Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Zucchininudlar med ugnsrostade tomater

Det här receptet är inte svårt på något sätt och vis. Däremot kräver det tålamod, för om tomaterna ska bli så där mjuka och söta och alldeles underbara, så måste de få sin tid i ugnen. Men det är värt det, för när de väl är klara är det bara att mosa upp dem lite, sedan har ni er pastasås klar - och jag lovar att den smakar så mycket mer än andra fancy såser med massa ingredienser. Cucina povera (fattigmansmat) när det är som bäst.
 
Tomatsåsen passar utmärkt till spaghetti, men nu när det är sommar och varmt och min aptit inte är lika stor så valde jag att servera med zucchininudlar istället. Ett superbra alternativ för en lite lättare måltid.
 
 
Zucchinidudlar med ugnsrostade tomater
(1 port)
200 g körsbärstomater (eller datterini)
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade fänkålsfrön
Salt&peppar
 
1 liten zucchini
10 mandlar
10 hasselnötter
Färsk basilika
Riven parmesan
 
1. 
Sätt ugnen på 125 grader.
 
2.
Blanda ihop olja, honung, pressad vitlök, fänkålsfrön och salt&peppar till en marinad. Släng ner de hela tomaterna i marinaden och rör om. Häll upp på en plåt och sätt in i ugnen i ca 1,5 timme. 
 
3.
Hyvla zucchinin med en osthyvel och strimla sedan med en kniv till spaghetti. Koka upp vatten och häll över zucchinin. Låt stå täckta med vatten en minut, häll sedan av vattnet.
 
4.
Grovhacka mandlar och hasselnötter. Torrosta i en stekpanna. Häll av i skål.
 
5.
Sätt tillbaka stekpannan på värmen, häll i tomaterna och mosa upp dem lite med en gaffel. Häll ner zucchininudlarna och rör om. Riv över lite parmesan och färsk basilika.
 
6.
Häll upp i en djup tallrik. Toppa med nötterna och ännu mer parmesan.

Piña Colada-bananglass

Jag vet att det inte är supersofistikerat kanske, men en av mina favoritdrinkar är en riktigt bra Piña Colada, #FlashbackFlorens2011. Det är liksom drink och efterrätt på en och samma gång, och vem vill inte drömma sig inte bort till en strand i Karibien lite då och då? Kombinationen av kokos och ananas är så himla fräsch och passar utmärkt även till frukost, inte bara till för- och efterfesten (möjligen exkusive Malibun dock). Så imorse bestämde jag mig för att pimpa min vanliga frukostbananglass genom att addera fryst ananas och kokosflingor. Vilken jädra succé! Alltså. Jag älskar frukost! Så fort jag slår upp ögonen på morgonen tänker jag på vad jag ska äta som första mål, och det får mig att mer eller mindre att studsa upp ur sängen. Den här Piña Colada-bananglassen var inget undantag.
 
 
Piña Colada-bananglass
(1 port)
1 fryst banan i bitar
150 g (ca) fryst ananas i bitar
½ dl kokosflingor
½ tsk vaniljpulver
 
Ananas/Kokos/Bovete/Solrosfrön till topping
 
1.
Mixa banan och ananas till glass med en stavmixer (eller i en blender/hushållsmaskin - whatever works for you).
 
2.
Tillsätt kokos och vaniljpulver och mixa lite till.
 
3.
Häll upp i en skål och toppa med valfri topping.
 
Tada! Sommar i en skål! Ett bra substitut för er där hemma, där sommaren verkar vara mer frånvarande än närvarande.

Den fluffigaste av fluffiga omeletter

Bondomelett, ugnsomelett, fransk omelett, fritatta...
 
Det finns en mängs olika omeletter där ute, och även om det är en väldigt enkel måltid så är det många gånger ett konststycke att få till den där perfekta omeletten. Man brukar säga att man kan beömma en kocks skicklighet på hur han eller hon gör sin omelett, och det kanske är sant på sätt och vis - man måste ju bemästra grunderna innan man kan avancera. Den skickligaste omelettkreatören jag någonsin sett var vår kock på hotellet i Vietnam förra vintern. Han fixade till världens krämigaste sak på mindre än 30 sekunder, helt otroligt. 
 
Omeletten här nedan är dock min nya favorit. Det är den fluffigaste omelett jag någonsin sett, samtidigt som ytan blir kripsig och god av smör som adderas senare i stekningen. Testa detta tillvägagångssätt, jag lovar att ni inte blir besvikna.
 
 
Den fluffigaste av fluffiga omeletter
(1 port)
3 ägg
2 msk smör
Salt&peppar
 
1.
Knäck tre ägg i en bunke. Vispa dem superfluggifa med hjälp av en elvisp (ca 5 minuter).
 
2.
Värm en stekpanna över låg till medelhög värme. Häll i smeten i den torra stekpannan och lämnade den där i 4-5 minuter. OBS: rör inte smeten, bara häll i den och gå därifrån.
 
3.
När ytan börjar bubbla, lyft då försiktigt kanten på omeletten på några olika ställen och stoppa in några klickar smör. Detta kommer göra ytan krispig och god.
 
4.
Stäng av värmen och låt omeletten stå i några minuter innan servering. Ytan kommer fortfarande vara lös, medan botten är krispig.
 
5.
Servera med ost och skinka om du vill, och en stor sallad som tillbehör.

Himmelska Crêpes!

När jag var liten och skulle göra crêpes pannkakor tog jag alltid fram mammas tjocka Vår Kokbok och letade mig fram till sidan med pannkaksrecept. Detta var innan internets tid, då kokböcker fortfarande tjänade sitt syfte och inte bara var en fin inredningsdetalj. Problemet med Vår Kokbok var bara att där var två olika pannkaksrecept och jag visste aldrig vilket jag skulle använda mig av för att få till pannkakorna så som mamma brukade göra dem. Så jag fick helt enkelt fråga henne och svaret var alltid detsamma: ta receptet med flest ägg i. Det har blivit ett mantra som ekar i mitt huvud fortfarande idag då jag ska göra pannkakor. Jag letar alltid upp ett recept med minst tre ägg, för då vet jag att jag får till pannkakorna precis som som jag minns dem från förr.
 
Pannkakor kan man ju fylla på en mängd olika vis, men jag måste säga att kombinationen ricotta, ruccola, knaperstekt prusciutto crudo och färska fikon är mer eller mindre oslagbar. Prova själva så ska ni få se!
 
 
Pannkakor
(ca 16 stycken)
50 g smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
 
(Om ni halverar smeten som jag gjorde så behåll två av äggen)
 
1. 
Smält smöret och låt det svalna
 
2.
Blanda mjöl och salt. Blanda ner hälften av mjölken och vispa tills alla klumpar är borta. Tillsätt resten av mjölken, äggen och det smöret.
 
3.
Låt smeten svälla cirka 30 minuter i kylskåpet.
 
4.
Stek pannkakorna på medelvärme i ett pannkakslagg eller telfonpanna.
 
Fyllningstips

Släng in några skivor prosciutto crudo (parmaskinka) i en ugn på 200 grader tills de blivit krispiga, cirka 10 minuter. Blanda ut ricotta med lite honung. Skiva färska fikon. Bred på ricottan på pannkakorna, toppa med ruccola, skinka och fikon. Vik ihop. Ringla över balsamicocrème. Njut!

Jordgubbscheesecake

Glad midsommar vänner, hoppas ni hade en fin dag igår. Här i Milano var det inte mycket till midsommarfirande, men självfallet kunde jag inte låta dagen passera utan att introducera mina italienska kollegor för vår svenska favorittradition. Så jag tog med en jordgubbstårta till jobbet. En jordgubbscheescake för att säga sanningen. Och jag fick helt otroligt många komplimanger för den, så det är ett hett tips om ni vill höja er status på jobbet för en dag. Cheesecake fungerar året om, så ni behöver inte vänta tills nästa år för att testa detta recept. Enjoy.
 
 
Jordgubbscheesecake
250 g digestivekex
2 ½ msk strösocker
125 g smör
 
600 g philadelphiaost
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
½ dl vispgrädde
3 ägg
1 citron, cest
1 dl jordgubbssylt
 
Färska jordgubbar
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Smält smöret. Mixa digestivekexen till smulor i en mixer. Tillsätt socker, sedan smöret. Rör om tills det liknar blöt sand. Häll ut i en springform (ca 25 cm i diameter) och pressa ytan platt med hjälp av ett glas. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna helt.
 
3.
Sänk värmen till 160 grader.
 
4.
Vispa philadelphia, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl till en fluffig smet. Häll ner grädden och vispa slätt.
 
5.
Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott. Avsluta med att blanda ner cest från en citron.
 
6.
Smöra kanterna på formen och häll ner smeten ovanpå den förgärddade bottnen. Klicka i jordgubbssylten lite här och var och marmorera cheesecaken genom att föra en kniv genom klickarna. 
 
7.
Grädda i mitten av ugnen ca 45-60 minuter. Cheesecaken ska vara lite lös i mitten. Stäng av ugnen och låt stå i eftervärmen ca 20 minuter. Låt sedan svalna helt. Sätt in i kylen och låt stå i minst sex timmar, gärna över natten, så att den sätter sig helt. Servera med färska jordgubbar.
 
Glad Midsommar!
 

Ägg- och avokadosallad på 5-minutersbröd

Ägg och avokado kanske kan tyckas vara en knasig kombination, men sanningen är att den faktiskt är helt rätt. har ni någon gång testat att kärna ur en avokado, knäcka ett ägg i hålet och tillaga hela altet i ugnen tills ägget blivit genomstek? Om inte, så gör det! Avokadon blir ännu krämigare då den är varm, och toppat med lite Srirachasås blir det ett perfekt lunchelement. Men det finns andra sätt att kombinera ägg och avokado, och såhär när det är sommar och varmt så vill i alla fall inte jag ha något superhett att äta till lunch. Då passar den här salladen på stekpannebröd perfekt. Och snabbt går det också, brödet gräddas innan äggen hinner bli klara, och sedan är det bara att kombinera ingredienser och servera.
 
 
Ägg- och avokadosallad på 5-minutersbröd
(1 port)
2 ägg
½ avokado
½ citron, skal och cest
Salt/peppar/Tabasco
 
1.
Hårdkoka äggen. Dela dem i större bitar. Mosa avokadon. Blanda allt till en smarrig röra.
 
Stekpannebröd
(1 stort)
½ dl vetemjöl
1 dl vetekli
½ tsk bakpulver
1 msk smör
½ dl crème fraiche
 
1.
Blanda de torra ingredienserna och nyp sedan ihop dem med (det kalla) smöret. Tillsätt crème fraichen och blanda till en deg. Platta till ett bröd. Stek i en torr stekpanna, cirka två minuter på varje sida. Klart!
 

Mango- och avokadosalsa med makrill

Det här är en lätt och kall lunch som passar utmärkt på en varm och solig dag. Nu vet jag att ni där hemma i Sverige in riktigt har samma tur med vädret som vi har i Milano, men jag lovar, solen kommer till er också så småningom. Och då kommer den här rätten passa utmärkt. Mango- och avokadosalsa är verkligen ett perfekt tillbehör till många rätter. Perfekt salt, syrligt, sött, starkt och krämigt. Jag valde att äta makrill till, men en grillad firre eller kycklingfilé är två andra heta tips.
 
 
Mango- och avokadosalsa med makrill
(1 port)
½ mango
½ avokado
½ röd paprika
1 msk hackad gräslök
1 msk olivolja
½ citron, cest och skal
Salt/peppar/Tabasco
 
1 makrillfilé, gärna rökt.
 
1.
Skala mango och avokado och dela i stora tärningar. Strimla paprikan och dela i små tärningar. Fin hacka gärslöken.
 
2.
Blanda ovanstående med olivolja, citroncest, citronsaft, salt, peppar och Tabasco efter tycke och smak. Rör om och ställ i kyl fram tills servering.
 
3.
Servera i djup talltik, toppa med makrillfilén.

Linguine med blåmusslor och purjolök i vitt vin.

Min kärlek till långsamt stek purjolök beskrev jag för inte så länge sedan i det här receptet. Något som dock tar purjolöken ytterliggare ett steg upp på skalan är när den tillagas med vitt vin. Det är en match gjord i himmelen! En annan sak som passar utmärkt att tillagas i vitt vin är blåmusslor. Så har man blåmusslor över från helgens fisksoppa, samt en purjolök och en flaska vitt vin i kylen, då är den här pastarätten klar på ett kick!
 
 
Linguine med blåmusslor och purjolök i vitt vin
(2 port)
120-140 g linguine
½ msk olivolja
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vitt vin
½ dl pastavatten
20-25 blåmusslor
Salt&peppar
Gräslök till servering
 
1.
Sätt en kastrull med pastavatten att koka upp. Salta först när vattnet kokar.
 
2.
Värm smör och olja i en stekpanna. Dela purjolöken längs med på hälften, skölj och skiva i bitar. Finhacka vitlöken. Stek purjolök och vitlök mjuk i stekpannan cirka 10 minuter på svag värme. Rör om då och då. Tillsätt vin och buljongtärning och låt sjuda på svag värme tills vinet reducerats ner till cirka hälften.
 
3.
Släng i pastan och låt koka enligt anvisning.
 
4.
När det återstår cirka 4-5 minuter på pastan, släng i blåmusslorna i purjllöken samt häll på ½ dl pastavatten. Sätt på ett lock och låt musslorna bli klara. (Jag hade förkokta blåmusslor - om ni använder färska eller frysta får ni anpassa tillagningstiden).
 
5.
Häll av pastavattnet och släng ner pastan i purjolöken. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i djup tallrik, toppa med gräslök.

Citronmousse med rårörda bär med smak av lakrits och mynta

Har man hemmgjord lemoncurd i kylen, då är man bara några få steg ifrån att ha efterrätten fixad och klar. I lördags blandade jag några (stora) matskedar lemoncurd med mascarpone, crème fraîche och lite honung, och efter några timmar i kylen var citronmoussen klar. Jag serverade med hallon och blåbär vända i råsocker, lakritspulver och färsk mynta. Det behöver inte vara svårare än så att stoppa sötsuget.
 
 
Citronmousse med rårörda bär med smak av lakrits och mynta
(2 port)
1 dl lemoncurd
125 g mascarpone
1 dl crème fraîche
1 citron, skal och saft
1 tsk flytande honung
 
1 dl hallon
1 dl blåbär
½ msk råsocker
1 tsk lakritspulver
10 myntablad
 
1.
Blanda lemoncurd, mascarpone, crème fraîche, citronskal, citronsaft och honung i en bunke. Häll upp i två skålar/glas/burkar. Ställ in i kyl i minst 1 timme.
 
2.
Innan servering, blanda färska bär med råsocker, lakritspulver och finhackad mynta. Toppa citronmoussen med bären. Servera. Simple as that.

RSS 2.0