Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Lätthalstad laxsashimi med fänkålssallad

Det finns ett lunchställe här i Milano som heter That's Vapore (namnet är en ordlek - that's amore känner de flesta till på grund av låten från 1950-talet. Vapore betyder istället smak, och passar därför bättre in som namn på en restaurang). Nåväl, vad jag skulle komma till är att det är ett av mina favoritställen att besöka på min lunchrast, just för att de fokuserar på smakfull mat, som tillagas på ett nyttigt sätt. All mat ångkokas (om det inte är så att du beställer en sallad eller sashimi som ska ätas råa) vilket gör att det inte tillkommer massa olja och smör i stekningen. Dessutom är många av rätterna baserade på fisk och grönsaker vilket ju känns betydligt mer hälsosamt än rött kött. Så, är ni i Milano, rekommenderar jag ett besök på That's Vapore på Corso di Porta Vittoria.
 
Inspirerad av en fantastiskt god laxsashimi som jag åt på That's Vapore förra veckan bestämde jag mig för att i helgen göra min egen sashimirätt. Jag köpte en bit laxfilé av min fiskgubbe i lördags. Den slängde jag direkt in i frysen för att bli av med eventuella parasiter (viktigt att frysa fisken om den ska ätas rå). Igår tinade jag laxen, ryckte bort benen, rensade bort skinnet, och lagade en av de godaste rätter på länge. Oj så gott det blev, det här måste ni prova!
 
 
Lätthalstad laxsashimi med fänkålssallad
(2 port)
300 gram laxfilé med skinn
1 fänkål
10 cm gurka
1 avookado
2 msk sesamfrön
 
Marinad till lax
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk olivolja
½ msk riven ingefära
Salt/peppar
 
Dressing till fänkålssallad
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk Srirachasås (eller några droppar Tabasco)
Salt/peppar
 
1.
Börja med att ta bort ben och skinn från laxen. Släng benen - men spara skinnet. 
 
2.
Blanda marinaden till laxen i en påse. Lägg i laxen och låt marinera en timme.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxskinnet och lägg med den skimmrande sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Stek tills skinnet blivit krispigt, cirka 20 minuter.
 
4.
Skiva fänkål och gurka tunnt, gärna med mandolin, osthyvel eller potatisskalare. Lägg i skål och blanda med dressingen.
 
5.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Häll åt sidan. Skiva avokadon tunnt.
 
6.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg ner laxen och halstra den 20 sekunder på varje sida. Inte mer! Laxen ska vara rå annars är det inte sashimi! Skiva laxen i tunna skivor.
 
7.
Lägg upp fänkålssalladen på en tallrik. Lägg på avokado och lax. Toppa med laxskinnet (delat i mindre bitar) och sesamfröna. Häll eventuellt över marinad/dressing om det finns någon kvar. Enjoy!

Kommentarer
Postat av: Sara

Mums så otroligt gott det lät :)

2015-01-27 @ 20:38:58
URL: http://www.baakochmaat.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0