Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pad Thai med tofu

Om du är på jakt efter ett autentiskt recept på Pad Thai, så ska du nog leta vidare. Om du däremot vill testa en  version med tofu, som smakar mer än bra, ja då kan du stanna kvar.
 
Jag vill skriva att detta är en vegansk version av Pad Thai, men jag inser såhär i skrivande stund, att där är fisksås i marinaden. Fisksås änvänds flitigt i det asiatiska köket, det ger extra umami-kick till rätten, men du kan självfallet utesluta den, om du vill hålla rätten strikt veganskt. Glutenfritt är det i alla fall, för grunden i en Pad Thai är risnudlar.
 
Oftast serveras Pad Thai med räkor eller kyckling, men jag kan garantera att tofu fungerar precis lika bra. Ta det som passar dig bäst. Och kalla det kanske något annat än Pad Thai om du inte vill trampa någon på tårna. Jag tar risken...
 
 
Pad Thai med tofu
(2 portioner)
100 g risnudlar
150 g fast tofu
100 g broccoli
5 cm purjolök
1 näve jordnötter
1 msk olivolja
1 tsk soja
Salt, peppar, paprikapulver
 
Marinad
1 msk olivolja
2 tsk soja
1 tsk fisksås
1 tsk sesamolja
1 lime, skal och saft
1 vitlöksklyfta, riven
1 tumbit ingefära, riven
1 tsk agave
2 msk jordnötssmör
Några droppar Tabasco
Svartpeppar
 
1.
Lägg risnudlarna i en skål och häll över kokande vatten. Täck med plastfolie och låt stå i 6-7 minuter. Häll sedan av vattnet och häll på marinaden - du blandar bara ihop alla ingredienser. Låt dra i minst 10 minuter.
 
2.
Koka broccolin mjuk i saltat vatten. Skiva och stek purjolöken i olja.
 
3.
Dela tofun i bitar och krydda rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Stek i oliolja i en panna. Glasera av pannan med soja i slutet för att ge mer smak och färg åt tofun.
 
4.
Rosta jordnötterna i en torr panna (om de är naturella - är de redan saltrostade behöver du inte göra det).
 
5.
Blanda nudlar, broccoli, purjolök och tofu på en tallrik. Strö över jordnötterna. Avsluta med Sriracha om du vill ha det starkt.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pad Thai with tofu
(2 servings)
100 g rice noodles
150 g firm tofu
100 g broccoli
5 cm leeks
1 handfull of peanuts
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon soy sauce
Salt, pepper, paprika powder
 
Marinade
1 tablespoon olive oil
2 teaspoon soy sauce
1 teaspoon fish sauce
1 teaspoon sesame oil
1 lime, zest and juice
1 garlic clove, grated
1 thumb piece ginger, grated
1 teaspoon agave
2 tablespoon peanut butter
Some drops of Tabasco
Black pepper
 
1.
Put the rice noodles in a bowl and pour over boiling water. Cover with plastic film and let sit for 6-7 minutes. Drain the water and add the marinade - just mix all the ingredients. Let sit for at least 10 minutes.
 
2.
Cook the broccoli until soft in salty water. Slice the leek and fry it in olive oil.
 
3.
Cut the tofu into smaller cubes and season with salt, pepper and paprika powder. Fry in olive oil. Deglace the pan with some soy sauce in the end to add more taste and color to the tofu.
 
4.
Toast the peanuts in a dry pan - if they are not already salt toasted.
 
5.
Combine noodles, broccoli, leek and tofu on a plate. Add the peanuts and finish with some Sriracha sauce if you like it hot!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0