Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Stekt strömming med potatismos, stekt lök och lingonsylt

Lycka kan uppstå i de mest oanade situationer. Som när man till exempel rotar runt i fiskdisken i affären och plötsligt dyker på sillfiléer. Alltså, färsk sill. Eller strömming. Kan inte direkt svara på vad skillnaden är. Dock kan jag säga att det inte är varje dag man ser det i en italiensk matvarubutik, så det var en självklarhet att de fick följa med hem. 
 
Stekt strömming med potatismos kan ju vara något av det godaste som finns. Tror nästan det är på min topplista över favoriträtter. Det är lätt att göra en glutenfri panering genom att använda t.ex. bovetemjöl och sesamfrön - möjligheterna är många. Och potatismoset måste smaksättas med smör och muskotnöt. Ibland skulle jag bara vilja göra världens största skål med potatismos och sleva i mig. Det är ju  gott!
 
Svensk husmanskost alltså. Slår pasta och pizza alla dagar i veckan. 
 
 
Stekt strömming med potatismos, stekt lök och lingonsylt
(1 portion)
2 sillfiléer
1 näve färsk persilja
2 msk bovetemjöl
1 ägg
3 msk sesamfrön
2 msk skirat smör (ghee)
Salt & peppar
 
2 potatisar
½ msk skirat smör (ghee)
1-2 msk valfri mjölk
1 krm färskriven muskot
 
½ gul lök
½ msk olivolja
2-3 msk vatten
 
1-2 msk lingonsylt
 
1.
Koka upp vatten. Salta. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel (jag föredrar när där är lite bitar i, men vill du ha en helt len puré, så ta stavmixern till hjälp). Rör ner smör och mjölk och smaksätt med riven muskot (ett måste!), salt och peppar.
 
2.
 
Skiva löken i halvmånar. Stek den mjuk i olivolja på låg värme. Tillsätt lite vatten i omgångar för att få den extra mjuk utan att den tar för mycket färg. Ge löken tid för att den ska bli så god som möjligt, minst 25 minuter.
 
3.
Klipp av fenan från sillfiléerna. Finhacka persiljan och lägg på "köttsidan" av en av filéerna. Lägg på den andra sillfilén så att du nu har en dubbelmacka med skinnsidorna ut. Panera i bovetemjöl, sedan ägg, sedan sesamfrön. Glöm inte att salta och peppra ägget för mer smak. Stek på medel-hög värme i rikligt med smör. Vänd när sesamfröna är gyllene.
 
4.
Lägg upp potatismos, strömming och lök på en tallrik. Toppa med lingonsylt och persilja.
 
ENGLISH RECIPE
 
Fried herring with mashed potatoes, fried onion and lingonberry jam
(1 serving)
2 herring fillets
1 handfull fresh parsley
2 tablespoons of buckwheat flour
1 egg
3 tablespoons sesame seeds
2 tablespoons of clarified butter (ghee)
Salt & pepper
 
2 potatoes
½ tablespoon of clarified butter (ghee)
1-2 tablespoons milk
1 pinch grated nutmeg
 
½ yellow onion
½ tablespoon of olive oil
2-3 tablespoons of water
 
1-2 tablespoons lingonberry jam
 
1.
Boil water. Season with salt. Peel the potatoes and cut into smaller pieces. Boil until soft. Drain the water and mash the potato with a fork (I prefer when there are some pieces in the mash, but if you want a smooth purée, sthen use your hand mixer). Stir in butter and milk, and flavor with grated nutmeg (a must!), salt and pepper.
 
2.
Slice the onion. Fry it slowly in olive oil on low heat. Add some water to make it extra soft without taking too much color. Give the onions time to soften, at least 25 minutes.
 
3.
Cut the fins from the herring fillets. Finely chop the parsley and put on the "meat side" of one of the fillets. Add the other herring fillet so that you now have a double stack with the skin sides out. Bread in buckwheat flour, then a beaten egg, then sesame seeds. Do not forget to season the egg with salt and pepper for more flavor. Fry on medium-high heat in plenty of butter. Turn when the sesame seeds are golden.
 
4.
Put mashed potatoes, herring and onion on a plate. Top with lingonberry jam and some parsley.

Aubergine-pizza... eller aubergine-toast. Kalla det vad ni vill!

Mycket här i livet blir bättre när man toppar det med något extra. Det borde heta extra topping på tillvaron istället för extra krydda på tillvaron. Tycker i alla fall jag. Och när vi ändå är inne på ämnet topping (smidig övergång) så kan vi väl prata lite om de här auberginskivorna som jag toppade med ungefär allt jag hittade i kylen?
 
Pizza är ett ypperligt tillfälle att göra av med rester. Toast lika så. Men om man nu inte har tid att vänta på en pizzadeg som ska jäsa, och inte har något bröd hemma - ja, då kan man även toppa ugnsbakad aubergine. Helt klart en värdig utmanare till både pizza och toast. 
 
Mina topping-förslag är ju just det - förslag. Det finns inga regler. Vad skulle du toppa din aubergine med?
 
 
Aubergine-pizza... eller aubergine-toast. Kalla det vad ni vill!
(1 portion)
1 liten aubergine + 3 msk salt
Olivolja
Salt, peppar & paprikapulver
 
½ avocado
Några droppar lime
1 ägg
 
½ liten sötpotatis
Kanel, ingefära, salt och peppar.
20 g pancetta
 
1 msk olivolja
1 näve persillja
2-3 inlagda kronärtskockor
 
½ dl krossade tomater
½ dl vatten
½  vitlöksklyfta
4-5 cocktailtomater
1 tsk olivolja
Fänkålsfrön
 
1.
Dela auberginen i fyra delar på längden. Lägg på en skärbräda och strö över 3-4 matskedar salt (på alla sidor). Låt ligga i minst 30 minuter (gärna längre) så att den betska vätskan försvinner. Skölj sedan av saltet och torka auberginen. Lägg på en plåt, ringla över olivolja, krydda med salt, peppar och paprikapulver.
 
2.
Halvera cocktailtomaterna och ringla över olivolja och fänkålsfrön. Lägg på plåten med auberginen, sätt sedan in på 200 grader C i cirka 30 minuter.
 
Topping 1
Mosa en del av avokadon och smaksätt med lime, salt och peppar. Skiva den andra delen av avokadon. Stek ägget i en panna och stansa ut en cirkel om du vill vara fancy.
 
Topping 2
Koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten. Mixa den till en puré och smaksätt med kanel, ingefära, salt och peppar. Stek pancettan krispig.
 
Topping 3
Mixa olivolja och persilja till en grön olja. Dela kronärtskockshjärtan i mindre bitar.
 
Topping 4
Koka upp krossade tomater med vatten, en hel (halv) vitlök, salt, peppar och chiliflakes. Reducera ner till häften så att tomatsåsen blir extra krämig.
 
3.
Ta ut auberginen från ugnen och toppa var och en med ovanstående. Enjoy!
 
 
ENGLISH RECIPE
 
Eggplant pizza slices... or eggplant toast. Call it what you want!
(1 serving)
1 small eggplant + 3 tablespoons salt
Olive oil
Salt, pepper & smoked paprika powder
 
½ avocado
1 egg
 
½ small sweet potato
Cinnamon, ginger, salt and pepper.
20 g pancetta
 
1 tablespoon of olive oil
1 handfull parsley
2-3 pickled artichokes
 
½ dl crushed tomatoes
½ dl water
½ garlic clove
4-5 cocktail tomatoes
1 teaspoon of olive oil
Fennel seeds


1.

Cut the eggplant ilenghtwise nto four parts. Put the slices on cutting board and sprinkle over 3-4 tablespoons of salt (on all sides). Leave for at least 30 minutes (preferably longer) or until the liquid is evaporated. Then, rinse off the salt and wipe the eggplant dry. Put on a oven tray, drizzle with olive oil, season with salt, pepper and smoked paprika.


2.

Half the cocktail tomatoes and drizzle with olive oil and fennel seeds. Place on the tray with the eggplant. Bake at 200 degrees C for about 30 minutes.


Topping 1

Mash a half of the avocado and flavor with lime, salt and pepper. Slice the other part of the avocad. Fry the egg in a pan and cut out a circle if you want to be fancy.


Topping 2

Boil the sweet potato in salted water. Mix into a purée and flavor with cinnamon, ginger, salt and pepper. Fry the pancetta crispy.


Topping 3

Mix olive oil and parsley into a green oil. Cut the artichoke hearts into smaller pieces.


Topping 4

Boil crushed tomatoes with water, a whole (half) garlic clove, salt, pepper and chiliflakes. Reduce until the tomato sauce becomes extra creamy.


3.

Remove the eggplant from the oven and top each piece with the above toppings. Enjoy!


Sallad: version bättre!

Här kommer ett snabbt tips på vad ni kan stoppa i er sallad för att göra den roligare - och betydligt godare - än den slentrianmässiga versionen isberg-gurka-och-tomat.
 
Skiva fänkål tunt.
Rosta pumpa i ugnen med salt, peppar, malen ingefär och muskotnöt.
Koka tunt skivade polabetor och smaksätt med flingsalt.
Stek pancetta krispigt.
Semi-fritera bladen från betorna i fettet som blir kvar från pancettan.
Grilla purjolök på så hög värme att de blir närmast svarta på ytan.
Toppa det hela med några ansjovisar för att det är gött!
 
 
ENGLISH RECIPE
 
How to make a tasty salad:
 
Thinly slice some fennel.
Oven roast pumpkin with salt, pepper, grated ginger and nutmeg.
Quickly boil thinly sliced beets and flavor with sea salt.
Fry pancetta in its own fat until crispy.
Semi-fry the beet greens in the fat remaining from the pancetta.
Fry leeks on high heat until charred. 
Top the salad with some anchovies.

Ugnsbakad lax med blomkålspuré med porcini och persiljeolja

Brukar ni använda torkad svamp? Innan jag flyttade ner till Italien ska jag erkänna att jag nog aldrig lagat en enda rätt med det. Jag förstod liksom inte grejen. Men första gången jag smakade en risotto med torkad porcini (Karl-Johan svamp) var jag såld. Herre Jesus vad gott!
 
Det finns många fördelar med torkad porcini. Dels behöver du väldigt lite för att få mycket smak. Dels innebär torkad svamp att du kan äta svamp även utanför säsong. Och sist men inte minst - när du blötlägger torkad svamp för att få den att mjukna, tar vattnet så ofattbart mycket smak = världens bästa buljong.
 
Idag använde jag min svampbuljong till att koka min blomkål i, och vips så hade min blomkålspuré nått oanade höjder. Jag stekte såklart även svampen och vände ner, och så mixade jag ihop olivolja och persilja till en härlig grön olja, som jag sedan swirlade ner i purén. Världsgott! Och så enkelt att göra. Tänk bara på att du behöver blötlägga svampen några timmar, men när det är gjort är maten klar på 20 minuter!
 
 
Ugnsbakad lax med blomkålspuré med porcini och persiljeolja
(1 portion)
1 bit lax à 130-150 g
150 g blomkål
10 g torkad porcini (Karl-Johan svamp) + 3 dl vatten
1 msk skirat smör (ghee)
1 näve bladpersilja
1 msk olivolja
½ citron, saften
Salt/peppar/paprikapulver
 
Några bitar ugnsbakad pumpa (om du skulle ha rester...)
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Krydda laxfilen runt om med salt, peppar och paprikapulver. Ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
 
2.
Den torkade porcinin måste ligga i blöt i minst 2 timmar för att mjukna. Häll av porcinivattnet i en kastrull och addera ytterligare vatten så att det räcker för att koka blomkålen. Koka upp med lite salt. Skär blomkålen i mindre buketter och koka mjuk. Häll av vattnet. Mixa blomkålen med en stavmixer. Blanda ner ghee och smaksätt med lite citronsaft, salt och peppar.
 
3.
Stek porcinin i lite olja i en stekpanna och vänd ner i blomkålspurén. 
 
4.
Mixa bladpersilja med olivolja, lite citronsaft, salt och peppar till en grön olja.
 
5.
Lägg upp blomkålspurén på en tallrik. Swirla ner persiljeoljan och toppa med laxen - och eventuellt lite pumpa om du har några rester hemma (kan absolut uteslutas).
 
Buon Appetito!
 
ENGLISH RECIPE
 
Baked salmon, cauliflower puree with porcini mushrooms & parsley oil
(1 serving)
1 fillet of salmon à 130-150 g
150 g of cauliflower
10 g dried porcini mushrooms + 300 ml water
1 tablespoon clarified butter (ghee)
1 handful of parsley
1 tablespoon olive oil
½ lemon, the juice
Salt/pepper/smoked paprika
 
Oven baked pumpkin (if you would have any left overs...)
 
1.
Preheat the oven to 175 degrees C (350 degrees F). Season the salmon fillet with salt, pepper and smoked paprika powder. Drizzle with some olive oil and place it on a tray in oven for about 15 minutes.
 
2.
The dried porcini mushrooms must soak in water for at least 2 hours to soften. Pour the porcini water in a saucepan and add additional water, enough to boil the cauliflower. Bring to the boil with a pinch of salt. Cut the cauliflower into small florets and boil until soft. Drain. Mix the cauliflower with a hand mixer. Add the ghee and season with some lemon juice, salt and pepper.
 
3.
Fry the porcini mushrooms in some olive and then fold into the cauliflower puree.
 
4.
Mix parsley with olive oil, some lemon juice, salt and pepper to form a green oil.
 
5.
Pour the cauliflower puree on a plate. Swirl the parsley oil into the puree and top with the salmon - and possibly some oven roasted pumpkin if you have any leftovers at home (this can absolutely be excluded).
 
Buon Appetito!

Chiapudding med jordgubbs-nicecream, färska jordgubbar och kokosflakes

Efter vad som känns som två månader med konstant bra väder i Milano, har nu regnet kommit även till oss. Det gör mig inte så mycket, eftersom det inte verkar stanna långvarigt - och det är faktiskt mysigt att lyssna till regnet som öser ner utanför fönstret. Dessutom doftar det som (svenskt) sommarregn, och det är extra härligt tycker jag!
 
Men. För att ändå känna av sommaren och värmen, gjorde jag idag en frukost, som verkligen andas sommar - den består nämligen till största delen av jordgubbar, och det finns väl inget som andas sommar så mycket som dessa röda bär? Jordgubbsglassen gjorde jag av en liten fryst banan och frysta jordgubbar, som jag mixade med malen kardemumma. Svårare än så är det inte att göra egen glass. 
 
 
Chiapudding med jordgubbs-nicecream, färska jordgubbar och kokosflakes
(1 portion)
1 liten fryst banan
50 g frysta jordgubbar
1 krm malen kardemumma
1 ½ dl chiapudding
1-2 jordgubbar
Kokosflakes
Helt bovete
 
1.
Mixa banan, frysta jordgubbar och kardemumma till en glass i en mixer.
 
2.
Lägg upp chiapuddingen i ett glas/skål
 
(Jag gör min chiapudding på hälften kokosmjölk, hälften mandelmjölk, och använder doseringen 1 ½ msk chiafrön per 1 dl vätska - jag gör alltid mycket som jag låter stå i kylen).
 
3.
Toppa med jordgubbsglassen, färska jordgubbar, rostade kokosflakes och hela bovetekärnor.
 
ENGLISH RECIPE
 
Chiapudding with strawberry nice cream, fresh strawberries and coconut flakes
(1 serving)
1 small frozen banana
50 g of frozen strawberries
1 pinch ground cardamom
1 ½ dl chia pudding
1-2 strawberries
Coconut flakes
Whole buckwheat groats
 
1.
Blend the banana, the frozen strawberries and some cardamom in a blender to form an ice cream.
 
2.
Put the chia pudding in a glass/bowl.
 
(I do my chia pudding with half coconut milk, half almond milk, and use the dosage 1 ½ tablespoons chia seeds per 1 dl liquid - I always prep a lot of chia pudding, which I keep in the fridge).
 
3.
Top with strawberry ice cream, fresh strawberries, toasted coconut flakes and the buckwheat groats.
 
Watch my measurement converter here

Purjolök- och linssallad med smörstekt torsk och pancetta

Idag blev det en rätt med en massa favoritingredienser - torsk, purjolök och pancetta...
 
Jag älskar att steka purjolök länge och sedan tillsätta syra i form av vitt vin (eller vitvinsvinäger i mitt fall, då mitt kök ekade tomt på vinflaskor). Det ger en massa arom, och dessutom passar smaken som det vita vinet ger, utmärkt till vit fisk. En annan sak som passar perfekt till vit fisk är pancetta - eller bacon om det är lättare att hitta hemma i Sverige. Sältan till den smörstekta fisken är toppen!
 
Det här är ett lyxigt vardagsrecept som du snabbt kan slänga ihop på mindre än en halvtimme. Jag använde förkokta linser, vilket förkortade tillagningstiden - det är helt okej att ta genvägar för att underlätta vardagen!
 
 
Purjolök- och linssallad med smörstekt torsk och pancetta
(2 portioner)
1 bitar torskrygg à ca 125 g
5 dl vatten + ½ dl salt
80 g pancetta i kuber
1 purjolök
1 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 dl kokta belugalinser
50 g bladspenat
Olivolja och skirat smör till stekning
Salt & peppar
 
1.
Blanda ut vatten med salt till en 10%-ig saltlag och lägg ner torskryggen så att den får rimma i minst 30 minuter. 
 
2.
Under tiden steker du pancettan krispig i en stekpanna.
 
3.
Ta ur pancettan och värm upp lite olivolja i samma panna. Skiva purjolöken och stek den på medelvärme i några minuter. Häll därefter på vitvinsvinägern (funkar självklart med vitt vin, men jag hade inget hemma) och vatten. Låt puttra på svag värme, i cirka 15 minuter, tills vattnet avdunstrat. 
 
4.
Häll purjolöken i en bunke och blanda med belugalinser och bladspenat.
 
5.
Ta upp torsken från lagen, och torka med hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Värm upp skirat smör och olja i en panna och stek torsken på medelhög värme medan du öser ovansidan med smör. Vänd och stek båda sidor gyllene.
 
6.
Lägg upp salladen på två tallrikar. Toppa med torksen och avsluta med pancettan.
 
Buon Appetito!

Jag har köpt en spiralizer (och mitt liv är förändrat för alltid)

Jag har ju länge lagat mat med zucchininudlar - men jag har alltid gjort dem med hjälp av en osthyvel och en kniv, vilket har fungerat mer än väl. Men. Nu har jag äntligen tagit tag i att köpa en riktig grönsakssvarv, och jag måste säga att mitt liv är som förändrat. Jag känner nu att jag vill svarva allt som går att svarva. Sötpotatis. Rödbetor. Äpple... Det är ju så mycket roligare att äta dessa grönsaksnudlar, när de faktiskt ser ut som nudlar...
 
Min första rätt blev zucchininudlar i en krämig avokadosås med grillad kyckling. Supergott. Superenkelt. Supernyttigt. Har ni några idéer på vad jag kan svarva? Några bra recept jag kan inspireras av? 
 
 
Zucchininudlar i krämig avokadosås och grillad kyckling
(1 portion)
1 zucchini
1 liten avokado
1 näve färsk bladpersilja
1 liten vitlöksklyfta
Några droppar citronsaft
Några droppar Tabasco
1 kycklingfilé
1 citron
1 msk olivolja till stekning
3-4 cocktailtomater
Solroskärnor.
Salt, peppar & paprikapulver
 
1.
Svarva hela zucchinin och lägg i en bunke. Koka upp vatten och häll över zucchinin. Låt stå i 2 minuter, häll sedan av vattnet.
 
2.
Mixa avokado, persilja, vitlök, citronsaft, Tabasco, salt, peppar och paprikapulver till en len sås. Häll över zucchininudlarna.
 
3.
Banka ut kycklingfilén så att den blir något tunnare. Värm upp olivolja med skivad citron i en panna. Krydda kycklingfilén med salt och peppar och stek på medelhög värme till sen är genomstekt (alternativt, lägg på grillen).
 
4.
Ta upp kycklingen ur stekpannan och värm snabbt på zucchininudlarna och avokadosåsen. Vänd ner halverade cocktailtomater. Lägg upp i en djup tallrik, toppa med kycklingen som du skivat i mindre delar och avsluta med citron och solrosfrön.
 
Buon Appetito!

Pimpad fylld avokado - perfekt till frukost eller brunch

Det här förklarar min kärlek till frukost rätt bra: i natt kom jag hem från en utekväll klockan fem på morgonen, helt slut efter att ha dansat i timmar (man är ju inte 20 längre...). Men trots denna trötthet, satte jag alarmet på ringning klockan nio - jag ville ju inte missa dagens första mål. Haha. Alltså, ibland borde jag nog prioritera sömn framför mat, men det rimmar inte med att ha frukost som favoritmål på dagen.
 
Det som gjorde mig extra exalterad att vakna idag, var att jag hade planer på att gå ifrån min vanliga, lite sötare frukost, för att istället fokusera på avokado. Och finns avokado med i bilden, då är det ju lätt att bli exalterad. Framförallt när den är pimpad med en massa frön och fylld med tahini och chiapudding. Så jäkla smarrigt alltså. Den lite sträva, beska tahinin smakar utmärkt till avokadons krämighet - ett hett tips!
 
Och så är det ju en lika stor fröjd för ögat.
 
 
Pimpad fylld avokado
(1 portion)
1 avokado
Några droppar limejuice
1 tsk skalade sesamfrön
1 tsk sesamfrön med skal
1 tsk chiafrön
1 msk solroskärnor
1 msk helt bovete
1 krm chiliflakes
2 nypor flingsalt
 
2-3 msk chiapudding
2 msk tahini + 1 msk kokosmjölk
 
1.
Dela avokadon, ta bort kärnan och ringla limejuice över ytan (dels för att hindra att avokadon mörknar, dels för att fröna ska fastna lättare).
 
2.
Blanda alla frön i en skål och sprid sedan ut på en platt yta. Press avokadon (snittytan ner) i fröna så att de fastnar.
 
3.
Blanda tahini med kokosmjölk till en krämig smet, fyll ena avokadohålet med den. Fyll det andra avokadohålet med chiapudding. Dessa fyllningar är ju bara förslag - man skulle också kunna göra en sötare variant fylld med t.ex. jordnötssmör, eller färsk frukt, och så pimpa den med kakaonibs och nötter. Nu när jag tänker på det, låter det magiskt - får själv testa vid ett tillfälle.
 
Länge leve avokado! Nu drar jag till Turin. Ciao!

Crazy burger time!

Vad gör man när man har frittata över och vill använda upp övriga ingredienser som finns i kylen? Man bestämmer sig för att bygga på höjden och göra en något okonventionell hamburgare. Utan bröd, köttpuck och ost, men full med smaker, texturer och färger. Detta är vad som händer när jag är kreativ med det jag har hemma... ibland fail, ibland fantastiskt.
 
Mina "bröd" består av dubbelpanerade aubergineskivor - jag panerade dem först i Maizena, sen ägg, sen i finmalet majsmjöl - sedan stekte jag dem i rikligt med olja tills de blev gyllene på båda sidor. Även mina avocado fries är dubbelpanerade i Maizena, ägg och sesamfrön, sedan bakade i ugn. Fullt recept på det hittar ni här.
 
Parmaskinkan bakade jag tillsammans med avokadon i ugnen, tills de blivit krispiga. Och ketchupen slängde jag ihop av allt rött jag kunde hitta här hemma (soltorkade tomater, tomatpuré, passerade tomater, chili, Tabasco, paprikapulver...)
 
Något mer detaljerat recept än så blir det inte idag. Det här är mer tänkt som inspo. Det går ju att göra hamburgare på en massa olika, roliga sätt. Bara fantasin sätter gränser...
 
 

Frittata med gurkmeja, lök och sparris

Nu vet jag att helgen väntar runt hörnet, men jag vill ändå dela med mig av ett perfekt vardagsrecept - nämligen på frittata. Det har kommit att bli en av mina favoriträtter att förbereda, för även vi som matbloggar blir trötta på att stå i köket, och då är det optimalt att ha en frittata i kylen som bara behöver skäras upp - den är nämligen lika god att äta kall (kanske till och med godare) som varm. 
 
I det här receptet gjorde jag bara en "liten" frittata på fem ägg, vilket passar bra till två personer. Men om jag skulle vilja göra livet enklare för mig själv, skulle jag lägga till några ägg, och göra frittatan betydligt större på en och samma gång, så är hela veckans #mealprep klar. Hur bra?
 
Denna gång hade jag sparris hemma som jag toppade min frittata med för att göra den snyggare, matigare och godare. En annan idé är att lägga i broccoli i frittatan - det hittar ni ett recept på här. Gemensamt för både sparrisfrittatan och broccolifrittatan är att jag har gurkmeja i smeten. Inget måste, men det tar resultatet till nya höjder.
 
Trevlig helg kompisar!
 
 
Frittata med gurkmeja, lök och sparris
(1 frittata, 2 portioner)
5 ägg
2 tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
1 tsk bakpulver
Salt & peppar
1 tsk olivolja
½ gul lök
5-6 sparrisar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en rektangulär form, ca 10x25 cm.
 
2.
Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med gurkmeja, paprikapulver, bakpulver, salt och peppar.
 
3.
 
Skär löken i båtar och stek mjuk i olivolja. Vänd ner i äggen, och häll sedan ner i formen.
 
4.
Toppa med sparrisen (ta bort den träiga delen längst ner).
 
5.
Baka i ugnen tills äggen stelnat, cirka 25-30 minuter.
 
Servera med vad du vill! I mitt fall guacamole och morötter - det behöver inte vara fancy för att vara gott och mättande!

Gluten- och laktosfria tunnbröd goes some kind of burrito

Jag tränade med Fabrizio, min PT, i tisdags och han berättade allt han hade ätit under påskledigheten. Det är befriande att höra att även världens mest vältränade person går från reglerna lite då och då - då känns det mer befogat att även jag gör det (betydligt oftare än han). En sak som Fabrizio hade ätit var en burrito - inte direkt typisk italiensk påskmat, men ett ypperligt sätt att rulla in alla rester från helgen. Han tyckte jag skulle göra en burrito och lägga ut på bloggen, och eftersom hans ord är min lag (well...) så kommer den här. Min version av burrito vill säga. 
 
Bröden gjorde jag glutenfria och band ihop med ett chiaägg (1 msk chiafrön utblandat med 3 msk vatten), och så öste jag i en massa brödkryddor. Jag älskar brödkryddor - bästa blandningen av fänkål, anis och kummin som ger mycket smak till alla möjliga sorters bröd.
 
Min burrito - eller tunnbrödsrulle, kalla det vad ni vill - fyllde jag med vad som fanns i kylen. Ni vet hur det funkar. Lite grillad kyckling, lite guacamole, lite grönsaker och lite äggröra. You do you - bestäm själv, med andra ord.
 
 
Gluten- och laktosfria tunnbröd goes burrito
(3 bröd)
1 msk chiafrön
3 msk vatten
1 msk kokosolja
1 msk bovetemjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk majsmjöl
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor
1 nypa salt
¼ dl valfri mjölk (mandel/havre/kokos)
 
1.
Blanda chiafröna med vattnet. Låt stå fem minuter.
 
2.
Smält kokosoljan.
 
3.
Blanda alla torra ingredienser.
 
4.
Rör ner honung, mjölk och chiafröna i de torra ingredienserna. Blanda ihop till en deg och låt stå och svälla i cirka 5 minuter.
 
5.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
6.
Pensla två bakplåtspapper med olivolja eller smält kokosolja. Dela degen i tre delar och kavla ut dem, en i taget, mellan de inoljade papperna.
 
7.
Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Håll koll så att kanterna inte blir brända - det innebär oftast också att de blir mer knäckebröd än tunnbröd. Låt svalna på galler.

Nicecream med gurkmeja och kardemummastekta plommon

Någon i mitt Instagramflöde publicerade igår en frukostbild på krämig polenta med ugnsrostade plommon, och jag kände direkt att det där ska jag göra en version av. Nu hade jag ingen polenta hemma, vilket ju gör det ytterst svårt att laga just den där rätten. Men man kan ju alltid böja på reglerna litegrann. Frysta bananer hade jag liggandes i frysen, så de fick istället agera bas till plommonen, i form av en #nicecream som jag smaksatte med gurkmeja. 
 
Plommonen ville jag bara värma upp, så jag delade dem och stekte dem i en torra panna tillsammans med kardemumma. Vill man dock vara extra fancy, så är det ju inte helt fel att steka dem i kokosolja med lite honung. Alltså mums! De varma plommonen tillsammans med den kalla bananglassen är magi i munnen.
 
 
Nicecream med gurkmeja och kardemummastekta plommon
(1 portion)
2 frysta bananer
2 tsk gurkmeja
2 msk blötlagda gojibär
1 plommon
1 krm malen kardemumma
10 pistagenötter
 
1.
Mixa de frysta bananerna tillsammans med gurkmejan tills det blir en glassliknande smet. Vänd ner de blötlagda gojibären och häll upp i en skål.
 
2.
Dela plommonet i fyra delar och stek i en stekpanna tillsammans med kardemumma, så att alla sidor får färg. Här kan du naturligtvis lägga till honung eller kokosolja, men jag stekta mina i en torr panna, och det funkade det med.
 
3.
Toppa bananglassen med plommonen och avsluta med hackade pistagenötter.

Stekta peperoni "friggitelli" med ugnsbakad lax och knaperstekt prosciutto crudo

Sent i torsdagskväll när mina kompisar hade anlänt till Milano gick vi till min kvarterskrog Tasca för att starta påskledigheten med ett glas vin och tapas. Eller, okej, jag hade redan ätit, men Johanna och Nathalie mumsade på allt ifrån vitlöksfrästa gambas till stekta peperoni. Just peperonin blev jag så sjukt sugen på att göra själv, så häromdagen när jag dök på en hel låda med söta, gröna peperoni i affären, ja då fick de helt enkelt följa med hem. 
 
I Italien kallas denna typ av peperoni för friggitelli och det säger mycket om hur man vanligen tillagar dem. Friggere betyder nämligen att steka, och det är precis vad man gör - steker dem i olivolja i en panna tillsammans med lite vitlök. Det är superenkelt att göra, och går snabbt dessutom - och den färdiga produkten passar utmärkt som tillbehör till fisk eller kött (jag kunde inte välja, så jag tog både och). Självklart går de också att äta precis som de är, på ett tapasbord tillsammans med en massa annat gott. Välj själv ambitionsnivå. 
 
 
Stekta peperoni "friggitelli" med ugnsbakad lax och knaperstekt prosciutto crudo
(1 portion)
6-8 söta gröna peperoni
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
Salt & peppar
 
1 laxfilé, 120-140 gram
1 tsk olivolja
Salt, peppar, paprikapulver
2 skivor prosciutto crudo (Parmaskinka)
Blötlagda gojibär
Sesamfrön
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Krydda laxfilén med salt, peppar och paprikapulver och ringla över olivolja. Gnid in allt ordentligt. Lägg även skinkan på plåten och sätt in i ugnen. Baka i 15-20 minuter - till laxen är klar och skinkan krispig.
 
2.
Värm under tiden upp olivolja och en hel vitlök i en stekpanna. Skölj peperonin och toka av. Stek sedan några minuter på relativt hög värme i vitlöksoljan. Sänk sedan värmen, häll på vattnet och täck med lock. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll av överflödigt vatten och salta.
 
3.
Servera peperonin med lax och parmaskinka. Toppa med sesamfrön och gojibär som legat i blöt i minst några timmar (går naturligtvs att utesluta, men det är kul med en färgklick och extra textur).
 
Buon Appetito!

Broccolisallad med ungsrostad pumpa, rädisor, ägg och tahinikräm

Okej, hur många ägg har ni ätit i påsk? Personligen är svaret: noll! Det har liksom inte varit någon fokus alls på påskmat i helgen. Med besöket av Johanna och Nathalie, har fokus legat på att äta så mycket god, italiensk mat, som möjligt - och det har vi verkligen lyckats med. Jag tror helgens matpris går till lammet jag åt på Cantina Piemontese i fredags, det bara ramlade av benet, och smälte i munnen. Magiskt. Kommer ni till Milano, är det en restaurang jag verkligen rekommenderar - interiören är lika fantasisk som maten.
 
Men. För att kompensera för alla uteblivna påskägg, toppade jag idag min broccolisallad med just ett ägg. Mest för att göra salladen lite mer mättande och proteinrik, men också för att... well, ägg är gott! Det här är egentligen bara ett ihopplock av ingredienser som låg i kylen och behövdes användas upp - men det är också ett bevis på att en sallad inte behöver bestå av isbergssallad, tomat och gurka. Gå utanför boxen, så lovar jag att ni kommer njuta ännu mer av maten!
 
 
Broccolisallad med ungsrostad pumpa, rädisor, ägg och tahinikräm
(1 portion)
300 g broccoli
1 l vatten + 1 buljongtärning
1 ägg
3 rädisor
100 g ugnsrostad pumpa
Salt, peppar & chiliflakes
 
2 msk tahini
1 msk olivolja
Några droppar Tabasco
Några droppar sesamolja
Några droppar citronsaft
Salt & peppar
 
1.
Koka upp vatten med buljongtärningen. Skär broccolin i mindre buketter och koka mjuka i buljongen. 
 
2.
Koka ägget till önskad hårdhet
 
3.
Skiva rädisorna. Dela den ugnsrostade pumpan.
 
4.
Blanda ihop alla ingredienser till tahinikrämen.
 
5.
Lägg broccolin på en tallrik. Krydda med salt och chiliflakes. Toppa med skivat ägg, rädisor och pumpa. Peppra. Avsluta med att klicka ut tahinikrämen.

3 x smoothiebowl

I fyra dagar har jag haft två av mina allra bästa vänner på besök i Milano - och staden har visat sig från sin bästa sida! Vi har varit på utflykt i Varenna vid Comosjön, vi har samtalat om stort och smått, vi har haft födelsedagsmiddag tillsammans med fler fantastiska vänner, vi har dansat och sjungit till småtimmarna, vi har hängt i parkerna, vi har tagit långa promenader - och ännu längre luncher och middagar - och så har vi skrattat mycket. Vilken underbar påsk!
 
Och så har vi gjort en sak till: startat varje morgon på min balkong med äppelcidervinägershots, citronte och smoothiebowls med avokado och chiafrön. Världens hälsokur här på morgonen (vilket behövdes, för sedan fyllde vi på med pasta, prosecco och glass resten av dagen). Jag har ju alltid älskat frukost lite mer än vad som kanske är normalt - men att få njuta av den tillsammans med vänner under en klarblå himmel, det tar priset! 
 
Tack Nathalie och Johanna för besöket. Ni är fantastiska. Jag ser redan fram emot nästa gång vi ses!
 
 
Banan- och avokadosmoothie med chiapudding, bär och nötter
(3 portioner)
2 bananer
1 avokado
1 dl kokosmjölk
1 dl osötad mandelmjölk
3 msk chiafrön
4-5 jordgubbar
1 näve kokoschips
Valfria nötter, torkad frukt & kakaonibs
 
1.
Skala bananerna och lägg i frysen över natten. Blanda kokosmjölk med mandelmjölk och chiafrön. Rör om och ställ i kylen över natten.
 
2.
Mixa de frysta bananerna med avokadon, fördela i 3 skålar.
 
3.
Toppa med chiapuddingen, skivade jordgubbar, torr-rostade kokoschips och valfria nötter och torkad frukt.

Hemmagjorda fiskbullar med auberginekräm och pumpasallad

Häromdagen lade mina kompisar på Chef in Camicia ut en receptvideo på fiskbullar på deras Instagram, och jag blev genast inspirerad av att göra min egen version. Jag har väldigt svårt för att följa ett recept till punkt och pricka, men hämtar gärna inspiration från alla möjliga håll för att sedan göra om receptet så det passar mina smaker. Chef in Camicia friterade t.ex. sina fiskbullar - säkert jättegott - men jag föredrar att ugnsbaka mina. Och så smaksatte jag dem med fänkålsfrön, min nya obsession. Och en sak till - för att göra dem glutenfria, gjorde jag ett eget ströbröd av sesamfrön och solroskärnor.
 
När det kommer till fisken till fiskbullarna, så kan den naturligtvis varieras i en evighet. Jag hade en bit torskrygg hemma, men det är ju egentligen lite slöseri att köpa det. Fisken ska ju malas ner, så vanlig torskfilé duger gott och väl. Ta det som finns hemma - det gjorde jag!
 
Till mina fiskbullar gjorde jag en auberginekräm, lite liknande baba ganoush. Problemet är bara att jag bestämde mig för att blanda ner gurkmeja i slutet. Jättegod smak, men resultatet såg ut som en puré man inte vill äta... Haha. Därför är den inte så synlig på bilderna, utan gömmer sig under fiskbullarna. Färgen hemsk, smaken superb dock!
 
 
Hemmagjorda fiskbullar med auberginekräm och pumpasallad
(2 portioner)
150 g torskfilé
125 g räkor
½ ägg
½ dl sesamfrön
½ dl solroskärnor
½ citron, skalet
1 msk fänkålsfrön
1 tsk Sriracha-sås
Salt, peppar & paprikapulver
 
1 medelstor aubergine
½ dl salt
2 msk tahini
2 msk olivolja
Sesamolja, några droppar
½  msk gurkmeja
Salt & peppar
 
400 g ugnsrostad pumpa (gör så här)
1 stor näve ruccola
2 msk granatäppelkärnor
1-2 msk rostade pumpakärnor
 
1.
Börja med att skölja auberginen och dela den i mindre kuber. Lägg i en bunke och häll på allt salt. Låt stå i minst 30 minuter, så att den avger sin betska vätska. Häll sedan av vätskan och skölj bort saltet genom en sil. Torka torr i handduk.
 
2.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
3.
Mixa sesamfrön och solroskärnor till ett ströbröd i en mixer. Häll i en skål.
 
4.
Dela torsk och räkor i mindre bitar. Lägg sedan i mixern och mixa till en fin smet - men övermixa inte. Häll över i en bunke och tillsätt hälften av ditt "ströbröd" tillsammans med det halva ägget, fänkålsfrön, rivet citronskal, Sriracha och kryddor. Blanda ihop till en smet. Rulla bollar (i golfbollstorlek) och rulla dem i övrigt ströbröd innan du lägger dem på en plåt. Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter. Vänd bollarna efter halva tiden.
 
5.
Under tiden som fiskbullarna är i ugnen, värmer du upp hälften av olivoljan i en panna och steker auberginen mjuk över låg till medel värme. Låt det ta tid, minst 20 minuter. Häll över i en bunke och tillsätt tahini, olivolja, sesamolja, och kryddor. Mixa till en slät kräm.
 
6.
Lägg upp ruccola, pumpa, pumpafrön och granatäppelkärnor på en tallrik. Bred på auberginekrämen på tallriken och toppa med fiskbullarna. Avsluta med att pressa över lite citron över fiskbullarna.
 
Buon Appetito!

Ugnsbakad lax med avocado fries, broccolipuré och pocherat ägg

Jag har uppfunnit världens bästa avocado fries! Det är sant. Världens godaste. Och nej, jag tar inte åt mig äran att ha uppfunnit grejen med att göra fries av avokado - men att göra dem glutenfria, crunch-iga, fulla av smak och täckta med sesamfrön - den äran får ni faktiskt ge mig...
 
Egentligen hade jag bara velat äta en massa avocado fires till lunch, men det kändes samtidigt lite torftigt, så de fick istället agera tillbehör till min ugnsbakade lax, broccolipuré (med tahini!) och pocherade ägg. Vilken pang-lunch alltså! Tänk vad bra några enkla ingredienser kan fungera tillsammans, om man bara lägger ner lite kärlek i matlagningen. 
 
 
Ugnsbakad lax med avocado fries, broccolipuré och pocherat ägg
(2 portioner)
2 laxfiléer à 125-150 g
2 tsk olivolja
Salt, peppar & paprikapulver
 
1 avokado (mogen, men fast)
3 msk Maizenamjöl
1 ägg
4 msk sesamfrön
Salt, peppar & paprikapulver
 
1 broccolihuvud, ca 500 g
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tahini
Några droppar var av citronsaft, sesamolja & Tabasco
Salt & peppar
 
2 ägg, rumstempererade
Vatten + riktligt med salt
2-4 msk pistagepesto
 
1.
Börja med din avocado fries. Sätt ugnen på 200 grader. Häll Maizena på en tallrik, ett uppvispat ägg på en annan tallrik, och avslutningsvis sesamfrön på en tredje tallrik. Krydda Maizena och ägg med salt, peppar och paprikapulver. Dela avokadon och ta bort skal och kärna. Dela sedan varje halva i 4-6 fries. Vänd dem först i Maizena, sedan i ägg och sist i sesamfrön och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn i cirka 15 minuter, tills sesamfröna blivit gyllene - vänd efter halva tiden. 
 
Maizenan är viktig här. Det är framförallt den som gör slutresultatet krispigt - nästan overkligt för att vara en avokado.
 
2.
Sänk värmen till 175 grader. Krydda laxfiléerna med salt, peppar och paprikapulver. Ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen och baka i 15-20 minuter.
 
3.
Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Dela broccolin i mindre buketter och koka mjuk i buljongen. Häll av vattnet och mixa broccolin slät med en stavmixer. Vänd ner tahini, citronsaft, sesamolja och Tabasco. Smaka av med salt och peppar. 
 
4.
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta rikligt. Knäck äggen i varsin skål. Sänk temperaturen på vattnet så att det bara precis sjuder. Häll ner äggen och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp med en hålslev och lägg i kallt vatten för att stoppa tillagningen.
 
5.
Lägg upp broccolipuré, pistagepesto (jag hade rester - du kan strunta i det om du vill), lax, pocherat ägg och avocado fries på en tallrik. Dekorera med granatäppelkärnor och ett blad persilja.
 
Buon Appetito!

Ljummen sallad med ugnsbakad pumpa, avokado och tahinisås

Ibland frågar jag mig själv varför jag inte köper vissa ingredienser oftare. Som pumpa till exempel. Det är faktiskt sällan jag spontanköper en pumpa, men när jag väl gör det, inser jag hur gott det är. Varje gång. Och en pumpa kan ju användas till så många saker. Soppa. Pumpapaj. Puré. Ugnsrostad... Idag fick den agera utfyllnad i min ljumna sallad, tillsammans med dess pumpakärnor som jag saltrostade i ugnen tills de blev sådär superkrispiga. Mums! 
 
Det krävs så lite för att något ska bli så gott! Avsluta med att ringla över en tahinisås över din sallad, och jag lovar att du kommer njuta av varje tugga. 
 
 
Ljummen sallad med ugnsbakad pumpa, avokado och tahinisås
(1 portion)
400 g pumpa + kärnor
1 msk olivolja
Malen ingefära/kanel/muskotnöt
Salt & peppar 
 
150 g isbergssallad
2 tsk fänkålsfrön
1 tsk olivolja
Örtsalt
 
2 msk tahini
1 msk olivolja
Några droppar var av sesamolja, Tabasco & Worcestershiresås
Salt & peppar
 
½ avokado
2-3 tomater
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Gröp ur kärnorna från pumpan och spara tills senare. Dela pumpan i 2 cm tjocka skivor (du behöver inte skala den om skalet inte är så grovt - det blir mjukt i ugnen). Lägg på plåt, krydda med ingefära, kanel, muskotnöt, salt och peppar. Ringla över olivolja.
 
3.
Lägg pumpakärnorna på en annan plåt. Ringla över olivolja och salta rikligt. Sätt in pumpa och pumpakärnor i ugnen. Kärnorna är klara på cirka 20-25 minuter. Ta då ut dem, och höj värmen på ugnen till 200 grader. Låt pumpan gå klart i ytterligare 10-15 minuter (tills den är mjuk).
 
4.
Skiva salladen. Stek den mjuk i olivolja tillsammans med fänkålsfrön och örtsalt.
 
5.
Blanda alla ingredienser till tahinisåsen. Skiva avokadon och tomaterna.
 
6.
Lägg salladen på en tallrik. Toppa med pumpa och skivad avokado och tomater. Ringla över tahinisås och avsluta med pumpakärnorna.
 
Buon Appetito!

Matcha-chiapudding med en perfekt mogen mango!

Denna morgon började på bästa vis. Varför? För att jag skar upp en perfekt mogen mango! Det är verkligen de små sakerna i livet som räknas. Mangon var så mjuk och söt, och tog mig direkt tillbaka till Vietnam där jag var för några år sedan, och drack söta mangodrinkar vid poolen varje dag... 
 
Jag gjorde en ros av min mango, som fick toppa dagens chiapudding som jag dagen till ära hade smaksatt med grönt matchapulver. Matcha är ett koncentrat av grönt te - det vill säga teblad som är nermalda till ett fint pulver - och det har använts i den japanska tekulturen i flera hundratals år. På senare tid har det blivit väldigt trendigt att använda matcha på många olika vis i västvärlden, inte bara i te, utan även i brownies, muffins, wokgrytor, soppor - eller som i mitt fall: i chiapuddingen. Dock ska man vara försiktig att överanvända matcha då det innehåller tre gånger så mycket koffein än en vanlig kopp te. Vi vill ju inte ha en massa stirriga människor springandes omkring på gatorna...
 
 
Matcha-chiapudding med en perfekt mogen mango!
(2 portioner)
1 ½ dl kokosmjölk
1 ½ dl valfri mjölk (cashew, mandel, soja...)
4 msk chiafrön
½ tsk matchapulver
 
1 banan
1 mango
1 passionsfrukt
Rostade kokoflakes
 
1.
Blanda kokosmjölk, mjölk, chiafrön och matchpulver i en burk och ställ in i kylen över natten.
 
2.
Mosa bananen och fördela i två skålar. Toppa med chiapuddingen.
 
3.
 
4.
Avsluta med rostade kokosflakes och passionsfrukt.

Torskrygg med pistagepesto i paket med potatis, citron och sparris

Kommer ni ihåg torsken med kokt potatis som serverades var, varannan tisdag i grundskolan? Det var så vanligt att det blev ett ord. Vad är det till lunch idag? Torskochkoktpotatis. Jag har inte extremt goda minnen om den där firren. Den var rätt torr minns jag, och potatisen trist. Men såsen var god, så det slutade alltid med att torsken simmade på nytt - denna gång i ett hav av sås. 
 
Nåväl. Tisdag och fisk känns fortfarande som synonymer, och därför ger jag er idag ett recept på torsk och potatis. Mitt recept. Som inte alls har några likheter med skolmaten, förutom att det är just torsk och potatis. Det här fiskpaketet är nämligen fullt med smak, fisken är saftig och potatisen perfekt tillagad. Bättre kan det inte bli. Jo, förresten - för mitt fiskpaket innehåller sparris och pesto också. Vilken komplett lunch alltså!
 
 
Torskrygg med pistagepesto i paket med potatis, citron och sparris
(1 portion)
1 bit torskrygg, 130-150 g
1-2 potatisar
1 citron
5 sparrisar
1 tsk olivolja
1-2 tsk ghee
Salt, peppar & paprikapulver
 
1 näve bladpersilja
20-25 pistagenötter
1 msk solrosfrön
1 msk olivolja
½ citron, saft och cest
1 liten vitlöksklyfta
Några droppar Tabasco
Salt & peppar
2 msk kokande vatten
 
1.
Lägg torskryggen att rimma i tioprocentig saltlag (1 del salt, 10 delar vatten) i cirka en halvtimme så att köttet blir fastare.
 
2.
Mixa under tiden ihop alla ingredienser till peston till en len kräm.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
4.
Lägg ett bakplåtspapper på en blåt. Skär potatisen i tunna skivor och lägg i en passande rektangel på bakplåtspappret. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och ringla över lite olivolja. Toppa med tunt skivad citron, sparris och till sist torsken. Bred på ett lager med pesto på torsken och klicka på lite ghee (skirat smör).
 
5.
Vik över bakplåtspappret över torsken och knyt ihop i kanterna med steksnöre. Tillaga i ugn i circa 25 minuter. Ta ut och låt sitta några minuter innan du öppnar paketet. Servera med resterande pesto.
 
Buon Appetito!

Recepvideo: frozen breakfast bark med granola, bär och chocolate chips

Här kommer ytterligare en video som jag har gjort med Chef in Camicia i samarbete med Alpro. Kvaliteten på videon är inte optimal när jag klistrar in den här i bloggen, så jag tycker ni ska följa Chef in Camicia på Facebook där ni hittar alla video i original form.
 
Med det sagt, så är detta yoghurt och müsli, bara i en annorlunda form. Genom att blanda ner lite honung i yoghurten, sprida ut den på en plåt, strö över müsli eller granola, bär och ja-egentligen-vad-du-vill, för att sedan stoppa den i frysen några timmar, så har du en svalkande frukost som passar perfekt nu när temperaturerna börjar bli varmare. Och gott är det också!
 
Förvara i frys när du inte äter, annars smälter yoghurten, precis som glass. I övrigt kan ni variera detta recept med vilken yoghurt ni vill, och vilken topping ni vill. Go bananas!
 
Skriftligt svenskt recept på breakfast bark som jag tidigare gjort finns här.
 

Långrostade tomater med sparris- och zucchininudlar och pistagepesto

Vissa saker är värda att vänta länge på. Det gäller en hel del saker i livet, men denna gången pratar jag om tomater. Att marinera dem i olja och fänkålsfrån, och sedan låta dem gå på låg värme i ugnen, i minst två timmar, är en evolution i köket som ni måste prova! Smakerna är fantastiska! Och rostade fänkålsfrön - wow! Känner att jag bara vill fylla en plåt med fänkålsfrön, rosta, och sedan äta som snacks hela livet!
 
Sparrissäsongen är i full gång i Italien nu - hur har ni det i Sverige? Därför blandade jag mina vanliga zucchininudlar med hyvlad sparris, för att få extra mycket klorofyll och smak i maten. Mums. Jag gjorde dessutom en pesto med persilja och pistagenötter - helt ärligt så gör jag den typen av pesto oftare än originalet - älskar smaken pistagenötterna ger.
 
 
Långrostade tomater med sparris- och zucchininudlar och pistagepesto
(2 portioner)
10-12 plommontomater
1 msk olivolja
1 tsk fänkålsfrön
Salt & peppar
 
1 näve persilja
20 pistagenötter
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ citron, skalet
2 msk kokande vatten
Salt & peppar
 
2 små zucchini
4-5 sparris
 
Rostade mandlar
 
1.
Sätt ugnen på 140 grader.
 
2.
Lägg tomaterna på en plåt ringla över olja, och strö över fänkålsfrön, salt och peppar. Sätt in i ugnen och baka i cirka två timmar.
 
3.
Mixa alla ingredienser till en slät pesto.
 
4.
Hyvla sparris och zucchini tunt med en mandolin eller potatisskalare. Skär zucchinin i strimlor. Lägg allt i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå i 30-60 sekunderm häll sedan av vattnet genom en sil.
 
5.
Blanda nudlarna med peston. Lägg upp i en djup tallrik. Toppa med tomaterna och avsluta med torrrostade mandlar.
 
Buon Appetito!

Raw frozen cheesecake med mango och passionsfrukt (vegansk & glutenfri)

Idag är den bannemig ingen vanlig dag - för det är min 30-årsdag!
 
Alltså, när blev jag så gammal? (Well, idag uppenbarligen...). Jag känner mig mentalt fortfarande mycket yngre, men när jag sätter min ålder i perspektiv - som att det t.ex. var 11 år sedan jag tog studenten, 9 år sedan jag säsongade i Gressoney, 6 år sedan jag pluggade i Florens och snart 5 år sedan jag flyttade till Milano - ja, då inser jag plötsligt att jag är äldre än jag tänker mig - och att jag har hunnit med en himla massa under dessa år. 
 
Jag har absolut ingen ångest över att fylla 30, mest för att alla italienare blir helt chockade när jag säger min ålder - det, om något, är en boost. #foreveryoung. Jag ska säga er att jag mycket hellre är 30 år, än 20 då hela livet var så oklart. Livet är i och för sig fortfarande oklart, men under lite mer strukturerade former. Haha. 
 
Nej, över till det viktigaste med att fylla år: tårtan! Jag slutade äta socker för en månad sedan, men en dag som denna får inte passeras utan något sött. Dock gjorde jag inte en traditionell tårta, utan en raw frozen cheesecake med mango och passionsfrukt. Inget vitt socker eller grädde så långt ögat kan nå, men ändå fantastiskt god! Lovar!
 
Den här cheesecaken kan ni göra även om ni inte fyller 30 - den passar till exempel perfekt till påsk med den gula mangosåsen på toppen!
 
Nu drar jag till Florens och firar! Ciaoooo!
 
 
Raw frozen cheesecake med mango och passionsfrukt (vegansk & glutenfri)
(4 portionsformar)
 
Botten
5-6 urkärnade dadlar
1 dl solroskärnor
½ dl riven kokos
1 ½ msk kokosolja i fast form
1 nypa var av kanel/kardemumma/ingefära/salt
 
Fyllning
2 dl blötlagda cashewnötter
¾ dl valfri mjölk (mandel/kokos/cashew...)
1 lime, cest och juice
½ dl flytande honung (alt. agavesirap för veganer)
1 ½ msk kokosolja i flytande form (smält)
 
Topping
½ mogen mango
2 tsk flytande honung
2 passionsfrukter
 
1.
Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar. 
 
2.
Mixa alla ingredienser till bottnen i en mixer tills det blir en formbar massa. Fördela massan i fyra muffinsformar i aluminuim (det vill säga, stabila) och tryck till med fingrarna så att bottnen blir jämn. Sätt in i frysen för att stabiliseras.
 
3.
Mixa alla ingredienser till fyllningen så att det blir en superlen smet. Fördela smeten över bottnarna i formarna. Sätt tillbaka i i frysen i 1-2 timmar.
 
4.
Mixa mango och honung (om mangon inte är tillräckligt söt i sig själv) till en len sås. Fördela över cheesecaken. Fördela två passionsfrukter över mangosåsen. Sätt tillbaka formarna i frysen och låt stå i minst 4 timmar, gärna längre.
 
5.
Ta fram cirka 10-15 minuter innan servering så att cashewkrämen hinner tina något. Servera eventuellt med jordgubbar och mynta.

Zucchininudlar med persilje- och cashewpesto, avokado och oliver

Det finns vissa saker som måste finnas i mitt hem för att jag ska vara lugn i själen. Eller okej, det kanske var lite överdrivet, men faktum är att jag mår bättre av att veta mina favorit-stapelvaror finns hemma. Då vet jag att jag alltid kommer att kunna få till en mättande, god lunch. En av dessa varor är definitivt avokado. En annan är ägg. En tredje är morötter...
 
Idag fick avokadon, så som så många gånger förr, agera utfyllnad i min lunch. Avokado är ju inte bara god, utan också mättande. Ett hett tips: om rätten känns lite torftig, så är det bara att slänga på en halv avokado och allt (hela livet) blir genast så mycket bättre.
 
Jag gjorde grönsaksnudlar både av zucchini och fänkål idag (åh, kom på nu att jag önskar mig en grönsakssvarv i födelsedagspresent - lite sent påtänkt eftersom det är ungerfär 10 timmar tills jag fyller år. Nåväl). Nudlarna blandade jag med en improviserad pesto av persilja och cashewnötter, och så slängde jag på den där omtalade avokadohalvan tillsammans med oliver och kronärtskockshjärtan. Så satans gott...
 
...och dessutom veganskt, glutenfritt, laktosfritt och sockerfritt.
 
 
Zucchininudlar med persilje- och cashewpesto, avokado och oliver
(1 portion)
1 mindre zucchini
½ fänkål
 
1 stor näve bladpersilja
15 cashenötter
2 msk solroskärnor
½ citron, saft och cest
1 msk olivolja
2-3 msk kokande vatten
Salt & peppar
 
½ avokado
Oliver
Kronärtskockshjärtan
Solroskärnor
 
1.
Hyvla zucchinin och fänkålen på en mandolin (eller med en osthyvel). Stapla zucchiniskivorna ovanpå varandra och skär dem i strimlor för att likna nudlar. Lägg zucchininudlar i en bunke, slå över kokande vatten och låt stå i 1 minut. Häll av vattnet genom en sil. Lägg tillbaka zucchini i bunken tillsammans med fänkålen.
 
2.
Lägg ner alla ingredienser till peston i en mixer och kör tills det blir en krämig massa. Blanda ner peston i bunken med zucchini och fänkål - spara dock lite till dekoration.
 
3.
Lägg upp zucchiniblandningen i en skål. Toppa med en halv skivad avokado, oliver, kronärtskockshjärtan och resten av peston. Avsluta med lite paprikapulver och solroskärnor.
 
Buon Appetito!

Citroncest är veckans blogg på Robbans Bästa

För någon vecka sedan fick jag en fråga av Robban som driver bloggen Robbans Bästa, om jag ville vara veckans blogg hos honom. Självklart tackade jag ja, det är alltid kul att uppmärksammas för sin passion. Robbans bästa är egentligen en fika- och bakblogg, så i intervjun har mina svar haft fokus på det - även om Citroncest är en matblogg. Om ni vill läsa intervjun med mig, samt ta del av några av mina favorit-bak-recept från min blogg, så klickar ni bara på bilden här nedan.
 

Carpaccio på kiwi med chiapudding, bär och nötter

Det här med att lägga ner lite tid på uppläggningen är något jag verkligen har insett vikten av - även när jag bara lagar mat till mig själv. Jag njuter så mycket mer av en måltid som ser fin ut, även om det bara är världens enklaste rätt. Idag till exempel, så serverade jag mig själv en frukost - som om man tänker på det, bara är chiapudding med frukt - men istället för att sleva upp det i en skål, lade jag ner lite tid på att bygga min frukost på ett fat - och volià, helt plötsligt blev frullen så mycket snyggare och godare.
 
Och, vem vill egentligen inte äta en carpaccio till frukost? 
 
 
Carpaccio på kiwi med chiapudding, bär och nötter
(1 portion)
2 kiwi
1 dl chiapudding
2 jordgubbar
1 passionsfrukt
1 msk granatäppelkärnor
5-8 cashewnötter
Rostade kokosflakes
 
1.
Skiva kiwin så tunt du kan. Lägg upp på ett fat så att skivorna överlappar varandra en del.
 
2.
Lägg på chiapuddingen i små högar.
 
3.
Toppa med delade jordgubbar, passionsfrukt, granatäpple, grovhackade cashenötter och rostade kokosflakes.

Gul curry med extra mycket gurkmeja, rostad sötpotatis och gula tapiocapärlor

Jag gick på en promenad till Chinatown här i Milano igår. Jag gör det rätt ofta, för där hittar jag sötpotatis, kokosmjölk, cashewnötter och koriander till en mycket billigare peng än i supermarcaton nära mig (om det ens finns där, vilket inte alltid är fallet). Jag älskar att gå i de asiatiska butikerna - fattar inte vad hälften av produkterna är, eller vad de ska användas till, men kan ändå spendera en evighet med att försöka lista ut vad det står på etiketterna...
 
Idag gjorde jag en curry med precis de Chinatown-råvaror jag nämnde här ovan. Gul curry består ju till större delen av gurkmeja, det är därifrån den får sin färg, men jag tillsätter ändå extra gurkmeja i min curry - för det är så gott! Och dessutom är det bra för oss! 
 
Jag gjorde curryn för sig, och så lagade jag till tillbehören bredvid. Jag tycker det blir godare än att koka allting i samma kastrull. Idag hade jag sötpotatis (vilken shock, va?) och tapiocapärlor (lite mer förvånande kanske) som jag hade kokat i 20 minuter ungefär och sedan blandat med gurkmeja för att få dem gula. Detta kan ni göra redan dagen innan, de håller sig länge i kylen - och i curryn tillför de extra textur.
 
En sak till: den här curryn är vegansk, glutenfri, sockerfri, laktosfri och paleo. Men med det sagt, tycker jag att alla ska smaka, med eller utan specifik diet.
 
 
Gul curry med extra mycket gurkmeja, rostad sötpotatis och gula tapiocapärlor
(1 portion)
1 msk olivolja
2 sharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 tumbit ingefära
1 ½ msk gul curry
1 msk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 ½ dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 grönsaksbuljong
Några droppar fisksås
Några droppar Tabasco
Några droppar citronsaft
1 dl cachewnötter
 
Tillbehör
Ungsrostad sötpotatis
Tapiocapärlor
Rostade kokoschips
Stekta tomater
Koriander
 
1.
Tre saker behövs förberedas innan du börjar med curryn: 1) Koka tapiocapärlorna enligt beskrivningen på förpackningen, blanda dem sedan med gurkmeja för att få dem gula och smakrika. Förvara i kyl, 2) rosta sötpotatisen i bitar på 220 grader i cirka 30 minuter - krydda med salt, peppar, kanel och paprikapulver, och 3) lägg cashewnötterna i blöt i minst 1 timme.
 
2.
Finhacka sharlottenlöken och riv vitlök och ingefära. Värm upp olivoljan i en kastrul och stek lök, vitlök och ingefära mjukt på medellåg värme. Tillsätt sedan curry, gurkmeja och paprikapulver och låt steka med så att alla smaker hinner utvecklas. 
 
3.
Häll på kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljong, fisksås, Tabasco och citronsaft. Låt koka upp.
 
4.
Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna och mixa dem till en paste. Lägg ner i curryn och mixa allt slätt med en stavmixer. Om curryn känns för tjock, tillsät lite mer vatten och låt koka upp igen.
 
5.
Häll upp i skål och servera med sötpotatis, tapiocapärlor, rostade kokoschips, stekta tomater och en massa koriander.
 
 
Buon Appetito!

Den ultimata #breakfastbowlen

Hashtagen #breakfastbowl har ju blivit måttligt populär på social media den senaste tiden (året/åren). Skålen ska gärna fyllas till bredden och toppas med all möjlig sorts topping. Jag är inte sen att haka på. Jag älskar frukost. Jag älskar topping. Så det är en trend, helt och hållet för mig.
 
Men den bästa frukostskålen måste väl ändå vara den du bokstavligen kan äta upp? 
 
Det tycker i alla fall jag, så idag fick en halv melon agera skål till min hallon- och bananglass. Det är något speciellt med att verkligen tömma skålen tills bara skalet återstår. Då har det varit gott! Du kan självklart använda precis vilken typ av melon du vill till din skål - även papaya fungerar om du är ett fan av det. Gröp bara ur kärnorna, sedan kan du fylla den med valfri fyllning. Yoghurt, chiapudding, fruktsallad - du bestämmer!
 
 
Den ultimata #breakfastbowlen
(1 portion)
1 halv valfri melon
1 fryst banan
1 dl frysta hallon
1 nypa malen kardemumma
Frukt och nötter till topping
 
1.
Gröp ur kärnorna. Skär av en liten bit på undersidan av melonen så att den står stadigt. 
 
2.
Mixa banen, hallon och kardemumma till en glass. Lägg i melonen.
 
3.
Toppa med valfri frukt och nötter.
 
Enjoy!

Citronstekt svärdfisk med mango- och gurksalsa

Jag går alltid till samma stånd på min lördagsmarknad. Har liksom blivit kompis med killen där - så pass bra vänner att han alltid ger mig presenter innan jag går. Lite extra persilja. Några apelsiner. Ett smakprov på några jordgubbar. Idag fick jag med mig en hel påse med citroner. Alltså, på riktigt en hel påse. Jag bad själv om 10 citroner, men innan jag hann gå därifrån gav han mig lika många till. Du verkar tycka om citroner, så här får du några extra. Haha. Jag dricker citronvatten varje dag, det är därför jag köper så många, men med 20 citroner kommer nog hela mitt ph-värde förändras. Men! Det är ju inte för inte denna blogg heter Citroncest...
 
En av citronerna använde jag till dagens lunch. Jag köpte nämligen med mig svärdfisk hem idag, och den stekte jag i olivolja och skirat smör, tillsammans med en skivad citron. Snacka om saftig firre. Så himla gott. Filén var ganska stor, så jag höll tillbehöret rätt enkelt - svängde ihop en salsa av gurka, mango och persilja. Fräscht
 
Om ni aldrig har ätit svärdfisk förrut, så tycker jag ni ska testa. Det är ett kul alternativ till laxen och torsken, en lite mer köttig fisk. Och nu när temperaturerna är högre är det ju också snart dags för grillpremiär - och där passar svärdfisken extra bra!
 
 
Citronstekt svärdfisk med mango- och gurksalsa
(2 portioner)
2 svärdfiskfiléer à 130-150 g
1 citron
Salt & peppar
Olivolja och ghee till stekning
 
1 gurka
½ mango
1 näve färsk bladpersilja
1 msk kapris
1 msk hel rödpeppar
1 msk olivolja
Några droppar Tabasco
Salt, peppar & papikapulver
 
1.
Tärna gurkan och mangon i små tärningar. Finhacka persiljan. Lägg ner allt i en bunke tillsammans med rödpeppar och kapris. Häll ner olivoljan och smaksätt med Tabasco, salt, peppar och paprikapulver. Rör om och låt stå medan du steker fisken.
 
2.
Värmt upp olja och smör i en relativt varm panna. Salta och peppra svärdfisken på båda sidor. Skiva citronen. Stek svärdfisken3-4 minuter på varje sida (beroende på tjocklek). Lägg citronskivorna runt om i pannan och ös fisken med citronsmöret.
 
3.
Lägg upp fisken på en tallrik. Toppa med salsan och en av de stekta citronskivorna.
 
Buon Appetito!

Sötpotatismos med chiapudding, rivet päron och mandelsmör

Det finns ett proverb i Italien som lyder "Il buongiorno si vede dal mattino". Det betyder mer eller mindre att om morgonen börjar bra, så kommer resten av dagen att fortsätta i samma andra. Jag tycker om det uttrycket, och tänker på det varje morgon (ja, faktiskt) när jag sitter med min frukost framför mig. För det finns bannemig inte något bättre än att starta dagen med något gott, mättande, näringsrikt - och som också är vackert att titta på. En god frukost gör mig glad, och konfirmerar verkligen det där proverbet.
 
Idag startade jag min lördag med sötpotatismos, chiapudding, rivet päron och mandelsmör. Om ni tycker det är märkligt att äta sötpotatis till frukost, så tänk om. Det är typ världens godaste - framförallt om du har bakat sötpotatisen med kanel. Mums! Chiapuddingen ger krämighet, päronet lagom med sötma - och mandelsmör, ja det är bara gott! 
 
 
Sötpotatismos med chiapudding, rivet päron och mandelsmör
(1 portion)
1-2 dl sötpotatismos
1 dl chiapudding
½ päron
1 msk mandelsmör
Kakaonibs
 
1.
Jag gör ofta ett lass med sötpotatismos på en gång, så har jag det klart i kylen på morgonen. Skala sötpotatisen och dela i klyftor. Lägg på plåt och krydda med salt, kanel och lite olivolja. Baka i ugn i cirka 30 minuter. Mosa sedan med gaffel och förvara i kylen.
 
2.
Chiapuddingen gör du som vanligt med 1,5 msk chiafrön per 1 dl vätska (välj valfri). Rör om och ställ i kylen över natten.
 
3.
Servera sötpotatismoset med chiapuddingen och rivet päron. Ringla över lite mandelsmör och strö över kakaonibs.

RSS 2.0