Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Granola

Att göra sin hemmagjorda müsli eller granola är superenkelt, supersmidigt, och framförallt supergott. Det finns egentligen inga regler när det kommer till vad man ska blanda i, vilket gör att man inte behöver gå och köpa hem en massa ingredienser, utan istället bara ta vad som redan finns i skafferiet. Havregryn är i och för sig ett måste, annars blir det inte mycket som kan liknas vid müsli eller granola.
 
Skillnaden mellan müsli och granola är att, medan müslin bara är blandad, eller torrostad, så är granolan rostad i ugn med honung, olja och vatten. Det gör granolan lite mindre nyttig, men enligt mig betydligt godare. Ni bestämmer själv efter tycke och smak, men vill ni göra som jag så kommer receptet nedan.
 
Hemligheten i min granola är att jag blandar i mortlade kardemummakärnor i grynblandningen. Det ger en fantastiskt doft när granolan rostas, och en lika fantastisk smak när granolan toppar yoghurten på morgonen. 
 
 
Granola
4 dl havregryn
1 dl hasselnötter (utan skal)
1 dl naturella cashewnötter
½ dl osaltade pumpakärnor
½ dl pistagenötter
1 tsk malda kardemummakärnor
 
¾ dl vatten
½ dl flytande honung
½ dl solrosolja
 
½ dl kokosflingor
½ dl torkade blåbär
1 dl torkad ananas
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.

2.
Blanda havregryn, hasselnötter, cashewnötter, pumpakärnor, pistagenötter och kardemumma i en bunke.

3.
I en mindre skål, blanda vatten, olja och honung och häll sedan över grynblandningen. Rör om.

4.
Sprid ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Torka i ugnen cirka 30 minuter, glöm inte att röra om med jämna mellanrum.

5.
Ta ut och låt svalna. Blanda sedan i resterande ingredienser och häll i tätslutande burk. Färdigt.

Konsten att pochera ett ägg

Om Paradiset hade varit ett ägg, så hade det varit pocherat. Ett perfekt pocherat ägg kan förgylla vilken måltid som helst. Jag har en favoritmåltid när det kommer till just pocherade ägg, och den tänkte jag bjuda mina föräldrar på imorgon när de kommer ner och hälsar på mig i Milano. Så ni får vänta tills imorgon med ytterligare detaljer kring den.

Men jag har tjuvstartat redan ikväll. Jag kom hem från ett pass på gymmet och behövde fylla på med protein, och då fungerar ägg utmärkt. Så jag gjorde slag i saken och pocherade mig ett ägg som jag toppade min avokadomacka med. Ibland krävs det så lite för att bli tillfredsställd. Ett knäckebröd. En avokado. Ett ägg. Och lite salt, peppar och citroncest.

Att pochera ett ägg kan låta superkrångligt om man aldrig har gjort det förut. Men så behöver det inte alls vara. Ett perfekt pochert ägg har en rinnig gula, en fast yta, och ingen rå äggvita kvar. Jag har sammanställt några tips nedan, som gör att ni kommer att lyckas varje gång.

 
 
Konsten att pochera ett ägg
 
1. 
Se till att ditt ägg är så färskt som möjligt. Har du möjlighet, så köp ägg direkt från en bonde, eller på en marknad så du slipper alla mellanhänder.
 
2.
När du pocherar ditt ägg, se till att det är rumstempererat. Ta det inte direkt från kylen.
 
3.
Använd hellre en för stor gryta, än en för liten till ditt kokande vatten. Ha rikligt med vatten.
 
4.
Många förespråkar några droppar vinäger i vattnet, men jag använder alltid endast salt.
 
5.
Innan du släpper ner ägget i det kokande vattnet, knäck det i en mindre skål, det gör hela processen smidigare.
 
6.
Veva runt i det kokande vattnet med en slev och skapa en virvel. Släpp sedan ner ägget åt samma håll som virveln. Virveln gör att ägget inte sjunker till bottnen direkt och hjälper vitan att sluta sig kring äggulan.
 
7.
Direkt när du släppt ner ägget, sätt klockan på 3 minuter. Tre minuter. Inte mer, inte mindre!
 
8.
När kockan ringer. Ta upp ägget med hålslev och lägg direkt i isbad/kallt vatten.

Amerikansk pumpapaj

Jag fortsätter att tillaga pumpa på olika vis ett tag till, det är ju trots allt kulmen på pumpasäsongen just nu. Och det måste utnyttjas. Igår köpte jag hem en butternutpumpa som jag använde tillsammans med vanlig pumpa i min pumpapaj. Lika självklar som kalkonen är på middagsbordet i USA kring Thanksgiving, lika självklart är det att det serveras pumpapaj till efterrätt. Trots att jag har bott i USA och firat Thanksgiving med en stor amerikansk familj, har jag aldrig försökt mig på att göra en egen pumpapaj. Så nu fick det helt enkelt bli ändring på det. Det är så tacksamt att baka här i Italien, för mina kollegor blir så himla glada när de får något sött till förmiddagskaffet. De ställer gärna upp som mina försökskaniner, vilket är ett ypperligt tillfälle för mig att ta vara på.
 
Den här pumpapajen blir otroligt fuktig och krämig mot det krispiga pajskalet. Kryddor som kanel och ingefära gör att pajen påminner lite om våra svenska pepparkakor, och pumpapurén gör att pajen inte känns så tung, trots att smeten innehåller grädde. Jag blev själv väldigt positivt överraskad över hur gott den smakade, och konstistensen går att jämföra med den i en cheese cake. Två tummar upp. Om ni ska ställa till med kalas nu kring Thanksgiving och Halloween, så kommer receptet på en lyckad avslutning här nedan.
 
 
Okej, kanske inte mina snyggaste dekorationer, men så fick det bli när man bara har en skrivare och överstrykningspennor tillgängliga på jobbet.
 
Amerikansk Pumpapaj
 
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
2 msk socker
 
Fyllning:
500 g pumpa (valfri, men butternut är god och lite sötare)
2 ägg
2 dl socker
2 msk mjöl
2 dl vispgrädde (ovispad)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
 
1.
Börja med pajskalet. Nyp ihop mjöl och socker med kylskåpskallt smör. Bind ihop degen med en äggula. Tryck ut i en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter, och ställ formen i kylen ca 30 minuter.
 
2.
Gör pumpapurén. Dela pumpaköttet i lagom stora bitar och koka i lättsaltat vatten till de blivit mjuka, ca 5-8 minuter. Häll av vattnet i en sil och mixa sedan pumpan till en puré med en stavmixer. Låt svalna.
 
3. 
När purén har svalnat blandar du i ett ägg i taget, följt av resten av ingredienserna till fyllningen. Häll sedan allt i pajskalet (det behöver inte förgräddas) och grädda sedan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter på 200 grader.
 
4.
Ta ut kakan. Den ser dallrig ut, men sticker du en kniv i kakan så ska den komma upp ren. Låt kallna och servera sedan med lättvispad grädde (som du kan smaksätta med lite vanligsocker om du vill göra som jag).
 
Pumpapajen fungerar utmärkt att göra dagen före och förvara i kyl tills det är dags för servering.
 
Happy Thanksgiving!
 

Öppen lasagne

En bra lasagne kan verkligen förgylla en måltid. Jag älskar det faktum att den går att variera i oändlighet. Tycker du det är besvärligt att göra béchamelsås – använd keso eller ricotta. Vill du inte äta kött – proppa lasagnen full med massa goda grönsaker istället. Vill du inte äta kolhydrater – använd aubergine som lasagneplattor (varvat med tomatsås och parmesan blir detta en klassisk italiensk rätt kallad parmigiana di melanzane).

Lasagne är superbra för studenter eftersom det oftast blir en himla massa matlådor över av en form. Tillika går det att göra rätten hur billig eller hur lyxig man själv vill. Vill ni slå på stort så addera getost, spenat, soltorkade tomater och pinjenötter i fyllningen – då lovar jag succé.

Om man inte är ute efter matlådor, utan en rätt som går snabbt att göra, då kanske man inte tänker på lasagne i första hand. Men då ska jag få er att tänka om, för här kommer receptet på ytterligare en version av lasagne: öppen lasagne. Den blir klar på 20 minuter och är fantastiskt god.

 

Öppen lasagne med pancetta, ricotta och pinjenötter (2 port)
3 färska lasagneplattor (stora som ett A4-papper)
150 g pancetta
1 gul lök
4-5 champinjoner
100 g färsk spenat
250 g ricotta
Salt&peppar
Cayennepeppar
Riven parmesan
Färsk basilika
Rostade pinjenötter

1.
Sätt en kastrull med vatten på spisen, låt koka upp. 


2.
Under tiden steker du pancetta knaprigt. Får ni inte tag på pancetta, använd då bacon, allra helst rökt. Ta upp pancettan från stekpannan och stek löken i fettet som kvarstår. Dela några champinjoner i mindre delar och stek tillsammans med löken. När svampen avgett allt sitt vatten, häll då i färsk spenat i stekpannan. 

3.
När vattnet kokat upp, salta det (men gör det först nu eftersom saltat vatten tar längre tid att koka upp – saltar du när vattnet kokar sparar du både tid och energi). Dela sedan färska lasagneplattorna på hälften och låt koka i cirka 2-3 minuter. 

4.
Under tiden häller du tillbaka pancettan i stekpannan, samt adderar en burk ricotta. Glöm inte att salta, peppra och krydda efter smak. 

5.
Ta sedan upp dina färdigkokta lasagneplattor och varva lagren direkt på tallrikarna. Toppa med riven parmesan, färsk basilika, och rostade pinjenötter eller (rostad flagad mandel).


Spaghetti A to Z: 26 things to know

Här kommer en lista på 26 saker som kan vara bra eller bara intressanta att veta om pasta. Fakta och bild kommer ursprungligen från Fine Dining Lovers.

 

Al dente

Is the perfect point of “doneness”, when spaghetti is drained before becoming soft. It’s a skill that gets developed with time and time, not by just reading cooking times on packaging.

 

Bolognese

The most famous condiment gets its name from the Italian city that makes the best meat sauce: ragu. But in many places in the world, spaghetti is served with tomato sauce and meatballs.

 

Carbohydrates

Spaghetti is rich in carbohydrates, and is a symbolic food of the Mediterranean diet. They are easily digestible, and provide a large amount of both energy and nutriments.

 

Dried or fresh

Like other types of pasta, spaghetti comes in both dried or fresh variants, and the two are very different. Dried pasta is more common and made from durum wheat. The fresh kind includes eggs and should be eaten immediately.

 

Equipment

To prepare a dish of spaghetti, a high pot is needed in which salted water should be brought to boil. You’ll also need a drainer and a saucepan to mix it in with the sauce. Measurements? The rule is 1-10-100: 1 liter of water, 10 grams of salt, 100 grams of spaghetti.

 

Flying spaghetti monster

The most famous pasta shape has also inspired the name of a satirical Kansas-based cult whose leader wears a pasta drainer on his head.

 

Garlic & oil

The simplest sauce is one made of garlic and oil: just fry a garlic clove in a pan with extra-virgin olive oil, then add (if you wish) chili pepper.

 

How to

Spaghetti should be eaten with a fork and not a spoon. It should not be cut, but twirled on the fork. In Italy, this technique is learned in childhood.

 

Italy

The homeland of spaghetti and pasta. It’s the world’s largest producer, making 3.2 tons a year. The USA comes in at second place, with 2 million tons a year, and Brazil produces one million tons. Each year, the average Italian eats 28 kilos of pasta.

 

Jefferson (Thomas)

It is believed that the third US president was the first to bring a special machine to make “macaroni” (what pasta was called) into the country from France. Jefferson is said to have been a great fan of spaghetti with cheese.

 

Kubla Khan

As legend has it, Marco Polo first tasted spaghetti in the Chinese court of Kubla Khan, and then brought it with him back to the West. But the debate over pasta’s origins is still unresolved: some say it was China, others claim it was Ancient Greece.

 

Length

Industrially produced spaghetti is 25 centimeters long. Even in a low pot, Italians believe it should never be broken, but added slowly into the boiling water so it can soften, whole.

 

Matriciana

Spaghetti prepared the “matriciana” way (from the town of Amatrice), feature a red sauce made with peeled tomatoes, pork cheek, percorino cheese, lard and chili pepper. The Lazio town is so proud that it displays a sign at the entrance which reads: “Amatrice, the city of spaghetti”.

 

Noodles

They may have the same shape as spaghetti, but they aren’t the same thing. Noodles are the Eastern version of the Italian dish. They’ve been eaten in China for more than 4,000 years and are usually lighter, thinner, and aren’t made from durum wheat.

 

Ober Ramstadt

This German region is now in the Guinness Book of World Records, for having made (thanks to an Italian), the longest spaghetti ever – measuring 455 meters.

 

Parmesan

A dusting of parmesan cheese is the most popular spaghetti topping, and for a long time cheese and black pepper were the only condiments used with spaghetti. 

 

Qualities

There are many different qualities of spaghetti, which vary according to shape and cooking time. Among the long qualities like spaghetti there is a hollow version (bucatini), flat and rectangular versions (linguine), or very long and wide qualities like lasagna. Some qualities also come rolled up in the shape of a nest like tagliolini, pappardelle and fettuccine.

 

Rock

The Italian word for “rock”, or scoglio, lends itself to the name of a flavorful seafood sauce loaded with clams, mussels, shrimp and scampi, the sauce can either be made only with white wine, or the addition of tomato sauce.

 

Spaghetti eaters

Is a derogatory term used for Italian immigrants in America.

 

Tomato

The pummarola, the smooth tomato sauce that originated in Naples, is the most common way to dress a dish of spaghetti.

 

Undigestible

Not everyone can digest spaghetti because of its gluten content.

 

Vegetables

Vegetables aren’t only used to top spaghetti, but they are also used to color and flavor the actual pasta: tomato makes a red pasta, pumpkin turns it orange, and spinach makes it green.

 

Western

The Spaghetti Western is a genre of film from the 1970s that denotes small-budget cowboy movies that were shot in Italy and directed by Sergio Leone.

 

Xtreme spaghetti

The current world record for eating the most spaghetti in the least amount of time is currently held by a Tuscan man, who ate 100 grams in 33 seconds, stealing the record from the previous Japanese winner.

 

Yolks and carbonara dilemma

Even the most famous chefs are in debate regarding yolks and carbonara sauce: the original recipe calls for one whole egg to be added per person – yolks and whites together. But the other half of the world doesn’t agree.

 

Zerega Antoine

The French immigrant to the U.S., Mr. Zerega, opened the country’s very first pasta maker’s shop in Brooklyn in 1848. Today is great-grandchildren continue to produce pasta.


Morotssoppa med ingefära och kantareller

Ikväll ska det lagas soppa i mitt kök. Och inte vilken soppa som helst, utan Cecilias morotssoppa med ingefära. Det är på riktigt den godaste soppa som existerar på denna jord. Ingefäran knäcker verkligen, och balanserar de söta morötterna helt perfekt. Sist jag gjorde soppan hade jag en massa kantareller liggandes, så de fick då fungera som topping. Vad det blir ikväll återstår att se när jag kommer hem till kylen. Det kanske inte blir någon topping alls - och helt ärligt behövs det inte, för denna soppa fungerar utmärkt som fullbordad måltid precis som den är.


Morotssoppa med ingefära och kantareller (2 port)

6 morötter

1 gul lök

2 grönsaksbuljongtärningar

5-6 dl vatten

1 dl vispgrädde

Färsk ingefära (en bit på ca 4 cm)

1 citron (cest + saft)

Salt&peppar

En nypa (farin)socker

Kantareller

Olivolja/Smör att steka i

Basilika


1. 

Börja med att steka kantarellerna i smör eller olja i en gryta. Stek tills vattnet i svampen är borta och krydda sedan med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2.
I samma gryta steker du sedan en grovhackad lök och morötterna som du skivat i ca 5 mm tjocka skivor. När löken blivit mjuk häller ni på vatten och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud sedan tills morötterna har blivit mjuka, men fortfarande har en liten kärna i sig.

3.
Under tiden som morötterna kokar, kokar ni upp grädde med hackad ingefära, citroncest och citronsaft i en mindre kastrull.

4.
När morötterna är klara, skopa bort en del av vattnet om ni vill ha en tjockare soppa, låt annars allt vara kvar (jag tog bort ca 2 dl). Ta sedan fram stavmixern och mixa soppan så slät som du vill ha den (själv tycker jag om när det är lite bitar av morötter kvar).

5.
Blanda i ingefärsgrädden och mixa lite till. Låt koka upp, smaka sedan av med salt, peppar och en nypa farinsocker (uteslut inte sockret, det krävs bara väldigt lite för att förhöja smaken).

6.
Servera med kantarellerna och basilika.

Buon appetito!


Måndagsfrukost med cashewkräm och färska fikon

Man behöver inte spara allt gott till helgen! Ett ypperligt sätt att lättare komma upp ur sängen på måndagsmorgonen är att ha en god frukost att se fram emot. En ny favorit för mig, är att göra egna nötkrämer som sedan kan användas som tillbehör till det mesta. Idag gjorde jag min egent version av en peanutbutter and jelly sandwich, men istället för jordnötssmör blev det cashewkräm, och istället för en massa sylt toppade jag mitt kanelknäcke med färska fikon. Mer smak, mindre socker. En riktig bra start på veckan!
 
 
 
Måndagsfrukost med cashewkräm och färska fikon
15 cashewnötter
1 msk ricotta
1 nypa salt
1 färskt fikon
Yoghurt
Psylliumfrön
Solroskärnor
 
1.
Lägg cashewnötterna i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet och mixa nötterna till ett grovt pulver. Blanda i ricotta och salt. Krämen är klar.

2.
Bred på cashewkrämen på ett kanelknäcke. Toppa med ett skivat färskt fikon. Mackan är klar.
 
3.
Blanda en matsked psylliumfrön i din yoghurt. Psylliumfrön är superbra för att bibehålla en normal tarmfunktion! Toppa med solroskärnor.
 
Buon Colazione!

Mättande tomatsoppa med ricottakräm

Den här tomatsoppan är absolut inget avancerat överhuvudtaget, och det är just därför den är så magisk. God mat ska inte behöva vara komplicerad. Nej, det ska kunna gå att slänga ihop på ingen tid alls utan massa teknikaliteter. Huvudingrediensen i denna soppa är krossade tomater. Sedan kan man egentligen blanda i det som passar ens smaklökar bäst. Våga experimentera! Men. Vill ni göra som jag så hittar ni receptet nedan.

 

Mättande tomatsoppa med ricottakräm (2 port)

2 schalottenlökar

1 burk krossade tomater

½ burk vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl farfalline (eller annan typ av minimakaron)

2 torkade peperoncini

Salt&peppar

Olivolja

1.

Sautera två scharlottenlökar i rikligt med olivolja. Häll på en burk krossade tomater och späd ut med en halv burk vatten.

 

2.

Lägg i en grönsaksbuljongtärning samt peperoncini och salt&peppar. Låt koka upp.

 

3.

Häll i farfalline och låt koka enligt anvisningarna på paketet. Soppan är klar!

 

Det som höjer denna soppa till nästa nivå är ricottakrämen som klickas i på toppen. Den kan man göra på många olika sätt, men ett lätt sätt att få smak utan ansträngning är att blanda några matskedar smaksatt philadelphia med ricotta och lite salt. Detta klickar du sedan i soppan och strör till sist över rostade pumpakärnor.

 

Sedan är det äntligen dags att servera! Jag skulle säga att det tar dig tolv minuter att slänga ihop denna soppa, så det finns inte en endaste anledning till att inte testa. Buon appetito!


Återhämtningssmoothie med spenat och kokosvatten

Det finns massa olika sätt att återhämta sig på efter ett träningspass. Vissa tar till proteinpulver, andra vänder sig till olika proteinbarer. Själv är jag ett större fan av att komponera ihop något gott och nyttigt av frukt och grönt. Det känns på något sätt mer mättande än en bar, och mer tillfredsställande än pulver.
 
Basen i de flesta shakes jag gör är oftast banan. Bananer är vår mest kolhydratsrika frukt och fungerar toppen för att ge musklerna ny energi efter träning. Jag brukar alltid ha bananer liggandes i frysfacket, redo för att bli mixade till något gott. Idag fick den sällskap av spenat (innehåller antioxidanter och thylakoider som anses ge en högre mättnadskänsla), päron (renar kroppen från toxiner), kokosvatten (har en bra balans mellan elektrolyter och kolhydrater och anses återställa vätskebalansen bättre än vatten), cashewnötter (fyllda med massa protein och nyttigt fett) och sist men inte minst toppade jag hela altet med granatäppelkärnor (en superantioxidant)Supernyttigt och supergott på en och samma gång. Det blir inte mycket bättre än så efter ett gymbesök.
 
 
Återhämtningssmoothie med spenat och kokosvatten
 
1 fryst banan
½ saftigt päron
1 näve spenat
10 cashewnötter
1-2 msk granatäppelkärnor
 
Mix it. Pour it. Drinkt it.
 

Turkisk yoghurt med pistagenötter och granatäpple

Frukost. Jag har varit en frukostmänniska så länge jag kan minnas. Eller, vänta lite nu. Det har jag ju inte alls det. En historia i vår familj är den om när jag en gång satt två och en halv timme och fösökte äta upp min frukost medan min bror redan var i full gång med att leka och terrade mig för att jag inte fick lämna matbordet förrän jag var klar. Jag var väl runt två, kanske tre, år och mamma hade gett mig en dansk rågmacka med leverpastej. Snacka om att göra det omöjligt för sitt barn att tycka om frukost. Men okej. Förutom denna lilla episod, så har jag alltid älskat frukost. Jag fungerar inte utan mat på morgonen.
 
Müsli. Fil. Smoothies. Yoghurt. Nötter. Majskakor. Knäckebröd. Ost. Frukt. Gröt. Jag försöker variera frukosten så ofta jag kan. Det är så många som äter samma sak varje morgon, man fastnar i ett mönster och glömmer att frukosten kan varieras lika mycket som en middag. Det är synd tycker jag. Lika synd tycker jag det är om italienarena i min närhet som äter kakor till frukost. Hur klarar man dagen när den baseras på en kaka? Men samtidigt är det ju dessa kulturella skillnader som gör det så fantastiskt att leva i ett annat land.

Turkisk yoghurt med psylliumfrön, pistagenötter, granatäpple och lite honung. Och en stor italiensk sol på balkongen. Härlig start, minst sagt.

Pumpaburgare med citrondressing och hasselnötskräm

Jag kunde inte låta bli att köpa hem en bit pumpa senast jag var i affären för att göra veckans storhandling. Det gyllene fruktköttet kallade på mig, och för att hedra att det faktiskt är pumpasäsong fick den följa med hem. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med den - för ärligt talat har jag aldrig tidigare tillagat pumpa. Är det inte roligt hur man länge kan stå fast vid samma tankar man hade som barn? Under hela min uppväxt har jag tänkt att pumpa bara kan användas till att göra gubbar av vid Halloween. Jag har aldrig insett att det är lika mycket mat som till exempel en gurka eller en morot. Och därför har jag i vuxen ålder många gånger bara passerat hyllan med pumpa när hösten kommit. Men nu är det ändring på det. Vilken tur att nyfikenheten tar över ibland!
 
Jag bestämde mig för att göra någon slags vegetarisk biff av mitt pumpakött och började därför spinna loss i tankarna om hur jag skulle gå till väga. Normalt sett hade jag nog serverat denna biff på en bädd av sallad, men eftersom det är fredag, slog jag till på stort och köpte hem färskt bröd så att jag kunde festa på en pumpaburgare kvällen till ära. Alltså, det blev så himla gott att jag ville nypa mig själv för att se om det var på riktigt. Extra mycket credd ska min hemmagjorda hasselnötskräm få, för det var verkligen pricken över i.
 
Det här är en burgare så långt ifrån McDonalds du någonsin kan komma. Bara en massa nyttiga, naturliga råvaror. En burgare som kan ätas med gott samvete på alla sätt och vis.
 
 
Pumpaburgare med citrondressing och hasselnötskräm (2 stycken)
400 g pumpa
100 g kikärtor
½ dl havregryn
2 msk mjöl
½ ägg
Salt&peppar 
Olivolja
Torkad peperoncini (chiliflakes går också bra)
 
1.
Dela pumpan i lagom stora bitar. Lägg den på en plåt och krydda med olivolja, salt&peppar och peperoncini. Stek den mjuk i ugn, ca 25 minuter på 220 grader.
 
2.
Låt pumpan svalna lite. Mixa den sedan till en smet tillsammans med kikärtor. Blanda ner havregryn, mjöl och ägg. Salta&peppra. (Det är möjligt att du behöver använda lite mer havregryn och mjöl än vad som står angivet - smeten ska inte vara för lös).
 
3.
Forma till två biffar och stek i olivolja. Jag gjorde en cirkelform av foliepapper som jag ställde i pannan för att smeten inte skulle rinna ut, utan stadga sig i sin runda form.
 
Tillbehören gör du så här:
 
Citrondressing
4 msk ricotta
1 msk mjölk
½ citron, saften
1 liten vitlöksklyfta, hackad/mosad/pressad
Salt&peppar
 
Blanda allt. Klart.
 
Hasselnötskräm
Lägg en stor näve hasselnötter i blöt under tiden som pumpan rostar. När de är lagom mjuka mixar du dem med en stavmixer. Bind ihop krosset med en matsked ricotta. Salta. Klart.
 
Brödet
Grilla det i ugnen några minuter så att det blir härligt frasigt.
 
Montera hamburgaren genom att lägga citrondressingen på undre brödhalvan. Toppa med ruccola, pumpabiffen och några skivor tomat. Bred hasselnötkrämen på den övre brödhalvan och lägg på som lock. (Ja, nu senilförklarar jag er lite, eftersom ni alla troligen vet hur en hamburgare ska monteras - men rätt ska vara rätt).
 
Ät! Och var glad.

Så här i pumpatider!

Bildkälla.

Äppelkaka

Vet ni att det finns ett uttryck som säger as American as apple pie? Inte så konstigt när man tänker efter. Men det skulle lika gärna kunna heta as Swedish as apple cake. För visst är det väl så att antalet äppelkakor som bakas i Sverige kulminerar just nu, när höstäpplena är som godast? Jag älskar äppelkaka. Med massvis av hemmagjord vaniljsås. Det syrliga som möter det söta blir till perfekt symbios i munnen. Den här äppelkakan är en perfekt kombination av just sött, syrligt och krämigt och får en extra smakkick av den stötta kardemumman.
 
 
Äppelkaka
 
Deg:
150 g smör, kallt och tärnat
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning 1:
5 äpplen, röda
2 msk socker
1,5 tsk stött kardemumma
2 msk smör
 
Fyllning 2:
2 ägg
2 dl crème fraiche
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
1 tsk citroncest
 
1.
Mixa snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Sätt in i frysen i en halvtimme.

2.
Ta bort kärnhuset från äpplena och skiva dem i ½ cm skivor. Blanda med socker och kardemumma och stek dem sedan mjuka i smör.

3.
Blanda alla ingredienser till fyllning 2.

4.
Förgrädda skalet 10-15 minuter i 200 grader, tills det har fått lite färg.

5.
Häll i fyllning 1 och toppa med fyllning 2. Grädda sedan klart pajen i cirka 30 minuter. 
 
Vaniljsås
 
½ vaniljstång
4 dl mjölk
1 ägg
½ dl socker
2 msk potatismjöl
1 dl vispgrädde
 
1.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

2.
Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk, ägg, socker och potatismjöl. Värm ingredienserna på låg värme och vispa hela tiden. Såsen ska bli varm och tjockna, men får inte koka. Ta bort från värmen när första bubblan syns.

3.
Ta upp vaniljstången och skrapa ur de sista fröna. Låt kallna.

4.
Sila såsen genom en finmaskig sil och blanda sedan med lättvispad grädde.
 
Recepten kommer från Allt om Mat.

Saftigt bröd med zucchini, gruyère och fetaost

Jag älskar att scanna nätet efter inspiration och nya idéer att testa i köket. Och eftersom jag befinner mig i Italien så innebär detta att en hel del italienska sidor också passerar min browser. Det är super, för vill man lära sig alla de italienska hemligheterna, kan man inte söka på svenska och engelska sidor - man måste gå direkt till källan.
 
En favoritsida som bjuder på italienska, lättillagade, recept är Gnambox. På den sidan hittade jag receptet på nedanstående bröd som jag bakade i somras när jag var hemma i Sverige på besök. Min bror och hans fru bjöd på räkfrossa, och jag bidrog med hembakat. Brödet blir otroligt saftigt, och det krävs egentligen inget pålägg eftersom degen redan innehåller både fetaost och gruyère. Men vill man, kan man såklart pimpa det med lite philadelphia, eller en skinkskiva... eller ännu mer ost.
 
Jag har modifierat receptet lite eftersom man i Italien använder sig av torrjäst på påse, vilken inte är som svensk torrjäst som ska jäsa, utan mer som bakpulver. Det var alltså lite svårt att veta exakt hur mycket bakpulver som skulle krävas, men gör som nedan så ska det ska gå bra. Länken till orginalreceptet hittar ni här och där kan ni även se väldigt pedagogiska bilder hur ni går till väga steg för steg.
 
 
Saftigt bröd med zucchini, gruyère och fetaost
3 ägg
100 ml mjölk
100 ml olivolja
180 g mjöl (blanda gärna vetemjöl special, grahamsmjöl och rågmjöl)
1 ½ tsk bakpulver
100 g gruyere
200 g fetaost
1 stor zucchini
1 näve färsk persilja, hackad
Salt&peppar
 
1.
Blanda ägg, mjölk och olivolja.
 
2.
Blanda bakpulvret med mjölet och häll sedan i vätskan.
 
3.
Skär fetaost och gruyere i kuber och zucchinin i små bitar. Blanda ner detta i smeten tillsammans med persilja och salt&peppar.

4.
Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i smeten.
 
5.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 50 minuter på 180 grader. Pronto!

Kikärtsröra på mitt vis

Sedan jag flyttat till Italien har min konsumtion av kikärtor ökat avsevärt. Jag vet inte varför, för kikärtor är inte en specifik italiensk råvara: en konserv med dessa ärtväxter går ju att hitta över hela jordklotet. Hur som helst står kikärtor numera alltid på min inköpslista. Och det är ju bra eftersom kikärtor är rika på protein och kostfiber, men fattiga på fett. En superingrediens i köket helt enkelt.
 
Färdigkokta kikärtor fungerar som en superbra utfyllnad i en lunchsallad. Rostade kikärtor är ett nyttigt alternativ till chips och annat snacks. Och kikärtsröror, liknande hummus, kan vara det bästa tillbehöret till all sorts mat. En sådan röra fungerar dessutom utmärkt som dipp till morötter, som en grund till vegetariska biffar, eller som tapenade på ett gott bröd. Jag tänkte därför dela med mig av hur jag brukar göra min kikärtsöra, sedan är det bara er fantasi som sätter stopp för hur ni kan utveckla den.
 
Här ovan har jag serverat kikärtsröran tillsamman med fikon och ricotta inrullade i parmaskinka. Så enkelt, så gott. 
 
Kikärtsröra på mitt vis
1 burk färdigkokta kikärtor (ca 200 g avrunnen vikt)
Citroncest och saft från en halv citron
10 basilikablad
Några droppar olivolja
Salt&peppar
Sesamfrön
 
1.
Häll av kikärtorna och skölj dem i kallt vatten (hoppa inte över avsköljningen, eftersom lagen som kikärtorna ligger i, annars gärna kan skapa oönskade gaser i magen).

2.
Lägg kikärtor i en bunke tillsammans med citroncest, citronsaft, grovhackade basilikablad samt några droppar olja och salt&peppar efter smak.

3.
Mixa! (Med stavmixer).
 
4.
Smaka av. Lägg upp på fat. Toppa med sesamfrön.

Spenat- och getostpaj med valnötter

Ibland får jag för mig att laga saker jag aldrig normalt lagar. Sedan kan det lätt bli att jag fortsätter laga denna rätt om och om igen för att jag inser att den är så himla god. Jag är helt klart en periodare i vissa fall. Paj är en sådan sak som jag väldigt sällan gör. Fråga mig inte varför, för det är ju så himla gott. Det bästa med paj är att den kan varieras i oändlighet. Oändlighet! Det är bara fantasin som sätter stopp. Det sämsta med paj, är i mitt fall att vara singel och inte ha en frys, för det innebär att jag kommer få äta paj morgon middag kväll ungefär hela helgen. Det går liksom inte att göra en halv paj - en springform är ju en springform till storleken så att säga. Nåväl, vilken tur att jag lyckades så bra med dagens paj så att jag glädeligen äter den alla kommande måltider. Receptet hittar ni nedan. Buon appetito!
 
 
Spenat- och getostpaj med valnötter
3 dl mjöl
100 g smör
1,5 msk kallt vatten
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färsk spenat
140 g getost
En näve valnötter
2 ägg
1 dl mjölk
Riven parmesan
Salt, peppar, muskotnöt
Olja och smör att steka i
 
1.
Börja med att göra pajskalet. Knip ihop smör med mjöl, späd sedan med vatten och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform/pajform och ställ in i kylen för att vila 30 minuter (alternativt frysen i 10 minuter)

2.

Skiva löken och stek den mjuk i smör tillsammans med finhackad vitlök. Lägg åt sidan.

3.

Stek spenaten mjuk i olja och krydda med salt och muskotnöt. 200 gram spenat tar mycket plats i pannan till en början, men försvinner nästan när den är färdigstekt. Jag fick steka i två omgångar. (Här i Italien kan vi köpa superstora påsar med färsk spenat, långt ifrån Sveriges påsar med 70 gram babyspenat till skyhögt pris. Om ni inte kan hitta färsk, ta då fryst, men tänk på att det innehåller mycket mer vatten).

4.

Ta ut pajskalet, nagga bottnen, och förgrädda i 10 minuter i ugn på 225 grader.

5.

Ta ut från ugn och lägg i lök, spanat och grovhackade valnötter. 

6.

Blanda ut äggen med mjölken samt hälften av getosten. Min getost var mycket krämigare än den som normalt finns i Sverige därför behövde jag inte så mycket vätska. Räkna annars ca 1 dl vätska per ägg (så ni kanske behöver lite mer än jag).

7.

Häll äggstanningen över pajen. Toppa med resten av getosten och så mycket parmesan som du tycker krävs. Dra några varv med salt- och papparkvarnen innan du skjutsar in pajen i ugnen.

8.

Grädda ca 35 minuter i ugn på 200 grader. Ecco, la torta salata è pronta!

Kontakt

Har du frågor eller vill samarbeta?
Kontakta mig gärna!
 
Louise Laurenius
[email protected]
 

Om Citroncest

"When life gives you lemons, make apple juice and sit back to have the world ask you how you did it".

När jag inte äter, tänker jag på vad jag ska laga till middag. När jag inte jobbar, scannar jag hela nätet efter matinspiration. När jag sätter mig i soffan för att läsa, läser jag hellre recept än en skönlitterär bok. När jag lägger mig på kvällen, längtar jag redan till frukost… 

Mitt liv kretsar kring mat. Jag tycker om att experimentera i köket, att hitta nya sätt att använda en råvara. Jag tycker om att se glädjen hos mina vänner när jag bjuder dem på något som de verkligen tycker är gott. Jag älskar att botanisera i matbutiker och saluhallar när jag kommer till ett nytt land. Jag förstår inte hur någon kan vara kräsen, för jag själv är ständigt på jakt efter så många nya matupplevelser som möjligt. Och så en sak till. Jag tycker om ost. Allting blir bättre med ost. Utom möjligtvis en hallonsmoothie...

Citroncest kom till för att jag behövde få utlopp för all mat som passerar i mina tankar varje dag. Det här är en portal avsedd att inspirera, och förhoppningsvis en mötesplats där jag får inspireras av er andra.

Och så namnet citroncest då? Det blev helt enkelt så, eftersom citroncest i särklass är min favoritsmaksättare i köket. Simple as that. 

Benvenuti e buon appetito!
Louise Laurenius


Följ Citroncest med Bloglovin

RSS 2.0