Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Tofuspett med bakad brysselkål, ris och lök-äpple-ingefära-chutney

Hur låter tofuspett i dina öron? Kanske inte skitsexigt, men om du kombinerar det med basmatiris (världens bästa ris), bakad brysselkål och en hemmagjort chutney, då är det absolut en rätt att bli exalterad över.
 
Det här är inget svårt. Brysselkålen sköter sig själv i ugnen. Riset sköter sig själv i kastrullen. Tofun steks i (grill-)pannan. Och chutneyn slänger du ihop utan att blinka. Hoppas ni gillar - det gjorde jag.
 
Förresten, det här är både veganskt och glutenfritt. Och för er som undrar. Jag är varken vegan, eller glutenallergiker. Jag tycker bara om den sortens mat, så det är ofta det som hamnar på min tallrik. Man behöver ju inte sätta en label på sig själv för att få tillåtelse att testa något nytt. Kom ihåg det. Gör det du tycker bäst om, när du själv tycker det passar, utan att tänka på vad någon annan ska tycka och tänka om det. Det var alles. Ciaooo!
 
 
Tofuspett med bakad brysselkål, ris och lök-äpple-ingefära-chutney
(2 portioner)
3 dl kokt basmatiris
150 g fast tofu
15 brysselkål
1 msk olivolja
1 tsk soja
Salt, peppar, papprikapulver
 
Chutney
1 tsk olivolja
½ gul lök
1 vårlök
1 tumbit ingefära, riven
1 lime, cest och juice
2 dl vatten
1 tsk soja
1 tsk agave
2 tsk kokossocker
1 tsk Srirachasås
1 ½ msk maizena + 1 msk vatten
½ äpple
Salt & peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela brysselkålen på hälften och lägg på en plåt. Krydda med salt och peppar och ringla över olivolja. Baka tills nästan lite brända, cirka 25 minuter.
 
2.
Koka riset enligt förpackningen.
 
3.
Dela tofun i kuber och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Trä på spett. Har du en grillpanna så stek dem i den, annars gör du som jag och tar det du har - en vanlig stekpanna. Stek i olja, och avsluta med lite soja i pannan.
 
4.
Värm upp olivoljan till chutneyn i en liten kastrull. Dela lök och vårlök i grova bitar, stek tills de börjar blir lite genomskinliga och tillsätt därefter limecest, limejuice och riven ingefära. Häll därefter på vatten, soja, agave, kokossocker och Sriracha och låt reducera till hälften över svag värme. Blanda ut maizenan med vatten och rör ner i chutneyn. Om den blir för fast, så tillsätt lite mer vatten i kastrullen. Vänd till sist ner äpplet som du skurit i små tärningar och låt dem värmas upp tills de blivit lite mjukare. Smaka av med salt och peppar.
 
5.
Lägg upp ris, brysselkål, tofu och chutney i en skål och njut.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Tofu skewers with baked Brussel sprouts, rice and an onion-apple-ginger chutney 
(2 servings)
3 dl cooked basmati rice
150 g firm tofu
15 Brussel sprouts
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon soy sauce
Salt, pepper, paprika powder
 
Chutney
1 teaspoon olive oil 
½ yellow onion
1 spring onion
1 thumb piece ginger, grated
1 lime, zest and juice
2 dl water
1 teaspoon soy sauce
1 teaspoon agave
2 teaspoon coconut sugar
1 teaspoon Sriracha
1 ½ tablespoon maizena + 1 tablespoon water
½ apple
Salt & pepper
 
1.
Pre heat your oven t0 225 degrees C. Cut the Brussel sprouts in halves and put them on an oven sheet. Season with salt and pepper, and drizzle with some olive oil. Bake until a bit charred, approx 25 minutes.
 
2.
Cook the rice according to the packaging.
 
3.
Cut the tofu in cubes and season with salt, pepper and paprika powder. Put them on a skewer and fry them in a griddle pan or a normal frying pan. Fry in olivoil, and finish with some soy sauce in the pan.
 
4.
For the chutney: heat the olive oil in a small saucce pan. Coarsley chop onions and spring onion and fry until soften a bit. Add the lime juice, lime zest and grated ginger. Then add the water, soy sauce, agave, coconut sugar and Sriracha. Let reduce to half over low heat. Mix the maizena with the water and stirr into the chutney. If it thickens too much, add some more water. Finally add the diced apple and let it heat up and become somewhat soft. Season to taste with salt and pepper.
 
5.
Put rice, Brussel sprouts, tofu and chutney in a bowl and enjoy!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0