Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Overnight oats med kanelstekta äpplen

Overnight oats tillhör ju inte direkt nyheterna längre, och det känns kanske lite överflödigt att skriva ner ett recept, för det finns så många av dem, och dessutom gör väl de flesta lite som de vill? Grunden är i alla fall enkel. Dränk dina havregryn i någon form av vätska, smaksätt med någon typ av krydda, ställ i kylen över natten - och ät sedan med tillbehör på morgonen.
 
Perfekt för dig som har bråttom på morgonen och inte hinner laga frukost. Men också precis lika bra för oss som inte har bråttom på morgonen och bara vill njuta av en gd frulle.
 
 
Grundrecept på Overnight Oats
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 ½ dl plantbaserat mjölk
1 tsk agave
1 nypa salt
1 tsk vallmofrön
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
 
1.
Mixa alla ingredienser i ens skål och ställ i kylen över natten.
 
 
2.
Toppa med dina favoriter på morgonen. Denna gång valde jag att steka ett halvt tärnat äpple i kokosolja och kanel. Jag hade också några hallon som jag mosade. Och ingen morgon är komplett utan mitt jordnötssmör.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Basic Overnight Oats recipe
(1 serving)
1 dl (glutenfree) oats
1 ½ dl plantbased milk
1 teaspoon agave
1 pinch of salt
1 teaspoon poppyseeds
1 pinch of cinnamon
1 pinch of cardamom
 
1.
Mix all ingredients in a bowl. Put in the fridge overnight.
 
2.
Top with whatever you want in the morning

Glutenfria piroger med vegansk ostsås

Jag har redan delat med mig av mitt glutenfria recept på piroger här på bloggen. Men den gången använde jag ett ägg i smeten och kalkon i fyllningen. Inget fel med det, men denna gången ville jag testa att göra en helt vegansk version, och tro det eller ej - jag lyckades. Kanske inte de snyggaste pirogerna du sett i ditt liv, men supercrunchiga och perfekta i konsistensen.
 
Efter att ha tittat på en miljon YouTube-videos där vegansk ostsås förekommer, bestämde jag mig för att göra min egen version av det jag hade hemma. Gurkmeja ger färgen, näringsjäst ger smaken och cashewnötter ger krämigheten. Jag skulle dock inte vilja likna den vid ostsås. Det är en egen sås. Men nu kallar jag den för det ändå.
 
 
Glutenfria & veganska piroger fyllda med hummus och sötpotatis
(2 stycken)
1 chiaägg
1 dl mandelmjöl
½ dl bovetemjöl
¼ dl sesamfrön
½ msk fiberhusk
½ msk olivolja
½ msk vatten
1 nypa salt
 
Fyllning
1 dl hummus
1 dl bakad sötpotatis i kuber
½ äpple, tärnat
1 liten näve persilja
 
Vegansk ostsås
1 dl blötlagda cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 nypa gurkmeja
2 msk plantbaserad mjölk
3-4 msk vatten
½ tsk soja
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Gör chiaägget genom att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt det sitta i 15 minuter, tills en gelé har bildats.
 
2.
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Häll i chiaägget, olivoljan och vattnet. Rör om väl. Sätt sedan in degen i kylen i cirka en halvtimme.
  
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Rulla till bollar och platta ut. Mjöla ett dubbelvikt bakplåtspapper och lägg den utplattade bollen mellan de båda papperna. Kavla ut, men inte för tunt, då blir det svårt att arbeta med den utan att den spricker. 
 
4.
Sprid hummus på nedre halvan av degen. Lägg på sötpotatis, äpple och persilja. Vik över den andra halvan, och knip ihop kanterna. Pensla med (plantbaserad) mjölk för att få en mer gyllene yta. Grädda i ugn i cirka 20 minuter.
 
5.
Mixa ihop alla ingredienser till ostsåsen. Om den är för tjock - späd med mer vatten.
 
6.
Servera dina piroger med isbergssallad och toppa med såsen.
 
*** ENGLISH RECEIP ***
Glutenfree and vegan piroshky with vegan cheese sauce
(2 piroshky)
1 chia egg
1 dl almond flour
½ dl buckwheat flour
¼ dl sesame seeds
½ tablespoon psyllium husk
½ tablespoon olive oil
½ tablespoon water
1 pinch of salt
 
Filling
1 dl hummus
1 dl baked sweet potatoes in cubes
½ apples, diced
1 small handfull parsley
 
Vegan cheese sauce 
1 dl soaked cashews
2 tablespoon nutritional yeast
1 pinch turmeric
2 tablespoon plant based milk
3-4 tablespoon water
½ teaspoon soy sauce
Salt/pepper/paprika powder
 
1.
Make your chia egg by mixing 1 tablespoon chia seeds with 3 tablespoons water. Let sit for 15 minutes, until a gel has formed.
 
2.
Mix all dry ingredients in a bowl. Add the chia egg, olive oil and water. Work the ingredients until they are combined, then let rest in the fridge for 30 minutes.
  
3.
Pre-heat the oven to 200 degrees C. Divide the dough into to parts. Roll each part to a ball, flatten them a bit and roll them out in between to baking sheets. Don't make them too thin, as it will make it hard to work with the dough.
 
4.
Spread som hummus on halv of the dough (but leave an edge). Top with sweet potatoes, apple and parsley. Fold the other half over the filling and pinch the dough together. Brush the piroshky with some plantbased milk and let them bake in the oven for about 20 minutes.
 
5.
Mix all ingredients for the cheese sauce. It it's too thick, add some more water until you reached desiered consistency.
 
6.
Serve your piroshky with some iceberg lettuce and the vegan cheese sauce.

Rödbetspannkakor med ugnsrostade kikärtor

Jag köpte en flaska rödbetsjuice häromdagen för att jag skulle testlaga ett recept till Chef in Camicia. Det slutade med att jag hade väldigt mycket rödbetsjuice över, så då fick jag gnugga geniknölarna för att komma på användningsområden. Det resulterade i de här pannkakorna, som inte bara är fina att titta på, utan också väldigt goda.
 
Du kan naturligtvis servera dina pannkakor med precis vad du vill. Hummus till exempel. Eller keso. Eller någon annan god röra och grönsaker. Jag skulle nog dock hoppa över hallonsylten. Det rimmar liksom inte i mina öron.
 
Jag serverade mina pannkisar bland annat med avokado och kikärtor som jag rostade i 25 minuter på 200 grader i ugnen. Smaksätt dem med salt, peppar, olivolja och fänkålsfrön innan de går in i ugnen. Alltså bakade fänkålsfrön. Så satans gott!
 
 
Rödbetspannkakor
(5-6 pannkakor)
1 dl mjöl
1 nypa salt
2 dl rödbetsjuice
1 ägg
Smör till stekning
 
1.
Mixa mjöl och salt. Häll i hälften av juicen och blanda tills inga klumpar kvarstår.
 
2.
Häll i resten av juicen och ägget. Blanda. Låt svälla 30 minuter.
 
3.
Stek pannkakor i smör.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Beetroot pancakes
(5-6 pancakes)
1 dl flour
1 pinch of salt
2 dl beetroot juice
1 egg
Butter for frying
 
1.
Mix the flour and the salt. Add half the beetroot juice and stir until lump free.
 
2.
Add the rest of the juice and the egg and whisk. Let rest for 30 minutes.
 
3.
Fry pancakes in butter.

Mocha-chiapudding med stekt banan

Jag ligger verkligen efter med uppdateringarna här, det blir så när jag lagar för mycket mat. Då hinner jag liksom inte med att uppdatera bloggen. Så mitt heta tips, är att ni då följer mig på Instagram där jag rätt ofta också skriver ut vad det är jag gör. Ok? Bra. Ni hittar mig under Citroncest.blogg.se.
 
Först ut är denna chiapuddingen som är gjord på espresso och kokosmjölk. Jepp, det låter knas, men vem vill inte ha en extra kick på morgonen? Kan vi alla behöva lite då och då. 
 
 
Mocha-chiapudding med stekt banan
(2 portioner)
1 dl kokt kaffe
2 dl kokosmjölk
1 tsk agave
4 ½ msk chiafrön
 
Topping
1 banan
1 tsk kokosolja
Torkad frukt och bär
 
1.
Blanda kaffe, kokosmjölk, agave och chiafrön och låt stå i kylen över natten.
 
2.
Stek skivad banan i kokosolja, tills de blivit gyllene.
 
3.
Toppa chiapuddingen med banaen och dina favoriter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Mocha chia pudding with fried banana
(2 servings)
1 dl coffee
2 dl coconut milk
1 teaspoon agave
4 ½ tablespoon chia seeds
 
Topping
1 banana
1 teaspoon coconut oil 
Dried fruits and berries
 
1.
Combine coffee, coconut milk, agave and chia seeds in a bowl, and let rest in the fridge over night.
 
2.
Fry slized banana in coconut oil until golden.
 
3.
Top the chia pudding with bananas and your favorite topping.

Semlor med hemmagjord mandelmassa

Klockan är snart 12 - hur många semlor har du hunnit äta idag? I Milano tillhör inte semlan pasticceriornas (konditoriernas) vanliga sortiment, så vill du äta en semla i Italien, ja då får du ta saken i egna händer. Så jag rullade upp ärmarna och började knåda ihop en deg. Jag ska inte ta cred för receptet på vetebullarna, det kommer från Roy Fares, och det var en av de bästa degarna jag någonsin arbetat med. Så smidig. 
 
Mandelmassan fick jag dock skapa själv, eftersom det är ytterligare en sak som inte går att finna i de italienska butikerna. Men med lite mandel, florsocker och äggvita gör du din egen madelmassa på ett kick. När jag var liten ville jag endast äta semlor utan madelmassa. Idag skulle jag kunna äta en semla utan bröd och grädde - det vill säga bara mandelmassan. Så gott. Är det inte märkligt hur dina smaklökar ändras med tiden?
 
Hoppas du har en fin Fettisdag. I Italien kallas dagen Martedì Grasso (som boksavligen betyder exakt samma sak som på svenska: tisdag + fett). Här symboliserar dagen slutet på Carnevale, och det är idag sista dagen (i teorin) som du kan äta de typiska bakverken förknippade med festligheten, där Chiacchiere nog är de mest kända.
 
 
Semlor med hemmagjord mandelmassa
(15 stycken)
 
Fördeg
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
25 g jäst
 
Vetedeg
3 dl vetemjöl 
1 ägg
1 tsk salt
1 msk malen kardemumma
100 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
 
Mandelmassa
1 ½ dl skållad mandel
1 ¼ dl florsocker
1 nypa salt
1 msk äggvita
 
Fyllning & dekoration
Vispad grädde
Florsocker
 
1.
Fördeg: Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
 
2.
Vetedeg: Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
 
3.
Dela degen på 15 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
 
4.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 10-12 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
 
5. 
Mixa mandel, florsocker och salt till en finkornig massa. Tillsätt äggvitan och fortsätt mixa tills mandelmassan gått ihop. Rulla ihop i plastfolie och förvara i kylen tills du ska använda den.
 
6.
Vispa grädden till önskad konstistens. (Om den vispas lite hårdare är det lättare att spritsa, men du kan också bara lägga på lösvispad grädde med en sked).
 
7.
När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa (blandad med lite mjölk och brödinkråmet), spritsa på grädden, lägg på locket och avsluta med florsocker på toppen.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Traditional Swedish Semla
(15 Semlor)
 
Pre-fermenter
2 dl milk
4 dl all purpose flour
25 g yeast
 
Dough
3 dl all purpose flour 
1 egg
1 teaspoon salt
1 tablespoon ground cardamom
100 g butter at room temperatur
1 dl caster suger
 
Almond Paste
1 ½ dl almonds without shell 
1 ¼ dl powdered sugar
1 pinch of salt
1 tablespoon egg white
 
Filling & decoration
Whipped cream
Powdered sugar
 
1.
Pre-fermenter: Heat up the milk to 37 degrees C. Mix with the yeast and add the flour. Work the ingredients in your baking machine until they form a looser dough. Let rest under a kitchen towel for 15 minutes.
 
2.
Dough: Mix all the ingredients with the pre-fermenter. Wotk the dough on low speed for about a minute, then raise the speed and keep working the dough for about 7-8 minutes. The dough should feel elastic and shouldn't stick to the bowl.
 
3.
Divide the dough into 15 equal pieces. Roll each piece to a ball and put on oven trays covered with baking parchment. Let rise under a kitchen towl for 1,5-2 hours - or until doubled in size.
 
4.
Bake the buns in the oven (210 degrees C) for 10-12 minutes. The bun should have a golden color.
 
5. 
In the meanwhile, mix almonds, powdered sugar and salt to a choarse paste. Add the egg white and continue to mix until you have a smooth paste. Roll in plastic foil and keep inte the fridge.
 
6.
Whisk the cream.
 
7.
When the buns have cooled down, cut a lid from the top. Remove some of the bread filling. Mix the bread filling with the almond paste and some milk. Fill the hole in the bun with the almond paste, then whipped cream, and finally top with the lid and powdered sugar.

Potstickers med rötbeta och fetaost

Mina experiement med rödbetor fortsatte även idag. Denna gång i kombination med fetaost - för alla vet väl att rödbeta och fetaost är en lika god kombo som tomat och mozzarella? Om inte, så vet ni det nu! 
 
Även om just den kombinationen är vanlig, så tror jag inte det är så vanligt mixa dessa två ingredienser till röra som du fyller dina potstickers med. Men det var just precis vad jag gjorde idag. Jag lade dessutom till lite stekt purjolök för extra smak, och även om det kanske låter märkligt, så funkade det riktigt bra. 
 
Så här får ni ett tips på vad ni kan göra om ni råkar ha rödbetor över. Har ni inte det, så kan ni följa detta receptet på gyoza, eller detta receptet på potsickers med hemmagjorda wontonwrappers istället. 
 
 
Potstickers med rötbeta och fetaost
(10 potstickers)
10 gyoza eller wonton-wrappers
2 kokta rödbetor
30 g fetaost
10 cm purjolök
1 tsk olivolja
1 tsk soja
Salt & peppar
 
1 msk sesamfrön
1 msk solrosolja
1 dl vatten
 
Tahinidressing, lime, rosépeppar och persilja till servering
 
1.
Mixa rödbetorna i en matberedare till ett fint kross. Skiva purjolöken och stek mjuk i olivolja. Smaka av med soja och salt. Blanda rödbetor, purjolök och hälften av fetaosten. Smaka av med peppar.
 
2.
Lägg två teskedar fyllning mitt på gyozaplattan och blöt försiktigt ner kanterna runt omkring med ett vått finger. Knip ihop dina potstickers på det sätt du föredrar.
 
3.
Doppa undersidan i lite vatten och sedan direkt i en skål med sesamfrön, så att de fastnar.
 
4.
Värm upp solrosolja i en stekpanna och stek potstickersen tills sesamfröna blivit gyllene. Häll sedan på vattnet och lägg på ett lock. Låt dem ånga i 8-10 minuter (tills de blivit glasiga och genomskinliga). 
 
5.
Servera t.ex. med tahinidressing, lime, rosépeppar, persilja och resten av fetaosten.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Potstickers with beetroot and feta cheese
(10 potstickers)
10 gyoza or wonton wrappers
2 cooked beetroots 
30 g feta cheese
10 cm of leeks
1 teaspoon olive oil 
1 teaspoon soy sauce 
Salt & pepper
 
1 tablespoon sesame seeds 
1 tablespoon sunflower oil 
1 dl water
 
Tahini dressing, lime, red pepper corns and parsley for the serving
 
1.
Mix the beets in a food processor until finely chopped. Slice the leeks and fry until soft in olive oil. Season with soy sauce and salt. Combine beets, leek, and half the feta cheese in a bowl. Season to taste with pepper.
 
2.
Put two teaspoons of the filling in the middle of the wrapper and gently soak the edges with some water. Pinch together the wrapper as you like it.
 
3.
Dip the bottom of the potsticker in some water, then in sesame seeds (the water makes the seeds stick).
 
4.
Heat up the sunflower oil in a pan and fry the potstickers until the sesame seeds have become golden. Add the water and put on a lid on the pan. Let them steem for 8-10 minutes.
 
5.
Serve with tahini dressing, lime, red pepper corns, parsley and the remaining feta cheese. 

Grön Buddha bowl med rödbetsfalafel

Jag köpte rödbetor av en helt annan anledning än denna igår - men experientet jag hade planerat falerade, så jag fick komma på ett nytt användningsområde. Rödbetsfalafel blev svaret. Bättre än jag hade tänk mig, om jag ska vara ärlig. Jag slängde mer eller mindre bara ner lite av det jag hade hemma, men en falafel måste ju naturligtvis innehålla kikärtor. Normalt sätt ska de vara torkade, och blötlagda i ett dygn - men det funkar inte om man improviserar, så denna gång fick det bli förkokta. Och vet ni - det funkade fint.
 
Bästa smaksättningen i denna falafeln är brödkryddorna. Jag vet att det kanske låter lite konstigt, men det är en blandning av fänkål, kummin och anis, och det är ju mer eller mindre vad falafel smakar ändå. Ett tips!
 
 
Grön Buddha bowl med rödbetsfalafel
(6 falafel)
2 ½ dl kokta kikärtor
1 kokt rödbeta
1 vitlöksklyfta
1 dl kikärtsmjöl
2 msk solrosfrön
½ tsk brödkryddor
1 nypa var av salt/peppar/paprikapulver
1 tsk sesamfrön 
 
1.
Varm ugnen till 200 grader C.
 
2.
Lägg alla ingrediense utom sesamfröna i en mixer och mixa tills det blir en smet (den är ganska lös).
 
 
3.
Forma 6 bollar av smeten och lägg på en plåt. Pressa försiktigt ner bollarna lite, så att falafeln blir lite plattare. Toppa med sesamfrön.
 
 
4.
Baka i ugnen i 15 minuter. Vänd dem sedan upp och ner och baka i ytterligare 10 minuter.
 
 
5.
Servera med isbergssallad, gurka, tomater, avokado, persilja, hampafrön och tahinidressing.
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Green Buddha bowl with Beetroot falafels
(6 falafels)
2 ½ dl cooked chickpeas
1 cooked beetroot
1 garlic clove
1 dl chickpea flour
2 tablespoons sunflower seeds
½ teaspoon bread spices
1 pinch each of salt/pepper/paprika powder
1 teaspoon sesame seeds
 
1.
Preheat your oven to 200 degrees C.
 
2.
Put all ingredients except for the sesame seeds in a food processor and mix until combined.
 
3.
Form 6 balls out of the batter and put in an oven tray. Carefully press down to make the falafels a bit more flat. Top with sesame seeds.
 
4.
Bake for 15 minutes, then turn around and bake for an additional 10 minutes.
 
5.
Serve with iceberg lettuce, cucumber, tomatoes, avocado, parsley, hemp seeds and tahini dressing.

Frukostmuffins med havregryn och äpple

De här godingarna är lite som bakad gröt, äppelpaj och muffins på en och samma gång. En perfekt kombo till frukost eller mellanmål - framförallt om du har bråttom iväg på morgonen, då kan du förbereda dessa dagen innan, lägga ner dem i en påse och sedan ta med dem i väskan när du ska iväg. Har du däremot tid att äta en lugn frukost, kan du pimpa dem yttelrigare genom att smeta ut lite grekisk yoghurt på en tallrik, bryta isär en muffins och lägga ovanpå yoghurten, och sedan toppa med mandelsmör och valnötter. Som en efterrätt till frulle - men bättre!
 
 
Frukostmuffins med havregryn och äpple
(6 muffins)
4 dl (glutenfria) havregryn
½ tsk kanel
¼ tsk kardemumma
½ tsk bakpulver
 
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
 
1 ägg
¼ dl honung
1 dl mosad banan
1 dl mjölk (t.ex. mandelmjölk)
¼ dl smält kokosolja
 
1 äpple, skalat och tärnat
 
1.
Värm ugnen till 180 grader.
 
2.
Blanda havregryn, kanel, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
 
 
3.
Blanda ägg, mosad banan, mjölk och kokosolja i en annan bunke.
 
 
4.
Häll de blöta ingredienserna i de torra. Blanda väl. Häll sedan i det tärnade äpplet och blanda försiktigt.
 
 
5.
Pensla 6 muffinformar med smält kokosolja. Fördela smeten i de sex formarna. Pressa ner smeten så att de blir mer kompakta.
 
 
6.
Baka i mitten av ugnen i corka 30 minuter - tills de är lite gyllene. Låt svalna något innan du äter.
 
 
*** ENGLISH RECIPE***
 
Baked breakfast oatmeal cups with apple
(6 oatmeal cups)
4 dl (glutenfree) oats
½ teaspoon ground cinnamon
¼ teaspoon ground cardamom
½ teaspoon baking powder
 
1 teaspoon vanilla suger
1 pinch of salt
 
1 large egg
¼ dl honey
1 dl mashed banana
1 dl milk
¼ dl melted coconut oil
 
1 apple, peeled and diced
 
1.
Preheat oven to 180 degrees C.
 
2.
In a medium bowl combine the oats, cinnamon, cardamom, baking powder, vanilla suger and salt. Set aside.
 
3.
Crack the egg into another medium bowl. Whisk together with the honey mashed banana, milk and coconut oil.
 
4.
Pour the wet ingredients into the dry ingredients. Stir until all the oats are covered and moistened. Slowly stir in the diced apple.
 
5.
Spray a muffin pan with cooking spray (ore use coconut oil) then divide the oatmeal mixture among 6 muffins tins. Press the mixture down with a spoon so all the oats are covered in liquid.
 
6.
Bake for 30 minutes or until the tops are slightly brown. Let cool for 5 minutes.

Tikka Masala med halloumi

När jag besöker en indisk restaurang - vilket jag ska erkänna var extremt länge sedan nu - beställer jag alltid Chicken Tikka Masala och naan-bröd. Det beror nog främst på att jag är långt ifrån innsatt i det indiska köket, men jag vet att Tikka Masala är ett säkert kort. Såsen smakar så gott! Sanningen är dock den, att det inte är så svårt att få till den där smaken på egen hand, bara du har en påse garam masala hemma, så har du halva jobbet gjort.
 
Idag gjorde jag en version med halloumi, en av mina topp-10-favoritingredienser whatsoever. Jag älskar hur den stekta halloumin liksom suger upp såsen - det är det perfekta vegetariska alternativet till kyckling. Om du istället vi göra en vegansk version, kan du bara byta ut halloumin mot tofu, det tror jag garanterat funkar.
 
 
Tikka Masala med halloumi
(2 portioner)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tumbit ingefära
1 msk olivolja
1 msk garam masala
1 msk tomatpuré
150 ml passata
150 ml vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ citronsaft
1 dl kokosgrädde 
Salt & peppar
 
200 g halloumi
Basmatiris
Koriander/persilja
 
1.
Grovhacka löken, och riv vitlök och ingefära. Stek i olivolja på medelvärme, tills löken blivit mjuk men inte brun.
 
2.
Häll i garam masalan i pannan tillsammas med tomatpurén och stek tills smakerna släppt (1-2 minuter). Häll sedan ner passata, grönsaksbuljong, vatten och citronsaft. Låt såsen puttra i 10 minuter och mixa den sedan slät med en handmixer.
 
 
3.
Blanda ner kokosgrädde och låt koka ihop över låg värme. Smaksätt med salt och peppar.
 
 
4.
Skiva halloumin och stek gyllene i en separat panna. Lägg sedan ner den i såsen.
 
 
5.
Servera med basmatiris, färsk koriander eller persilja, samt lime.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Halloumi Tikka Masala
(2 servings)
½ yellow onion
1 garlic clove
1 thumb piece ginger
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon garam masala
1 tablespoon tomato puree
150 ml passata
150 ml water
½ vegetable stock cube
½ lemon, the juice
1 dl coconut cream
Salt & pepper
 
200 g halloumi
Basmati rice
Coriander/Parsley
 
1.
Finely chop the yellow onion, and grate the garlic and the ginger. Panfry with olive oil on a medium heat until soft, but not browned.
 
2.
Add garam masala and tomato puree and fry for a minute or two before adding passata, the vegetable stock cube, water and lemon juice. Let the sauce simmer for 10 minutes then use a hand mixer or a blender to get the sauce completely smooth.
 
3.
Stir in the coconut cream and leave to simmer on low heat. Season to taste with salt and pepper.
 
4.
In a separate pan, fry the diced halloumi until golden and slightly crisp and add it to the pan with tikka sauce.
 
5.
Serve with rice, fresh parsley or coriander and some lime.

Ångat ägg på kinesiskt vis

Jag trodde inte det fanns fler sätt att tillaga ägg på. Äggröra, omelett, kokt, stek, pocherat, friterat... Alltså. Går det att komma på fler sätt? Ja, det gör det tydligen, för häromdagen hittade jag ett recept på ångat ägg, och jag kände direkt att det var något för mig. Och, my Loooord, det var det verkligen. 
 
Det enda du behöver för att ånga ägg, är just ägg, vatten och några kryddor. Men metoden du gör det på, innebär att slutresultatet blir de lenaste äggen du kan tänka dig. Som pannacotta i texturen, men en salt version som toppas med soja, chiliolja och stekt lök. Magi. Testa det här, lova mig det. Så jädrans gott!
 
 
Ångat ägg på kinesiskt vis
(1 portion)
2 ägg
2 dl varmt vatten
1 nypa salt
Svartpeppar/paprikapulver/vitlökspulver efter smak
 
Topping
Vårlök/Purjolök
Soja
Chiliolja
 
1.
Vispa äggen lätt. Tillsätt vatten och kryddor och vispa till det går ihop.
 
2.
Häll smeten i en ganska vid ungssäker form (som får plats i din ångkokare), genom en sil. Täck ugnsformen med plastfolie.
 
3.
Sätt ner formen i din ångkokare och sätt på locket. Ånga äggen över låg värme, tills de vobblar som en pannacotta. Det tar cirka 20-30 minuter.
 
4.
Toppa äggen med rå eller stekt vårlök eller purjolök, soja och chiliolja. (Okej, jag erkänner - jag hyvlade över lite parmesan också, och det var inte fel, även om det nog inte tillhör traditionen i Kina).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chineese steamed egg
(1 serving)
2 eggs
2 dl hot water 
1 pinch of salt salt
Black pepper/paprika powder/garlic powder to taste
 
Topping
Spring onions/Leek
Soy sauce
Chili oil
 
1.
In a bowl, lightly beat the eggs and add hot water and spices whilst whisking.
 
2.
Strain egg mixture into a shallow heatproof bowl (that fits in your steamer). Cover with plastic foil.
  
3.
Put the form into your steamer and cover witha lid. Let the egg steam over low heat until the consistency resembles panna cotta. It'll take approx. 20-30 minutes.
 
4.
Top the eggs with raw or fried spring onions or leek, soy sauce and chili oil. (I atually topped mine with some parmesan cheese as well - I can recommend it, even though it's not authentic Chineese).

Äppelringpannkakor

Det är långt ifrån alltid, som mina idéer lyckas, men när de gör det, så blir jag mer än glad. Här är ett exempel på detta. Kommer ni ihåg de veganska pannkakorna jag gjorde? De med äppelmos? Receptet på dem hittar ni här.
 
Nåvä, jag tog exakt samma recept, men uvecklade det lite, genom att doppa äppelringar i smeten och sedan steka som pannkaksmunkar i kokosolja. Det blev så gott! Äpplet hann bli precis lagom mjukt, i tid tills pannkakan var gyllene på båda sidor. Mums!
 
Lägg upp på en en tallrik, toppa med bär, torkad frukt och mandelsmör, och du har en riktigt bra frulle att se fram emot!
 
 
English: Use this recipe for my vegan and glutenfree apple sauce pancakes, but dip apple rings in the batter before frying. Epic result!

Pad Thai med tofu

Om du är på jakt efter ett autentiskt recept på Pad Thai, så ska du nog leta vidare. Om du däremot vill testa en  version med tofu, som smakar mer än bra, ja då kan du stanna kvar.
 
Jag vill skriva att detta är en vegansk version av Pad Thai, men jag inser såhär i skrivande stund, att där är fisksås i marinaden. Fisksås änvänds flitigt i det asiatiska köket, det ger extra umami-kick till rätten, men du kan självfallet utesluta den, om du vill hålla rätten strikt veganskt. Glutenfritt är det i alla fall, för grunden i en Pad Thai är risnudlar.
 
Oftast serveras Pad Thai med räkor eller kyckling, men jag kan garantera att tofu fungerar precis lika bra. Ta det som passar dig bäst. Och kalla det kanske något annat än Pad Thai om du inte vill trampa någon på tårna. Jag tar risken...
 
 
Pad Thai med tofu
(2 portioner)
100 g risnudlar
150 g fast tofu
100 g broccoli
5 cm purjolök
1 näve jordnötter
1 msk olivolja
1 tsk soja
Salt, peppar, paprikapulver
 
Marinad
1 msk olivolja
2 tsk soja
1 tsk fisksås
1 tsk sesamolja
1 lime, skal och saft
1 vitlöksklyfta, riven
1 tumbit ingefära, riven
1 tsk agave
2 msk jordnötssmör
Några droppar Tabasco
Svartpeppar
 
1.
Lägg risnudlarna i en skål och häll över kokande vatten. Täck med plastfolie och låt stå i 6-7 minuter. Häll sedan av vattnet och häll på marinaden - du blandar bara ihop alla ingredienser. Låt dra i minst 10 minuter.
 
2.
Koka broccolin mjuk i saltat vatten. Skiva och stek purjolöken i olja.
 
3.
Dela tofun i bitar och krydda rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Stek i oliolja i en panna. Glasera av pannan med soja i slutet för att ge mer smak och färg åt tofun.
 
4.
Rosta jordnötterna i en torr panna (om de är naturella - är de redan saltrostade behöver du inte göra det).
 
5.
Blanda nudlar, broccoli, purjolök och tofu på en tallrik. Strö över jordnötterna. Avsluta med Sriracha om du vill ha det starkt.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pad Thai with tofu
(2 servings)
100 g rice noodles
150 g firm tofu
100 g broccoli
5 cm leeks
1 handfull of peanuts
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon soy sauce
Salt, pepper, paprika powder
 
Marinade
1 tablespoon olive oil
2 teaspoon soy sauce
1 teaspoon fish sauce
1 teaspoon sesame oil
1 lime, zest and juice
1 garlic clove, grated
1 thumb piece ginger, grated
1 teaspoon agave
2 tablespoon peanut butter
Some drops of Tabasco
Black pepper
 
1.
Put the rice noodles in a bowl and pour over boiling water. Cover with plastic film and let sit for 6-7 minutes. Drain the water and add the marinade - just mix all the ingredients. Let sit for at least 10 minutes.
 
2.
Cook the broccoli until soft in salty water. Slice the leek and fry it in olive oil.
 
3.
Cut the tofu into smaller cubes and season with salt, pepper and paprika powder. Fry in olive oil. Deglace the pan with some soy sauce in the end to add more taste and color to the tofu.
 
4.
Toast the peanuts in a dry pan - if they are not already salt toasted.
 
5.
Combine noodles, broccoli, leek and tofu on a plate. Add the peanuts and finish with some Sriracha sauce if you like it hot!

It's all about the topping!

Hur kokar du din gröt? Vill du ha den tjock - nästan stabbig - eller mer lös och flytande? Det där är ju en smaksak såklart, och för mig personligen ändras det också i perioder. Ett tag ville jag ha min gröt så tjock det bara gick, och kokade den därför med mindre vatten än normalt, och tillsatte också chiafrön för att den skulle bli tjockare. Nu skulle jag inte kunna tänka mig något värre. Jag vill ha den krämig, tjock och flytande. Ett tag kokade jag den därför på mjölk, men jag har insett att det inte gör så stor skillnad i jämförelse med vatten. Så nu låter jag gröten koka ihop långsamt, med mer vatten än normalt och så tillsätter jag en mosad banan i kastrullen - det är min hemlighet till att få bästa gröten. 
 
Men. Viktigast av allt är ändå toppingen. The more the merrier. 
 
 
Godaste havregrynsgröten
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
3 dl vatten
1 liten mogen banan, mosad
1 nypa salt
1 msk solroskärnor
 
Topping
Yoghurt
Färsk frukt och bär
Nötsmör
Cacao nibs
Nötter
...och så vidare
 
1.
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull och låt den koka ihop låååångsamt över svag värme. Ju längre tid den tar, desto krämigare blir den.
 
2.
Häll i en skål och toppa med dina favoriter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
The best porridge
(1 serving)
1 dl (glutenfree) oats
3 dl water
1 small ripe banana, mashed
1 pinch of salt
1 tablespoon sunflower seeds
 
Topping
Yoghurt
Fresh fruit and berries
Nutbutter
Cacao nibs
Nuts
...et cetera
 
1.
Combine all ingredients for the porrige in a sauce pan, and let it come together slooooowly over low heat. The longer it gets to simmer, the creamier it will be.
 
2.
Pour in a bowl and go crazy with your favourite toppings - because, it's all about the toppings!

Stekpannebröd med avokado, lax och fetaost

Snabbt och lätt färdigbrett skulle jag vilja kalla det här stekpannebrödet som blir klart på under 10 minuter. Ibland vill man jag ju bara ha något tuggigt att äta, och då är bröd perfekt. Bröd är också bra, eftersom det fungerar som utmärkt underlag till all din favorittopping.
 
Brödet är glutenfritt. Om du vill göra det veganskt får du byta ut den grekiska yoghurten mot ett veganskt alternativ, och naturligtvis också ändra din topping. Jag skulle rekommendera hummus, rödbetor och karamelliserad lök - men det är ju bara ett av många alternativ.
 
 
Stekpannebröd med avokado, lax och fetaost
(1 bread)
½ dl majsmjöl 
½ dl bovetemjöl
¼ tsk brödkryddor
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
½ dl grekisk yoghurt
1 tsk sesamfrön
 
Avokado, lax, fetaost, ägg och pumpafrön till toppingen
 
1.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt den grekiska yoghurten och arbeta ihop till en deg.
 
2.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till ett bröd som är cirka 0,5-1 cm tjockt. Strö över sesamfröna och tryck ner dem lite lätt så att de fastnar.
 
3.
Stek brödet i en torr panna, cirka 2 minuter på varje sida (tills gyllene).
 
4.
Toppa med mosad avokado, rökt lax, stekt ägg, fetaost och pumpakärnor.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Quick frying pan bread with avocado, salmon and feta
(1 bread)
½ dl corn flour
½ dl buckwheat flour
¼ teaspoon bread spices
½ teaspoon baking soda
1 pinch of salt
½ dl Greek yoghurt
1 teaspoon sesame seeds
 
Avocado, salmon, feta cheese, egg and pumpkin seeds for the topping
 
1.
Mix all dry ingredients in a bowl. Add the Greek yoghurt and work the dough until it’s combined.
 
2.
Roll it out in between two baking sheets, to a bread about 0,5-1 cm thick. Sprinkle the sesame seeds over the top and press down to make them stick.
 
3.
Fry the bread in a dry pan for about 2 minutes per side.
 
4.
Top with mashed avocado, smoked salmon, a fried egg, feta cheese and pumpkin seeds.

RSS 2.0