Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Fikon-chiasylt med lakritspulver

Igår när jag var och handlade gick jag förbi en står låda med en massa färska fikon. Det slutade med att jag köpte med mig nästan ett kilo hem! Jag vet, overkill, men jag kan inte hejda mig när jag ser så fina fikon - älskar dem! Nu uppstod vara dilemmat vad jag skulle göra med dem, men när jag kom hem och såg mitt lakritspulver i skafferiet, fick jag en idé. Fikon + lakrits, borde inte det fungera? I min hjärna skulle den kombinationen bli väldigt god, så jag bestämde mig för att kombinera smakerna i en chiasylt. 
 
Chiasylt är bra, för den är fri från raffinerat socker, och går snabbt att göra. Dessutom kan du bestämma själv vilka frukter eller bär du vill använda, det behöver inte nödvändigtvis vara fikon. Se här till exempel, här har jag gjort en version med färska körsbär. Och här är en med björnbär
 
Kombon blev över förväntan. Riktigt, riktigt god faktiskt. Och imorse fick den agera topping på min bakade havregrynsgröt (äntligen har jag nya glutenfria havregryn i skafferiet - importerade från Stockholm, då jag ännu inte hittat några i Milano)
 
 
Fikon-chiasylt med lakritspulver
(ca 3-4 dl sylt)
500 g fikon
2 msk flytande honung
1 ½ tsk lakritspulver
2 msk chiafrön
 
1.
Dela fikonen i grövre bitar och lägg i kastrull tillsamman med honung och lakritspulver.
 
2.
Låt långsamt koka ihop tills fikonen blir mosiga. Mixa eventuellt fikonen lätt med en stavmixer för att bryta ner skalen.
 
3.
Ta bort från värmen och blanda ner chiafrönen. Låt svalna. Sylten tjocknar när den svalnar och chiafrönen suger upp vätskan.
 
4.
Förvara i lufttät burk i kylen. 
 
5.
Servera gärna till bakad havregrynsgröt, mitt recept hittar du här

Kommentarer
Postat av: Fani

Det lät verkligen galet gott och vilka bilder, wow! :)

Svar: Tack snälla! :)
Louise Laurenius

2016-11-08 @ 12:16:09
URL: http://jetbluejet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0