Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Bananpannkaksmuffins med topping

Tjena tjena mittbena. Idag experimenterade jag lite i frukostköket. Jag var sugen på pannkakor. Men jag orkade inte hålla på och steka dem och lukta matos resten av dagen (okej, en liten överdrift - så jobbigt är det ju faktiskt inte...). Men därför bestämde jag mig för att göra min favorit-pannkakssmet, hälla den i muffinsformar och sedan låta ugnen göra jobbet, medan jag sysslade med annat (pilla navelludd typ). Resultatet blev över mina förväntningar! Jag hade lagt till lite bakpulver i smeten, och muffinsen puffade upp så himla fint i ugnen. Men eftersom där inte är något mjöl i smeten så sjönk de ihop ungefär en millisekund efter jag tagit ut dem från värmen. Men vad gör väl det - smaken är där ändå. Toppa dem med det ni tycker är gott - här nedan får ni några förslag från mig. Du kan göra dem så nyttiga eller onyttiga du vill. Låt dagsformen bestämma! Ciao Ciao!  
 
 
 
Bananpannkaksmuffins med topping
(4 muffins)
1 mogen banan
2 ägg
1 msk mjölk
½ tsk bakpulver
½ tsk fiberhusk
Smör eller kokosolja till formarna
Kakaonibs eller blåbär till topping
 
1.
Sätt ugnen på 215 grader varmluft. Smörj en muffinsplåt (fyra av formarna) med smör eller kokosolja.
 
2.
Mosa bananen med en gaffel, lägg i skål. Blanda med ägg, mjölk, bakpulver och fiberhusk. Vispa till en smet.
 
3.
Häll i formarna och toppa eventuellt med kakaonibs, blåbär eller annat du tycker är gött.
 
4.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Kolla så att toppen inte bränns, men se till att de är gräddade rakt igenom.
 
5.
Ta ut och toppa med valfri topping, t.ex. frukt, bär, jordnötssmör, nutella, yoghurt, keso, sylt - you name it!
 
Buon appetito! 

Björnbär hela dagen, del 3

Ni som redan har läst det här inlägget, har koll på att jag fick göra pizza i en stekpanna igår, för att ugnen var upptagen. Vad var då ugnen upptagen med? Jo, jag hade björnbärsläder på tork. Björnbärsläder? Låter kanske inte jätteupphetsande, men då ska ni tänka om. Om jag säger godisremmar, så kanske det låter mer intressant. Du gör nämligen en smet av valfri frukt, i mitt fall björnbär, som du mixar med lite honung, några dadlar och en skvätt lime. Inte svårt alls. Men sedan kommer den långa väntan. För, för att smeten ska bli läder, och sedermera naturligt godis i form av remmar, så måste den torka på 70 grader i ugnen - i sju timmar! Det här är en sådan där typisk grej som man bara ska förbereda på morgonen för att sedan glömma bort, för att sitta och vänta i sju timmar blir ingen glad av.
 
Nästa gång kommer jag göra flera plåtar läder på en och samma gång - man kan ju variera frukt efter smak, och experimentera med flera smaksättningar. Men denna gång var det ett test, som jag får säga blev mer än lyckat! Testa själva, kanske i helgen - jag har hört att det ska bli najs väder, så då kan ni ju låta ugnen gå medan ni ligger och njuter i trädgården.
 
 
Fruktläder, björnbärssmak
(1 plåt)
4 dl färska björnbär
5 dadlar
1 ½ msk flytande honung
½ lime, saften
 
1.
Sätt ugnen på 70 grader
 
2.
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en flytande smet.
 
3
Lägg bakplåtspapper på en plåt, och bred ut smeten i ett så jämt lager som möjligt. Här kan du sila smeten om du vill ha bort kärnorna, men jag tycker det ser fint ut.
 
4.
Sätt in i ugnen att torka, 6-7 timmar. Lädret är klart då det är helt torrt och släpper lätt från baklåtspappret. Möjligen kan du vända hela lädret en gång och torka den sista timmen med undersidan upp.
 
5.
Klipp i remmar, och rulla in dem med bakplåtspapper emellan. Förvara i en lufttät burk - om du inte äter upp alla på en och samma gång såklart. 

Björnbär hela dagen, del 2

Till lunch på min björnbär-hela-dagen-dag bestämde jag mig för att göra pizza. Glutenfri pizza. Men. Så var ugnen upptagen och mina planer fick modifieras lite. Som tur var hade jag farmors gamla gutjärnspanna hemma, och jag bestämde mig därför för att göra en pizzabotten goes stekpannebröd i den. Gutjärnspannor är så himla bra om du vill få upp värmen, och få en deg krispig på spisen - ett hett tips!
 
Bottnen gjorde jag av bovetemjöl, sesamfrön och filmjölk. En kletig deg som blev riktigt krispig i pannan. Jag toppade min stekpannepizza med spenat, päron och chèvre. Och björnbär såklart - både i form av min hemmagjorda björnbärschiasylt och färska. För att få osten att smälta som den normalt gör i ugnen, är det bara att sätta på ett lock, så blir det super. Testa det här - snabbare pizza går knappt att få!
 
 
Glutenfri stekpannepizza med spenat, päron, chèvre och björnbär
(1 portion)
½ dl filmjölk
1 msk olivolja
2 tsk fiberhusk
1 dl bovetemjöl
2 msk sesamfrön
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 nypa brödkryddor
1 msk smör
 
1 liten näve spenat
½ päron
4-5 skivor chèvre
1 msk björnbärssylt
Några färska björnbär
Salt & peppar
 
1.
Blanda filmjölk, olivolja och fiberhusk. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter.
 
2.
Blanda bovetemjöl, sesamfrön, bikarbonat, salt och brödkryddor i en skål och vänd sedan ner i filmjölksblandningen. Rör om till en kletig deg.
 
3.
Värm upp smöret i en gutjärnspanna. Tryck ut degen i pannan tills den täcker bottnen (om du har en liten panna, annars gör en lagom tjock cirkel).
 
4.
Stek cirka 3 minuter på medelvärme. Vänd sedan brödet försiktigt. Toppa med spenat, skivat päron och chèvre. Sätt på locket, och sänk värmen lite. Låt osten smälta, men håll koll så att brödet inte bränns.
 
5.
Ta av från plattan, toppa med björnbärssylt och färska brödbär. Smaka av med en nypa salt och några varv på pepparkvarnen. 
 
Buon Appetito!

Björnbär hela dagen, del 1

Hej hej hallå. Jag ligger lite efter i uppdateringarna, men helt ärligt så är det inte mitt fel - det var något tekniskt tjafs med blogg.se i helgen. Men vad gör väl det, den som väntar på något gott... väntar på en massa björnbärsrecept. Jag åkte nämligen till skogen i närheten av min hemstad i lördags, med målet att plocka björnbär. Och den som söker, skall finna, för oj vad mycket björnbär där var! Det är en lyx att bo så nära naturens skattkammare. Jag får nog dra med pappa en gång till innan jag åker vidare, för björnbär kan ju vara något av det godaste som finns. Dock får man betala i form av såriga ben, armar och händer - taggarna gick till och med igenom mina jeans. Men det var det värt.
 
 
Jag kom hem med sju liter björnbär, och bestämde mig för att viga alla söndagens måltider till detta bär. Först ut var frukost såklart. Jag kokade chiasylt efter detta recept, men bytte ut körsbären mot samma mängd björnbär. Sen hade jag fryst in en del björnbär och av dem gjorde jag nicecream - mixade bara hälften frysta med hälften färska björnbär och smaksatte med kardemumma. Sist men inte minst, hade jag gjort overnight oats, det vill säga 1 dl glutenfria havregryn blandade med 1 dl kokosmjölk som får stå i kylen över natten och gojsa till sig. Tillsammans blev det en riktigt bra start på dagen.. och så blir det ju extra gott när man har plockat bären själv.
 

Super quinoa-sweet-potato-avocado power bowl

Är inte den här så kallade bowl trenden rätt rolig ändå? Bara för att man helt plötsligt serverar frukost, lunch eller middag i en skål så är det superinnovativt och modernt? Jag har ätit på det sättet i en evighet, så jag måste ligga långt före min tid... Men skämt å sido, jag förstår ändå grejen, för oftast ser maten mycket trevligare ut i en skål, än då den ligger platt på en vit tallrik. 
 
Idag vadlde jag att fylla min skål med typ alla mina favoriter: quinoa, sötpotatis och avokado. Och ägg - ett ägg som när du sticker kniven genom det och gulan rinner ner över resten av ingridienserna blir till världens bästa sås. Alltså! Så himla gott. Och fullt med protein, vitaminer och nyttigt fett. Det här är en riktigt power bowl som ni måste testa!
 
 
Super quinoa-sweet-potato-avocado power bowl
(1 portion)
1-2 dl kokt quinoa
1 liten sötpotatis
1 liten avokado
1 ägg
1 vårlök
1 msk maizena
1 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver/kanel
Sesamfrön
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen, skär den i stavar och lägg på en plåt. Strö över maizena och se till att alla bitar täcks. Ringla över olivolja och smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och kanel. Massera in allt. Baka i ugnen i cirka 25 minuter. Skiva vårlöken och släng med på plåten de sista 5 minuterna.
 
2.
Koka quinoan enligt förpackningen. Jag kokar alltid i grönsaksbuljong för extra smak. Och så kokar jag flera portioner på en gång, så att det alltid finns i kylen. 
 
3.
Dela avokadon. Mosa ena halvan. Gör en avokadoros av den andra - om du vill och orkar. Så här gör du.
 
4.
Stek ägget i lite olja. Gulan ska vara lös (tycker jag!). Peppra. 
 
5.
Lägg upp fint i en skål. Toppa med sesamfrön och eventuellt någon färsk ört, typ mynta, koriander eller basilika. 
 
Buon Appetito!

Glutenfria hamburgerbröd

Jag blev så himla sugen på hamburgare häromdagen då jag såg en av mina BFFs (hej Jo!) lägga ut en bild på hennes smarriga burgare på Instagram. Det var extremt länge sedan jag åt en riktig hamburgare, mest för att femtio procent av rätten besår av bröd som jag inte längre äter. Så nu har jag tagit saken i egna händer och gjort glutenfria hamburgerbröd - det är inte alls svårt så länge du har fiberhusk hemma! Fiberhusk är glutenallergikernas (och vi som inte är allergiska men ändå inte äter gluten) bästa vän för den kan göra om nästan vilken flytande massa som helst till fast form. Precis som chiafrön som också suger åt sig vätska.
 
Det är klart att glutenfria hamburgerbröd och vanliga bröd, eller briochebröd, är helt olika saker. Men det bästa med den glutenfria varianten, förrutom att de är väldigt goda, är att de inte behöver jäsa och därför kan du slänga ihop de här bröden på 5 minuter + 20 minuter i ugnen. Det kan inget vanligt hamburgerbröd slå!
 
 
Glutenfria hamburgerbröd
(6 stycken)
2 dl havremjöl (ca 110 g glutenfria havregryn malda till mjöl)
2 dl bovetemjöl
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
500 g turkisk yoghurt
Valfria torkade kryddor (jag hade oregano och timjan)
1 msk sesamfrön
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om. Blanda ner den turkiska yoghurten och rör ihop allt till en kletig massa.
 
3.
Forma till 6 lika stora bullar och lätt på enp plåt klädd med bakplåtspapper. Strö sesamfrön på bullarna.
 
4.
Grädda i 15-20 minuter, eller tills de fått en fin brun färg. 

Morotssoppa med ingefära och kokos

Här ska ni få världens enklaste recept på en av mina favoritsoppor. När jag och mamma var i Köpenhamn förra veckan, åt vi lunch på ett ställe med världens fräschaste salladsbuffé. En av salladerna de hade var riven morotssallad, som hade gjorts krämig med kokosmjölk, och sedan toppats med riven kokos. Det påminde mig så mycket om en soppa jag gör lite då och då, men tydligen aldrig skrivit in här på Citroncest. Det kan låta märkligt, men kokos och morötter är bästa vänner, och lägger du till lite ingefära i den vänkretsen så har du världens vitaminkick till lunch. Snabbt, enkelt och nyttigt - det är precis så jag föredrar att laga mat.


Morotssoppa med ingefära och kokos
 
(2 port)
6 morötter
1 gul lök
1 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärningar
5-6 dl vatten
1 ½ dl kokosmjölk
Färsk ingefära (en bit på ca 4 cm)
1 citron (cest + saft)
Salt & peppar & farinsocker
Riven kokos och cashewnötter till topping


1.
 
Stek grovhackad lök och morötterna som du skivat i ca 5 mm tjocka skivor i olivolja i en kastrull. När löken blivit mjuk häller du på vatten och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud sedan tills morötterna har blivit mjuka, men fortfarande har en liten kärna i sig.

2.
Under tiden som morötterna kokar, kokar du upp kokosmjölk med riven ingefära, citroncest och citronsaft i en mindre kastrull.

3.
När morötterna är klara, skopa bort en del av vattnet om du vill ha en tjockare soppa, låt annars allt vara kvar (jag tog bort ca 2 dl). Ta sedan fram stavmixern och mixa soppan så slät som du vill ha den (själv tycker jag om när det är lite bitar av morötter kvar)

4.
Blanda i ingefärsgrädden och mixa lite till. Låt koka upp, smaka sedan av med salt, peppar och en nypa farinsocker (uteslut inte sockret, det krävs bara väldigt lite för att förhöja smaken)

5.
Servera med rostad riven kokos och cashewnötter.

Buon appetito!


Frozen greek yoghurt breakfast bark

Har ni tänkt op hur exakt samma ingredienser kan bli till helt olika rätter, endast beroende på hur vi ändrar tillagningssätt och texturer? Det är ju det som är så spännande med mat - oändliga möjligheter.
 
Denna gång kom det till den vanliga frukostskålen, som jag tror finns i många hem, nämligen yoghurt med någon form av müsli och bär/frukt på toppen. Inte så jättespännande om du frågar mig, men så är jag ju också lite extrem då det kommer till frukost. Nåväl, jag bestämde mig för att ta dessa vanliga ingredienser och göra något helt annat, och het plötsligt hade yoghurtskålen förvandlats till något, som i alla fall i min mening, är betydligt mer spännande.
 
Jag kallar dem Frozen greek yoghurt breakfast bark, för jag kan bannemig inte komma på ett bra svenskt ord. Bräck? Fryst grekisk yoghurt frukost bräck? Låter konstigt. Ni får stå ut med svengelska idag.
 
 
Frozen greek yoghurt breakfast bark
3 dl grekisk yoghurt
3 msk honung
1 näve blåbär
2 msk gojibär
 
1 dl (glutenfria) havregryn
1 tsk honung
2 tsk kokosolja
1 nypa malen kardemumma
1 nypa salt
 
1.
Börja med fem-minuters granolan (om du inte vill använda färdigköpt - bestäm själv). Den gör du genom att torrosta havregryn i en panna tillsammans med salt och kardemumma. När grynen fått lite färg tillsätter du honung och kokosolja och låter grynen bli kripsiga och gyllene. Sedan är den klar.
 
2.
Blanda yoghurt med honung (eller lönnsirap/sirap/socker - någon typ av socker som gör att yoghurten inte fryser till is). 
 
3.
Lägg bakplåtspapper på en mindre plåt/bricka (ca 25x35 cm) och bred ut yoghurten på pappret i ett jämnt lager. Toppa med blåbär, gojibär och granola (här kan ni ju variera PRECIS som ni vill).
 
4.
Sätt in i frysen i minst 3 timmar, eller över natten, tills yoghurten har fryst. Bryt den sedan i mindre bitar och förvara i en platsburk i frysen (om yoghurten är framme för länge så börjar den smälta).

Bröd till kräftskivan

Varje år i augusti, till min farmors födelsedag (som i år fyllde hela 93 år), firar släkten henne med en kräftskiva. Det är en tradition som ser exakt likadan ut varje år. Men det är ju just det som traditioner handlar om. Upprepning. Varje år bakar min mamma dessutom bröd som ser ut som kräftor. För det är också tradition. Jag tror jag har stått för brödbaket en enda gång under dessa år, men det är mamma som är brödmästarinna i familjen. Receptet kommer från en liten broschyr från 1997 - det vill säga innan surdeg och rågmjöl var på tal, så det här är ett hederligt vitt bröd, som mättar bra på en kräftskiva. Det enda mamma har ändrat är att lägga till lite frön och förlänga jästiden. 
 
Jag delar med mig av receptet här, trots att jag varken är upphovsmakare eller bagare, men jag tänker att det kan vara en kul idé till er som laddar inför årets kräftskivor. Ni kan ju egentligen sätta vilken deg ni vill, och sedan bara forma det enligt bild och beskrivning nedan. Till nästa år ska jag komma på en glutenfri variant, i år fick jag nöja mig med mina hembakta, glutenfria, och alldeles underbara, fröknäcke!
 
 
Kräftbröd
(3 stycken)
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smör
2 tsk salt
2 msk vit sirap
14 dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön
½ dl hela linfrön
 
1.
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda ner rumsvarmt smör samt de övriga ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakningen.
 
2.
Arbeta degen, helst i en bakmaskin, tills den är smidig (minst 10 minuter). Låt degen jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
 
3.
Knåda degen litegrann på mjölat bakbord, så att eventuella bubblor pressas ut. 
 
4.
Dela degen i 3 bitar. Varje del delas sedan i 3 nya bitar: en låter du vara som den är, den andra delar du i två delar, den tredje delar du i fyra delar (i tripp-trapp-trull-storlekt). 
 
5.
Forma den största delen till kräftans huvud. De två mindre delarna formar du till kräfans klor och lägger intill huvudet - gör ett snitt i mitten så att klorna bildas. De fyra sista bitarna formar du till ovaler och lägger bakom huvudet för att forma stjärten. Sätt i två pumpakärnor eller liknande på huvudet för att skapa ögonen.
 
Återupprepa med övriga två delar.
 
6.
Jäs under bakduk på plåt i cirka 45 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
 
7.
Grädda mitt i ugn (190 grader varmluft) i cirka 17-20 minuter.

Snabbmat på italienska!

Jag brukar alltid förespråka att bästa sättet att lära känna ett annat lands kultur, är genom att spendera lite extra tid i matvarubutikerna. På så vis lär du dig mer om vad och hur invånarna äter. Jag älskar att botanisera bland konstiga ingredienser, och det händer ofta att jag köper hem saker som jag inte har en aning om vad de är - förrän jag googlar och lär mig något nytt. Ett litet äventy i vardagen.
 
Nu har jag dock bott i Milano så pass länge att den vanliga supermercaton inte längre överraskar så mycket. Istället har det blivit omvänt - jag tycker det är mer spännande att promenera runt i gångarna på Ica Kvantum nu för tiden. Så det var precis det jag gjorde idag - det vill säga, tog lite extra tid på mig att kolla in vilka nya varor och trender som kommit till Sverige. Slutsats är att jag älskar Kvantum! Där finns allt. I Italien måste jag åka runt till minst fyra olika butiker för att hitta allt jag vill ha, men på Kvantum kan jag hitta allt från kvarg till mandelmjöl till glutenfri pasta och sockerfritt jordnötssmör. Allt. Under ett och samma tak. Har ni andra svennebananer tänkt på hur bra ni har det i Sverige?
 
Idag köpte jag med mig bönpasta hem. Och det är väl inget konstigt egentligen, men sanningen är att det fortfarande är lite kontroversiellt i Italien, landet av glutentrådar i form av pasta, pizza och magiskt bröd. Men med bönpastan kunde jag ändå snabbt transportera mig mentalt till ett varmare Italien. Jag blandade med köpt (!) pesto, direktimporterad parmesanost och tomater. Och lite spenat och basilika. Snabbmat på italienska.
 

Chiapudding med avokadoglass, granatäpple och passionsfrukt

Okej, jag tror jag har en ny favoritfrukost! Säg hej till den här chiapuddingen med avokadoglass, toppad med granatäpple, passionsfrukt och cashewnötter. Så. Himla. God. Chiapuddingen är gjord på kokosmjölk och kardemumma, vilket ger en massa smak. Men den riktiga stjärnan är den kalla, lena, mjuka och krämiga avokadoglassen som jag gjorde på världens enklase vis, genom att mixa avokado med fryst mango, dadel, sojamjölk och lite honung. Ren skär magi. Det är nästan så att det här går om bananglassen på listan över mina favvo-frukostar. Men bara nästan. Bananglass kommer alltid vara bananglass...
 
Gör den här frukosten om du vill börja dagen med en nyttig frukost, som är både vegansk och glutenfri, och håller dig mätt ända fram till lunch. Eller om du bara vill äta något riktigt smarrigt det första du gör. Buon appetito!
 
 
Chiapudding med avokadoglass, granatäpple och passionsfrukt
(1 portion)
2-3 msk chiafrön
1 dl kokosmjölk
½ tsk malen kardemumma
1 nypa vaniljsocker 
2-3 msk sojamjölk
 
½ avokado
50 g fryst mango
1 dadel
2 msk sojamjölk
½ tsk honung
Några droppar citron
 
Passionsfrukt
Granatäppelkärnor
Cashewnötter
 
1.
Kvällen innan: Blanda chiafrön med kokosmjölk, kardemumma och vaniljsocker. Rör om och ställ in i kylen över natten. Om puddingen är för fast på morgonen, så rör ner några matskedar sojamjölk för att göra den mer krämig.
 
2.
På morgonen: Mixa avokadon med mango, en dadel, soja, honung och några droppar citron till en len och krämig glass. 
 
3.
Lägg upp chiapudding och avokadoglass i en skål. Toppa med passionsfrukt, granatäppelkärnor och cashewnötter. 
 
Enjoy!

Kanelbullar med kardemumma och extra mycket fyllning

Nygräddade kanelbullar med ett glas varm mjölk! Det hör ju egentligen till hösten och Kanelbullens dag i oktober. Men alltså. Med vädret som råder utanför fönstret idag, kan man ju inte tro att det är annat än höst. Vad hände? Jag gick från 40 graders olidlig värme i Milano, till 14 graders olidlig kyla i Skåne. Finns det inget normalt sommarväder längre?
 
 
Nåväl. Inget piggar väl upp en dag så mycket som nygräddade bullar? Det här är helt vanliga, hederliga kanelbullar, inte glutenfria eller laktosfria - eller sockerfria för den delen heller. Men ibland har jag lust att bara göra något vanligt även om det för mig nu innebär att jag får bjuda bort alla bullar, eftersom jag trots allt vidhåller min glutenfria diet. Men. Bortgiven glädje är också fint. Och för mig räcker det att få dofta på det färdiga resultatet. Och titta på dem. För är de inte fina?
 
Den här degen är gjord med kardemumma - det gör hela skillnaden. En kanelbulledeg utan kardemumma ger verkligen inte samma underbara resultat. Och fyllningen är dubblad - för ingen vill väl ha en torr kanelbulle till fikan? Dessutom penslar jag bullarna med en sirapsblandning och strösslar dem med kardemummasocker direkt när de kommer ut från ugnen. Alltså...!
 
 
Kanelbullar med kardemumma och extra mycket fyllning
(10-12 stycken)
25 g färsk jäst
2 dl mjölk
75 g smör
¾ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
1 litet ägg
6 dl vetemjöl special + lite till utbakningen 
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
½ dl strösocker
 
1 ägg till pensling 
 
Topping
½ dl vatten
2 msk ljus sirap
1 tsk kardemumma
½ dl strösocker
 
1.
Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk och smör till fingervarmt i en kastrull. Slå över jästen och rör om så att jästen löser sig.
 
2.
Tillsätt strösocker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget, samtidigt som maskinen arbetar. Du kanske inte behöver använda allt mjöl - när degen släpper från kanterna behöver du inte hälla i mer. Arbeta degen cirka 10 minuter så att den bli elastisk och fin.
 
3.
Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.
 
4.
Sätt ut smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat. Blanda sedan med kanel och socker.
 
5.
Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord. Bred över fyllningen och vik först in en tredjedel mot mitten, och sedan den andra tredjedelen ovanpå (treslag). Platta till och jämna ut, kavla eventuellt lite lätt ovanpå degen.
 
6.
Slär 10-12 remsor av degen, beroende på hur stora du vill att bullarna ska bli. Byxa varje remsa (det vill säga, skåra dem igen, men inte hela vägen upp). Twinna "byxbenen" runt varandra. Vira sedan den twinnade remsan runt två fingrar och avsluta med att dra över änden över cirkeln. Förstår ni? Annars kan ni bara snurra in remsan som en halv lussebulle. Gör som ni vill - det kommer smaka lika gott!
 
7.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
 
8.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 
9.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i ugenen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter - håll koll!
 
10.
Banda vatten med ljus sirap i en skål. Blanda strösocker med malen kardemumma i en annan skål.
 
11.
Direkt när bullarna kommer ut från ugnen, penslar du dem med sirapsblandningen och strösslar över kardemumma- och sockerblandningen.
 
12.
Låt svalna på galler.
 
Enjoy!

Hemmagjorda glasspinnar i tre olika smaker

Ni vet väl att jag har ett personligt mission att kunna äta efterrätt till frukost så ofta som möjligt? Och då menar jag inte att trycka i mig världens sockerbomber, för det är inte så jag vill starta mina dagar. Utan att omvandla desserter till frukostväniga versioner, som både är nyttigare och smakar fantastiskt. 
 
Att äta glass till frukost är ingen nyhet, varken för mig eller för er som läser bloggen - de flesta av er vet nog att jag har en förkärlek till bananglass och att det tillhör en av mina absoluta favoriter då det kommer till efterrätts-frukostar! Men nu har jag en ny idé till frukostglass, och det är precis den jag vill dela med mig av idag. Låt mig få presentera mina frukost-glasspinnar. 
 
 
Det som är så bra med att göra egna glasspinnar, är att du kan bestämma helt själv exakt vilka ingredienser som du vill använda dig av. Hej då onödigt socker och artificiella smaker. Denna gång valde jag att göra tre olika varianter, men det går såklart att göra ytterligare en miljon versioner, så ni kommer säkerligen att få se fler recept här så småningom. Och blev de inte fina? Tänka att få starta dagen så vackert - det kan ju inte bli mer än en bra dag efter det!
 
 
Hemmagjorda glasspinnar i tre olika smaker
(6 stycken, två av varje smak)
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 dl frysta hallon, tinade
½ tsk malen kardemumma
10 basilikablad
½ citron
2 msk honung
1 mogen banan
70-80 g fryst mango, tinad
1 msk mandelmjölk
 
Hallon- och kardemummaglass
Häll hälften av kokosmjölken i en bunke och blanda med kardemumman och 1 msk honung (eller agave, socker, stevia - det vill säga den sötning som passar dig - den behövs för att kokosmjölken inte ska bli stenhård i frysen). Mixa hallonen till en len smet. Fördela hallonen i två glassformar, häll på kokosmjölken. Rör försiktigt runt med en kniv för att få en lite ripplad effekt. Sätt på lock och stick ner glasspinnar.
 
Basilika- och citronglass
Häll hälften av kokosmjölken i en mixer och blanda ner 1 msk honung, saften från den halva citronen och finhackade basilikablad. Mixa tills smeten blivit ljusgrön och häll sedan ner i två glassformar. 
Sätt på lock och stick ner glasspinnar.
 
Banan- och mangoglass
Mosa banaen med en gaffel och fördela i två glassformar. Mixa mangon slät med mandelmjölken och toppa banaen i formarna. Sätt på lock och stick ner glasspinnar.
 
Smaklig spis!
 
Om ni är intresserade, så använder jag mig av dessa glassformar. Leveransen gick på en dag. Super! 

Västerbottenostpaj goes cheesecake

Augusti betyder tid för kräftskiva. Och kräftskiva betyder i de flesta fall också Västerbottenostpaj! Igår hade vi räkfrossa på möhippan för en av mina bästa vänner, och då lagade jag den här Västerbottenostpajen i cheesecakeformat, som jag verkligen tycker ni ska göra till kommande kräftskivor - så himla smarrig. Suuuuperkrämig på grund av färskosten i smeten, den smälter i munnen. Jag gjorde pajskalet av glutenfria digestivekex och det fungerade jättebra - men om ni inte har problem med gluten, så kör på vanliga, välj själv helt enkelt. Jag toppade med tomater och basilika. För att det är fint. Och kanske för att det måste vara lite italienska inslag i alla jag gör... vem vet?!

 
Västerbottenostpaj goes cheesecake
200 g (glutenfria) digestivekex
100 g smör
300 g philadelphiaost
150 g västerbottenost
2 ägg
Salt & peppar
20 (ca) cocktailtomater
5 (ca) basilkablad
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
 
2.
Mixa digestiven fint. Smält smöret och blanda med digestivekrosset till en deg. Tryck ut i en smörad springform. Sätt i frysen medan du gör fyllningen.
 
3.
Vispa ihop philadelphiaost, riven västerbottenost, ägg och salt/peppar tills det blir en väldigt len smet. Häll i pajskalet.
 
4.
Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna helt.
 
5.
Skölj tomaterna. Dela dem på hälften. Toppa cheesecaken med tomater och basilika innan servering.

Receptvideo: chokladmousse med avokad

Den här chokladmoussen har jag lagt ut receptet på tidigare - det hittar ni här. Men här kommer också en receptvideo som jag har gjort för Chef in Camicia, så att ni på riktigt kan se hur ljuvlig den här efterrätten är - trots att den är gjord på nyttigheter som avokado och dadlar så är den rik, och krämig, och väldigt chokladig. Testa själva så ska ni få se!
 
(Observera att det är ett fel i videon: när det står salt - sale - så är det vaniljpulver, inget annat. Men följ det svenska receptet som jag länkat till så blir det inte fel). 


RSS 2.0