Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Morotskaka + bananbröd = sant

De bästa idéerna kommer till mig när jag har sparsamt med ingredienser att arbeta med. Eller sparsamt kanske jag inte ska säga... men när jag kanske hade tänk göra en sak, och så har jag inte alla ingredienser hemma, så jag får liksom utnyttja vad skafferi och kylskåp erbjuder. Precis så var det med den är kakan som är en mix mellan en morotskaka och ett bananbröd - helt enkelt för att jag varken hade tillräckligt med morötter eller bananer till det ena eller det andra. 
 
Och låt mig säga: det blev en fullträff!
 
Framför allt när man delar på den bit och brer på en blandning av jordnötssmör och färska bär. Då är det magi i munnen!
 
 
                
 
 
Morotskaka + bananbröd = sant
(cirka 15 bitar)
1 ½ dl riven morot
1 dl mosad banan
1 ägg
½ dl valfri mjölk (jag hade kokos)
 
2 tsk riven ingefära
1 ½ msk smält kokosolja
1 ½ dl bovetemjöl
½ dl kokossocker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk fiberhusk
¾ dl kokosflingor
2 msk vallmofrön
 
Kokosolja + kokos till formen
Kokosflakes till topping
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader
 
2.
Blanda alla blöta ingredienser i en skål, och alla torra ingredienser i en annan skål. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i de blöta och rör om.
 
3.
Smörj en form (ca 15x25 cm) med kokosolja och "bröa" den med lite kokos. Häll ner smeten och strö över kokosflakes.
 
4.
Baka i ugn i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och skär sedan i kvadrater. Förvara i tätslutande burk i kylen (håller cirka en vecka).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Carrot cake + banana bread = YES, please!
(about 15 pieces)
1 ½ dl grated carrot
1 dl mashed banan
1 egg
½ dl milk (I used coconut milk)
2 teaspoon grated fresh ginger
1 ½ tbsp melted coconut oil
 
1 ½ dl buckwheat flour
½ dl coconut sugar
1 teaspoon grounded cardamom
1 teaspoon grounded cinnamon
1 teaspoon grounded ginger
1 teaspoon vanilla powder
½ teaspoon baking soda
1 pinch of salt
1 teaspoon psyllium husk
¾ dl coconut flakes
2 tablespoons poppy seeds
 
Coconut oil + coconut to the form
Coconut flakes to topping
 
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C.
 
2.
Mix all the wet ingredients in a bowl, and all the dry ingredients in another bowl. Then fold the dry ingredients into the wet, and stir.
 
3.
Lubricate an oven proof dish (about 15x25 cm) with coconut oil and "bread" it with a some deisccated coconut. Pour in the batter and top with some coconut flakes.
 
4.
Bake in the oven for about 25-30 minutes. Allow to cool and then cut into squares. Store in a air tight container in the fridge  (it lasts approximately one week in the fridge).

Quinotto med ärtor, ricotta och pistagenötter

Risotto är ju magiskt gott - men det är nästan så att jag tycker om quinotto lite mer. Eller, äh, jag vet inte. Båda är lika bra, men quinotto är bra, eftersom jag alltid har quinoa hemma. Quinotto är nämligen precis det - som risotto, fast gjort på quinoa. Bra va? 
 
Denna gång gjorde jag den grön med hjälp av en pesto, och så blandade jag ner ärtor. Är det bara jag som älskar frysta ärtor? Jag kan äta dem som godis. Men då måste de komma direkt från frysen och vara kalla. Då är de bäst som snacks! I denna rätt serveras de däremot varma... som de sig bör.
 
 
Quinotto med ärtor, ricotta och pistagenötter
(1 portion)
2 dl kokt quinoa
1 dl frysta ärtor + 3 dl grönsaksbuljong
 
20 pistagenötter
1 dl färskriven pecorino
½ lime, cest + juice
2 msk olivolja
1 näve bladpersilja
½ dl buljong (från ärtorna)
Salt och peppar
 
Ricotta
Ruccola
Rosépeppar
Pistagenötter
Pinjenötter
 
1.
Koka upp grönsaksbuljong och koka ärtorna mjuka. Sila av vattnet med spara 1 dl av buljongen.
 
2.
Mixa alla ingredienser till peston (däribland hälften av buljongen du sparade från ärtorna).
 
3.
Blanda den kokta quinoan med resten av buljongen som du sparade, samt peston. Rör om tills quinoan är krämig och fått en fin grön färg. Häll ner ärtorna.
 
4.
Häll upp på en tallrik. Toppa med ruccola, ricotta, rosépeppar, hackade pistagenötter och pinjenötter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Quinotto with peas, ricotta and pistachios
(1 serving)
2 dl cooked quinoa
1 dl frozen peas + 3 dl vegetable broth
 
20 pistachios
1 dl freshly grated pecorino
½ lime, zest + juice
2 tbls olive oil
1 handfull parsley
½ dl broth (from the peas)
Salt and Pepper
 
Ricotta
Arugula
Pink peppercorns
Pistachio
Pinenuts
 
1.
Bring the vegetable broth to a boil and cook the peas until tender. Drain the liquid but save 1 dl of it.
 
2.
Mix all ingredients to the pesto (including half of the broth you saved from the peas).
 
3.
Put the cooked quinoa and the rest of the broth as well as the pesto in a pot. Stir until the quinoa is creamy and have a nice green color. Add the peas.
 
4.
Put on a plate. Top with arugula, ricotta, rose peppercorns, chopped pistachios and pinenuts.

Frukostcrumble med persika och äppelsås

Vem har sagt att man inte kan äta paj till frukost? Inte jag i alla fall! Och därför ger jag er receptet på just det idag: en frukost-fruktpaj. Tänker man på det, så är det ju egentligen bara samma ingredienser som i havregrynsgröt med frukt, bara på ett litet annorlunda vis. Heja!
 
 
          
 
 
Frukostcrumble med persika och äppelsås
(1 portion)
1 dl äppelsås
1 persika
4-5 hallon
½ dl (glutenfria) havregryn
1 msk kokosmjöl
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kardemumma
1 nypa salt
2 tsk smält kokosolja
Turkisk/grekisk yoghurt till servering
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Häll äppelsåsen i en ugnsfast form och toppa med skivad persika och hallon.
 
3.
Blanda havregryn, kokosmjöl, vaniljpulver, kardemumma och salt i en skål. Häll ner kokosolja och blanda med händerna till en grynig massa. 
 
4.
Toppa frukten med din crumble och baka i ugnen i cirka 25-30 minuter. Servera med turkisk/grekisk yoghurt.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Breakfast crumble with peach and apple sauce
(1 serving)
1 dl apple sauce
1 peach
4-5 raspberries
 
½ dl (glutenfree) oatmeal
1 tablespoon coconut flour
½ teaspoon vanilla powder
½ teaspoon grounded cardamom
1 pinch of salt
2 teaspoon melted coconut oil
Your prefered fruit
Turkish/Greek yogurt for serving
 
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C.
 
2.
Put the apple sauce in an oven-proof form. Top with slices peach and raspberries.
 
3.
Mix oatmeal, coconut flour, vanilla powder, cardamom and salt in a bowl. Add coconut oil and mix until a crumble forms.
 
4.
Top the fruit with your crumble and bake in the oven for about 25-30 minutes. Serve with Turkish/Greek yogurt.

Rödkålssallad med avocado fries

Hej Baberiba! 
Jag har varit borta från bloggen ett tag. Jag åkte nämligen till en kompis killes föräldrars hus i Ligurien förra vecka, och fokus låg på att överleva den extrema hetta som drabbade Italien under x antal dagar. Det lyckades vi genom att bada en massa, äta gott och åka på utflykter - och däremellan jobbade jag för fullt. Det bästa med mitt jobb är att jag kan ta med mig det precis överallt.
 
Nåväl, jag lagade inte så mycket mat de där dagarna (däremot ska min kompis Maria ha en stor eloge för den fantastiska helgrillade fisken hon briljerade med en av kvällarna. Magiskt god), och sedan jag har varit tillbaka i Milano har jag - återigen - haft fokus på att överleva värmen. Därmed har maten mest bestått av superenkla rätter och litervis med vatten.
 
En sådan där superenkel rätt, är den är. Rödkålssallad med pankobrödade avokadofries. Satan i gatan vad gott det är - om ni aldrig testat att laga till avokado i ugnen, så måste ni göra det! Här kommer recepet.
 
 
Rödkålssallad med avocado fries
(1 portion)
½ avokado
2 msk majsmjöl
1 ägg
1 dl panko
Salt & peppar
 
2 dl strimlad rödkål
1 msk sesamolja
1 tsk soja
1 bit gurka, cirka 10 cm
3-4 soltorkade tomater i olja
1 medjooldadel
Salt & peppar
 
2 msk tahini
2 msk vatten
½ tsk citron- eller limejuice
Salt
 
20 g fetaost
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela den halva avokadon i 6 bitar. Salta och peppra varje bit. Strö över majsmjöl över alla bitar, på alla sidor. Vänd dem sedan i uppvispat ägg, följt av panko. Lägg på en plåt och baka i cirka 15-20 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
 
2.
Under tiden lägger du rödkål i en bunke och häller på sesamolja och soja. Massera rödkålen med händerna, tills den blivit mjuk. Dela gurka, tomater och dadel i mindre bitar och blanda ner i rödkålen. Krydda med salt och peppar.
 
3.
Blanda till tahinidressingen och vänd ner i rödkållssalladen. Lägg sedan upp allt på en tallrik och toppa med fetaost samt dina avocado fries.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Red cabbage salad with avocado fries
(1 serving)
½ avocado
2 tbsp corn flour
1 egg
1 dl panko
Salt & pepper
 
2 dl shredded red cabbage
1 tbsp sesame oil
1 teaspoon soy sauce
1 piece of cucumber, about 10 cm
3-4 sun dried tomatoes in oil
1 medjool date
Salt & pepper
 
2 tbsp tahini
2 tbsp of water
½ teaspoon of lemon juice or lime juice
Salt
 
20 g of feta cheese
 
 
1.
Pre heat the oven to 200 degrees C. Divide the half avocadon into 6 pieces. Season each piece with salt and pepper. Sprinkle some corn flour over all pieces, on all sides. Then fold them in egg, followed by panko. Add to an oven tray and bake for about 15-20 minutes. Turn them around halfway.
 
2.
In the meantime, put red cabbage into a bowl and add sesame oil and soy. Massage the red cabbage with your hands until it becomes tender. Cut cucumbers, tomatoes and dates into smaller pieces and add into the red cabbage. Season with salt and pepper.
 
3.
Mix the tahini dressing and pour over the red cabbage salad. Then put everything on a plate and top with feta cheese and your avocado fries.

RSS 2.0