Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Rå bovetegröt + varm nyponsoppa + hemmagjort jordnötssmör = Frukost i världsklass

Receptet på bovetegröt hittar ni här.
Receptet på nyponsoppa hittar ni här.
Receptet på hemmagjort jordnötssmör hittar ni här.
 
Kombinera dessa tre makalöst goda ingredienser i en skål. Toppa sedan med lite röda vinbär och chiafrön. Så. Klart. Ni kan tacka mig senare
 
 
 

Salvia-smör-pistage-&-honungsglaserad hasselbackspumpa med enkel grönkålssallad

Jag älskar hasselbackspotatis! Det är ju världens bästa uppfinning, för med alla extra snittytor kan man få potatisen extra krispig - och dessutom går den snabbare att rosta än en hel oraffinerad knöl. Dock var det otroligt länge sedan jag hasselbackade (är det ett verb?) potatis, för de senaste gångerna har jag hasselbackat (igen, verb?) zucchini - och denna gången en hel pumpa! Jag inspirerades av en bild jag såg på Instagram och bestämde mig för att göra min egen version. Och eftersom jag fullkomligt ä l s k a r kombinationen pumpa-smör-salvia (who doesn't?) så föll valet på det. Dessutom pimpade jag smakkombinationen med honung, för jag ville ha en sticky glace, och pistagenötter, för jag vill addera extra crunch - och det blev en riktig fullträff. 
 
Den här pumpan kan ni servera som sidorätt/tillbehör till valfritt kött - men ni kan lika gärna låta pumpan vara huvudrätten och servera den till en enkel grönkålssallad som jag har gjort här. Supersmaskigt. Beroende på hur du serverar den - och hur stor pumpan är - så skulle jag säga att den räcker till två till fyra personer. Jag hade en rätt liten pumpa på knappt ett kilo, så jag åt glumpskt upp en hel halva till lunch! Mums!
 
 
Salvia-smör-pistage-&-honungsglaserad hasselbackspumpa
(2-4 portioner)
1 butternut-pumpa
2 tsk olivolja
25 g smör
½ dl honung
12 salviablad
10-12 pistagenötter
Salt & peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2.
Skala pumpan - jag tycker det är lättare med en potatisskalare än med en kniv. Dela den sedan i två delar på längden och ta bort kärnorna - men spara dem! Läg pumpan på en plåt med snitytan ner, ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Sätt in i ugnen 20 minuter.
 
3.
Ta ut pumpan och lägg på en skärbräda, med två träslevar längs båda långsidor. Skär skåror i pumpan, cirka en halv centimeter breda, tills kniven stöter i träslevarna (dessa hjälper alltså till att inte skära igenom hela pumpan = hasselbackseffekten).
 
4.
Smält smör och honung i en liten kastrull tillsammans med fyra salviablad. Fördela övriga salviablad i skårorna på de två pumpahalvorna.
 
5.
Skeda/pensla över cirka en tredjedel av det smälta smöret/honungen över pumpdelarna och sätt tillbaka i ugnen i 15-20 minuter. Ta sedan ut dem och pensla över en tredjedel till. Sätt in i ugnen ytterligare 15 minuter. Inför sista penslingen finhackar du pistagenötterna och blandar ner i smöret/honungen. Om den blivit för fast, så värm upp smöret igen. Skeda sedan över det sista smöret med pistagenötterna och låt gå i ugnen till pumpan är klar - det beror på storlek, men jag skulle tippa cirka 10-15 minuter till. Tada! Klart.
 
Pumpakärnorna:
Rensa dem rena från allt pumpakött och torka av dem i hushållspapper. Lägg dem sedan i en liten ugnsfast form, ringla över lite salt, peppar och paprikapulver och rosta tillsammans med pumpan tills de blivit krispiga - cirka 15-20 minuter.
 
Enkel grönkålssallad
(2 portioner)
150 g grönkål
1 msk olivolja
25 g fetaost
2-3 msk granatäppelkärnor
Ev. rostade pumpakärnor
Salt & peppar
 
1.
Skölj grönkålen och riv bort bladen från stjälken. Lägg i en bunke och ringla över olivolja, salt och peppar. Massera grönkålen i fem minuter - det kan låta overkill, men jag lovar att rå grönkål blir betydligt godare efter en massage.
 
2.
Lägg upp på fat och toppa med fetaost, granatäppelkärnor och pumpakärnor.

Glutenfria pepparkakor med kristyr

Glad första advent!
 
I år har jag gjort glutenfria pepparkakor av den enda anledningen att jag vill hålla min glutenfria diet, men samtidigt också kunna njuta av julens smaker. Jag älskar pepparkakor - har jag börjat äta en, kan jag oftast inte låta bli att äta ungefär 10 till. Give or take. Men pepparkakskryddor kan ju användas i så mycket mer än i just pepparkakor - har ni testat att krydda havregrynsgröten med pepparkakskrydda? Eller smaksätta cheesecakebotten med samma sak? Två heta tips. Jag har själv en idé till cheesecake som jag vill göra. Ska se när jag har tid att sätta den idén i verket.
 
Men, nu var det ju glutenfria pepparkakor vi pratade om. Det som är bra med dessa är att degen endast behöver vila en halvtimme i kylskåpet, till skillnad från vanliga pepparkakor där degen ska stå kallt i minst ett dygn. Det som är dåligt med dessa glutenfria pepparkakor, är att, ja - det är ju inte 100 % riktiga pepparkakor. Degen är lite smuligare att arbeta med, och slutresultatet är något mer omtåligt. Men. Med det sagt, så är de bannemig ett bra alternativ. Och helt ärligt - efter att jag hade dekorerat dem med kristyr, ser man inte någon skillnad alls.
 
Om ni inte undviker gluten, skulle jag dock rekommendera er ett vanligt hederligt recept, mitt hittar ni här. Om ni däremot vill stryka gluten ur er diet - då tycker jag ni ska kasta loss med receptet här nedan.
 
 
Glutenfria pepparkakor
(ca 60 stycken)
4 dl glutenfri mjölmix
100 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 msk pepparkakskrydda
3 krm salt
2 krm bikarbonat
3 msk vatten
 
1.
Mixa alla ingredienser utom vattnet i en matberedare eller med en elvips. Beroende på hur smulig eller blöt den är så tillsätt en matsked vatten i taget tills degen går ihop, du får kanske arbeta ihop degen med händerna i slutet.
 
2.
Plasta in och lägg i kylskåpet minst en halvtimme. Ta sedan ut degen minst 2 timmar innan du ska göra dina pepparkakor, är den för kall kommer den smula sönder helt och hållet.
 
3.
Kavla ut en del av degen - jag rekommenderar att du gör det mellan 2 bakplåtspapper - det är supersmidigt. Tryck ut pepparkakor och lyft sedan försiktig över pepparkakorna till en plåt. Jag rekommenderar att ni använder någon typ av platt stekspade till förflyttningen.
 
4.
Grädda 10-15 minuter på 160 grader Celsius. Se till att de inte bränns. Lägg sedan över på en kall yta och låt svalna helt innan de eventuellt dekoreras med kristyr.
 
Kristyr
(ca 2 dl)
1 äggvita
3 ½ dl florsocker
 
1.
Blanda ut äggvitan med florsockret.
 
2.
Häll upp i spritspåse.
 
3.
Go bananas.

Indisk daal med krispiga papadums och quinoa

Jag har varit så himla sugen på linsgryta - eller på indiska: daal - så länge nu, så idag när regnet faller ner utanför fönstret (för femte dagen i rad) och mitt huvud bankar och halsen kliar, då kände jag att - idag är dagen! jag behöver något krämigt och starkt med massa smak som kan pigga upp denna gråa fredag. 
 
Min daal har en bas på sharlottenlök, vitlök, morot och ingefära. De får steka långsamt i både smör och olja tills det att de blir mjuka och genomskinliga. Sedan tillsätter jag garam masala och gurkmeja, som får rosta i minst fem minuter tillsammans med grönsakerna. Det här steget är viktigt. När ni lagar indiskt - eller vilken kryddstark rätt som helst egentligen - så ska ni alltid låta kryddorna rosta i pannan innan ni tillsäter vätskan. Det är vid rostningen som smaken kommer ut, och om ni istället skulle krydda efter vätskan, så kommer ni troligen få använda upp en hel påse garam masala - och smaken kommer ändå inte vara den samma. Dagens tips!
 
Daalen blir väldigt krämig bara av tomatsås och vatten, genom att den får tid på sig att stå på spisen så att linserna hinner suga upp såsen och vätskan reduceras ner. Så ha inte allt för bråttom om du vill ha bäst restultat! 
 
Jag serverade min daal med kripsiga papadums, som är glutenfria då de görs antingen på kikärtsmjöl, potatismjöl eller rismjöl. Jag bara grillade dem i en torr panna någn minut på varje sida, sedan blir de direkt krispiga när de tas bort från värmen. Ni kan också servera daal tillsammans med naan-bröd, ris, quinoa, couscous... välj själv vad ni tycker bäst om!
 
 
Indisk daal med krispiga papadums och quinoa
(2 portioner)
1 morot
1 sharlottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor bit ingefära
20 g smör
1 msk olivolja
2 msk garam masala
1 msk gurkmeja
200 ml passerade tomater
1 dl röda linser
3 dl vatten
Salt
 
Servering
2 msk crème fraiche
Färsk, hackad persilja
½ avokado
Quinoa
Papadums
 
1.
Skala morot, sharlottenlök, vitlök och ingefära och finhacka dem. Smält smör i en panna tillsammans med olivolja (utelämna smöret om du vill göra daalen vegansk, men lämna kvar om du vill ha ett ännu krämigare resultat). Stek de finhackade grönsakerna i pannan på medellåg värme tills de blivit mjuka och genomskinliga, men inte tagit färg.
 
2.
Tillsätt garam masala och gurkmeja och låt steka torrt i cirka 5 mnuter. Se till så att kryddorna inte bränns. Rör om då och då.
 
3.
Tillsätt de passerade tomaterna och låt sjuda i 10 minuter ungefär. Det kommer bli en koncentrerad massa, vilket är bra = krämigare daal.
 
4.
Tillsätt linserna och vattnet. Låt koka tills linserna har mjuknat, men inte är mosiga. Smaka av med salt.
 
5.
Ringla i lite crème fraiche (uteslut om vegansk) och toppa med hackad persilja.
 
6.
Servera med papadums, avokado och quinoa.
 
Smaklig spis!

Glutenfri bagel med krispigt speck, ruccola och avokado

Det finns en fransk kille på YouTube, som har en matkanal som jag följer. Han är rätt rolig, och gör inspirerande recept - kolla in French Guy Cooking om ni är intresserade. I hans senaste avsnitt har han varit i NYC och testat en massa bagels, och det har gjort mig otroligt sugen på samma sak. Återigen blir jag sugen på något jag aldrig äter, det händer mig en massa gånger. Jag liksom tänker mig hur det skulle smaka, och så får jag inte ur tanken ur hjärnan förrän jag har lagat till det själv.
 
Nu är det ju inte bara så att jag kan gå ut och köpa mig en New York-bagel här i Milano. Dels för att det är lite svårt att finna rent generellt, dels för att det är jättesvårt att finna en som är glutenfri. Men vad gör väl det? Jag föredrar ändå att baka och laga själv, så jag tog fram mitt superrecept på glutenfria bagels som jag gjort en gång tidigare, och slog slag i saken. Vill ni se det receptet, kan ni titta på denna länken. Det är egentligen exakt samma recept som här nedan, förutom att hasselnötsmjöl är utbytt mot mandelmjöl, den stora skillnaden är dock toppingen - så kolla där för ett annorlunda bagel-pålägg. 
 
 
Denna gång blev toppingen lite mer standard brunch-aktig med ruccola, avokado och speck. Jag vill egentligen ha bacon, men återigen: vissa saker är svårare att hitta i Milano. Och ja, bacon är faktiskt en sådan sak. Här använder man som oftast pancetta, skuren i kuber, i stället för bacon, så det är inte bara att gå in i gemene matbutik och tro att det finns rader med bacon uppstaplade. Men å andra sidan, finns det istället rader med all möjlig prosciutto, speck, bresaola och coppa - så jag har egentligen ingen rätt att klaga...
 
 
Glutenfria bagels
(2 bagels)
2 ägg
¼ dl kokosmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk brödkryddor
1 nypa salt
1 dl valfri mjölk (jag hade sojamjölk)
½ tsk vitvinsvinäger
Sesamfrön/solrosfrön att toppa med
 
Topping
2-3 skivor speck (alternativt bacon)
1 msk philadelphia
½ avocado
1 näve ruccola
10 g fetaost
Granatäppelkärnor
 
1.
Sätt ugnen på 225C.
 
2.
Vispa 1 ägg + 1 äggula luftiga, samt den resterande äggvitan till ett hårt skum i en annan bunke.
 
3.
Blanda ner alla torra ingredienser i äggen (inte äggvitan) tillsammans med äppelcidervinäger och mjölk. Vänd sedan till sist ner äggvitan. Låt stå i 3-5 minuter.
 
4.
Fukta händerna i kallt vatten och forma degen (den är lite lös - men var inte rädd, det ordnar upp sig i ugnen) till en bagel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med sesamfrön.
 
5.
Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt svalna på galler innan servering.
 
6.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Lägg det antal skivor speck/bacon du vill ha på en ugnsplåt och grädda tills de blivit krispiga.
 
7.
Dela bageln och bred pihladelphia på ena halvan. Toppa med ruccola, avokado, speck, fetaost och granatäppelkärnor - eller annat du tycker passar!

Risnudelsoppa med anka och grönsaker

Det som är bra att köpa hem ett ankbröst, och bo ensam, är att man får äta anka minst två gånger! Det beror på att ett normalt ankbröst väger mellan 350-500 gram, och det är väldigt mycket att äta upp på en och samma gång. Så efter gårdagens ankfest hade jag rester över, och jag bestämde mig för att använda upp dem i en risnudelsoppa med en massa grönsaker som topping. Det är ett perfekt sätt att återvärma ankköttet utan att det blir segt, eftersom det får ligga och gotta sig i den varma buljongen. 
 
Jag kokade en grönsaksbuljong med mycket smak, vilken jag gjorde extra stark i ett försök att bota min hals som börjat klia. Dock inte lika stark som soppan jag åt förra veckan, när jag och en kompis var på ett asiatiskt ställe och lunchade. Jag råkade bita i en hel chili som låg och gömd under nudlarna, och jag tror aldrig i hela mitt liv jag ätit något så hett. Svetten började rinna i pannan, och tårarna likaså. Dessutom kändes det som att jag hade sprutat in botox i läpparna för de svullnade och kliade non-stop. Nej, så stark gjorde jag inte min buljong.
 
Ni kan självklart variera toppingen precis som ni vill, efter eget tycke och smak. Jag tog vad som fanns hemma i kyl och frys. Har ni inte anka, går det lika bra med biff eller kyckling - eller gör den vegetariskt vettja, ni som följer mig vet att det normalt sätt är min melodi.
 
 
Risnudelsoppa med anka och grönsaker
(2 portioner)
 
Buljong
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 morot
1 sharlottenlök
1 tumbut ingefära
2 torkade peperoncini
1 tsk soja
1 tsk fisksås
Några droppar Worcestershiresås
Salt & peppar
 
Risnudlar + marinad
100 g risnudlar
1 tumbit ingefära, riven
1 msk soja
1 tsk sesamolja
Några droppar fisksås
Salt & peppar
 
Toppingförslag
150 g stekt anka (rester)
1 morot
10 cm purjolök
Groddar
Frysta, tinade ärtor
Färska örter
Sesamfrön
 
1.
Blanda vattnet i en kastrull tillsammans med en morot som du delat i grova bitar, en sharlottenlök som är skalad och halverad, ingefära som är skalad och delat i grova bitar, samt alla övriga ingredienser. Låt koka upp och sänk sedan värmen, sätt på ett lock och låt sjuda så länge som möjligt - min buljong var i kastrullen cirka 1 timme. Ju längre den sjuder, desto mer intensiva blir smakerna.
 
2.
Lägg risnudlarna i en bunke. Koka upp vatten och häll över risnudlarna så att de täcks. Låt stå i 6-8 minuter. Häll av vattnet och blanda ner alla ingredienser till marinaden. Rör om. Låt nudlarna stå och dra i marinaden tills buljongen är klar.
 
3.
Skär moroten julienne. Skiva purjolöken och stek i olivolja i en stekpanna (går även bra att lägga ner rå i buljongen, men jag tycker den blir godare fräst). Lägg ärtorna i varmt vatten så att de tinar.
 
4.
Fördela nudlarna i två skålar. Häll på buljongen (sila den först). Toppa med anka, morot, purjolök, groddar, ärtor, örter och sesamfrön. Servera med pinnar och sked.
 
Buon Appetito!

Spicy duck med quinoakräm, ugnsbakade morötter och clementinsås

Jag älskar att laga anka! Jag har insett att, det är när jag lagar anka som jag experimenterar mest med smakerna. Antagligen för att det finns så mycket som passar till anka. Här kan ni till exempel hitta mitt recept på anka med färska fikon och björnbärsreduktion. Och här en helt annan variant på asiatisk anka med nudlar och pak choi. Helt olika recept, men med samma råvara. Rätt kul ändå.
 
Denna gång inpirerades jag av den klassiska rätten anka i apelsinsås. (En liten parantes här: många tror felaktigt att anka i apelsinsås - canard à l'orange - härstammar från Frankrike, men faktum är att den har rötter i Italien. Det var nämligen Caterina de Medici från Florens som tog med sig detta recept till sitt nya hemland, då hon gifte sig med franska kungen Henrik II - och sedan tog fransmännen receptet till sina hjärtan och gjorde det känt i omvärlden. Slutparantes).
 
Dock tycker jag att anka i apelsinsås är lite förlegat nu för tiden, så det enda jag egentligen inspirerades av, var citrusfrukten, resten förnyade jag med nya smaker. Jag visste att jag ville göra en klibbig sås full med smak, och jag fick till den precis som jag ville med hjälp av smält socker som fick reducera ner med clementinsaft och en massa smaksättare. Tillbehören bestod bland annat av en kräm på quinoa, morötter, jordnötssmör, ingefära och kokosmjölk, och dessutom rostade jag morötter i ugnen och filéade mer clementin till dekoration. 
 
Så. Himla. Gott. Och på en tisdag till på köpet! Jag läste ett så bra citat på Instagram idag: den enda skillnaden mellan en tisdag och en fredag är namnet. Så sant. Dag som dag - varför vänta med allt gott till helgen? Gör denna ankan redan imorgon vettja!
 
 
Spicy duck med quinoakräm, ugnsbakade morätter och clementinsås
(2 portioner)
1 ankbröst, ca 350 gram
1 msk salt
Peppar
 
Quinoakräm
1 dl kokt quinoa
1 normalstor morot
1 cm stor ingefära
2 stjärnanis
1 msk jordnötssmör
10 pistagenötter
1 msk kokosmjölk
1 tsk soja
Salt & peppar
 
Clementinsås
½ dl råsocker
½ dl clementinsaft
1 dl vatten
2 stjärnanis
½ tsk Srirachasås
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk grönsaksbuljongpulver
1 tumbit riven ingefära
Salt & peppar
 
Tillbehör
1 morot + olivolja/salt/peppar/paprikapulver
4 stora kapris
4-5 pistagenötter
1 clementin, filéad
Timjanskvistar
 
Ankan
Ta fram ankbröstet cirka en timme innan du ska använda det så att det hinner komma upp i rumstemperatur. Skåra skinnet i ett rutmönster på diagonalen, och salta sedan rikligt på skinnet. Låt ligga en timme. Gör under tiden quinoakräm, clementinsås och ugnsrostade morötter.
 
När det är dags att steka ankan, gör så här: lägg ankan i en kall stekpanna med skinnsidan ner. Sätt stekpannan över medelvärme och låt fettet sakta smälta bort från bröstet så att skinnet har tid på sig att bli krispigt. Ös under tiden ovansidan med ankfettet. När skinnet är krispigt och gyllene, vänd då ankan och låt den steka i 2-3 minuter på andra sidan. Lägg sedan i folie och låt vila i 10 minuter, så att safterna hinner sätta sig och gör bröstet extra saftigt. Tänk på att anka inte är som kyckling - det vill säga, den behöver inte vara genomstekt. Eller rättare sagt, den ska inte vara genomstekt, en rosa kärna = saftig anka. Efter den vilat - skiva på diagonalen i tunna skivor.
 
Quinoakräm
Skala moroten och dela den i mindre delar. Koka den mjuk i en kastrull med vatten. Skölj av i kallt vatten. Blanda kokta morötter med alla övriga ingredienser i en mixer och mixa till en homogen kräm, som fortfarande inte är helt slät. Smaka av med mer salt och peppar.
 
Clementinsåsen
Häll sockret i en stekpanna och låt smälta över medelvärme. När sockret smält och blivit gyllene, häll på clementinsaft, vatten och smaksätt med stjärnanis, Sriracha, vitvinsvinäger, buljong, ingefära, salt och peppar. Låt reducera ner till cirka hälften, när den är klibbig är den klar. Blir den för klibbig (japp, det hände mig), häll då på några matskedar vatten och låt koka upp igen, ta sedan bort från värmen.
 
Tillbehör
Dela moroten i 4 delar på längden. Lägg på en plåt, ringla över olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Baka i ugnen i cirka 20-25 minuter, till de är mjuka, men fortfarande har en liten kärna.
 
Servering
Lägg upp quinoakräm på en tallrik, pensla en del av tallriken med såsen. Lägg på morötter och skivad anka. Toppa med filéad clementin, kapris, pistagenötter och mer sås. Dekorera med timjankvistar.

Äppelpaj-parfait

Jag älskar att steka äpplen med kanel och kardemumma. Det får mig att tänka äppelpaj direkt, men det bästa är att det tar fem minuter, och inte en timme. Därför är det den perfekta toppingen till frukosten, oavsett om det är gröt, yoghurt - eller som i mitt fall - chiapudding. Svårare än så är det inte att starta veckan på ett ypperligt sätt!
 
 
Äppelpaj-parfait
(1 portion)
1 ½ dl kokosmjölk
2 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
 
1 äpple
1-2 tsk kokosolja
1 nypa salt
½ tsk kanel 
½ tsk kardemumma
½ tsk honung
 
Topping
1 msk granatäppelkärnor
1 msk jordnötssmör
5-6 pistagenötter
 
1.
Blanda kokosmjölk med chiafrön och vanilj. Sätt in i kylen över natten.
 
2.
Dela äpplena i lagom stora bitar. Värm kokosolja i en stekpanna. Stek äpplena mjuka tillsammans med salt, kanel och kardemumma. Ringla till sist över lite honung.
 
3.
Lägg upp chiapuddingen i ett glas, och därefter äpplena. Toppa med granatäppelkärnor, jordnötssmör och pistagenötter.

Ugnsbakad aubergine med gräddfil, groddar, picklad rödlök, avokado... och en massa annat gott

Det här med att vara kreativ i köket är min favoritsysselsättning. Att laga mat för mig handlar lika mycket om att det ska smaka fantastiskt, som att det ska se lika fantastikt ut. Jag älskar att ha en yta att utgå från, som jag sedan kan toppa med olika saker i ett vackert mönster. Det kan till exempel vara det här sesam- och parmesanflarnet. Eller så kan det vara dessa sötpotatistoasten. Denna gång utgick jag från ugnbakad aubergine. För att det var så länge sedan. Och för att det är så gott. Och för att det fungerr som underlag till topping lika bara som något annat. Aubergine som bakas i ugnen blir otroligt mjuk och härlig - det krävs en del olja och salt för att sätta smak på den, men i övrigt sköter den sig själv. Och vad du väljer att toppa den med - det är ju helt och hållet upp till dig (eller dina smaklökar).
 
 
Ugnsbakad Aubergine med topping
(1 portion)
1 liten aubergine
2 msk olivolja
Salt och peppar
 
Toppingförslag - se nedan
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Dela auberginenn på längden och skåra varje halva både på längden och tvären, men se till att inte skära rakt igenom skinnet. Smörj in den skårade sidan med olivolja så att det rinner ner även i skårorna. Salta. Lägg på plåten och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter - eller tills aurberginen är mjuk (tar olika tid beroede på storlek).
 
2.
Toppa sedan auberginen med sådant du tycker är gott, eller det du behöver blir av med i kylen. I mitt fall hade jag:
 
Gräddfil
Groddar
En kokt potatis i skivor
Granatäppelkärnor
Pistagenötter
Kapris

Smörstekt torsk, ärtpuré, knaprig pancetta, potatis och brynt smör

Det har varit väldigt mycket frukostrecept här och på Instagram den senaste tiden. Det beror mest på att jag älskar frukost. Dessutom ärlskar jag quinoa, sötpotatis, spenat och fetaost, och just de fyra sakerna kombinerar jag som oftast en en sallad till lunch och middag, så variationen är inte extrem alltid - och ingen vill se samma sallad på bild twentyfour-seven. Men. Nu kan jag lova er att jag kommer lägga in lite fler middagstips. Jag var nämligen och handlade mat idag, och gick lite banas i affären... vet inte riktigt vad som hände. Torsk, anka, gräddfil, potatis och dill. Saker som jag ytterst sällan köper hamnade i korgen. Så nu blir det kreativ vecka. Först ut är denna väldigt Sverige-inspirerade lunchen. Och my Lord, var gott det var. Brynt smör säger jag bara - kan vara den bästa smaksättaren någonsin. 
 
Helt ärligt - letar ni efter en huvudrätt att laga till nyårsmiddagen, då har ni den här!
 
 
Smörstekt torsk, ärtpuré, knaprig pancetta, potatis och brynt smör
(2 portioner)
250-300 g färsk torskfilé
3 msk smör
5 dl vatten + ½ dl salt 
Salt & peppar
 
Ärtpuré
2 ½ dl frysta gröna ärtor
2 msk gräddfil
Salt & peppar
 
Tillbehör
Kokt potatis
Knaperstekt pancetta
Ärtor
Dill
Brynt smör
 
1.
Börja med torsken. Om du får tag på portionsbitar av benfri torskrygg med skinnet kvar är det absolut att föredra. Jag å andra sidan hittade bara skinnfri torskfilé full med ben, så jag byxade torken för att enkelt få bort alla benen, sedan delade jag den i lagom stora bitar. Blanda till saltlagen (vatten + salt) och lägg torsken däri i cirka 30 minuter - detta gör att köttet blir mer fast och det blir lättare att steka.
 
2.
Under tiden kokar du potatis och steker pancetta (hittar du inte pancetta - ta bacon).
 
3.
Koka ärtorna i lättsaltat vatten. När de är mjuka, häll av vattnet i en sil och häll sedan tillbaka ärtorna i kastrullen. Lägg några i kallt vatten för att sedan ha till dekorering (det kalla vattnet hjälper till att hålla ärtorna gröna). Mixa resten av ärtorna med gräddfil till en puré. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Värm upp smör i en stekpanna. Torka av torskfiléerna och salt och peppra på båda sidor. Om du har torskrygg med skinn lägger du ner torsken med skinnsidan ner och öser sedan ovansidan med smör tills torsken är klar - den ska ha en liten kärna i mitten. Om du har torskfilé utan skinn, lägger du ner torken och låter den steka på en sida några minuter, för att sedan vända den.
 
5.
Bryn smör i en kastrull. Ta rärr rikligt med smör, även om du inte kommer att använda all - det är lättare att bryna smör om volymen är något större. Vispa under tiden som smöret smälter för att proteinet inte ska brännas. När smöret har en nötig doft och en mörkt gyllene färg - häll då direkt över i en skål eller kall kastrull så att det inte bräns.
 
6.
Lägg ärtpuré och potatis i en djup tallrik. Toppa med torsken. Strössla över ärtor och pancetta. Skeda över brynt smör och toppa med en dillkvist. 
 
Smaklig spis!

Sötpotatispannkakor i miniformat = du kan äta fler!

För en vecka sedan var jag iväg och spelade in en massa nya receptvideos för Chef in Camicia. Jag kommer lägga in dem på min Instagram när de är klara - så gå och följ Citroncest där, så ni inte missar något skoj. Ett av recepten jag gjode var de här sötpotatispannkakorna. I videon gjorde jag dem i normal storlek, men i morse när jag fixade frukosten, valde jag istället att göra dem i miniformat. På det sättet fick jag äta en massa pannkakor. Tolv stycken för att vara exakt. Fantastico! Sötpotatispannkakor, för övrigt, är baserade på exakt samma koncept som bananpannkakor (2 ägg + mogen banan), men bananen är då utbytt mot sötpotatismos. Ett experiment som blev mer än lyckat - jag tror jag till och med föredrar denna variant än originalversionen! Testa ni med, och låt mig sedan veta vilka ni tycker är godast! 
 
 
Sötpotatispannkakor i miniformat
(10-14 stycken)
2 ägg
1½ dl sötpotatismos*
2 msk kokosolja till stekning
 
Toppingförslag
Chiasylt
Jordnötssmör
Pistagenötter
Bovete
Honung
Färska bär
 
1.
Blanda äggen med sötpotatismoset till en jämn pannkakssmet. Stek små pannkakor i kokosolja i en stekpanna.
 
2.
Lägg upp på tallrik och toppa med dina favoriter. Mina favoriter se du ovan!
 
*Sötpotatismosen gör du genom att dela en sötpotatis i bitar och krydda den med salt och kanel. Rosta den sedan i ugnen tills den blivit mjuk (ca 25 minuter) och mosa sedan till ett mos med en gaffel.

Freakshake till frukost? Absolut!

Ni vet väl  att jag är på ett ständigt pågående mission att ovandla desserter till frukost? Det vill säga, göra vanliga desserter lite nyttigare, så att de kan konsumeras det första du gör på dagen. Det är ett rätt roligt uppdrag jag har gett mig själv, måste jag erkänna - ni borde haka på, jag lovar att era mornar kommer bli så mycket trevligare.
 
Om ni är lite av en foodie, som jag, och följer med i de senaste mattrenderna, så har ni säkert redan hört talas om freakshakes. Om inte, så kolla in hashtagen på Instagram. Freakshakes, kan väl egentligen försklaras som milkshakes on crack. Det vill säga milkshakes med extra allt - och då menar jag allt! Det är glass och mjölk, och grädde och kolasås och choklad och kakor och muffins och godis och karameller och nötsmör och... you name it. Jag tycker det är rätt roligt att kolla på de olika kreationerna på Instagram - men helt ärligt så skulle jag aldrig kunna äta en sådan sak - jag blir lite illamående bara av att titta på dem (och då ska nämnas att jag faktiskt inte är känd för att tacka nej till godis, men enough is enough...).
 
Men. Inspirerad kan man ju bli ändå - och därför valde jag imorse att göra om freakshaken till en frukostversion, med ungefär en femtedel av kalorierna (inte räknat, mer ett hypotetiskt uttalande), och baserad bara på en massa goda, naturliga ingredienser. Min version är glutenfri, laktosfri, vegansk och sötningen kommer naturligt från frukt, agavesirap eller dadlar. Beat that! Älskar när man kan äta något så got toch inte ha den minsta skuldkänsla efteråt!
 
 
Freakshake - frukostversionen
(1 portion)
 
Lager 1 - chiapudding
1 dl kokosmjölk
1 ½ msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
 
Lager 2 - mangopuré
½ liten färsk mango
 
Lager 3 - rostade mandlar och nötter
½ dl blandade mandlar & cashewnötter
¼ dl vatten
1 tsk salt
 
Lager 4 - vegansk chokladpudding
½ avokado
1 liten dadel
1 tsk agavesirap
1 msk kokosmjölk
1 tsk kakaopulver, osötat
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
 
Dekorering
1 msk jordnötssmör
1-2 msk bovetekärnor
Färska bär
 
1.
Börja dagen innan med att blanda alla ingredienser till chiapuddingen och låt stå i kylen över natten. Blanda eventuellt ut den med lite soja/mandel/kokos-mjölk på morgonen, om konsistensen är för fast.
 
2.
Mixa mangon till en puré.
 
3.
Torr-rosta mandel och cashewnötter i en stekpanna tills de fått färg. Häll på vatten, och direkt efter salt, och rör om. Låt vattnet avdunstra, det gör att saltet fastnar på nötterna. Låt torka helt i stekpannan, häll sedan över på en kall yta, de blir knapriga igen när de kallnat.
 
4.
Mixa alla ingredienser till chokladpuddingen.
 
5.
Börja med att smeta på jordnötssmör på utsidan av ett glas. Doppa sedan jordnötssmöret i bovetekorn för att skapa en fin kant. Lägg sedan ner ett lager i taget i glaset. Toppa med färska bär och eventuellt några fler nötter.
 
Se till att du får med alla lager på skeden när du äter.

Spenatsoppa med glutenfria stekpannebröd

Che spettacolo! Det sa min granne när jag var mitt uppe i att ta bilder på dagens spenatsoppa. Och ja, det måste ju se ut som en spektakel när jag varje dag öppnar mina dörrar för att få ta del av dagsljuset, sätter ner mina luncher på mitt mosaikgolv, och börjar fota. De måste tycka att jag är knäpp. Samma sak varje dag. Och även om hon gav mig en komplimang, så tyckte jag plötsligt att det var pinsamt, så jag knäppte snabbt två bilder till, sedan stängde jag dörrarna bakom mig. Det ledde till att jag egentligen inte alls fick några bra bilder på spenatsoppan och mitt glutenfria stekpannebröd. Inga bilder, som i alla fall motsvarar hur gott det faktiskt var... well, well. Dagens i-landsproblem.
 
Spenatsoppan är världens enklaste - men jag älskar hur mycket smak spenaten ger. Framförallt när du kombinerar den med muskotnöt, de är världens bästa vänner! Jag använde färsk spenat, för att det är så enkelt att köpa kilostora påsar med färsk spenat här, utan att bli ruinerad - men du kan självklart använda fryst. Dock vet jag inte hur mycket...
 
Stekpannebrödet blev till i all hast, för att jag först hade tänkt testa ett recept på glutenfria naan - vilket misslyckades totalt. Men då hade jag redan arbetat upp suget på bröd med ost, så jag fick hitta på en lösning, och tog vad jag hade hemma. Det blev bra!
 
 
Spenatsoppa
(1 stor portion)
1 tsk olivolja
1 sharlottenlök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
300 g färsk spenat
1 tsk soja
1 tsk honung
1 krm malen muskotnöt
Salt & peppar
 
1.
Värm upp olivolja i en gryta. Skala och grovhacka löken och stek den mjuk i oljan. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong och låt koka upp. 
 
2.
Släng ner spenaten och låt koka i cirka 3-4 minuter. Häll sedan av cirka hälften av vattnet och mixa resten till en grön härlig soppa. 
 
3.
Smaksätt med soja, honung, muskotnöt samt salt och peppar. Låt sjuda en stund. Klart. Easy-peasy! 
 
Tips
Soppen ska bör serveras med ett kokt ägg för en optimal lunch!
 
Glutenfria stekpannebröd
(2 stycken)
½ dl grekisk yoghurt
½ msk ljus sirap
½ tsk fiberhusk
1 tsk solrosolja
¾ dl bovetemjöl
¼ dl mandelmjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk brödkryddor
1 nypa salt
Ost
 
1.
Blanda grekisk yoghurt, sirap, fiberhusk och solrosolja i en skål och låt svälla i 5-10 minuter.
 
2.
Blanda bovetemjöl, mandelmjöl, bikarbonat, brödkryddor och salt i en separat skål och vänd sedan ner i yoghurtblandningen. Arbeta ihop till en deg.
 
3.
Dela degen i två delar och kavla ut den till ungefär en halv centimeters tjocklek - gör det mellan två bitar bakplåtspapper, så blir livet lättare.
 
4.
Stek i en torr stekpanna, vänd efter några minuter. Lägg på ost på den redan stekta sidan och ta bort från pannan när osten smält (se dock till så att undersidan inte bränns - det går självklart lika bra att servera med smör och ost som inte är smält).

Lingon-nicecream med pepparkaksgranola

Såg ni mitt recept på 5-minuters-granola, som jag pubicerade i helgen? Där smaksatte jag granolan med kardemumma - en favoritkrydda här hemma. Idag gjorde jag granola igen, men denna gång bytte jag ut kardemumman mot pepparkakskryddor. Mums. Jag serverade min pepparkaksgranola på bananglass som jag smaksatte med lingonsylt (tack IKEA!). Det var rena rama julen i munnen. Är det för tidigt? Njäää, det är ju inte många veckor kvar tills första advent nu, så det är okej att smygstarta tycker jag.
 
Receptet på granolan hittar ni här. Byt bara ut kardemumma mot pepparkakskrydda. Bananglassen gör ni, som vanligt, av två frysta bananer som ni mixar till en glass (det borde ni veta vid det här laget - om ni är vana följare av Citroncest). Denna gång blandade jag ner cirka två matskedar lingonsylt i smeten.
 
Toppa gärna med färska fikon och cashewnötter för lite extra lyx på tillvaron.

Supertunna glutenfria pannkakor

Det här med att man ska vänta med den godaste frukosten till helgen, det har aldrig varit min melodi. Jag älskar frukost - och tar varje tillfälle att göra den till världens bästa start på dagen. Idag var jag sugen på pannkakor. Vanliga, tunna, svenska, pannkakor. Så det fick det bli. Nu är de kanske inte helt vanliga, för jag gjorde dem naturligtvis glutenfria. Istället för vetemjöl använde jag bovete, och resultatet blev precis lika smarrigt som jag hade hoppats på. Jag serverade mina pannkakor med keso, vinbär, honung och min hemmagjorda chiasylt. Receptet hittar ni här nedan.
 
Ha en fin tisdag - mer pannkakor åt folket! 
 
 
Bovetepannkakor
(8-10 stycken)
1 ¼ dl bovetemjöl
1 krm salt
3 dl mjölk
2 ägg
Smör/kokosolja till stekning
 
1.
Blanda bovetemjöl och salt i en bunke, och vispa ner hälften av mjölken tills eventuella klumpar är borta.
 
2.
Rör ner resten av mjölken och äggen. Sätt i kylen och låt svälla i 15-20 minuter.
 
3.
Värm upp smör eller kokosolja i en teflonpanna. Stek pannkakor - jag hade cirka ½ dl smet till varje pannkaka, och fick då ut 9 stycken av dett recept.
 
4.
Servera exempelvis med keso, chiasylt, färska bär och honung. 

Zucchiniwraps med sötpotatis, äggröra och hummus - en glutenfri dröm!

Taco Tuesday eller Fredagstaco? Varför ska vi bara få äta tacos på tisdagar eller fredagar? Helt fel tycker jag. Och varför ska vi bara äta tacos som kommer direkt från Santa Marias provkök? Helt fel igen. Tacos går ju att variera i en oändlighet, och ju mer personlig du gör den, desto godare kommer den troligen också smaka. Så idag går jag emot alla regler, och serverar en helt unik tacos - och jag gör det på en måndag till på köpet. Stoppa pressarna!
 
Mina wraps är helt glutenfria och baserade på en grönsak - nämligen zucchini, som jag blandat med chiaägg och fiberhusk. Jag älskar chiafrön och fiberhusk (och pofiber), det är ingredienser som kan förvandla nästan allt till fast form, med andra ord bröd. Som magi. Zucchiniwrapsen är inte alls svåra att göra, och i och med att jag smaksätter dem med brödkryddor, smakar de också fantastiskt. 
 
Jag valde att fylla mina wraps med godsaker som sötpotatis, äggröra, hummus och avokado. Så sjukligt gott. Alltså sjuktligt gott. Jag önskar att jag kunde förmedla smaker i bloggen, då hade ni blivit så mätta och glada av detta recept, det lovar jag. Nu får ni nöja er med receptet, så att ni själv kan testa att laga!
 
 
Glutenfria zucchiniwraps
(2 stycken)
200 g zucchini
½ msk chiafrön + 1 ½ msk vatten
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
½ tsk brödkryddor
Salt & peppar
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Riv zucchinin på den grova delen av ett rivgärn. Lägg i en bunke och strö över salt. Låt stå en stund och krama sedan ut så mycket vätska som möjligt från zucchinin.
 
3.
Blanda chiafrön med vatten och låt stå i cirka 10-15 minuter tills en gelé bildats. Detta är ett halvt så kallat veganskt ägg - vill ni kan ni alltså ersätta detta med ett halvt uppvispat vanligt hönsägg.
 
4.
Blanda ner chiafröna med zucchinin, tillsammans med kokosmjöl, fiberhusk, brödkryddor och salt och peppar.
 
5.
Tryck ut två cirklar på en bakplåtsklädd plåt. Gör dem så tunna som möjligt.
 
6.
Grädda 20 minuter i ugnen, vänd dem sedan försiktigt och grädda ytterligare 5-10 minuter.
 
7.
Fyll med valfri fyllning - mina förslag är följande:
 
Spenat
Fetaost
Hummus (tips: mixa ner salviasmör och du får världens godaste hummus)
Avokado

Just put it on a plate!

Det är med att god mat inte behöver vara svår att laga, det är lite av mitt motto i köket, och vad jag brinner för. Ingen har tid längre, att stå i köket i hundra år - om man nu inte heter Louise och spenderar varenda ledig minut i köket, framför matfilmer på YouTube, eller med näsan nertryckt i en mattidning - men jag vet att jag kanske inte tillör normen. Det är då det är så himla bra att veta, att ibland behöver man inte laga någonting alls, men ändå få till världens godaste lunch eller middag. I det fallet handlar det bara om att kombinera olika råvaror med varandra, förstå vilka smaker som passar tillsammans. Lägg upp det på en bricka, e voilà, middagen är serverad. Ostbrickan är ett klassiskt exempel. Tjoffa upp några goda ostar, skiva ett päron, lägg upp en god fikonmarmelad i en skål och servera med fröknäcke.
 
Ett annat exempel är den här brickan jag gjorde igår. Spenat, coppa (en sorts skinka lufttorkad skinka kan man säga), mozzarella, färska fikon, granatäppelkärnor, pistagenötter och avokado. Smaksätt med olivolja, honung, salt och peppar. Ingredienser som är bästa vänner och som ger njutning från första till sista tuggan. Svårare än så är det inte. Självklart underlättar det om du lägger ner någon krona extra på bra råvaror - då krävs det verkligen inte någon förädling för att få ut massa smak.
 
That's it. Dagens tips.
 

Golden latte

Den stora trenden i våra koppar just nu stavas Golden Latte. En mjölkdryck full med kryddor, som inte bara värmer upp i vinterkylan, men som också - i alla fall enligt kinesiskt läkekonst - ska fungera som boost till immunförsvaret. Den gyllene färgen kommer nämligen från gurkmeja, som förtuom att hjälpa immunförsvaret, också sägs ha anti-inflammatoriska egenskaper och hjälpa till mot magproblem. Enligt olika källor, rekommenderas vi att äta en matsked gurkmeja varje dag - vilket ju är perfekt, för det var precis vad jag använde i min golden latte. Receptet hittar ni här nedan.
 
 
Golden Latte
(1 portion)
2 ½ dl valfri nötmjölk
1 msk gurkmeja
2 cm färsk ingefära
3 stjärnanis
1 kanelstång
1 krm malen svartpeppar
3 kardemummakärnor, krossade
1 medjooldadel
 
1.
Ta bort kärnan från dadeln och lägg den i blöt i fem minuter.
 
2.
Häll mjölken i en kastrull och lägg ner alla kryddor + dadeln.
 
3.
Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda några minuter.
 
4.
Häll upp i en kopp och njut. 

Gurkmeja-quinoa med kål stekt i vietnamesisk jordnöttssås

Ni som följer Citroncest, vet säkert att jag har en förkärlek till quinoa. Jag äter det säkert fem gånger i veckan - minst. Oftast som bas i en sallad, men det går ju lika bra att göra en quinoa-biff, eller starta morgonen med frukost besående av quinoagröt. För att variera min sallad denna gång, slängde jag ner cirka en matsked malen gurkmeja i vattnet när jag kokade quinoan - det ger inte bara extra smak, utan också en väldigt fin färg. Dagens tips!
 
Jag blandade quinoan med ruccola och vitkål som jag stekta mjuk i olivolja i en panna, sedan hällde jag över en jordnötssås - typ världens godaste - för att ge kålen smak och krämighet. Jordnötssåsen gör jag av 1 msk jordnötssmör, 1 msk olivolja, 1 tsk soja, några droppar fisksås, några droppar sesamolja, samt salt och peppar. Blanda runt ordentligt, så att såsen går ihop, och häll sedan över kålen.
 
Jag hällde sedan upp allt i en skål, och toppade med fetaost, granatäppelkärnor, jordnötter och stora kaprisfrukter. Snabbt och lätt och supergott!
 
 

Helgens snabbaste recept

Här kommer helgens snabbaste recept: 5-minuters-granola, perfekt till helgfrukosten.
 
1.
Rosta havregryn (1dl) och kokosflingor (½ dl) i en torr stekpanna tills gyllene.
 
2.
Smaksätt med salt (1 nypa) och malen kardemumma (½ tsk).
 
3.
Ringla över honung (1 tsk) och rör om så att allt täcks.
 
4.
Häll över i skål och låt svalna - granolan blir mer crunchy när den svalnar.
 
5.
Enjoy!
 
Snabbaste och godaste toppingen till smoothie-skålen, tillsammans med färska fikon och bär.

Den krämigaste av krämiga smoothies

Jag vet att snön vräker ner över större delen av Sverige - och att allt man längtar efter är varma måltider som gör sitt till att tina upp frysna fingrar och tår. Well, ledsen, men jag kommer inte hjälpa er där. Inte denna gång i alla fall. Däremot ska jag ge er receptet på världens krämigaste smoothie - som faktiskt är så krämig att den får ätas med sked, typiskt smoothiebowl-recept, med andra ord. Tre ingredienser är allt som behövs - sedan toppar du med vad du vill! Receptet hittar du här nedan.
 
 
Den krämigaste av krämiga smoothies
(1 portion)
1 (mogen) fryst banan
½ (mogen) avokado
1-2 msk jordnötssmör
 
Toppingförslag
Chiafrön
Sharon
Granatäppelkärnor
Nötter
 
1.
Skala bananen och lägg den i frysen över natten.
 
2.
Mixa banan, avokado och jodnötssmör till en tjock kräm. Mums!
 
3.
Lägg i skål och toppa med allt du tycker är smarrigt.

Rispasta med krämig tonfisksås och mozzarella

I Stockholm åt jag en så sjukligt god glutenfri pasta med porcinisås på Pane Vino en kväll, och det väckte mitt pastahjärta till liv. Jag äter ytterst sällan pasta - det gjorde jag redan innan jag började med glutenfri kost - men när jag väl gör det, då inser jag hur otroligt gott det är. Så idag, när jag gick förbi ett paket glutenfria ris-rigatoni i affären för endast 1,50 euro, ja då tog jag chansen. 
 
Nu hade jag ingen porcini hemma, varken torkad (som jag nästan föredrar) eller färsk. Vad jag dock hade hemma var zucchini, tonfisk, oliver, citron och mozzarella. Tonfiskpasta fick det alltså bli. Såsen blev väldigt krämig då jag mixade den med pastavatten och en liten sked yoghurt. Sedan vände jag ner pastan och serverade den till sist med mozzarella. Vet ni för övrigt att tonfisk och mozzarella, är enda gången det är ok att kombinera fisk med ost enligt italienska kulturella matregler? Skulle du beställa in någon annan pasta med fisksås, och be kyparen om parmesan, skulle han nog gå ut i köket och skrika av frustration... kan vara bra och veta om ni vill framstå som gastronomiska experter på nästa resa till Italien.
 
Och förresten, ni använder såklart den pasta som passar er bäst - behöver inte nödvändigtvis vara glutenfri. Men det har ni säkert redan förstått!
 
 
Rispasta med krämig tonfisksås och mozzarella
(1 portion)
80-100 g valfri pasta
1 msk olivolja
1 sharlottenlök
10 cm zucchini
70-80 g tonfisk i vatten
4-5 oliver
1 citron, cest
1 msk turkisk yoghurt
1 tsk Srirachasås
Chiliflakes/salt/peppar
50 g mozzarella
 
1.
Koka upp vatten och koka pastan enligt förpackning minus en minut för att få den al dente. 
 
2.
Värm upp olivoljan i en stekpanna. Finhacka löken och stek till genomskinlig. Dela zucchinin i mindre bitar och stek mjuk. Häll ner tonfisken, oliverna, citroncest, yoghurt och Sriracha. Häll ner cirka en halv till en deciliter av pastavattnet. Låt värmas upp. 
 
3.
Mixa såsen halvslät med en mixer.
 
4.
Smaka av med chiliflakes, salt och peppar.
 
5.
Blanda ner den kokta pastan i stekpannan. Lägg upp i djup tallrik. Toppa med mozzarella i bitar.

Fikon-chiasylt med lakritspulver

Igår när jag var och handlade gick jag förbi en står låda med en massa färska fikon. Det slutade med att jag köpte med mig nästan ett kilo hem! Jag vet, overkill, men jag kan inte hejda mig när jag ser så fina fikon - älskar dem! Nu uppstod vara dilemmat vad jag skulle göra med dem, men när jag kom hem och såg mitt lakritspulver i skafferiet, fick jag en idé. Fikon + lakrits, borde inte det fungera? I min hjärna skulle den kombinationen bli väldigt god, så jag bestämde mig för att kombinera smakerna i en chiasylt. 
 
Chiasylt är bra, för den är fri från raffinerat socker, och går snabbt att göra. Dessutom kan du bestämma själv vilka frukter eller bär du vill använda, det behöver inte nödvändigtvis vara fikon. Se här till exempel, här har jag gjort en version med färska körsbär. Och här är en med björnbär
 
Kombon blev över förväntan. Riktigt, riktigt god faktiskt. Och imorse fick den agera topping på min bakade havregrynsgröt (äntligen har jag nya glutenfria havregryn i skafferiet - importerade från Stockholm, då jag ännu inte hittat några i Milano)
 
 
Fikon-chiasylt med lakritspulver
(ca 3-4 dl sylt)
500 g fikon
2 msk flytande honung
1 ½ tsk lakritspulver
2 msk chiafrön
 
1.
Dela fikonen i grövre bitar och lägg i kastrull tillsamman med honung och lakritspulver.
 
2.
Låt långsamt koka ihop tills fikonen blir mosiga. Mixa eventuellt fikonen lätt med en stavmixer för att bryta ner skalen.
 
3.
Ta bort från värmen och blanda ner chiafrönen. Låt svalna. Sylten tjocknar när den svalnar och chiafrönen suger upp vätskan.
 
4.
Förvara i lufttät burk i kylen. 
 
5.
Servera gärna till bakad havregrynsgröt, mitt recept hittar du här

Godaste äggröran!

När jag ska iväg på resa, ser jag alltid till att planera måltiderna veckan innan jag åker, så att jag gör av med alla färskvaror i kylen. På så vis får jag vara extra kreativ och skapa nya rätter och kombinationer för att det precis ska gå upp i ett innan jag åker. Jag vill ju inte slänga mat. Men det gör ju också att kylen oftast är tom när jag kommer hem - och jag hatar att komma hem till en tom kyl. Framförallt om jag kommer på kvällen och inte har tid att handla grejer till min älskade frukost. Hemska tanke.
 
Därför är det så bra att det finns varor som faktiskt håller i kylen länge, och det är där ägg kommer in. Ja, ägg är en färskvara, men ägg håller också betydligt längre än vad som brukar anges på förpackningen. Nej, de kanske inte är lika lätta att pochera när de inte längre är färska, men så finns det ju en miljon andra saker att göra med ägg. Världens mest allsidiga produkt!
 
Smör och parmesan håller också väldigt länge i kylen, och med de tre ingredienserna, kan du göra världens godaste äggröra. Krämig och full med smak från osten. En perfekt lunch. Idag hade jag dessutom också turen att hitta en burk med tonfisk i skafferiet, och så hade jag ett svenskt höstäpple med i väskan från Stockholm. Så ja, lunchen blev komplett, på nästan inga råvaror alls!
 

Godaste äggröran
(1 portion)
2-3 ägg (beroende på hunger)
2-3 msk smör
½ dl färskriven parmesan
Chiliflakes/salt/peppar
 
1.
Värm rikligt med smör i en stekpanna.
 
2.
Knäck äggen i en skål, vispa lätt. Smaka av med chiliflakes, salt och peppar
 
3.
Häll ner smeten i pannan (medelvärme) och låt den vara cirka 30 sekunder, rör sedan försiktigt med träslev. Lugna och fina drag hörrni - så blir den krämig.
 
4.
Vänd ner parmesanen och låt den smälta under tiden som du rör. Svårare än så är det inte!

Vegetarisk Poké Bowl med Tofu, Picklad rödlök och Kastanjer

En ny poké bowl till er! Denna gång en vegetarisk variant med stekt tofu istället för fisk. Återigen serverar jag med italienskt svart ris - men ta det ris ni tycker är godast, mina recept är oftast förslag, inte regler! Det här är egentligen ett jag-måste-tömma-kylen-recept, så som ni förstår, kan ni fylla er poké bowl med era egna favoritingredienser - men jag måste säga att mina är den perfekta kombinationen av smak, crunch och färg. Mums!
 
Jordnötssåsen är en av mina favoritsåser, som jag ofta gör när jag vill pimpa min mat med mycket (asiatiska) smaker. Så himla god - och så himla lätt att blanda ihop. 
 
 
Vegetarisk Poké Bowl med Tofu, Picklad rödlök och Kastanjer
(2 portioner)
2 dl okokt svart ris
1 grönsaksbuljongtärning
100 g tofu
1 msk olivolja + 1 tsk soja till stekning
2 dl edamamebönor
½ avokado
1 tsk chiafrön
1 lime
2 dl edamamebönor
1 dl kokta kastanjer
30 g fetaost
1 rödlök
½ dl vitvinsvinäger
1 dl socker
1 ½ vatten
Salt & peppar & paprikapulver
 
Jordnötssås
2 msk jordnötssmör
1 msk soja
1 msk olivolja
1 tsk sesamolja
½ tsk fiskolja
½ lime, saft och cest
1 bit färsk, riven ingefära
Salt & peppar
 
1.
Börja med att snabbpickla rödlöken - den kan dock med fördel göras dagen innan och förvaras i kyl. Koka upp 1-2-3-lagen - det vill säga vitvinsvinäger (eller egentligen ättika, men det hittar jag inte i Milano), socker och vatten. Skala och skiva rödlöken och lägg i en skål eller burk. Toppa med lagen och låt svalna.
 
2.
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen - men tillsätt en grönsakbuljontärning i vattnet för extra smak.
 
3.
Värm upp olivolja i en panna. Krydda tofun med salt, peppar och paprikapulver och dela den i kuber. Stek i olivoljan tills den fått yta. Avsluta med lite soja och låt det steka in i tofun.
 
4.
Koka edamamebönorna i saltat vatten. Skiva avokadon. Smula fetaosten. Dela kastanjerna i större delar.
 
5.
Blanda alla ingredienser till jordnötssåsen. 
 
6.
Lägg upp allt i en skål, toppa avokadon med chiafrön och servera med jordnötssåsen.

Bananglass med swirlat jordnötssmör och ananas stekt i kokosolja

Jag är i Stockholm! Och här är det minusgrader och i helgen väntas snö. Det var nog tur att jag värmde upp mig med denna tropiska frukost innan jag åkte iväg, annars vet jag inte om jag hade överlevt här. Nä, skämt å sido, jag kan absolut uppskatta kyla - nästan så att jag föredrar en massa minusgrader framför en massa plusgrader - det är bara det att kontrasten från Milano till Stockholm var värre än jag hade förväntat mig, då jag igår anlände med en vårjacka till ett svinkallt Stoccolma! 
 
Nåväl. Tropisk frukost var det. Här har jag stekt ananas i kokosolja för extra mycket tropisk känsla. Den varma ananasen mot den galla bananglassen är så himla gott. Nästan som varm gino som serveras med kall glass. Fast frukostvarianten. 
 
 
Bananglass med swirlat jordnötssmör och ananas stekt i kokosolja
(1 portion)
2 frysta bananer
2 msk jordnötssmör
1 skiva färsk ananas
2 tsk kokosolja
1 tsk honung
1 nypa salt
10 hasselnötter
1 tsk bovetekärnor
 
1.
Mixa bananerna i en mixer/blender till de blir glass.
 
2.
Värm kokosolja i en stekpanna. Dela ananasen i större bitar och stek i kokosoljan. Ringla över honung och en nypa salt, och stek tills de är någorlunda mjuka och varma.
 
3.
Lägg upp glassen i en skål, swirla i jordnötssmöret. Toppa med ananas, hasselnötter och bovetekärnor.

RSS 2.0