Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Tonfisktartar med äppelchips, avokadokräm och fänkålsskum

Det här med att "behöva jobba med det som finns i kylskåpet" är ju inte alls särskilt tråkigt - om du har köpt hem rätt saker från början! Jag säger alltid att mitt favoritsätt att laga mat på, är att öppna kylskåpet och komma på en rätt baserat på vad som finns. Men ibland har jag tur om jag varit duktig och handlat hem råvaror som kan användas till mycket och således fungera extra bra som del i mina experiment. Då kan det resultera i något som liknar det här - och det är banne mig inte fy skam!
 
Tonfisktartar med hemmagjorda äppelchips, avokadokräm, stekta zucchiniblommor och fänkålsskum.
 
Alltså! Jag känner mig så nöjd när jag tittar på den bilden. Hur gott ser det inte ut att vara? Jag tycker nästan upplägget är det bästa - vem har liksom bestämt att en tartar alltid ska serveras i en rund cylinderform? Pluspoäng till alla som är kreativa i sin matlagning! Det bästa är att det egentligen inte alls är särskilt komplicerat. Alls. Det är bara en hel del små moment som måste föreberedas i tid, men när du väl har allt redo, så slänger du ihop denna måltid på ett kick.
 
 
Tonfisktartar med äppelchips, avokadokräm och fänkålsskum
(2 port)
300 g färsk tonfisk
 
½ fänkål
1 vitlöksklyfta
1 dl sojamjölk
1 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong i pulver
1 äggvita
Salt och peppar
 
½ avokado
½ citron
Srirachasås
Salt och peppar
 
6 zucchiniblommor
½  msk olivolja
 
½ gurka
Ruccola
 
1.
Köp hem cirka 300 g färsk tonfisk, lägg den i en påse och ställ in den i frysen ett dygn - du vill ta kål på eventuella bakterier. Låt den sedan tina i rumstemperatur.
 
2.
Förbered även äppelchipsen i tid - de tar 3 timmar att torka i ugnen, men sköter sig själva där medan du göra annat. Här hittar ni mitt recept.
 
3.
Strimla tonfisken fint, och dela sedan i mindre tärningar. Lägg i en skål, salta och peppra och rör om. Sätt in i kylen medan du gör klart resten.
 
4.
Dela fänkålen i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan. Lägg ner allt i en kastrull tillsammans med sojamjölk, vatten cch grönsaksbuljong. Låt koka upp och reducera till cirka hälften. När fänkålen blivit mjuk är det mer eller mindre klart. Ta upp fänkålen med en hålslev - eller sila vätskan ner i en skål med en sil. Smaka av med salt och peppar. Häll ner äggvitan och vispa sedan upp till ett skum med en elvisp - du kommer behöva vispa upp skummet igen precis innan servering för bästa resultat.
 
5.
Mixa avokadon slät med salt, peppar och Srirachasås.
 
6.
Värm upp lite olivolja i en stekpanna. Ta bort pistillen från zucchiniblommorna och stek dem sedan i pannan, cirka 1 minut på varje sida.
 
7.
Hyvla gurkan tunt med hjälp av en potatiskskalare, osthyvel eller mandolin.
 
8.
Ta fram två snygga skärbrädor. Lägg upp tonfisken så som du vill ha den. Rulla ihop gurkan till små cylindrar och sätt lite här och var. Klicka på avokadosåsen var du tycker det passar. Lägg på zucchiniblommorna. Toppa med äppelchips och ruccola. Vispa upp skummet och avsluta med att hälla på det ovanpå tonfisken. Avsluta eventuellt med några varv med pepparkvarnen.
 
Buon appetito!

Tropisk frukost med chiafröpudding, bananglass, mango och kokoschips

Det bara regnar och regnar och regnar i Milano. Alltså konstant! Sedan i fredagskväll. Så himla tråkigt. Så för att ige mig själv illusionen av att det finns en sol någonstans långt där bakom molnen gjorde jag i morse en tropisk frukost. Alla sätt är bra sätt. Och jag tror faktiskt att jag blev lite gladare. 
 
Chiafröpuddingen är gjort med kokosmjölk. Bananglassen är mixad med jordnötssmör. Mangon var perfekt mogen. Och kokoschipsen blev ännu godare efter de rostats lite lätt i pannan. Här nedan får ni grundreceptet på min chiafröpudding - men som ni vet kan den anpassas exakt efter tycke och smak. Några av mina facoritsmaksättningar är exempelvis:
 
Lakritspulver och citronskal
Råkakao
Nötsmör
Kardemumma och kanel
 
 
Chiafröpudding 
(1-2 portioner)
3 ½ msk chiafrön
1 dl kokosmjölk
1 dl sojamjölk
1 knivsudd vaniljsocker
 
1.
Blanda alla ingredienser i en burk med tätslutande lock. Skaka burkan så att allt rörs om. Ställ in i kylen i 10 minuter.
 
2.
Ta ut och blanda om igen så att fröna sprider sig och inte lägger sig i klumpar. Sätt in i kylen och låt stå över natten.
 
3.
Servera med frukt och bär och annat du tycker är najs!
 

Glutenfria ricottafritters med avokado, fetaost och valnötter

Nätet är fullt av bananpankakor, kesoplättar och proteinpannkakor. De går liksom inte att undkomma. Varje gång jag är på jakt efter receptinspiration flimmrar de förbi: de uppdaterade pannkaksrecepten. Det är ingen tvekan om att världen vill ha sina pannkakor. Och jag är inte den som är den, men ska jag vara ärlig så tycker jag att de godaste pannkakorna är min mammas vanliga, hederliga, svenska pannkakor. Inrullade med keso och sylt. Precis som när jag var liten...

Men med det sagt, älskar jag att testa nya saker. Idag bjuder jag på en version av pannkakor, vilka egentligen inte alls är pannkakor, utan fritters. Till formen påminner de dock av amerikanska pannkakor, och det var utifrån sådana jag hämtade inspiration. Fritters innehåller ingen mjölk alls, istället blir smeten tjock av ricotta och parmesan. De innehåller dessutom ytterst lite mjöl, bara en matsked, och i detta fall använde jag kikärtsmjöl vilket också gör dem glutenfria! 
 
Man kan krydda lite som man vill. Jag gjorde en salt lunchversion, men med lite modifikation kan man lätt göra om dessa till en sötare frukost, efterrätt eller mellanmål. Jag ska testa det också, och återkommer med resultatet.
 
De här pannkakorna är supermjuka och fluffiga. Absolut ett värdigt tillskott till pannkaksdjungeln. Testa själva och berätta vad ni tycker!
 
 
 
Glutenfria ricottafritters med avokado, fetaost och valnötter 
(1 port)
125 g ricotta
1 ägg
2 msk parmesan
1 msk kikärtsmjöl (eller annat glutenfritt alternativ)
½ citron
Muskotnöt
Salt&peppar
1 msk smör
 
½ avokado
Salt/peppar/citronsaft/Sriracha
 
Granatäppelsaft
Olivolja
Salt/peppar
 
Fetaost
Valnötter
 
1.
Blanda ricottan med ägg, riven parmesan, kikärtsmjöl, citronsaft, muskotnöt samt salt och peppar. Låt stå och svälla ett litet tag.
 
2.
Värm smöret i en stekpanna. Stek fritters på medelhög värme (det blir tre stycken av detta recept - stora ungefär som amerikanska pannkakor) cirka 3 minuter. Vänd och stek klart.
 
3.
Mosa avokadon och blanda med salt, peppar, citronsaft och Srirachasås efter smak.
 
4.
Blanda granatäppelsaft med olivolja, salt och peppar till en snabb vinägrett. 
 
5.
Lägg upp dina fritters på en tallrik, med avokadomoset emellan. Toppa med valnötter och fetaost. Ringla över vinägretten.
 
Buon appetito!

Zucchininudlar med krämig jordnötssås

Här ska ni få ett riktigt smarrigt och nyttigt recept som passar utmärkt efter ett träningspass. Det kanske inte ser ut att vara så mycket mat - och det är riktigt, det är det inte - men såsen blir så mättande av jordnötssmöret så det behövs inte överdrivet mycket för att stilla hungern. 
 
Pastan är inte pasta, utan zucchininudlar, zoodles. Det är ett riktigt bra alternativ när om man exempelvis är glutenallergiker eller vill dra ner på kolhydraterna, men ändå äta något som liknar pasta med (valfri) sås. Det är klart - du får inte samma tuggmotstånd som vid vanlig pasta, men man kan inte få allt här i livet...
 
Testa det här, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Fullt med vitaminer och proteiner. Sådant som gör i alla fall mig glad.
 
 
Zucchininudlar med krämig jordnötssås
(1 port)
1 zucchini
1 salladslök
1 tsk olivolja
1-2 msk jordnötssmör, osötad
2 msk ricotta
1 tsk honung
½ tsk sesamolja
1 tsk soja
½ tsk vitvinsvinäger
2 msk vatten
½ tsk grönsaksbuljong i pulver
½ tsk gurkmeja
Srirachasås efter smak
Salt & peppar
 
Jordnötter, grovhackade
Ruccola
Granatäppelkärnor
 
1.
Skiva zucchinin med en osthyvel eller mandolin (om du inte har en spiralizer). Strimla den sedan i tunna remsor till spaghettiliknande form. 
 
2.
Koka upp en kastrull med vatten. Stäng av värmen när det kokar, lägg i zucchininudlarna och låt stå i 30 sekunder till 1 minut. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten för att stoppa att de fortsätter koka.
 
3.
Värm olivoljan i en stekpanna. Stimla salladslöken och stek mjuk o olivoljan. Tillsätt resterande ingredienser och rör om. Låt koka ihop i 3-4 minuter. Häll sedan i zucchininudlarna och rör om så att såsen täcker allt.
 
4.
Häll upp i skål och toppa med hackade jordnötter, ruccola och granatäppelkärnor för lite extra färg.
 
Buon appetito!

Focaccia med mjuk och len rödlök

Fyra dagar går snabbt när man har roligt. Nu har mamma och pappa precis gett sig iväg till Milano Malpensa för att åka hem till Skåne. Och här sitter jag ensam kvar... Nej, jag är inte så ledsen, jag ska åka hem och hälsa på om bara några månader, så ingen fara på taket. Igår var vi och såg på Nötknäpparen på Teatro alla Scala. Det var heeeelt magiskt. När man tittar på La Scala utifrån ser byggnaden verkligen inte direkt imponerande ut - men insidan är något helt annat. Och baletten var också superfin!
 
Vi hade inte så mycket tid att äta igår kväll, så jag svängde ihop en dinkelvetesallad med friterade zucchiniblommor. Och så bakade jag focaccia till det. Jag älskar det här receptet - jag har stulit det rakt av från Leila - och det blir alltid perfekt. Det enda jag ändrar är att jag steker löken mjuk innan jag toppar brödet med den, på så vis undviker jag att den bränns, och så blir den mjuk och söt i stället. Mums Filibabba.
 
 
Focaccia med mjuk och len rödlök
(2 bröd) 
25 g färsk jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 msk flytande honung
½ dl olivolja + extra till topping
1 msk flingsalt + extra till topping
7 dl vetemjöl + extra för utbakning
2 rödlökar
1 msk smör
 
1.
Vispa ut jästen med vatten, honung olivolja och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
 
2.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 45-60 minuter.
 
3.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
 
4.
Skiva under tiden löken i tunna ringar och stek mjuka i smör i en stekpanna på medelvärme.
 
5.
När bröden jäst klart, toppa med löken och sätt sedan fingrarna i degen så att det formas små hål. Ringla över olivolja och strö flingsalt på toppen.
 
6.
Grädda brödet ca 10-13 minuter i 225 grader. Ta ut då det blivit gyllene.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Focaccia with red onions
(2 focaccia)
25 g fresh yeast
3 dl lukewarm water
2 tablespoons honey
½ dl olive oil + extra for the topping
1 tablespoon sea salt + extra for the topping
7 dl flour + extra for kneeding 
2 red onions
1 tablespoon butter
 
1. 
Mix the yeast with lukewarm water, honey, olive oil and salt in a bowl. Add the flour at little at a time and work it to form a dough. Knead it for about 5 minutes - the dough will be quite sticky.
 
2.
Let the dough rise to double size in a bowl covered with a baking cloth (it takes about 45-60 minutes).
 
3.
Pour the dough onto a floured surface and divide it into 2 pieces, knead it a little before you put it on two oven sheets that are oiled and sprinkled with some sea salt. Put the doughs  on the sheets and stretch them until they are about 1-2 cm thick. Let themrise again, under a damp cloth, for about 45 minutes. 
 
4.
Slice the onion in thin rings and fry in butter until soft.
 
5.
When the bread is risen, spread the onions on top, and then put your fingers in the dough to form small holes. Drizzle some olive oil over the whole thing and sprinkle with some sea salt.
 
6.
Bake the bread for about 10-13 minutes at 225 degree C. Remove from the oven when it's golden.

Två restaurangtips i Milano

Mina föräldrar är och hälsar på mig i Milano, jippi! Det innebär att bloggen blir lite lidande, främst för att jag inte lagar så mycket mat utan tar med mamma och pappa till mina favoritställe och nya upptäckter. I måndags var vi på Zazà Ramen och åt ramen - såklart. Det var helt otroligt gott. Igår var vi på Trippa som från och med igår kvalat in sig på min topp 5-lista över Milanos bästa restauranger. Jag menar, hur låter lågtempererat ägg med palsternackspuré och brysselkål, eller en vitello tonnato från himmelen? Om ni kommer till Milano på besök så får ni inte missa dessa ställen - och vill ni ha fler tips så är det bara att höra av er.
 
Under tiden får ni hålla till godo med favoritfrukosten! Hej så länge.
 
Bananglass med allt och lite till...

Laxsallad med mango- och avokadosalsa och jordnötshack

Citroncest har sedan länge varit min favoritsmaksättare när det kommer till många olika måltider jag lagar. Men på den senaste tiden har det tillkommit några nya favoriter som jag helst inte vill vara utan i köket. Dessa är sesamolja, soja, rosèpeppar och vårlök. Att det handlar just om dessa fyra kanske beror på att jag har lagat lite mer Asien-inspirerad mat den sista tiden, men vad vet jag. Har för mig att man ändrar sina smakreferenser var sjunde år, och med mina 28 jordsnurrar stämmer ju det rätt bra...
 
I denna laxsalladen har jag använt nästan alla mina nya favoriter. Salladslöken tog slut igår, men hade jag haft någon hemma, så hade det inte varit fel att slänga ner den i salsan. Så himla goda smaker. Nyttiga fetter från både avokado och lax, vitaminer från mango, fibrer från blomkål och bra med protein från jordnötter. En perfekt sammansatt lunch om ni frågar mig!
 
 
Laxsallad med mango- och avokadosalsa och jordnötshack
(1 port)
1 skinnfri laxfilè
3-4 blomkålsbuketter
Salt&peppar
 
¼ mango
¼ avokado
1 msk granatäppelkärnor
½ tsk sesamolja
1 tsk soja
½ lime, saften
1 msk olivolja
1 tsk rosèpeppar
Salt & peppar
 
15 g fetaost
2 msk jordnötter
 
1.
Dela blomkålsbuketterna i mindre buketter och stek dem i olivolja i en medelvarm panna. Vänd dem när de fått färg på ena sidan.
 
2.
Dela avokado och mango i tärningar. Lägg i en skål med granatäppelkärnorna. Blanda ner alla ingredienser till marinaden och rör om. Låt stå.
 
3.
Salta och peppra båda sidor på laxen. Stek i olivolja i en panna på medelvärme. Vänd efter 2 minuter cirka. Laxen ska inte bli helt genomstekt - då blir den torr! Dela laxen i mindre bitar.
 
4.
Lägg upp blomkål och salsa på en tallrik. Strö över smulad fetaost och lite picklad rödlök om du har. Toppa med laxen och strössla tillsist över hackade jordnötter.
 
Buon appetito!

Zuppa di Farro alla toscana - toscansk dinkelvetesoppa

I fredags var jag ute och åt en spontan middag med några kompisar här i Milano. Vi hamnade på en toskansk restaurang som bland annat serverade crostinis från himmelen - men framförallt så bjöd de på en fantastisk zuppa di farro, det vill säga en soppa gjord på dinkelvete (om jag inte har fel kan man kalla det spelt på svenska också) och borlottibönor. Den var så himla god så när jag var och veckohandlade dagen därpå köpte jag med mig alla ingredienser hem och idag slog jag till verket.
 
Den här soppan är så himla god, dels för att den kokar i tre timmar sammanlagt (för att bönorna ska bli klara) vilket gör att alla grönsaker har god tid på sig att smaksätta det hela. Dessutom är den krämig, fyllig och mättande, utan att innehålla en enda tesked grädde - man mixar nämligen en del av bönorna till en puré och vänder ner i soppan i slutet. Det är som magi.
 
Gör den här soppan nästa helg när ni har lite mer tid över. Ni kan göra en stor laddning direkt, och förvara i kyl eller frys, så har ni alltid soppa redo när ni är sugna. Buon appetito!
 
Det ser inte så mycket ut för världen, men det är insidan som räknas, det vet ni väl? 
 
Zuppa di Farro alla toscana
(4 port)
250 g dinkelvete
200 g torkade borlottibönor
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälkselleri
1 rödlök
5 msk olivolja
5 salviablad
2 rosmarinkvistar
1-2 l vatten
Salt och Peppar
Olivolja till servering
 
1.
Börja med soffritton: skala moroten och löken, och skölj sellerin. Hacka löken och skär morot och selleri i små tärningar. Värm upp tre matskedar olivolja i en stor kastrull och släng ner soffritton tillsammans med 2 hela (skalade) vitlöksklyftor. Låt grönsakerna stekas tills löken blivit mjuk, cirka 5 minuter.
 
2.
Häll ner borlottibönorna tillsammans med salvian och rosmarinen. Salta och häll på 1 liter vatten. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i 2 timmar (eller tills borlottibönorna blivit mjuka). Addera några deciliter vatten var 20-30 minut så att det inte kokar torrt.
 
OBS: Om du kokar i tryckkokare så tar det cirka 30 minuter för bönorna att bli klara, och du behöver inte lägga till mer vatten under kokningen.
 
3.
Ta upp cirka en tredjedel av bönorna med en hålslev och lägg i en skål till senare. Separera resterande bönor från buljongen (men spara buljongen). Mixa bönorna till en puré med hjälp av en mixer eller matberedare.
 
4.
Fortsätt nu med dinkelvetet: Låt det rosta cirka tre minuter tillsammans med 2 matskedar olivolja och en hel (skalad) vitlöksklyfta. Häll sedan på buljongen och eventuellt lite extra vatten (kontrollera på förpackningen andel dinkel vs. vätska). Låt koka i 15-18 minuter, eller enligt anvisningar på förpackningen.
 
5.
I slutskedet av kokningen, ta då upp den hela vitlöksklyftan och vänd ner borlottipurén. Purén kommer göra soppan väldigt rik och krämig, så om du föredrar en lite rinnigare soppa är det bara att tillsätta lite mer buljong eller vatten.
 
Servering
Häll upp i skålar. Toppa med bönorna du tidigare ställde åt sidan. Ringla lite olivolja över soppan innan servering – det gör hela skillnaden!

Spätzle med rödbetssås, fetaost och ruccola

Oftast när jag inte känner för att laga någon mat så slänger jag istället ihop en mättande sallad med matvete, kikärtor eller bönor som bas. Det funkar alltid och går att variera väldigt mycket, så jag blir egentligen aldrig trött på det. Men ibland kan det ju vara kul att laga något, fast än man inte vill laga något... förstår ni vad jag menar? Att laga något varmt och mättande som inte tar någon tid alls. Det är vid sådana tillfälle jag älskar att det går att köpa halvfabrikat av bra kvalitet i de flesta affärerna i Milano. Och ja, ibland är det mer än okej att ta genvägar! 
 
Så det gjorde jag idag. Jag köpte hem färska spätzle (en tysk variation på pasta kan man säga) och förkokta rödbeter. Med detta som bas tog min lunch inte mer än 10 minuter att förebereda. Perfekt idag när lusten att laga mat inte infann sig! Om ni inte kan hitta färsk spätzle i affärerna där hemma, så fungerar denna sås precis lika bra till färsk gnocchi (och om ni tvärtemot vill spendera lite tid i köket så är det superlätt att göra egen gnocchi - mitt recept hittar ni här).
 
 
Spätzle med rödbetssås, fetaost och ruccola
(2 port)
250-300 g färsk spätzle
2 förkokta rödbetor
125 g ricotta
1 msk smör
1 tsk soja
1 tsk honung
½-1 dl vatten
Salt & peppar
 
Fetaost
Ruccola
Olivolja
Svartpeppar
 
1.
Smält smör i en panna. Mixa rödbetorna med ricottan till en len smet och häll i pannan. Tillsätt soja, honung och vatten. Smaka av med salt och peppar. Värm upp tills det börjar bubbla. Lägg då ner spätzlen och låt koka i 2-3 minuter.
 
2.
Häll upp på tallrik. Toppa med smulad fetaost och ruccola. Ringla lite olivolja över och avsluta med färskmald svartpeppar.

Pannkaksnästen på Internationella Pannkaksdagen!

Glad Internationella pannkaksdagen! Och glad Fettisdag! Två event på en och samma dag, hur ska vi kunna välja? Eller man kanske kan fira båda två? Förra året gjorde jag en semmelpannkaka, så visst kan man kombinera de båda.  Men i år valde jag att fokusera på det jag tycker är godast - pannkakor - och göra något kul och annorlunda av det hela. Det här med att leka med maten är ju något vi blir uppfostrade till att inte göra. Men det är en fin gräns mellan att leka med maten och vara kreativ med maten. Är man kreativ, kan det sluta så här, och jag ser absolut inget negativt med det:
 
 
Låt mig introducera er till mina ihoprullade pannkaksnästen! Är de inte superfina? Och hur mycket önskar ni, just i detta nu, att ni fick ta en rulle och doppa i den där chokladsåsen och sen bara moffa in den i munnen? Jag kan garantera er, att det är något som bara kan liknas vid eufori. Vilken lycka! 
 
Så, hur gör man då dessa pannkaksnästen? Det är inte alls svårt egentligen, men jag har ändå valt att vara superpedagogisk denna gång, och fotat tre steg för att lättare kunna förklara för er hur ni ska uppnå lyckan på jorden. Först måste ni blanda en smet - receptet på min smet, med kokonötsmjölk, hittar ni lite längre ner i detta inlägg. När ni har gjort smeten häller ni den i en dressingflaska (har ni inte en dressingflaska så ta en pet-flaska och gör ett hål i korken med en kniv). Värm sedan en teflonpanna över medelvärme och släng i en klick kokosolja eller vegetabilisk olja. Sedan arbetar ni snabbt och trycker ut ett mönster av pannkakssmeten i pannan, så att det liknar det här:
 
 
Ni låter pannkaks-swirlen grädda i cirka två minuter och tar sedan ur den från stekpannan med en stekspade - ni ska inte vända på pannkakan, den blir klar ändå. När ni har lagt pannkakan på exempelvis en skärbräda som ovan, viker ni in två kanter, så här:
 
 
Ja, sedan behöver man ju inte vara Einstein för att fundera ut nästa steg: rulla ihop dem till en korv, så här:
 
 
Ta-da! Era pannkaksnästen är klara och redo för att pimpas! Och pimpa kan man göra på flera olika sätt. Gå igenom kyl och skafferi för att se vad som skulle kunna passa. Ni kan göra en salt variant och doppa dem i en krämig pesto till exempel (det kom jag på precis i skrivande stund - låter ju riktigt smarrigt, det får jag göra nästa gång). Annars kan ni bara ta till de vanliga pannkakstillbehören, som grädde och sylt, och doppa era nästen i det. Eller så gör ni en snabb och enkel chokladsås av kakao, socker, kokosmjölk och lite vatten. Oändliga möjligheter som ni förstår. Ni väljer själva, låt era smaklökar få bestämma!
 
 
Smet till pannkaksnästen
(ca 10 st)
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 ¼ dl kokosmjölk
1 ägg
½ tsk salt
1 krm malen kardemumma
 
Kokosolja eller vegetabilisk olja till stekning
 
1.
Blanda mjöl, vatten, kokosmjölk, ägg, salt och kardemumma till en jämn smet. Vispa bort alla klumpar så att de inte fastnar i dressingflaskan.
 
2.
Häll upp i dressingflaska. Stek i kokosolja/vegetabilitsk olja enligt beskrivning här ovan.

Sushi på blomkålsris och rödbeta

Jag borde kanske döpa om den här bloggen till Blomkålsbloggen, för det känns som jag skriver blomkålsrecept minst en gång i veckan. Är det inte pizza på blomkålsbotten, så är det blomkålssallad, blomkålsbiff eller stekt blomkålsris. Eller som nu, sushi på blomkålsris. Det är ju helt fantastiskt hur mycket man kan förändra en grönsak med lite fantasti och kreativitet. Men nej, bloggen får fortfarande heta Citroncest, det låter trevligare tycker jag!
 
Blomkålsris kan man göra på många olika sätt. Det går snabbt och är enkelt och fungerar toppen som substitut till vanligt ris i många olika rätter. Och det är ju bra, eftersom blomkål har många fler näringsämnen, mindre kalorier och fler vitaminter än vanligt vitt ris. Och det innebär också att man kan äta dubbelt så mycket sushi än normalt sätt. Tummen upp med andra ord!
 
Att göra egen sushi på blomkålsris är inte svårt allt. Man måste bara blanda riset med något som binder ihop det så att det blir sådär kletigt som sushiris är. Det kan man göra exempelvis med ricotta eller turkisk yoghurt. Faktum är att jag testade båda varianter idag - endast för att ricottan tog slut - och resultatet blev lika bra. Så ta det ni har hemma (men skippa vaniljyoghurten... eller förresten, det kanske blir gott som blomkåls-risifrutti. Nä glöm det, någonstans får man nog sätta punkt). 
 
 
Jag delade upp mitt blomkålsris i två delar idag, och rev ner rödbeta i den ena som ni kan se på bilden. Ser det inte superhärligt ut? Vilken fantastisk färg - det gjorde det ännu roligare att äta upp min lunch! Ni kan såklart rulla in precis vad ni vill i er sushi, men eftersom det är #vegetariskmåndag idag så skippade jag fisken och höll mig till frukt och grönsaker - morot, mango, avokado, rättika och rödbeta för att vara exakt. Mumsigt!
 
Sushi på blomkålsris och rödbeta
(2 rullar - 16 bitar)
 
500 g blomkål
1 liten kokt rödbeta
2-3 msk ricotta
3-4 msk yoghurt
Salt/peppar
 
1 morot
¼ avokado
½ rödbeta
En bit mango
En bit rättika (eller picklad om du har hemmagjord)
 
2 noriblad
 
Till servering
Soja
Sesamfrön
Wasabi
 
 
1.
Koka upp vatten i en kastrull. Riv blomkålen på den grova delen på ett rivjärn och lägg i en bunke. Slå över det kokande vattnet och låt stå och dra 3-4 minuter. Häll sedan av i ett durkslag, skölj med kallt vatten och pressa ut så mycket vatten du kan. Häll upp på en tunn diskhandduk och pressa ut ytterligare vatten. Dela upp riset i två delar (två femtedelar respektive tre femtedelar - ungefär - den ena ska alltså vara lite mindre). 
 
2.
Riv rödbetan på den fina delen av rivgärnet. Pressa ut så mycket saft som möjligt och lägg sedan i skålen med den mindre delen blomkålsris. 
 
3.
Blanda ner ricotta i rödbetsriset och yoghurt i det naturella blomkålsriset. Riset ska bli kletigt, inte rinnigt, anpassa mängden ricotta/yoghurt efter det. Salta och peppra.
 
4.
Skär alla grönsaker i tunna stavar, så kallat julienne på fint köksspråk.
 
5.
Ta ett noriblad och lägg på en sushimatta (om ni inte har det så funkar det bra med aluminiumfolie eller bakplåtspapper). Täck nästan hela bladet med en av rissorterna, men lämna en tom kant på ca 1 ½ cm på toppen. Lägg på grönsakerna i tunna lager bredvid varandra och rulla sedan ihop sushin med hjälp av mattan. Tryck relativt hårt, det ska bli en tight rulle.
 
6.
Dela varje rulle i 8 delar - en vass kniv är att rekommendera för att det ska bli fina kanter.
 
7.
Servera med soja strösslat med sesamfrön och wasabi.

Sötpotatisnachos med kikärtor, parmesan, vårlök och turkisk yoghurtsås

I natt är det Super Bowl! Jag ska inte låtsas som att jag bryr mig överdrivet mycket, för det gör jag inte. Trots att jag bott i USA har jag aldrig förstått mig på amerikansk fotboll. Vad jag däremot tycker är kul när det kommer till Super Bowl är 1) halvtidsshowen som alltid brukar vara spektakulär (mina favoriter so far är nog Beyoncé och Bruno Mars - vilka båda kommer tillbaka i år tillsammans med Coldplay. Kan bli succé med andra ord), och 2) maten! Jag älskar att skriva in Super Bowl på Pinterest och sedan gå igenom bild efter bild efter bild på vad amerikanarna tycker om att trycka i sig under denna folkfest. Det är ju inte jättemycket nyttiga alternativ som dyker upp, utan de mesta har namn som Pepperoni Pizza Football Cheese Ball eller Crispy Seasoned French Fries eller Seven Layer Dip Sauce. Inte din dagliga broccoli med andra ord...

Jag tycker också om att frossa i god mat, men jag tycker samtidigt det blir så mycket godare om jag vet att maten också gör någon nytta för mig och min kropp. En av de vanligaste sakerna man äter runt Super Bowl är nachos and cheese, det vill säga en tallrik med nachochips täckt med cheddarost och jalapeños, som gräddas till osten smält, och sedan doppas de gärna i ännu mer ostsås. Säkert supergott, men hur bra kommer man må efter en sådan måltid?

Därför tog jag på mig utmaningen att göra en nachotallrik som fortfarande är helt magiskt god - men lite bättre för dig. Istället för nachochips använde jag sötpotatis som är fulla av vitaminer. Istället för cheddar tog jag en vällagrad parmesan. Jag höjde näringsvärdet ytterligare genom att addera kikäror. Och så bytte jag ut ostsåsen mot turkisk yoghurt och krämig avokado. Och resultatet?

Så sjuuuukt gott!  
 
Sötpotatisnachos med kikärtor, parmesan, vårlök och turkisk yoghurtsås

(1 port)

1 sötpotatis

1 msk olivolja

Salt/peppar/kanel/paprikapulver

 

1 dl kikärtor

½ dl riven parmesan av god kvalitet

 

1 vårlök

1 liten näve färsk persilja

 

¾ dl turkisk yoghurt

½ tsk honung

Några doppar Srirachasås

Salt/peppar

 

½ avokado

Rosépeppar

  

1.

Sätt ugnen på 200 grader.

 

2.

Skala sötpotatisen och skiva den i tunna skivor (cirka 3-4 mm tunna). Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, och krydda med kanel, paprikapulver, salt och peppar. Rör runt så att alla skivor täcks av oljan, sprid sedan ut dem igen så att de ligger separerade på plåten. Grädda i ca 15-20 minuter. 

 

3.

Under tiden sötpotatisen bakas steker du tunt skivad vårlök mjuk i olivolja och salt. Grovhacka persiljan. Riv parmesanen. Skiva avokadon. Blanda turkisk yoghurt med lite honung, Srirachasås samt salt och peppar. 

 

4.

När sötpotatisen är klar, ta ut plåten och sprid ut alla sötpotatisbitar i en hög huller om buller. Lägg ut kikärtorna över sötpotatisen och toppa med den rivna osten. Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter, eller tills osten smält. 

 

5.

Toppa med den stekta purjolöken, hackad persilja, turkisk yoghurt och rosepeppar. Servera med skivad avokado. N j u t !


Sesampanerad tofu med mango- och vitkålssallad

Jag blev så himla sugen på tofu igår, och då är det så himla bra att jag har en biologisk affär bara runt hörnan från lägenheten där jag kan hitta sådant där konstigt som gemene italienare inte efterfrågar i matvarubutikerna. Jag köpte således med mig en naturell tofubit hem och började scanna - vad som tycktes vara - hela internet för att hitta inspiration till vad jag kunde göra med den. Jag gör oftast så. Medan många kanske skriver inköpslistor och tänker ut vad de ska laga innan de går till affären, så köper jag ofta på mig spännande saker för att senare hitta på något roligt recept. På gott och ont. Men oftast leder det till att jag får äta saker som jag annars aldrig hade fått smaka.
 
Nåväl, efter att ha samlat massa inpiration slutade det med att jag valde att panera min tofu i ägg och sedan i ströbröd och sesamfrön. Jag stekte dem i solrosolja till de blev krispiga och serverade dem på en sallad av vitkål, riven morot och skuren mango. Jag gjorde en snabb dressing av olivolja, soja och jordnötssmör. Det blev så himla gott. Och fräscht. Luftigt och mättande. Det här passar alla - tofu är inte bara för vegetarianer, det passar oss alla. Testa ska ni få se.
 
 
Sesampanerad tofu med mango- och vitkålssallad
(2 port)
 
400 g naturell tofu
1 ägg
¾ dl ströbröd
¾ dl sesamfrön
Salt&peppar
2-3 msk solrosolja
 
250 g vitkål
2 morötter
½ mango
1 msk olivolja
1 msk soja
1 msk jordnötssmör
1 tsk Srirachasås
Salt&peppar 
 
Salladslök
Rosépeppar
Lime
 
1.
Skär tofun i skivor, ca 1 ½ cm breda. Vispa upp ett ägg i en djup en tallrik. Blanda ströbröd och sesamfrön på en annan tallrik - salta och peppra rikligt, tofun smakar ingenting utan lite hjälp från kryddor.
 
2.
Vänd tofun först i ägget sedan i sesamfrömixen. Hetta upp solrosoljan i en stekpanna och stek tofubitarna till gyllene, cirka 3-4 minuter på varje sidan. Ta bort från panna och låt rinna av på hushållspapper någon minut eller så.
 
3.
Strimla vitkål och riv morötterna. Skär mangon i kuber. Blanda allt med olivolja, soja, jordnötssmör och Srirachasås. Smaka av med salt och peppar. 
 
4.
Lägg kålsalladen på en tallrik, toppa med tofun. Strössla över lite strimlad salladslök och några rosépepparkorn. Servera med en limeklyfta och eventuellt lite mer mango.
 

Gojsiga brownies med cashewnötter och mandel

Idag är det Nutelladagen. Det finns ju en dag för allt, så varför inte också för Nutella? Men varför är det bara sötsaker som får en dag? Kladdekaksdagen. Kanelbullens dag. Fastlagstisdagen. Varför är det aldrig någon som lobbar för olivens dag? Eller rädisans dag? Eller stora sötpotatisdagen? Jag förstår det inte. Det är väl egentligen viktigare att vi marknadsför grönsaksintag än chokladintag? Nåväl. Det kommer kanske det också.
 
Och med det sagt: här kommer ett recept på brownies. Haha. Jag vet, jag vet... De är varken gjorda på sötpotatis, bönor eller avokado, utan är helt vanliga brownies fyllda med socker, kakao och smör. Sådant som man också får äta lite då och då. Om man känner för det. Det finns inga regler. Supergoda är de i alla fall. Ursprungligen kommer receptet från Roy Fares, men jag har ändras sockermängden lite. Och tagit bort hans fudge. Och lagt till lite nötter. Och ändrat gräddningstiden. Och toppat med flingsalt... Det är så jag gör. Hämtar inspiration från alla möjliga håll och ändrar det så att det passar mig - eller ingredienserna som finns hemma i skafferiet. 
 
 
De här är klara på max 35 minuter (inklusive gräddnignstid) så de passar utmärkt när ni är sugna på något gott, eller få oväntat besök. Godast blir det dock om de får stå i kylen någon timme eller så innan de serveras. Men det bestämmer ni själva. Som sagt, det finns inga regler!
 
 
Gojsiga brownies med cashewnötter och mandel
(16 st)
150 g smör
2 dl strösocker
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kakao (gärna bitter hellre än söt)
1 nypa salt
2 ägg
1 dl mjöl
1 näve naturella cashewnötte
1 näve mandlar
Flingsalt
 
1.
Sätt ugnen på 160 grader.
 
2.
Smält smöret långsamt i en rymlig kastrull (allt kommer blandas i denna, så se till att allt får plats).
 
3.
Stäng av värmen och rör ner socker, florsocker, vaniljsocker, kakao och salt. Här kommer det se grynigt ut, men frukta ej - det löser sig med mjölet!
 
4.
Knäck i ett ägg i taget och se till så att de blandas väl med smeten. Vänd i mjölet och rör om till en homogen smet. Kasta sist ner nötterna (självfallet kan du använda precis vilka nötter du vill...).
 
5.
Häll upp i en form, ca 15x25 cm eller 20x20 cm (vad ni har hemma i liknande storlek). Toppa smeten med flingsalt och grädda sedan i 22-25 minuter. Övergrädda inte, den kan vara lite kletig när den kommer ut, men det rättar till sig när den fått stå i kylen ett tag!
 
Enjoy!
 
Mumsfilibabba!

Gluten- och laktosfritt tunnbröd med hummus, lax och pak choi

Ni vet den där typiska smaken som tunnbröd har? Det är bland annat en kombinaton av fänkål, anis och kummin - och det är precis vad som ingår i Santa Marias Brödkryddor som ni kan hitta i kryddhyllan i nästan alla affärer. Vet ni vad det betyder? Jo, att man kan göra sitt eget tunnbröd! Att kopiera Polarbröd kan dock vara lite klurigt, så då kan man lika bra bara använda orginalet som inspiration och ändra det efter tycke och smak. Man kan till exempel experimentera med alla mjölsorter man har hemma i skafferiet och göra ett tunnbröd som inte bara är gott, men också är nyttigt, glutenfritt, laktosfritt och veganskt. Hur bra? Så bra...
 
 
Gluten- och laktosfritt tunnbröd med hummus, lax och pak choi
(2 tunnbröd)
1 msk chiafrön
3 msk vatten
1 msk kokosolja
1 msk hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
1 msk kokosmjöl
1 msk majsmjöl
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor
1 nypa salt
½ msk honung
¼ dl valfri mjölk (mandel/havre/kokos)
 
Fyllningsförslag
Hummus
Grillad Pak Choi
Kallrökt lax
Picklade grönsaker
 
(Eller varför inte bara vanligt smör, ost, och gurka...)
 
1.
Blanda chiafröna med vattnet. Låt stå fem minuter.
 
2.
Smält kokosoljan.
 
3.
Blanda alla torra ingredienser.
 
4.
Rör om chiafröna igen, du kommer märka att de blivit lite geléiga.
 
5.
Rör ner honung, mjölk och chiafröna i de torra ingredienserna. Blanda ihop till en deg och låt stå och svälla i cirka 5 minuter.
 
6.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
7.
Pensla två bakplåtspapper med olivolja eller smält kokosolja. Dela degen i två delar och kavla ut dem, en i taget, mellan de inoljade papperna.
 
8.
Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Håll koll så att kanterna inte blir brända. Låt svalna på galler.
 
9.
Servera med allt du tycker är smarrigt!
 
Receptet på tunnbröden är inspirerat av Hannas blogg Hurbrasomhelst.

Pizza på blomkålsbotten med aubergine, spenat och zucchiniblommor

Pizza på en måndag? Ja, varför inte? Det är ju Vegetariska Dagen och #köttfrimåndag på en och samma gång idag, så då passar väl en extra-mycket-vegetarisk-pizza bra? Det som gör den extra mycket vegetarisk är att bottnen är gjord på blomkål och inte mjöl. Blomkålspizza med andra ord. Det har jag gjort många gånger förr, och här kan ni hitta ytterligare ett recept på en tidigare version. Idag ändrade jag dock receptet lite. Jag skippade både ägg och fiberhusk som bindningsmedel och körde bara på parmesan och ricotta. Resultatet blev faktiskt mycket bättre än vanligt. Mindre äggigt (i brist på andra sätt att förklara det). Gott, gott, gott. Och nyttigt. Och supersnabbt att göra. Testa själva ska ni få se. Blomkål är så bra - det går att förvandlar till allt möjligt!
 
 
Pizza på blomkålsbotten med aubergine, spenat och zucchiniblommor
(1 pizza)
 
1 litet blomkålshuvud
100 g ricotta
1 dl riven parmesan
Salt&peppar
 
½ sats tomatsås
 
Valfri topping, t.ex:
Aubergine
Spenat
Zucchiniblommor
 
1.
Koka upp vatten i en stor kastrul. Riv blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn. Låt koka i vattnet i cirka 2-3 minuter. Häll sedan av i ett durkslag. Skölj i kallt vatten så att den svalnar. Häll upp blomkålen i en tunn kökshandduk och pressa ut så mycket vatten du bara kan. Ju torrare blomkål, desto godare pizzabotten.
 
2.
Häll upp blomkålen i en skål, blanda ner ricotta, parmesan, salt och peppar. Blanda till en homogen deg. Tryck ut på en blåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter.
 
3.
Gör tomatsåsen under tiden enligt receptet i länken ovan.
 
4.
Ta ut bottnen, bred på tomatsåsen och valfri topping. (Om du vill ha aubergine på din pizza som jag hade, så rekommenderar jag att först låta den ligga i salt i 10-15 minuter för att den ska vattnas ur). Grädda återigen på 200 grader tills grönsakerna blivit klara.

RSS 2.0