Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Ångat ägg på kinesiskt vis

Jag trodde inte det fanns fler sätt att tillaga ägg på. Äggröra, omelett, kokt, stek, pocherat, friterat... Alltså. Går det att komma på fler sätt? Ja, det gör det tydligen, för häromdagen hittade jag ett recept på ångat ägg, och jag kände direkt att det var något för mig. Och, my Loooord, det var det verkligen. 
 
Det enda du behöver för att ånga ägg, är just ägg, vatten och några kryddor. Men metoden du gör det på, innebär att slutresultatet blir de lenaste äggen du kan tänka dig. Som pannacotta i texturen, men en salt version som toppas med soja, chiliolja och stekt lök. Magi. Testa det här, lova mig det. Så jädrans gott!
 
 
Ångat ägg på kinesiskt vis
(1 portion)
2 ägg
2 dl varmt vatten
1 nypa salt
Svartpeppar/paprikapulver/vitlökspulver efter smak
 
Topping
Vårlök/Purjolök
Soja
Chiliolja
 
1.
Vispa äggen lätt. Tillsätt vatten och kryddor och vispa till det går ihop.
 
2.
Häll smeten i en ganska vid ungssäker form (som får plats i din ångkokare), genom en sil. Täck ugnsformen med plastfolie.
 
3.
Sätt ner formen i din ångkokare och sätt på locket. Ånga äggen över låg värme, tills de vobblar som en pannacotta. Det tar cirka 20-30 minuter.
 
4.
Toppa äggen med rå eller stekt vårlök eller purjolök, soja och chiliolja. (Okej, jag erkänner - jag hyvlade över lite parmesan också, och det var inte fel, även om det nog inte tillhör traditionen i Kina).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chineese steamed egg
(1 serving)
2 eggs
2 dl hot water 
1 pinch of salt salt
Black pepper/paprika powder/garlic powder to taste
 
Topping
Spring onions/Leek
Soy sauce
Chili oil
 
1.
In a bowl, lightly beat the eggs and add hot water and spices whilst whisking.
 
2.
Strain egg mixture into a shallow heatproof bowl (that fits in your steamer). Cover with plastic foil.
  
3.
Put the form into your steamer and cover witha lid. Let the egg steam over low heat until the consistency resembles panna cotta. It'll take approx. 20-30 minutes.
 
4.
Top the eggs with raw or fried spring onions or leek, soy sauce and chili oil. (I atually topped mine with some parmesan cheese as well - I can recommend it, even though it's not authentic Chineese).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0