Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Gnocchi tricolore!

Ibland vill man ju bara äta italienskt, eller hur? Pizza, pasta, risotto... eller gnocchi! Och ska man då äta italienskt, då kan man ju göra det hela vägen ut - det vill säga en måltid som är grön, vit och röd. Har ni egentligen tänkt på hur många av de klassiska italienska rätterna som faktiskt är just grön-vit-röda? Det finns en hel uppsjö - men det är ju inte så konstigt när några av nationalingredienserna är just gröna örter, vita ostar (mozzarella!) och solmogna, röda tomater. Det går att göra mycket av det...
 
Idag gjorde jag det lätt för mig och köpte färdiga gnocchi i affären. Det får man göra om man vill att det ska gå snabbt. Nu går det här receptet i och för sig inte supersnabbt då jag rostar tomaterna på låg temperatur i ugnen i nära 2 timmar - och på den tiden hinner du lätt göra din egen gnocchi (här hittar du mitt gnicchirecept). Men om du vill ta en genväg, så kan du självklart steka tomaterna i en stekpanna också - du förlorar i smak, men vinner tid. Välj själv ambitionsnivå!
 
 
Gnocchi tricolore!
(2 portioner)
250 g gnocchi
15 cocktailtomater
4 msk ricotta
1 näve basilika
Salt, peppar, fänkålsfrån
Olivolja
Smör till stekning
 
1.
Börja med tomaterna, då de behöver sin tid i ugnen (det går naturligtvis att ta en genväg och steka tomaterna i en stekpanna, men det blir inte lika gott... just saying). Sätt ugnen på 140 grader. Dela cocktailtomaterna på hälften och lägg på en plåt. Krydda med salt, peppar och fänkålsfrön. Ringla över olja. Sätt in i ugnen och låt dem rosta långsamt, i 1½-2 timmar.
 
2.
Koka upp vatten i en kastrull. Salta. Släng ner gnocchin och låt koka tills de flyter upp till ytan (normalt sätt tar det 2-3 minuter). Ta upp dem med en hålslev och släng ner till i en stekpanna med smält smör. Detta sista steg är valfritt - men jag tycker det blir så gott med en krispig yta!.
 
3.
Blanda ut ricottan med lite salt och peppar. Strimla basilikan
 
4.
Blanda gnocchi med tomater och basilika. Mosa några av tomaterna så att de blir lite såsiga. Lägg upp i en djup tallrik och toppa med ricotta och några vackra basilikablad.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Gnocchi tricolore!
(2 servings)
250 g gnocchi
15 cocktail tomatoes
4 tablespoons of ricotta
1 handfull fresh basil
Salt, pepper, fennel seeds
Olive oil
Butter for frying
 
1.
Start with the tomatoes, as they need their time in the oven (of course, you can take a shortcut and fry the tomatoes in a frying pan, but they will not taste as good ... just saying). Pre-heat the oven at 140 degrees C. Cut the cocktail tomatoes in half and put them on a oven tray. Season with salt, pepper and fennel seeds. Drizzle over some olive oil. Insert in the oven and let them roast slowly for 1½ to 2 hours.
 
2.
Bring water to boil in a saucepan. Season with salt. Throw in the gnocchi and let cook until they flow up to the surface (it usually takes 2-3 minutes). Remove them with a slotted spoon and put them in a frying pan with melted butter. This final step is optional - but I like the crispy surface!
 
3.
Mix the ricotta with some salt and pepper. Finely shop the basil.
 
4.
Mix the gnocchi with the tomatoes and basil. Mash some of the tomatoes to create some sauce. Put it on a plate and top with ricotta and some pretty basil leaves.

Quinoa- och sötpotatisburgare i glutenfritt bröd

Den här quinoa- och sötpotatisburgaren blev så himla smakrik - jag proppade den nämligen full med både lime, ingefära och vitlök (sååå god smakkombo!). Brödet gjorde jag av en bit blomkål (!) som jag hade liggandes i kylen, och förutom själva burgaren, så fyllde jag brödet med det jag hade hemma: majonäs, rödkål, ruccola, avokado, tomat och groddar. Ta det ni själva tycker om!
 
Bästa vego-burgaren, jag lovar!
 
 
 
Quinoa- och sötpotatisburgare
(2 burgare)
2 dl kokt quinoa
1 dl sötpotatismos
20 g fetaost, smulad
1 lime - skalet, rivet
1 tumbit ingefära - riven
1 liten vitlöksklyfta - riven
Salt, peppar och paprikapulver
 
1.
Blanda alla ingredienser i en skål och forma två burgare som du steker i olivolja över medelhög värme. Är smeten för lös, så tillsätt lite (glutenfritt) mjöl - men inte för mycket, för då blir de torra.
 
Glutenfria hamburgerbröd med blomkål
(2 bröd)
2 ägg
1 dl riven blomkål, urkramad från vätska
½ dl valfri mjölk
½ tsk äppelcidervinäger
¼ dl kokosmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk brödkryddor
1 nypa salt
Sesamfrön att toppa med
 
1.
Sätt ugnen på 225 C.
 
2.
Vispa en äggvita till ett hårt skum i en bunke. I en annan bunke vispar du den resterande äggulan + det hela ägget fluffigt.
 
3.
Blanda alla torra ingredienser i en bunkte. Häll ner i de fluffiga äggen tillsammans med riven blomkål, äppelcidervinäger och mjölk. Vänd till sist ner äggvitan. Låt stå i 3-5 minuter.
 
4.
Forma smeten (den är lite lös - men det ordnar upp sig i ugnen) till två bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med sesamfrön.
 
5.
Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt svalna på galler innan servering.
 
6.
Dela bröden och bred på lite majonäs på båda halvor. Lägg sallad, sedan panerad strömming, sedan rödlök på bottendelen och toppa med locket. Enjoy!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Quinoa and Sweet Potato Burgers
(2 burgers)
2 dl cooked quinoa
1 dl sweet potato purée
20 g of feta cheese, crumbled
1 lime - the zest, grated
1 thumbpice ginger - grated
1 small garlic clove - grated
Salt, Pepper and paprika powder
 
1.
Mix all the ingredients in a bowl and form two burgers which you cook in olive oil over medium heat. If the batter is too loose, add some (gluten-free) flour - but not too much, as it will make the burgers dry.
 
Glutenfree cauliflower hamburger buns
(2 buns)
2 eggs
1 dl grated zucchini, squeezed from liquid
½ dl of milk of your choice
½ teaspoon apple cider vinegar
¼ dl coconut flour
½ dl corn flour
½ dl buckwheat flour
1 tablespoon psyllium husk
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon of mixed grounded bread spices
1 pinch of salt
Sesame seeds for the topping
 
1.
Pre heat the oven to 225 degrees C.
 
2.
Beat an egg white to stiff peeks in a bowl. In another bowl, whip the remaining egg yolk + whole egg until fluffy.
 
3.
Mix all dry ingredients in a bowl. Pour them into the fluffy eggs together with grated zucchini, apple cider vinegar and milk. Finally, fold ni the egg white. Allow to sit for 3-5 minutes.
 
4.
Form the batter (it is a bit loose - but it will all work out in the oven, I promise) into two hamburger buns on an oven tray covered with baking paper. Sprinkle some sesame seeds in top.
 
5.
Bake in the middle of the oven for approx. 25-30 minutes. Allow to cool before cutting them into halves.
 
6.
Cut the buns, and spread some mayonnaise on both halves. Add salad, then pan fried double breaded herring, then pickled red onions, and top with the lid. Enjoy!

När tacomyset börjar direkt på morgonen! #pannkakstacos

En fredag är väl knappast fulländad utan tacos, eller? Och ska det va, så ska det va - och då kan man lika bra äta tacos redan från start. Det vill säga tacos till frukost. Och inte vilka tacos som helst, utan pannkakstacos! Alltså, jag är så stolt över denna idé, dels för att det blev så gott, men mest för att det blev så fint att titta på. 
 
Det hela är ju väldigt enkelt. Gör tacoskal av pannkakor (eller, egentligen är det väl plättar om vi ska referera till storleken). Fyll dem med tacofyllning (i detta fall keso, frukt och jordnötssmör). Arrangera på en tallrik. Klart. Precis exakt vad jag brukar äta, när jag äter pannkakor - bara presenterade på ett annat vis, men det gör liksom hela skillnaden. 
 
 
Pannkakstacos med keso
(1 portion)
1 ägg
½ banan
1 tsk fiberhusk
1 msk bovetemjöl
Salt
Kokosolja till stekning
 
Keso
Mango
Granatäppelkärnor
Passionsfrukt
Jordnötssmör
 
1.
Mosa bananen och blanda med ägget. Rör ner fiberhusk, bovetemjöl och salt. 
 
2.
Värm upp lite kokosolja i en stekpanna. Jag har en ministekpanna som är cirka 10 cm i diameter, vilken är perfekt till detta. Men du kan också använda ett plättlagg. Eller ringar i en stekpanna. Eller så steker du bara som vanliga bananpannkakor, om du inte bryr dig om formen - smaken är ju den samma! 
 
3.
Arrangera på en tallrik och fyll varje tacos med keso, frukt och jordnötssmör. Enjoy!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pancake tacos with cottage cheese
(1 serving)
1 egg
½ banana
1 teaspoon psyllium husk
1 tablespoon of buckwheat flour
Salt
Coconut oil for frying
 
 
Cottage Cheese
Mango
Pomegranate seeds
Passion fruit
Peanutbutter
 
1.
 
Mash the banana and mix with the egg. Stir in psyllium husk, buckwheat flour and salt.
 
2.
Heat some coconut oil into a frying pan. I have a mini pan that is about 10 cm in diameter, which is perfect for this. But you can also use metal rings in a frying pan. Or just fry as normal pancakes, if you do not care about the shape - the taste is still the same!
 
3.
Arrange on a plate and fill each tacos with cottage cheese, fruit and peanut butter. Enjoy!

Banan- och jordnötsglass med mörk choklad

Ibland krävs det väldigt lite för att skapa magi - och just så, är fallet med de här banan- och jordnötsglassarna med mörk choklad. Behöver jag egentligen säga mer? Bara lyssna till namnet: banan + jordnötssmör + choklad. En ekvation som jag önskar mina matteböcker på Handels hade bestått av. 
 
Det är så barnsligt enkelt att göra. Det handlar bara om att hitta de bästa smakkombinationerna. Vilket detta då är. Det svåraste med hela receptet är att vänta på att de ska stelna till i frysen. Men när det väl är gjort, är det bara att njuta! Min rekommendation är att göra många på en gång - de kommer nämligen gå åt fort!
 
 
 
 
                
 
 
Banan- och jordnötsglass med mörk choklad
(2 glassarpinnar)
1 banan
3 msk jordnötssmör
60 g mörk choklad
Hackade jordnötter och havssalt till topping
Glasspinnar
 
1.
Smält chokladen över vattenbad.
 
2.
Skiva bananen i centimetertjocka skivor. 
 
3.
Trä en bananskiva på en glasspinne. Toppa den med jordnötssmör. Trä på en till bananskiva. Fortsätt så tills du inte får plats med fler lager. Sikta på 4-6 bananskivor per glass.
 
4.
Doppa bananglassen i smält choklad - eller använd en sked/slickepott för att breda på chokladen. Rulla sedan allt i hackade jordnötter och havssalt.
 
5.
Lägg in i frysen och vänta tills de har stelnat (30min - 1 timme ungefär).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Banana and Peanut Icecream Lollipops with Dark Chocolate
(2 icecream lollipops)
1 banana
3 tablespoons of peanut butter
60 g of dark chocolate
Chopped peanuts and sea salt for the topping
Icecream Sticks
 
1.
Melt the chocolate over a bain marie.
 
2.
Slice the banana into centimeter thick slices.
 
3.
Put a banana slice on an icecream stick. Top it with some peanut butter. Put another banana slice ontop... Continue until you can't fit more layers. About 4-6 banana slices per icecream is good.
 
4.
Dip the banana icecream into the melted chocolate - or use a spoon. Roll it in chopped peanuts and sea salt.
 
5.
Put the lollipops in the freezer and wait until they have solidified (30min - 1 hour approximately).

Blomkål på två vis med tahinisås, dadlar och granatäpple

Jag undrar om jag någonsin kommer att kunna äta blomkål utan att tänka på den helt magiska blomkål jag fick smaka i Tel Aviv. Nu försöker jag liksom alltid att efterlikna den på ett eller annat vis, men det är ju nästintill omöjligt. Jag kan inte sätta fingret på vad exakt det var som gjorde den så satans-i-gatan god, men jag tänker inte ge upp mina försök i köket tills jag hittar lösningen. 
 
Fram tills dess får ni här ett riktigt bra försök på att återskapa en av de israeliska blomkålsrätterna jag njöt av. Jag tillagade blomkålen på vå vis denna gång: dels i ugnen, smaksatt med gurkmeja för smak och färg; dels friterade i solrosolja, panerade i panko för extra krisp. Kombinationen av dessa två tillsammans med tahinisåsen och dadlarna, får mig direkt att tänka tillbaka på Tel Avivs långa, härliga strandpromenad... Matminnen = de bästa minnena!
 
 
Blomkål på två vis med tahinisås, dadlar och granatäpple
(2 portioner)
1 litet blomkålshuvud
1 ägg
1 dl panko
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Olivolja till ugnsbakning
Solrosolja till fritering
 
½ dl tahini
½ dl vatten
1 tsk citronsaft
Salt
 
2 medjooldadlar
Granatäppelkärnor
Rostade pinjenötter
Crème fraiche
Groddar
Persilja
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
2.
Dela blomkålshuvudet i små buketter. Lägg hälften på en plåt och krydda med salt, peppar och gurkmeja. Ringla över olivolja och baka i ugnen tills de är mjuka rakt igen, cirka 25-30 minuter.
 
3.
Vispa upp ägget på en tallrik och krydda med salt och peppar. Häll upp panko på en annan tallrik. Vänd den andra hälften av blomkålen i ägg, sedan i panko. Fritera sedan i en stekpanna med rikligt med solrosolja (cirka en halv centimeter olja räcker - du behöver inte fylla en hel kastrull - se bara till att vända blomkålen så att den blir gyllene på alla sidor).
 
4.
Blanda tahini, vatten, citronsaft och salt till en sås. Späd eventuellt ut med mer vatten om den är för tjock.
 
5.
Häll upp såsen på en djup tallrik. Toppa med de olika blomkålen. Klicka på lite crème fraiche på blomkålen och lägg på groddar. Sprid ut hackade dadlar, granatäppelkärnor och pinjenötter. Avsluta med en persiljekvist.
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Cauliflower two ways with tahini sauce, dates and pomegranate seeds
(2 servings)
1 small cauliflower head
1 egg
1 dl panko breadcrums
1 teaspoon turmeric
Salt & pepper
Olive oil for baking
Sunflower oil for frying
 
½ dl tahini
½ dl water
1 teaspoon of lemon juice
Salt
 
2 medjool dates
Pomegranate seeds
Roasted pine nuts
Cream fraiche
Sprouts
Parsley
 
1.
Pre heat the oven to 225 degrees C
 
2.
Cut the cauliflower head into small bouquets. Put half of the bouquets on an oven tray and season with salt, pepper and turmeric. Drizzle over olive oil and bake in the oven until soft, about 25-30 minutes.
 
3.
Beat the egg on a plate and season with salt and pepper. Pour the panko on another plate. Turn the other half of the cauliflower bouquets in the eggs, then in the panko. Fry in a pan with plenty of sunflower oil (about half a centimeter of oil is enough - you do not have to fill a whole pot - just turn the cauliflower so that it becomes golden on all sides).
 
4.
Mix tahini, water, lemon juice and salt into a sauce. If necessary, add more water - if it's too thick.
 
5.
Pour the sauce in two a deep plates. Top with the cauliflower. Add some crème fraiche on top of the cauliflower and add some sprouts. Spread some chopped dates, pomegranate seeds and pine nuts on the cauliflower and in the sauce. Finish with some parsley.

3 x frukost

Frukost, frukost, frukost... helt klart min största motivation för att ta mig upp ur sängen en tidig morgon. Och det är nog dessutom den måltid som jag varierar mest - jag kan inte komma ihåg senast jag åt samma frukost två dagar i rad. Jag försöker nämligen alltid komma på en ny twist på ett redan beprövat recept. Men självkart har även jag mina favoriter. Nicecream, chiapudding och allt med jordnötssmör, till exempel.
 
Här får ni tre frukosttips från den senaste veckan. Tre recept som representerar mina mornar rätt väl. Hoppas ni gillar.
 
Chiapudding på kokosmjölk med jordgubbssås och pistagenötter
 
Jag använder alltid 1½ msk chiafrön per 1 dl vätska. Denna gång består vätskan av hälften kokosmjölk (den i konserv) och hälften kokosmjölk (den som ser ut som vanlig mjölk). Såsen är bara frysta jordgubbar som jag värmde upp i en kastrull och mixade till en sås. Toppingen är hallon, kokosflakes och pistagenötter.
 
Nicecream (mango och jordnötssmör) med passionsfrukt
 
Nicecream tillhör mina favoriter. Denna gång två olika smaker. Till den första mixade jag fryst mango till en glass. Jordnötssmaken gjorde jag genom att mixa ½ dl chiapudding (kvar från ovanstående recept) med en fryst banan och 1-2 msk jordnötssmör. Swirla ihop de två smakerna i en burk och toppa med passionsfrukt och rostade kokosflakes.
 
Breakfastbowl goes Breakfast plate
 
Ibland handlar det bara om att lägga upp din frukost på ett annorlunda sätt, för att det ska bli mer intressant. Så istället för att lägga upp min yoghurt-med-frukt i en skål (som man brukar), så lade jag upp allt på en tallrik. Och visst ser det inbjudande ut? Grekisk yoghurt, gul kiwi, melon, jordnötssmör, frön och nötter.

Pesto in the making!

Ska man leka italiano på riktigt, så är det bara basilika, pinjenötter och parmesanost som gäller när det ska göras pesto. Men nu är jag ju en svennebanan, som bara råkar bo i Milano, och då får man göra lite som man vill. Eller, det får man ju alltid göra. Så, när jag gör pesto, använder jag ofta det som finns hemma - och det är oftare persilja istället för basilika, oftare pistagenötter framför pinjenötter, och parmesanosten ersätts av... nä föresten, parmesanosten rubbar jag inte på.
 
Vad jag vill ha sagt är, att du kan göra pesto på en massa saker, var kreativ. Min kompis Kristin meddelade på Intagram att hon hade gjort pesto på rostade mandlar och lökblast - hur gott låter inte det? Och vill du ha en billigare pesto, så byt ut de dyra nötterna till solrosfrön, och använd en grana padana istället för en äkta parmesanost. 
 
Här kommer receptet på min alternativa persilje- och pistagepesto. Supergod om du frågar mig. Nästan bättre än originalet. Men säg inte det till pesto-mafian.
 
 
Persilje- och pistagepesto
(ca. 2 dl)
1 stor näve persilja, grovhackad
1 dl parmesanost, skuren i kuber
10 pistagenötter, skalade
10 valnötter, grovhackade
½ vitlöksklyfta, riven
½ citron, saft + cest
½ dl olivolja
1-2 msk vatten
 
1. 
Släng ner allt utom vattnet i en mixer och mixa slät. Späd eventuellt ut med vatten för en rinningare konsistens. Klart!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Parsley and pistachio pesto
(about 2 dl)
1 big handfull parsley, roughly chopped
1 dl parmesan cheese, cut into cubes
10 pistachios, peeled
10 walnuts, roughly chopped
½ garlic clove, grated
½ lemon, juice + zest
½ dl olive oil
1-2 tablespoons of water
 
1.
Throw everything, except the water, in a mixer and mix until a smooth consistency. Add some water if you want a runnier texture. Done!

Pankofriterad tofu med rödkålssallad

Sedan jag blev lite mer liberal när det kommer till mitt intag av gluten - samt för en vecka sedan då jag hittade panko när jag var på besök i en affär i Milanos Chinatown - så vill jag mer eller mindre fritera allt i panko. Inte världens mest hälsosamma kanske, men herregud vad gott! 
 
Nu friterar jag faktiskt inte allt i panko - det är ju skillnad på att vilja, och faktiskt göra - men jag väljer mina tillfällen väl. Som när jag till exempel lagar tofu. Tofu är inte känt för att vara ytterst smakfullt - faktum är att du måste tömma mer eller mindre hela kryddskafferiet för att det ska smaka något... Men med med hjälp av panko, blir det faktiskt extra smakfullt. Och extra krispigt. Och jag älskar krispig mat.
 
På tal om krispigt, så serverade jag min tofu med en krispig rödkålssallad. Jag picklade hälften av rödkålen i en 1-2-3-lag (som i mitt fall består av vinäger istället för ättika, för att jag helt enkelt inte hittar det i Italien - men det funkar), resten blandade jag i rå - igen, för extra crunch! 
 
 
Pankofriterad tofu med rödkålssallad
(2 portioner)
200 g fast tofu
1 stort ägg
1 dl panko
Salt, peppar och paprikapulver
Solrosolja till stekning
 
300 gram rödkål, strimlad
½ dl äppelsidervinäger
1 dl kokossocker
1 ½ dl vatten
 
½ mango, skuren i kuber
10 cm gurka, skuren i kuber
Koriander efter smak, grovhackad
20 g parmesan i flagor
 
1.
Börja med att koka upp 1-2-3 lagen (det vill säga, vinäger, socker och vatten - använda ättika istället för vinäger för en mer traditionell lag). Lägg hälften av den strimlade rödkålen i en skål och häll över lagen. Låt stå i minst en timme, men gärna över natten i kylen.
 
2.
Blanda sedan den picklade rödkålen, men rå rödkål, mango, gurka, koriander och parmesan till en sallad. Smaksätt eventuellt med lite soja och olivolja.
 
3.
Knäck ett ägg på en tallrik och vispa upp med salt och peppar. Häll ut pankon på en annan tallrik. Torka av tofun, skär den i bitar och krydda den rikligt med salt, peppar och paprikapulver (och dina favvokryddor). Vänd sedan bitarna i ägg, sedan i panko. Stek dem gyllene i rikligt med solrosolja.
 
4.
Lägg upp salladen och tofun på en tallrik. Toppa med mer parmesan.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Panko breaded tofu with a red cabbage salad
(2 servings)
200 g firm tofu
1 big egg
1 dl panko
Salt, pepper and paprika powder
Sunflower oil for frying
 
300 grams red cabbage, shredded
½ dl apple cider vinegar
1 dl coconut sugar
1 ½ dl water
 
½ mango, cut into cubes
10 cm cucumber, cut into cubes
Coriander, roughly chopped
20 g parmesan in falkes
 
1.
Start by combining your apple cider vinegar, coconut sugar and water in a pot. Bring to a boil. Place half of the shredded red cabbage in a bowl and pour over the liquid. Leave for at least one hour, or in the fridge over night.
 
2.
Then mix the pickled red cabbage, the raw red cabbage, mango, cucumber, coriander and parmesan into a salad. Flavor with some soy sauce and olive oil, if you feel like it.
 
3.
Beat the egg on a plate and season with salt and pepper. Pour out the panko on another plate. Wipe the tofu dry, then cut into pieces and season it with salt, pepper and paprika powder. Turn the tofu pieces in the eggs, then in the panko. Fry them until golden in plenty of sunflower oil.
 
4.
Put the salad and the tofun on a plate. Top with more parmesan.

Affogato al caffè

Affogato al caffè är en italiensk dessert - eller dryck, beronde på vem du frågar - som egentligen bara består av två saker: vaniljglass och kaffe. Ordet affogato betyder dränkt på italienska, vilket också beskriver precis vad det här är: glass dränkt i kaffe. Det låter kanske lite märkligt, men det är något av det godaste du kan äta en varm sommardag. Och enklare än så blir det väl inte att göra en dessert? 
 
Häromdagen valde jag att göra en frukostversion av en affogato al caffè. Istället för vanlig glass, gjorde jag en nicecream av banan och cashewnötter. Och eftersom det är så varmt i Milano, skakade jag min espresso med is innan jag hällde över den över glassen, så blev det liksom kallt på kallt = bästa svalkan. Men originalreceptet är alltså med varmt kaffe, så ni bestämmer själv hur ni vill göra. Gott blir det, oavsett vad!
 
 
            
 
 
 
Affogato al caffè - the breakfast version
(1 portion)
1 fryst banan
1 dl blötlagda cashewnötter
1 tsk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
1 kopp espresso
Valfri topping (kan uteslutas)
 
1.
Mixa banan, cashewnötter, chiafrön och vanilj till en nicecream och lägg upp i en skål.
 
2.
Gör en kopp stark espresso och häll över glassen. Vill du kan du även skaka kaffe med is, så att det blir kallt innan du dränker glassen - men originalreceptet är med varmt kaffe.
 
3.
Vill du kan du toppa med lite nötter och torkad frukt, sen är det klart!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Affogato al caffè - the breakfast version
(1 serving)
1 frozen banana
1 dl soaked cashew nuts
1 teaspoon of chia seeds
1 pinch of vanilla powder
1 shot of espresso
Topping (can be omitted)
 
1.
Mix the banana, cashew nuts, chia seeds and vanilla to a nicecream and put into a bowl.
 
2.
Make a cup of strong espresso and pour over the ice cream. If you want to, you can shake the coffee with ice first, so it gets cold before you pour it over the ice cream - but the original recipe is with hot coffee.
 
3.
Top with some nuts and dried fruits - if you want to - then it's done!

Glutenfria paleo-scones med cashewnötter och hallon

Det är inte ofta jag äter nybakat bröd på morgonen. Det tar ju sin lilla tid att antingen 1) sätta en deg på jäsning, eller 2) hitta ett glutenfritt bageri som är öppet på en lördag i Milano. Men, egentligen är det rätt dåliga bortförklaringar till att inte fixa bröd, för det finns ju ett bröd (egentligen många fler) som tar ingen tid alls: scones! Alltså, nybakade scones med smör och ost kan ju bara något av det godaste som finns! 
 
Idag gjorde jag en scone som kanske inte tillhör de klassiska. Den är nämligen både glutenfri, smörfri och paleo. Glutenfri för att jag använde glutenfria havregryn och malda nötter som mjöl. Smörfri för att jag ersatte det av en mosad banan. Och paleo för att... well, för att den är det helt enkelt. Jag blandade ner några hallon i smeten också. Det blir så gott med lite syrlighet - och hallon är nog mitt favoritbär ändå... (tillsammans med björnbär, jordgubbar, blåbär och... äh, omöjligt att favorisera bland bären!).
 
 
            
 
 
Glutenfria paleo-scones med cashewnötter och hallon
(1 scone)
1 ägg
½ banan
½ dl cashewnötter
¼ dl valnötter
½ dl (glutenfria) havregryn
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
5-6 hallon
1 nypa kokossocker (valfritt)
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Mosa bananen och blanda med ägget.
 
3.
Mixa cashewnötter och valnötter till ett fint kross. Häll ner i en separat skål, tillsammans med havregryn, kokosmjöl, bakpulver, chiafrön, vaniljpulver och salt. Blanda och häll sedan ner til banan- och äggblandningen.
 
4.
Dela hallonen och vänd försiktigt ner dem i smeten. Lägg sedan upp på en plåt med bakplåtspapper och forma till en rund scone. Strö eventuellt över lite kokossocker och baka sedan i ugnen i cirka 25 minuter.
 
5.
Låt svalna fem minuter, servera sedan med t.ex. philadelphia, skivad banan, hallon och mynta. 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Glutenfree paleo scones with cashews and raspberries
(1 scone)
1 egg
½ banana
½ dl cashew nuts
¼ dl walnuts
½ dl (gluten-free) oats
1 tablespoon coconut flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon chia seeds
1 pinch of vanilla powder
1 pinch of salt
5-6 raspberries
1 pinch coconut sugar (optional)
 
1.
Pre heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Mash the banana and mix with the egg.
 
3.
Mix cashew nuts and walnuts into a coarse flour. Pour it into a separate bowl, together with oats, coconut flour, baking soda, chia seeds, vanilla powder and salt. Mix and add into the banana and egg mixture.
 
4.
Cut the raspberries in twi, and gently fold them into the batter. Then add the dough onto a tray with baking paper and form to a round scone. Sprinkle over some coconut sugar and bake in the oven for about 25 minutes.
 
5.
Let cool for five minutes. Then serve with, for example, cream cheese, sliced ​​banana, raspberries and fresh mint.

Den bästa frukostskålen är den du kan äta upp!

Det här med att skriva en matblogg medför en jädrans massa disk. Och jag som inte har en diskmaskin, spenderar därför ungefär 10 procent av mitt liv med händerna i vasken. Nja, okej... en liten överdrift kanske - men hur tråkigt är det att diska egentligen? Som tur är, finns det en räddning. Du kan helt enkelt se till att servera maten i porslin som går att äta upp...
 
Min frukostskål imorse, var därför helt och hållet gjord av en halv melon. Enklare än så blir det ju inte att spara disk. Fast nu ljuger jag lite, för jag fick ju fortfarande sätta den där skålen på en tallrik för att bilden skulle bli fin... så summan av diskekvationen blev, plus-minus-noll. Äh, ni fattar grejen. Det är trevligt helt enkelt. 
 
 
Melonskål med bananglass, bär och nötter
(1 portion)
½ melon (honungs- eller cantaloupe, välj själv)
1 fryst banan
1 tsk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
Bär & nötter efter smak
 
1.
Dela melonen och gröp ur kärnhuset, plus lite mer för att göra plats till bananglassen. Skär även bort en liten del på undersidan, för att den ska kunna stå rakt.
 
2.
Mixa den frysta bananen med chiafrön och vaniljpulver till en glassliknande smet.
 
3.
Lägg bananglassen i melonskålen och toppa med valfri bär, nötter och frön.
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Melon bowl with banana, berries and nuts
(1 serving)
½ melon (honey or cantaloupe, it's your choice)
1 frozen banana
1 teaspoon of chia seeds
1 pinch of vanilla powder
Berries & nuts after taste
 
1.
Divide the melon and remove the seeds, plus some of the melon flesh to make space for the banana icecream. Also, cut off a small section on the bottom, so that the bowl can stand straight.
 
2.
Mix the frozen banana with chia seeds and vanilla powder into a nicecream.
 
3.
Put the nicecream in the melon bowl and top with whatever berries, nuts and seeds you want

Sushi på quinoa: veganskt och alldeles fantastiskt!

Mina experiment med kokt quinoa fortsätter. Jag kokar alltid en stor sats quinoa i början av veckan, för att jag intalar mig att det är så bra att ha i kylen till snabba måltider. Men så har jag ju det här problemet att jag ständigt vill äta något nytt och spännande - dels för min egen skull, dels för bloggens skull - och därför får jag alltid gnugga geniknölarna för att se hur jag kan förädla min kokta quinoa.
 
Hittills har det inte varit en superstor utmaning eftersom quinoa är så himla mångsidig. Och denna gången fick den bli bas i min sushi, istället för sushiris. Jag ber om ursäkt till alla japanska sushikockar som spenderar 10 år på att lära sig koka riset till perfektion, men quinoa fungerar faktiskt minst lika bra... Jag blandade quinoan med tahini för att göra det lite klibbigare, så att det fastnar på noribladet. För övrigt kan du göra precis som du vill - ta dina favoritgrönsaker och skär i stavar, lägg ovanpå quinoan, sedan är det bara att rulla ihop.
 
Jag gjorde också en rulle som jag toppade med tunt skivad avokado. Mest för att jag tyckte det var kul och lite annorlunda att ha avokadon utanpå rullen, istället för inuti den. Testa, om du vill vara lite fancy.
 
Hej svej!
 
 
        
        
 
 
Sushi på quinoa: veganskt och alldeles fantastiskt!
(1 rulle = 8 maki)
1 ½ dl kokt quinoa
2 msk tahini
1 noriblad
 
Valfri fyllning, jag hade:
Sötpotatis
Gurka
Rödkål
Mango
Groddar
Koriander
Avokado
Svarta sesamfrön
 
1.
Blanda ut kokt (kall) quinoa med tahini. Lägg ett noriblad på en sushimatta (har du ingen sådan - så gör en av folie, det brukar jag göra och det fungerar utmärkt). Sprid ut quinoan på noribladet, men lämna en 2 centimeter bred kant tom, överst på bladet.
 
2.
Skär din valda fylllning i passande stavar och lägg ovanpå quinoan, längst ner på noribladet. Överfyll inte, då blir det svårt att få ihop rullen. Rulla sedan ihop makirullen med hjälp av sushimattan. När du kommer till slutet, så fuktar du kanten och "klistrar ihop" rullen.
 
3.
Om du vill, kan du nu skiva avokado väldigt tunt och lägga ovanpå rullen. Vira sedan in allt i plastfolie för att tighta till avokadon. Lägg i kylen i 10 minuter.
 
4.
Skär makirullen i 8 bitar (med hjälp av en väldigt vass kniv).
 
5.
Lägg upp sushin och servera med soja, samt eventuellt wasabi och picklad ingefära.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Quinoa Sushi: vegan and amazing!
(1 roll = 8 maki)
1 ½ dl cooked quinoa
2 tbsp tahini
1 nori sheet
 
Your choice of filling, I had:
Sweetpotato
Cucumber
Red cabbage
Mango
Sprouts
Coriander
Avocado
Black sesame seeds
 
1.
Mix cooked  (cold) quinoa with tahini. Add a nori sheet ontop of a sushi mat (if youdon't have one, you can make one out of foil, I usually do that and it works great). Spread the quinoa on the nori, but leave a 2 centimeter edge empty, at the top of the sheet.
 
2.
Cut your choice of filling in sticks and lay on top of the quinoan, at the bottom of the nori sheet. Do not overfill, as it will be difficult to roll it all up. Then roll the nori sheet with the help of the sushi mat. When you reach the end, add some water to the edge and glue it all together.
 
3.
If you want to, you can now slice an avocado very thinly and put on top of the roll. Then wrap everything in plastic wrap to tighten to avocado. Put in the refrigerator for 10 minutes.
 
4.
Cut the roll into 8 maki (using a very sharp knife).
 
5.
Add the sushi to a plate and serve with soy, and some wasabi and pickled ginger if you want to.

Glutenfria bananpannkakor med bovete + massa topping

Som de flesta av er säkert vet, så älskar jag frukost. Därför är det så bra att det numera inte bara finns ett ord för frukost-till-lunch (brunch) utan också ett för frukost-till-middag (brinner). Så igår kväll åt jag brinner efter att ha sett några bananpannkakor dyka upp på min feed på Instagram, vilket ledde till ett otroligt sug på just detta. Det bästa med att vara vuxen, är att kunna ta sådana här beslut utan att någon kan lägga sig. Vill jag äta frukost klockan 20 på kvällen, då är det just det jag äter.
 
Normalt sätt, när jag gör bananpannkakor, så blandar jag helt enkelt bara en banan med två ägg och lite salt. Men denna gång la jag till lite bovetemjöl, vilket resulterade i en lite stabbigare (fast på ett bra sätt) pannkaka som mättade gott. Rekommenderas!
 
 
             
 
 
Glutenfria bananpannkakor med bovete + massa topping
(1 stor portion)
1 mogen banan
2 ägg
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
½ dl bovetemjöl
Kokosolja till stekning
 
Topping
Smörstekta aprikoser m. kokossocker
Ricotta blandat med chiasylt
Röda vinbär
Mynta
Nötter & frön
 
1.
Mosa banan och blanda med ägg, salt och vaniljpulver. Vänd ner bovetemjölet och rör om till en smet.
 
2.
Värm kokosolja i en stekpanna och stekpannkakorna över låg/medel värme.
 
3.
Värm upp smör i samma panna. Skiva en aprikos och stek mjuk med lite kokossocker.
 
4.
Servera pannkakorna med aprikoserna, ricotta-sylten, bär, nötter och mynta.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Gluten-free Banana Pancakes with buckwheat flour + Toppings
(1 large serving)
1 ripe banan
2 eggs
1 pinch salt
1 pinch of vanilla powder
½ dl buckwheat flour
Coconut oil for frying
 
Topping
Butter fried apricots with coconut sugar
Ricotta mixed with chia jam
Red Currants
Mint
Nuts & Seeds
 
1.
Mash the banana and mix with the eggs, salt and vanilla powder. Fold in the buckwheat flour and mix into a batter.
 
2.
Heat coconut oil in a frying pan and fry your pancakes over low to medium heat.
 
3.
Heat butter in the same pan. Slice an apricot and fry soft with a some coconut sugar.
 
4.
Serve the pancakes with the apricots, ricotta-jam, berries, nuts and mint.

Vegansk superfoodbowl med jordnötssås

Ibland känner man bara för något enkelt, men mättande, och det är då - i alla fall jag - vänder mig till den så kallade bowl-trenden. Det vill säga, lägg allt du tycker är gott i en skål, och ät det. Förenklat, alltså. Det innebär att det inte finns något direkt recept på den perfekta skålen mat - alla har vi ju olika preferenser - men här kommer lite inspiration till vad jag tycker är gott. Dessutom är denna skål helt vegansk, och det är ju inte fel det heller.
 
Är det inte intressant hur ens smaklökar förändras med tiden? För två år sedan var det för mig otänkbart att äta något som innehöll koriander, men idag älskar jag det! Vad är det man säger? Sjutton gånger ska man äta något för att lära sig tycka om någon man först inte gillar. Känns ju som en jädra plåga att utsätta sig för... jag vet inte hur jag började tycka om koriander - det bara hände! Tänk om allt i livet hade varit lika lätt.
 
 
Vegansk superbowl med jordnötssås // Vegan superbowl with peanutbutter sauce
(1 portion // 1 serving)
Ruccola // Arugula
Bakad sötpotatis // Bakes sweet potatoes
Stekt tofu // Fried tofu
Saltrostade cashewnötter // Salt roasted cashew nuts
Tomater // Tomatoes
Salladslök // Scallions
Koriander // Coriander
 
Jordnötssås: Mixa 1 msk jordnötssmör med 1 msk olivolja, 1 tsk soja, 1 tsk sesamolja, 1 tsk fiskolja samt Sriracha, citronsaft, salt och peppar efter smak.
 
Peanutbutter sauce: Mix 1 T peanutbutter with 1 T olive oil, 1 t soy sauce, 1 t sesame oil, 1 t fish sauce, and Sriracha, lemonjuice, salt and pepper to taste.

Choklad- och vanilj overnight oats med jordnötssmör och röda vinbär

Jag ligger lite efter med uppdateringarna här - men bare with me, de kommer, de kommer... Vi börjar med en helt fantastiskt enkel, och lika fantastiskt god, frukost. Overnight oats. Ni har sett det förr. Denna gången gjorde jag hälften med chokladsmak, hälften med vanilj. Även om det inte syns i bilden, så ligger där en skivad aprikos mellan de båda lagren. Och så toppade jag med jordnötssmör, jordnötter och röda vinbär. Det krävs inte mycket mer än då för att göra mig glad på morgonen.
 
 
Choklad- och vanilj overnight oats med jordnötssmör och röda vinbär
(1 portion)
1 ½ dl (glutenfria) havregryn
1 dl valfri mjölk
1 nypa salt
1 tsk raw kakaopulver
½ tsk vaniljsocker
1 aprikos
1 msk jordnötssmör
Jordnötter
Röda vinbär
 
1.
Blanda havregryn med mjölk och salt och ställ i kylen över natten.
 
2.
På morgonen delar du dina overnight oats i två och blandar ner vanilj i den ena, och kakaopulver i den andra.
 
3.
Varva i ett glas med skivad aprikos emellan. Toppa med jordnötssmör, jordnötter och röda vinbär.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chocolate and vanilla overnight oats with peanut butter and red currants
(1 serving)
1 ½ dl (gluten-free) oats
1 dl milk
1 pinch of salt
1 teaspoon of raw cocoa powder
½ teaspoon vanilla sugar
1 apricot
1 tablespoon peanutbutter
Peanuts
Red Currants
 
1.
Mix the oats with milk and salt and place in the fridge overnight.
 
2.
In the morning you divide your overnight oats in two, and mix vanilla in one and cocoa powder in the other.
 
3.
Layer in a glass with sliced apricots inbetween. Top with peanutbutter, peanuts and red currants.

Salladslökspannkaka - Scallion pancake - Cong you bing

Den så kallade salladslökspannkakan, mer känd som scallion pancake på engelska, eller cong you bing i Kina där den också härstammar från, har ökat kraftigt i popularitet efter att företaget Thrillist gjorde en video om restaurangen Mei Mei i Boston, som serverar sina scallion pancakes på ett annorlunda sätt...
 
För de här pannkakorna - som egentligen mer liknar stekpannebröd - serveras normalt sätt skurna i bitar tillsammans med en dippsås baserad på soja. Men Mei Mei i Boston, har valt att utveckla konceptet, och använder sina scallion pancakes som bas i en frukostmacka, och det mina vänner, blev jag väldigt inspirerad av.
 
Så jag utvecklade konceptet på mitt vis, och valde att ha salladslökspannkakan som, well... jag antar att man kan kalla det en typ av tacobröd. Ni som följer mig, vet att jag ätit glutenfritt i ungefär 1,5 år - men faktum är att jag inte är glutenintolerant, så jag har börjat göra undantag till regeln, och denna gång är bröden faktiskt gjorda på normalt mjöl. Kors i taket. Det finns säkert glutenfria recept som fungerar minst lika bra, men denna gång ville jag göra det lätt för mig själv. Och lätt är vad detta brödet är att göra. Det består av totalt fem ingredienser: mjöl, salt, vatten, salladslök och olja. Ingen jäst. Ingen jäsning. Ingen ugn - det blir klart i stekpannan. Fantastico!
 
 
              
 
 
 
Salladslökspannkaka - Scallion pancake - Cong you bing
(4 pannkakor/bröd)
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 dl vatten
1-2 salladslökar, tunt strimlad
Solrosolja el. rapsolja
 
1.
Blanda mjöl och salt i en skål. Häll i vattnet och mixa ihop med en gaffel. Häll sedan ut degen på ett bakbord och knåda i 5-10 minuter, tills degen har blivit smidig och elastisk. Lägg tillbaka degen i en skål, häll på lite olja och täck skålen med en fuktig bakduk.
 
2.
Dela degen i två delar. Ta en bit och kavla ut den till en så tunn rektangel du kan, på en oljad yta. Strö över hälften av den strimlade salladslöken, och rulla sedan ihop rektangeln till en lång cigarr (som ni gör med kanelbullar). 
 
3.
Dela degen i två delar på mitten, och rulla ut varje del till en lång orm. Snurra sedan ihop varje orm till en snigel (det är ett mycket djuriskt recept som ni märker). Lägg varje snigel under den fuktiga bakduken och upprepa processen med den andra degbiten. Du ska totalt ha fyra degsniglar.
 
4.
Platta ut varje snigel på ett bakbord och kavla ut till en cirkel. Stek sedan i en torr stekpanna, cirka 2 minuter på varje sida.
 
5.
Jag serverade mina med ost (när jag hade stekt ena sidan och vänt brödet i stekpannan, la jag på ost som fick smälta), groddar, avokado, tomat och stekt ägg. Gott - och lite kladdigt, som det sig bör!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Scallion Pancakes - Cong you bing
(4 pancakes)
2 ½ dl of wheat flour
½ teaspoon of salt
1 dl of water
1-2 scallions, thinly sliced
Sunflower oil or rapeseed oil
 
1.
Mix flour and salt in a bowl. Add the water and mix with a fork. Then pour the dough onto a baking table and knead for 5-10 minutes until the dough has become smooth and elastic. Put the dough back in a bowl, pour some oil over it and cover the bowl with a damp cloth.
 
2.
Divide the dough into two parts. Take one piece and roll it out to a thin rectangle, on an oiled surface. Sprinkle over half of the sliced scallions, then roll the rectangle into a long cigar (as you do when making cinnamon buns).
 
3.
Divide the cigar into two pieces in the middle, and roll out each piece to a long snake. Then roll each snake into a snail (it is a very animal-like recipe, as you can tell...). Place each snail under the damp cloth and repeat the process with the second piece of dough. In total, you should have four snails.
 
4.
Press out each snail on a baking table and roll it out to a circle. Then fry it in a dry pan, about 2 minutes on each side.
 
5.
I served mine with cheese (when I had fried one side and turned the bread in the frying pan, I put on cheese that I left to melt), sprouts, avocado, tomato and fried eggs. Yummie - and a little bit messy!

Bakad falafel med gurkmeja, ingefära och lime

Idag bjuder jag er på ett falafel-recept. Jag skulle inte kalla det helt autentiskt, jag gör ju liksom alltid på mitt sätt - och denna gång fick jag dessutom anpassa receptet efter vad som fanns hemma. Det innebar till exempel att koriander och kummin - vilka är två av de vanligaste kryddorna i falafal - uteblev, och ersattes istället av gurkmeja. Och det var det absolut inget fel på. Gurkmeja smakar så gott, har så många välgörande egenskaper för kroppen, och ger sist, men inte minst, en så vacker gul färg till falafeln. I min falafelsmet lade jag också till ingefära och lime som är en smakkombo som nästan aldrig går fel!
 
En annan sak jag fick ändra på, var att inte fritera min falafel - jag hade helt enkelt inte tillräckligt med olja hemma för att kunna fylla en panna. Så jag bakade min falafel i ugnen istället, för att avsluta dem i en stekpanna för att få en krispig yta. Resultatet blev så bra! Jag plattade ut min falafel litegrann, istället för att göra runda bollar, mest för att en större yta ger mer krisp - men gör som du vill, bollar fungerar säkert också bra!
 
 
     
 
 
Bakad falafel med gurkmeja, ingefära och lime
(10-12 falaflar)
2 dl torkade kikärtor
½ gul lök, grovhackad
1 tumbit ingefära, riven
1 lime, skalet rivet
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk gurkmeja
1 tsk fänkålsfrön
Salt, peppar, paprikapulver
2 tsk bakpulver
2 msk kikärtsmjöl
Olivolja till stekning
 
1.
Lägg de torkade kikärtorna i blöt och låt stå över natten, eller i minst 8 timmar.
 
2.
Mixa de blötlagda kikärtorna med lök, ingefära, lime, vitlök, gurkmeja, fänkålsfrön, salt, peppar och paprikapulver till en homogen, halvgrynig massa. Låt vila i kylen i minst 1 timme.
 
3.
Blanda ner bakpulver och kikärtsmjöl - bakpulvret gör att falafeln inte blir torr, och mjölet hjälper till att binda ihop massan.
 
Du har nu två alternativ - fritera eller baka i ugn. Jag valde att baka i ugn för att 1) jag hade inte tillräckligt med olja hemma och 2) du undviker en massa fett. Resultatet i ugen blir faktiskt krispigt det med.
 
4.
Rulla bollar av smeten, som du sedan plattar ut lite på en plåt (plattare falafel = mer yta som kan bli krispig). Baka dem på 180 grader C, i cirka 25-30 minuter.
 
5.
Värm upp lite olivolja i en stekpanna, och stek de bakade falaflarna så att de får en fin, gyllene yta.
 
6.
Servera med gurksallad (bara hackad gurka med sesamfrön och salt) samt en tahinisås (blanda lika delar tahini och vatten med lite lime- eller citronjuice och salt).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Baked falafel with turmeric, ginger and lime
(10-12 falafels)
2 dl dried chickpeas
½ yellow onion, roughly chopped
1 thumb piece ginger, grated
1 lime, the zest
1 garlic clove, grated
1 tablespoon turmeric
1 teaspoon of fennel seeds
Salt, pepper, paprika powder
2 teaspoon baking power
2 tablespoons chickpea flour
Olive oil for frying  
 
1.
Soak the dried chickpeas in twice as much water and leave overnght, or for at least 8 hours.
 
2.
Drain the water and mix the soaked chickpeas with onions, ginger, lime, garlic, turmeric, fennel seeds, salt, pepper and paprika powder into a homogeneous, coarse dough. Leave to rest for at least 1 hour in the fridge.
 
3.
Now add in baking soda and chickpea flour - the baking soda makes the falafel a bit moist, and the flour helps to bind the dough.  
 
You now have two options: deep fry or bake in the oven. I chose to bake the falafel in the oven because 1) I did not have enough oil at home for deep-frying and 2) to avoid a lot of fat. The baked ones are actually very crispy as well!
 
4.
Roll balls of the dough, which you then flatten a little on an oven tray (flatter falafel = more surface that can be crispy). Bake them at 180 degrees C for about 25-30 minutes.
 
5.
Heat some olive oil into a frying pan and fry the baked falafel to get a nice, golden surface.
 
6.
Serve with a cucumber salad (I chopped some cucumber and mixed it with sesame seeds and salt) and a tahini sauce (mix equal portions of tahini and water with some lime or lemon juice and salt).

Sesamflarn med spenat- och ricottakräm, zucchiniblommor och karamelliserad lök

Jag vet inte hur  många gånger jag har gjordet det här sesamflarnet - grunden är alltid den samma, men toppingen varierar varje gång (beroende på vad som finns i kylen, frysen och i skafferiet). Det är det som är så bra med att ha en botten (må det vara detta sesamflarn, en god bit bröd, eller en pizzabotten) som man tycker om - för sedan kan du ju själv bestämma vad din favorittopping är för stunden.
 
Det jag älskar med det här sesamflarnet är att det först och främst är glutenfritt. Sedan smakar det gudomligt för att där är riven parmesan i degen. Och sist men inte minst är det otroligt krispigt tack vare sesamfröna. Nam nam nam!
 
 
Sesamflarn med spenat- och ricottakräm, zucchiniblommor och karamelliserad lök
(1 flarn)
20 g smör
1 dl sesamfrön
½ dl kikärtsmjöl (eller annat glutenfritt alternativ)
1 tsk fiberhusk
½ dl riven parmesan
En nypa salt
½ ägg  
 
Toppingförslag
Spenat- och ricottakräm
Stekta zucchiniblommor
Karamelliserad lök
Edamamebönor
Tomat
Basilika
Rosépeppar
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Blanda tärnat smör med sesamfrön, kikärtsmölj, fiberhusk, parmesan och salt till en grynig massa. Tillsätt det halva ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter.
 
3.
Kavla ut degen med en kavel mellan två bakplåtspapper. Lägg på en plåt och grädda i cirka 15 minuter - ta ut när parmesanen smält och kanterna på flarnet blivit gyllene.
 
4.
Toppa med sådant du tycker om - oändliga möjligheter! Min spenat- och ricottakräm gjorde jag enkelt genom att förvälla spenat och sedan mixa med ricotta och muskot. Zucchiniblommorna 
stekte jag bara i olja och salt. Den karamelliserade löken gjorde jag genom att skiva en gul lök och steka dem på låg värme i lite olivolja i cirka 20-25 minuter. Strö på en nypa socker och häll på en matsked vatten i slutet och låt koka in. 
 
*** ENGLISH RECEIPE ***
 
Sesame crust with spinach and ricotta cream, zucchini flowers and caramelized onion
(1 crust)
20 g butter
1 dl sesame seeds
½ dl chickpea flour (or other gluten-free alternative)
1 teaspoon psyllium husk
½ dl grated parmesan
A pinch of salt
½ eggs
 
Topping
Spinach and ricotta cream
Fried zucchini flowers
Caramelized onions
Edamame beans
Tomatoes
Basil
Red pepper corns
 
1.
Pre-heat the oven to 175 degrees C.
 
2.
Mix cold cubed butter with sesame seeds, chickpea flour, psylliumhusk, parmesan and salt to a crumble. Add the half egg and knead to a dough. Let the dough rest in the refrigerator for about 10 minutes.
 
3.
Roll out the dough inbetween two pieces of baking paper. Put the crust on an oven tray and bake for about 15 minutes - it's done when the parmesan has melted and the edges of the crust have become golden.
 
4.
Top with what you like - endless possibilities! My spinach and ricotta cream is made by simple mixing cooked spinach with ricotta and nutmeg. The zucchini flowers are fried in oil and salt. The caramelized onion I did by slicing a yellow onion which I fred over low heat in some olive oil for about 20-25 minutes. Sprinkle on a pinch of sugar and add a tablespoon of water that you allow tho reduce.

Glutenfria kokos-kola-kakor med P&J-fyllning

Ni vet hur en sak ofta leder till en annan? Det händer ofta för mig i matlagningen. Jag preppar en sak, och tänker direkt på hur ingrediensen kan förgyllas till något annat. Och därför är det inte så konstigt att jag, efter att jag hade gjort en hel burk med nyttig körsbärssylt, fick en massa idéer om hur jag kunde använda upp den.
 
Den bästa idén är den här, som är helt och hållet baserad på den klassiska, väldigt amerikanska, P&J-mackan (det vill säga en macka med Peanutbutter & Jelly för er som inte är amerikaniserade). När jag bodde i USA - långt innan jag blev en foodie på riktigt, och långt innan jordnötssmöret hade tagit över världen - kunde jag inte för mitt liv förstå kombinationen jordnötssmör-och-sylt på en macka. Vad är det för fel på ost och skinka liksom? Lite anade jag då, att jag tio år senare skulle skriva ett recept på en P&J-macka 2.0 på min matblogg.
 
Jag skriver 2.0, för det är precis vad det är! Det här är nämligen inte riktigt en macka, utan helt magiska P&J-kakor. Jag vet! Ni kan tacka mig senare. Kakorna gjorde jag glutenfria med kokosmjöl och kokosflingor - och så använde jag kokossocker som sötning, vilket gjorde att resultatet smakar som kolakakor. Freakin' amazing med andra ord. 
 
Och när kakorna är gjorda, då är det inte så svårt att lista ut vad ni ska göra va? Bred jordnötssmör på en kaka, sylt på en annan. Lägg ihop dem och... tryck in dem i munnen bara!
 
 
Kakfabriken
 
Glutenfria kokos-kola-kakor med P&J-fyllning
(10 kakor - 5 dubbla med fyllning)
¾ dl kokosmjöl
1 ¾ dl kokosflingor
¾ dl kokossocker
¼ dl strösocker
¼ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1 liten äggvita
1 msk vatten
 
¾ dl jordnötssmör, gärna hemmagjort
¾ dl sylt, gärna chiasylt
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
 
2.
Blanda kokosmjöl, kokosflingor, kokossocker, strösocker, bakpulver, vaniljpulver och en nypa salt i en skål. 
 
3.
Addera smör, äggvita och vatten och rör ihop med en gaffel tills en deg formas. 
 
4.
Dela upp degen i 10 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg bollarna på två plåtar, med mycket mellanrum emellan, och tryck ut varje boll till en cirkel, cirka 5-6 cm i diameter och en halv millimeter tjock.
 
5.
Baka dem i ugnen i cirka 20 minuter. Byt plats på plåtarna efter halva tiden. De kommer inte vara helt kripsiga när du tar ut dem från ugnen, utan det blir de först när de svalnat.
 
6.
Bred sylt på en kaka och jordnötssmör på en annan. Lägg ihop dem två och två, och voilà - du har din uppdaterade version av en P&J-macka.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Glutenfree coconut-caramel cookies with P&J filling
(10 cookies - 5 double filled ones)
¾ dl coconut flour
1 ¾ dl desiccated coconut
¾ dl coconut sugar
¼ dl caster sugar
¼ teaspoon baking powder
½ teaspoon vanilla powder
1 pinch of salt
40 g butter, room tempered
1 small egg white
1 tablespoon of water  
 
¾ dl peanut butter, preferably home made
¾ dl jam, preferably chia jam  
 
1.
Put the oven at 175 degrees C fan.
 
2.
Mix coconut flour, desiccated coconut, coconut sugar, caster sugar, baking powder, vanilla powder and a pinch of salt in a bowl.
 
3.
Add butter, the egg white and water and mix with a fork until a dough is formed.
 
4.
Divide the dough into 10 pieces and roll each piece into a ball. Place the balls on two oven trays, a few centimeters apart, and push down each ball into a circle, about 5-6 cm in diameter and half a millimeter thick.
 
5.
Bake them in the oven for about 20 minutes. Change places of the oven trays after half time. The cookies will not be completely crispy when you remove them from the oven, but they will become that when they cool down.
 
6.
Spread jam on one cookie, and peanut butter on another one. Sandwich them together two and two, and voilà - you have your updated version of a P&J-sandwich.

Bananugnspannkaka

God morgon mina vänner!
 
Idag kände jag för en pannkaks-frukost, men jag hade ingen lust att stå framför stekpannan och steka pannkaka, efter pannkaka, efter pannkaka. Men det finns ju en lösning på det, och den stavas ugnspannkaka! Världens bästa uppfinning - och är den inte svensk till och med? Bara gör en smet, häll den i en form, och låt ugnen sköta resten...
 
Vi svennebananer brukar ju göra ugnspannkaka med fläsk och lingonsylt, men jag gjorde en glutenfri frukostversion med banan i smeten - och den blev super. Jag serverade med keso och chiasylt (jag är uppväxt med att äta keso och sylt till mina pannkakor) samt hemmagjort jordnötssmör. Lyx!
 
 
              
Följ mig på Instagram för att se hela processen i mina stories. Ni hittar mig under Citroncest.blogg.se
 
 
Bananugnspannkaka
(1 portion)
1 liten banan
1 ägg
1 ½ dl valfri mjölk
1 dl glutenfritt mjöl
¼ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 msk smör
 
Keso, chiasylt och jordnötssmör till servering
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2.
Mosa halva bananen och lägg i en skål tillsammans med ägget och hälften av mjölken. Vispa ihop.
 
3.
Mixa glutenfritt mjöl, fiberhusk, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Häll sedan ner till banan-blandningen. Avsluta med resten av mjölken och vispa ihop till en smet.
 
4.
Smörj en form (ca. 15x20 cm) med smör. Häll i smeten. Skiva resten av banaen och toppa smeten med bananskivorna.
 
5.
Baka i ugnen i cirka 25 minuter - tills ugnspannkakan blivit gyllene. Servera sedan med keso, chiasylt och jordnötssmör.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Baked banana pancake
(1 serving)
1 small banana
1 egg
1 ½ dl of plantbased milk
1 dl of glutenfree flour
¼ msk psyllium husk
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon vanilla powder
1 pinch of salt
1 tablespoon butter
 
Cottage cheese, chia jam and peanut butter for serving
 
1.
Set the oven to 225 degrees C.
 
2.
Mash half the banana and put a bowl together with the egg and half of the milk. Mix.
 
3.
Mix glutenfree flour, psyllium husk, baking powder, vanilla powder and salt in a bowl. Then add into the banana mixture. Finish with the rest of the milk and whisk to combine.
 
4.
Lubricate a ovenware (about 15x20 cm) with butter. Pour in the batter. Slice the rest of the banana and top the batter with the slices.
 
5.
Bake in the oven for about 25 minutes - until the oven pancake has become golden. Serve with cottage cheese, chia jam and peanut butter.

Sylt utan raffinerat socker - är det ens möjligt?

För att svara på frågan i rubriken - det är klart det är möjligt!
 
Men ni som följer mig, vet ju redan om det, eftersom jag tidigare har gjort exakt den här chiasylten med körsbär. Jag har dessutom gjort en fikonversion som jag smaksatte med lakritspulver. Och en björnbärsversion till följd att jag kom hem med en hel hink med björnbär efter en dag i skogen i Skåne förra sensommaren. Med andra ord - använd era favoritbär - möjligheterna är oändliga. 
 
Jag älskar chiafrön för att de har magiska krafter och förvandlar vätskor till fast form. Som i klassikern chiapudding till exempel. Eller som i detta fall, sylten. Det innebär att du kan göra sylt utan en massa socker + pektin (det vill säga syltsocker) och därmed få ett resultat som är ungefär 100 gånger bättre att toppa pannkakorna med, röra ner i morgongröten eller - vad vet jag - äta till glassen...
 
Ni hittar receptet på körsbärs-chiasylten här
 
 
        
 
 

Glutenfria spenatwraps!

Jag köpte en stor påse spenat häromdagen, så nu blir det spenat hela veckan - jag kommer bli starkare än Karl-Alfred! 
 
Jag börjar med de här wrapsen, som är glutenfria och veganska (wrapsen alltså - inte min fyllning). Jag ska vara ärlig och säga att degen blev rätt klibbig, och att jag höll på att ge upp när jag skulle ta bort den utkavlade wrappen från bakplåtspappret - omöjligt! Men det löste jag genom att helt enkelt steka wrappen med bakplåtspappret under, tills det lossnade, och jag kunde fortsätt utan. Men mitt råd är ändå att mjöla dina bakpapper rikligt innan du kavlar ut din deg, så ska det nog inte vara något problem. 
 
 
     
     
 
 
Glutenfria spenatwraps
(4 wraps)
200 g spenat
2 dl vatten
3 ½ dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
Salt & örtsalt
 
1.
Ta bort eventuellt tjocka stjälkar på spenaten (såvida du inte använder babyspenat som är rätt spröd) och lägg i en bunke. Koka upp vattnet och häll över spenaten för att förvälla den och få den att krympa i storlek. Mixa sedan vatten och spenat i en blender tills det blivit en grön vätska.
 
2.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll på spenatvattnet och rör ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
 
3.
Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del mellan två mjölade bakplåtspapper. OBS, mjöla papperna rikligt, då degen är rätt klibbig.
 
4.
Stek bröden på båda sidor i en torr stekpanna, tills de blivit något gyllene. Fyll sedan dina wraps med precis det du vill (spenat, mozzarella, soltorkade tomater och gurka i mitt fall).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Glutenfree spinach wraps
(4 wraps)
200 g spinach
2 dl of water
3 ½ dl buckwheat flour
1 teaspoon psyllium husk ("fiberhusk" in Swedish)
½ teaspoon baking powder
Salt & herb salt
 
1.
Remove any thick stalks from the spinach (unless you use baby spinach leaves which are already quite delicate) and put in a bowl. Bring the water to a boil and pour over the spinach to parboil it and make it shrink in size. Then mix water and spinach in a blender until it becomes a green liquid.
 
2.
Mix all the dry ingredients in a bowl. Pour in the spinach water and stir until a dough forms. Leave to rest in the fridhe for about 30 minutes.
 
3.
Divide the dough into four pieces and roll out each piece between two floured baking paper. Note: flour the papers abundantly, as the dough is quite sticky.
 
4.
Fry the bread on both sides in a dry pan until they become slightly golden. Then fill your wraps with whatever you want (spinach, mozzarella, sun dried tomatoes and cucumber in my case).

Frukost-tartelette med nyttig chockladmousse och färsk frukt

Det värsta med att få en episk frukost-idé klockan 12 på dagen, är att behöva vänta 20 timmar med att få sätta den i verket. Precis det hände mig igår, när jag tittade på min avokado och mina dadlar, la ihop 1+1, och insåg att jag ville göra en nyttig avokado-chokladmousse till frukost dagen därpå. Åh, om tiden bara kunde gå lite snabbare. Men som vanligt går tiden precis i samma tempo som alltid...
 
Idag är dagen dock kommen, och i morse hoppade jag nästan upp ur sängen. Jag hade redan förberett mitt lilla pajskal som väntade på mig i kylen, så det enda jag behövde göra var att mixa till moussen - vilket gick på cirka 3 minuter. Jag la moussen i skalet, sedan toppade jag det hela med gul kiwi och färska fikon. Alltså. Heaven!
 
Tänk att en frukost kan vara så underbar. Borde nästan vara olagligt.
 
 
        
 
 
Frukost-tartelette med nyttig chockladmousse och färsk frukt
(1 tartelette)
1 medjool-dadel
1 msk russin
½ dl (glutenfria) havregryn
¼ dl riven kokos
1 msk jordnötssmör
1 tsk smält kokosolja
1 nypa salt
 
Chokladmoussen
½ avokado
1 medjool-dadel
1 msk raw kakaopulver
1 tsk chiafrön
1 msk valfri mjölk (jag hade kokosmjölk)
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
 
Valfri frukt, bär, nötter och frön till topping
 
1.
Börja med pajskalet som du behöver göra kvällen innan så det hinner stelna. Mixa alla ingredienser till en klibbig massa. Tryck ut massan i en form, ca 10 cm i diameter (med bakplåtspapper så att du lättare får ut den). Sätt den i kylen över natten.
 
2.
På morgonen mixar du alla ingredienser till moussen och lägger sedan den i pajskalet. Sätt in i kylen för att stelna i 5-10 minuter.
 
3.
Skär till valfri frukt och bär till toppingen och avsluta eventuellt med några nötter och frön.
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Breakfast tartelette with healthy chocolate mousse and fresh fruits
(1 tartelette)
1 medjool date
1 tablespoon of raisins
½ dl (glutenfree) oatmeal
¼ dl desiccated coconut
1 tablespoon peanut butter
1 teaspoon liquified coconut oil
1 pinch of salt
 
Chocolate mousse
½ avocado
1 medjool date
1 tablespoon of raw cocoa powder
1 teaspoon of chia seeds
1 tablespoon of plant based milk (I used coconut milk)
1 pinch of salt
1 pinch of vanilla powder
 
Your favorite fruit, berries, nuts and seeds for the topping
 
1.
Start with the pie crust, that you need to prepare the night before. Mix all ingredients into a sticky mass. Push the mass into a mold, about 10 cm in diameter (lined with baking paper). Put it in the fridge overnight.
 
2.
In the morning, mix all the ingredients for the mousse and then put it in the pie crust. Let chill the refrigerator for 5-10 minutes (to solify).
 
3.
Cut some fruit and berries for the topping and finish with some nuts and seeds.

Majs- och morotsfritters med het Sriracha dippsås

Nu ni! Nu är ni verkligen in for a treat!
 
Packade med grönsaker (och därmed också av vitaminer), fulla med smak, och riktigt, riktigt krispiga - det är mina majs- och morotsfritters det! De blev helt perfekta, och jag är glad att jag gjorde så många så att jag har till ytterligare en måltid, för de här vill jag äta om och om igen...
 
Såsen blev också så god! Jag har ansjovis i den - men det ska ni inte blir rädda för, jag lovar att det inte kommer smaka fisk, det ger bara en perfekt sälta. Och så Srirachasåsen som ger hetta. Perfekt kombo.
 
 
    
Några bilder från mina stories på Instagram. Följ mig för att se alla.
 
 
Majs- och morotsfritters med het Sriracha dippsås
(ca 10-12 fritters)
3 dl majs
4 dl morot, riven (och pressad på vatten)
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tumbit ingefära, riven
¼ dl bladpersilja, finhackad
½ dl kokosflingor, rostade
½ dl polenta
½ dl bovetemjöl
2 tsk fiberhusk
Salt & peppar
2 små ägg
Olivolja till stekning
 
Sriracha dippsås
½ dl grekisk yoghurt
½ dl majonäs
2 msk valfri mjölk
1-2 tsk Srirachasås
2 ansjovisfiléer, mosade
Salt, peppar & paprikapulver
 
1.
Blanda alla torra ingredienser till dina fritters i en skål. Knäck sedan i äggen och rör om. Låt vila i 10 minuter.
 
2.
Värm upp olivolja i en stekpanna (ganska rikligt - de heter ju fritters av en anledning - men inte som att du ska fritera). Forma fritters av smeten, cirka 5 cm i diameter och stek till krispiga på båda sidor. Lägg att rinna av på hushållspapper.
 
3.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Häll i skål och toppa eventuellt med lite majs som blivit över från frittersen (lite lossnar nämligen när du steker).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Corn and carrot fritters with hot Sriracha dipping sauce
(About 10-12 fritters)
3 dl corn
4 dl carrot, grated (and squized from water)
1 small garlic clove, grated
1 thumbpiece ginger, grated
¼ dl parsley, finely chopped
½ dl coconut flakes, toasted
½ dl polenta
½ dl buckwheat flour
2 teaspoons psylliumhusk
Salt & pepper
2 small eggs
Olive oil for frying
 
Sriracha dipp sauce
½ dl Greek yogurt
½ dl mayonnaise
2 tablespoons milk of your choice
1-2 tsp of Sriracha sauce
2 fillets of anchovies, mashed
Salt, pepper & paprika powder
 
1.
Mix all the dry ingredients for your fritters in a bowl. Then crack in the eggs and stir. Allow to rest for 10 minutes.
 
2.
Heat olive oil in a frying pan (quite plentiful - they are called fritters for a reason - but not like you're about to deep-fry). For fritters of the batter, about 5 cm in diameter and fry until crispy on both sides. Let drain on household paper.
 
3.
Mix all ingredients for the sauce. Pour into a bowl and top with some of the corn that probably has fallen off whilst frying.

Quinoapanerade tofu nuggets med BBQ-sås, guacamole och sötpotatis

Jag kommer fortfarande ihåg en dokumentär jag såg för säkert 10 år sedan, där Jamie Oliver tog med några engelska kids för att visa hur McDonalds tillverkade sina chicken nuggets. Det var groteskt. Jag tror inte en enda normal styckdel från kycklingen faktiskt fanns med i processen, istället var det bara nermalda broskbitar, och ben och fett. Typ. Jag kan ju inte svära på att det fortfarande går till sådär, men det är en stor anledning till att jag inte har ätit på McDonalds på... well, tio år.
 
Men. Jag tycker om själva idén med nuggets, och lyckligtvis kan man göra betydligt trevligare varianter själv. Självklart kan du göra nuggets av kyckling, men denna gång valde jag att använda tofun jag hade i kylen - och det blev så himla bra! Dessutom använde jag quinoa som panering, så denna rätt är både vegansk och glutenfri - och alldeles alldeles amazing. 
 
 
 
Jag lägger in bilderna från mina stories på Instagram - klicka på varje bild för att se en större version.
 
 
Quinoapanerade tofu nuggets med BBQ-sås, guacamole och sötpotatis
(2 portioner)
300 g fast tofu
1 dl BBQ-sås (se mitt recept nedan)
2 dl kokt quinoa
1 avokado
½ tsk citronsaft
Bakad sötpotatis i kuber
Salt/peppar/paprikapulver
Olivolja
 
BBQ-sås
½ dl ketchup
½ dl sirap
2 msk olivolja
1 msk soja
1 tsk äppelsidevinäger
½ tsk Srirachasås
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tumbit ingefära, riven
Paprikapulver/Salt/Peppar
 
1.
Börja med BBQ-såsen (om du inte köper färdig - men hemlagad är ju alltid bäst). Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop över medelvärme. Sänk sedan värmen och låt reducera till hälften ungefär - det ska bli en rätt stickig och kletig sås, så är den klar!
 
2.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
3.
Dela tofun i lagom stora bitar. Krydda dem med salt och peppar (det krävs rikligt med smaksättning, då tofun annars är rätt smaklös). Vänd sedan varje bit i BBQ-såsen, följt av kokt quinoa. Lägg på ett galler.
 
4.
Sätt in gallret med tofu-nuggetsen i ugnen (med en plåt under, då en del quinoa kan ramla av). Baka tills quinoan blivit gyllene och krispig - för mig tog det cirka 25-30 minuter, men håll koll då alla ugnar är olika.
 
5.
Servera med mosad avokado som du blandar med lite citronsaft och salt/peppar, bakad sötpotatis och resten av BBQ-såsen.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
BBQ tofu nuggets with crispy sauce, guacamole and sweet potatoes
(2 servings)
300 g of firm tofu
1 dl BBQ sauce (see my recipe below)
2 dl coocked quinoa
1 avocado
½ teaspoon of lemon juice
Baked sweet potatoes in cubes
Salt/pepper/paprika
Olive oil
 
BBQ sauce
½ dl ketchup
½ dl maple syrup
2 tbsp olive oil
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon apple side vinegar
½ teaspoon of Srirachasås
1 small garlic clove, grated
1 thumb piece ginger, grated
Paprika powder/salt/pepper
 
1.
Start with the BBQ sauce (if you don't buy one - but home made is always better). Put all the ingredients in a saucepan and simmer over medium heat. Then lower the heat and let it reduce to about half - when it's become a sticky sauce, it's ready.
 
2.
Pre-heat the oven to 225 degrees C.
 
3.
Cut the tofu in nugget pieces. Season them with salt and pepper (plenty of flavoring is required, as the tofu is otherwise tasteless). Then cover each piece with BBQ sauce, followed by cooked quinoa. Add to an oven rack.
 
4.
Insert the rack in the oven (with a tray below, as some quinoa might fall off). Bake until the quinoa has become golden and crispy - for me it took about 25-30 minutes, but keep track of it as all ovens are different.
 
5.
Serve with mashed avocado mix with some lemon juice and salt & pepper, baked sweet potatoes and the rest of the BBQ sauce.

Vattenmelonssmoothie!

Vattenmelonssmoothie. Världens enklaste. Jag lovar! Titta bara på receptet nedanför bilden. Bästa svalkan i sommarvärmen. Ciaooo!
 
 
Vattenmelonssmoothie
(1 portion)
2 dl fryst vattenmelon i kuber
1 banan
Valfri topping
 
1.
Mixa fryst vattenmelon och banan till en smoothie. Toppa med det du hittar i skafferiet. Done. Jag sa ju att det var enkelt!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Watermelon smoothie
(1 portion)
2 dl frozen watermelon in cubes
1 banana
Your favorite topping
 
1.
Mix watermelon and bananan until liquified. Pour in a bowl and top with whatever you find in the cupboard. Done. Probably the easiest recipe you find on this blog.

RSS 2.0