Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Rabarbercurd

Jag har längtat så länge efter rabarber, så när jag nu äntligen kommit hem till Skåne för en liten stund utnyttjade jag direkt mamma och pappas rabatt. Vad jag skulle göra med de där rabarberna hade jag dock ingen aning om. Kräm, paj eller chutney? Det slutade med en curd och idén till den kom egentligen av att jag ville göra en cheesecake med rabarbersmak och för att kunna göra den behövdes rabarber i något mer flytande form. Volià, rabarbercurden var född. Här kommer receptet.
 
 
Rabarbercurd
(ca ½ liter)
400 g rabarber
½ + 1 ½ dl strösocker
½ dl vatten
6 äggulor
1 nypa salt
Skalet från 1 citron
50 g smör
 
1.
Skölj rabarberna och skiva dem tunt. Lägg dem i en kastrull med ½ dl strösocker. Låt dra i cirka 20-30 minuter. Tillsätt vattnet låt sedan koka tills alla rabarberbitar blivit mjuka och mosiga. Låt svalna till rumstemperatur och mixa sedan slät med en stavmixer.
 
2.
Lägg äggulorna i en bunka och placera över vattenbad. Vispa äggulorna lätt och tillsätt sedan resten av strösockret, saltet och citronskalet. Rör hela tiden. Smeten ska bli varm (inte het) och tjockna. Tillsätt sedan lite av rabarbermoset i taget, totalt fyra deciliter ungefär. Forsätt rör så att smeten tjocknar.
 
3.
Ta bort från värmen. Tillsätt smöret i små kuber. Rör tills de smält helt. Låt svalna till rumstemperatur, häll sedan upp på en burk.
 
Curden klarar sig cirka en vecka i kylen. Servera till glass och maränger, på osten, i cheesecaken, eller bara ät med sked rätt från burken - alla sätt är bra sätt!

Spaghetti med varmröt lax, brynt citronsmör och örtströssel

Min favoritsyssla när jag kommer hem till Skåne är att gå igenom mamma alla mattidningar. Jag glömmer bort tid och rum och helt plötsligt har jag bläddrat mig igenom dagens alla timmar. Det är något speciellt med mattidningar. Oavsett hur många bloggar jag läser eller YouTube-kanaler jag följer så är det en säskild känsla att kunna vika in hörnet i en tidning och lägga ett recept på minnet för framtida försök i köket.
 
Det här receptet kommer från Allt om Mat, min favorittidning alla kategorier.
 
 
Spaghetti med varmröt lax, brynt citronsmör och örtströssel
(4 port)
300 g spaghetti
350 g varmrökt lax
4 dl örter, t.ex. persilja och gräslök
2 dl rostad lök
1 citron, cest och saft
2 dl panko
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
75 g smör
 
1.
Sätt ugnen på 120 grader.
 
2.
Grovhacka örterna och blanda med den rostade löken. Mixa slätt med en stavmixer. Blanda ner citronskal, panko, salt och peppar. Lägg örtströsslet på en plåt och rosta i ugnen i cirka 20 minuter.
 
3.
Koka pastan enligt anvisning.
 
4.
Pressa ur saften från citronen. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är mörkt gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och låt koka upp.
 
5.
Spara 1 dl av pastavattnet, häll sedan av pastan i ett durkslag. Blanda pasta, pastavatten och citronsmör. Blanda ner laxen som du brytit i mindre bitar. Strö över örtströsslet.
 
6.
Servera med citron- eller limeklyftor.
 
 

RSS 2.0