Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Asiatisk biffsallad med vitkål, salladslök, koriander och rostade mandlar

Som ni vet, delar jag ytterst sällan med mig av recept som innehåller kött här på bloggen. Och det beror inte på att jag är vegetarian eller är emot att äta kött (av bra kvalitet, från bra gårdar, naturligtvis). Det beror helt enkelt på att 1) jag älskar att äta vegetariskt, 2) grönsaker är oftast billigt och av hög kvalitet i Italien och, 3) köttvärlden är lite främmande för mig. Men. Faktum är att jag älskar att äta riktigt bra kött - en av mina favoriträtter är Bistecca Fiorentina - googla det om ni inte vet vad det är. 
 
Men när jag nu väl äter kött - då vill jag att det ska vara så smakfullt som möjligt, och aldrig, aldrig, aldrig mer än medium stekt - hellre mer mot rare. Jag klarar inte av att se en köttbit som har legat i pannan eller på grillen alldeles för länge - det är ju nästan ett brott. Nu vet jag, att vi alla har olika smak - men om ni av någon anledning tycker att köttet i detta inlägg är för rött - då vet ni att det är så jag föredrar det! Okej? #peace
 
Över till denna biffsalladen. Jag tror jag dog och kom till Paradiset när jag åt det här idag. Alltså. Ren skär magi! Marinaden till köttet kommer från Jenny Walldéns bok "Asiatiska smaker". Såsen är däremot ett ihop-plock av allt som är asiatiskt i mitt kök - eller i alla fall vad jag förknippar med asiatiskt. För några år sedan var jag i Vietnam - under en period i mitt liv då jag avskydde koriander - vilket var synd, då ungefär 90% av viatnamesisk mat innehåller just det. Men nu har jag gjort en tvärvändning och vill ha koriander i mycket jag lagar. Tänk att smaklökarna kan ändras så. Jag får nog ta och åka tillbaka till Ho Chi Minh tror jag...
 
 
Asiatisk biffsallad med vitkål, salladslök, koriander och rostade mandlar
(2 portioner)
2 skivor ryggbiff eller entrecôte à 150-200 g
600 g vitkål
1 salladslök
1 näve koriander
1 liten näve saltrostade mandlar/jordnötter
Rödpepparkorn
Lime
 
Marinad till köttet
½ dl soja
1 ½ msk strösocker
1 msk sesamolja
½ päron, skalat och finrivet
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, skalad och finriven
 
Sås
½ dl soja
1 tsk fisksås
1 msk sesamolja
1 msk olivolja
1 tumbit ingefära, skalad och finriven
1 lime, juicen
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfra, skalad och finriven
1 msk färsk koriander, finhackad
1 msk jordnötssmör
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar
 
1.
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt det marinera i minst två timmar (gärna längre). Obs: lämna ute i rumstemperatur (det är a och o för att få till det perfekta köttet).
 
2.
Gör såsen, genom att blanda alla ingredienser. Sätt in i kylen lika länge som köttet marineras så blir den extra god och smakrik. 
 
3.
Hetta upp sesamolja i en panna. Den ska vara riktigt varm så att du får bra stekyta på kötet utan att låta det ligga för länge. Torka av marinaden från köttet och stek snabbt - cirka 45 sekunder till 1 minut på varje sida för att få det rare. Ta direkt av och lägg i folie för att vila i 5-10 minuter. Att låta köttet vila är också superviktigt för att få perfekt kött - skär du upp det direkt rinner all köttsaft ut och köttet blir torrt!
 
4.
Grovhacka vitkålen och skiva salladslöken. Stek dem mjuka i olivolja i en panna. Tillsätt såsen och låt smakerna gå in i kål och lök.
 
5.
Lägg upp kålen på ett fat. Skiva biffen tunt i vinkel och lägg på kålen. Toppa med finhackad koriander, finhackade mandlar eller jordnötter, hela rödpepparkorn och lime. Ät med pinnar för bäst känsla!
 
Buon Appetito!

Kommentarer
Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

så gott

Svar: Ja, det här var magiskt gott!
Louise Laurenius


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0