Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Helstekt blomkål med saffranssmör och sallad på quinoa, linser, dadlar och hasselnötter

Söndagar = söndagsstek
Ja, i alla fall för många i världen. I min familj har vi egentligen aldrig ätit stora söndagsmiddagar, jag vet egentligen inte varför, för söndagar är ju den ultimata dagen att spendera i köket. (Precis som alla andra dagar, om du frågar matnörden i mig...). Idag ville jag göra en söndagsstek, men inte vilken som helst, utan en vegetarisk helstekt blomkål. Jag hittade ett paket saffran i skafferiet, och bestämde mig för att det var precis den smaken min stek skulle få. Så jag blandade ner saffranet med rumsvarmt smör och sedan smetade jag in hela blomkålen med saffranssmöret. Alltså. Jag vet inte om det finns något trevligare än att gegga in ett helt blomkålshuvud med smör...
 
Eftersom blomkålen kändes lite orientalisk med saffranet, valde jag att gå lite oriantaliskt även med tillbehören. Det blev därför en blandning av quinoa, linser och dadlar. Just dadlarna passar perfekt i salladen - de ger den där sötman som fulländar rätten. Har ni inte dadlar, kan ni dock använda er av russin eller torkade tranbär istället.
 
Hoppas ni har en fin söndag.
Ciao ciaooo!
 
 
Helstekt blomkål med saffranssmör och sallad på quinoa, linser, dadlar och hasselnötter
(2 portioner)
1 blomkålshuvud, ca 800-900 gram
75 g rumsvarmt smör
1 påse saffran
Salt/peppar
 
1 dl kokt quinoa
1 dl kokta röda linser
1 dl kokta edamamebönor
1 näve ruccola
2 medjool-dadlar
10-15 hasselnötter
Persilja
 
½ dl grekisk yoghurt
1 näve persilja
1 msk olivolja
1 tsk honung
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Mixa rumsvarmt smör med saffran, salt och peppar. Ta av blasten från blomkålen och så mycket av roten som möjligt, utan att blomkålshuvudet faller samman. Sätt blomkålen i en ugnsfast form och smeta över cirka två tredjedelar av saffransmöret över hela huvudet. Baka i ugn cirka 1 timme. Var 15 minut, tar du ut blomkålen och öster med smöret som smält, samt lägger till en klick av det smör du sparade.
 
3.
Böanda quinoa, röda linser, edamameböner och ruccola. Grovhacka dadlar, hasselnötter och persilja.
 
4.
Mixa grekisk yoghurt med persilja, olivolja, honung salt och peppar till en grön sås.
 
5.
Lägg upp quinoasalladen på ett fat. Lägg på blomkålshuvudet. Häll över det smälta smöret (som hamnat i formen). Toppa blomkålen med såsen, hackade dadlar, hasselnötter och persilja.
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0