Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Sesamfröpanerad blomkålsbiff med sötpotatisstomp och tapenade på oliver och soltorkade tomater

Oftast, när jag gör blomkålsbiff, så brukar jag panera den i parmesanost - det blir så himla knaprigt och gott, och dessutom tillför parmesanen en massa smak. Och så är det glutenfritt också, vilket alltid är positivt. Här kan ni se ett recept på parmesanpanerad blomkålsbiff.
 
Denna gång, ville jag dock göra något annat, och eftersom jag ändå inte hade någon parmesan hemma, så föll valet på sesamfrön. Och resultatet blir precis lika knaprigt. Sesamfrön har ju inte en lika stark smak som parmesanost, så jag rekommenderar er att salta och peppra mer än vanligt, för extra smak.
 
Till min blomkålsbiff (som på riktigt är ett jättebra alternativ till en vanlig biff, om du som vegetarian vill delta på alla sommarens grillfester), serverade jag världens enklaste sötpotatisstomp - som bara består av sötpotatis och kryddor. Både blomkålsbiffen och sötpotatisen blir klara av sig själva i ugnen, så under tiden har du tid att göra tapenaden på oliver och soltorkade tomater.
 
Det här receptet är vegetariskt och fritt från gluten, laktos och extra tillsatt socker. En rätt för alla, med andra ord. 
 
 
Sesamfröpanerad blomkålsbiff med sötpotatisstomp och tapenade på oliver och soltorkade tomater
(1 portion)
1 skiva blomkål
2 msk kokosmjöl
1 ägg
4 msk sesamfrön
1 medelstor sötpotatis
1 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver
 
8 grekiska oliver
4-5 soltorkade tomater i olja
2 msk sesamfrön
1 msk tomatpuré
4-5 basilikablad
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2.
Skär ut en cirka två centimeter tjock skiva från mitten av att blomkålshuvud. Pudra båda sidorna med kokosmjöl, salt och peppar. Doppa sedan i ett uppvispat ägg, och sist i sesamfrön. Lägg i en ugnsform som du smörjt med lite olivolja.
 
3.
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Lägg på plåt och ringla över olivolja, salt, peppar och paprikapulver. 
 
4.
Sätt in sötpotatis och blomkålen i ugnen och baka tills de blivit mjuka (och sesamfröna fått lite färg), cirka 30 minuter.
 
5.
Under tiden mixar du ihop oliver (glöm inte ta bort kärnan om du vill att din mixer ska överleva), grovhackade soltorkade tomater, sesamfrön, tomatpuré och basilika till en tapenade. Smaka av med salt och peppar. 
 
6.
När sötpotatisen är klar, mosa den till ett stomp med en gaffel - den ska inte vara helt slät, utan ha lite bitar kvar.
 
7.
Lägg upp på tallrik och dekorera med lite basilika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0