Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Involtini di Melanzane: Auberginerullader med porcini och tre ostar

Det finns vissa saker som jag egentligen aldrig åt innan jag flyttade till Italien, men som numera förekommer mer ofta än sällan på min inköpslista. En av de sakerna är aubergine. Aubergine, eller äggplanta, började jag äta redan när jag bodde i Florens, och då kommer jag ihåg att jag åt den på världens enklaste vis - stekt i olja och salt, serverad i en sallad. Men det finns ju så mycket mer man kan göra med aubergine. Parmigiana di Melanzane (eller melanzane alla parmigiana, som det också kan kallas) till exempel, som enklast kan beskrivas som en vegetarisk lasagne. Eller det som jag gjorde idag: Involtini di melanzane, det vill säga auberginerullader.
 
Jag blev först introducerad för auberginerullader när jag arbetade på EF här i Milano, och jag en dag var och lunchade med mina kollegor. Vi gick till ett ställe som ligger bara runt hörnan från EF:s kontor, och är en plats dit få turister kommer trots att det ligger mitt i Milano. Valentino Vintage heter restaurangen, och kan bäst beskrivas som en liten mysig, något lyxigare, trattoria: Landet mitt i stan liksom. I alla fall, så övertalade mina kollegor mig att testa deras involtini di melanzane, och sedan dess har jag aldrig beställt något annat på den restaurangen. De är så sinnesjukt goda, att det skulle kännas som slöseri att inte beställa dem vid varje besök...
 
Nu arbetar jag ju inte längre på EF, så jag befinner mig inte lika nära Valentino Vintage. Men det gör ju inget, eftersom det inte är svårt att göra sina egna auberginerullader. Lite pill är det, men jag lovar på heder och samvete, att det är värt varenda liten minut du lägger på det.
 
 
Involtini di Melanzane: Auberginerullader med porcini och tre ostar
(6 st = 2 port)
1 aubergine
2-3 msk salt
2 msk olivolja
 
15-20 g torkad porcini, blötlagt i minst 2 timmar
125 g ricotta
1 dl färskriven parmesanost
½ citron, skalet
Salt & peppar
60-70 g mozzarella 
 
400 g krossade tomater + lika mycket vatten
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 nypa socker
Salt & peppar
 
1.
Skiva auberginen i ½ centimeter tjocka skivor (du behöver 6 skivor). Salta dem rikligt och lägg i ett durkslag i 30 minuter för att låta dem vätska av sig. Skölj sedan av dem i rinnande vatten. Stek dem mjuka i olivolja - gärna i en grillpanna så att du får fina mönster, men det går lika bra i en vanlig stekpanna. Vänd på dem så de får stekyta på båda sidor.
 
2. 
Häll i de passerade tomaterna i en kastrull. Fyll förpackningen med lika mycket vatten och häll även ner detta i kastrullen. Skala en vitlöksklyfta och krossa den med knivbladet, lägg sedan ner i tomatsåsen. Krydda med lagerblad, socker, salt och peppar. Låt koka ner till hälften på svag värme, ca 30-40 minuter - du ser när såsen blivit tjock. Ta sedan ut vitlöksklyftan och lagerbladet.
 
3.
Finhacka den blötlagda porcinin och blanda med ricotta, parmesan, citronskal, lite porcinivatten, samt salt och peppar.
 
4.
Lägg aubergineskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen på de sex skivorna. Lägg fyllningen i ena kortsidan. Toppa med en bit mozzarella, salta och peppra och rulla sedan ihop auberginskivorna. Lägg dem i en ugnsform som är smörjd med olivolja - se till att skarven ligger nedåt. Sätt in i en 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter.
 
5.
Häll upp tomatsåsen i en djup tallrik. Toppa med auberginerulladerna och krydda eventuellt med lite extra nymalen svartpeppar.

Min semmelvariant: Bovete-crêpes med ricotta och sås på hemmagjord mandelmassa

Jahapp, då var det Fettisdagen - något som ingen som är aktiv på social media kan ha missat. Jag vet inte hur många semlor jag har sett i mina flöden idag, men det är trevligt att vi har en dag som förenar oss i gräddens tecken! Jag har dock aldrig varit ett stort fan av semlor. Jag tycker egentligen det är för mycket bröd i förhållande till fyllning, och skulle jag stå på ett café och välja bakverk, skulle valet aldrig falla just på en semla. Ja, och framförallt inte nu när jag inte äter gluten...
 
Däremot tycker jag om pannkakor. Och varför nämner jag det här då, kanske ni undrar? Jo, för idag är det inte bara Fettisdagen, det är också internationella pannkaksdagen (samt Martigras, Shrove Tuesday, Carnivale, Fat Tuesday... kär dag har många namn.). Och därför tänkte jag, att jag minnsann skulle kombinera allas vår semla med allas vår pannkaka: det bästa av två världar med andra ord.
 
Jag gjorde glutenfria pannkakor. Check. Jag bytte ut grädden mot en blandning av ricotta och yoghurt. Check. Jag gjorde egen mandelmassa som blev en sås, utan en massa onödigt socker. Check. Resultatet blev en väldigt smarrig start på dagen. Inte världens nyttigaste, men det hade också kunnat vara värre. Det är ju inte för inte som det heter Fet-tisdagen.
 
 
Bovete-crêpes med ricotta och sås på hemmagjord mandelmassa
(4-5 stycken)
½ dl bovete
½ dl glutenfri mjölmix
1 nypa salt
2 dl valfri mjölk (jag använde osötad mandelmjölk)
1 ägg
Smör till stekning
 
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk osötad mandelmjölk
1 tsk honung
 
2-3 msk ricotta
1 msk turkisk yoghurt
Jordgubbar
 
1.
Blanda bovetemjöl, glutenfri mjölmix och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ur klumparna. Tillsätt resten av mjölken och ägget. Vispa. Låt stå och svälla i cirka 20 minuter. Hetta upp smör i en varm panna. Stek en crêpe i taget, cirka ½-¾ dl smet per crêpe. Vispa smeten innan varje ny crêpes så att det inte uppstår klumpar.
 
2.
Mixa mandelmjöl, mandelmjölk och honung till en lös mandelmassa. Vill du ha en lösare sås tillsätter du mer mjölk. Vill du ha mer mandelmassa-konsistens, då tar du väldigt lite mjölk i början och tillsätter mjölk tills du fått den konsistensen du vill ha. Blir den för lös: mer mandelmjöl!
 
3.
Blanda ihop ricotta och yoghurt.
 
4.
Servera pannkakorna med ricottayoghurten och bär. Ringla över mandelmassasåsen.

Sötpotatissoppa med popcorn (!)

Ja, nu tycker ni kanske att jag blivit riktigt knäpp, men idén att servera soppa med popcorn kom till mig i lördags när jag streamade Melodifestivalen med en skål nypoppade popcorn i mitt knä. Att servera soppa med krutonger är ju inget märkligt. Så, om man då vill ha samma krisp, och riktigt goda, glutenfria krutonger, varför skulle man då inte kunna använda sig av popcorn? Inget konstigt alls egentligen.
 
Så idag gjorde jag slag i saken och kokade soppa i en kastrull, medan jag poppade popcorn i den andra. Måndagslyx skulle jag ville kalla det. Sötpotatissoppa blev det idag. Och jag smaksatte den med porcinivatten som jag hade sparat sedan jag blötlagde min torkade porcini till detta recept. Oj, vad mycket smak det är i det vattnet. Och oj, vad gott det blev till sötpotatisen.
 
Har ni inte porcinivatten, så tar ni helt enkelt vanlig grönsaksbuljong.
 
 
Sötpotatissoppa med popcorn
(1 portion)
1 tsk olivolja
½ rödlök
1 liten sötpotatis
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl porcinivatten
1 dl kokosmjölk
1 tumbit ingefära
Kanel/paprikapulver/salt/peppar
 
Popcorn
Crème fraiche
Pumpakärnor
Persilja
 
1.
Värm upp olivoljan i en kastrull. Skala och grovhacka rödlöken. Stek den mjuk i olivoljan några minuter. 
 
2.
Skala sötpotatsen och skär den i kuber. Lägg ner i kastrullen med löken. Häll på vatten och grönsaksbuljong och låt koka tills potatisen är mjuk. Häll av buljongen genom en sil. Häll tillbaka lök och sötpotatis i kastrullen och mixa slät med en stavmixer. Häll ner porcinivattnet och låt koka upp.
 
3.
Koka upp kokosmjölk i en annan kastrull, tillsammans med riven färsk ingefära samt kryddorna. Häll sedan ner i sötpotatissoppen och rör om.
 
4.
Servera i en skål, toppad med crème fraiche, pumpakärnor, persilja - och popcornen såklart! 

Pulled barbeque chicken i glutenfria majstortilla med spenat, guacamole och crème fraiche

Ibland passar det utmärkt med genvägar. Man behöver liksom inte alltid göra allt från grunden om man inte känner för det, eller har tid till det för den delen. Jag spenderar mer än gärna många timmar i köket, men ibland tackar jag också för att det finns andra som gör halva jobbet till mig. Denna gång pratar jag om de färdisgrillade hela kycklingarna som går att köpa i de flesta affärer - eller i Italiens fall, också på de flesta marknader. En hel grillad kyckling kostar mellan 4-5 euro, och den räcker till 4-6 portioner, beroende på vad jag väljer att göra med den. Det tycker jag både är kostnadseffektivt och tidsoptimerat. 
 
Jag köpte med mig min grillade kyckling från marknaden igår, och använde direkt en del av köttet i en supersmarrig sallad med sötpotatis och avokado. Idag valde jag att göra något helt annat. Jag kokade ihop en supersmarrig, kladdig och klibbig barbequesås, som jag sedan vände ner kycklingen i, och helt plötsligt hade jag fått fram pulled barbeque chicken på nästan ingen tid alls (i jämförelse med om jag hade lagat kycklingen själv). Suveränt!
 
Jag tror jag ska använda lite av kycklingen till en ramen i veckan. Eller kanske till en currysoppa. Oändliga möjligheter. Men nu fokuserar vi på dagens rätt. Receptet hittar ni här nedan. Ciaoooo!
 
 
Pulled barbeque chicken i glutenfria majstortilla med spenat, guacamole och crème fraiche
(2 tortilla = 1 stor portion)
80-100 g grillad kyckling
Spenat
½ avocado
2 msk crème fraiche
Skivad salladslök
Granatäppelkärnor
Tortillachips
 
Barbequesås
1 msk olivolja
½ rödlök
1 liten vitlöksklyfta
1 tumbit ingefära
1 msk tomatpuré
¾ dl ketchup
1 tsk dijonsenap
¾ dl vatten
2 msk råsocker
1 tsk flytande honung
1 tsk soja
1 msk rött vin alt. rödvinsvinäger
Några droppar Worcestershiresås
Några droppar Tabasco
Paprikapulver/malen ingefära/salt/peppar
 
Majstortilla
¾ dl majsmjöl
¼ dl maizena
1 nypa salt
1 äggvita
¾ dl vatten
Rapsolja till stekning
 
1.
Skala och finhacka rödlöken. Skala och riv vitlök och ingefära. Värm upp olivoljan i en kastrull. Släng ner rödlöken och låt steka i några minuter tills den början mjukna. Häll ner vitlök och ingefära och låt steka med någon minut. Häll sedan ner alla övriga ingredienser. Sänk värmen på plattan. Låt koka och reducera ner till hälften. Såsen ska bli klibbig och gojsig. Ta eventuellt fram stavmixern och mixa såsen slät, men det är inget tvång.
 
2.
Blanda ihop de torra ingredienserna till majtortillan. Rör sedan ner äggvita och vatten. Bland och låt stå och svälla i minst 10 minuter. Värm upp rapsolja i en het panna. Häll ner hälften av smeten, sprid ut den med hjälp av en stekspade. Vänd och stek på andra sidan. Förvara i en handduk tills servering. Upprepa med andra hälften smet.
 
3.
Mosa avokadon och blanda med salt och peppar, eventuellt lite lime.
 
4.
Vänd ner kycklingen i barbequesåsen. 
 
5.
Lägg en tortilla på en tallrik. Lägg på spenat, kyckligen och guacamolen. Toppa med crème fraiche, skivad salladslök och granatäppelkärnor. Servera eventuellt med tortillachips.
 
Enjoy!

Another day, another nicecream breakfast...

Idag åt jag frukost i sängen. Något jag nästan aldrig gör, men idag tyckte jag det var mysigt att öppna upp mina franska fönster i sovrummet, släppa in solljuset och krypa tillbaka ner under täcket med min stora skål med bananglass i knäet och Nyhetsmorgon på datorn framför mig. Det krävs inte mycket för att lyxa till en lördagsmorgon...
 
Bananglass, eller nicecream, vet ni redan hur man gör - jag vet inte hur många gånger jag kan lägga in samma recept på denna blogg utan att ni tröttnar. Ni kanske redan har tröttnat förresten? Well, ledsen, men när min favvo-frukost ser ut så här, så kommer den att upprepas. Denna gång smaksatte jag halva glassen med jordnötssmör, och den andra halvan med raw kakaopulver. Mums. Jordnötter och choklad, episk kombo.
 
 

Marinerad tonfisktartare med stekt äpple, friterade rispapper, avokadokräm och ett äppel- och lökskum

Det här är vad som händer när jag har rester över i kylen och bestämmer mig för att vara kreativ. Jag har länge förutspråkat det här med att förädla rester. Istället för att värma upp en tråkig tallrik som står kvar i kylen sedan dagen innan, och få torr pasta och segt kött som resultat - gör något helt nytt av ingredienserna. Idag hade jag till exempel marinerad tonfisk över sedan jag gjorde min pokébowl igår, och istället för att göra exakt samma rätt en gång till, bestämde jag mig för att fixa till något helt annorlunda. 
 
Utöver tonfisken, använde jag mig av en halv avokado som låg och väntade på att bli använd, ett äpple jag tänkt använda för länge sedan till en helt annan rätt (vilket aldrig blev av) och en morot som hade sett sina bästa dagar. Bland annat. Men ni ser - det går att göra mycket av lite, om man bara har viljan och lite kreativ i köket.
 
Resultatet blev en rätt med massor av goda smaker och texturer, som passar i vilket hem som helst en fredags som denna. Bästa starten på helgen. Om ni frågar mig.
 
 
Marinerad tonfisktartare med stekt äpple, friterade rispapper, avokadokräm och ett äppel- och lökskum
(2 portioner)
200 g tonfisk
1 msk soja
1 tsk fisksås
Några droppar sesamolja
1 tsk honung
Salt & peppar
 
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 liten morot
1 äpple
1 dl mandelmjölk
1 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong i pulver
Salt & peppar
1 äggvita
 
½ avokado
½ lime, juicen
Salt & peppar
 
1 rispapper + 2 msk solrosolja
1 näve groddar
1 vårlök + 1 tsk olivolja
Rosépepparkorn
 
1.
Om du inte har sashimi-tonfisk, så lägg tonfiskfilén i kylen ett dygn för att ta kål på eventuella bakterier. Ta sedan fram den, skiva den tunt, dela den i små kuber och lägg i en bunke med soja, fisksås, sesamolja, honung, salt och peppar. Låt marinera medan du gör resten.
 
2.
Skala lök och vitlök. Tryck till vitlöken med handflatan. Dela lök, morot och halva äpplet i grova bitar och lägg tillsammans med vitlök, mandelmjölk, vatten, grönsaksbuljong, salt och peppar i en kastrull. Låt koka upp och fortsätt sedan sjuda tills grönsakerna har blivit mjuka. Sila av vätskan i en bunke och kasta bort grönsakerna. Låt vätskan svalna lite. Rör sedan ner en äggvita i vätskan och vispa upp ett skum med en elvisp. Du kommer behöva vispa upp skummet igen precis innan servering.
 
3.
Mixa avokado, lime, salt och peppar till en kräm i en mixer.
 
4.
Skiva andra äppelhalvan i klyftor och stek i olivolja i en panna tills de blivit mjuka och fått lite färg. Skiva vårlöken i skivor och stek i pannan efter äpplena.
 
5.
Torka ur pannan och häll ner solrosolja så att det täcker botten. Värm upp så att den blir riktigt het. Dela ett rispapper i 4-5 delar och fritera sedan varje del, en i taget, i oljan. Rispappret kommer att krulla ihop sig. Här kan du se en video hur jag gör.
 
6.
Ta fram två tallrikar och ditt bästa kreativa jag! Varva groddar, tonfisk, äpple, avokadokräm, vårlök och äppelskum på tallriken. Toppa med rosépeppar och svartpeppar. 
 
Buon Appetito!

Pokébowl med marinerad tonfisk, avokado- & persikosalsa och stekt pak choi

Jag har pubblicerat många pokébowls i denna blog, men jag tröttnar aldrig på denna rätt, som går att variera i all oändlighet. Jag älskar grönsaker. Jag älskar fisk. Jag älskar ris. Så summa summarum är, att jag älskar pokébowls!
 
Denna gång gjorde jag en salsa av avokado och persika. Persika kanske inte är det vanligaste att ha i en salsa, det är nog vanligare med mango. Men nu snubblade jag över en persika och kände, varför inte? Våga experimentera i köket, en liten förändring kan göra så mycket. Och ja, det blev väldigt gott. 
 
 
Pokébowl med marinerad tonfisk, avokado- & persikosalsa och stekt pak choi
(2 portioner)
3 dl kokt ris
 
150 g tonfisk
1 msk soja
1 tsk fisksås
1 tsk honung
Några droppar sesamolja
Salt & peppar
Sesamfrön
 
1 avokado
1 persika
1 salladslök
1 lime
1 tsk rosépepparkorn
1 msk olivolja
Salt & peppar
 
2 små pak choi
1 tsk olivolja
Salt & peppar
 
1 dl edamamebönor
2 msk fiskrom
 
1.
Om du inte har köpt sashimi-tonfisk, så måste du lägga tonfiskfilén i frysen i ett dygn för att ta kål på eventuella bakterier. Nästa dag tar du fram tonfisken, skivar den i kuber och lägger i en bunke. Häll på alla ingredienser till marinaden och låt stå och dra medan du förbereder resten.
 
2.
Dela avokadon och persikan i kuber. Skiva salladslöken och stek i lite olivolja och salt. Blanda med avokadon och persikan. Smaksätt med limejuoice, rosépeppar, salt och peppar. Ringla över lite olivolja.
 
3.
Dela pak choien på hälften och stek i lite olivolja med snittytan ner, tills de fått lite färg.
 
4.
Lägg upp kokt ris i en skål. Toppa med pak choi, avokado- och persikosallad och tonfisk. Avsluta med att strö över sesamfrön samt lägga på edamameböner och en matsed fiskrom.

Hemmagjorda glutenfria ravioli, fyllda med ricotta, porcini och vaktelägg

När jag gjorde mina glutenfria potstickers häromdagen, fick jag för mig att den där degen antagligen också skulle kunna fungera som en glutenfri pastadeg, med lite modifikationer. Så med utgångspunkt från det receptet, bestämde jag mig idag för att göra en version av den godaste pasta jag någonsin komponerat i denna lya. Nämligen den här raviolin med ricotta, porcini och vaktelägg. Men denna gång alltså i glutenfri version. 
 
Resultatet? Oh My God. Mamma Mia. Dio Santo. Herre Jesus. Det var så gott att jag blev religiös den heliga stund jag hade då jag åt upp min portion. Så jädrans gott. Jag älskar porcini. Jag älskar ricotta. Och jag älskar att jag kan köpa 15 vaktelägg för mindre än 2 euro i Milano. Ibland är det här landet himmelriket. 
 
Lova mig att göra den här pastan i helgen! Okej? Och om ni inte vill göra en glutenfri pastadeg, så följer ni bara ursprungsreceptet som jag länkat till här ovan. Bra! Hör av er när ni har lagat, för jag vill veta om ni också blev religiösa...
 
 
Hemmagjorda glutenfria ravioli fyllda med ricotta, porcini och vaktelägg
(8 stycken - 2 portioner)
½ dl bovetemjöl
½ dl majsmjöl
½ dl rismjöl
1 tsk fiberhusk
1 ½ tsk pofiber
1 nypa salt
110 ml vatten
 
5-10 g torkad porcini
4 msk ricotta
½ citron, skalet
1-2 msk porcinivatten
Salt & peppar
 
8 vaktelägg
 
50 g smör
4-5 salviablad
Färskriven parmesan
 
1.
Börja med att lägga den torkade porcinin i blöt - den ska ligga i blöt i minst 2 timmar.
 
2.
Blanda ihop alla torra ingredienser till pastadegen i en bunke. Koka upp vattnet och häll ner. Rör om med en slev, ta sedan över med händerna och knåda ihop allt till en homogen deg. Plasta in och låt vila i kylen, minst 30 minuter, men det går bra att förbereda detta långt innan.
 
3. 
Finhacka porcinin och blanda med ricotta, salt och peppar. Smaksätt med vattnet som porcinin svält i (= fullt av smak).
 
4.
Dela pastadegen i 16 bitar. Kavla ut rundlar av varje bit, på rikligt mjölat bakbord. Lägg 1-2 tsk av ricottablandningen i mitten på en pastaplatta. Gör en liten håla i mitten. Separera vakteläggets gula från dess vita, och lägg ner gulan i hålan. Fukta kanten på raviolon och toppa med en annan pastaplatta. Se till att trycka ut all luft. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
 
5.
Koka raviolin i saltat vatten i 2-3 minuter. De är klara när de flyter upp till ytan.
 
6.
Smält smör i en kastrull tillsammans med salvia.
 
7.
Servera raviolin i en djup tallrik, toppa med salviasmör och färskriven parmesan.
 
Buon Appetito!

Swirlad raw bovetegröt i två smaker med jordnötssmör och blodapelsin

Jag har en ny kärlek till blofapelsiner. Dels för att de är goda. Men egentligen mest för att de är så fotogeniska. Titta bara på min frukost i morse - vill man inte bara dyka ner och bada i bovetegröten tillsammans med de där apelsinskivorna? Vilken dröm! Jag gjorde raw bovetegröt idag. Men delade upp smeten så att halva fick smak av vanilj, och den andra halvan av raw kakaopulver. Bästa grejen när man inte kan bestämma sig - gör både och!
 
 
Swirlad raw bovetegröt i två smaker med jordnötssmör och blodapelsin
(1 portion)
¾ dl bovetekärnor
½ banan
½ dl osötad mandelmjölk
½ tsk vaniljpulver
1 msk raw kakaopulver
 
1 msk jordnötssmör
1 liten blodapelsin
10 hasselnötter
Granatäppelkärnor
 
1.
Blötlägg bovetekärnorna i rikligt med vatten och sätt i kylen över natten. På morgonen sköljer du bovetet i en sil, sedan mixar du dem med banan, mandelmjölk och vaniljpulver. Häll över hälften av gröten i en skål. Blanda sedan ner kakaopulver i den andra halvan och mixa till en jämn chokladgröt.
 
2.
Swirla chokladgröten med vaniljgröten.
 
3.
Toppa med jordnötssmör, blodapelsin, hasselnötter och granatäppelkärnor.

Vegetariska potstickers i hemmagjorda glutenfria wonton wrappers

Ibland krävs det många försök innan det blir som man vill. Ibland blir det jackpot direkt. Idag hade jag ett sådant där jackpot-moment när jag bestämde mig för att konstruera glutenfria potstickers. Potstickers är egentligen bara ett annat namn för dumplings, men istället för att bara ångkoka dem, steker man dem först på ena sidan, så att de får en trevligare (tycker i alla fall jag) yta och lite mer textur. Vanliga postickers/dumplings gör man med wonton wrappers, som går att hitta i vilken butik som helst numera. Men det är lika lätt att göra själv, för degen består bara av vatten, mjöl och salt. Om ni vill ha ett recept på detta, så kan ni se mina potstickers som jag gjorde innan jag bestämde mig för att äta glutenfritt. Här hittar ni det receptet.
 
Men. Nu bestämde jag mig alltså för att göra en glutenfri variant, och efter att endast ha hittat recept online som innehöll tapicamjöl (jag är inte vän med detta mjöl, tycker det beter sig märkligt...) och andra knasiga versioner, så tog jag saken i egna händer och började experimentera. Resultatet blev över förväntan. Tack pofiber och fiberhusk för det!
 
Min fyllning är vegetarisk och full av smak. Lime, ingefära, vitlök och gurkmeja hjälpte till att få upp smakerna. Och solroskärnor i fyllningen gav extra crunch. Det är lite pill att göra egna dumplings, men det är så värt det i slutändan. Hoppas ni testar - ni kommer inte bli besvikna.
 
 
Vegetariska potstickers i hemmagjorda glutenfria wonton wrappers
1 dl bovetemjöl
½ dl rismjöl
1 tsk pofiber
1 tsk fiberhusk
1 nypa salt
110 ml vatten
 
Fyllning
1 msk olivolja
1 tumbit ingefära, riven
1 liten vitlöksklyfta, riven
½ gul lök
2 mellanstora morötter
½ lime, juicen
½ tsk gurkmeja
2 tsk soja
Några droppar fisksås
Några droppar sesamolja
Salt, peppar, paprikapulver
2 msk solroskärnor
 
Sås
1 msk soja
2 msk jordnötssmör
1 msk olivolja
½ lime, jucien
Några droppar sesamolja
Salt, peppar, paprikapuvler
Hackade jordnötter
 
 
1.
Börja med degen:
Koka upp vattnet. Häll bovetemjöl, rismjöl, pofiber, fiberhusk och salt i en bunke. Blanda. Häll över det kokande vattnet. Rör om med en slev tills allt vatten har blandat sig med mjölet. Häll sedan över blandningen på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda i 5 minuter, täck sedan med plastfolie och låt vila i minst 20 minuter i kylen.
 
2.
Fyllning:
Värm upp olivoljan i en panna. Skala och riv ingefära och vitlök och stek någon minut. Finhacka löken och riv morötterna och adderas till pannan. Smaksätt med lime, gurkmeja, soja, fisksås, sesamolja, salt, peppar och paprikapulver. Stek till lök och morötter blivit mjuka. Stäng sedan av värmen och rör ner solrosfröna för extra crunch.
 
3.
Tillbaka till degen:
Dela degen i 12 lika stora delar (rulla ut till en korv, dela på mitten och fortsätt dela på mitten tills du har 12 lika stora bitar). Kavla ut varje degbit till en cirkel, cirka 8-10 cm i diameter. Jag pudrade varje degbit med glutenfritt mjöl innan jag kavlade ut den, så var det ingen risk att den fastnade.
 
4.
Ta en cirkel och lägg i handflatan. Lägg två teskedar av fyllningen mitten. Fukta ena kanten av degplattan och vik över botten till toppen och knip kanterna. Vill du, kan du sedan veckla kanterna - då arbetar du från den hörnan till den andra genom att vecka degen medan du kniper ihop knytet. Här är en bra video som visar tekniken (kolla från 3:35). Tänk på att denna deg är mer ömtålig än vanlig wontondeg, så den går inte att strecha lika mycket. Om du märker att degen går sönder, så bara strunta i att veckla den.
 
5.
Värm olivolja i en stekpanna och stek pot-stickersen, med den platta sidan ned, i 2 minuter på medelvärme tills de fått en gyllenbrun yta. Häll sedan i 1 dl vatten i pannan och täck direkt med ett lock. Ånga pot-stickersen i 8-10 minuter, eller tills allt vatten avdunstat. Ta bort locket och låt dem koka ytterligare någon minut till de släpper lätt från pannan.
 
6.
Gör såsen under tiden som pot-stickersen tillagas - blandai ihop alla ingredienser och toppa med de hackade jordnötterna.
 
7.
Servera dina potstickers med jordnötssåsen, edamamebönor och koriander/persilja samt rosépepparkorn.

Pannkakspizza med blodapelsin, jordgubbar och jordnötssmör

Jag hade en så kul kväll igår! Hade bestämt att möta upp min australienske kompis för aperitivo, och han tog i sin tur med sig två kompisar från Mexico och Tel Aviv. En sådan random blandning av människor, från fyra helt olika världsdelar, men med så mycket gemensamt. Otroligt skoj. Vi fortsatte därför kvällen på ett tapasställe i stadsdelen Isola här i Milano - Ajo Blanco heter stället, om ni skulle ha vägarna förbi. Riktigt bra stämning.
 
Nu var det ju inte det jag skulle skriva om. Men eftersom kvällen blev rätt sen igår, hade jag en seg start på denna söndagsmorgon. Min frukost blev därför mer en brunch. Och min pannkaka förvandlades till en pizza. Pannkakspizza. Perfekta brunchmåltiden. Jag gjorde egentligen bara en vanlig pannkakssmet (vanlig i min värd = 1 ägg, 1 banan, 1 dl glutenfria havregryn), men istället för att steka många små, stekte jag en stor pannkaka, som fick forma min pizzabotten. Som ni förstår går den sedan att toppa med precis vad som helst - ta det ni har hemma helt enkelt. Supergott!
 
 
Pannkakspizza med blodapelsin, jordgubbar och jordnötssmör
(1 portion)
1 ägg
1 mogen banan
1 dl (glutenfria) havregryn
1 nypa vaniljpulver
½ tsk bakpulver
½ tsk chiafrön
1 msk smör till stekning
 
Yoghurt
Blodapelsin
Jordgubbar
Jordnötssmör
Bovetekärnor
Kakaonibs
 
1.
Blanda ägg, mosad banan, havregryn, vaniljpulver, bakpulver och chiafrön i en skål. Låt stå och svälla 15-20 minuter.
 
2.
Värm upp smör i en stekpanna. Häll i alla smet och sprid ut den till ett jämnt lager. Stek några minuter tills den blivit stabil. Vänd sedan med hjälp av en tallrik och stek någon minut på andra sidan.
 
3.
Toppa med yoghurt, frukt, bär, nötter, kakaonibs - whatever rocks your boat!

Quinoasallad med chèvre chaud och honungs- & senapsdressing

Ost är gott. Smält ost är jättegott. Smält getost är ren skär magi! 
 
Att äta en sallad som bara består av isbergssallad, tomat och gurka, är för mig ungefär världens tråkigaste rätt. Men de som tror att sallader är så tråkiga, de har fel. I alla fall om de kommer hem till mig, för jag har regler: en sallad ska smaka bra, bjuda på olika texturer, mätta magen, vara fin att titta på - och gärna innehålla någon form av ost, för ost gör livet lite, lite bättre.
 
Idag stoppade jag in min getostbit i ugnen och lät den bli sådär perfekt varm, så att den fortfarande håller ihop, men ändå smälter i munnen när du äter den. Jag serverade den sedan, som kronan på min quinoasallad, som jag dessutom hade pimpat med päron, avokado och picklad rödlök. Så smarrigt. På toppen ringlade jag över en honungs- och senapsdressing som jag svepte ihop på cirka 30 sekunder.
 
satan-i-gatan gott. 


 
Quinoasallad med chèvre chaud och honungs- & senapsdressing
(1 portion)
80 g chèvre
1 dl kokt quinoa
1 näve ruccola
½ päron
½ avocado
Picklad rödlök
 
1 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
Salt & peppar
 
Bovetekärnor & rosépepparkorn till toppingen.
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg en tjock skiva getost på en plåt med bakplåtspapper och baka den i 5-10 minuter, tills den börjar smälta lite och fått en gyllene färg.
 
2.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
 
3.
Blanda quinoa med ruccola och lägg i en skål. Toppa med tunt skivat päron och avokado. Lägg på getosten och toppa med den picklade rödlöken (följ länk ovan för att se hur jag gör). Ringla öve dressingen och strö över bovete och rosépeppar.
 
Buon Appetito!

Quinotto med grön pesto och fransk (!) getost

Nu kanske ni tycker jag är helt knäpp i huvudet som sätter ett utropstecken efter fransk (!) i rubriken - för den mesta getost ni hittar hemma i Sverige är ju faktiskt just fransk chèvre. Men ni anar inte hur länge jag har letat igenom varenda butik i Milano efter just fransk getost. Här finns en massa formaggio di capra, italiensk getost, men det är inte chèvre. Så döm min lycka när jag snubblade över en bit chèvre i en av Milanos saluhallar idag. Obeskrivligt glad! Och särskilt dyr var den inte heller. Dubbelt glad med andra ord.
 
Egentligen hade jag bara tänkt använda den på enklaste sätt i en sallad, men det får jag spara till imorgon, för jag blev sugen på något varmt. På något varmt, och gott, och som inte tog en evighet att göra. Det var då jag betämde mig för att göra quinotto - det vill säga risotto gjort på quinoa. Det är så tacksamt, för du behöver inte stå och veva som i en vanlig risotto. Istället kokar du quinoan som vanligt, men tar av den några minuter innan den är klar, så den fortfarande är lite rinnig och blöt. Därefer kan du blanda ner smaksättare, i mitt fall pesto, men bara riven parmesan är också ett hett tips! Oändliga möjlgheter. Och ja, sedan toppar du dem med ovan nämnda chèvre så att den får halvsmälta och bli perfekt i konsistensen.
 
Min pesto gjorde jag på en blandning av cashewnötter, hasselnötter och pistagenötter. Dessa mixade jag med parmesan, basilika, citroncest och olivolja. Och - hemligheten för att få den superkrämig är att även blanda ner kokande vatten. Det fungerar som magi och peston blir krämig utan gädde eller annat tjaffs. Tummen upp!
 
 
Quinotto med grön pesto och getost
(2 portioner)
1 ½ dl okokt quinoa
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
 
½ dl naturella cashewnötter
½ dl rostade hasselnötter
10-12 pistagenötter
1 dl färskriven parmesan
½ citron, skalet
2 msk olivolja
1 näve färsk basilika
½ dl kokande vatten
Salt och peppar
 
Getost
Persilja
Rosépeppar
Pistagenötter
 
1.
Skölj quinoan i en sil, lägg sedan i en kastrull och häll på vattnet samt buljongtärningen. Låt koka upp. När det kokat upp, sänker du värmen, sätter på ett lock och låter sjuda i 13-14 minuter. Den ska inte bli helt torr, utan ha lite vätska kvar.
 
2.
Mixa alla ingredienser till peston.
 
3.
Blanda ner peston i quinoan och rör om tills den är krämig och fått en fin grön färg.
 
4.
Häll upp på en tallrik. Toppa med getostbitar, persilja, rosépeppar och hackade pistagenötter.
 
Buon Appetito!

Sötpotatisgnocchi med salviasmör

Det finns en smakkombination som nästan är superior alla andra. Brynt smör och salvia. Om ni aldrig har testat den kombinationen, så är det hög tid nu. Bryn smör, stek/fritera salvia och smaksätt sedan pumpasoppan med det. Eller pastan. Eller som här - ha det som världens enklaste sås till dina hemmagjorda sötpotatisgnocchi. Lättare än så blir det inte att lyxa till vardagen.
 
Gnocchi består oftast av vanlig potatis och mjöl, men efter som 1) jag älskar sötpotatis och 2) jag undviker gluten så blev min version helt enkelt en glutenfri sötpotatisvariant. Fantastiskt gott! Hemligheten är att inte koka potatisen för att få den mjuk och således kunna göra gnocchin - ugnsrosta den istället. Då har du mycket större möjligheter att smaksätta sötpotatisen redan innan den bli gnocchi, och det ger ett ypperligt slutresultat. Dagens tips.
 
 
Sötpotatisgnocchi med salviasmör
(2 portioner)
2 ½ dl sötpotatismos
½ dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
Salt/peppar/paprikapulver/kanel
2 tsk olivolja
40 g smör
10 salviablad
Polentagryn
 
Eventuellt spenat och granatäpplen till servering.
 
1.
Du behöver 2,5 dl mos, vilket för mig innebar en stor sötpotatis. Skala och dela sötpotatisen i bitar. Lägg på plåt och krydda med salt, peppar, paprikapulver, kanel och olivolja. Massera in kryddorna. Sätt in i ugnen och grädda på 200 grader i cirka 25-30 minuter - tills de blivit mjuka. Ta ut och mosa med gaffel till ett mos, låt svalna.
 
2.
Blanda moset med bovetemjöl och fiberhusk. Dela degen i tre delar och rulla ut korvar, cirka 1 cm i diameter. Skär 2 cm lång bitar och rulla sedan varje bit över en gaffel för att skapa räfflor. Lägg på en plåt som du täckt med polentagryn - så fastnar de inte.
 
3.
Koka upp vatten. Lägg i några gnocchi i taget. När de flyter upp till ytan är de klara - det tar inte längre än någon minut.
 
4.
Smält smör i en stekpanna. Grovhacka salvian och låt steka med. När smöret är brynt, släng då ner gnocchin och låt steka med någon minut för att de ska få en trevlig yta.
 
5.
Servera i djup tallrik, eventuellt med lite spenat och granatäpple.
 
Buon Appetito!

Chickpea Tikka Masala med basmatiris och saltrostade cashewnötter

Förra veckan hade jag en ny hang-up: potatis. Denna vecka har det gått över till en annan: ris! Jag vet inte vad det är med mig, men helt plötsligt vill jag bara ha en massa kolhydrater. Det som är ännu märkligare är att jag aldrig i mitt liv varit ett stort fan av ris, men nu kan jag inte tänka mig ett liv utan det. Haha. Dramaqueen.
 
Men ris är ju så himla gott. Framförallt basmatiris. Klibbigt och perfekt att lägga i en skål och äta med pinnar. Det är jättegott att bara äta ris med lite smält smör i, men näringsvärdet i det kanske inte är det bästa, så släng ner några grönsaker i den blandningen också och du har en supergod och snabb lunch.
 
Idag gjorde jag en vegetarisk variant av en av mina indiska favoriter, chicken tikka masala - nämligen chickpea tikka masala. Det låter ju nästan exakt likadant, men jag tycker nästan att denna vegetariska variant är godare. Varför? Jo, för att kikärtorna blir så mjuka och goda när de får koka med i såsen, så de bara smälter i munnen när du äter dem. Mums.
 
Tikka Masala är gjord på kryddblandningen garam masala, och en massa andra kryddor som gurkmeja, kanel och ingefära. En massa imunförsvarsboostare och jag tror att det här är den perfekta rätten för att bota min onda hals. Men oavsett om du har ont i halsen eller ej, så måste du testa det här - snabbt går det också, du har middagen klar på mindre än en halvtimme!
 
 
Chickpea Tikka Masala med basmatiris och saltrostade cashewnötter
(2 portioner)
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tumbit ingefära
1 ½ msk garam masala
2 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 krm paprikapulver
1 krm chiliflakes
3 dl kokosmjölk
1 ½ dl vatten
1 tsk soja
Några droppar sesamolja
Några droppar fiskolja
1 burk kokta kikärtor (à 400 g)
1 tomat
Salt & peppar
 
Basmatiris
Saltrostade cashewnötter
Persilja
Rostade kokoschips
 
1.
Värm olivoljan i en kastrull. Hacka löken. Skala och riv vitlök och ingefära. Stek löken på låg värme. Den ska bli mjuk men inte få färg. Addera sedan vitlök och ingefära och stek några minuter. 
 
2.
Lägg till garam masala, gurkmeja, kanel, paprikapulver och chiliflakes och låt dem rosta med löken några minuter. Det kommer se ut som allt blir en klump, men det är helt rätt.
 
3.
Häll på kokosmjölk och vatten, samt soja, sesamolja och fiskolja. Låt koka upp, sänk sedan värmen så att det inte stormkokar. Låt sjuda i 5-10 minuter. 
 
4.
Skölj kikärtorna i vatten i en sil, häll sedan i kastrullen och låt koka i fem minuter. Dela tomaten grovt och låt koka med de sista minuterna.
 
5.
Servera med basmatiris, saltrostade cashewnötter (rosta nötter i en torr panna. När de har fått färg häller du på vatten och saltar direkt efter. Skaka om. När vattnet avdunstar, klistras saltet fast. Låt nötterna ligga kvar i pannan tills de torkat på nytt), hackad persilja och rostade kokoschips.
 
Happy Vegetarian Monday!

Chiapudding på 4 olika vis

Helgen har passerat utan värst mycket matlagning för min del. En rosslig hals och ett dunkande huvud gjorde att jag inte hade vidare mycket energi att stå i köket. Trist. Men halsen är på bättringsvägen, och jag har samlat på mig en del idéer som jag vill förverkliga i köket denna vecka, så håll ögonen öppna.
 
Denna vecka började med en god chiapudding med passionsfrukt - det är ju trots allt alla hjärtans dag imorgon, så lite passion kan inte skada. Men jag tänkte dessutom tipsa om några andra toppingar som jag älskar att lägga på min chiapudding för att få en bra start på dagen. Vilken är din favorit?
 
Chiapudding med passionsfrukt: 1 ½ msk chiafrön + 1 dl osötad mandelmjölk + 1 nypa vaniljpulver. Toppa med passionsfrukt, kokosyoghurt, rostade kokoschips, pistagenötter och granatäppelkärnor.
 
Chiapudding med kanelstekta äpplen: 1 ½ msk chiafrön + 1 dl kokosmjölk + 1 nypa kardemumma. Toppa med äpple som du steker i kokosolja och kanel, hemmagjort jordnötssmör, pistagenötter och granatäppelkärnor.
 
Chiapudding med sharonpuré: 1 ½ msk chiafrön + 1 dl kokosmjölk + 1 nypa vaniljpulver. Toppa med sharonfrukt som du mixr till en puré, hemmagjort jordnötssmör, nötter och torkat frukt och granatäppelkärnor.
 
Chiapudding med mosad banan och hallon: 1 ½ msk chiafrön + 1 dl kokosmjölk + 1 nypa vaniljpulver. På morgonen blandar du i en halv mosad banan i chiapuddingen. Skiva resten av bananen och toppa tillsammans med mandelsmör, kakaonibs, pistagenötter och färska hallon.
 
Chiapuddingen blandar du ihop dagen före och låter stå i kylen över natten.

Glutenfritt fröknäcke & hummus med brynt saffransmör och rosmarin

Internet svämmer ju nästan över med olika recept på fröknäcke - vilket kanske inte är så märkligt, efter som det är så fantastiskt gott. Mina fröknäcke är gjorda på majsmjöl och lite olika fröer - världens enklaste att göra - och någon jäsning är det inte på tal om. Jag älskar verkligen dessa och kan äta dem morgon, middag och kväll. Och alla tiden däremellan. Av den anledningen tar de slut rätt fort, så jag rekommenderar er följa mina doser här nedan (vilket ger tre plåtar), så har ni ett lager. Förvara knäckebröden i en plåtburk så håller de länge (eller ja, de lär ändå hamna i magen innan de har någon som helst chans att bli dåliga).
 
Denna gång valde jag att servera mina knäckisar med saffranshummus. Vilken grej alltså! Jag hade saffranssmör kvar i kylen sedan jag gjorde det här receptet på helstekt blomkål, och då fick jag idén att man kanske skulle kunna bryna det där smöret och tillsätta i hummusen. Maj gadd vad gott! Ibland är mina snilleblixtrar helt fantastiska (ibland är de inte lika fantastiska, men dem berättar jag inte om här...hehe). Ni måste testa detta! Och släng ner färsk rosmarin när ni ändå är igång. Smakbomb 2.0.
 
 
Glutenfritt fröknäcke med flingsalt
(3 plåtar)
4 dl majsmjöl
2 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 dl majs- eller rapsolja
5 dl kokande vatten
2 tsk salt
Flingsalt till toppingen
 
1.
Koka upp vattnet i en vattenkokare (eller i en kastrull för all del...).
 
2.
Blanda majsmjöl med solroskärnor, sesamfrön, linfrön och salt. Häll på oljan och vattnet. Rör om tills en deg formas.
 
3.
Fördela degen på tre plåtar klädda med bakplåtspapper. Tryck ut den så tunnt du kan. Här hjälper det att ha blöta fingrar/händer (kallt vatten) - det gör inget om degen blir blöt av att du har blöta händer, det ordnar upp sig i ugnen.
 
4.
Strö över flingsalt.
 
5.
Grädda i ugnen, 150 grader, i cirka 1 timme. Håll koll, alla ugnar är olika och det beror också på hur tjockt/tunnt du har tryckt ut smeten. Knäckebrödet ska vara kripsigt när det är klart - dock stelnar det lite till när det svalnar.
 
Hummus med brynt saffranssmör och rosmarin
1 burk kokta kikärtor (à 400 g)
2 msk smör
½ g saffran
2 msk olivolja
1 msk vatten
2 rosmarinkvistar
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Skala kikärtorna (om du vill vara noga och få ett bättre slutresultat - annars skippa steget om du har bråttom) och lägg i en mixer/matberedare.
 
2.
Smält smöret med saffranen.
 
3.
Ta bort rosmarinen från kvisten och finhacka.
 
4.
Häll ner smör, rosmarin, olivolja, vatten i mixern. Mixa till en slät smet och smaksätt sedan med salt, peppar och paprikapulver.
 
5.
Lägg upp på en tallrik, ringla över lite mer olivolja och toppa med granatäppelkärnor.

Glutenfria amerikanska pannkakor med nyponskalsmjöl, chiafrön och keso

När jag var yngre var ett av mina favoritmellanmål nyponsoppa med keso. Alltså, den kombinationen är magiskt god, och jag kan fortfarande få en sådan längtan efter just det mellanmålet. Jag har faktiskt tagit med mig en påse nyponskalsmjöl till Milano, så att jag kan göra min egen nyponsoppa när suget sätter till...
 
Nyponskalsmjöl kan man dock använda till annat än till just nyponsoppa. Och denna gången fick det agera mjöl i mina glutenfria pannkakor. Resultatet blev ett par oranga pannkakor fulla med C-vitamin. Det är inte alltid man kan påstå att pannkakor är rika på just C-vitamin, så denna frukost har många fördelar förutom att vara otroligt god...
 
Självklart toppade jag mina pannkakor med keso och genast var smaklökarna mer än nöjda.
 
 
Glutenfria amerikanska pannkakor med nyponskalsmjöl, chiafrön och keso
(6 stycken)
1 dl sojamjölk
2 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
1 nypa malen kardemumma
1 nypa salt
2 ägg
½ dl nyponskalsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
Kokosolja till stekning
 
Keso, hallon, jordnötssmör, honung och flagad mandel till servering
 
1.
Blanda sojamjölk med chiafrön, vaniljpulver, kardemumma och salt. Rör om och låt stå i 15 minuter tills chiafröna börjar forma en gelé.
 
2.
Tillsätt äggen och rör om. Blanda nyponskalsmjöl, bakpulver och fiberhusk i en skål, och rör sedan ner i mjölk- och äggblandningen. Låt stå och svälla yttelrigare 5-10 minuter. Smeten kommer bli tjock och lite seg, inte rinning som vanlig pannkakssmet med andra ord.
 
3.
Värm upp lite kokosolja i en stekpanna. Ta cirka en halv deciliter smet till varje pannkaka. Du kommer att få trycka ut smeten lite i pannan då den inte självmant sprider ut sig. Stek cirka två mnuter på varje sida.
 
4.
Stapla pannkakorna på varandra med lite jordnötssmör som klister mellan varje. Toppa med keso, ringlad honung och hallon. Strö över flagad mandel, som du med fördel först rostar i en torr panna.

Helt magiskt glutenfritt bananbröd med jordnötssmör & chocolate chips

- For English recipe, see end of post -
 
Jag håller på att testlagar och testbakar lite recept för ett projekt jag ska göra tillsammans med mina kock-vänner på Chef in Camicia. Ett av recepten som ska utföras är ett bananbröd, och det finns ju massor av olika varianter på sådana. Jag har tidigare gjort ett glutenfritt bananbröd, som även det är fritt från raffinerat socker - det receptet hittar ni här. Även det blev gott - men i jämförelse med receptet jag kommer ge er här, så är det två olika världar.
 
Detta. Bananbröd. Är. Magiskt.
 
Så sjukt gott. Mjukt och saftigt. Lagom med tuggmotstånd och den perfekta kakan att bjuda dina vänner på. Jag säger kaka, för trots att det inte innehåller raffinerat socker, så är där en hel hög med jordnötssmör i smeten. Och lite honung och kokossocker. Så att äta detta bananbröd varje dag skulle jag inte rekommendera, men till en speciell stund - till exempel en födelsedag, en lill-lördag, ett kafferep eller för att fira att du lyckades matcha dina strumpor rätt i morse - så är det ypperligt.
 
Jag använde jordnötssmör som jag gjorde själv - hur man gör jordnötssmör kan du se i min video här. Det är väldigt enkelt att göra eget jordnötssmör, och dessutom försäkrar du dig om att det inte finns något tillsatt socker i burken (för det är helt onödigt). I övrigt ska du bara tänka på att använda så mogna bananer som möjligt till ditt bananbröd - ju fler svarta prickar på skalet, desto sötare banan och desto godare slutresultat.
 
Lycka till nu, och låt mig veta hur gott det blev!
 
 
Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör & chocolate chips
(1 bröd)
4 dl mosad, mogen, banan
3 dl jordnötssmör, osockrat
3 msk flytande honung
1 msk kokossocker
1 tsk vaniljpulver
1 dl valfri osötad mjölk (jag hade soja)
3 ägg
 
2 dl (glutenfria) havregryn
½ dl kokosmjöl
1 ½ msk chiafrön
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonatsoda
1 nypa salt
 
½ dl chocolate chips, mörka
½ banan till toppingen
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader C och klä en brödform med bakplåtspapper.
 
2.
Mosa bananerna - jag hade 3 stora bananer för att få ihop 4 dl mos, men det beror självklart på hur stora bananerna är. Lägg moset i en skål och blanda ner jordnötssmör, honung, kokossokcer, vaniljpulver, mjölk och ägg. Rör om.
 
3.
I en annan bunke blandar du havregryn som du mixat till ett mjöl i en mixer, kokosmjöl, chiafrön, kanel, kardemumma, bakpulver, bikarbonatsoda och salt. Vänd sedan ner i den blöta smeten och rör om till en homogen smet.
 
4.
Häll ner chocolate chipsen, men spara några till toppingen. 
 
5.
Häll över smeten i brödformen. Toppa med en halv banan som du skivat på längden. Strö över resterande chocolate chips.
 
6.
Sätt in mitt i ugnen och baka tills en sticka kommer ut torr, cirka 65-75 minuter. Låt det svalna innan du tar ur bananbrödet från formen. Sen kan du njuta!
 
English Recipe
 
Gluten free banana bread with peanut butter & chocolate chips
(1 banana bread)
4 dl ripe mashed bananas
3 dl sugarfree peanutbutter
3 Tbsp honey
1 Tbsp coconut sugar
1 tsp vanilla powder
1 dl unsweetened milk (soy/almond/cashew - you decide)
3 eggs
 
2 dl gluten free oats (pulsed in a food processor until reaches a powder)
 
½ dl coconut flour
1 ½ Tbsp chia seeds
1 tsp grounded cinnamon
1 tsp grounded cardamom
½ tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 pinch of salt
 
½ dl dark chocolate chips
½ banana for topping
 
1.
Pre heat the oven to 180 degrees C (350 degrees F). Line a loaf pan with a baking sheet. 
 
2.
Mix bananas, peanutbutter, honey, coconut sugar, vanilla powder, milk and eggs to form a wet batter.
 
3.
In another bowl, mix pulsed oats, coconut flour, chia seeds, cinnamon, cardamom, baking powder, baking soda and salt.
 
4.
Pour the dry ingredients into the wet batter and mix. Pour in the chocolate chips but save some for the topping. Mix.
 
5.
Pour the whole mixture in to the loaf pan. Slice a banana lenghtwise and put one of the halves on the top of the loaf. Sprinkle with the remaining chocolate chips. 
 
6.
Bake in the oven until a stick inserted in the middle of the cake comes out clean, approx. 65-75 minutes. Let chill before removing from pan.
 
If you need a measurment converter, you find mine here

Snabblunch: omelettwrap med laxröra, avokado och tomatsallad

Ibland vill man att maten ska vara klar på ungefär 2 sekunder. Okej, riktigt så snabbt går det inte att göra den här lunchen, men nästan. Ofta när jag vill att det ska gå snabbt, så inkluderar mina rätter ägg. Just ägg är så himla varierbart, och dessutom går det snabbt att laga. En äggröra tar 2 minuter, ett pocherat ägg tar 3 - och denna omelettwrapen tar kanske 4 (men då tar jag i).
 
En omelettwrap skiljer sig inte så mycket från en vanlig omelett, förutom att den är väldigt mycket tunnare. Jag gör min wrap på bara 1 ägg och 1 msk mjölk som jag vispar ihop och steker som en pannkaka i en passande stor stekpanna. När jag skriver "steker som en pannkaka", så menar jag att jag vänder på den och steker den på båda sidor - då får den mer färg och blir lite mer stabil om du vill använda den som just wrap.
 
Denna gång gjorde jag det lätt för mig, och använde mig av lax på burk till min röra. Alltså, jag veeet, det låter inte särskilt inbjudande, men om du tänker på det, så känns lax på burk i alla fall snäppet bättre än tonfisk på burk. Och det är faktiskt gott! Laxen mixade jag med fetaost, lite majonäs och salt och peppar. Svårare än så är det inte att få till en färgglad och hälsosam snabblunch.
 
 
Snabblunch: omelettwrap med laxröra, avokado och tomatsallad
(1 portion)
1 ägg
1 msk mjölk
1 msk smör
50 g lax
30 g fetaost
1 tsk majonäs
Salt & peppar
 
Avokado
Ruccola
Zucchini
Cocktailtomater
Olivolja
Pumpakärnor
 
1.
Knäck ägget i en skål och mixa lätt med mjölk och salt och peppar. Värm upp smöret i en stekpanna. Häll på äggblandningen och se till att smeten breder ut sig. Stek i 1-2 minuter. Vänd sedan med en stekspade eller med hjälp av en tallrik. Stek yttelrigare 1-2 minuter.
 
2.
Mixa lax med fetaost, majonäs, salt och peppar.
 
3.
Lägg upp omelettwrapen på en tallrik. Lägg på ruccola och skivad zucchini. Toppa med laxröra och avokado. 
 
4.
Dela cocktailtomater och blanda med lite olivolja, salt och peppar. Servera till omeletten.

Zoodles med en sås på hasselnötter och pecorino

Har ni sett Leilas Supermat som nu har börjat igen på TV4? Jag älskar att streama svenska matprogram från Milano, och jag tittar på alla kockar: Leila, Tina, Moberg, Ernst - you name it, det är precis min typ av feel-good-program. I förra avsnittet av Leilas Supermat, gjorde hon zoodles med en pinje- och valnötssås, och den har jag isnpirerats av i detta recept. Dock hade jag varken pinjenötter eller valnötter hemma, så jag bytte ut helt enkelt ut dem mot hasselnötter och pistagenötter. Nöt som nöt liksom... eller okej, inte riktigt, men i detta fall fungerade det bra.
 
Ni får ursäkta upplägget, men jag var hungrig och hade inte direkt någon större inspiration till att piffa till maten till bloggen. Men det var ändå så pass gott att jag inte vill strunta i att lägga upp receptet. En halvdann bild får ni stå ut med lite då och då!
 
 
Zoodles med en sås på hasselnötter och pecorino
(1 portion)
1 lagom stor zucchini
½ dl hasselnötter
1 dl färsk riven pecorino
½ vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1 dl sojamjölk
½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
Salt/peppar
 
Pistagenötter och pecorino till servering
 
1.
Om du har en grönsakssvarv så använd den för att göra zoodles, annars använder du en mandolin/osthyvel och skär sedan remsor med en kniv.
 
2.
Koka upp sojamjölk och vatten med grönsaksbuljong och salt och peppar. 
 
3.
Lägg ner hasselnötter, riven pecorino, vitlök och olivolja i en matberedare. Slå på den varma mjölkbuljongen och mixa till en sås. Den berhöver inte vara helt slät.
 
4.
Stek på zucchininudlarna lite i en panna: 1-2 minuter räcker.
 
5.
Blanda nudlarna med såsten och lägg upp på tallrik. Servera med mer riven pecorino och toppa med pistagenötter.

"Overnight Hazelnut Oats" med kiwiros och råriven lakrits

Har ni någonsin sett rå lakrits, som inte är i form av pulver? Det ser nästan ut som kolbitar, eller stora svarta, glansiga stenar. Väldigt vackra klumpar om du frågar mig. Jag fick just sådana lakritsstenar i julkapp förra året, med tillhörande litet rivjärn, och jag tycker det är ett roligt sätt att krydda maten på.
 
Idag använde jag min lakrits till att pimpa morgonens frukostskål. Du behöver inte mycket för att det ska ta smak, men det gör stor skillnad. Och just att kombinera det med färska hallon är magiskt - tänk bara på allt godis som kommer i kombinationen hallon/lakrits. Det finns en anledning till det - och det här är den något mer hälsosamma versionen.
 
 
"Overnight Hazelnut Oats" med kiwiros och råriven lakrits
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 msk chiafrön
½ dl rostade hasselnötter
1 medjooldadel
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
2 dl sojamjölk
 
Topping
1 gul kiwi
Hallon
Pistagenötter
Kakaonibs
Bovetekärnor
Rå lakrits
 
1.
Blanda havregryn, chiafrön, hasselnötter, en urkärnad dadel, vaniljpulver, salt och sojamjölk i en burk och ställ in i kylen över natten. På morgonen mixar du allt i en matberedare till en slät gröt/smoothie-liknande massa.
 
2.
Häll upp i skål och toppa med kiwi, hallon, pistagenötter, kakaonibs, bovetekärnor och råriven lakrits! Om du vill göra en blomma av kiwin, som jag har gjort här, så är det samma princip som avokadorosen som du kan se hur jag gör här.

Het grön zucchininudelsoppa med stekt tofu

Jag kickade igång denna veckan med en väldigt grön rätt. Bokstavligen. Uttrycket eat your greens måste vara baserat på den här nudelsoppan som innehåller grön zucchini, grön savoykål, grön purjolök och grön avokado. Full med klorofyll med andra ord. Jag vet inte om klorofyll är lika bra för oss människor, som det är för växter, men dåligt kan det ju inte vara i alla fall. Och så är min favoritfärg grön, så den här rätten passar mig utmärkt. Ett bra alternativ på en #vegetariskmåndag som denna.
 
Dock lyckades jag göra buljongen så het, att jag fick äta upp min lunch med en rulle hushållspapper som sällskap - jag var nämligen tvungen att torka näsan och ögonen efter varje sked, de liksom bara rann. Haha, så chilla med chilin (observera ordvitsen!) om du inte vill använda upp hela husets papper... eller om du för den delen tänkt servera det här på en första dejt och vill framstå presentabel under middagen. Just saying!
 
 
Het grön zucchininudelsoppa med stekt tofu
(1 portion)
5 dl vatten
1 gul lök
1 tumbit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
Några droppar fisksås
Några droppar Tabasco
1 tsk sesamolja
1 tsk soja
Chiliflakes
Salt & Peppar
 
100 g fast tofu
1 tsk olivolja
Salt/peppar/paprikapuvler
1 tsk soja
 
1 liten zucchini
Savoykål
¼ avocado
8-10 cm purjolök
Rödpepparkorn
Pumpafrön
 
1.
Börja med buljongen så att den får tid på sig att utveckla smaker. Skala lök, ingefära och vitlök. Skär lök och ingefära i grova bitar och släng ner i vattnet tillsammans med vitlöken. Fortsätt med buljongtärning, fisksås, Tabasco, sesamolja, soja, chiliflakes samt salt och peppar. Låt koka upp och lämna på spisen i minst 20 minuter, vattnet får gärna reducera lite så att smakerna blir mer intensiva.
 
2.
Kryda tofun runt om med salt, peppar och paprikapulver. Dela i kuber och stek sedan i olivolja. Häll på sojasås i slutet så att tofun får mer färg och tar smak.
 
3.
Skiva zucchinin med en osthyvel (eller mandolin). Skär sedan i smala remsor så att den liknar nudlar. 
 
4.
Skiva purjolöken och stek några minuter i olivolja om du inte tycker om den rå.
 
5.
Dela savoykålen i mindre bitar. Skiva avokadon
 
6.
Sila av buljongen i en bunke. 
 
7.
Lägg savoykål och zucchininudlar i en skål. Häll på buljongen. Toppa med purjolök, tofu, avocado, rosépeppar och pumpakärnor.
 
Buon Appetito!

Potatissallad med purjolök, fetaost och hallon

Jag drömmer typ om potatis nu för tiden. Vet inte varför, men ibland kan jag bli så insnöad på en och samma sak, och då är det det enda jag vill äta till varje måltid. Och nu är det alltså potatis jag vill ha. Potatismos, ungsrostad potatis, kokt potatis, rårakor - you name it. Kall potatis - det vill säga kall, ungsrostad eller kokt potatis, inte den råa varianten - kan vara något av det godaste som finns. På riktigt. Och den är utmärkt att slänga i en sallad. Potatissallad behöver verkligen inte vara full av majonäs eller crème fraiche - den kan vara riktigt färsk och god. Som den här. Jag har bara ugnsrostat potatisen i 25 minuter tillsammans med salt, peppar, paprikapulver och lite olja. Sedan blandande jag den med ruccola, stekt purjolökfetaost, färska hallon, och slutligen pistagenötter och pumpafrön. Världens lättaste och mättande lunch.
 

Tortillachipspanerad tofu med savoykål, karamelliserad lök och avokado

I flera år nu, har ju panko utnämnts till världens bästa ströbröd. Allt som paneras i panko blir extra sprött, krispigt och frasigt... så det är klart att man blir avundsjuk när man har valt att utesluta gluten från sin mathållning, och därmed går miste om detta crunch. Men nu har jag kommit på bästa idén, som gör att vi inte behöver vara avundsjuka längre. Vi kan nämligen panera våra ingredienser i glutenfria tortillachips. Yes, ni hörde rätt. Jag skulle vilja påstå att det blir minst lika krispigt, och dessutom tillför tortillachipsen en extra smaksättning. När jag gjorde nedanstående recept, panerade jag min tofu i tortillachips som var smaksatta med rosmarin (ja, jag är ju i Italien och italienarna måste italienisera allt...). Sjukt gott. Tofun, som är rätt smaklöst om du inte kryddar ihjäl den, fick en extra smakskjuts i och med sin nya förklädnad så detta kommer jag definitivt att göra igen.
 
Undrar vad nästa ingrediens att bli panerad kommer att bli... Några tips?
 
 
Tortillachipspanerad tofu med savoykål, karamelliserad lök och avokado
(2 portioner)
150-200 g tofu (se till att köpa fast sådan)
60 g tortillachips
1 ägg
2 msk bovetemjöl
200 g savoykål
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk strösocker
¾ dl vatten
1 avokado
Salt/peppar/paprikapulver
Olja till stekning
Blåbär och rosépepparkorn till servering
 
1. 
Börja med att skala löken och skiva den i ringar. Värm upp smöret i en stekpanna över medelvärme och släng i löken. Låt steka, utan att ta färg, i cirka 10-15 minuter, till den blivit mjuk. Stö sedan över socker och en nypa salt och häll sist på vattnet. Löken är klar när vattnet har kokat bort. Lägg till sidan.
 
2.
Skiva savoykålen och stek i olja. Salta och häll på lite vatten efter 5 minuter för att få den extra mjuk. Lägg till sidan.
 
3.
Dela tofun i lagom stora skivor (en till en och en halv cm tjocka). Krydda dem med rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Vispa upp ett ägg och häll på en tallrik. Krossa tortillachipsen och lägg på en annan tallrik. Pudra tofun runt om i bovetemjöl. Vänd sedan först i ägget, sedan i tortillachipsen, så att allt täcks. 
 
4.
Värm upp rikligt med olja i en panna. Stek/halvfritera tofun tills tortillachipsen blivit gyllene. Vänd och gör samma sak.
 
5.
Servera tofun med savoykålen, löken och mosad avokado (blandad med lite salt och peppar). Toppa med rosépepparkorn och några blåbär.

Receptvideo: Jordnötsfudge med mörk choklad

När den här videon publicerades på Chef in Camicias Facebooksida och Instagram, blev det ramaskri bland alla italienare. Saken är den, att de i slutet av videon har använt hashtagen #ohhealthyday, vilket de brukar göra på mina recept. Men enligt gemene italienare är det här verkligen inte något nyttigt! På sätt och vis har de väl rätt - om du räknar kalorier, så kan du nog räkna med att varje liten bit fudge innehåller väldigt många sådana - och om det är så du ser på hälsa, så ska du nog hoppa över det här receptet. För mig, betyder hälsa dock något helt annat. För mig, innebär "äta hälsosamt" att konsumera en näringsrik och varierad diet och tillåta sig själv att äta allt - men med måtta. Dock så finns det ju bättre och sämre val - och om du nu äter för att även samvetet ska må bra, så se till att stoppa i dig något som gör nytta för kroppen, oavsett hur många kalorier det innehåller...
 
Denna jordnötsfudge är gjord av jordnötssmör (rikt på protein och kalium), kokosolja (ett mättat fett som är rikt på mineraler som järn, zink och fosfor), honung (ett naturligt socker som stimulerar imunförsvaret) och mörk choklad (innehåller fler fibrer än dess ljusare släktingar, och kan dessutom hjälpa håret att bli tjockare, tänderna finare och hyn vackrare).
 
Så ja, frågar du mig, så skulle jag vilja påstå att även detta godis är nyttigt. Se dock till att skilja på konsumtion och överkonsumtion. Det gäller det mesta i livet. Fullt svenskt recept hittar du här.
 

RSS 2.0