Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Nyttig chokladmousse med avokado, dadlar och flingsalt

Jag vet, jag vet, jag vet. Orden nyttig och dessert är två ord som kanske inte går helt och hållet ihop. Det låter ju jättetråkigt med en nyttig efterrrätt - desserten ska ju vara toppen på hela middagen. Och när jag tänker nyttigt så tänker jag grönsaker, och ingen vill avsluta middagen med en tomat...
 
Men. Det är nu läge att tänka om. För en dessert kan vara både nyttig och alldeles, alldeles underbar. Låt mig introducera er för denna chokladmousse som är helt fri från raffinerat socker, grädde och gluten. Dessutom är den vegansk. Och extremt krämig. Och god. Och perfekt att äta alla dagar i veckan - det är ju det som är bra med nyttiga desserter! Varför ska man spara dem till helgen? Finns ingen anledning.
 
Och som titeln på detta inlägg avslöjar, så består den av avokado! Yes, that's right. Men ni får absolut inte avfärda denna chokladmousse innan ni testat den! Jag lovar att ni inte kommer att smaka avokadon. Däremot kommer ni få njuta av en chokladmousse som är full med nyttiga fetter. Kan ju inte bli bättre!
 
Receptet räcker till en gluspk singel eller ett mindre girigt par... 
 
Nyttig chokladmousse med avokado, dadlar och flingsalt
(1-2 portioner)
1 avokado
1 medjool dadel
½ dl kakao, gärna osötad
2 tsk flytande honung
½ dl kokosmjölk
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
 
Flingsalt
Bär
Nötter
 
1.
Dela avokado och dadeln i grova bitar. Mix slät i en blender/matberedare.
 
2.
Addera kakao, honung, kokosmjölk, vaniljsocker och salt. Mixa tills moussen blivit slät och glansig.
 
3.
Häll upp i skål/skålar. Ställ in i kylen i 20 minuter cirka (det går att äta direkt, men jag föredrar en stund i kylen). 
 
4.
Toppa med flingsalt innan servering. Och valfria bär och nötter. 
 
Happy Monday!
 

Matvideo nummer två för Chef in Camicia

Här kommer andra matfilmen som jag har gjort i samarbete med Chef in Camicia. Den ligger redan ute på Citroncest Instagram, så många av er har säkert redan sett den. Jag älskar hur rispapperna krullar ihop sig i stekpannan. Det är det roligaste med hela receptet, det andra är ju rätt straight forward. Ni kan fylla rispapperskålarna med precis vad ni vill - eller så äter ni dem som de är med bara lite salt och paprikapulver. Supergott snacks.

Det är ju helt sinnes att videon har setts av över 30 000 personer!!!

Bakad havregrynsgröt med chiasylt och mullbär

Ni måste testa den här bakade havregrynsgröten. Måste! Den är så extremt god, att ni troligen aldrig kommer vilja äta vanlig havregrynsgröt igen! Jag lovar. Den tar en halvtimme att bli klar i ugnen, men om ni blandar alla ingredienser och sätter in gröten i ugnen direkt när ni går upp på morgonen så är den klar när ni har duschat klart etc. Inga konstigheter. 
 
Den här bakade havregrynsgröten är väldigt krämig - men innehåller ingen grädde. Krämigheten kommer från att jag blandar ner en mogen, mosad, banan i smeten. Och så har jag kokosmjölk i. Faktum är att denna frukost är både glutenfri (om ni använder glutenfria havregryn), vegansk och väldigt mättande. Ni står er på gröten flera timmar, precis som det ska vara med frukost. Testa testa testa!
 
Jag smaksätter min gröt med kardemumma - det är så gott. Och denna gång toppade jag den med körsbärschiasylt, torkade mullbär och kokosflingor.
 
Bakad havregrynsgröt med chiasylt och mullbär
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 dl kokosmjölk
½ dl vatten
4 kardemummakärnor, mortlade
1 mogen banan
½ tsk vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Mullbär
Chiasylt, mitt recept här
Kokosflingor
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Blanda havregrynen med kokosmjölk och vatten och låt svälla några minuter.
 
3.
Mortla under tiden kardemummakärnorna. Ni kan använda pulver, men kärnor ger mer smak. Häll ner i havregrynen.
 
4.
Mosa bananen med en gaffel. Blanda med havregrynen. Häll ner vaniljpulver, bakpulver och salt. Rör om.
 
5.
Häll upp i en ugnsfast form/skål och baka i ugnen i 25-30 minuter. Gröten ska vara fast på ytan.
 
6.
Servera med valfri topping.
 
Buon appetito!

Glaserade sardiner med morots- och quinoasallad

Alltså. Jag var nära att få andra gradens brännskador när jag gjorde detta recept häromdagen. Det är ju inte receptets fel - utan min egen klantighet - så döm inte ut det här receptet bara för det. Saken är att glazen som täcker sardinerna består av rätt mycket socker (sirap, socker, honung), och ni vet hur varmt socker blir när det kokar va? Med det i tanken så ska man inte laga mat i bara underkläderna, för om man skulle råka tappa en sked med varm glaze på maken, då bränner det till rätt mycket. Just sayin'... Som "tur" är har jag lyckats skaffa mig brännskador tidigare i livet (läs: jag satte en gryta med nypoppade popcorn på låret...aj), så jag hade redan krämer hemma. Ingen fara på taket alltså. Men tipset är: var försiktig. 
 
Det här är en jättebra idé på hur du pimpar en burk inlagda sardiner!
 
Glaserade sardiner med morots- och quinoasallad
(1 port)
1 burk sardiner
1 portion kokt quinoa
1 morot
1 liten näve färsk persilja
1 tsk sesamfrön
 
½ dl vatten
½ dl vitvinsvinäger
2 msk sirap
2 msk strösocker
1 msk honung
1 msk paprikapulver
1 msk soja
2 tsk maizena
Salt/peppar
 
1.
Öppna sardinburken, häll av oljan. Ta försiktigt upp sardinerna (de faller lätt sönder) och öppna dem på hälften. Ta bort ryggraden och lägg dem med skinnsidan nedåt.
 
2.
Blanda alla ingredienser till glazen, utom maizena, i en kastrull. Låt koka upp och reducera till hälften. Sänk sedan värmen och blanda ner maizenan. Rör om så att det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Pensla galzen på sardinfiléerna.
 
4.
Hacka moroten grovt och blanda med kokt quinoa (jag kokar alltid min quinoa i grönsaksbuljong för extra smak).
 
5.
Lägg upp quinoa i en skål. Toppa med sardinerna, och sist persilja och sesamfrön.
 
Buon appetito!

Min första matvideo för Chef in Camicia!

Har jag berättat för er att jag är med i ett projekt här i Milano som innebär att jag spelar in olika matvideo och recept för företaget Chef in Camicia? Jag tror kanske inte att jag har nämnt det här på bloggen, då jag ville vänta tills filmerna var klara. Nu var det dock två veckor sedan min första video gick live, så jag kan bara skylla på mig själv att jag ligger efter lite i uppdateringen.
 
Nåväl. Historien är att jag blev kontaktad av Luca, en av grundarna till Chef in Camicia (bokstavligen "kockar i skjortor"). Företaget är baserat i Milano, och är i grunden ett cateringföretag, men de gör också en massa event och håller i matlagningslektioner. Ni kan läsa mer om Chef in Camicia på deras hemsida här (på italienska). Luca, som följer Citroncest på Instagram kontakta mig för att Chef in Camicia var i starten av ett nytt projekt där de ville skapa en italiensk version liknande Tasty eller Tastemade - ni kanske har sett deras korta matfilmer som cirkulerar på facebook? Nåväl, baserat på Citroncest Instagram så tänkte han att jag skulle vara perfekt för projektet och frågade helt enkelt om jag ville vara med. Och jag är ju inte den som låter ett sådant tåg passera - självklart sa jag ja!
 
Recepten ska vara relativt enkla att göra, både att spela in, men också för tittaren som vill testa att härma receptet där hemma. Så mim första film blev kort och gott mer en instruktionsfilm på hur man gör en fin avokadoros att toppa diverse rätter med. Videon har nått nästan 19 000 uppspelningar - jättekul! Idag kom nästa film ut, men den kommer i ett annat inlägg.
 

Nyttig körsbärssylt med chiafrön

Tre ingredienser är allt du behöver för att göra sylt - och i min version är socker absolut inte en av dem. Jag använder honung som sötningsmedel, men om du vill göra sylten helt vegansk kan du ersätta honungen med agavesirap. Den stora stjärnan i sylten, förrutom den färska frukten såklart, är chiafröna. Det är de som gör att sylten tjocknar och blir sådär gelé-ig som sylt ska vara. Alltså chiafrön - så bra till så mycket! Testa den här sylten, den går snabbt att göra och kan användas till mycket. Denna gång använde jag körsbär, mest för att jag kom hem med ett helt kilo från marknaden i lördags, och jag måste göra mig av med dem innan de blir dåliga. Men, ni kan använda precis vilket bär eller vilken frukt som helst. Nåväl, nästan i alla fall...
 
 
Nyttig körsbärssylt med chiafrön
(ca 3-4 dl) 
4 dl färska körsbär, utan kärnor
2 msk flytande honung
2 msk chiafrön
 
1.
Häll körsbär och honung i en kastrull och sätt över medelvärme. Låt värmas upp och krossa under tiden körsbären med en träslev. När det börjar koka, sänk värmen och låt puttra i 10-15 minuter.
 
2.
Ta bort från värmen och häll i chiafröna. Sylten tjocknar när den svalnar. 
 
3.
Häll upp i en ren, lufttät burk och förvara i kyl 1-2 veckor.
 
Sen kan ni t.ex. använda sylten till att smaksätta er bovetegröt på morgonen. Ett hett tips! Mitt grundrecept på rå bovetegröt hittar ni här.

Världens finaste bananpannkakor

Hallå! Kan vi prata några sekunder om min frukost denna söndag? Ni som följer mig vet hur mycket jag älskar frukost. Så mycket att jag ibland inte kan sova av excitement inför morgondagens första mål. Så ni kan ju tänka er hur min natts sömn var då det som väntade idag var det här. Jag menar, kolla bara.
 
Trumvirvel...
 
 
Kan bananpannkakor bli finare än de här? Jag tror det knappast. Gjorda på bananer och ägg inköpta färska på marknaden och därmed också fulla av smak. Toppade med typ världens godaste smakkombinationer. Eller vad säger ni om 1) biologiskt jordnötssmör (utan socker såklart) med banan och hela jordnötter, eller 2) ricotta, honung, päron och helt bovete, eller 3) kokosyoghurt med färska körsbär och kokosflingor. Nomnomnom. Och om jag blev mätt? Jo, det kan jag garantera, fick vänta med att äta lunch tills klockan slog 15:30 idag. Men är det söndag så är det, då kan man ju får göra lite som man själv vill!
 
Och, just det. Bananpannkakorna gör ni som vanligt bara genom att mosa en banan och blanda med två ägg. Sedan steker ni små pannkakor (plättar) i en stekpanna med kokosolja eller smör. Voilà. Easypeasy!

En ny version av Insalata Caprese med päron och mynta

Nu när Milano bjuder på sommartemperaturer kommer också min lust att äta lite lättare måltider. Insalata Caprese tillhör favoriterna, men det är kul att variera den lite då och då. Nya smakkombinationer men med samma tänk. Denna gången valde jag att byta ut tomaterna mot päron, och basilikan mot mynta. Och för att pimpa salladen litegrann så strösslade jag över valnötter och rosépeppar efter det att jag hade ringlat både honung och olivolja på toppen. Så himla enkelt, men så himla gott. Testa det här nästa gång ni vill ha en snabblagad lunch eller middag under solens strålar!
 
 
Insalata Caprese med päron och mynta
(1 portion)
125 g mozzarella (en boll)
1 Kaiser päron
1 tsk flytande honung
2 tsk olivolja
6-7 stora myntablad, eller några fler små
6-7 valnötter
Salt & Peppar
 
1.
Skiva mozzarellan och päronet i tunna skivor. Varva dem på en tallrik.
 
2.
Ringa över honung och olivolja.
 
3.
Finhacka myntan och krossa valnötterna lite lätt med handen. Strössla över. Avsluta med rosépeppar, salt och peppar.

Glutenfri pizza på quinoa- och bovetebotten med sardiner, svamp och mozzarella

Hej kompisar! Ni vet hur jag brukar göra pizza på blomkålsbotten? Om inte så kolla in receptet här. Eller ett annat recept här. Denna gången ville jag dock göra bottnen på ett lite annorlunda sätt, för att få den lite mer krispig, och jag använde mig därför av blötlagt bovete och quinoa. Resultatet blev riktigt bra! Det kräver lite förberedelse, för de båda grynen måste ligga i blöt i minst 6 timmar - men om ni tar en minut av er tid på morgonen att göra detta, så är de klara att användas på kvällen när ni kommer hem från jobbet. Inga konstigheter, med andra ord. Toppa pizzan med det du tycker är gott - i mitt fall blev det en kylskåpsresning bestående av sardiner, champinjoner, mozzarella och rosmarin! En gourmetpizza om ni frågar mig. Hoppas ni har en fin fredag - i Milano skiner solen återigen och i helgen väntar en massa skoj. Ciao ciao!
 
Glöm inte att följa mig på Instagram! Tryck här.
 
 
Glutenfri pizza på quinoa- och bovetebotten med sardiner, svamp och mozzarella
(1 ½ portion)
1 dl quinoa
½ dl bovetekärnor
½ dl vatten
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 ½ msk olivolja
 
Hemgjord tomatsås, t.ex. denna.
3-4 champinjoner
60 g mozzarella
½ burk sardiner i olja
1 kvist färsk rosmarin
 
1.
Lägg quinoa och bovete i blöt och låt stå i minst sex timmar. Tips: lägg dem i blöt när du gör din frukost, så är de redo när du kommer hem från jobbet, och pizzan blir klar på ett kick.
 
2.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Pensla pappret med lite olja.
 
3.
Mixa den blötlagda quinoan och bovetet med vatten, salt, bakpulver och olivolja i en mixer. Det ska likna en tjockare pannkakssmet.
 
4.
Häll smeten i springformen och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Vänd upp bottnen på en plåt med bakplåtspapper och grädda ytterligare 10-15 minuter på andra sidan.
 
5.
Bred på tomatsås och valfri topping, se mina förslag här ovan. Grädda ytterligare 10-15 minuter - tills topping är färdiggräddad och osten har smält.

Glutenfritt bananbröd på två vis till frukost

Ni vet det glutenfria bananbrödet jag bakade igår? Det har legat i min kyl hela natten och bara väntat på att få ätas upp. Eller, det är väl egentligen jag som har väntat på att få äta upp det. Ibland blir jag så exalterad över frukost att jag har svårt att sova. Det är sant. Jag älskar frukost - helt klart dagens bästa mål!
 
Jag rostade två skivor av bananbrödet i en torr panna. Sedan toppade jag den ena med jordnötssmör, krossade jordnötter och hela jordnötter. Har jag sagt att jag är ett fan av jordnötter? Några skivor banan på det och mackan var klar. Den andra toppade jag med ricotta, ringlade över lite honung, och strödde sedan över massa blåbär. Lite mynta och kokosflingor så var även den mackan klar. Mumsfilibaba!
 

Glutenfritt bananbröd fritt från raffinerat socker

- For English, see bottom of post - 
 
Häromdagen bjöd jag hem en kompis på middag, och med sig hade hon efterrätt - kanske världens bästa deal! Hon hade gjort ett glutenfritt bananbröd, som var så otroligt saftigt, och dessutom helt fritt från socker - perfekt både som frukost och efterrätt med andra ord. Dock pimpade hon bananbrödet med kolasås, grädde och lingon vid servering - så så värst nyttigt kanske det inte var till slut. Men det styr man ju själv! Otroligt gott var i alla fall vad det var och jag snodde receptet direkt! Jag har dock ändrat lite i det. Dels fick jag tillsätta lite honung, för mina bananer var inte tillräckligt mogna (och därmed inte heller tillräckligt söta). Sen bytte jag ut mandelmjöl till glutenfritt havregryn, och så tillsatte jag lite kryddor. Men i övrigt ska Emelie ha all cred! Tack för inspirationen kompis, kom gärna tillbaka med efterrätt snart igen. Hehe...
 
 
Glutenfritt bananbröd fritt från raffinerat socker
(1 bröd)
2 mogna bananer
4 ägg
2 tsk honung* 
4 dl rismjöl
1 dl glutenfria havregryn
2 tsk chiafrön
2 tsk psylliumfrön
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 nypa salt
 
*om bananerna inte är tillräckligt mogna och söta, annars uteslut. 
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Mosa bananerna och lägg i en skål. Knäck äggen och blanda med bananerna. Tillsätt eventuellt lite honung.
 
3.
Blanda alla övriga (torra) ingredienser i en bunke. Vänd sedan ner med banan- och äggblandningen och rör om till en homogen smet.
 
4.
Smörj en brödform med smör. Häll ner smeten i formen och grädde i ugnen 35-40 minuter. 
 
5.
Låt svalna i formen en stund, stjälp sedan upp på ett galler och låt svalna ytterligare. Ät direkt, eller förvara i tätslutande påse. Kolla in här snart igen - jag har idéer för detta bananbröd! 
 
- ENGLISH VERSION -
 
Gluten free banana bread, free from refined sugar
(1 bread)
2 ripe bananas
4 eggs
2 tsp of honey *
240 g rice flour
35 g gluten-free oats
2 tsp of chia seeds
2 tsp of psyllium seeds
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1 tsp ground ginger
1 pinch of salt
 
* If the bananas are not ripe and sufficiently sweet, otherwise omit.
 
1.
Preheat the oven to 175 degrees C.
 
2.
Mash the bananas and place in a bowl. Break the eggs and mix with the bananas. (If using honey, add at this stage)
 
3.
Mix all the other (dry) ingredients in a bowl. Then combine with the banana and egg mixture. Stir until you reach a homogeneous batter.
 
4.
Grease a loaf pan with butter. Pour the batter into the pan and bake in the oven for 35-40 minutes.
 
5.
Let cool in the pan for a while, then tilt it on a rack to cool further. Eat immediately, or store in a sealed bag in the fridge.

Zucchininudlar med pesto och tofu

Det är sällan jag gör vanlig pesto. Oftast byter jag ut pinjenötter mot vad som finns i skafferiet, och basilikan ersätts många gånger av persilja, ruccola eller kål. Men denna gången hade jag bannemig till och med pinjenötter hemma, så för en gångs skull blev det en hederlig pesto genovese som fick sätta smak på dagens lunch. En lunch i all enkelhet, nämligen zucchininudlar och stekt tofu. Jag älskar att steka tofun rätt så hårt - eller krispig kanske låter finare - det ger den faktiskt mer smak, och dessutom lite textur till rätten som annars är rätt lättuggad. 
 
Förresten, pesto ska enligt tradition göras i en mortel för bästa resultat. Men har du inte en sådan - eller helt enkelt vill göra det lite lättare för dig - så fungerar en mixer precis lika bra (men säg inte att jag har sagt det till italienarna...).
 
 
Zucchininudlar med pesto och tofu
(1 portio)
1 kruka basilika
½ vitlöksklyfta
½ dl färskriven parmesan
½ dl färskriven peccorino (går att byta ut mot mer parmesan)
2-3 msk olivolja
Salt
Eventuellt några droppar citronsaft
 
½ zucchini
100 g medelfast tofu
Salt/peppar/paprikapulver
1 msk olivolja
1 tsk soja
Rosépeppar
 
1.
Grovhacka basilika och vitlök. Riv parmesan och peccorino. Släng ner allt i en mixer och ringla över olivolja. Mixa till en krämig pesto, fortfarande med lite crunch. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.
 
2.
Koka upp några deciliter vatten i en kastrull. Hyvla zucchinin med en osthyvel eller mandolin. Skär delarna i ztrimlor för att efterlikna spaghetti. Lägg i en bunke och slå över vattnet (spara cirka ½ dl varmt vatten till senare). Låt stå i 2 minuter, skölj sedan i kallt vatten.
 
3.
Spä ut peston med lite varmt vatten och rör om. Häll sedan peston över zucchininudlarna och rör om.
 
4.
Dela tofun i kuber och krydda rikligt runt om med salt, peppar och paprikapulver. Stek krispiga i olivolja i en panna. I slutet av stekningen, häll på soja och låt det evapoera. 
 
5.
Lägg upp nudlar och tofu i en djup tallrik. Toppa med rosépepparkorn och eventuellt lite basilika.
 
Buon appetito!

Svamp- och ostfyllda zucchinirullader med tomatsås och quinoa

Igår bjöd jag hem Emelie på Eurovision-middag - det är lite av en tradition. Eller okej. Vi gjorde samma sak förra året, och eftersom det gick så bra för Måns så, var det ju lika bra att upprepa succén. Åh, en rolig historia: förra året, när Måns hade vunnit, var vi så glada att vi gick ut och dansade efter det att finalen var klar. Vi bad DJ:n spela Heros, och när han till slut hade hittat rätt låt och Måns röst började ljuda från högtalarna - då dog hela klubben. Absolut ingen italienare kände till låten. Jag ska kanske tilläga att denna klubb är mer av en pianobar dit alla går för att vråla med i italienska låtar, så när det helt plötsligt spelas en okänd svensk låt med engelsk text, då blir det kortslutning hos italienarna. Vi skämdes så mycket för att vi hade önskat låten, och bad DJ:n spela sätta på alla favorit, La notte vola, efter en minut av komplett tystnad - så att vi kunde gömma oss någonstans. Haha, memories.
 
Nu var det ju inte det vi skulle fokusera på, utan på gårdagens Eurovision-middag. Zucchinirullader fyllda med svamp och två sorters ost - och toppade med en tredje ost - har jag sagt att mitt motto i livet är everything gets better with cheese? Så sant. Servera dessa rullader med kokt quinoa och sparris och succémiddagen är ett faktum. 
 
 
Svamp- och ostfyllda zucchinirullader med tomatsås och quinoa
(2 portioner)
1 zucchini
 
200 g champinjoner
1 msk olivolja
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta
125 g ricotta
½ + 1 dl färskriven parmesan
½ dl förkokta linser
1 tsk soja
1 kvist rosmarin
Salt & peppar
 
½ burk passerade tomater + lika mycket vatten
1 tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
Salt & peppar
 
70 g mozzarella (½ boll)
5-6 blad färsk basilika
 
Quinoa
Sparris
 
1.
Börja med tomatsåsen: Reducera (koka ner till hälften ungefär) tomater, vatten, oregano, socker, salt och peppar i en kastrull. Låt det koka ner långsamt, det tar cirka 25 minuter på svag värme.
 
2.
Dela champinjonerna i mindra bitar. Lägg i en torr panna och låt steka tills vattnet har försvinnut från svampen. Tillsätt sedan olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något. Blanda sedan med ricotta, en halv deciliter riven parmesan, kokta linser (kan uteslutas men jag lade till dem för att få lite mer att tugga på), soja och finhackad rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel. Du ska få fram 8-10 skivor. Lägg dem i en bunke. Koka upp vatten och häll över zucchinin. Låt stå 1-2 minuter så att zucchinin blir lite mjuk. Häll sedan av och skölj i kallt vatten (du vill inte koka sönder zucchinin).
 
4.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomatsåsen i botten på en ugnsfast form. Ta en zucchiniskiva och lägg 1-2 msk av svampfyllningen på ena kortsidan. Rulla ihop till en cylinder och lägg med snittytan ner i tomatsåsen. Upprepa med resten.
 
5.
Toppa varje zucchinicylinder med svartpeppar, mozzarella och resten av den rivna parmesanen. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter - tills osten smält. Höj eventuellt värmen de sista fem minuterna för att ge osten lite färg.
 
6.
Toppa zucchinirulladerna med färsk basilika och servera med kokt quiona och eventuellt stekt sparris.
 
Buon appetito!
 

Rå bovetegröt med stekt persika och smulat jordnötssmör

Så var det dags för ett uppdaterat recept på rå bovetegröt som passar utmärkt som glutenfri frukost. Det är så himla gott, och precis som med all annan gröt, är det väl kanske toppingen som är mest intressant - och den kan du ju variera precis som du själv vill. Färsk frukt är ju alltid en hit och nu när persikorna börjar komma i säsong är ett tips att dela en persika på mitten och steka den i kokosolja med snittytan ner mot pannan. Krydda sedan med kanel. Att mitt jordnötssmör smulades över gröten, beror egentligen mest på att min mixer är på väg att gå sönder och bladet är för slött för att göra jordnötterna till smör - de kom halvvägs och blev smulor. Men det gör inget. Mumma! Min bovetegröt med kokosmjölk kan du hitta här. Denna gång hade jag ingen kokosmjölk hemma, så sojamjölk fick agera som substitut, och det gick minst lika bra. Jag tillsatte också chiafrön i gröten, eftersom vi vid detta laget vet hur bra detta superfrö är för kroppen.
 
 
Rå bovetegröt med stekt persika och smulat jordnötssmör
(1 portion)
1 dl bovetekärnor
1-2 tsk chiafrön
1 dl sojamjölk
1 knivspets vaniljpulver
1 liten banan
 
Topping, ex:
Persika stekt i kokosolja
Kokosflingor
Jordgubbar
Jordnötssmör
Nötter
Torkad frukt
Nyponsoppa
 
1.
Blanda bovetekärnor och chiafrön med sojamjölk och vaniljpulver och ställ i kylen över natten.
 
2.
Häll de blötlagda bovetekärnorna i en mixer på morgonen tillsammans med bananen. Mixa till en slät gröt. Söta eventuellt med lite honung.
 
3.
Lägg upp i skål, toppa med sådant som du tycker är gott - allt från färska bär till hemgjord nyponsoppa.

Pulled Pork Sliders med Coleslaw och Guacamole

Jag har varken en gjutjärnsgryta eller en tillräckligt bra ugn i Milano, så innan jag åkte tillbaka till Italien bestämde jag mig för att nyttja mamma och pappas faciliteter och bjuda familjen på en avskedsmiddag av rang. Jag har varit sugen på pulled pork i en evighet, så valet av rätt var enkelt. Till det serverade jag en coleslaw som jag gjorde på kål och morötter, och så bytte jag ut majonäsen till crème fraiche - både nyttigare och godare om ni frågar mig. Guacamole och gott bröd är också ett måste för att få till goda pulled pork sliders
 
Man kan smaksätta pulled pork på många olika vis, men jag tycker att det blir absolut godast om man tillsätter liquid smoke och något som gör att köttet karamelliseras - i mitt fall blev det både farinsocker och ketchup!
 
 
Pulled Pork Sliders med Coleslaw och Guacamole
(6-8 portioner)
1 ½ kg fläskkarré
3 msk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk malen fänkål
1 tsk gurkmeja
1 krm cayennepeppar
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 tsk färskmalen svartpeppar
½-1 dl ketchup
½ dl liquid smoke
2-3 dl vatten
 
300 g vitkål
4-5 morötter
1 ½ dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
½ citron, saften
Salt & peppar
1-2 msk valmofrön
 
3-4 avokado
½ citron, saften
Salt & peppar & paprikapulver
 
Ruccola
Valfritt (glutenfritt/vanligt) bröd
 
Inte världens bästa bild - men you get the picture: mums!
 
1.
Sätt ugnen på 125 grader.
 
2.
Torka av fläskkarrén och stick kniven i den, runt hela, så att små fickor skapas där kryddorna kan försvinna.
 
3.
Blanda alla torra kryddor och gnid sedan in köttet i dem - på alla sidor och kanter. Fortsätt sedan med att gnida in ketchupen runt om och lägg sedan i en gjutjärnsgryta. Blanda ut liquid smoke med dubbelt så mycket vatten och häll över köttet. Tillsätt sedan resterande del vatten.
 
4.
Sätt in i ugnen och lämna den där i 5-6 timmar. Kolla under tiden. När den är klar ska köttet liksom smälta isär mellan två gafflar. 
 
5.
Strimla kål och morötter. Blanda med övriga ingredienser.
 
6.
Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser.
 
7.
Värm baguetter - eller valfritt bröd som du tycker är gott - i ugnen. 
 
8.
Servera din pulled pork med alla tillbehör och njut!

Min auditionrätt till Sveriges Mästerkock 2016

Bättre sent än aldrig! Det är nu cirka fyra månader sedan jag gjorde TV-debut i Sveriges Mästerkock, och ytterligare cirka fyra månader sedan programet spelades in och jag var på audition i Helsingborg. Sedan den där dagen för åtta månader sedan har jag inte lagat min auditionrätt, men för några dagar sedan när jag hängde med mina bästisar på hemmaplan, tyckte de att det bannemig var dags att jag bjöd dem på rätten som tog mig vidare i tävlingen. Och ja, det hade de ju verkligen rätt i. Så två dagar senare bjöd jag in dem på Mästerkocken-middag. Det enda problemet var egentligen att den där auditionrätten var lite improviserad och jag skrev aldrig ner receptet. Dumt! Men jag gnuggade minnesknölarna och även om det kanske inte blev på pricken exakt likadant som för åtta månader sedan, så vill jag ändå påstå att detta är rätten som fick Leif att uttrycka "du kan ju laga mat Louise". Att Leffe sa så om min torsk, är något jag för alltid kommer att ta med mig. 
 
 
Smörstekt torskrygg på purjolökspuré med karamelliserad lök och pistagegremolata
(4 portioner)
600-700 g torskrygg med skinn
1 liter vatten
1 dl salt
30-40 g smör
Salt/peppar
 
2 purjolökar
1 ½ dl torrt vitt vin
1 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl skalade pistagenötter
1 msk hackad gräslök
1 dl färskriven parmesan
1 dl ricotta
1 tsk soja
Salt/peppar
 
2 silverlökar
15 g smör
2 tsk strösocker
4 msk vatten
 
1 kruka basilika
1 kruka bladpersilja
1 dl skalade pistagenötter
1 citron, cest
1 msk olivolja
½ vitlöksklyfta
Salt/peppar
 
 
Torsken, del 1
Dela torskryggen i 4 portionsbitar. Blanda vatten med salt till en 10 procentig lag och rimma torsken i en timme (på min audition fick det räcka med 30 minuter, då man bara har totalt 40 minuter att förbereda allt - men 1 timme är alltså att rekommendera). Att rimma torsken gör köttet mer fast i formen och det blir ett godare slutresultat.
 
Purjolökspurén, del 1
Dela lökarna på mitten, på längden, och skölj bort eventuell jord. Skiva delarna i mindre skivor och lägg i en kastrull. Häll på vitt vin (obs: inget matlagningsvin här inte - ett vin av bra kvalitet ska det vara) och fyll på med vatten så att löken täcks. Lägg ner en grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp och sjud sedan tills löken blivit mjuk och tagit smak av vinet. Ta upp löken med en hålslev och lägg i en matberedare. Mixa tillsammans med pistagenötter och gräslök och spä ut med lite av vinspadet, ca en halv deciliter, purén ska inte bli för lös.
 
Karamelliserad lök
Skala löken och skiva i ringar. Värm upp smöret i en panna. Stek löken på svag värme - den ska bli mjuk men inte ta färg, det tar cirka 30 minuter. Rör om då och då. Strö över socker och häll på vatten. Låt vattnet koka in med sockret så att löken karamelliseras.
 
Pistagegremolatan
Grovhacka persiljan och basilikan. Cesta citronen. Grovhacka vitlöksklyftan. Skala pistagenötterna. Mixa allting tillsammans med olivolja i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
 
Purjolökspurén, del 2
Innan servering lägger du tillbaka purén i en kastrull och värmer på den med parmesanost och ricotta. Smaka av med soja, salt och peppar.
 
Torsken, del 2
Ta upp torsken ur lagen, torka av med papper. Smält rikligt med smör i en stekpanna - du ska ösa fisken, så det krävs mycket smör. Salta och peppra torsken och lägg ner den i pannan med skinnsidan ner. Ös torsken kontinuerligt med smör (dvs ta en sked och häll det smälta smöret över torsken - den blir då tillagad utan att du behöver vända på den). Torsken är klar när den har en innertemperatur på cirka 48-49 grader och lamellerna delar sig fint.
 
Servering
Lägg purjolökspuren i botten på en djup tallrik. Toppa med torsken (den krispiga skinnsidan upp). Lägg på den karamelliserade löken och dekorera sist med den smakfylla pistagegremolatan. 
 
Buon Appetito!
 
Och så en behind the scenes på hur det ser ut när en matbloggare jagar det sista ljuset för att fota maten... 

Läskande rabarbersaft!

Jag fortsätter att nyttja mammas och pappas rabarberrabatt, och om jag fortsätter på detta viset kommer det inte vara några rabarber kvar när de kommer hem från Madrid där de just nu befinner sig. Fast, å andra sidan brukar deras rabarber växa som ogräs, så det är nog ingen fara på taket...
 
Nu när det är varmt och skönt, kan det vara gott att dricka något läskande och svalkande i en solstol i trädgården, och då passar den här rabarbersaften perfekt! Den är riktigt söt och god, och dessutom är färgen alldeles underbar! Saften är god som den är, men vill man kalasa till det ytterligare, så fungerar den också riktigt bra som bas i en somrig fördrink - bara blanda 1 del saft med 2 delar torr prosecco och toppa eventuellt med en isbit, ett myntablad och kanske några granatäppelkärnor för extra piff.
 
 
Läskande rabarbersaft
(ca 1 liter)
500 g rabarber
2 ½ dl strösocker
1 dl citronsaft
7 ½ dl vatten
 
1.
Skölj och ansa rabarbern och dela den sedan i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, citronsaft och vatten. Låt koka ihop cirka 15 minuter tills rabarbern är mjuk (nästan söndrig) och har avgett sin färg.
 
2.
Sätt en sil över en skål och lägg en silduk (eller finmaskad handduk) över silen. Häll hela kastrullens innehål i silduken och låt vätskan rinna igenom.
 
3.
Häll upp vätskan i en väl rengjord flaska. Låt svalna av, sätt in i kylen och servera kall.
 
TIPS
Spara den kokta rabarbern som blir över i silen. Den är söt och god och passar utmärkt till dessert - jag har en idé som kanske kommer upp här senare.
 
Receptet på saften kommer från senaste numret av Allt om Mat.

Tofuburgare med avokadoröra och glutenfritt hamburgerbröd

Alltså. När jag var i Köpenhamn förra veckan hade jag på mig min vinterjacka. Idag - och igår - låg jag i bikini i trädgården. Kontraster, minst sagt. Men jag älskar att jag får njuta av solen på hemmaplan, innan jag åker till Milano, det är så nice att ha en trädgård att kunna slappna av i, istället för att behöva åka till parken varje gång man vill njuta av solen. 
 
Näväl, nu var det ju inte vädret jag skulle prata om, utan den här tofuburgaren som jag njöt av till lunch igår. Brödet är glutenfritt - såklart - och nästan exakt samma som jag gjorde till den här veggoburgaren. Att stek tofu är ett bra alternativ om man vill ha en lättare version av bugare - och det är ofta fallet, i alla fall för min egen del - när temperaturerna börjar bli varmare.
 
 
Tofuburgare med avokadoröra och glutenfritt hamburgerbröd 
(2 portioner)
1 dl havregryn, glutenfria
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
½-1 dl crème fraiche
En nypa sesamfrön
 
200 g tofu
Salt/peppar/paprikapulver
Olivolja
 
1 avocado
½ citron, saften
Salt/peppar
 
Spenat
Pistagenötter
Granatäppelkärnor
 
 
Brödet:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Häll över i en skål och blanda med hasselnötsmjöl, fiberhusk, bakpulver, brödkryddor, gurkmeja samt salt och peppar. Rör om. Tillsätt sedan crème fraiche lite i taget - du kanske inte behöver använda allt, det ska likna mer en deg än en smet. Forma till två hamburgerbröd, lägg på plåt med bakplåtspapper, toppa med sesamfrön och grädda i ugnen ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
 
Tofuburgaren
Dela tofun i två delar (om du har köpt ett block på 200 gram). Krydda med salt, peppar och paprikapulver på alla sidor. Stek gyllene i olivolja.
 
Montering
Mosa avokadon med en gaffel och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Lägg avokadoröran på bottenbrödet, sedan spenat. Toppa med tofun, mer avokadoröra, samt pistagenötter och granatäppelkärnor. Lägg på andra bröddelen och servera!
 

Overnight Oats med snabb och enkel rabarberkompott

Jag vet att det verkar som att jag inte lagar annat än frukost nu för tiden, baserat på de senaste uppdateringarna. Men det gör jag, det är bara det att kameran inte alltid har varit framme vid lunch och middag. Men håll ut, det kommer snart ett riktigt smarrigt middagstips!
 
Under tiden får ni hålla till goda med den här frukosten. Det är ju full rabarbersäsong nu, och då gäller det att passa på - framförallt så länge jag är hemma i Skåne hos mina föräldrar, för deras trädgård är full av rabarber! Imorse serverade jag därför mina #overnightoats med en snabb och enkel rabarberkompott som är helt fri från raffinerat socker. Det blev riktigt gott, och eftersom havregrynsgröten redan är klar i kylen tar det inte mer än 5-10 minuter att förbereda - det hinner ni, även på en stressig morgon!
 
 
Overnight Oats med snabb och enkel rabarberkompott
(1 port)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 msk chiafrön
½ tsk vaniljpulver
½ tsk kanel
½ dl kokosmjölk
½ + ½ dl sojamjölk
 
2 (rätt smala) rabarber
2 tsk kokosolja
2 msk vatten
1 nypa salt
1-2 tsk honung
 
1.
Blanda havregryn, chiafrön, vanilj och kanel med kokosmjölk och ½ dl sojamjölk. Rör om och ställ i kylen under natten. På morgonen blandar du ner den sista ½ dl sojamjölk (om du tycker att gröten är för fast - annars kan du låta den vara).
 
2.
Skiva rabarbern i bitar, cirka en halv centimeter tjocka. Värm kokosoljan i en stekpanna. Stek rabarbern i kokosoljan några minuter, slå sedan på vattnet och låt dem koka mjuka ytterligare några minuter. Stäng av värmen och smaka av med salt och honung, rör om.
 
3.
Lägg upp gröten i en skål, toppa med rabarberkompotten och eventuellt jordnötssmör, kokosflingor och pumpakärnor.

Blåbärsglass med kardemumma och en massa god topping till frukost

Den här blåbärsglassen smaksatt med kardemumma blev riktigt god och är ett bra alternativ till dig som vill äta nyttig glass till frukost. Jag har väldigt svårt för att äta saker till frukost, som jag inte kan toppa med en massa gott. Jag vill liksom ha bananglass, eller blåbärsglss, eller bovetegröt eller havregrynsgröt i en skål så att jag kan pimpa det med jordnötssmör, nötter och annat smarrigt. Så även om en smoothie är fantastiskt gott till frukost, så måste den i så fall hällas upp i en skål, och inte drickas ur glas, om jag ska bli nöjd. Är det någon mer som fungerar likadant? Frukost är ju bästa målet på dagen, så det måste bli bra så att jag blir tillfredsställd. 
 
 
Blåbärsglass med kardemumma och en massa god topping till frukost
(1 portion)
1 ½ dl frysta blåbär
½ fryst banan
½ dl ProViva blåbär (eller annan blåbärssoppa, osötad)
1 nypa kardemumma
 
Jordnötssmör
Kokosflingor
Mandel
Pumpakärnor
 
1.
Lägg blåbär, banan, blåbärssoppa och kardemumma i en matberedare och mixa till en glass.
 
2.
Lägg i skål och toppa med allt som är gott.
 
Ti auguro una buona giornata!

Glöm inte Citroncest på Instagram

Kompisar, ni glömmer väl inte att följa Citroncest på Instagram? Jag försöker hålla blogg och Instagram synkade, men ofta sker uppdateringarna mer tätt på Instagram - och dessutom kanske det kommer upp lite fler extra smårecept där, än här - så glöm inte att följa, det skulle göra mig så glad. Tryck på bilden för att komma rätt. Puss!
 

Banan- och jordnötsglass med ananasros

Kommer ni ihåg avokadorosen som jag gjorde här? Och här? Den gör ju vilken maträtt som helst extra fin. Men man behöver inte stanna vid avokado - det enda man behöver är en frukt eller grönsak som är någorlunda mjuk och böjlig. Så häromdagen då jag hade gjort min banan- och jordnötssmörsglass till frukost så valde jag att pimpa den med en ananasros. Det piggade verkligen upp på den annars väldigt gråa dagen. Om inte solen ger tropisk värme, så kan man i alla fall ta sig till varmare breddgrader via maten. Härligt.
 
 
Banan- och jordnötsglass med ananasros
(1 port)
2 frysta bananer i skivor
1-2 msk jordnötssmör
¼ liten ananas
Kokosflingor
Pumpafrön
 
1.
Mixa bananen med jordnötssmöret till en glassliknande konsistens.
 
2.
Skär bor skalet från annanasen. Skär av en fjärdedel längs med mittenstammen. Lägg delen med den platta sidan ner och skär många supertunna skivor. Dra ut skivorna från varandra så att de ligger lite omlott och snurra sedan in ena kanten mot den andra så att en blomma bilas. Här har jag länkat till en video som lättar visar vad jag försöker förklara.
 
3.
Toppa glassen med rosen, kokosflingor och pumpakärnor.
 
Aloha!

Glutenfri citronkaka med ricotta, mascarpone och marängsmet

Använder ni er av Pinterest mycket? Jag är där inne och inspireras var varannan dag och sparar recept efter recept. Oftast gör jag inget med dem, men jag tror att de finns i bakhuvudet ändå, när jag kommer på egna maträtter i köket. Någonstans i världen av bilder på Pinterest har jag säkert fått inspiration till många av de saker som jag har skapat.
 
När det kommer till bakning tycker jag att det är mycket svårare att improvisera, det ska oftast vara exakt för att det ska bli som man tänkt sig - och därför följer jag ofta recept när baklusten faller på. Just det här receptet har legat sparat på Pinterest sedan urminnes tiden (ungefär) och jag vet inte varför jag inte har bakat den här kakan förrän nu. Det har väl funnits en massa annat att baka däremellan. Men alltså. Den här kakan. Ni behöver inte leta längre. Om ni är på jakt efter en somrig, syrlig, mojsig, söt och alldeles underbar glutenfri kaka - då är det denna ni ska göra. Den här kakan är perfekt på alla sommarfester! Den innehåller dessutom marängsmet, i själva smeten, och det mina vänner, är det absolut inget fel på...
 
Nu säger jag emot mig själv lite, men jag ändrade bara lite i originalreceptet, men det var mest för att jag inte hade tillräckligt med ricotta hemma. Så jag fick lägga till lite marscarpone. Och det blev riktigt bra. Och så la jag till en nypa salt, för salt är bra på att framhäva andra smaker. Och så fick jag förlänga tiden i ugnen från 45 minuter till cirka en timme - men det är upp till er ugn att avgöra, så håll koll på kakan!
 
 
Glutenfri citronkaka med ricotta, mascarpone och marängsmet
(1 kaka)
120 g rumsvarmt smör
165 + 110 g strösocker
1 vaniljstång
½ dl färskrivet citroncest
4 ägg, separerade
240 g mandelmjöl
250 g ricotta
50 g mascarpone
1 nypa salt
Flagad mandel
Florsocker
 
1.
Värm ugnen till 160 grader varmluft. Lägg bakplåtspapper i botten och längs sidorna på en springform 20-22 cm i diameter.

2.
Lägg smöret, 165 gram strösocker, fröna från vaniljstången och citronskalet i en skål och vispa med en elektrisk visp tills det blivit krämigt. Häll ner en äggula i taget och fortsätt att vispa till en homogen smet. Vänd ner mandelmjölet och till sist ricotta och mascarpone.
 
3.
Vispa äggvitorna i en separat skål tills den blir hård. Tillsätt 110 g socker och vispa tills smeten blir glansig. Vänd försiktigt ner en tredjedel av marängsmeten i övrig smet. Tillsätt sedan de sista två tredjedelarna.
 
4.
Häll smeten i springformen, slå formen försiktigt mot bordet så att luftbubblor försvinner. Toppa med flagad mandel och sätt in i mitten av ugnen cirka en timme. Skaka lite på den, den ska inte wobbla. Låt den svalna helt i kakformen innan du tar loss den (den kan gärna svalna i ugnen).
 
5.
Pudra med florsocker innan servering. Servera gärna med vaniljglass.

RSS 2.0