Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Chiapuddingpannkakor

Jag gjorde rätt mycket chiapudding sist jag blandade till min frukost, så jag har ätit chiapudding mer eller mindre varje dag i en vecka. Och det är gott, men idag kände jag för förändring. Så jag bestämde mig för att experimentera och blandade den sista chiapuddingen med ett ägg, och stekte sedan pannkakor av det hela. Det blev väldigt gott - och gick väldigt snabbt - så därför får ni här samma snabbtips.
 
Idag är det Halloween, så dagen till ära pimpade jag pannkakorna med en pumpa som jag skar ut från en persimon. Men det är ju helt och hållet upp till er, man behöver inte hålla på och leka med maten om man har bråttom på morgonen.
 
 
Chiapuddingpannkakor
(2 stycken)
1 ½ dl chiapudding
1 ägg
1 nypa salt
1 persimon
1 msk kokosolja
1-2 msk jordnötssmör
5-8 hasselnötter
1 tsk honung
 
1.
Mixa chiapuddingen med ägget och lite salt. Skär persimonen i skivor och skär ut en pumpa av två skivor. Resten grovhackar du.
 
2.
Värm kokosolja i en stekpanna. Forma en rund pannkaka av hälften av smeten i stekpannan, tryck ner en av pumpa-persominerna. Stek 2-3 minuter på varje sida. Vänd sedan och stek 1-2 minuter på nästa sida. Upprepa med andra delen av smeten.
 
3.
Servera med jordnötssmör, hasselnötter, ringlad honung och resten av persimonen.
 
Happy Halloween!

Min intervju med Fine Dining Lovers Italia

Jag är tillbaka i Milano efter en arbetsvecka i Ligurien. Det innebär också att jag är tillbaka i mitt kök, och återigen kan uppdatera er med recept. Men innan jag gör det så vill jag bara länka till en artikel om mig, som Fine Dining Lovers i Italien har gjort. Jag vet att det kanske bara är en bråkdel av er som läser, som faktiskt kan förstå den där artikeln (som är skriven på italienska) - men det finns ju alltid google translate för de som är superintresserade - i övrigt är det mest ett minne för mig som jag vill spara på bloggen. Jag pratade om hur det är i köket jag får vara kreativ, hur jag experimenterar i köket, när jag började laga mat, lite om min medverkan i Mästerkocken i Sverige, om mina favoritingredienser, italienska favoriträtter och favoritrestauranger i Milano. Superkul att de ville ha med mig, det gör mig faktiskt lite stolt att min matlagning är intressant för ett sådant stort food community som Fine Dining Lovers är.
 
Ni hittar intervjun genom att trycka på bilden här nedan.
 
 

Glutenfria pumpascones

Jag gjorde pumpabullar även förra året, men det var innan jag gav upp gluten, så de bestod av vetemjöl och grahamsmjöl. Om ni är intresserade av dem, så hittar ni receptet här. Fördelen med dessa, förutom att de då är glutenfria (vilket är en fördel i mitt fall i alla fall), är att de tar absolut ingen tid att svänga ihop. De glutenfria bröden jag gör, består oftast inte av jäst, vilket gör att väntetiden på att få avnjuta en vam bulle blir betydligt mindre: ingen jäsning.
 
De här bröden passar utmärkt så här i oktober, då pumpan känns som en naturlig del i matlagningen. Och, de ser inte bara ut som små gulliga minipumpor - de får också både smak och färg av pumpapuré, som dessutom gör det färdiga resultatet mycket saftigt och härligt.
 
Vill ni att det ska gå ännu snabbare att få fram brödet på bordet, så behöver ni såklart inte hålla på med snören och liknande (se beskrivning nedan) för att skapa pumpaformen - det går lika bra att bara forma vanliga runda scones - du bestämmer själv ambitionsnivån!
 
 
Glutenfria pumpascones
(2 stycken)
1 dl mandelmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl kikärtsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk pofiber
1 tsk fiberhusk
½ tsk brödkryddor
½ tsk gurkmeja
1 krm salt
25 g smör
1 ¼ dl pumpapuré
 
1.
Blanda alla torra ingredienser (från mandelmjöl till salt ovan).
 
2.
Tärna smöret och "rubba" in det i de torra ingredienserna med fingertopparna, tills det att du fått något som liknar sant.
 
3.
Tillsätt pumpapuren och rör om. Pumpapuré gör du genom att först koka puma i saltat vatten, häll sedan av vattnet och mixa pumpan med en stavmixer. Låt svalna. Den håller sig i kylen länge och kan användas till mycket - köp inte pumpapuré på burk, vi prego! 
 
4.
För att få till pumpaformen behöver du 4 steksnören per bulle, cirka 20 cm långa. Lägg snörena i två kors ovanpå varandra, något förskjutna. Forma två bullar av degen och lägg på varje snörhög. Knyt sedan varje snöre ovanpå bullen för att skapa skåror i bullen. Gör dem inte för tighta, då sconesen växer något i ugnen.
 
5.
Grädda i cirka 20-25 minuter i 225 grader. Ta ut och låt svalna något, ta sedan bort snörena. Sätt eventuellt i en liten zucchinibit som stjälk - detta är såklart endast om du vill skryta med dina mästerverk på en bild - annars är det bara att hugga in.

Krämig quinoagröt med päron och kardemumma

Mina glutenfria havregryn som jag har importerat till Milano från Sverige är slut - och jag kan verkligen inte hitta några i Italien. Så konstigt, det måste ju finnas någonstans, men som vanligt krävs det lite efterforskning innan man hittar de varorna man söker i detta land.
 
Nåväl, imorse då jag var sugen på gröt, men inte hade några havregryn kvar, fick jag ta till andra metoder, och jag bestämde mig för att göra en quinoagröt istället. Det blev riktigt gott! Istället för att koka quinoan i endast vatten eller buljong, kokade jag den i en blandning av kokosmjölk, mjölk och vatten. Resultatet blev, som ni kanske kan förstå, mycket krämigt och gott. Jag blandade ner päron och kardemumma och toppade med honung och nötsmör. Och mer päron. Och minikiwi. Och granatäppelkärnor. Och pistagenötter. The more the merrier heter det ju.
 
 
Krämig quinoagröt med päron och kardemumma
(2 portioner)
1 ½ dl quinoa
1 dl kokosmjölk
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 nypa salt
1 nypa kardemumma
1 päron
 
Topping
Honung
Grantäppelkärnor
Pistagenötter
Nötsmör
 
1.
Skölj quinoan i en sil och lägg sedan i en kastrull. Häll på kokosmjölk, mjölk och vatten, smaksätt med salt och kardemumma. Låt koka upp, sänk sedan vämen, sätt på ett lock och låt puttra i cirka 15 minuter.
 
2.
Dela ett päron på hälften. Dela ena halvan i bitar och vänd ner i gröten de sista minuterna. Skiva den andra halvan på längden och spara till toppingen.
 
3.
Lägg upp i två skålar och toppa med honung, päron och annat du tycker är gott - se mina förslag här ovan.

Omelettwraps med keso- och päronröra samt grekisk yoghurt & walnötter

För en gångs skull har jag inte ätit frukost idag som består av banan på ett eller annat sätt. Otroligt. Men jag kände för att variera mig lite, och det slutade med en frukost som inte bara var väldigt god, men som dessutom innehöll en massa protein - utan minsta lilla köttbit närvarande! Det ni - det går att äta vegetariskt och proteinrikt på en och samma gång. Nu var egentigen inte mitt mål att göra något proteinrikt, mitt fokus är alltid på smakerna, men det bara blev så ändå... Kolla bara, den här frukosten består bland annat av äggvita, keso, grekisk yoghurt och valnötter, och bara för att jag var nyfiken, så googlade jag proteininnehållet per 100 gram:
 
Äggvita: 11 g
Keso: 11 g
Grekisk yoghurt: 5,2 g
Valnötter: 15 g
 
Så, den som någonsin trott att protein endast finns att hämta i kött, ni får tänka om. (Men om ni å andra sidan letar efter ett riktigt gott recept innehållandes just biff - då ska ni trycka här).
 
 
Omelettwraps med keso- och päronröra samt grekisk yoghurt & walnötter
(1 wrap)
1 ägg + 1 äggvita
1 msk mjölk
1 tsk smör/kokosolja/ghee
1 nypa salt
 
3 msk keso
½ päron
1 tsk jordnötssmör
1 nypa kanel
1 nypa malen kardemumma
 
2 msk grekisk yoghurt
1 msk chiasylt
1 msk granatäppelkärnor
3-4 valnötter
 
1.
Blanda ägg och äggvita med mjölk och salt och vispa. Värm smöret i en stekpanna. Häll i äggsmeten och stek en tunn omelett. Vänd den efter några minuter.
 
2.
Blanda keso, rivet päron, jordnötssmör, kanel och kardemumma. Sprid ut röran på omeletten och rulla ihop till en wrap.
 
3.
Servera med grekisk yoghurt utblandad med lite chiasylt, granatäppelkärnor och valnötter.

Asiatisk biffsallad med vitkål, salladslök, koriander och rostade mandlar

Som ni vet, delar jag ytterst sällan med mig av recept som innehåller kött här på bloggen. Och det beror inte på att jag är vegetarian eller är emot att äta kött (av bra kvalitet, från bra gårdar, naturligtvis). Det beror helt enkelt på att 1) jag älskar att äta vegetariskt, 2) grönsaker är oftast billigt och av hög kvalitet i Italien och, 3) köttvärlden är lite främmande för mig. Men. Faktum är att jag älskar att äta riktigt bra kött - en av mina favoriträtter är Bistecca Fiorentina - googla det om ni inte vet vad det är. 
 
Men när jag nu väl äter kött - då vill jag att det ska vara så smakfullt som möjligt, och aldrig, aldrig, aldrig mer än medium stekt - hellre mer mot rare. Jag klarar inte av att se en köttbit som har legat i pannan eller på grillen alldeles för länge - det är ju nästan ett brott. Nu vet jag, att vi alla har olika smak - men om ni av någon anledning tycker att köttet i detta inlägg är för rött - då vet ni att det är så jag föredrar det! Okej? #peace
 
Över till denna biffsalladen. Jag tror jag dog och kom till Paradiset när jag åt det här idag. Alltså. Ren skär magi! Marinaden till köttet kommer från Jenny Walldéns bok "Asiatiska smaker". Såsen är däremot ett ihop-plock av allt som är asiatiskt i mitt kök - eller i alla fall vad jag förknippar med asiatiskt. För några år sedan var jag i Vietnam - under en period i mitt liv då jag avskydde koriander - vilket var synd, då ungefär 90% av viatnamesisk mat innehåller just det. Men nu har jag gjort en tvärvändning och vill ha koriander i mycket jag lagar. Tänk att smaklökarna kan ändras så. Jag får nog ta och åka tillbaka till Ho Chi Minh tror jag...
 
 
Asiatisk biffsallad med vitkål, salladslök, koriander och rostade mandlar
(2 portioner)
2 skivor ryggbiff eller entrecôte à 150-200 g
600 g vitkål
1 salladslök
1 näve koriander
1 liten näve saltrostade mandlar/jordnötter
Rödpepparkorn
Lime
 
Marinad till köttet
½ dl soja
1 ½ msk strösocker
1 msk sesamolja
½ päron, skalat och finrivet
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, skalad och finriven
 
Sås
½ dl soja
1 tsk fisksås
1 msk sesamolja
1 msk olivolja
1 tumbit ingefära, skalad och finriven
1 lime, juicen
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfra, skalad och finriven
1 msk färsk koriander, finhackad
1 msk jordnötssmör
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar
 
1.
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt det marinera i minst två timmar (gärna längre). Obs: lämna ute i rumstemperatur (det är a och o för att få till det perfekta köttet).
 
2.
Gör såsen, genom att blanda alla ingredienser. Sätt in i kylen lika länge som köttet marineras så blir den extra god och smakrik. 
 
3.
Hetta upp sesamolja i en panna. Den ska vara riktigt varm så att du får bra stekyta på kötet utan att låta det ligga för länge. Torka av marinaden från köttet och stek snabbt - cirka 45 sekunder till 1 minut på varje sida för att få det rare. Ta direkt av och lägg i folie för att vila i 5-10 minuter. Att låta köttet vila är också superviktigt för att få perfekt kött - skär du upp det direkt rinner all köttsaft ut och köttet blir torrt!
 
4.
Grovhacka vitkålen och skiva salladslöken. Stek dem mjuka i olivolja i en panna. Tillsätt såsen och låt smakerna gå in i kål och lök.
 
5.
Lägg upp kålen på ett fat. Skiva biffen tunt i vinkel och lägg på kålen. Toppa med finhackad koriander, finhackade mandlar eller jordnötter, hela rödpepparkorn och lime. Ät med pinnar för bäst känsla!
 
Buon Appetito!

Banan- och avokado #nicecream med minikiwi

Jag älskar när jag hittar nya, roliga ingredienser och råvaror, som jag aldrigt tidigare sett eller hört talas om. Häromdagen sprang jag på de här minikiwisarna i min affär. Hur gulliga är de inte? De är inte större än ett körsbär, och smakar precis som en vanlig kiwi. Väldigt instagram-vänliga är de också - och det är ju aldrig fel. Har ni någonsin sett dessa tidigare?
 
Jag serverade dem som topping på morgonens frukost som bestod av en banan- och avokadoglass med swirlat jordnötssmör. Mums filibabba! 
 
 
Banan- och avokado #nicecream med minikiwi
(1 portion)
1 banan, fryst
½ avokado
1 msk jordnötssmör
1 kiwi, normalstor
4-5 minikiwi
1 tsk bovetekärnor
5-6 pistagenötter
 
1.
Mixa den frysta bananen med avokadon till en slät glass. Lägg upp i skål och swirla ner jordnötssmöret.
 
2.
Skala kiwin, dela den i två delar på längden och skär varje längd i tunna skivor. Lägg skivorna efter varandra och rulla ihop till en ros. Här kan ni se hur man gör (fast med en avokado - dock samma princip).
 
3.
Toppa med minikiwi, bovete och pistagenötter.

Enkel jordnötsfudge med mörk choklad

Den här fudgen innehåller en hel del kalorier, det är sant. Men. Man kan se det på olika sätt - och jag ser det som att det är rätt sorts kalorier. Ingen grädde, inget smör, inget raffinerat socker. Istället kommer fettet naturligt från jordnötter och från kokosolja, och sötningen kommer från honung. Chokladen i sin tur är mörk, och vi vet ju vid detta laget hur många fördelar det finns med mörk choklad.
 
Sen å andra sidan, allt man äter här i livet behöver inte vara nyttigt. Ät vad ni vill - men utan att överdriva eller underdriva. Balans är ordet.
 
Oavsett vad, så är den här fudgen helt insane! Så sjukt god. Och svår att göra är den inte - det enda ni behöver är tålamod att vänta på att den stelnar i kylen. 
 
 
Supersnabb jordnötsfudge med mörk choklad
(16-20 bitar)
1 dl jordnötssmör
1 dl kokosolja
½ dl flytande honung
½ tsk vaniljsocker
2 dl salta jordnötter
20 g mörk choklad
Flingsalt
 
1.
Lägg jordnössmör (jag använde mitt hemmagjorda jordnötssmör, men om ni köper i butik så ta ett utan tillsatt socker), kokosolja, honung och vaniljsocker i en kastrull och smält över låg värme tills allt blir flytande.
 
2.
Ta bort kastrullen från värmen. Hacka jordnötterna grovt och häll i. Rör om.
 
3.
Använd en aluminiumform för att det lättare ska gå att få ut fudgen när den stelnat (eller klä en form med plastfolie). Min form var för stor, så jag gränsade av den med aluminiumfolie. Du vill att den ska vara cirka 20x10cm eller 15x15cm. Typ.
 
4.
Ställ in i kylen och låt stelna i 45 minuter.
 
5.
Smält chokladen över vattenbad. Marmorera den halvstelnade fudgen med chokladen (med hjälp av en sked). Toppa med flingsalt.
 
6.
Sätt tillbaka i kylen igen för att stelna - det tar en timme eller så.

Tropisk bovetegröt med mangopuré, kiwi och jordnötssmör

Temperaturen i Milano har sjunkit från en dag till en annan. Senast förra veckan gick jag ut i t-shirt och solbrillor, nu är det antingen gummistövlar eller tjock halsduk som gäller. Märkligt. Men så länge jag inte behöver vara utomhus, så kan jag faktiskt uppskatta regnet. Tycker det är rätt mysigt ändå. Bara det att det blir så himla mörkt...
 
Så. För att behålla lite av solen i sinnet, gjorde jag en tropisk frukost i morse. Och jag tror bannemig att det hjälpte lite. Att starta dagen med mango, kiwi och granatäpple är inte bara vackert att titta på - det är gott också. Testa själva, så ska ni få se!
 
 
Tropisk bovetegröt med mangopuré, kiwi och jordnötssmör
(1 portion)
¾ dl bovetekärnor
1 dl kokosmjölk
1 knivsudd vaniljpulver
1 knivsudd malen kardemumma
1 banan
70 g (ca) mango 
1 kiwi
2 msk jordnötssmör
2 tsk juice från ett granatäpple
 
1.
Blanda bovetekärnor, kokosmjölk, vaniljpulver och kardemumma och sätt in i kylen över natten. På morgonen mixar du det tillsammans med en banan till en gröt.
 
2.
Mixa mangon till en puré. Skala och skiva kiwin. 
 
3.
Lägg upp gröten i en skål och marmorera med mangopurén. Toppa med kiwi, jordnötssmör och granatäppeljuice.

Quinoabiffar med sötpotatis, avokadosås och spenatsallad

Kött, sås och potatis. Svensk comfort food. Eller kalla det husmanskost om du så vill. Vid första tanken tycker jag det låter otroligt tråkigt som rätt, men tänker jag på det, så är det ju få saker som slår en nygrillad köttbit med potatisklyftor och en fet sås på en ljummen svensk sommarkväll... Det var dock otroligt länge sedan jag åt just det, ska erkännas. 
 
Min version ser istället ut som receptet jag ger er idag. Köttet har bytts ut till ett vegetariskt alternativ gjort på quinoa. Den feta såsen har bytts ut mot rätt sorts fett i form av avokadosås. Och den svenska knölen har bytts ut mot en lite mer exotisk sötpotatis. En massa favoriter på en och samma gång - bara i ny skepnad. 
 
I quinoabiffarna har jag lagt till riven parmesan - den ger inte bara massor av smak, utan hjälper dessutom till med att hålla ihop biffarna och ge dem den där lite krispiga ytan. Så är det något ni ska se till att blanda ner i er biffsmet, så är det den, parmesanen - i övrigt kan ni variera dem precis som ni vill!
 
 
Quinoabiffar med sötpotatis, avokadosås och spenatsallad
(2 portioner)
 
Quinoabiffarna
3 ½ dl kokt quinoa
1 salladslök
4 soltrokade tomater
1 dl färskriven parmesan
1 ägg + 1 äggula
Olivolja
Salt & peppar
 
1.
Blanda quinoa, strimlad salladslök (jag tycker om att steka den först, då blir den inte lika skarp i smaken), grovhackade soltorkade tomater, riven parmesan och ägg + äggula i en bunke.
 
2.
Värm olivoljan i en stekpanna. Forma fyra biffar av quinoasmeten och stek dem försiktigt på medelvärme till de fått en gyllene yta på båda sidor.
 
Avokadosåsen
½ avokado
½ vitlöksklyfta
1 salladslök
1 lime
1 msk olivolja
1 msk vatten
Salt, peppar, paprikapulver
 
1.
Mixa avokado med riven vitlök, finhackad salladslök, pressad lime, olja och vatten i en mixer till en slät sås. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
 
Tillbehör
1 sötpotatis
Salt, peppar, paprikapulver, kanel, olivolja.
Spenat
Valnötter
Granatäppelkärnor
 
1.
Skiva sötpotatisen i delar och lägg på en plåt. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och kanel. Ringla över olivolja. Baka på 220 grader i cirka 25 minuter.
 
2.
Servera biffarna med sötpotatis, avokadosås och en spenatsallad gjort på babyspenat, valnötter och granatäppelkärnor.
 
Buon appetito!

Sötpotatisburgare med glutenfritt hamburgerbröd på mandelmjöl

Det här. Det här gav mig världens smakexplosion i munnen. Typ den bästa veggoburgaren jag någonsin har åstadkommit. Någonsin. I livet. Sötpotatis alltså. Guds gåva till mänskligheten. 
 
 
Sötpotatisburgare med glutenfritt hamburgerbröd på mandelmjöl
(2 burgare, 2 bröd)
 
Hamburgerbrödet
2 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
3 tsk fiberhusk
1 msk chiafrön
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 nypa örtsalt
1 tsk brödkryddor
1 dl valfri mjölk
3 msk kokosolja i rumstemperatur
 
1.
Sätt ugnen på 230 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölk och kokosolja och rör ihop till en deg. Dela i två delar, rulla till en boll och platta ut till lagom stora bröd. Grädda cirka 20 minuter i ugnen - håll koll så att de inte bräns. Låt svalna helt innan du delar dem.
 
Sötpotatisburgaren
1 normalstor sötpotatis
1 ½ dl kokta kikärtor
1-2 vårlökar
1 ägg
1-2 msk olivolja
2 skivor valfri ost
Salt/peppar/kanel/paprikapulver
 
1.
Skala sötpotatisen och dela den i bitar. Lägg på plåt och krydda med salt, peppar, kanel, paprikapulver och olivolja. Rör om och sätt in i ugnen i cirka 25 minuter tills sötpotatisen blivit mjuk.
 
2.
Mosa sötpotatisen med en gaffel och lägg i en bunke. Tillsätt kikärtor och mosa lite till. Skiva vårlöken och stek den snabbt i olja och salt, häll sedan ner i moset. Tillsätt ett ägg. Rör ihop till en smet och smaka av med salt och peppar. Dela i två delar och forma lagom stora biffar.
 
3.
Stek i en panna på medelvärme. Vänd efter några minuter. Lägg på osten på varje burgare och låt steka klart. Häll eventuellt i några matskedar vatten i pannan och sätt direkt på ett lock så hjälper ångan att smälta osten.
 
Tillbehör
Guacamole
Ruccola
Stekt lök
Zucchiniremsor
 
1.
Ni vet hur man gör. Montera ihop burgaren med tillbehör ni tycker om - guacamolen är nästan ett måste!

Sushi burrito - när 8 bitar maki inte räcker till

Är det bara jag som alltid vill ha mer när de 8 bitarna maki är slut på tallriken? Egentligen inte för att jag är mer hungrig - utan mest för att sushi är så fantastiskt gott och jag skulle kunna äta mig igenom en hel meny. Mer eller mindre. Well, nu har jag i alla fall låtit mig inspirerats av en ny trend som är perfekt när det stora sushisuget sätter in. Låt mig presentera er för Sushi Burriton!
 
Istället för en tortilla är denna burriton inrullad i noriark. Köttet är utbytt mot rå fisk, och det spanska riset är - enligt trenden - utbytt mot sushiris. I mitt fall är det dock utbytt mot quinoa, av den enkla anledningen att jag tycker det är gott (och dessutom inte hade något sushiris i skafferiet). Den stora gemensamma nämnaren mellan den vanliga burriton och sushi burriton är, förutom formen, att den som oftast serveras med guacamole. Och när har tillägget av avocado någonsin varit dåligt? Nej, just det - aldrig.
 
Ni kan fylla er burrito med precis vad ni vill - tänk sushi i stor skala. Lax, tonfisk, krabba. Gurka, zucchini, rättika. Vårlök, picklad lök, vitlök. Endless possibilities. Om ni vill göra som jag, så följer ni bara receptet här nedan. 
 
 
Sushi burrito
(1 burrito)
2 noriark
1 ½ dl kokt quinoa
1 msk philadelphia
1 msk svarta sesamfrön
Salt/peppar
 
1 näve ruccola
1 del zucchini
70 g sashimi lax
1 vårlök (+ olivolja/salt)
Koriander
Tapiocapärlor (+ gurkmeja)
½ avokado (+ salt/peppar/citron/chiliflakes)
 
1.
Blanda quinoan med philadelphia, sesamfrön och salt och peppar tills den blir lite klibbigare. Skiva zucinin på längden i cirka 1x1 cm tjocka längder. Skiva laxen i passande skivor. Skiva vårlöken i bitar och stek i olja och salt (om du inte föredrar den rå såklart). Ta av några blad koriander från stjälkarna. Marinera kokta tapiocapärlor i gurkmeja så att de blir gula och goda. Mosa avokadon och blanda med salt, peppar, citronsaft och chiliflakes.
 
2.
Nu när du gjort din mise en place är det bara att lägga ihop allt. Lägg två noriark efter varanda så att de överlappar lite. Blöta ner överlappningen så att arken fastnar i varandra. Du behöver alltså skapa ett noriark som är dubbelt så långt som vanligt eftersom du ska rulla in mycket mer fyllning.
 
3.
Täck det ena noribladet med quinoan. Toppa sedan med övriga ingredienser. Rulla som en stor sushirulle med hjälp av en sushimatta eller aluminiumfolie. Se till att den blir tight. Blöta ner kanten så att den fastnar.
 
4.
Rulla slutligen in i baklåtspapper och dela den på hälften. Redo att ätas upp!
 
Buon appetito!

Raw bovetegröt med saffran

 Jag har lagt in en massa recept på raw bovetegröt tidigare. Ni kan titta här till exempel. Eller här. Man kan göra på en massa olika sätt och vis, men nu för tiden brukar jag följa samma grund med kokosmjölk, bovetekärnor och vaniljpulver. Denna gång valde jag dock att smaksätta med saffran, och det gjorde gröten ännu lite bättre. Saffran känns lyxigt, men som jag tidigare nämnt tycker jag man ska lyxa till frukosten - framförallt på måndagar! Det gör dagen, och veckan, så mycket bättre.
 
 
Raw bovetegröt med saffran
(2 portioner)
1 ½ dl bovetekärnor
2 dl kokosmjölk
1 knivspets vaniljpulver
½ påse saffran
2 bananer
 
Toppingförslag:
Pistagenötter
Tapiocapärlor
Granatäppelkärnor
Valnötter
 
1.
Blanda bovetekärnor, kokosmjölk, vanijpulver och saffran och ställ i kylen över natten. På morgonen mixar du det hela med två bananer (för två portioner).
 
2.
Lägg upp i skål och toppa med det du tycker om - se mina förslag ovan.
 
Buon Appetito!

Poke bowl med saffranslax, svart ris, avokado och granatäpple

Okej, årets stora trend stavas Poke Bowl, och jag vore ju ingen äkta matbloggerska om jag inte hoppas på tåget. Och inte mig emot, när något är nyttigt, går snabbt att laga, och är fullt med smaker, då är jag lättövertalad. Poke Bowlen kommer från Hawaii där den är lika vanlig som våra köttbullar är hemma. Det är husmanskost med andra ord. Poke betyder dela (ja, jag har googlat), och det är ju precis det man gör med laxen - man delar den i större kuber, och serverar den, som oftast i en skål (doh!) över sushiris. I mitt fall valde jag dock bort sushiriset, och använde mig av italienskt venere ris (svart ris), vilket jag tyckte fungerade perfekt - och dessutom adderade det ytterligare en färg i skålen.
 
Det här är så gott! Och tar inte längre tid än det tar att koka riset! Under tiden marinerar du laxen - eller tonfisken - och sedan lägger du bara ihop allt i skålen. Lätt som en plätt. Jag marinerade laxen i saffran, bland annat, därav den väldigt intensiva orangea färgen, men ni kan även köra på en mer "standard" asiatisk marinad med ingefära, lime, soja och sesamolja. Till exempel. Ni får göra precis som ni vill! 
 
 
Poke bowl med saffranslax, svart ris, avokado och granatäpple
(2 portioner)
2 dl venere ris (svart ris)
150 g sashimi lax (salma lax)
½ påse saffran
2 tsk sesamolja
½ flytande honung
Citronsaft, några droppar
1 salladslök
1 tsk svarta sesamfrön
Salt
 
1 avokado
2-3 msk granatäppelkärnor
15-20 pistagenötter
Koriander
 
1.
Koka riset enligt vad som står på förpackningen. Hittar ni inte venere-ris (svart ris), så skulle jag ta råris eller sushiris, alternativt quinoa - whatever rocks your boat!
 
2.
Dela laxen i större kuber. Lägg i en skål och låt marinera med saffran, sesamolja, honung, några droppar citronsaft, skivad salladslök, svarta sesamfrön och salt.
 
3.
Dela avokadon i lika stora kuber som laxen, på ett ungefär. Ta ur granatäppelkärnorna från skalet. Skala pistagenötterna och grovhacka dem.
 
4.
Lägg riset i en skål. Toppa med avokado, laxen (glöm inte marinaden), granatäppelkärnor, pistagenötter och avsluta med koriander. 
 
Buon Appetito!

Sötpotatispannkakor med pistagecrunch, honung och choklad

Ni som känner mig - eller följer Citroncest regelbundet - vet att bananer är ett stående inslag i min frukost. Äter jag inte bananglass, så gör jag bananpannkakor, eller så mixar jag banan med grott bovete för att göra raw bovetegröt. Möjligheterna är oändlig när det kommer till bananfrukost. Men. Igår tog mina bananer slut, och då jag inte hade tid att gå och handla, fick jag arbeta med vad jag hade i kylen. TIll min stora lycka låg där en sötpotatis som väntade på att bli använd. 
 
Igår rostade jag därför sötpotatisen i ugnen tills den blev mjuk, sedan mosade jag den till ett mos med en gaffel. Svårare än så var det inte att förbereda inför dagens frukost. Imorse blandade jag bara en del av moset med två ägg, sedan stekte jag sötpotatispannkakor av det hela. Så himla smarrigt - att jag inte har gjort detta förr är ett under, men ibland krävs det att man är i brist på något för att komma på något nytt. 
 
Mina sötpotatispannkakor varvade jag med yoghurt som jag blandade ut med ett crunch gjort på kokosflingor och pistagenötter. Jag toppade pannkakorna med samma crunch, samt honung och choklad - för det är ju ändå lördag, och då får man lyxa till det. Äh, vad säger jag nu - jag lyxar alltid till min frukost, bästa starten på dagen ju!
 
 
Sötpotatispannkakor med pistagecrunch, honung och choklad
(ca 5 pannkakor)
2 ägg
1 dl sötpotatismos
1 nypa var av kanel/ingefära/muskotnöt/salt
1-2 msk kokosolja till stekning
25-30 pistgenötter
2 msk kokosflingor
1 tsk kokosolja
3 msk grekisk yoghurt
Honung
Flagad mörk choklad
 
1.
Blanda ägg med sötpotatismos och kryddor. Smält kokosoljan i en stekpanna och stek små pannkakor på medelvärme - det blir 5-6 stycken amerikanska pannkakor, eller svenska plättar som du så vill.
 
2.
Mixa pistagenötter med kokosflingor och kokosolja till ett crunch. Blanda tre fjärdedelar med yoghurten.
 
3.
Varva pannkakorna med pistageyoghurten. Toppa sedan pannkakshögen med resterande crunch, honung och flagad choklad.
 
Enjoy!

Glutenfria Chocolate Chunk Peanutbutter Cookies

De här Chocolate Chunk Peanutbutter kakorna kan vara några av de bästa kakor jag någonsin bakat. På riktigt. Och de innehåller inte en enda gnutta mjöl. Varken vanligt eller glutenfritt. Den stora stjärnan i dessa kakorna är nämligen jordnötssmöret, som gör den slutliga produkten perfekt i konsistensen, texturen - och smaken! Jag har aldrig varit ett fan av småkakor, men de här är försvinnande goda - och dessutom tar de cirka 20 minuter att göra - från start till ut-från-ugnen. Dock måste de svalna helt innan du sätter tänderna i dem, för i och med att där inte är något mjöl i smeten, så är de väldigt ömtåliga då de direkt kommer ut från ugnen. 
 
Jag använde mitt hemmagjorda jordnötssmör, vilket jag tycker är det godaste som finns. En video om hur ni gör det, hittar ni här. Skulle ni nu inte ha de där extra 10 minuterna att göra ert eget smör, så se till att köpa ett smör som bara består av jordnötter (och möjligen lite salt) i affären. Inget tillsatt socker eller andra oljor, det är totalt onödigt!
 
 
 
Glutenfria Chocolate Chunk Peanutbutter Cookies
(12 stycken)
1 ¼ dl jordnötssmör
¾ dl råsocker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
50 g mörk choklad, minst 70%
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Blanda jordnötssmör, råsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt till en massa.
 
3.
Hacka chokladen grovt. Blanda ner i smeten/degen.
 
4.
Ta cirka 1 msk smet till varje kaka. Rulla till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner den lite så att den är ungefär i storlek med en femkrona, kanske lite större. Gör likadant med resten av smeten, tänk på att lämna lite mellanrum mellan kakorna då de sprider ut sig lite i ugnen.
 
5.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och V Ä N T A minst 1 timme innan du äter kakorna. De är mjuka när de kommer ut och behöver tid att stelna - för att snabba på processen går det säkert att slänga in dem i kyl eller frys en liten stund.
 
Enjoy!

Pumpa-dumplings med salviasmör

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla de här. Min tanke var att göra glutenfria pumpa-gnocchi. Men utan något gluten som binder ihop smeten, så blir det rätt svårt att rulla ut den och forma gnocchi som man vanligtvis gör. Så jag tänkte om och bestämde mig för att forma små queneller, som väl på sätt och vis påminner om gnudi, eller knödel, eller klimp, eller rätt och slätt en dumpling... Kärt barn har många namn. Nåväl, jag släppte ner dumplingarna direkt i kokande vatten efter jag format dem med skedarna, och det fungerade som smort. Resultatet blev dessa otroligt smakrika pumpa-vad-de-nu-ska-kallas som jag serverade med brynt smör och salvia - en kombination som aldrig - och jag menar aldrig - är fel!
 
 
Pumpa-dumplings med salviasmör
(2 portioner)
400 g pumpa
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1 litet ägg 
Salt/peppar/paprikapulver/olivolja
50 g smör
10 salviablad
Spenat till servering
 
1.
Om du inte redan har köpt färdigskalad pumpa (genvägen som jag tog), så skala den och dela den i mmindre bitar. Du ska har 400 gram (cirka) efter skalen är borttagna. Lägg pumpan på en plåt, krydda med salt, peppar, paprikapulver. Ringla över olivolja. Rör runt. Rosta i ugn, cirka 20 minuter på 200 grader, eller tills pumpan är mjuk.
 
2.
Mosa pumpan med en gaffel, häll över i en bunke och låt svalna. Blanda sedan ner bovetemjöl, fiberhusk och ett litet ägg (eller ett halvt stort). Låt smeten stå och dra 20-30 minuter.
 
3.
Koka upp vatten i en kastrull. Forma queneller av smeten och koka dem i kastrullen tills de flyter upp till ytan - det betyder att de är klara. Ta upp med hålslev och lägg på tallrik.
 
4.
Bryn smör och hackad salvia i en stekpanna. När salvian blivit lagom stek, släng då ner pumpa dumlingarna och låt steka med tills de fått en fin yta.
 
5.
Servera med spenat, eller vad du nu tycker kan passa. 

Krämig och len currysoppa med tofu, kokos och jordnötssmör

Jag tappade halva curryburken i kastrullen när jag lagade denna soppan! Men skam den som ger sig - som tur var, var det bara i början av matlagningsprocessen så jag hann rädda min lunch! Fast vad vet jag, kanske var det just mängden curry som gjorde den här soppan extra god. För god, det var precis vad den var! Jag tycker ofta det är svårt att få till den där perfekta smaken när jag lagar indiskt/asiatiskt - eller mat från en plats i fjärran öster. Men denna gången blev det faktiskt riktigt bra. Ingredienser som lime, ingefära, vitlök, currypulver, fisksås och soja tog mig direkt dit jag ville vara smakmässigt. Och gurkmejan gav extra fin färg!
 
Den här soppan blir extra krämig av att jag mixar den med silkestofu och jordnötssmör. Det innebär också att den blir otroligt mättande. A little goes a long way, så att säga.
 
Åh, och en sak till. Soppan är glutenfri och vegetarisk - och inte det minsta tråkig för den sakens skull! Tar du bort fisksåsen och byter honungen mot agavesirap är den till och med vegansk.
 
 
Krämig och len currysoppa med tofu, kokos och jordnötssmör
(2 portioner)
150 g silkestofu
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tumbit färsk ingefära
2 msk gult currypulver
1 msk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk fisksås
1 + 1 tsk soja
½ lime
1 tsk honung 
1 ½ msk jordnötssmör
30-40 g färskt kokoskött
1-2 msk olivolja
Salt & peppar
 
Topping
Koriander
Sötpotatis
Cashewnötter
Tapiocapärlor
Kokoskött
Lime
 
1.
Börja med att försiktigt steka silkestofun i olja. Smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och 1 tsk soja. Ställ åt sidan.
 
2.
Hacka rödlök och vitlök. Riv ingefäran. Värm upp olivolja i en kastrull och stek lök, vitlök och ingefära mjukt på låg/medel värme. Tillsätt curry, gurkmeja och paprikapulver och låt kryddorna steka med ett tag för att få ut maximal smak. Häll på kokosmjölk, vatten, buljongtärning, fisksås, soja, lime och honung. Låt koka upp.
 
3.
Grovhacka kokosköttet och lägg ner i soppan. Spara lite till topping. Lägg ner tre fjärdedelar av silkestofun samt jordnötssmöret i soppan. Mixa den sedan len och krämig med en stavmixer. Låt koka upp igen.
 
4.
Häll upp i skål och toppa med kokoskött och tofu. Jag hade ungsbakad sötpotatis kvar i kylen så de fick också vara topping i soppan - kan rekommenderas! Och tapiocapärlorna som var marinerade i gurkmeja! Och cashewnötter för extra crunch! Men go wild and crazy - bara fantasin sätter gränser. Koriander är dock ett måste!
 
5.
Smaka av med lime, salt och peppar. 
 
Buon Appetito!

Det är Kanelbullens dag - här är mitt bästa recept

Det var inte länge sedan jag publicerade mitt favoritrecept på kanelbullar - men eftersom det är Kanelbullens Dag idag, så får ni det igen! Tänk att en bulle kan vara så omtyckt att den har fått sin egen dag, rätt så fantastiskt egentligen. När en av mina BFFs gifte sig i somras, bad hon mig baka en massa bullar, för hon ville ha en kanelbulletårta som bröllopstårta - inget dåligt betyg till denna bulle. Och självklart ställde jag upp. Alla tillfällen att baka, är bra tillfällen!
 
Glad Kanelbullens Dag på er!
 
 
Kanelbullar med kardemumma och extra mycket fyllning
(10-12 stycken)
25 g färsk jäst
2 dl mjölk
75 g smör
¾ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
1 litet ägg
6 dl vetemjöl special + lite till utbakningen 
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
½ dl strösocker
 
1 ägg till pensling 
 
Topping
½ dl vatten
2 msk ljus sirap
1 tsk kardemumma
½ dl strösocker
 
1.
Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk och smör till fingervarmt i en kastrull. Slå över jästen och rör om så att jästen löser sig.
 
2.
Tillsätt strösocker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget, samtidigt som maskinen arbetar. Du kanske inte behöver använda allt mjöl - när degen släpper från kanterna behöver du inte hälla i mer. Arbeta degen cirka 10 minuter så att den bli elastisk och fin.
 
3.
Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.
 
4.
Sätt ut smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat. Blanda sedan med kanel och socker.
 
5.
Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord. Bred över fyllningen och vik först in en tredjedel mot mitten, och sedan den andra tredjedelen ovanpå (treslag). Platta till och jämna ut, kavla eventuellt lite lätt ovanpå degen.
 
6.
Slär 10-12 remsor av degen, beroende på hur stora du vill att bullarna ska bli. Byxa varje remsa (det vill säga, skåra dem igen, men inte hela vägen upp). Twinna "byxbenen" runt varandra. Vira sedan den twinnade remsan runt två fingrar och avsluta med att dra över änden över cirkeln. Förstår ni? Annars kan ni bara snurra in remsan som en halv lussebulle. Gör som ni vill - det kommer smaka lika gott!
 
7.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
 
8.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 
9.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i ugenen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter - håll koll!
 
10.
Banda vatten med ljus sirap i en skål. Blanda strösocker med malen kardemumma i en annan skål.
 
11.
Direkt när bullarna kommer ut från ugnen, penslar du dem med sirapsblandningen och strösslar över kardemumma- och sockerblandningen.
 
12.
Låt svalna på galler.
 
Enjoy!

Avocado Burger Bun

Ett av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Fooddeco. Tjejen som ligger bakom kontot har ett brinnande intresse för både mat pch dekoration, vilket tydligt märks på hennes bilder. Helt otroliga. Jag tror det förekommer avokado på ungefär 95 procent av hennes bilder, och efterom jag är ett stort fan av avokado, är det ju inte så kontstigt att hon har kommit att bli en stor inspirationskälla för mig.
 
En sak som har förekommit ganska ofta på hennes konto är det här så kallade "hamburgerbrödet" gjort av avokado. Är det inte typ världens bästa idé för någon som inte äter gluten, men älskar avokado? Jag var självklart tvungen att slå slag i saken och göra min egen avokadobröds-burgare idag till lunch, och visst blev den fin? Nästan som ett Fabergéägg. Fast bättre. Och godare.
 
Nu är det ju inte så lätt att äta den här burgaren med händerna, så mitt insidertips är att leka med maten, stapla på höjden, ta bilden - sen demolerar du burgaren och äter den med kniv och gaffel. Om du nu inte är ute efter en utmaning vill säga...
 
Fyll ditt avokadobröd med vad du vill. Jag hade spenat, rödbeta, lax och vaktelägg (!) hemma, så det blev min fyllning det. Och självklart är ett hamburgarmeal inte fulländat utan pommes - sötpotatisversionen för min del. Och så hade jag tapiocapärlor marinerade i honung och gurkmeja i kylen. De fick också vara med. Vilken strålande lunch en måndag som denna.
 
 
Avocado Burger Bun
(1 portion)
1 avokado
Sesamfrön
Några blad babyspenat
1 rödbeta
30-40 g lax
1 vaktelägg
Tapiocapärlor
 
1.
Tapiocapärlorna kokar ni enligt anvisning på förpackningen. Sedan lägger ni dem i en skål och blandar med honung och gurkmeja (både för smakens och färgens skull). Låt dem marinera och ta färg så länge som möjligt - går att förbereda långt innan och förvara i kylen.
 
2.
Dela avokaden tvärtemot än vad som är normalt, dvs på höjden och inte på längden. Ta ut kärnan och skala försiktigt bort skalet. Jämna ut ytan försiktigt med ett finger, så att den blir jämn. Strö över sesamfrön på toppdelen så att det liknar ett hamburgerbröd.
 
3.
Fyll den med valfri burgar-fyllning. I mitt fall spenat, skivad rå rödbeta, kallrökt lax och ett stekt vaktelägg.
 
4.
Servera med Sötpotatisfries och Tapiocapärlor.
 
Buon Apetito!

Bananpannkakor med melon- och kokossalsa

Efter gårdagens smoothie-skålar i form av kokosnötter, har jag kylen full av kokoskött. Det måste ju användas upp, så nu går hjärnan på högvarv för att komma på vad jag kan göra med det. Att bara äta kokosköttet rakt upp och ner är i och för sig riktigt gott, och perfekt som ett snack eller mellanmål, men jag vill ha mer variation. Är det någon där ute som har några favoritrecept med kokoskött? Dela gärna med er i så fall.

Imorse gjorde jag i alla fall av med lite av köttet genom att mixa det med en bit cantaloupemelon och lite av kokosvattnet från samma nöt. Det blev en perfekt salsa att lägga mellan mina bananpannkakor. Det är ju ändå måndag, lite måste man få festa till det så här i början av veckan. 
 
 
Bananpannkakor med melon- och kokossalsa
(1 portion)
1 mogen banan
2 ägg
1 liten nypa salt
100 g melon
50 g kokoskött
1 msk kokosvatten
1 msk jordnötssmör
1 tsk bovetekärnor
Bär/torkad frukt
Kokosolja till stekning
 
1.
Mosa bananen med en gaffel till det blir... ja, ett mos. Lägg i en skål och knäck i två ägg. Salta lätt och blanda om till en smet.
 
2.
Värm kokosolja i en stekpanna. Stek bananpannkakor - jag har cirka en halv deciliter smet per pannkaka och får ut mellan 6-7 stycken.
 
3.
Mixa melon, kokoskött och kokosvatten till en salsa.
 
4.
Varva pannkakor och salsa på en tallrik. Toppa sista pannkakan med lite jordnötssmör, bovetekärnor, bär och och torkad frukt.

Smoothiebowl 2.0

Alltså. Ibland blir jag så lycklig av mat. Eller, inte ibland - det händer rätt ofta. Men denna gången blev jag extra glad av min frukost, för den blev exakt som jag hade föreställt mig i planeringsstadiet - och tog mig dessutom direkt till andra sidan världen där solen skiner, stranden är gyllene och havet svalkande... och jag hypotetiskt ligger i en solsäng med en av de här smoothieskålarna i handen. Nu fick Milano och min soffa duga som substitut för platsen, men smoothieskålen är den samma. 
 
Jag gjorde två olika smaker - en med cantaloupemelon, banan och kokosvatten från den nyknäckta nöten. Och en med jordgubbar, banan och kokosvatten. Bara mixa ihop, inga konstigheter med andra ord. Det är presentationen och toppingen som gör skillnaden. Det mest speciella i dagens topping är tapiocapärlorna som jag kokade igår, och sedan lade att marineras över natten för att ta färg. Vilken grej tapiocapärlor är! Så roliga. De smarkar ingenting i sig själv, men det är det som är så bra för då kan man smaksätta dem som man vill. Konstistensen är märklig. Som gummi. Eller gelé. Eller, ja som tapioca helt enkelt...
 
 
Ni kanske undrar hur man öppnar kokosnöten? Det gjorde jag med, men efter att ha kollat på en video på YouTube (tack internet för att du ger oss alla svar vi behöver), så lärde jag mig att det var lättare än man kan tro. Kolla här ni också, så ska ni få lära er något nytt.
 
Happy Sunday!

Mina nya favoritingredienser i salladen

Det här är inte direkt ett recept. Det känns töntigt att ger er ett recept på hur ni slänger ner olika ingredienser i en skål - det tror jag de flesta vet hur man gör, med eller utan instruktioner. Däremot har jag några nya favoritingredienser, som i alla fall jag tycker gör salladen betydligt roligare, så jag tänkte att jag kunde dela med mig av dem med er! Ibland är ju lite inspiration allt man letar efter.
 
Okej, let's go.
 
Stekta zucchiniblommor
Innan jag flyttade till Italien, vände jag nog mer elle rmindre ryggen mot zucchiniblommorna i affären - mest för att jag inte hade en aning om vad jag skulle använda dem till. Men i Italien tillhör de vardagen - det vanligaste man ser är zucchiniblommor som fylls med mozzarella, och sedan täcks i frityrsmet för att friteras tills utsidan är krispig och mozzarellan smält. Ren skär magi. Men. För det första innehåller en vanlig frityrsmet gluten, och för det andra så tillhör den rätten inte den mest nyttiga du kan äta, så jag har kommit på ett alternativ. Det räcker helt enkelt att ta bort pistillen från blommorna (men släng den inte - du kan äta den med, och den ger extra färg till salladen), och helt enkelt steka dem i olivolja med lite salt och peppar. Jag garanterar er att ni kommer få uppleva en smak ni inte hade förväntat er. Blommorna blir dessutom krispiga och tillför väldigt mycket till din sallad.
 
Fortsättning nedan...
 
 
Stekt Pak Choi
Pak choi är också en sådan sak, som man tänker - hur stor skillnad kan det vara på kål och kål? Men det är just det, det ÄR stor skillnad. Dela kålen på hälften, eller i fyra bitar beroende på hur stor den är, och stek i olivolja, salt och peppar tills den fått lite yta. Avsluta eventuellt med en skvätt soja för ännu mer smak. Skär sedan ner den i din sallad och njut.
 
Rårivna rödbetor
Jag har insett att jag tycker att rårivna rödbetor är mycket godare än kokta. Smaken blir inte så... fisig... och dessutom är texturen trevligare. Skala bara rödbetan och riv den på rivjärnet, mer än så behöver du inte göra. 
 
Stekt ägg
Jag älskar ägg! Och det bästa med att steka ett ägg, sunny-side-up, är att gulan fortfarande är dallrig, så när du skär igenom den bildar den nästan som en dressing då den blandas med salt och olja från övriga ingredienser, så du behöver helt enkelt inte dressa din sallad på något annat sätt. Super - där sparar du en massa onödiga kalorier och får protein och smak på samma gång!
 
Rosépepparkorn
De här små pepparkornen är fantastiska. Jag äter dem hela - de har en helt annan karaktär än svartpepparkorn. De tillgör ett härligt crunch - och för att inte tala om smak - till salladen, och som extra bonus kan jag säga att de passar utmärkt i kombination med mango. Testa t.ex. att göra en mango-caipirinha med rosépeppar! Läskande gott!
 

RSS 2.0