Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Bakad banan- och kardemummagröt med fikon och hemmagjort jordnötssmör

Jag älskar att ha mycket tid på morgonen och på vardagar går jag upp två timmar innan jag ska vara på jobbet bara för att hinna äta en god frukost utan stress, samtidigt som jag streamar Nyhetsmorgon från TV4play. Går man upp när klockan ringer har man dessutom tid på sig att äta annat än bara mjölk och flingor till frukost och då blir starten på dagen så mycket bättre. Jag startade till exempel denna måndag med den här frukosten. Bästa starten på veckan.
 
  
Bakad banan- och kardemummagröt med fikon och hemmagjort jordnötssmör

(1 port)

1 dl havregryn

1 dl valfri mjölk

1 dl vatten

1 mogen banan

1/2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk stött kardemumma

1 nypa salt

Jordnötssmör, honung och fikon till toppingen

 

1.

Sätt ugnen på 180 grader.

 

2.

Blanda havregryn med mjölk och vatten och låt stå och dra i 5-10 minuter.

 

3.

Mosa under tiden bananen och blanda den med vaniljsocker, kardemumma och salt. Vänd ner i havregrynsblandningen. Rör sist ner bakpulver.

 

4.

Häll allt i en ugnssäker form och grädda i cirka 20 minuter, tills gröten stelnat något. Toppa med det du tycker är gott, men jag rekommenderar verkligen honung, hemmagjort jordnötssmör och färska fikon.


Glutenfria brownies med apelsinsmak

Idag var det dags för tjejmiddag med mina gamla kollegor i Como, och som alltid när vi ses får jag uppdraget att ta med mig efterrätten. Inte mig emot, att baka är kul! Utmaningen ligger i att alltid hitta nya glutenfria recept eftersom en av mina kollegor är glutenintolerat. Igår bestämde jag mig för att prova på att göra brownies efter ett recept jag hittade på någon sida på nätet. Men jag blev inte alls nöjd med dem, så jag fick åka iväg till affären och köpa nya ingredienser och försöka på nytt. Andra försöket blev så bra. Alltså sååå bra. Så chokladiga och mjuka och fuktiga och nötiga och alldeles alldeles underbara. Ni måste testa detta receptet oavsett ni är glutenallergiker eller inte. Ni kommer bli dö lyckliga i chokladdöden.
 
 
Glutenfria brownies med apelsinsmak
(ca 12 st)
100 gram smör
200 gram mörk choklad
3 ägg
1 ½ dl strösocker
½ vaniljstång
75 gram valnötter
¾ dl kakao
1 nypa flingsalt
Cest från ½ apelsin
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Låt svalna.
 
3.
Vispa äggen fluffiga med strösocker och urskrapad vaniljstång. Hacka valnötterna grovt, men spara 12 stycken till toppingen. Blanda ner valnötshacket, kakaon, flingsaltet och det rivna apelsincestet i äggsmeten. Vänd sist ner choklad- och smörblandningen. 
 
4.
Klä en form, cirka 12x16 cm med bakplåtspapper. Eller använd en folieform, det är nästan lättare. Häll i smeten och toppa med valnötterna, en valnöt till varje ruta.
 
5.
Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Smeten ska ha stelnat om du skakar lite lätt på formen, men fortfarande vara mjuk i mitten. Ta ut och låt stelna, gärna över natten i kylskåp. Skär upp bitar och servera eventuellt med grädde - eller ät dem precis som de är. Enjoy!
 
Receptet kommer härifrån.

Zucchinilasagne med pumpapuré

Jag har varit borta från mitt kök ett tag och därav har uppdateringarna här uteblivit. Men nu är jag tillbaka och jag tänkte delge ett supersnabbt och enkelt recept på en halv-raw glutenfri lasagne som ni kan göra när ni är superhungriga och inte orkar vänta en evighet på att maten ska bli klar. Mina italienska vänner skulle nog bli upprörda om de örde att jag kallar detta för lasagne, men det är vad det mest liknar så vi kör på det. Here we go.
 
 
Zucchinilasagne med pumpapuré
(2 port)
1 zucchini
500 gram skalad pumpa
1 dl ricotta
8-10 körsbärstomater
Fänkålsfrön
Salt&peppar
Rostade pumpakärnor
Grönsaksbuljong
 
1.
Koka upp grönsaksbuljongen (vatten med buljongtärning går toppen). Skär pumpan i mindre bitar och koka den tills den är mjuk, cirka 15 minuter. Mixa sedan med en stavmixer till en puré och smaka av med salt, peppar och fänkålsfrön. Eventuellt också lite honung.
 
2.
Hyvla långa skivor av zucchinin med hjälp av en osthyvel. Dela körbärstomaterna i halvor.
 
3.
Varva zucchini med pumpapuré, ricotta och tomater. Toppa med rostade pumpakärnor. Voilà. Hur enkelt som helst.

Glutenfria ruccolapannkakor varvade med guacamole och tomatkräm

Den här bilden gör inte dessa pannkakor rättvisa. För det är bannemig de godaste salta pannkakor jag någonsin gjort. Men i all sin hast, med en hungrig mage och dåligt ljus, då blir inte bilden bättre än så här. Nåväl. Pannkakorna. Smeten blev helt perfekt! Och i min nya stekpanna var de superlätta att steka. Och som brukligt när det kommer till min matlagning så är receptet inte ett vanligt pannkaksrecept. Vanligt är tråkigt. Så, istället för vetemjöl använde jag kikärtsmjöl (glutenfritt, heja!), istället för mjölk använde jag mandelmjölk (laktosfritt, heja!) och istället för att steka i smör, stekte jag i kokosolja (hälsokost, heja!). Jag tillsatte dessutom ruccola och persilja som jag finhackat med mixern för fin färg och extra vitaminer. Min smet räckte till sex pannkakor vilket blir en väldigt glupsk portion beroende på vad man har till, eller två mindre portioner som kanske måste kompletteras för att man ska bli mätt.
 
 
Glutenfria ruccolapannkakor varvade med guacamole och tomatkräm
(6 stycken)
1 ½ dl kikärtsmjöl
1 krm örtsalt
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 ägg
1 dl mandelmjölk
½ dl vatten
En handfull ruccola
Persilja efter smak
Kokosolja till stekning
 
1.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och fiberhusk i en bunke. Tillsätt ägg, mjölk och vatten, blanda till en jämn smet. Mixa ruccola och persilja till ett fint hack med en stavmixer. Vänd till sist ner hacket i smeten och låt stå i cirka 5.10 minuter.
 
2.
Under tiden som smeten står och drar, gör dina två röror:
Guacamole: Mixa ½ avokado med salt, peppar, citron, vitlök och tabasco efter smak.
Tomatkräm: Mixa 4-5 soltorkade tomater med 1 msk ricotta (stavmixer rekommenderas).
 
3.
Smält kokosolja i en teflonpanna. Häll i smeten, cirka ½ dl smet per pannkaka blir bra. Vänta tills det bubblar på ovansidan - det är tecken på att pannkakorna är klara att vändas.
 
4.
Varva till sist pankakorna med guacamole och tomatkräm. Grunda med ruccola och toppa med solroskärnor och balsamico. Enjoy!

Glutenfria morotskakescones med hemmagjort jordnötssmör

På söndagar har de flesta av oss säkert lite mer tid över att vänta på frukosten, och då passar det utmärkt att slå på stort och göra scones. Jag älskar vanliga scones, men kan man pimpa dem med smaker och samtidigt göra dem nyttigare i form av mindre mängd vitt mjöl och smör, jag då blir det liksom ännu lite bättre. Så här kommer dagens frukost som är en glutefri korsning av scones och morotskaka. Mumsigt värre.
 
 
Glutenfria morotskakescones med hemmagjort jordnötssmör
(1 styck)
1 msk mandelmjölk
¾ dl sockerfri äppelmos
½ msk fiberhusk
1 liten morot
1 ½ dl havregryn
1 tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk kardemumma
 
1.
Sätt ugnen på 250 grader.
 
2.
Blanda mjölk, äppelmos och fiberhusk och låt stå i cirka 5 minuter.
 
3.
Riv moroten fint, pressa ur all vätska. Blanda sedan denna samt övriga ingredienser med äppelmosblandningen. Rör om till en deg, forma till en bulle och lägg på bakpappersklädd plåt. Toppa eventuellt med lite råsocker.
 
4.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut, låt svalna lite innan du delar den.
 
5.
Servera med hemmagjort jordnötssmör, ricotta och äppleskivor.

Glutenfria hamburgerbröd på ägg och hasselnötter

Hamburgare! Är inte det en lyxlunch så säg!? Jag har lagt ut en hel del olika recept på burgare här på Citroncest, men jag tror aldrig att jag faktiskt lagat till en hederlig burgare på kött, med god hemmaslagen majo och krispigt bröd. Och inte kommer jag göra det denna gången heller. Istället blir det en laxburgare med ricottakräm och stekt zucchini.
 
 
Men det jag vill fokusera på är faktiskt brödet. Efter tre veckor i Sverige där jag varit allt annat än nyttig - eller ja, så värst onyttig har jag inte varit heller, jag har bara ätit mycket av sådant som jag inte kan få tag på i Italien. Typ fil. Och kvarg. Och prästost. Och okej, lösgodis. Nåväl, var var jag? Jo, efter tre veckor i Sverige med mycket mat, har jag nu bestämt mig för att komma tillbaka till rutinerna. På något vis tycker jag det är enklare här. Jag valde därför att göra min burgare nyttig idag genom att skippa bröd gjort på mjöl och smör. Istället tog jag fram min favorit - fiberhusken - och gjorde bröd på ägg, nötter och lite kryddor. Det kanske kan tyckas som att något fattas för att det ska bli ett bröd, men fiberhusken binder vätska som inget annat och med den kan ni göra bröd av allt som är flytande. Observera dock att denna empiriska undersökning är något begränsad, så prova på egen risk.
 
Över till receptet. På brödet. Laxburgaren köpte jag i fiskdisken i affären. Ibland får man vara lat. Speciellt när man kompenserar med hemmabakat bröd.
 
 
Glutenfria hamburgerbröd på ägg och hasselnötter
(2 st)
2 ägg
1 msk nötsmör (valfritt)
½ dl hasselnötter
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm örtsalt
½ tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Olivolja/smör/kokosolja till formarna
Linfrön/Sesamfrön till toppingen
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en skål med vatten i botten för att få finare färg och yta på brödet.
 
2.
Separera ett av äggen. Blanda gulan med de andra ägget, nötsmöret, hasselnötterna, vinägern och örtsaltet. Mixa till en smet med stavmixer. Blanda ner fiberhusk och bakpulver. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner i smeten. Smörj två stora muffinsformar eller ugnsfasta portionsformar. Häll ner smeten och toppa med valfria frön.
 
3.
Grädda i ugnen ca 18-20 minuter. Låt svalna på galler innan du tar ur bröden ur formarna.

RSS 2.0