Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Laxburgare med karamelliserad lök och vitlöksfrästa bönor

Idag var jag på IKEA. Det är en lyx för oss som inte bor i Sverige, för förrutom att lagra upp med värmeljus och servetter, har vi också möjlighet att besöka den svenska matbutiken (eller Bodega Svedese som den heter här) och köpa på oss tunnbröd, prästost, sill och Kalles kaviar. Idag lyxade jag till det och köpte med mig portionsförpackad laxfilé hem. Lax finns såklart i varje matbutik i Milano, men den är sällan skinn- och benfri så därför passade jag på när jag väl hade chansen. Jag älskar lax. Och idag blev det laxburgare till middag. Några av de godaste jag gjort - mycket på grund av den karamelliserade löken på toppen och vitlöksbönorna bredvid. Lite trixigt eftersom allt ska stekas i stekpanna. Men börja med löken, den tar längst tid, sedan går det andra i ett kick. 
 
 
Laxburgare
250 gram lax (fryst men tinad)
2 cocktailtomater
1 dl ärter (frysta men tinade)
1 ägg
1 msk maizena
½ lime (skal och saft)
1 stark peperoncini (alt. chiliflakes)
Salt/peppar/örtsalt
Olivolja till stekning
 
1.
Finhacka laxen medan den fortfarande är halvfryst (det är lättare då, men det går självklart lika bra att göra när den är tinad). Graovhacka tomaterna. Blanda lax, tomater, ärter, ägg, maizena, lime och pepersoncini i en bunke. Mixa till en smet med en stavmixer. Krydda efter smak.

2.
Stek i olivolja, cirka 5 minuter på varje sida över medelhög värme.
 
Karamelliserad lök
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk socker
1 krm salt
3/4 dl vatten
 
1.
Skiva löken i tunna ringar. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret tystnat i pannan, lägg i löken. Stek på hög värme tills löken fått färg. Sänk sedan värmen och låt löken steka till den blivit mjuk, ca 10-15 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns fast.
 
2.
Sockra och salta. Häll sedan på vattnet och låt det koka in. Löken är klar när vattnet har försvunnit och löken blivit mjuk och god.
 
 
Vitlöksstekta bönor med hasselnötter
1-2 dl haricots verts (frysta med tinade)
1 vitlöksklyfta
10-15 hasselnötter
1 msk soja
Salt
Olivolja till stekning
 
1.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Släng ner en finhackad vitlöksklyfta, bönorna och grovhackade hasselnötter. Låt det bli varmt. Häll sedan på soja och lite salt (tänk på att sojan redan är salt i sig). Klart.
 
Servera allt tillsammans och njut av en god söndagsmiddag.

Kommentarer
Postat av: Heléna

Mums! Tack för tipset! Låter jättegott :)

Svar: Varsegod, det är bara att laga själv. Supersmarrigt!
Louise Laurenius

2014-02-03 @ 08:47:27
URL: http://envetenochvetgirig.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0