Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
Alltså det här receptet, lova mig att ni testar det! Till exempel på fredag då det vankas fredagsmys med tacos. Då kan ni byta ut allt som heter Santa Maria och fixa till något som är hundra gånger godare (och då tycker jag ändå om vanlig tacos, men det här är i en annan klass).
Det här receptet kom till av den enkla anledning att det var färsk tonfisk på extrapris i min supermercato häromdagen. Det kan man ju inte bara låta passera, så jag köpte med mig en bit hem och började fundera på vad jag skulle göra med den. Efter mycket tankeverksamhet kom jag på det: tuna tacos. Jag har velat göra det så himla länge, men det har liksom aldrig blivit tillfälle till det. Förrän nu. Jag slängde således min färsa tonfisk i frysen för att ta död på eventuella bakterier då den sedan skulle ätas rå. Då kanske ni undrar varför man inte bara köper fryst tonfisk från början - men faktum är att det blir väldigt mycket godare med färsk som du själv fryser, så är det bara. Låt tonfisken ligga i frysen i ett dygn, låt den sedan tina, sen är ni redo för att laga mat.
Just det, den picklade löken måste också förberedas, så det kan ni göra samma dag ni lägger tonfisken i frysen. Koka upp en lag och häll över den skivade löken, ställ sedan burken i kylen i minst 4 timmar - men gärna ett dygn så kommer smakerna fram ännu bättre. För att summera. Två saker måste alltås förberedas, sedan går resten rätt snabbt!
Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
(6 st = 2 port)
300 g färsk tonfisk
1 tsk soja
Salt&peppar
2 rödlökar
½ dl ättika (eller vitvinsvinäger)
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
6 Wontonplattor
Paprikapulver
Salt&peppar
1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
2 ½ dl solrosolja
2 torkade peperoncini (eller chiliflakes)
Tabasco, några droppar
Salt&peppar
1 äpple
½ avokado
1 vårlök
Dag ett
1.
Lägg tonfisken i frysen.
2.
Gör den picklade rödlöken. Skiva upp två rödlökar i ringar och lägg i en tätslutande burk. Koka upp ättika, strösocker och vatten (1-2-3 lag). Häll lagen över rödlöken. Låt svalna, stäng sedan burken och förvara i kyl i minst ett dygn. Du kommer inte använda all rödlök i detta recept, men det är supergott till massa annat också (och dessutom blir löken så vackert rosa - man äter ju med ögat också).
Dag två
Tonfisken: Ta ut tonfisken från frysen i god tid och låt den tina. Skär den i strimlor och finhacka den sedan. Låt kniven jobba igenom hela tonfisken så att den blir mör och god. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Tacoskalen: Lägg ut 6 Wontonplattor på en skärbräda. Pensla dem med solrosolja på båda sidorna. Strö över paprikapulver, salt och peppar på ena sidan. Häng dem sedan över ett ugnsgaller (som du hänger tvätt...) med två gallerstänger emellan varje. Grädda på 140 grader i cirka 10-15 minuter. Ta ut och låt torka över kanten på en skål eller liknande.
Chilimajonäs: Separera ägget och lägg gulan i en bunke. Blanda med vitvinsvinäger och senap. Tillsätta olja, först droppvis, sedan i en jämn stråle under konstant vispning. När du fått ihop din majonäs, smaksätt med torkad peperoncini och Tabasco beroende på hur starkt du vill ha det. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar.
Montering: Skala och riv äpplet. Skiva avokado och vårlök tunt (stek eventuellt vårlöken i lite olivolja om du tycker rå lök kan smaka för starkt). Lägg lite rivet äpple i tacoskalet. Toppa med tonfisk, avokado, picklad rödlök och vårlök. Ringla över chilimajonäsen.
Kommentarer
Postat av: iza svenningsson
Så gott! :-)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Caroline
Men jag dör vad gott! Mm!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Petra
Åh, mums!! :D Måste prova!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Amanda Eriksson
Åh det såg väldigt gott ut:)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Ida
mmm gott :)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: anna
Åh så gott det ser ut!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Josefine
Åh vad gott!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film
mums
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Ida Linander
Åh, kul med mattips.. Har haft idétorka, men det här ska jag lägga på minnet 👌🏼
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Jasmine
Rolig idé! Det ser gott ut.
Hemma hos oss blir det denna fredag klassisk tacos. Det har jag sett fram emot hela veckan!
Ta vara på dig och trevlig helg.
Kram
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Marie Bergman
Mums :)
Postat av: Linn Strömberg
Åh vad gott!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Tilda Barkselius
Åh gud så gott det låter!!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Robex Lundgren
mums
Postat av: Isabelle Olsson
Men mums!! Och vilka bilder :-D
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Sharon
Åh det såg gott ut!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Frida
Spännande!
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Kai
Ser fantastiskt gott ut.. Generellt sett tycker jag fisktacos är underskattat.. :)
Svar:
Louise Laurenius
Postat av: Robex Lundgren
mums
Trackback