheten? Låt mig berätta. Sötpotatis är hemligheten. Jag har på riktigt gått och blivit kär i denna råvara. Att jag inte lagat mat med sötpotatis tidigare i mitt liv är för mig ett mysterium. Det är på riktigt en fantastisk knöl.
 
Innan jag ger er receptet kan jag passa på att tipsa er om att följa Citroncest på Instagram. För om jag återigen någon gång skulle glömma att uppdatera bloggen (shame on me), så finns det stor chans att åtminstone Instagram är up to date. Ni hittar mitt konto här.
 
 
Sötpotatissallad med gremolata, fetaost och granatäpple
(1 port)
1 sötpotatis
1 bit fetaost
2 msk granatäppelkärnor
2 msk hemmagjord gremolata
Salt&peppar
Olivolja
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Skala sötpotatisen och dela den i kuber, cirka 2x2x2 centimeter. Lägg dem på en blåt och krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. Blanda runt med händerna så att alla bitar täcks. Sätt in i ugnen tills sötpotatisen blivit mjuk, det tar cirka 25 minuter.
 
3.
Lägg sötpotatisen i en djup tallrik. Toppa med fetaost, granatäppelkärnor och hemmagjord gremolata (detta är halva grejen, receptet hittar ni här).
 
4.
Ät och njut. Glöm inte att tugga mellan varje Oh och Åh.

Maki Rolls

Sedan jag gjorde min pizza på blomkålsbotten, har jag funderat över på vilka andra sätt jag skulle kunna använda blomkål som alternativ till traditionella kolhydrater. En idé som slog rot, i samband med mitt ökande sushi-intag sedan jag flyttade till Milano, var just att göra egen sushi, men med blomkålsris istället för med sushiris. Ikväll slog jag slag i saken. Och låt mig säga: vilken fullträff! 
 
Jag kanske trampar sushikockarna på fötterna här och nu, men skulle någon fråga mig vilken sushi jag föredrar, min eller den traditionella, så skulle jag ha svårt att svara. Ja, jag är medveten om att jag kanske är något vinklad, men det här var väldigt, väldigt gott. Med riktiga Nori (tångblad) och de traditionella tillbehören wasabi och soja så smakar min sushi precis som den ska. Med skillnaden att den har betydligt bättre näringsinnehåll än de vanliga makirullarna.
 
 
Maki Rolls
(1 rulle = ca 8 maki)
 
½ litet blomkålshuvud
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk olivolja
2 msk vatten
1 tsk fiberhusk
2 msk philadelphia
1 nypa salt
 
1 Noriark
½ avokado
Zucchini
Gravad lax
 
Soja
Wasabi
 
1.
Riv blomkålen på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda ner vinäger, olja, vatten, fiberhusk, philadelphia och salt, och låt sedan stå och svälla 5-10 minuter.
 
2.
Lägg ett Noriark, med den grova sidan uppåt, på en sushimatta. Har nu ingen matta så gör en fyrkant, som är större än arket, av foliepapper (så gjorde jag, och det fungerade bra). Täck Noriarket med blomkålsriset, men lämna cirka 2 centimeter längst upp.
 
3.
Lägg på valfri fyllning cirka 2 centimeter upp från den nedre kanten. Jag skar avokado och zucchini i stavar, och toppade med gravad lax. Välj själv fyllning efter vad du tycker är gott.
 
4.
Vik över den nedre kanten över fyllningen och tryck till med hjälp av sushimattan. Dra liksom tillbaka fyllningen samtidigt som du rullar så att rullen blir tight. Fortsätt så tills det endast återstår en liten kant. Fukta den med kallt vatten och tillslut rullen väl.
 
5.
Skär upp dina makirullar med en vass kniv som du sköljer med kallt vatten mellan varje gång för att få ett fint snitt. Jag upplevde dock att det var lättare att skära med en liten tandad köttkniv, och försiktigt såga fram och tillbaka.
 
6.
Lägg upp dina makirullar, och servera tillsammans med soja, wasabi samt syltad ingefära om du har det hemma. 
 

Citronstekta kronärtskockor och ugnsbakad Tomino

Något av det bästa jag vet att göra på lördagarna här i Milano är att gå till morgonmarknaden vid Parco Baravalle och botanisera bland frukt, grönsaker, ost och charkuterier. Just bland alla försäljare som brinner för sina varor, och bland alla matmammor som inhandlar råvaror till helgens familjemiddagar, just där är det så tydligt att jag befinner mig i Italien. Landet som brinner för maten. Kunder ropar ut sina beställningar, försäljare svarar med sina priser och kastar sedan apelsiner och zucchini mellan varandra för att snabba på processen. Man hinner knappt lägga in en beställning innan man bemöts av ett poi? Vad mer? Jag tycker om att besöka marknaden oavsett om jag ska köpa något eller inte. Det är ett skådespel, och en påminnelse om varför jag älskar detta land. 
 
Det brukar oftast sluta med något inköp för min del, oavsett om jag har planerat det eller inte. Det går liksom inte att låta bli. Något jag gärna inskaffar mig är färska kronärtskockor. Det är något av det godaste jag vet, och denna kärlek har växt fram sedan jag flyttade till Milano, innan dess åt jag kronärtskockor väldigt sällan.
 
 
Den enklaste du kan göra med kronärtskockor - vilket enligt mig också är det godaste - är att steka dem i olivolja tillsammans med rivet citroncest och salt. Sedan toppar du bra hela altet med parmesanflingor och persilja. Just citron, salt, parmesan och persilja är kronärtskockans bästa vänner. Vill man kan man också pochera ett ägg och äta till. Det är magi
 

Idag på marknaden köpte jag också med mig två små Tomino-ostar. De kan liknas vid Brie-ostar i portionsstorlek, och de ska ätas varma. Antingen steker man dem i en stekpanna utan något till och låter dem sedan ackompanjera den rätt du valt för dagen. Eller så gör man som jag och pimpar till den innan man låter den gå klart i ugnen. Jag toppade min Tomino med honung, salt&peppar, samt hackade hasselnötter och pistagenötter innan jag satte in den i ugnen (180 grader) i cirka 15 minuter. Jag förmodar att ni kan tänka er hur underbart rinnigt ostens innanmäte blir av denna behandling? Inte? Okej, då kommer bildbeviset här. 
 
 
Det är svårt att framföra den lycka jag upplever när jag får äta en sådan här måltid. Världens enklaste, bara stekta kronärtskockor och en ost som blir klar av sig själv i ugnen. Men det är just det som är grejen. Matlagning behöver inte vara svårt och trixigt. Lägger man bara ner till tid på att hitta de rätta ingredienserna och råvarorna, så kan alla få njuta. Oavsett kökskunskaper. Jag tror den största svårigheten för många är att komma bort från tänket att varje måltid måste bestå av kött-potatis-och-sås. Har man den inställningen får man inte uppleva mycket variation i livet. Vad tråkigt det måste vara...
 

Vanilj- och halloncheesecake på kokosbotten

Det är svårt att göra cheesecake rättvisa på bild, så snälla döm inte ut detta recept baserat på bilden nedan. Cheesecake tror jag är den mest ultimata av alla kakor. Lätt att göra och helt m a g i s k t god att äta. Traditionellt sätt, i amerikanska cheesecakes, använder man cream cheese i fyllningen, men i Italien har man en tendens att använda sig av ricotta istället. Jag är inte den som är den - så jag använde båda två!
 
Det här är en vanilj- och halloncheesecake på en kokosbotten. Kokosen blir sådär härligt rostad och passar alldeles utmärkt till fyllningen. Och i och med att det är kokos och inte de vanliga digestivekexen, är denna cheeseckae helt glutenfri. Toppen: fler som kan njuta med andra ord.
 
 
Vanilj- och halloncheesecake på kokosbotten
 
Botten
250 gram kokos
50 gram smör
2 äggvitor
1 ½ dl socker
 
Fyllning
500 gram cream cheese
250 gram ricotta
4 ägg
2 ½ dl socker
1 vaniljstång
1 ½ dl färska hallon
 
1.
Smält smöret och blanda med resten av ingredienserna till botten. Tryck ut fyllningen i en smord springform, glöm inte att trycka ut fyllningen även uppåt kanterna. Ställ i kyl/frys att stelna medan du gör fyllningen.
 
2.
Vispa upp cream cheese med ricotta till en len smet med hjälp av en elvisp eller i en matberedatre. Knäck i ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg. Skrapa ur fröna från vaniljstången och häll i dem samt sockret i smeten. Vispa.
 
3.
Ta ut formen från kyl/frys och häll i smeten. Mosa hallonen och rör ner i fyllningen. Använd en gaffel för att röra runt hallonen (försiktigt) så att en marmorering skapas. 
 
4.
Sätt in cheesecaken i en 150 grader varm ugn i 1 timme. Stäng sedan av ugnen och låt cheesecaken stå kvar tills ugnen svalnat. Förvara sedan i kyl fram tills servering. 

Quinoabollar med zucchinispaghetti och avokadosås

Vet ni om att det går att ha köttfria dagar, veckor, månader, utan att för den sakens skulle behöva leva bara på isbergssallad och tomat? Vegetariska rätter går att utveckla och variera i oändlighet, kanske till och med i större utsträckning än kötträtter, och det är det som gör det så himla bra. Dessutom är det gott och bra för din kropp, så att introducera mer grönt på tallriken är inte ett straff, snarare tvärtom.
 
För att hylla denna kärlek till grönsaker gjorde jag igår en helt och hållet grön rätt. Alltså, bokstavligen grön. Grön spenat, grön zucchinispaghetti, gröna quinoabollar, grön avokadosås. Grönt är skönt, så det var en fröjd för ögat. Och för munnen. Jösses vad gott det var! Jag satt och o:ade och å:ade för mig själv i lägenheten. 
 
 
Det här får bli min gröna version av spaghetti och köttbullar. Ett helt ypperligt substitut om ni frågar mig. Typ till och med bättre! (Om man bortser från farmors köttbullar såklart för de knäcker! Recept på dem hittar ni här). Rätten tar ingen tid att knåpa ihop, för när smeten till quinoabullarna är gjord, går de klart i ugnen, och under den tiden kan ni mixa ihop en snabb avokadosås och skära er zucchinispaghetti så att allt är förberett efter de 25 minuterna quinoabollarna ska vara i ugnen.
 
 
Quinoabollar med zucchinispaghetti och avokadosås
(4 port)
 
2 dl (okokt) quinoa
4 dl vatten
½ kruka färsk basilika
½ kruka färsk persilja
150 gram mandel
150 gram ricotta
1 ½ msk kikärtsmjöl (annat mjöl fungerar också)
1 ½ tsk fiberhusk
½ citron, skalet
2 tsk olivolja
2 tsk flingsalt
Paprikapulver
Peppar
 
2 avokado
½ citron, saft och skal
Ca 40 gräslöksstrån, hackade
1 vitlöksklyfta, finhackad/pressad
7-8 droppar Tabasco
Salt&peppar
 
2 zucchini
2 stora nävar babyspenat (eller annan sallad)
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Mät upp quinoan och vattnet i en kastrull. Salta. Låt koka upp och lämna att sjuda i 5-10 minuter. Quinoan ska inte bli helt klar. Häll sedan av återstående vatten genom en finmaskig sil. Låt svalna något (skölj i kallt vatten om ni har bråttom).
 
3. 
Grovhacka basilikan, persiljan och mandlarna och mixa dem sedan till en massa. Det får gärna vara lite grova mandelbitar kvar, det ger ett gott tuggmotstånd. 
 
4.
Blanda i resterande ingredienser och rör om. Låt quinoasmeten stå och svälla fem minuter så att fiberhusket hinner binda smeten. Rulla sedan till bollar - jag fick 13 stycken av ovanstående mängd - och grädda i 25 minuter i ugnen. Ta ut och vänd dem runt en tredjedel var 10:onde minut så att de blir jämt gräddade.
 
5.
Mixa alla ingredienser till avokadosåsen.
 
6.
Hyvla zucchinin längs långsidan med en osthyvel. Hyvla tills det inte återstår mer att hyvla och lägg sedan alla bitar på hög igen. Skär tunna spaghetti av zucchiniskivorna.
 
7.
Servera quinoabollarna på en spenatbädd, följt av zucchinispaghettin och toppa med avokadosåsen. Salta och peppra efter smak.
 
Enjoy!
 

Skogschampinjonburgare med linsfrallor

Jag skypeade med min faster förra veckan. Vi pratade om allt möjligt, bland annat om att hon och familjen skulle testa att göra min pizza på blomkålsbotten till helgen. Kul! Jag vet ju inte om ni någonsin följer recepten jag skriver ner, men om så är fallet, får ni jättegärna höra av er och berätta vad ni tyckte. Vi pratade vidare om denna blogg och hon sa någonting som fick mig att tänka till lite: Du är lite alternativ i din matlagning Louise.
 
Ja, precis så är det ju. 
 
Jag älskar att testa nya saker. Gå andra vägar än de traditionella. Ta intryck från höger och vänster, från andra kulturer och via alternativa ingredienser och tillagningsmetoder. Ni kommer troligen aldrig få se en tallrik som består av kött, potatis och béarnaisesås på denna blogg. Det är väldigt långt från min verklighet. På gott och ont kanske. För någonstans inom mig gror en önskan om att någon gång i framtiden kanske söka mig till ett program som till exempel Mästerkocken. Men frågan är om jag skulle klara det. Jag har aldrig styckat en fågel. Jag kan inte alla innertemperaturer en köttbit ska ha för att bli perfekt medium rare. Och ber du mig göra en rödvinssås baserat på erfarenhet är jag körd. Däremot är jag otroligt bra på att få till det när jag får göra som jag själv vill. När jag inte behöver hålla mig inom de traditionella ramarna. 
 
Och med det sagt kommer här dagens recept. En helt ny sorts burgare. Sedan jag upptäckte hur användbart fiberhusk är, har jag försökt skapa bröd av allt möjligt här hemma. Till denna burgare gjorde jag därför frallor av linser och morötter. Det ni. Helt mjölfria, men ändå fullt dugliga som substitut till vanligt hamburgerbröd.
 
 
Skogschampinjonburgare med linsfrallor
(3 stycken)
 
Svampburgare
200 gram skogschampinjoner
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk persilja
1 dl mandlar
1 dl vita (kokta) bönor
Paprikapulver
Salt&peppar
 
Linsfrallor
2 dl (kokta) linser
2 små morötter, grovhackade
½ äpple, skalat och grovhackat
½ tsk salt
½ dl färsk persilja
1 ägg
½ tsk bakpluver
2 tsk fiberhusk
½ tsk fänkålsfrön
Salt&peppar
Flingsalt
 
1.
Svampburgarna gör ni så här:
Dela svampen i större bitar och stek den tillsammans med grovhackad lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Låt steka tills svampen avgett allt sitt vatten och löken blivit mjuk. Mixa under tiden mandel och persilja med en handmixer eller i en matberedare. Tillsätt svampmixen och bönorna, mixa till en grov smet. Krydda efter smak och sätt sedan smeten i kylen för att vila en timme. Forma sedan till biffar och stek i ugnen cirka 30-40 minuter på 175 grader.
 
2.
Linsfrallorna gör ni såhär:
Mixa linser, morötter, äpple, salt och persilja till en grov röra. Rör ner ägg, bakpulver, fiberhusk och fänkålsfrön. MIxa igen. Salta och peppra efter smak. Låt det stå och svälla en stund forma sedan till bullar (tillsätt eventuellt mer fiberhusk om smeten är för lös). Strö över flingsalt och baka i ugnen i cirka 15-20 minuter på 200 grader, tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något innan ni delar dem.
 
 
Som ni ser serverade jag burgarna med en väldigt rosa sås. Det är en hallonsås. Jag vet att det låter otippat, men det fungerar väldigt bra som brytning. 
 
Hallonsås (1 port)
½ dl crème fraîche
½ dl färska hallon
1 msk kokosflingor
1 msk parmesan
1 tsk honung
Salt&peppar
 
1.
Mosa hallonen. Riv parmesanen. Blanda sedan allt och smaka av med salt och peppar.
 
 
Buon appetito!
 
Inspiration till dessa recept hittade jag på denna blogg

Pot-Stickers

Sedan en tid tillbaka har jag tänkt ge mig på att göra egna dumplings. Det är ju så himla gott, något jag framförallt insett efter att ha besökt Beijing8 de senaste gångerna jag varit i Stockholm och jobbat. När de sedan i Mästerkocken för några veckor sedan fick som utmaning att göra Pot-Stickers, tänkte jag att det var tid att slå slag i saken! För om jag någon gång i framtiden ska söka till det programmet (vem vet?) så måste jag ju lära mig att bemästra alla typer matlagning. Sagt och bestämt, idag var det dags för genomförandet.
 
 
Pot-Stickers heter Goutie på (någon slags) kinesiska och är degknyten, oftast fyllda med en fläskfärsfyllning, som först steks i en panna innan de ångkokas klart. Med den tillagningstekniken får de en krispig yta som ger ett härligt tuggmotstånd. Pot-stickers anser bringa lycka och framgång och därför lagar man dem ofta kring det kinesiska nyåret (vilket precis varit) för att man ska få ett lyckosamt nytt år. Man har till och med hittat litteraur från 1200-talet före Kristus där man beskrivit att Gouties är särkilt bra för själen. Det finns många anledningar till att laga (och äta!) dessa godingar med andra ord.
 
 
Jag hade ingen fläskfärs hemma, men lyckades komponera ihop två riktigt goda fyllningar ändå. En vegetarisk med min gremolata som bas, och en med kalkon, svamp och vitlök. Mums. Degen gjorde jag dessutom själv. Det är verkligen världens enklaste, den består endast av mjöl, kokande vatten och en nypa salt. Det det finns ingen anledning att springa iväg till kinaaffären på hörnan, detta klarar ni själv. Lite pill, men resultatet är värt det. Över till receptet.
 
Pot-Stickers
(16 stycken = 2 port)
 
Deg
150 gram mjöl
110 ml vatten
1 nypa salt
 
Fyllning 1
¼ gul lök
10 skogschampinjoner
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk majsredning
3-4 skivor kalkonkött  
Salt&peppar
 
Fyllning 2
20-25 pistagenötter
1 näve färsk persilja
½ citron, skalet
1 liten vitlöksklyfta
1 msk olivoja
1 tsk honung
1 ½ dl vita bönor, kokta
Salt & peppar
 
Jordnötssås
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk olivolja
1 tsk jordnötssmör
10 jordnötter, hackade
 
1.
Börja med degen:
Koka upp vattnet. Häll mjölet i en bunke och blanda med en nypa salt. Häll över det kokande vattnet. Rör om med en slev tills allt vatten har blandat sig med mjölet. Häll sedan över blandningen på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda i 5-10 minuter för att aktivera glutenet i mjölet. Täck sedan med plastfolie och låt vila i minst 20 minuter i kylen.
 
2.
Fyllning 1:
Finhacka lök, svamp och vitlök. Stek i olivolja i en stekpanna. Låt vattnet steka ur svampen och häll sedan på majsredning för att få fyllningen torrare. Ta bort från värmen. Hacka ner kalkonen och blanda i fyllningen. Salta och peppra. Mixa sedan till en grov smet.
 
3.
Fyllning 2:
Skala pistagenötterna, hacka persiljan, cesta citronen, hacka vitlöken. Mixa allt tillsammans med olivolja, honung, salt och peppar. Häll i bönorna och fortsätt mixa till en smet.
 
4.
Tillbaka till degen:
Dela degen i 16 lika stora delar (rulla ut till en korv, dela på mitten och fortsätt dela på mitten tills du har 16 lika stora bitar). Platta ut varje degbit till en cirkel, cirka 8-10 cm i diameter. Gör detta antingen med en kavel, eller genom att arbeta med tumme och pekfinger och liksom stretcha ut degen med händerna (jag gjorde så och tyckte det var lättare än att hålla på att kavla).
 
5.
Ta en cirkel och lägg i handflatan. Lägg en tesked av valfri fyllning i mitten och platta till fyllningen lite. Vik över botten till toppen och knip ihop ena hörnan. Arbeta sedan från den hörnan till den andra genom att vecka degen medan du kniper ihop knytet. Här är en bra video som visar tekniken (kolla från 3:35)
 
6.
Värm olivolja i en stekpanna och stek pot-stickersen, med den platta sidan ned, i 2 minuter på medelvärme tills de fått en gyllenbrun yta. Häll sedan i 1 dl vatten i pannan och täck direkt med ett lock. Ånga pot-stickersen i 8-10 minuter, eller tills allt vatten avdunstat. Ta bort locket och låt dem koka ytterligare någon minut till de släpper lätt från pannan.
 
7.
Gör såsen under tiden som pot-stickersen tillagas. Bara blanda alla ingredienser.
 
8.
Servera tillsist med saltade edamameböner. Ät med pinnar för bästa Kina-känsla.
 

Chokladkolatryffelpaj

Idag är det Alla Hjärtans Dag och kärleken visas lite extra tydligt mellan människor runt om i världen. För oss som är singlar är det bästa med Alla Hjärtans Dag att vi får trösta våra sorger med choklad. Och det är fasen inte fy skam. Idag har jag spridit choklad-kärlek till mina kollegor på jobbet genom att ha tagit med denna Chokladkolatryffelpaj (bara lyssna till det namnet...) till fredagsfikat. Extremt mycket choklad i receptet, och därmed också en extremt god paj som slutresultat.
 
Pajen innehåller kakao, mjölkchoklad och mörk choklad. Och sirap för att få till knäckigheten. Och havssalt för att det bryter av så gott mot mörk choklad. Och så toppade jag den med granatäppelkärnor för att det är fint. Och gott. Och tydligen är det också ett afrodisiakum, och det är ju på sätt och vis passande en dag som denna.
 
 
Chokladkolatryffelpaj (1 paj)
 
Pajdeg
125 gram smör
2 ½ dl vetemjöl
½ dl florsocker
½ dl kakao
1 krm salt
2 äggulor
 
Fyllning
2 dl grädde
1 ½ dl ljus sirap
1 vaniljstång
300 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad
 
Garnering
Havssalt
Granatäppelkärnor
 
1.
Börja med pajskalet: Knåda samman kylskåpskallt smör med mjöl, florsocker, kakao och salt. Rör sedan ner äggen och knåda tills du har en deg. Pressa ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Sätt formen i kylen i cirka 30 minuter.
 
2.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i 10 minuter, låt det sedan kallna helt.
 
3.
Gör fyllningen: Skrapa ur fröna ut vaniljstången och koka upp dem med grädde och sirap (släng ner den överblivna vaniljstången också för extra smak). När grädden kokat upp, ta bort kastrullen från värmen och ta ur vaniljstången. Bryt chokladen i bitar och rör ner den, lite i taget, i grädden tills den smälter och du får en jämn och fin chokladsmet. Häll smeten i det kalla pajskalet och sätt in i kylen i minst fem timmar, men gärna över natten.
 
4.
Garnera med flingsalt och granatäpplen vid servering och mumsa sedan i er så det står härliga till!
 
Receptet är jag inte upphovskvinna till, utan det hittade jag här.

Frö- och nötfrallor utan mjöl

Häromdagen tog jag för mig att baka glutenfria frallor. Om det kan ni läsa här. Det blev en svårarbetad deg som bestod av rismjöl och kikärtsmjöl, men resultatet blev till slut bra trots att degen var mer en smet. Jag tog med frallorna till jobbet dagen efter baket och min glutenallergiska kollega åt hela fem stycken under dagens lopp. Det får man ändå se som ett gott betyg. 
 
Nu har jag dock gått steget längre och bakat bröd helt och hållet utan mjöl. Jag ville testa att använda det fiberhusk som stått i skafferiet några månader utan att jag direkt vetat vad jag skulle göra med det. Igår bestämde jag mig därför för att baka frukostfrallor bara på frön och nötter, och använda fiberhusket som bindningsmedel istället för gluten (när fiberhusk blandas med vatten blir det till en gelé). Imorse var det äntligen dags att testa mitt alster, och det var bannemig en av de godaste frukostarna jag ätit på länge (och då har jag ändå ätit massa goda frukostar den senaste tiden). Herre Guuuuuud vad gott brödet blev! Mamma nu talar jag till dig: tänk dig vårt knäckebröd fast i brödform. Precis så smakar det. Ren skär magi.
 
 
Smör och ost kan ju vara det optimala enkla pålägget, men vill man göra sig till lite extra, så toppar man brödet med crème fraìche och hallon. Det här är så enkelt att göra att inget borde stoppa er. Det handlar bara om att mixa, blanda, baka, äta. Och hade jag varit ni hade jag gjort dubbel sats direkt. Brödet håller sig i fräscht länge invirat i en handduk i kylen.
 
 
Frö- och nötfrallor utan mjöl
(3 stycken muffinformsstora bröd)
1 msk fiberhusk
125 ml vatten
¾ dl mandlar
¾ dl hasselnötter
¾ dl linfrön
¾ dl sesamfrön
1 ½ dl solroskärnor
2 tsk salt
1 msk olivolja
 
1.
Blanda ut fiberhusket i vattnet och låt stå i cirka fem minuter tills det blivit till en gelé.
 
2.
Mixa under tiden alla frön och nötter, mixa dem inte för fint utan lämna en del hela bitar.
 
3.
Blanda ner salt och olivolja, och rör till sist ner fiberhuskgelén. Knåda lite lätt med händerna och lämna att svälla i cirka 30 minuter till en timme.
 
4.
Sätt ugnen på 175 grader. Fördela degen i tre muffinsformar (storlek: större), eller liknande ugnståliga portionsformar. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. 
 
5.
Viktigt: Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.
 
6.
Förvara i en kökshandduk i kylen
 
Toppa med fördel med crème fraîche och hallon eller smör och ost. Eller båda, som i mitt fall.

Raw bovetegröt

Inget kan få mig att hoppa upp ur sängen så snabbt som när jag vet att en ny spännande frukost väntar på mig. Eftar att i många bloggar sett bovete förkomma i diverse frukostrecept, insåg jag att det var hög tid också för mig att ge det ett försök. Bovete finns både i gryn-form och i mjöl-form, och för att göra gröt använder man det förstnämnda. Man kan antingen koka grynen precis som man gör med vanlig havregrynsgröt (men det tar längre tid), eller så gör man en rå version, vilket jag gjorde. Då måste man blötlägga grynen över natten för att få dem mjuka och goda, sedan mixar man dem helt enkelt med valfria smaksättare. Det kan vara allt från banan eller kokosmjölk för en tjockare variant. Eller mandelmjölk. Eller bara valfria kryddor som till exempel kanel, kardemumma och vaniljpulver. Ni ser. Oändliga möjligheter. Bovete är dessutom glutenfritt och har en massa positiva hälsoeffekter, så det är bara att sticka iväg till affären pasta pronto och köpa hem en påse!
 
 
Raw bovetegröt (1 port)
1½ dl bovetegryn
1 liten banan
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 msk psylliumfrön
1 msk jordnötssmör
3 jordgubbar
4-6 sötmandlar
Flytande honung
 
1.
Lägg bovetegrynen i blöt i vatten över natten (eller minst 4 timmar). Häll av vattnet genom en sil och skölj bovetet så att det blir riktigt rent.
 
2.
Mixa med banan, kardemumma, vaniljsocker och psylliumfrön till en grötig massa.
 
3.
Toppa med jordnötssmör, skivade jordgubbar och hackad mandel. Toppa med lite flytande honung.

Glutenfria frallor med linfrön

Jag är inte glutenallergiker. Men trots detta tror jag inte det är bra att äta för mycket mat som innehåller gluten eftersom det innebär en belastning för tarmen och många gånger ändå bara är tomma kalorier. Gluten är ett samlingsnamn för proteiner som finns i sädesslagen vete, råg och korn och det är just gluten som binder degen när du bakar - därför har det länge varit viktigt för att kunna skapa bröd och kakor. Men i samband med att fler i vårt samhälle blivit glutenintoleranta har det också uppstått fler och fler uppfinningsrika metoder för att skapa bröd utan gluten. Och tur är väl det, för de glutenfria alternativ som funnits tidigare, har varit rätt bleka. Och dyra.
 
Igår gav jag mig på att baka egna glutenfria frallor. Jag utgick från ett recept, men ändrade det utefter vad jag hade för varor i skafferiet. Jag har nu förstått att en glutenfri deg är mer en glutenfri smet. Eftersom glutenfritt mjöl inte binder vätskan lika bra, blir det rätt kletigt. Jag tror jag tillsatte minst dubbelt så mycket mjöl som i ursprungsreceptet för att få degen någorlunda arbetssam, men jag ska ärligt säga att jag var på väg att ge upp många gånger. En eloge till alla bagare som gett sig på det här med att baka glutenfritt, det är en konst. Som bindningsmedel istället för gluten, använde jag mig av linfrön blötlagda i kokt vatten. När linfrön (eller psylliumfrön) kommer i kontakt med vatten, och får ligga och gotta till sig en stund, blir de nämligen till en gelé vars egenskaper kan liknas vid gluten.
 
 
Det blev frallor av degen smeten till slut, och det blev till och med väldigt goda. Jag valde dessutom att go all in när det kom till pålägg, så jag gjorde hummus med tahini och groddar till den ena, och en fetaoströra med jordgubbar till den andra. Om inte det är två lyxmackor, så vet jag inte vad...
 
Glutenfria frallor med linfrön (10-12 stycken)
2 dl kokande vatten
1 dl linfrön
8 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ dl kikärtsmjöl
1 ½ msk psylliumfrön
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
50 g jäst
4 dl kallt vatten
½ dl solrosolja
½ dl ljus sirap
Linfrön till topping
 
1.
Lägg linfröna i blöt i det kokande vattnet och låt dem svälla i 10-15 minuter. 
 
2.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda jästen med de blöta ingredienserna. Häll degvätskan över de torra ingredienserna och tillsätt linfröna. Arbeta degen i ett par minuter.
 
3.
Häll ut (rikligt med) rismjöl på en arbetsbänk och häll ut degen. Dela den i två rullar och dela varje rulle i 6 delar. Doppa snittytan i linfrön och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
 
4. 
Sätt ugnen på 250 grader och grädda frallorna i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
 
 
Hummus
½ burk kikärtor
½ citron, cest och saft
1 ½ tsk tahini (sesampasta)
Salt&peppar
 
Mixa allt. Lägg på mackan. Toppa med balsamicocrème och groddar.
 
Fetaoströra
En bit fetaost
Några strån gräslök
½ tsk olivolja 
Salt&peppar
 
Mixa allt. Lägg på mackan. Toppa med skivade jordgubbar och svartpeppar.

Gnocchi i rödbetsås med fetaost och valnötter

Jag ska var ärlig. Jag hade ambitionen att göra mina egna gnocchi igår. Jag tänkte hur svårt kan det vara? Koka potatis, blanda med mjöl och ägg. Knåda till en deg. Rulla ut, skär små gnocchi och koka sedan i tre minuter. Klart. Det finns dock två saker som är essentiella. Tid. Och en potatispress. Två saker jag inte hade igår. Att komma hem klockan sju på kvällen och vara superhungrig fungerar inte när man ska göra gnocchi. För hur lätt det än må vara i teorin, så ska man inte stressa processen. Summan av det hela blev en seg deg med alldeles för mycket mjöl, och alldeles för stora potatisklumpar. Den åkte rakt ner i soptunnan. Jag lyckas inte alltid med mina experiment, men tro mig, jag kommer att göra ett nytt försök. På en helgdag. När jag inhandlat en potatispress.
 
Någonstans i det undermedvetna visste jag nog hur det skulle gå, för jag hade backat upp med en påse färdiggjorda, färska gnocchi. Kanske inte lika autentiskt, men ibland får man ta genvägar. Framförallt när man själv först har gjort ett gediget försök. Tack vare dessa, några färdigkokta rödbetor, samt lite fetaost och några valnötter, tog middagen till slut inte mer än 15 minuter att göra. Och låt mig säga: det var det bästa jag någonsin lagat.. Jag vet att jag säger det med jämna mellanrum, och játt jag troligen har förbrukat trovärdigheten i frasen. Men superlativen räcker liksom inte till: det var helt enkelt sååå gott!
 
 
Gnocchi i rödbetsås med fetaost och valnötter (1 port)
125 gram färska gnocchi
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 kokta rödbetor
1 dl crème fraîche
1 knippe gräslök
½ msk honung
1 bit fetaost
3-5 valnötter
Salt&peppar
Smör och olja till stekning
 
1.
Grovhacka lök och vitlök och stek i olja i en kastrull på medelvärme. Grovhacka sedan rödvetorna och låt dem steka med löken en stund. När lök och rödbetor blivit mjuka(re), ta bort från värmen och mixa röran med en handmixer.
 
2.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen, addera crème fraîche, finhackad gräslök och honung. Salta och peppra efter smak.
 
3.
Smält en matsked smör i en stekpanna och stek gnocchin tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 3-4 minuter. Häll sedan på rödbetssåsen och rör om så att alla gnocchi täcks av såsen.
 
4.
Häll upp på tallrik och toppa med smulad fetaost, grovhackade valnötter och finhackad gräslök.
 

Chokladmousse med twist

Tycker ni att det här ser ut som en sked med chokladmousse, ett blåbär, en hasselnöt och kokosflingor?
 
 
Isåfall har ni helt rätt, för det är precis vad det är.
 
Eller är det det? 
 
Vad ni inte ser är att chokladmoussen inte är någon vanlig chokladmousse gjord på vispgrädde, ägg och socker. Nej. Det här är chokladmoussen du kan äta varje dag utan jobbiga samvetskval och trista hälsoeffekter. Basen i denna chokladmousse är nämligen... trumvirvel... avokado! Lika krämig som grädde, och fullproppad med nyttiga omega 3-fetter och vitaminer. Perfekt till att skapa en nyttig(are) dessert med andra ord.
 
 
Chokladmousse med twist (1 stor portion)
1 mogen avokado
2 msk kakao
½ msk honung
½ tsk vaniljsocker
Bär och nötter till topping
 
1.
Mixa avokado, kakao, honung och vaniljsocker till en mousse. Låt stå i kylen 20-30 minuter. Toppa med valfria bär. Enjoy! 

Saffransmarinerad lax

Att steka en laxfilé i ugnen är ju inte direkt svårt, så att kalla detta för ett recept kanske inte är helt okej. Men jag väljer ändå att visa gårdagens lunch i bloggen, för det handlar ju inte alltid om att ge er exakt mått. Ibland handlar det bara om att inspirera. 
 
 
Igår valde jag rätt och slätt att lägga två laxfiléer på en plåt. För att ge dem extra god smak, och fin färg, blandade jag snabbt ihop en marinad bestående av ½ gram saffran, ½ citron och ½ msk honung, vilken jag sedan ringlade över filéerna. Jag skivade en zucchini och lade brevid, saltade och ringlade över lite olivolja. Ugnen stod på 210 grader, och laxen var klar på 15-20 minuter.
 
 
Min lax lade jag på en bädd av ruccola och toppade den sedan med en klick crème fraîche samt hackade mandlar/hasselnötter. God mat behöver inte vara krångligt. Tjugo minuter kan vi alla undvara. Buon appetito.

Parmesangratinerad fänkål

Vet ni om att man kan äta mer eller mindre alla delar av en fänkål? Rot, stam, blad och frön - allt går att tugga i sig. Och bra är väl det eftersom fänkål är fylld med järn, C-vitamin och karoten. Ju mer desto bättre, med andra ord. Fänkål har en väldigt speciell arom, söt och kryddig på samma gång, och med en smak av lakrits skiljer den sig mycket från andra grönsaker. Här i Italien äter man mycket fänkål. Faktum är att man brukar betrakta Italien som fänkålens hemland, och på engelska kallas den till och med ibland för Florence Fennel, fänkål från Florens.
 
På italienska heter fänkål finocchio [fiˈnɔkkjo], och samma ord är i det italienska språket ett vulgärt sätt att tilltala en homosexuell man. Denna term verkar gå tillbaka till Medeltiden då man "brände påstådda förövare av trolldom och homosexualitet" på bål, och sedermera lade på fänkål på elden för den hade förmåga att "täcka lukten av bränt kött och rena de orena själar". Vilken tur att vi tagit många steg framåt sedan Medeltiden, men intressant ändå hur en definition av ett ord kan slå rot leva kvar i flera hundra år.
 
Men tillbaka till grönsaken. Fänkål går att variera på många sätt. Jag brukar äta den rå, tunt skivad, i en sallad tillsammans med granatäppelkärnor, citronsaft och en god olivolja. Eller så steker jag den tillsammans med aubergine och andra goda råvaror till en grönsakspytt. Klassiskt ingår fänkål också i många fisksoppor där den höjer smakerna till skyarna. Idag valde jag dock att tillaga den på klassiskt italienskt vis: ungsbakad med parmesan på toppen. Ett perfekt tillbehör till det mesta.
 
 
Parmesangratinerad fänkål (2 port)
1 fänkål
1 ½ msk smör
1 dl grovriven parmesan
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 220 grader. Koka upp vatten i en kastrull.
 
2.
Ansa fänkålen genom att ta bort en del av bottnen där den tjocka roten suttit, samt lite av stammarna. Dela den i 6-8 delar (i riktning rot till stam).
 
3.
Salta vattnet och släng i fänkålen. Låt koka i cirka 15-20 minuter, tills fänålen blivit mjuk.
 
4.
Smält smör i en kastrull. Riv parmesanen. Häll av fänkålen i ett durkslag och lägg den sedan i en ugnsfast form. Häll smöret över fänkålen. Salta och peppra och toppa sedan med parmesan. Sätt in i ugnen och låt vara kvar tills parmesanen tagit färg, cirka 15 minuter.

Choklad(fondant)

Jag tror de flesta av oss vet att det inte är det bästa för hälsan att äta en massa socker och godis varje dag i veckan. Senast idag har det kommit fram en ny studie som visar på att risken för att dö i en hjärtsjukdom ökar med intaget av socker. Samtidigt, finns det massor med studier som påtalar alla hälsoeffekter du kan uppnå genom att inta framförallt (mörk) choklad. En studie säger att personer som regelbundet äter choklad har lägre kroppsfettsandel än övriga eftersom vissa ingredienser i choklad ökar ämnesomsättningen. En annan studie säger att man blir smartare av choklad för att ämnena i chokladen ökar blodtillförseln till hjärnan. En tredje studie säger att choklad är nyttigare än frukt för den innehåller fler antioxidanter än exepelvis blåbär. (Sen att denna sista studie har utfärdats av Hershey's, en av USAs - eller världens - största chokladproducenter, understryker vikten av att vara källkritisk...).
 
Summa summarum blir att man inte riktigt vet vad man ska tro. Det är självklart lätt att berättiga sitt chokladintag med alla goda hälsoeffekter, men man ska inte bortse från de motsatta följderna. Därför väljer jag att tro på mottot everything in moderation. Jag tror nämligen inte på att förbjuda sig själv allt gott i livet, det gör bara att man åtrår det mer. Istället kan vi få tillåta oss själva något gott när vi är riktigt sugna, så länge vi inte går över gränserna. Och det tar mig till dagens recept där jag bjuder på en smaskig efterrätt med bara 25 gram mörk choklad per portion (ja, och lite socker, och smör, och annat göttigt såklart...)
 
 
Chokladfondant med bananglass (2 port)
50 gram mörk choklad
50 gram smör
4 msk strösocker
1 ägg
Knappt 1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
En handfull hasselnötter
1 krm stötta kardemummakärnor
Kakao till formarna
 
1-2 frysta bananer
½ tsk vaniljsocker
 
Blåbär till topping
 
1.
Börja med att smörja två ungståliga portionsformar med smör och pudra dem sedan med kakaopulver. 
 
2.
Smält choklad, smör och socker i en skål över ett vattenbad (eller i mikrougnen). Rör om så att allt kombineras, knäck därefter i ett ägg och rör om.
 
3.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och kardemumma, och rör därefter ner det i chokladblandningen. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner även dessa. Häll till sist smeten i formarna, täck med plastfolie och ställ dem i kylen minste en timme. Det är viktigt att de står i kylen eftersom de ska gräddas direkt från kyla för att få sitt rinniga inre. 
 
4.
Grädda därefter fondanterna i en 200 grader varm ugn i exakt 13 minuter.
 
5.
Ta fram bananerna ur frysen och mixa dem till en slät glass tillsammans med vaniljpulver. Toppa chokladfondanterna med bananglassen och färska blåbär.

Receptbank

För att lättare hitta ett recept ni tidigare sett på bloggen har jag här skapat ett arkiv med alla recept. Mitt bästa tips för att hitta rätt i arkivet är att trycka cmd+f (Mac) eller ctrl+f (PC) och sedan söka i sökfältet efter det recept eller den ingrediens du är ute efter. Du kan också lätt för en överblick över alla recept på Citroncest genom att följa min tavla på Pinterest.
 
Frukost
Alla mina frukostrecept hittar du här
 
Soppor
Jordärtskockssoppa med smörstekta päron
Gurksoppa med kallrökt lax
Mättande tomatsoppa med ricottakräm
Morotssoppa med ingefära och kantareller
Soppa på butternutpumpa, kokosmjölk och rosmarin
Sötpotatissoppa med porcinivatten
Grön ärtsoppa med parmesan- och myntaströssel
Fänkålssoppa med gurkmeja och kokosmjölk serverad med purjogroddar och fetaost
Morotssoppa med ingefära och kokos
Spenatsoppa med glutenfria stekpannebröd
Risnudelsoppa med anka och grönsaker
Het ramen med zucchininudlar, sugarsnaps, pesto och ägg
Sötpotatissoppa med popcorn (!)
Morots- och pumpasoppa med citron, ingefära och fänkål
Krämig kikärtssoppa med kokosmjölk, miso & ingefära
Broccolisoppa med tahini, stekt majs och rostad lök
Tomatsoppa med tofu
Krämig morotssoppa med apelsin, ingefära och kokos

Pasta
Pappardelle!
Öppen lasagne med pancetta, ricotta och pinjenötter
Hemmagjord pappardelle med krämig porcinisås
Lingune med krämig pumpasås
Porcinifylld ravioli med enkel tomatsås
Buccatini med purjolök- och pistagenötssås
Linguine med valnöts- och persiljepesto
Klassisk italiensk lasagne
Ravioli med porcini och vaktelägg samt salviasmaksatt brynt smör
Laxcarbonara med mynta
Fusilli med makrill och aubergine
Linguine med blåmusslor och purjolök i vitt vin
Spaghetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel
Pesto alla Louise
Pasta med rostad pumpa, parmesan och salviasmör
Glutenfria ris- och kålnudlar med salsiccia, kål, pinjenötter - och parmesan
Snabbmat på italienska
Rispasta med krämig tonfisksås och mozzarella
Hemmagjorda glutenfria ravioli, fyllda med ricotta, porcini och vaktelägg
Risnudlar med krämig jordnötssås, purjolök och soltorkade tomater
Risnudlar med svarvade morötter och tahinisås
Pasta from scratch
Zucchininudlar med tomatsås och ugnsbakade tomater med fänkålsfrön
Zucchininudlar med krämig avokadosås och stekt svamp
Linguine med pumpasås och saltrostade nötter
Linguine med kål, mandelsmör (!) och hasselnötter
Risnudelsallad med kål, vårlök och broccoli
Pad Thai med tofu
Öppen lasagne med grillad aubergine och rostad majs
Sparris-Carbonara
Vegansk Ragù (bästa ever)
Vegansk Mac & "Cheese"
  
Huvudrätter: veg
Zucchinispaghetti med tomatsås
Raw lasagne
Kokta kronärtskockor med gremolatasmör
Spenat- och kikärtsfylld zucchiniravioli med avokadosås
Linsgryta med smak av fänkål
Kikärtsburgare med sötpotatispommes och hemmalagad ketchup
Summer Rolls
Spenat- och getostpaj med valnötter
Pumpaburgare med citrondressing och hasselnötskräm
Smørrebrød
Shiratakinudlar med krämig jordnötssås
Låtsas-samosas med jordnötssås
Couscous med Porcinisvamp
Falafel med sötpotatis
Ricottafritters med ärtpuré
Gnocchi i rödbetsås med fetaost och valnötter
Skogschampinjonburgare med linsfrallor
Quinoabollar med zucchinispaghetti och avokadosås
Citronstekta kronärtskockor och ugnsbakad Tomino
Maki Rolls
Sötpotatissallad med gremolata, fetaost och granatäpple
Pizza Bianca på Zucchinibotten
Potatisbullar med persilja
Nasi Goreng på blomkålsris
Sötpotatisnachos med ost
Spenatpaj med potatisskal
Ungsbakad vitkål med quinoa, tomatsås och rostad blomkål
Hemmagjord pappardelle med krämig porcinisås
Sötpotatisbiffar med krispigt sesamtäcke
Bovete slungat i jordnötssmör med purjolök, sparris och parmesan
Zucchininudlar med Fattigmanspesto
Bruschette
Gnocchi med saffransgul auberginesås
Spenat- och Bovetepannkakor
Bruschetta med ricotta, aprikos och rosmarin
Sesamflarn med gräslöksphiladelphia och tomater
Krämig boveterisotto med avokado
Ugnsbakad avokado med tomater och fetaoströra
Quinoasallad med stekt halloumi
Ruccolapannkakor varvade med guacamole och tomatkräm
Zucchinilasagne med pumpapuré
Rödbetsgalette med cashew- och hasselnötskräm
Sötpotatisgnocchi med smör- och salviasås
Lingune med krämig pumpasås
Fried Rice (på blomkålsris)
Porcinifylld ravioli med enkel tomatsås
Ugnsstekt Portabello med salviasmör
Kalorisnålt blomkålsris med smak av curry
Pizzabotten med nästan inga kalorier alls!
Krämig polenta med ugnsbakade grönsaker och svamp
Blomkålsbiff med ugnsrostad potatis och ricottacrème
Den enklaste av Blomkålssoppor
Shiratakinudlar med smak av kokos och ingefära
Galette med västerbottenostkräm, spenat och lax
Zucchininudlar med krämig avokado- och spenatsås
Helstekt blomkål med quinoasallad och mascarponesås
Gnocchi med en stark och krämig pesto
Rostad blomkålssallad
Ugnsbakad aubergine med karamelliserad lök, gulbetor och stekta druvor
Stekt sparris med äggsås, parmesan och pistagenötter
Blomkålsbiff med blomkålspuré och pistagepesto
Smördegstäckta päron med gorgonzolafyllning 
Buccatini med purjolök- och pistagenötssås
Ägg- och avokadosallad på 5-minutersbröd
Himmelska Crepes
Den fluffigaste av fluffiga omeletter
Zucchininudlar med ugnsrostade tomater
Bruschetta med fikon, ricotta, honung och valnötter
Tre favoritsallader
Vegetarisk Carbonara
Ugnsbakad sötpotatis med karamelliserade persikor
Linguine med valnöts- och persiljepesto
Zucchiniplättar med sesamcrème
Bakad bulgur med caprese
Hemmagjorda gnocchi
Club Sandwich på mitt vis
Pumparisotto med ingefära och lakritspulver
Bakad (söt)potatis med pumpapuré och pistagepesto
Ravioli med porcini och vaktelägg samt salviasmaksatt brynt smör
Parmesanpanerad blomkålsstek med avokadoröra
Cauliflower Pizza Bites
Pizza Bianca med spenat, getost och vaktelägg
Gnudi med tomatsås
Kokoscouscous
Tikka Masala med linser
Risotto alla Milanese
Glutenfria piroger med svampfyllning (igen)
Svartkålspaj - den nya grönkålspajen
Stekta, salta kronärtskockor med citron, parmesan och granatäpple
Krämig polenta med lök, svamp och rosmarin
Stekt polenta med "vad-som-finns-i-kylen"
Vegetarisk Ramen soup
Havregrynsgröt med parmesan, svamp och picklad rödlök
Ärtsoppa med kokosmjölk och parmesanströssel
Involtini di melanzane: auberginerullader med tre ostar och tomatsås
Rostad blomkålssallad med dadlar och granatäppeldressing, serverad med friterade zucchiniblommor
Pizza på blomkålsbotten med aubergine, spenat och zucchiniblommor
Sesampanerad tofu med mango- och vitkålssallad
Spätzle med rödbetssås, fetaost och ruccola
Zucchininudlar med pesto och tofu
Glutenfri pizza på quinoa- och bovetebotten med sardiner, svamp och mozzarella
Insalata Caprese med päron och mynta
Världens bästa quinoasallad
Quinoasushi med jordnötssås
Körsbärsrisotto med basilika
Veganska "köttbullar" med zucchininudlar och pistagepesto
Sötpotatistoast på 3 olika vis
Gazpacho Verde med hyvlad gurka och krämig burrata
Tofubowl med kalla risnudlar, jordnötssås och krämig avokado
Caprese med stekta pesikor och mozzarella
Malfatti med tomatsås
Vattenmelon, fetaost, gurka och mynta
Glutenfria quinoaburgare med spenat, feta och majs
Glutenfria crepes / pannkakor (it's all about presentation)
Parmigiana di melanzane
Sallad med rivet äpple, linser och sardiner
Super quinoa-sweet-potato-avocado power bowl
Björnbär hela dagen, del 2 (glutenfri stekpannepizza med spenat, päron, chèvre och björnbär)
Bakad halloumi i tomatsås med zucchininudlar
Pulled jackfruit med guacamole och koriander i glutenfria tortillas
Risotto med svenska ärtor och Västerbottenost
Frittata di patate-sandwich med mozzarella och tomat
Sötpotatistoast med 1) rödbetshummus 2) avokado och 3) spenat och ägg
Asiatisk risnudelsallad med pak choi, sötpotatis och rostade cashewnötter
Glutenfritt sesamflarn med parmesan, toppat med rödbetshummus, stekta zucchiniblommor och avokado
Mina nya favoritingredienser i salladen
Krämig och len currysoppa med tofu, kokos och jordnötssmör
Pumpa-dumplings med salviasmör
Sötpotatisburgare med glutenfritt hamburgerbröd på mandelmjöl
Quinoabiffar med sötpotatis, avokadosås och spenatsallad
Vegetarisk Poké Bowl med Tofu, Picklad rödlök och Kastanjer
Gurkmeja-quinoa med kål stekt i vietnamesisk jordnöttssås
Zucchiniwraps med sötpotatis, äggröra och hummus - en glutenfri dröm!
Ugnsbakad aubergine med gräddfil, groddar, picklad rödlök, avokado... och en massa annat gott
Indisk daal med krispiga papadums och quinoa
Salvia-smör-pistage-&-honungsglaserad hasselbackspumpa med enkel grönkålssallad
Honungs- och sesamglaserad tofuburgare med bröd gjort på svart ris
Bönbollar med tahini, solrosfrön och parmesan serverade i reducerad tomatsås
Sötpotatisnachos med borlottibönor, parmesan, persilja och turkisk yoghurtsås
Bakad sötpotatis med broccolimos och ugnsrostade kikärtor
Glutenfri svårtkålsgalette med getostkräm och valnötter
Vintersallad med rödkål, getostkräm och lingonsylt
Varm sallad med linser, kål och sötpotatis
Rosa rispappersrullar med jordnötssås
Sallad med kokta gulbetor, krispiga polkabetor och getost
Sötpotatisvåffla med spenat, avokado och stekt ägg
Risnudlar med hasselnötspesto och stekt halloumi
Sötpotatisburgare med gorgonzolakräm och glutenfria hamburgerbröd
Quinoabowl med sötpotatismos, stekt pak choi och avokadoros
Stekt halloumi med broccolipuré, quinoa och torkade tranbär
Helstekt blomkål med saffranssmör och sallad på quinoa, linser, dadlar och hasselnötter
Quinoa- och linsbiffar med crunch, serverade med syrlig yoghurtsås och kronärtskockshjärtan
Falafel i savoykål med picklade ingefärsmorötter, avokadoröra och tahini
Tortillachipspanerad tofu med savoykål, karamelliserad lök och avokado
Potatissallad med purjolök, fetaost och hallon
Het grön zucchininudelsoppa med stekt tofu
Zoodles med en sås på hasselnötter och pecorino
Chickpea Tikka Masala med basmatiris och saltrostade cashewnötter
Sötpotatisgnocchi med salviasmör
Quinotto med grön pesto och fransk (!) getost
Quinoasallad med chèvre chaud och honungs- & senapsdressing
Vegetariska potstickers i hemmagjorda glutenfria wonton wrappers
Involtini di Melanzane: Auberginerullader med porcini och tre ostar
Risnudlar med krämig jordnötssås, purjolök och soltorkade tomater
Frittata med broccoli, rödlök och gurkmeja
Frittata-burgare i sötpotatisbröd med tapenade, torkade tomater och avokado
Gazpacho verde med spenat, koriander, lime och gurka & en avokadoros
Citron- och vitlöksfrästa champinjoner med blomkålspuré och sotad purjolök
Blomkålsfalafel (veganskt, glutenfritt & paleo) med asiatiska smaker, zoodles och tahinisås
Vad är egentligen en Buddha Bowl?
Gul curry med extra mycket gurkmeja, rostad sötpotatis och gula tapiocapärlor
Zucchininudlar med persilje- och cashewpesto, avokado och oliver
Långrostade tomater med sparris- och zucchininudlar och pistagepesto
Ljummen sallad med ugnsbakad pumpa, avokado och tahinisås
Broccolisallad med ungsrostad pumpa, rädisor, ägg och tahinikräm
Frittata med gurkmeja, lök och sparris
Crazy burger time!
Jag har köpt en spiralizer (och mitt liv är förändrat för alltid)
Aubergine-pizza... eller aubergine-toast. Kalla det vad ni vill!
Superbowl!
Hemmagjorda majstortillas med ugnsbakad pumpa, zucchininudlar och guacamole
Involtini di Melanzane - auberginerullader - utan ost, är det ens möjligt?
Pad Thai! #vegetarisk #glutenfri #laktosfri
Sötpotatisnudlar med pumpasås och strössel på persilja, pecannötter och kokos
Sötpotatis- och ingefärsbiffar med quinoasallad och pestokräm
Glutenfria vego-burgare med krispiga parmesanchips
Apelsin- och fänkålssallad med linser, pocherat ägg och senapsvinägrett
Israelisk sallad med tahinidressing
Polentafriterad blomkål med sötsur yoghurtsås och israeliska medjooldadlar
Quinoa- och sötpotatisbollar med fetaost, ingefära och vitlök + tahinisås
Quinoapanerade tofu nuggets med BBQ-sås, guacamole och sötpotatis
Majs- och morotsfritters med het Sriracha dippsås
Sesamflarn med spenat- och ricottakräm, zucchiniblommor och karamelliserad lök
Bakad falafel med gurkmeja, ingefära och lime
Salladslökspannkaka - Scallion pancake - Cong you bing
Vegansk superfoodbowl med jordnötssås
Sushi på quinoa: veganskt och alldeles fantastiskt!
Pankofriterad tofu med rödkålssallad
Blomkål på två vis med tahinisås, dadlar och granatäpple
Quinoa- och sötpotatisburgare i glutenfritt bröd
Gnocchi tricolore!
Rödkålssallad med avocado fries
Quinotto med ärtor, ricotta och pistagenötter
3 x supersnabba luncher
Björnbärspizza med tre italienska ostar och grön topping
En asiatisk rice bowl
Potstickers med lök- och misofyllning & jordnötssås (veganska)
Pumpabollar med asiatiska smaker serverade med en krämig gurksallad
Klibbig tofu i apelsin- och ingefärschutney, serverad med ris och vårlök (veganskt)
Linsgryta med ris och mango (veganskt)
Mexikos och Kinas kärleksbarn: majstortillas med szechuan-aubergine (veganskt)
Glutenfritt sesam- och parmesanflarn med avokado
Sobanudlar med krämig pumpasås och crunchy topping
Risotto ai funghi
Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost
Krispig tofu-taco i hemmagjorda majstortilla
Fylld bakad sötpotatis med avokadokräm
Steamed buns (#baobuns) med tofu, avokado och BBQ-glaserad lök
Japanska gyoza (dumplings) med sötpotatisfyllning (veganska)
Pizza på sötpotatisbotten med majskräm och stekt lök (vegansk)
Onigirazu a.k.a. sushi-sandwich (vegansk)
Sötpotatiscurry med garam masala och gurkmeja (veganskt)
Galette med ärtkräm, sötpotatis och purjolök (glutenfri och vegansk)
Glutenfria spenatpannkakor med blomkålspuré, sötpotatis och rostade kikärtor
Zucchininudlar med kål- och hasselnötspesto & halloumi
Libabröd med bön- och rödbetsröra, kål och portabello
Rice bowl med haricots verts, pesto och löskokt ägg
Tofuspett med bakad brysselkål, ris och lök-äpple-ingefära-chutney
Färska vårrullar med misomarinerade risnudlar, kål och koriander
Tikka Masala med halloumi
Grön Buddha bowl med rödbetsfalafel
Potstickers med rötbeta och fetaost
Rödbetspannkakor med ugnsrostade kikärtor
Glutenfria piroger med vegansk ostsås
Blomkålsstek med rödbetshummus och salviasmör
Stekt kronärtskocka med tofu och krispigt bovete
Minipajer med parmesan och ägg
Blomkålsstek med pumpahummus och salviasmör
Misoglaserad aubergine med grekisk yoghurt och kronärtskockor
Misoglaserad helstekt blomkål med quinoasallad
 
Huvudrätter: fisk & skaldjur
Stekt lax med blomkålspuré och citron- och ingefärssås
Fiskpaket
Laxburgare med karamelliserad lök och vitlöksfrästa bönor
Saffransmarinerad lax
Makrill- och kikärtssallad med smak av persilja
Frittata med lax, purjolök och edamamebönor
Torsk med kastanjesås, mjuk aubergine och krispig pancetta
Mango- och avokadosalsa med stekt torsk
Anjovissallad
Quinotto!
Stekt tonfiskfilé på enklaste vis
Lätthalstrad laxsashimi med fänkålssallad
Laxtartar med majs och avokado
Laxcarbonara med mynta
Sommarrullar med sparris och kallrökt lax
Fusilli med makrill och aubergine
Råraka med crème fraiche, lax och gurka
Fisksoppa med saffran, fänkål och potatis
Linguine med blåmusslor och purjolök i vitt vin
Mango- och avokadosalsa med makrill
Spaghetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel
Fiskburgare
Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
Laxsallad med mango- och avokadosalsa och jordnötshack
Fetaostgratinerad lax med puré på jordärtskocka, pistagecrunch och sötpotatischips
Kokosgratinerad laxtaco med avokadosalsa i glutenfria majstortilla
Snabblunch: omelettwrap med laxröra, avokado och tomatsallad
Pokébowl med marinerad tonfisk, avokado- & persikosalsa och stekt pak choi
Marinerad tonfisktartare med stekt äpple, friterade rispapper, avokadokräm och ett äppel- och lökskum
Salade Niçoise med halstrad tonfisk, rostad potatis och bakade tomater
Blåmusslor i tomatsås
Jätteräkor med zucchininudlar och krämig avokadosås
Sallad med marinerad tonfisk, rostad potatis, ugnsbakade tomater och avokado
Pistage- och mandelpanerad lax med broccolipuré och äggkräm
Siciliansk grönsaksröra (caponata) med torkrygg stek i skirat smör
Ansjovis-rullader fyllda med gremolata på pistagenötter, apelsincest, dadlar och persilja
Svartkålssallad med aubergine, sötpotatis, rödlök och jätteräkor + tahinisås
Citronstekt svärdfisk med mango- och gurksalsa
Torskrygg med pistagepesto i paket med potatis, citron och sparris
Ugnsbakad lax med avocado fries, broccolipuré och pocherat ägg
Hemmagjorda fiskbullar med auberginekräm och pumpasallad
Stekta peperoni "friggitelli" med ugnsbakad lax och knaperstekt prosciutto crudo
Purjolök- och linssallad med smörstekt torsk och pancetta
Ugnsbakad lax med blomkålspuré med porcini och persiljeolja
Sallad: version bättre!
Stekt strömming med potatismos, stekt lök och lingonsylt
Halstrad lax med bakad fänkål, belugalinser och saffransaioli
Strömmingburgare i glutenfria zucchinibröd
En något försenad midsommarlunch (men ack so god)
Quinoa- och pumpapannkakor med kallrökt lax och avokado
Linser i senapsvinägrett med bakade morötter, lax och fetaost
Fish Taco med ungsbakad röding och coleslaw
Glaserad röding med bovetesallad
Svart ris med gröna bönor, brynt smör och sötpotatis
Avokadosoppa med lax, vårlök och rostat bovete
 
Huvudrätter: kött & fågel
Saffranscouscous
Öppen lasagne med pancetta, ricotta och pinjenötter
Köttbullar 
Pizza på blomkålsbotten med hemmagjord tomatsås
Pot-stickers (dumplings)
Glutenfria piroger med svampfyllning
Pannbiffar med curryhummus
Sesamflarn med mer sesam helt enkelt
Okonomiyaki
Klassisk italiensk lasagne
Kycklingballotine med avokado- och zucchiniröra
Zucchinirullader med kalvfärs och hemmagjord tomatsås
Kycklingballotine med sötpotatis och apelsinsås
Chicken Ramen Soup (Nudelsoppa)
Ossobuco
Köttbullar med kikärtsmos, champinjonsås och granatäpple
Glaserade revben med potatisklyftor och äppelsalsa
Anka med risnudlar i asiatiska smaker och brynt pak choi
Pot-stickers fyllda med kyckling, ingefära, lime, vitlök, vårlök, morot... 
Ugnsrostad kyckling med potatis och basilikakräm
Salsiccia i vitt vin med svartkålssallad och buffelmozzarella
Italiensk sallad
Apelsin- och fänkålssallad med italiensk salsiccia, sparris och fetaost
Pulled Pork Sliders med Coleslaw och Guacamole
Anka med björnbärsreduktion, stekt potatis, spenat, färska fikon, körsbärskompott & pinjenötter
Quinoasallad med anka, björnbär och rostade edamame
Prosciutto crudo e melone
Glutenfri Dutch Baby med krispig parmaskinka, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt
Asiatisk biffsallad med vitkål, salladslök, koriander och rostade mandlar
Italiensk sallad på en skärbräda
Spicy duck med quinoakräm, ugnsbakade morötter och clementinsås
Ångad glutenfri pizzabotten med pistagepesto, persimon och salami
Pulled barbeque chicken i glutenfria majstortilla med spenat, guacamole och crème fraiche
Fänkåls- och apelsinsallad med stekt kalkonbröst
Rostad blomkålssallad med soltorkade tomater, dadlar och pistagenötter
Saftig hamburgare i salladsbröd med bacon, guacamole och balsamico-karamelliserad lök
Pocherad kyckling med grillad sallad och vegansk pesto
Kött, sås och potatis 2.0
Koreansk bulgogi med en morots-, fänkåls-, apelsin- och sellerisallad
Gluten- och laktosfria tunnbröd goes some kind of burrito
Revbensspjäll med varm äppel- och potatissallad
Grön quinoa och sparris lindade i parmaskinka
Sesamflarn med pestohummus, karamelliserad lök och annat gött
Saltimbocca alla Romana
Sötpotatisskivor med guacamole, bacon och stekt purjolök
 
Tillbehör
Gremolata
Apelsinkokta kastanjer
Kikärtsröra på mitt vis
Pocherat ägg
Hemmagjort jordnötssmör
Ostsufflé
Parmesangratinerad fänkål
Blomkålsbotten v. 2.0
Pappardelle!
Omelettwrap
Proteinkorgar
Parmesangratinerad sparris
Hummus med tahini
Tapenade!
Curryhummus
Burrata
Ungsrostade kikärtor med parmesan och rosmarin
Rostade Pumpakärnor
Hummus
Bönröra med mynta och parmesan
Avocado Fries med Myntadipp
Baba Ghanoush med stekpannebröd
Tomatsås med Philadelphia
Pumpahummus
Arancini
Parmesanpanerade sötpotatisstavar med ägg-dip
Smet till pannkaksnästen
Kräm på morot, quinoa och jordnötssmör
Nyttigt snacks: ugnsrostade kikärtor med parmesan och timjan
Guiden till det perfekta pocherade ägget!
Israelisk hummus från scratch!
Majstortillas - grundrecept
Äggkräm
Siciliansk Caponata (grönsaksröra)
 
Smått
Chokladtryffel x 3
Lemoncurd
Dadelbollar
Pannacotta på crème fraîche
Chokladmousse med twist
Äppelchips
Sötpotatischips
Lemoncurdfrosting
Citronmousse
Rabarbercurd
Äppelkakor med massa topping
Salt karamellsås med vanilj
Kristyr
Tomat- och parmesanchips
Sockerfri körsbärssylt med chiafrön
Nyttig chokladmousse med avokado, dadlar och flingsalt
Snack: äppleskivor med jordnötssmör och annat gott
Glasspinnar på tre olika sätt
 
Drycker
Återhämtningssmoothie med spenat och kokosvatten
Grön smoothie-slush med gröna ärtor
Mango Lassi
Iskaffe
Läskande rabarbersaft
Iskaffe (igen)
Golden Latte
Affogato al caffè
 
Julrecept
Bakad saffransgröt med päron, fikonmarmelad och pistagenötter
Svartkålspaj - den nya grönkålspajen
Köttbullar 
Köttbullar med kikärtsmos, champinjonsås och granatäpple
Glaserade revben med potatisklyftor och äppelsalsa
Apelsinkokta kastanjer
Parmesangratinerad fänkål
Chokladtryffelkolapaj
Glutenfri apelsinchokladkaka med kaffeglasyr och kokos
Kladdkaka med olivolja och fikonmarmelad
Pepparkakor och kristyr
Sirapslimpa
Västerbottencheesecake
Chokladtryffel x 3
Dadelbollar
Glutenfria pepparkakor
(Raw) frozen lingon-cheesecake med pepparkaksbotten (glutenfri)
Saffransfudge med tahini och pistagenötter
Glutenfri svårtkålsgalette med getostkräm och valnötter
Vintersallad med rödkål, getostkräm och lingonsylt
Glutenfria havregömmor med salt kola och choklad
 
Receptfilmer feat. Chef in Camicia
Avokadoros
Friterade rispapper med tofu
Sötpotatisnachos
Sushi på blomkålsris
Sockerfri chiasylt med körsbär
Chokladmousse med avokado
Hemmagjort jordnötssmör
Glutenfria chocolate chunk peanutbutter cookies
Glutenfri citronkaka med ricotta, mascarpone och maräng
Jordnötsfudge med mörk choklad
Frozen breakfast bark med granola, bär och chocolate chips

Hamburgertrenden

De senaste åren har det verkligen skett en revolution i hamburgervärlden. Hamburgare som tidigare var en snabb, sliskig måltid på snabbmatskedjorna, är numera en hajpad kult-måltid där resturanger försöker bräcka varandra i vem som serverar den smakrikaste burgaren. Det gäller att ha det bästa köttet, det krispigaste brödet och de frasigaste pommes fritesen. Jag har absolut inget emot denna hajp. Jag som sedan länge bojkottat kedjor som McDonalds och Burger King, kan nu äntligen återigen få njuta av hamburgare ute på stan. Underbart.
 
Denna trend figurerar inte bara i Sverige, utan är minst lika stor - om inte större - i Italien. Italien är ett land där man alltid har tagit väl vara på sina råvaror. Matkunskapen är stor, även bland de yngsta i familjen, och man har stor koll på vad man stoppar i sig. Redan 1986 startade italienaren Calin Petrini organisationen Slow Food för att fungera som en motpol till det ständingt växande konceptet Fast Food. Idag har organisationen medlemmar i över 150 länder och dess syfte är att gynna god, ren och rättvis mat. Det handlar om ekologi, gastronomi och etik som tillsammans skapar fantastiska råvaror och i slutändan också otroligt goda maträtter. 
 
 
I fredags var jag och mina kollegor ute och åt lunch på en Slow Food-hamburgerrestaurang här i Como. Stället heter Mystic Burger och öppnade sent förra året av två ägare som, i en värld där allt blir mer och mer globaliserat, bestämde sig för använda råvaror de kunde hitta i sitt eget territorium. Intentionen var att skapa en modern råvara (hamburgaren) gjord på ett karaktäristiskt och traditionellt vis, så som man skapade mat förr i tiden. Resultatet blev en hamburgare med bröd gjort av antik säd (bakat på ett vis som ingen längre gör då processen helt enkelt är för dyr), ost som kommer från djur som betat på kullarna i trakten, och kött från djur som levt sitt liv i Lombardia. Efter denna utläggning, tror jag inte ens jag behöver beskriva hur god hamburgaren var!
 
Så, här kommer därför denna bloggs första restaurangtips. Om ni har vägarna förbi Como, missa för Guds skull inte detta ställe:
 
Mystic Burger
Via Diaz 78/80
22100 Como
Italien
+39 031 263 171
Hemsida
 
 
Och ni vet väl att det figurerar en del alternativa hamburgerrecept på denna blogg? När ni vill ha en hamburgare som inte består av kött, men ändå är fantastiskt god (och nyttig, hemmagjord och super Slow Foodig) kan ni titta in på följande länkar:
 
För en kikärtsburgare med sötpotatispommes och hemmalagad ketchup.
För en pumpaburgare med citrondressing och hasselnötskräm.
För en laxburgare med karamelliserad lök och vitlöksfrästa bönor.

Laxburgare med karamelliserad lök och vitlöksfrästa bönor

Idag var jag på IKEA. Det är en lyx för oss som inte bor i Sverige, för förrutom att lagra upp med värmeljus och servetter, har vi också möjlighet att besöka den svenska matbutiken (eller Bodega Svedese som den heter här) och köpa på oss tunnbröd, prästost, sill och Kalles kaviar. Idag lyxade jag till det och köpte med mig portionsförpackad laxfilé hem. Lax finns såklart i varje matbutik i Milano, men den är sällan skinn- och benfri så därför passade jag på när jag väl hade chansen. Jag älskar lax. Och idag blev det laxburgare till middag. Några av de godaste jag gjort - mycket på grund av den karamelliserade löken på toppen och vitlöksbönorna bredvid. Lite trixigt eftersom allt ska stekas i stekpanna. Men börja med löken, den tar längst tid, sedan går det andra i ett kick. 
 
 
Laxburgare
250 gram lax (fryst men tinad)
2 cocktailtomater
1 dl ärter (frysta men tinade)
1 ägg
1 msk maizena
½ lime (skal och saft)
1 stark peperoncini (alt. chiliflakes)
Salt/peppar/örtsalt
Olivolja till stekning
 
1.
Finhacka laxen medan den fortfarande är halvfryst (det är lättare då, men det går självklart lika bra att göra när den är tinad). Graovhacka tomaterna. Blanda lax, tomater, ärter, ägg, maizena, lime och pepersoncini i en bunke. Mixa till en smet med en stavmixer. Krydda efter smak.

2.
Stek i olivolja, cirka 5 minuter på varje sida över medelhög värme.
 
Karamelliserad lök
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk socker
1 krm salt
3/4 dl vatten
 
1.
Skiva löken i tunna ringar. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret tystnat i pannan, lägg i löken. Stek på hög värme tills löken fått färg. Sänk sedan värmen och låt löken steka till den blivit mjuk, ca 10-15 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns fast.
 
2.
Sockra och salta. Häll sedan på vattnet och låt det koka in. Löken är klar när vattnet har försvunnit och löken blivit mjuk och god.
 
 
Vitlöksstekta bönor med hasselnötter
1-2 dl haricots verts (frysta med tinade)
1 vitlöksklyfta
10-15 hasselnötter
1 msk soja
Salt
Olivolja till stekning
 
1.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Släng ner en finhackad vitlöksklyfta, bönorna och grovhackade hasselnötter. Låt det bli varmt. Häll sedan på soja och lite salt (tänk på att sojan redan är salt i sig). Klart.
 
Servera allt tillsammans och njut av en god söndagsmiddag.

RSS 2.0