Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Stekt strömming med potatismos, stekt lök och lingonsylt

Lycka kan uppstå i de mest oanade situationer. Som när man till exempel rotar runt i fiskdisken i affären och plötsligt dyker på sillfiléer. Alltså, färsk sill. Eller strömming. Kan inte direkt svara på vad skillnaden är. Dock kan jag säga att det inte är varje dag man ser det i en italiensk matvarubutik, så det var en självklarhet att de fick följa med hem. 
 
Stekt strömming med potatismos kan ju vara något av det godaste som finns. Tror nästan det är på min topplista över favoriträtter. Det är lätt att göra en glutenfri panering genom att använda t.ex. bovetemjöl och sesamfrön - möjligheterna är många. Och potatismoset måste smaksättas med smör och muskotnöt. Ibland skulle jag bara vilja göra världens största skål med potatismos och sleva i mig. Det är ju  gott!
 
Svensk husmanskost alltså. Slår pasta och pizza alla dagar i veckan. 
 
 
Stekt strömming med potatismos, stekt lök och lingonsylt
(1 portion)
2 sillfiléer
1 näve färsk persilja
2 msk bovetemjöl
1 ägg
3 msk sesamfrön
2 msk skirat smör (ghee)
Salt & peppar
 
2 potatisar
½ msk skirat smör (ghee)
1-2 msk valfri mjölk
1 krm färskriven muskot
 
½ gul lök
½ msk olivolja
2-3 msk vatten
 
1-2 msk lingonsylt
 
1.
Koka upp vatten. Salta. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel (jag föredrar när där är lite bitar i, men vill du ha en helt len puré, så ta stavmixern till hjälp). Rör ner smör och mjölk och smaksätt med riven muskot (ett måste!), salt och peppar.
 
2.
 
Skiva löken i halvmånar. Stek den mjuk i olivolja på låg värme. Tillsätt lite vatten i omgångar för att få den extra mjuk utan att den tar för mycket färg. Ge löken tid för att den ska bli så god som möjligt, minst 25 minuter.
 
3.
Klipp av fenan från sillfiléerna. Finhacka persiljan och lägg på "köttsidan" av en av filéerna. Lägg på den andra sillfilén så att du nu har en dubbelmacka med skinnsidorna ut. Panera i bovetemjöl, sedan ägg, sedan sesamfrön. Glöm inte att salta och peppra ägget för mer smak. Stek på medel-hög värme i rikligt med smör. Vänd när sesamfröna är gyllene.
 
4.
Lägg upp potatismos, strömming och lök på en tallrik. Toppa med lingonsylt och persilja.
 
ENGLISH RECIPE
 
Fried herring with mashed potatoes, fried onion and lingonberry jam
(1 serving)
2 herring fillets
1 handfull fresh parsley
2 tablespoons of buckwheat flour
1 egg
3 tablespoons sesame seeds
2 tablespoons of clarified butter (ghee)
Salt & pepper
 
2 potatoes
½ tablespoon of clarified butter (ghee)
1-2 tablespoons milk
1 pinch grated nutmeg
 
½ yellow onion
½ tablespoon of olive oil
2-3 tablespoons of water
 
1-2 tablespoons lingonberry jam
 
1.
Boil water. Season with salt. Peel the potatoes and cut into smaller pieces. Boil until soft. Drain the water and mash the potato with a fork (I prefer when there are some pieces in the mash, but if you want a smooth purée, sthen use your hand mixer). Stir in butter and milk, and flavor with grated nutmeg (a must!), salt and pepper.
 
2.
Slice the onion. Fry it slowly in olive oil on low heat. Add some water to make it extra soft without taking too much color. Give the onions time to soften, at least 25 minutes.
 
3.
Cut the fins from the herring fillets. Finely chop the parsley and put on the "meat side" of one of the fillets. Add the other herring fillet so that you now have a double stack with the skin sides out. Bread in buckwheat flour, then a beaten egg, then sesame seeds. Do not forget to season the egg with salt and pepper for more flavor. Fry on medium-high heat in plenty of butter. Turn when the sesame seeds are golden.
 
4.
Put mashed potatoes, herring and onion on a plate. Top with lingonberry jam and some parsley.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0