Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Ugnsbakad fetaost med honung och timjan

Vill ni ha ett supersnabbt till på hur ni kan pimpa er sallad och göra den så mycket bättre? Bra, då ska ni få det här. Ugnsbakad fetaost som ringlas med honung och olivolja och kryddas med torkad timjan precis när den tas ut från ugnen. Det blir helt magiskt gott, och gör vilka gröna blad som helst roligare att äta upp! Jag lyxade till salladen ännu lite mer denna gång och blandande ner rökt makrill och mammas hemmagrodda ärtskott. Måste passa på så länge jag är hemma och kan!
 
 
Ugnsbakad fetaost med honung och timjan
Fetaost
Olivolja
Honung
Torkad timjan
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Lägg fetaosten på aluminiumfolie och vikihop till ett paket. Sätt in i ugnen 10 minuter.
 
3.
Höj värmen till 225 grader, öppna folien och låt fetaosten bli gyllene - det tar några minuter.
 
4.
Ta ut från ugnen och ringla direkt över lite olivolja, honung och strö över timjan.
 
5.
Toppa din favoritsallad med fetaosten och njut ännu mer.

Apelsin- och fänkålssallad med italiensk salsiccia, sparris och fetaost

Fänkåls- och apelsinsallad är en typisk contorno (side dish) från Sicilien, som egentligen är mest populär på vintern då fänkål och apelsiner är i säsong. Men då Sicliens vinter är ungerfär lika varm som Sveriges vår och sommar, så tycker jag den kan passa precis lika bra nu. 
 
Man kan pimpa salladen på vilket sätt man själv vill och föredrar - och den fungerar dessutom precis lika bra på egen hand. Denna gång valde jag att lägga till lite italiensk salsiccia, sparris och fetaost och det blev en riktigt smarrig lunch!
 
 
Apelsin- och fänkålssallad med italiensk salsiccia, sparris och fetaost
(1 port)
1 apelsin
½ fänkål
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
 
100-120 g salsiccia
4-5 smala sparrisar
20 g fetaost
 
1.
Skär bort skalet från apelsinen med en kniv - se till att få bort allt det vita. Filéa apelsinen och lägg filéerna i en skål. Pressa ut saften från resten av apelsinen i en annan skål.
 
2.
Hyvla fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Lägg skivorna tillsammans med apelsinfiléerna.
 
3.
Häll i olivolja, och vitvinsvinäger i skålen med apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över fänkål och apelsinfiléer, rör försiktigt runt.
 
4.
Stek korven i sitt eget fett. Förväll sparrisen 2 minuter, eller stek den med korven.
 
5.
Lägg upp salladen på en tallrik, toppa med korv och sparris, och smula till sist över fetaosten.
 
Buon appetito!

Italiensk sallad för att stilla Italien-längtan

Jag älskar att vara hemma i Sverige, men jag ska ärligt erkänna att jag saknar Milano och Italien lite mer för varje dag som går. Dock väntar jag på något väldigt spännande på hemmaplan, jag ska nämligen bli faster för andra gången vilken dag som helst, så än så länge stannar jag kvar i Skåne.
 
Under tiden får jag nöja mig med att äta de italienska färgerna och still min hunger (både bokstavligen och teoretiskt) med smakfull mat. Inte helt fel det heller. Den här bilden är i och för sig tagen hemma i lägenheten i Milano, men jag äter liknande sallader var och varannan dag hemma-hemma i Skåne. Spenat - mozzarella - solmogna tomater - prusciutto crudo - solrosfrön. Vad är er favvo-sallad?
 

Chocolate Chip Cookies

En av mina bästa kompisar har köpt lägenhet och idag hjälpe jag henne att flytta. Eller, att jag hjälpte henne att flytta är kanske en överdrift. När jag kom var allt redan transporterat från gammal till ny lägenhet. Mitt bidrag blev således att komma med kakor och brygga kaffe. Och okej, flytta på några lådor och möblera en soffa. Och hålla sällskap. Men det är också vikitgt. Att hålla sällskap menar jag. Kaffet blev i alla fall supergott, och kakreceptet får ni här, så kan ni också briljera med kakor och ert sällskap nästa gång er bästis ska flytta. Tjoho!
 
Receptet har jag stulit helt och hållet av Leila.
 
Chocolate Chip Cookies
(ca. 20-25 stycken)
125 g rumsvarmt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70%
Skal från 1 lime 
 
1.
Vispa smöret krämigt med sockret. Rör ner ägget.
 
2.
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner i smörsmeten.
 
3.
Grovhacka chokladen. Riv skalet på limen. Vänd ner allt i övrig smet.
 
4.
Rulla in i plastfilm till en rulle, ca 5 cm i diameter. Lägg i frysen i 30 minuter.
 
5.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
6.
Skär rullen i cirka 1 cm stora skivor och lägg på plåt med mycket mellanrum då de flyter ut i ugnen. 
 
7.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut då de blivit gyllene.
 
Det finns byggstenar, och så finns det b y g g s t e n a r.

Glutenfritt broccolibröd med grillad halloumi och hummus

Jag är hemma i Sverige på besök, och varje gång jag åker hem, så finns det vissa saker jag längtar extra mycket efter att äta. Halloumi är en sådan sak som alltid står på den listan, för det är helt omöjligt att hitta i Milano. Jag vet inte varför, men jag antar att det är för att italienare är så patriotiska när det kommer till mat, och då det finns en massa god italiensk ost (parmesan och pecorino och ricotta och mozzarella för att nämna några) så kanske de känner att de inte behöver importera ytterligare en delikatess från Cypern. Synd tycker jag, men då får jag njuta extra mycket på hemmaplan istället.
 
Denna gång serverade jag min grillade halloumi mellan två glutenfria platt-bröd som jag gjorde på endast tre ingredienser (och några kryddor). Broccoli, hasselnötsmjöl och ägg - vem hade kunnat ana att det kunde bli bröd av det? Men det kan det! Och glutenfritt blir det också! Fantastiskt. Testa själv, om ni vill ha ett snabbt och lätt bröd redo till lunchen! Jag serverade min pappa denna macka (och han är mack-connoisseur, så han har koll) och han tyckte den var jättegod!
 
 
Glutenfritt broccolibröd med grillad halloumi och hummus
(1 plåt = ca 8 bröd)
8 dl broccoliris
4 ägg
100 g hasselnötsmjöl
Salt & peppar & valfria torkade kryddor
 
Halloumi
Sallad
Hummus
Paprika
Philadelphia
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader
 
2.
Dela ett broccolihuvud i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa dem till de blir ett broccoliris. Häll över i en skål och blanda ner mjöl, ägg, salt, peppar och kryddor. Rör om till en jämn, ganska blöt, smet.
 
3.
Bred ut smeten jämt över en ugnsplåt med bakplåtspapper, cirka 1 cm hög. försök få den så jämt rektangulär som möjligt.
 
4.
Grädda i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Skär den sedan i åtta lika stora delar.
 
5.
Grilla halloumin. Bred på philedelphia på en brödbit, halloumi på den andra. Toppa med sallad, paprika och halloumi. Lägg ihop mackorna och njut av din lunch!

Glutenfri frukost: raw bovetegröt

Jag har hittat ett alternativ till min bananglass, som direkt har tagit sig upp på topplistan över mina favoritfrukostar. Det är raw (jag skriver raw, för rå låter så trist) bovetegröt - ett perfekt glutenfritt alternativ till havregrynsgröten, och minst lika gott - om inte godare! Lätt och snabbt är det att göra också, du lägger bara bovetekärnorna i böt över natten och sedan mixar du dem med en banan på morgonen. Klart! Snabbt va? 
 
 
Du kan variera bovetegröten som du vill. Smaksätta med olika kryddor. Blötlägga i olika vätska. Toppa med olika frukter och bär. Toppa med honung, jordnötssmör eller hemmagjord nyponsoppa. Oändliga möjligheter, vilket gör att du inte tröttnar. Super med andra ord!
 
Här kommer mitt grundrecept och ett tips på en riktigt smarrig topping.
 
 
Raw bovetegröt - grundrecept
(1 portion)
1 dl bovetekärnor
1 dl kokosmjölk
1 nypa vaniljpulver
½ banan
 
½ dl nyponsoppa
1-2 msk jordnötssmör
1 msk pumpakärnor
Blåbär eller banan
 
1.
Blanda bovetekärnor med kokosmjölk och vaniljpulver och ställ i kylen över natten.
 
2.
Häll de blötlagda bovetekärnorna i en mixer på morgonen tillsammans med den halva bananen. Mixa till en slät gröt.
 
3.
Lägg upp i skål, häll på nyponsoppa (gärna hemmagjord) och toppa med jordnötssmör (också gärna hemmagjort), pumpakärnor och den andra halvan av bananen eller annan frukt/bär - blåbär är jättegott!
 
Enjoy!

Chunky morotssoppa med rödbetor och knaprig majscouscous

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det här för. För en soppa är det inte riktigt. Men inte heller en kräm. Eller en sås. Det är ett mellanting av allt - så kalla det vad ni kalla det vill - huvudsaken är en sak: det är gott! Världens enklaste grej som kom till av ett sådant där tömma-kylskåpet-moment. Jag skivade morötter och kokade mjuka i kokosmjölk tillsammans med ingefära och vitlök. Just dessa fyra ingredienser, morot-kokos-ingefära-vitlök, är verkligen bästisar i köket. Om ni vill göra en soppa på samma smaker så kan ni bara tillsätta lite grönsaksbuljong så är saken klar. Jag ville ha något som var tjockare, så jag mixade helt enkelt bara allt till en... tuggbar soppa. 
 
Och eftersom jag tycker om olika texturer i maten, så toppade jag allt med både rödbetor och crunchy couscous som egentligen inte är vanligt couscous, utan couscous gjort på majs. Glutenfritt och härligt.
 
Jag kommer göra det här igen - oavsett om jag behöver tömma kylskåpet eller ej - riktigt smarrigt. Och nyttigt. Och vegetariskt. Och laktosfritt. Och veganskt. Och...
 
 
Chunky morotssoppa med rödbetor och knaprig majscouscous
(1 port)
1 ½ dl kokosmjölk
2 morötter
3 cm bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk buljong i pulver
1-2 kokta rödbetor
½ dl kokt majscouscous
1 msk helt bovete
1 näve bladpersilja
Salt & peppar
 
1.
Koka couscousen enligt anvisningar på paketet.
 
2.
Skala moroten och skiva i tunna skivor. Koka mjuka i kokosmjölk skivad ingefära, vitlök och buljongpulver. Ta ut vitlöksklyftan och hälften av ingefäran. Mixa resten till en chunky soppa. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Skiva rödbetorna (jag hade förkokta betor i kylen).
 
4.
Stek couscousen knaprig med bovetet i en torr panna
 
5.
Häll upp soppan i en djup tallrik. Lägg på rödbetor och sedan couscous. Toppa till sist med persilja.

Glutenfri galette med keso- och parmesankräm och haricots verts

Här kommer ytterligare ett recept på en glutenfri galette anpassat till en person. Jag har nästan använt samma recept till degen som jag gjorde i detta recept. Dock bytte jag ut chia-ägget mot ett vanligt ägg. Och så har jag bara ändrat krämen och toppingen lite - tillsatt keso, och bytt ut zucchini mot haricots verts. Det är kul att laga mat med haricots verts, man kan göra så fina mönster då! Fint va? Och gott var det också...
 
 
Glutenfri galette med parmesankräm och zucchini
(1 galette = 1 portion)
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl sesamfrön
Salt och peppar
25 g smör
½ ägg
 
½ ägg
½ dl keso
1 msk phildelphiaost
1 dl riven parmesan
1 citron, endast skal
1 tsk soja
Salt och peppar
 
150 g färska haricots verts
 
1.
Blanda hasselnötsmjöl, majsmjöl och sesamfrön med en nypa salt och peppar efter smak. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en gryning massa. Blanda ner det halva ägget och tryck ihop till en deg.
 
2.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en fyrkant, cirka 2 mm tjock. Lägg degen på något platt och sätt in i kylen minst en halvtimme - men den kan stå ännu längre (tills du ska använda den - kom bara ihåg att ta fram den 15 minuter innan så att den mjukar till sig lite och lättare går att vika).
 
3.
Förväll haricots vertsen i sjudande vatten några minuter så att de blir lite mjuka, men inte helt klara.
 
4.
Blanda ihop ägg, keso, philadelphiaost, parmesan, citroncest, soja samt salt och peppar till en kräm. Lägg på galette-skalet men lämna en kant på cirka 1cm runt om.
 
5.
Lägg haricots vertsen i ett fint mönster på parmesankrämen. Tryck upp kanterna mot kräm och bönor så att det bildas en liten mur.
 
6.
Grädda sedan i ugn - cirka 30 minuter på 200 grader. Håll koll - kärmen ska hinna sätta sig.
 
7.
Servera med tomater, en enkel sallad - eller något annar du tycker om.
 
Buon appetito!

Nyttig, proteinrik bananasplit till frukost!

Det har snart gått en hel vecka sedan jag åt bananglass till frukost. Jag ska erkänna att jag själv är förvånad - jag är ju lite kär i min älskade bananglassfrukost. Men med det sagt så har jag inte övergett bananerna helt. Jag tycker de är optimala att äta till frukost, mättar gott och är naturligt - men inte överdrivet - söta. Jag har en massa bär och frukt som jag behöver göra mig av med innan jag åker till Sverige imorgon, så igår bestämde jag mig för att göra en frukostversion av bananasplit och toppa den med massa färgglada frukter och bär. Nomnomnom! Glassen byttes ut mot proteinrik keso, och den annars vanliga chokladsåsen byttes ut mot en sås på jordgubbar som jag bara mixade släta med vanilj och kardemumma. Och så smulade jag över mitt hemmagjorda jordnötssmör. Inte dåligt alls på en måndagmorgon!
 

Sommarrullar fyllda med ALLT!

Tjena tjena mittbena. Här kommer ett recept som inte är ett recept, mer ett tips - för saken är den att ni kan göra precis som ni vill med dessa sommarrullar. Det är ett ypperligt sätt att bli av med rester som ligger och väntar på att bli uppätna i kylen. Sommarrullar består normalt sätt av råa grönsaker, kanske lite nudlar, och ofta en massa koriander. Men man behöver ju inte alltid följa de traditionella recepten. Gör som jag och fyll dem med vad ni vill. Denna gång blev det allt från quinoa och broccolipuré, till jordgubbar och mango, till rödbetor och bönor. Jag gjorde av med alla mina rester genom att rulla in dem i blötlagda rispapper. Till det serverade jag en jordnötssås på 1 msk soja, 1 msk jordnötssmör, 2 tsk sesamolja, 1 tsk vitvinsvinäger, salt och peppar. Simple as that. Lycka till mer era sommarrullar - berätta vad ni fyllde dem med!
 

Bananpannkakor med extra allt!

Jag brukar alltid äta goda frukostar, men på lördagar kan man ju lyxa till det hela ännu lite mer. Därför blev det bananpannkakor imorse! Med massa frukt och bär, och hemmagjort jordnötssmör och kokosflingor. Så himla gott. Jag tror det får bli en upprepning redan imorgon - söndag är ju också en dag man kan lyxa till det på. Liksom måndagar, tisdagar, onsdagar och... ja, ni fattar grejen. En mogen banan och två ägg är allt ni behöver. Mosa bananen och vispa ihop med äggen. Stek i kokosolja eller smör. Klart! Svårare än så behöver det inte vara att ge sig själv en bra start på dagen. Ciao!
 

Friterade rispapper med broccolikräm, tofu och hyvlad sparris

Kommer ni ihåg de friterade rispapperna jag gjorde för någon vecka sedan? Om inte, så hittar ni det receptet på denna länk, men jag har egentligen använt mig av samma koncept idag - bara ändrat lite på storlek och fyllning. Du behöver egentligen inte fylla rispapperna med någonting alls - bara salta dem och krydda dem med paprikapulver när de har friterats så har du världen godaste snacks! Men att använda dem som underlag till valfri topping är ett riktigt trevligt sätt att servera plockmat på - ett hett tips till nästa middagsbjudning eller varför inte till studentfesten?
 
Denna gången valde jag att toppa mina rispapper med en broccolikräm, som egentligen bara består av kokt broccoli och parmesan - men om man mixar broccolin med parmesanen när broccolin fortfarande är varm så smälter osten och gör att röran blir krämig och god. Tillsätt lite kryddor, sedan är det klart.
 
Jag stekte även tofu, hyvlade sparris, och smulade fetaost i risskålarna. Och fyllde ut dem med ruccola och groddar. Märks det att jag gick bananas med vad som fanns i kylen eller? Det kan du också göra, du behöver inte nödvändigtvis göra precis som jag har gjort, detta recept är mer som inspiration!
 
 
Friterade rispapper med broccolikräm, tofu och hyvlad sparris
(2 portioner - eller 4 förrättsportioner)
4 rispapper
3 msk solrosolja
Salt/paorikapulver
 
300 g broccolibuketter
1 tsk grönsaksbuljong
1 dl parmesan
1 tsk soja
Salt/peppar
 
200 g tofu
Salt/peppar/paprikapulver
2 tsk soja
1 msk olivolja
 
2-4 sparrisar
40 g fetaost
Ruccola
Groddar
Srirachasås
 
1.
Värm upp solrosoljan i en stekpanna. Dela varje rispapper i 3 delar med en sax. När oljan är riktigt het, lägg då ner en rispappersdel i taget och se den förvandlas till ett krispigt, krulligt papper. Ta upp med en tång när den är helt friterad (tar ca 10 sekunder). Lägg på ett galler att svalna och salta och krydda med paprikapulver. Ställ åt sidan.
 
2.
Dela broccolin i små buketter och lägg i kastrull. Täck broccolin med vatten smaksatt med buljong och salt. Låt koka mjuk. Riv under tiden parmesan och lägg i en mixer. Häll av vattnet från broccolin och lägg direkt ner broccolini mixern med parmesanen. Mixa till en kräm, smaka av med soja, salt och peppar.
 
3.
Dela tofun i mindre täningar. Krydda rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Stek i olivolja på mellanvärme i ca 10-15 minuter. Mot slutet slår du ner sojan och låter den karamellisera/avdunsta. 
 
4.
Lägg upp rispapperna på et tserveringsfat/skärbräda. Toppa med sallad, groddar, broccolikräm, tofu, tunt hyvlad sparris och fetaost. Toppa med Srirachasås för hetta!
 
Buon appetitio!

Sparrisrisotto

Jag köpte med mig sparris hem häromdagen, och det utmynnade i ett riktigt stort sug efter sparrisrisotto. Och då är det ju inte mycket att göra - sparrisrisotto it is! Tack gode Gud för att man kan äta risotto trots att man undviker gluten. I Italien är ju maträtterna uppdelade, och första rätten - il primo - består oftast av en pasta, men många gånger kan du också hitta en risotto under primi på menyn och det räddar ju en i sociala samanhang! 
 
De viktigaste ingredienserna när man ska laga en risotto - oavsett smak - är tid och kärlek. Du måste låta riset få sin tid i pannan så att du utvecklar alla sina goda egenskaper, och hinner absorbera vin och buljong där alla smaker sitter. Och kärleken består i att du konstant rör om i pannan, lämna aldrig risotton ensam, då blir den ledsen och torrr. I övrigt är mina bästa tips för att få till den bästa risotton följande.
 
1.
Koka aldrig risotton för länge. Den ska - precis som pasta - vara al dente, det vill säga ha en kärna kvar i mitten. Många gör felet att de överkokar risotton för att de tror att det ska göra den mer krämig. Men nej, det gör den bara grynig. Krämigheten fixar du senare.
 
2.
Tillsätt alltid ett glas vin innan du börjar ösa risotton med buljong, det gör så himla stor skillnad till hur slutresultatet smakar. Och det ska naturligtvis inte vara matlagningsvin. Ett bra vin, per favore!
 
3.
På tal om krämighet som jag nämnde tidigare. Avsluta alltid risotton med att slänga i smör och riven parmesan - det är här och nu krämigheten uppstår. För Guds skull ingen grädde eller annat tjaffs. 
 
Ja, och så en sak till - om ni vill äta risotto på äkta italienskt vis, så serverar ni den aldrig till en stekt kyckling- eller fläskfilé. Vad är det för svenskt påhitt egentligen? 
 
 
Sparrisrisotto
(2-3 portioner)
 
6-8 gröna sparrisar (eller det dubbla om de är smala och spröda)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 ½ dl avorioris (eller annat risottoris)
1 dl vitt vin
6-7 dl varm buljong
25 g smör
½ dl riven parmesanost
Salt och peppar
 
Ev. rostade hasselnötter
 
1.
Ta bort stammen på sparrisarna och släng. Skär bort topparna och lägg till sidan. Skiva resterande del av sparrisarna tunt. 
 
2.
Finhacka lök och vitlök. Värm upp olivolja i en kastrull. Stek lök och vitlök mjuk utan att den tar färg. Addera riset och låt det rosta någn minut. Häll på vinet. Låt koka in på svag värme. Addera sedan buljong efter hand som du rör. När riset absorberat upp all vätska, addera lite till. Fortsätt så i cirka 20-25 minuter, tills riset mjuknat men ändå har kvar en kärna. Släng ner den tunt skivade sparrisen precis på slutet.
 
3.
Blanchera sparristopparna 1-2 minuter i den kvarvarande buljongen. Ta upp med en hålslev.
 
4.
Stäng av värmen och klicka i smöret, rör om tills det smält. Häll i parmesan och rör om.
 
5.
Häll upp risotton i en djup tallrik. Toppa med sparristopparna och eventuelt grovhackade rostade hasselnötter.
 
Buon appetito!

Bananglass med ärtor, mynta och jordnötssmör

Här kommer ett snabb-recept på en ny version av bananglass (haha, jag veeeeeet, men jag kan inte hjälpa det - det är ju SÅ gott). Till en portion behöver du 2 frysta banener, ½ dl frysta ärtor, 1-2 msk finhackad mynta, 1-2 msk jordnötssmör. Mixa till en glass. Klart. Alltså, jag vet att det kanske låter otippat, men frysta ärtor är så gott. Jag kan äta dem som snacks. Och mynta är dess bästa vän (testa ärtor och mynta i en pastasås till exempel - mums). Och jordnötssmöret get extra smak, protein och krämighet. Världens bästa frukost med andra ord. Och hur fint är det inte den gröna färgen? Perfekt nu till våren (fast i Milano är det mer sommar idag). Heja.
 

Zucchinifritters med sötpotatispommes

Igår var jag sugen på två saker; zucchini och sötpotatis. Lite udda kompisar kanske, men vill man så kan även dessa två bli bästa vänner. Jag valde att göra en favorit när det kommer till sötpotatis - ugnsbakade fries. Och zucchinin rev jag ner och blandade med lite kikärtsmjöl, ett ägg och lite kryddor. Sedan stekte jag dem krispiga i rikligt med olja. Et volià, zucchinifritters gjorda. Kanske inte den mest välkomponerade rätten, men mätt och nöjd det blev jag!
 
 
Zucchinifritters med sötpotatispommes
(1 port)
1 liten sötpotatis
2 tsk maizena
2 tsk olivolja
Salt/peppar/kanel/paprikapulver
 
200 g zucchini
½ dl kikärtsmjöl (vetemjöl fungerar också)
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja
1 ägg
1 tsk soja
Salt/peppar
3 msk olivolja
 
3 msk turkisk yoghurt
1 tsk honung
Salt/peppar
Rosépeppar
 
Fetaost
Pistagenötter
 
1.
Sätt ugnen på 210 grader.
 
2.
Skala sötpotatisen och dela den i stavar. Lägg dem i en påsen och häll i maizena. Skaka så att alla stänger täcks. Häll sedan ner olja och kryddor. Skaka igen. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 20-30 minuter beroende på ugn och storlek.
 
3.
Riv zucchinin på den grova sidan på ett rivjärn. Pressa ut så mycket vatten som möjligt och lägg sedan i en bunke. Blanda ner mjöl, gräslök, persilja, ägg och soja. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek små plättar av zucchinismeten. Vänd när de blivit gyllene på en sida och stek även den andra. Jag fick ut fem fritters av min smet. Lägg att rinna av på hushållspapper.
 
5.
Lägg upp fritters och sötpotatispommes på en tallrik. Toppa fritters med turkisk yoghurt blandad med honung, salt och peppar. Toppa med rosépepparkorn. Toppa sötpotatisen med fetaost och pistagenötter.
 
Buon appetito!

Sesampanerad tofu med purjolökspuré och majs-couscous

Alltså. Ju mer jag lagar mat med tofu, desto mer tycker jag om det. Hemligheten är att krydda den rikligt, för utan smaksättning är det som att tugga på absolut ingenting. Att panera tofu på olika sätt - panko om man inte kör glutenfritt; parmesan eller sesamfrön om man vill ha alternativ - är ett bra sätt att tillsätta smak och textur. Testa själva ska ni få se.
 
Jag är superglad för tidigare kunde jag bara köpa tofu till dyra pengar i den biologiska affären, men nu har min vaniga supermercato - Pam - tagit in ett biologiskt märke som inte är lika dyr. Jag är på inget sätt vegetarian, men äter väldigt sällan kött när jag lagar mat hemma, och då är tofu ett bra alternativ som proteinkälla.
 
Denna gången panerade jag i sesamfrön och serverade med en purjolökspuré och, hör här: majs-couscous! Jag älskar couscous, men det innehåller gluten, så döm min glädje då jag hittade glutenfri majs-couscous häromdagen. Väldigt gott!
 
 
Sesampanerad tofu med purjolökspuré och majs-couscous
(1 portion)
150 g purjolök
½ msk olivolja
1 tsk vitvinvinäger
2 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljongpulver
½ dl ricotta
1 msk hackad gräslök
Salt/peppar
 
150-200 g tofu
1-2 msk valfrittmjöl (jag använde glutenfritt kikärtsmjöl)
1 ägg
2 msk sesamfrön
½ msk olivolja
Salt/peppar
 
Majs-couscous (eller vanlig)
Rosépeppar
 
1.
Skölj purjolöken och skär den i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken i några minuter. Tillsätt vinäger, vatten och buljong och låt koka mjuk i 5-10 minuter. Häll av vattnet - men spara en halv deciliter cirka. Mixa med ricotta och gräslök till en puré. Smaka av med salt och peppar.
 
2.
Salta och peppra tofun rikligt på alla sidor. Vänd den sedan i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist i sesamfrön. Stek i olivolja på båda sidor, cirka 3 minuter per sida.
 
3.
Lägg upp purén i en djup tallrik, toppa med tofu, sedan majs-couscous. Strö på lite rosépeppar och dekorera med persilja.

Glutenfria bagels med kräm på quinoa, morötter och jordnötssmör

Det är många som ifrågasätter mitt val att äta glutenfritt här - eller egentligen ifrågasätter de inte det, de undrar mer hur det ens är möjligt att leva glutenfritt i landet av pasta och pizza. Men tro mig, det går. Just pasta och pizza saknar jag inte så mycket, jag har aldrig varit en storkonsument av det ändå - och blir jag sugen så finns det bra alternativ (i alla fall då det kommer till pasta). Det jag kan sakna allra mest är bröd. Alltså att kunna äta en bruschetta med fikon och ricotta som förrätt. Eller att kunna rensa tallriken efter en god rätt med ett gott bröd. Eller att få komplettera en enkel sallad med en focaccia på lunchen.
 
Bröd är dock endast ett problem när jag äter ute, då får jag helt enkelt låta det vara. Men här hemma går det ju däremot att experimentera massa. Att baka glutenfritt bröd är inte svårt, om du bara har rätt ingredienser. Jag tror det är just där det säger stopp för många - vi är så vana vid att baka med vetemjöl, så när jag skriver kikärtsmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl och majsmjöl så slutar kanske en del att läsa vidare.
 
Gör inte det.
 
Att baka glutenfritt bröd tar ingen tid alls - i jämföresle med vanligt bröd som oftast ska jäsa. Jag har gjort en mängd olika glutenfria bröd - från frölimpor till scones, som tar en bråkdel av tiden. Och idag ska jag ger er receptet på ytterligare ett bröd. Låt mig presentera dessa glutenfria bagels.
 
 
Jag kallar dem bagels, för de har ju precis samma form som en vanlig bagel har. Och dessutom är den sådär seg i mitten och krispig på ytan som den ska vara. Dock så är det en stor skillnad, och det är att jag inte har kokat degen innan den bakas i ugnen - så nej, det är inte helt och hållet en glutenfri replika av orginalet. Men lika bra - om inte bättre.
 
 
Glutenfria bagels 
(2 bagels)
2 ägg
1 dl valfri mjölk (jag hade sojamjölk)
½ tsk vitvinsvinäger
¼ dl kokosmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk brödkryddor
1 nypa salt
Sesamfrön att toppa med
 
1.
Sätt ugnen på 225C.
 
2.
Vispa 1 ägg + 1 äggula luftiga, samt den resterande äggvitan till ett hårt skum i en annan bunke.
 
3.
Blanda ner alla torra ingredienser i äggen (inte äggvitan) tillsammans med äppelcidervinäger och mjölk. Vänd sedan till sist ner äggvitan. Låt stå i 3-5 minuter.
 
4.
Fukta händerna i kallt vatten och forma degen (den är lite lös - men var inte rädd, det ordnar upp sig i ugnen) till en bagel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med sesamfrön.
 
5.
Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt svalna på galler innan servering.
 
 
De här bagelsen är säkerligen supergoda med den vanligaste toppingen - cream cheese. Men jag ville ta det ett steg längre, så jag gjorde en kräm på morötter, quinoa, jordnötssmör och turkisk yoghurt - ett exempel på ett experiment i köket som slutade med en väldigt positiv utgång. Den här krämen måste ni testa, fantastiskt god, säkert också till en fiskrätt om ni bestämmer er för att göra något helt annat än bagels...
 
I övrigt så tycker jag att ni ska toppa era bagels med era favoritgrönsaker. I mitt fall blev det vad jag hade hemma, det vill säga spenat, groddar och jordgubbar! Så smarrigt!
 
Kräm på quinoa, morötter och jordnötssmör
1 medelstor morot
1 dl kokt quinoa
1 msk jordnötssmör
10 hasselnötter utan skal
2 msk grekisk yoghurt
2 tsk hackad gräslök
1 tsk soja
Paprikapulver
Salt/peppar
 
1.
Skala moroten och dela den i mindre delar. Koka den mjuk i en kastrull med vatten. Skölj av i kallt vatten.
 
2.
Blanda kokta morötter med alla övriga ingredienser i en mixer och mixa till en homogen kräm, som fortfarande inte är helt slät. Smaka evetuellt av med mer salt och peppar.

Födelsedags-Pavlova

Idag är det min födelsedag! Heja! Tänk om man kunde få fylla år varje dag, och alltid få höra så många fina ord och hälsningar från sina vänner. Jag känner mig bortskämt, och önskar jag kunde krama alla. Tack alla som har hört av sig!
 
En födelsedag är ju inte fulländad utan en tårta, och eftersom det är så himla gott med Pavlova (och det dessutom är den perfekta tårtan om man inte äter gluten) så valde jag att göra precis en sådan idag. Sedan bjöd jag in mina kompisar i Milano på vuxenkalas där saften byttes ut mot Prosecco. Så värst dåligt är det inte att bli vuxen trots allt!
 
Världens somrigaste tårta - men det passar bra idag, för Milano bjuder på temperaturer äver 20 grader. Jag älskar våren så himla mycket.
 
En Pavlova kan varieras precis efter tycke och smak. Tre grundpelare måste dock finnas: en marängbotten, grädde, samt färsk frukt/färska bär. Jag gjorde dessutom en Lemoncurd att lägga mellan marängbottnen och grädden, för ges det tillfälle att vara extravagant, då tar jag emot det tillfället med öppnar armar.
 
Jag hade ingen mynta som jag tänkt dekorera med, så jag tog ogräset som växter i mina krukor på balkongen. Men, har ni någonsin sett så fint ogräs?
 
Pavlova
(14 bitar)
6 äggvitor
3 ¾ dl strösocker
1 msk Maizena
1 tsk vitvinsvinäger
½ dl flagad mandel
 
Lemoncurd
2 ½ dl vispgrädde
3-4 dl valfria bär/frukter
Rostade kokoschips
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Vispa upp äggvitorna med hälften av sockret. Vispa tills det slutar att knastra. Häll sedan i resten av sockret och fortsätt vispa tills smeten blivit glansig (5-10 minuter). Vänd ner Maizena, vitvinsvinäger (ättika fungerar också bra) och den flagade mandeln.
 
3.
Täck en plåt med bakplåtspapper, och bred ut marängsmeten i en fyrkant cirka 30x30 cm. Gör kanterna lite högre än resten av bottnen, så att de fungerar som staket för fyllningen.
 
4.
Sätt in marängen i nedersta delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 150 grader. Grädda i 75 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat. Ska du ha Pavlovan nästa dag, kan marängen gott och väl stå kvar i ugnen till dess.
 
5.
Gör Lemoncurden genom att följa detta recept.
 
6.
Vispa grädde och skär frukten så som du vill ha den.
 
7.
Toppa marängbottnen med Lemoncurd (se till att både botten och curd har svalnat helt först), följt av grädde och bär/frukt och rostade kokoschips.
 
Enjoy!

Följ Citroncests nya Instagramkonto!

Vänner! Jag behöver er hjälp! Som jag tidigare har berättat så kommer jag inte åt mitt gamla Citroncestkonto på Instagram. Jag har försökt på alla tänkbara och otänkbara sätt att komma åt kontot, men till slut har jag fått inse att det inte går. Så därför har jag spenderat dagar (!) med att sätta upp en nytt konto, med mina gamla bilder och recept, och det är alltså där jag i fortsättningen kommer att Instagramma. Dock har jag ju tappat nästan alla av mina närmre 800 följare - som jag verkligen kände att jag hade en relation till (i den mån man nu kan ha en relation med personer på Instagram) - och därför ber jag er nu att hjälpa mig att sprida ordet om mitt nya konto. Namnet är inte svårt, det är precis samma som bloggen, det vill säga @citroncest.blogg.se
 
Klicka på bilden för att komma rätt, och glöm inte att själv klicka på följ! Det betyder allt för mig! <3 GRAZIE!
 

RSS 2.0