Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Arancini

Jag tror de flesta av oss är medvetna om att Italien som land är väldigt kulinariskt. Landet, eller jag borde kanske skriva dess invånare, andas verkligen mat och inkluderar det i nästan allt de gör. Men jag tror att gemene svensk som inte bott eller besökt Italien - och rätta mig gärna om jag har fel - tänker sig att det mest handlar om olika varianter av pizza, pasta och risotto, och att det är det samma oavsett var i Italien du befinner det. Men det där är så himla fel. Trots att italiens invånare enas i deras kärlek till mat så är det också maten som skiljer dem åt. Varje region har sina egna specialiteter och de är baserade på kultur, tradition och religion, men kanske framförallt på vad som odlas och föds upp i närområdet. Det är exempelvis därför det är så mycket mer vanligt förekommande med fiskrätter i södra Italien där varenda region har en gräns mot havet. Eller att hitta couscousrätter på Sicilen som tagit mycket inspiration från närliggande norra Afrika, medan många milaneser knappt ens vet vad det är. Italien är så mycket mer än pizza, pasta och risotto...
 
På tal om risotto. Igår gjorde jag risotto alla milanese men gjorde dubbel portion så det blev massa saffransris över. Vad kan man då göra med överblivien risotto? Jo, arancini! Det är en helt fantastisk friterad risboll fylld med ost, eller skinka, eller ragù. Arancini är en siciliansk specialitet och namnet kommer från att de ser ut som små apelsiner och namnet för apelsin på italienska är just arancia. 
 
Men titta så fint ändå. Med milanesisk risotto kan du göra sicilianska arancini. Cirkeln sluts trots allt.
 
 
Arancini
(4 st)
 
3 dl (ca) kall risotto alla milanese
4 mozzarellabitar
1 uppvispat ägg
½ dl tröbröd
1-2 dl solrosolja till fritering
 
1.
Dela upp risotton i fyra delar. Forma varje del till en boll och platta ut den. Lägg en mozzarellabit i mitten av plattan och vik sedan över risottokanterna över osten så att det på nytt blir en boll. 
 
2.
Rulla bollarna först i ägg sedan i ströbröd.
 
3.
Hetta upp solrosolja i en stekpanna/kastrull och fritera bollarna tills de blivit gyllengula. Vänd dem lite då och då så att de får en jämn färg.
 
Ät dem precis som de är eller exempelvis med en sallad för en någorlunda mer komplett lunch.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0