Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

KokosCouscous

Just nu sitter jag och skriver detta inlägget med pekfingrarna. Anledningen? Jag hade bråttom till jobbet i torsdags, det regnade och var halt på gatan så jag slirade med cykeln, åkte i backen, landade rakt in i en soptunna och tummen fastnade under cykeln. Det gick så illa all tummen bröts och ska opereras nästa vecka. Optimal otur. Så från och med nu och en tid framåt kommer ni få recept som är så enkla att de går att laga med bara en hand. Bokstavligen. Först ut är den här couscoussalladen som jag har pimpat med kokosflingor och serverar med hemmagjord pumpapuré, groddar, torkade fikon och oliver. Supersmarrigt i all sin enkelhet. Ni kan såklart toppa er couscoussallad med precis det ni vill. Go wild! Jag använde för övrigt en biologisk couscous av kamutvete, jättegott!
 
 
KokosCouscous
(1 port)
1 dl vatten
½ tsk buljongpulver (valfritt)
½ msk olivolja
1 nypa salt
1 dl couscous
½ dl kokosflingor
 
Pumpapuré
Torkade fikon
Oliver
Groddar
Ruccola
 
1.
Koka upp vatten med buljong, olivolja och salt. Ta av från plattan, vänd ner couscous och kokos, sätt på ett lock och låt stå i fem minuter. Fluffa sedan upp couscousen med en gaffel.
 
2.
Servera med det du tycker är gott. Svårare än så är det inte.

Pumpkin Spiced Banana Icecream

Den första september varje år börjar Starbucks sälja sin Pumpkin Spice Latte, en dryck som alla verkar gå helt bananas över. Jag förstår varför, för i teorin låter det ju fantastiskt. Espresso smaksatt med pumpa, kanel, muskotnöt och klöver, uppblandad med skummad mjölk och oftast toppad med vispgrädde. Som en fest i ett kaffekopp. Men. Nu är det ju bara det att verkligheten ser något annorlunda ut. Sanningen är att det inte finns någon riktigt pumpa överhuvudtaget i Starbucks PSL, istället kommer pumpasmaken från en artificiell sirap. Dessutom är dosen socker helt galen. Det är socker i den kondenserade mjölken, det är socker i sirapen, det är socker i vispgrädden, det är socker i pumpakryddan - och till råge på det så sockrar var varannan kund extra på ren automatik. Det. är. ju. helt. sjukt. 
 
Tack, men nej tack. Jag hoppar över den där köpta latten, och sparar både pengar och räddar mig från sockerchocker. Istället fixar jag min egen pumpafrukost, fylld med massa näring och goda naturliga smaker. Dessutom är den vegansk och helt fri från tillsatt socker! Superstart på dagen helt enkelt!
 
 
Pumpkin Spiced Banana Icecream
(1 port)
2 frysta bananer
¾ dl pumpapuré 
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ krm muskotnöt
½ Persimon
Kokosflakes
Jordnötssmör
 
Börja redan dagen innan du ska äta den här frukosten, så går allt supersnabbt när det väl är dags.
 
1.
Koka pumpan mjuk i lättsaltat vatten. Mixa den sedan till en puré med hjälp av en stavmixer eller liknande. Låt svalna och sätt sedan in i kylen över natten.
 
2.
Skiva två bananer och frys in dem över natten.
 
3.
På morgonen: Mixa bananerna i en blender tills de blivit bananglass. Ta hälften av bananglassen och rör ut med pumpapurén samt kanel, ingefära och muskotnöt. Lägg i botten av ett högt glass. Dela persimonen i små bitar och lägg på pumpaglassen. Toppa sedan med den naturella bananglassen. Häll på lite kokosflakes och mer persimon - och om du har hemmagjort jordnötssmör så är det inte en dålig topping det heller. Just saying!
 
Njut av din nyttiga supergoda pumpafrukost!
 

Pesto alla Louise

När jag gör Pesto byter jag ut ingredienserna hejvilt beroende på vad jag har hemma. Ibland blir det basilika, ibland persilja, ibland en blandning av båda två. Ibland har jag vitlök i, ibland citronskal. Ibland har jag valnötter, andra gånger pistagenötter, solroskärnor - eller som denna gången helt bovete. Hur jag än mixar så har resultatet blivit super. Men. Frågar ni en italienare så är det inte pesto jag gör när jag byter ut allt efter tycke och smak. Pesto är en kall sås som härstammar från Genova och enligt tradition ska den innehålla följande:
 
Unga basilikablad från Pra, ett område i Genova där basilikan är så specifik att den fått benämningen DOP (Denominazione di Origine Protetta). [Att jämföra med Balsamvinäger från Modena eller Pistagenötter från Bronte].

Olivolja från Liguriska Rivieran: en olja som inte är alltför fruktig i smaken.

Italienska pinjenötter

Parmiggiano Reggiano DOP från Parma

Pecorino DOP från Sardinien

Vitlök från Vessalico: den är mindre intensiv i smaken och mer lättsmält

Grovt havssalt
 
Alltså! Vem har tid och ork att kontrollera att man har alla dessa ingredienser hemma? Nej, någon måtta får det vara. Jag gör som jag vill och struntar helt enkelt i reglerna denna gång!
 
 
Pesto alla Louise
(2 port)
 
1 stor näve bladpersilja
4 msk helt bovete
½ dl riven parmesan
2 msk olivolja
½ vitlöksklyfta
½ citron, cest + saft
1 tsk flytande honung
Salt/peppar
(2 msk ricotta)
 
1 dl pastavatten
2 portioner linguine
 
1.
Koka pastan.
 
2.
Mixa alla ingredienser till peston i en blender. Blanda eventuellt i ricotta om du vill ha den mer krämig.
 
3.
Häll av pastavattnet med spara en deciliter och blanda ner i peston (då klibbar såsen fast bättre på pastan).
 
4.
Blanda pesto och pasta. Ät och var glad.

Äppelkakor med massa topping

Här kommer ett tips mer än ett recept. Ett tips till alla de gånger ni är sugna på något men inte vill trycka i er fem kanelbullar (hej Louise i mellanstadiet innan allt vad näringslära heter blev intressant - och tack mamma för de goda bullarna som du inte visste jag åt fem av istället för en). Nå var var vi? Mellanmål. Ett lika viktigt mål som alla andra om du frågar mig. Centralt för att hålla kroppen i styr och inte få hela systemet att åka berg- och dalbana i brist på energi. Oftast består mitt mellanmål av en frukt, och det är jättebra för då får jag i mig massa goda vitaminer. Men ibland vill man ha mer än en frukt. Och det är då de här pimpade äppelkakorna kommer in. Jag menar, vem skulle inte bli glad av att bli serverad dessa färgklickar en tråkig eftermiddag?
 
Hur gör ni då? Superlätt. Bara skiva ett äpple i cirka en halv centimeter breda skivor. Bred på valfritt nötsmör (hemmagjort jordnötssmör för egen del) och toppa med det ni tycker är gott (torkad frukt, kokosflakes, pistagenötter, helt bovete och granatäpple till exempel). Volià! Supergott mellis klart på ingen tid alls!
 

Chicken Ramen Soup

Ramen en japansk nudelsoppa med kinesiskt ursprung. Det finns en mängd olika varianter i Japan beroende på geografiskt läge, men merparten delas in baserat på två kategorier, själva buljongen samt typen av nudlar som används. Buljongen delas i sin tur in i fyra kategorier Shio, Tonkotsu, Shōyo och Miso. Igår gjorde jag min egen version som nog kräver sin egna kategori, men hey man måste inte alltid följa reglerna! Min nudelsoppa blev helt sinnessjukt god - och då utgick jag från snabbnudlar som jag inhandlat för 0.50 Euro som bas. God mat behöver med andra ord inte vara dyr. Man kan toppa nudelsoppan med precis vad man vill, vanligast i Japan är dock griskött, vårlök, kokt ägg och groddar. Men som sagt - ta det ni tycker är godast, eller det ni behöver göra er av med i kylen.
 
 
Chicken ramen soup
(1 port)
 
1 paket snabbnudlar med kycklingsmak
1 tsk köttbuljong i pulver (eller en halv tärning)
 ½ msk sojasås
1 tsk honung
½ vitlöksklyfta
1 tsk färsk riven ingefära
Salt/peppar
 
30-40 g stekt kyckling
½ msk olivolja
½ msk honung
½ msk soja
Salt/peppar
 
3-4 champinjoner
½ vitlöksklyfta
½ tsk citronsaft
Salt/peppar
 
10 haricots verts
1 kokt ägg
 
Jordnötter
Persilja
Srirachasås
 
1.
Koka ägget löskokt (eller hårdkokt om du föredrar detta).
 
2.
Stek kycklingen klar i olivolja i en panna. Blanda honung med soja, salt och peppar. Pensla glazen på kycklingen.
 
3.
Skiva champinjonerna och stek dem i en torr panna tills vattnet släppt. Krydda sedan med vitlök, citron, salt och peppar.
 
4.
Koka upp vatten och släng i haricots vertsen. Låt koka cirka 2-3 minuter.
 
5.
Häll 3-4 dl vatteni en kastrull. Häll ner buljonen som följer med i nudelpaketet och pimpa sedan med övriga ingredienser: köttbuljong, soja, honung, ingefära, vitlök, salt och peppar. Låt koka upp. Släng sedan ner nudlarna och låt koka i 3 minuter.
 
6.
Häll upp nudlarna och buljongen i en stor djup skål. Toppa med kyckling, svamp, haricots verts och delat ägg. Toppa ytterligare med jordnötter, persilja och Srirachasås. Ät med pinnar och slörpa i dig buljongen med sked!
 
NJUT!

Gnudi med tomatsås

Har ni någonsin hört talas om gnudi? Namnet kommer från nudi, det italienska ordet för naken och nakna är precis vad de är! Det är nämligen raviolifyllning som kokas utan själva pastan och således blir en sorts dumpling. Jättegott! Oftast tillsätter man ett ägg eller ströbröd för att få smeten att hålla ihop, men jag valde att inte göra det denna gång, och det gick jättebra ändå. Man måste bara se till att vara lite försiktig vid kokningen. Gnudi härstammar från Toscana och faktum är att första gången jag någonsin smakade gnudi satt jag tillsammans med en vän på en liten osteria bakom Piazza Santo Spirito i Florens. Jag kommer fortfarande ihåg den lunchen som topp 10 i livet. 
 
Oftast äter man gnudi med smält smör smaksatt med salvia, men denna gång valdre jag att göra tomatsås till, det funkar precis lika bra om ni frågar mig!
 
(En sak bara. I receptet använder jag mig av en stor mängd färsk spenat. Det är mycket billigare - och enklare - att hitta spenat som inte är babyspenat i Italien, så om ni ska göra detta hemma i Sverige skulle jag kanske använda mig av tinad fryst spenat istället. Ni behöver ca 2 dl tinad och urkramad spenat).
 
 
Gnudi med tomatsås
(2 port)
ca 600 g färsk spenat
125 g ricotta
½ dl riven parmesanost
1 krm riven muskotnöt
Salt/peppar
 
1.
Förväll spenaten i kokande saltat vatten i cirka 2 minuter, tills den blivit mjuk. Häll av i durkslag och låt svalna något. Pressa sedan ut så mycket vatten du bara kan. Ju torrare spenat desto bättre kommer gnudin hålla ihop.
 
2.
Hacka spenaten fint. Blanda sedan med övriga ingredienser till en smet, som egentligen liknar mer en deg. Är den för lös, tillsätt mer parmesan eller eventuellt lite ströbröd.
 
3.
Koka upp vatten och sänk sedan värmen så att det sjuder. Forma bollar (lite mindre än pingisbollar) av smeten och slöpp försiktigt ner dem i vattnet. Låt koka tills de flyter upp till ytan, cirka 3 minuter.
 
4.
Servera med den här tomatsåsen och massa parmesan!

Tomatsås med Philadelphia

Tomatsås. Det är ett hett, och ack så känsligt, ämne i detta land format som en stövel. Jag kommer ihåg när jag jobbade i Gressoney i italienska Alperna vintern 2008. Jag hade varit ute en kväll med mina italienska guidekompisar och vi skulle ha efterfest hemma hos mig. I Italien äter man inte kebab från någon oklar vagn klockan fyra på morgonen när uteställena stänger, istället går man hem och kokar pasta med tomatsås. Så, väl hemma hos mig ställde jag mig vid spisen för att göra mina kompisar glada men möttes direkt av en hög av protester. EN SVENSKA KAN INTE LAGA PASTA OCH TOMATSÅS, LOUISE SÄTT DIG VID BORDET DET HÄR LÖSER VI. Jahapp. Det var liksom inte läge att argumentera emot, så jag satte mig snällt på min plats och blev sedermera serverad en riktig smarrig pastarätt! Så jag understryker, tomatsås är ett känsligt ämne i detta land, även klockan fyra på morgonen efter x antal drinkar.
 
Det finns säkert lika många recept på tomatsås som det finns italienare i världen. Så ett till med en lite annorlunda ingrediens gör väl inget heller?
 
 
Tomatsås med Philadelphia
(ca 3 dl sås)
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
1 stor kvist färsk rosmarin
4-5 salviablad
3-4 msk Philadelphia
1-2 tsk soja
Salt/peppar/socker
 
1.
Värm olivolja och stek finhackad vitlök. Tillsätt tomatpurén och låt den rosta i någon minut eller två. Tillsätt oreganon.
 
2.
Häll ner innehållet i en burk krossade tomater. Fyll burken med vatten och addera detta. Lägg ner rosmarin och salvia. Låt koka på svag värme, med lock på, i minst 30 minuter, men gärna längre. Såsen ska reducera ungefär till hälften.
 
3.
Sila av såsen genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt philadelphia (detta steg är väldigt okonventionellt och kan hoppas över, men jag tycker philadelphian gör tomatsåsen väldigt krämig och god - det beror såklart på vad du ska ha den till).
 
4.
Smaka av med soja, salt, peppar och en nypa socker. 

Pizza Bianca med spenat, getost och vaktelägg

En pizzadeg är den perfekta basen när du behöver göra av med dina rester, för man kan ju faktistk toppa den med precis vad som helst. Till en viss gräns i alla fall. De där svenska pizzorna med fläskfilé och bea förstår jag mig inte på, och en Italien som nation skulle nog sluta släppa in oss svenskar i landet om de fick reda på hur vi vanärar deras nationalrätt. Men om vi nu bortser från det ett ögonblick och beundrar min Pizza Bianca istället, vad säger ni om det? En pizza bianca är en vit pizza, där basen inte är tomatsås utan oftast någon slags ost, typ ricotta, mozzarella eller fior di latte (eller alla tre). Jag behövde göra mig av med min ricotta så det var anledningen till att det blev just en vit pizza denna gång. Och så hade jag spenat, lök, vaktelägg och getost i kylen. Inga dåliga rester att toppa pizzan med! Det blev ett riktigt smarigt avslut på helgen. 
 
 
Pizza Bianca med spenat, getost och vaktelägg
(1 stor pizza, eller 1 liten pizza + ett bröd)
 
Pizzadeg
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
7 gram torrjäst
1 tsk salt
1 msk olivolja
 
Ricottakräm
1 dl ricotta
½ tsk honung
Salt&peppar
 
Topping
Karamelliserad lök
Spenat
Getost
Vaktelägg
Pistagenötter
 
1.
Gör pizzadegen. Blanda ut vetemjöl med jäst och tillsätt lite vatten i taget tills allt vatten är inkorporerat. Tillsätt salt och olivolja och fortsätt blanda. Knåda sedan ihop degen för hand. Lägg i bunke, ringla över lite olja och täck sedan med bakduk. Jag gjorde min deg redan vid lunch och lät den sedan jäsa i fem timmar tills jag skulle använda den, men jag skulle säga att 1 ½ timmer räcker.
 
2.
Blanda ricotta med honung, salt och peppar.
 
3.
Om du vill ha karamelliserad lök på pizzan så gör du så här
 
4.
Dela degen i två delar om du som jag vill ha en liten pizza och ett bröd (eller använd hela till en stor pizza). Kavla ut ena degbiten och lägg på plåt. Gör en liten kant. Förgrädda sedan degen fem minuter på 250 grader. Jag tycker det blir bättre för då blir inte mitten av pizzan så degig. Smeta sedan ut ricottan och toppa med valfri topping (i mitt fall förväld spenat, karamelliserad lök, vaktelägg och getost). Grädda i 250 grader i ytterligare cirka 10 minuter. Kanterna ska få färg, mina fick inte det för min ugn är lite sisådär. Men ni ser när pizzan är klar helt enkelt.
 
5.
Jag gjorde bröd av den andra degbiten. Bara tvinnade degen till en snurrad korv och gräddade cirka 20 minuter på 230 grader. Supergott och enkelt.

Cauliflower Pizza Bites

Jag övervägde ett tag att inte pubblicera detta recept för att vid första anblicken ser det inte mycket ut för världen. Men sen tog jag en smakbit och tänkte om, för tro mig när jag säger det, dessa Cauliflower Pizza Bites (svensk översättning någon? Blomkålsmuffins kändes sådär) är to die for. Så sinnessjukt goda, och perfekta att göra många av och förvara i kyl eller frys för de där gångerna man inte vill laga mat. Och nyttiga är de också då de är fyllda med vitaminer från blomkålen, protein i form av keso och äggvita, och så har de väldigt lågt kolhydratinnehåll. Bara massa plus med andra ord. Att de smakar pizza är väl inte något negativt det heller, eller? Ja, jag säger då det, älska blomkål! Går att variera i en evighet!
 
 
Cauliflower Pizza Bites
(6-8 stycken)
5 dl riven blomkål (ett litet blomkålshuvud)
250 g keso
2 äggvitor (från stora ägg)
2 msk tomatpuré
Några droppar Tabasco
1 näve grovhackad bladpersilja
1 msk torkade franska örter (eller oregano)
1 tsk torkad timjan
½ dl riven parmesanost
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2.
Riv blomkålshuvudet på den grova sidan på ett rivjärn. Stek den i en stekpanna tills den blivit mjuk och lite mer genomskinlig (ca 10 minuter). Häll över i en bunke och låt svalna något.
 
3.
Blanda alla övriga ingredienser i en mixer/blender tills allt är kombinerat. Häll sedan ner blandningen över blomkålen och mixa till en smet.
 
4.
Fördela smeten i 6-8 muffinsformar (formarena måste vara stadiga - en smord muffinsplåt funkar också). Platta till dem, det är viktigt för att de ska hålla ihop. Grädde i ugn cirka 30 minuter. Det kan ta längre tid beroende på hur stora de är. De är klara när de är gyllene på toppen.
 
5.
Ät med tomatsås eller en sallad eller avokado eller kyckling eller bara som de är! Mums!

Omvandlingstabell / Measurement Converter

This measurement converter is first and foremost for my non-Swedish-speaking-readers. When I’m translating my recipes into English, I do not convert the Swedish measurements to other formats, but you can easily find the equivalent weight or volume in the tables below. If there is a mistake, or if something's missing, please let me know in the comment section below (click "kommentarer").
 
Fluid Ondes U.S Cups Swedish measurement Milliliter
1 teaspoon n/a 1 tsk 5 ml
1/4 ounce 2 teaspoons 1 dessertsked 7 ml
1/2 ounce 1 tablespoon 1 msk 15 ml
1 ounce 2 tabespoons 2 msk 30 ml
2 ounces 1/4 cup 4 msk 60 ml
4 ounces 1/3 cup 1,1 dl 110 ml
5 ounces n/a 1,4 dl 140 ml
6 ounces 2/4 cup 1,7 dl 170 ml
8 ounces 1 cup 2,25 dl 225 ml
9 ounces n/a 2,5 dl 250 ml
10 ounces 1 1/4 cup 2,8 dl 280 ml
12 ounces 1 1/2 cup 3,4 dl 240 ml
15 ounces n/a 4,2 dl 420 ml
16 ounces 2 cups 4,5 dl 450 ml
18 ounces 2 1/4 cups 5 dl 500 ml
20 ounces 2 1/2 cups 5,6 dl 560 ml
24 ounces 3 cups 6,75 dl 675 ml
25 ounces n/a 7 dl 700 ml
27 ounces 3 1/2 cups 7,5 dl 750 ml
30 ounces 3 3/4 cups 8,4 dl 840 ml
32 ounces 4 cups 9 dl 900 ml 
 
Fahrenheit vs. Celsius
575 Fahrenheit = 302 Celsius
550 Fahrenheit = 288 Celsius
525 Fahrenheit = 274 Celsius
500 Fahrenheit = 260 Celsius
475 Fahrenheit = 260 Celsius
450 Fahrenheit = 232 Celsius
400 Fahrenheit = 204 Celsius
375 Fahrenheit = 191 Celsius
350 Fahrenheit = 177 Celsius
325 Fahrenheit = 163 Celsius
300 Fahrenheit = 149 Celsius
275 Fahrenheit = 135 Celsius
250 Fahrenheit = 121 Celsius
225 Fahrenheit = 107 Celsius
200 Fahrenheit = 93 Celsius
 
Hur mycket väger 1 dl? (English below)
Bovetemjöl: 70 gram
Farinsocker: 80 gram
Florsocker: 160 gram
Grahamsmjöl: 60 gram
Havregryn: 30 gram
Honung: 140 gram
Kakao: 40 gram
Kokos rivent: 35 gram
Kokosmjöl: 60 gram
Linfrön: 65 gram
Maizena: 55 gram
Majsmjöl: 55 gram
Mandel, hel: 65 gram
Mandelmjöl: 50 gram
Olja: 90 gram
Potatismjöl: 80 gram
Russin: 60 gram
Rågmjöl: 50 gram
Salt: 120 gram
Sesamfrö: 70 gram
Sirap: 140 gram
Strösocker: 90 gram
Vetemjöl: 60 gram
Ägg: 60 gram
 
How much does 1 dl weigh?
Almonds: 65 grams
Almond flour: 50 grams
Brown sugar: 80 grams
Buckwheat flour: 70 grams
Cacao: 40 grams
Caster sugar: 90 grams
Coconut flour: 60 grams
Corn flour: 55 grams
Desiccated coconut: 35 grams
Egg: 60 grams
Flax seeds: 65 grams
Graham flour: 60 grams
Honey: 140 grams
Maizena: 55 grams
Oil: 90 grams 
Potato starch: 80 grams
Powdered sugar: 160 grams
Raisins: 60 grams
Rolled oats: 30 grams
Rye flour: 50 grams
Salt: 120 grams
Sesame seeds: 70 grams
Swedish Sirap: 140 grams
Wheat flour: 60 grams

Parmesanpanerad blomkålsstek med avokadoröra

Höjden av lycka måste väl ändå vara att hitta en perfekt mogen avokao på marknaden för endast 6 kronor? Eller, okej, det kanske inte är höjden av lycka, men det gäller att uppskatta de små sakerna i vardagen och en mogen avokado kan göra vilken lunch som helst så mycket bättre. Igår blev det en av mina favoriter - blomkålsstek och till det serverade jag den krämigaste av krämiga avokadoröror (kalla det guacamole om du vill) och ett nöt- och persiljeströssel. Så enkelt, men så himla gott. Det behöver varken vara svårt eller ta lång tid att fixa ihop en smarrig och nyttig lunch.
 
 
Parmesanpanerad blomkålsstek med avokadoröra
(1 port)
1 blomkålsstek (skär ut mittdelen av ett blomkålsshuvud)
1 msk mjöl
1 ägg
½ dl riven parmesanost
½ tsk ströbröd
1 tsk olivolja
 
1 avokado
4-5 droppar tabasco
Cest och saft från en halv citron
Salt/peppar
 
Persilja
Cashewnötter
Valnötter
 
1.
Panera blomkålssteken först i mjöl, sedan i uppvispad ägg, sedan i parmesan blandat med ströbröd. Stek på båda sidor i olivolja i en medelvarm panna tills den blivit gyllene och lite mjukare, men fortfarande har tuggmotstånd.
 
2.
Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt eventuellt vitlök om du tycker om det.
 
3.
Grovhacka persilja och nötter.
 
4.
Lägg avokadoröran underst på en skärbräda, toppa med blomkålsbiffen och persiljeströsslet.

Pistagebullar

Kanelbullens dag kräver ju sin bulle, inte sant? Det var i alla fall vad jag tänkte imorse när jag slog upp ögonlocken, så jag stegade direkt ut i köket och satte igång med att knåda ihop en deg. Dock insåg jag först när degen stod på jäsning och jag skulle göra fyllningen att jag inte hade mer än en halv tesked kanel hemma. #Fail. Jahapp, so much for them kanelbullar. Det var bara att tänka om. Jag älskar pistagenötter och har nästan alltid ett gäng hemma, och idag fick de bistå som nödfyllning när kanelen var slut. Pistagenötter, smör, socker och vanilj. Helt omöjligt att det skulle kunna gå fel. Och det gjorde det inte heller. Så goda! Här kommer mitt recept på en vetedeg som går att användas till precis vilken fyllning ni vill. 
 
 
Pistagebullar
(20 stycken)
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
50 g rumsvarmt smör
½ tsk stött kardemumma
1 nypa salt
7-10 dl vetemjöl
 
150 g smör
1 dl skalade pistagenötter
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
 
1 dl socker
1 dl vatten
Pistagenötter
 
1.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör om till en jämn vätska utan klumpar. Häll i socker, smör, kardemumma och salt. Rör om. Tillsätt sedan mjölet lite i taget medan du vispar (elvisp med degkrok funkar om du inte har en fancy köksmaskin). Arbeta degen rätt hårt i fem-tio minuter. Täck sedan med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
 
2.
Släng ner smöret (delat i mindre bitar), pistagenötter, socker, vaniljpulver och kanel i en matberedare och mixa tills smöret är mjukt och alla ingredienser blandats.
 
3.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut den enda delen på mjölat bakbord. Kavla till en rektangel. Bred på hälften av pistagefyllningen på nästan hela rektangeln, spara någon centimeter på tippen. Rulla ihop. Skär degen i 10 bitar och lägg varje bit med snittytan upp i en (muffins)form. Upprepa med adra delen deg. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
 
4.
Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka upp tills sockerkristallerna smält i vattnet och det blivit en jämn sockerlag. Hacka pistagenötterna.
 
5.
Sätt ugnen på 230 grader. Grädda bullarna 8-10 minuter. Håll koll, när de fått fin färg är de klara.
 
6.
Pensla dem direkt när de kommit ut ur ugnen med sockerlagen. Toppa med hackade pistagenötter. Ät med varm mjölk! 

Ravioli med porcini och vaktelägg samt salviasmaksatt brynt smör

Ni som läser min blogg lite då och då vet att jag älskar att gå till matmarknaden varje lördagsmorgon. Dels är det billigare att köpa frukt och grönt där, men framförallt går jag dit för att inspireras av råvaror som är i säsong. Jag hittar nästan alltid något som jag inte hade tänkt köpa från början, men som sedan ändå får följa med hem. Idag var det vaktelägg. Dessa små, fantastiskt vackra ägg som jag liksom aldrig ens tänkt på att använda i matlagning eller bakning. Det skulle ju gå åt rätt många vaktelägg för att göra en maräng om man säger så. Men jag fick direkt en idé där vakteläggens små gulor skulle passa perfekt. Och resultatet blev så sjukt jävla bra (ja, här krävs det faktiskt ett svärord) att jag önskar ni alla kunde få ett smakprov. Nu kan jag ju inte skicka mat via internet, så se till att göra detta receptet så ska ni få se vad jag snackar om. 
 
 
Ravioli med porcini och vaktelägg samt salviasmaksatt brynt smör
(ca 10 ravioli)
(höns)ägg
100 g vetemjöl
1 nypa salt
 
15 g torkad porcini (Karljohansvamp)
100 g ricotta
1-2 msk porcinivatten
Salt/peppar
10 vaktelägg
 
50 gram smör
3-4 salviablad
 
Färskriven parmesanost
 
1.
Lägg porcinin i blöt och låt svälla minst 1 timme.
 
2.
Gör pastadegen. Gör en vulkan av mjölet med en grop i mitten. Salta. Knäck ägget i gropen och blanda in mjölet med ägget med en gaffel. Knåda sedan ihop allt till en homogen deg med händerna. Tillsätt möjligen mer mjöl, den ska inte vara kletig. Plasta in och lägg att vila i kylen minst 30 minuter.
 
3.
Hacka upp den uppsvälda porcinin och blanda med ricotta, salt och peppar. Smaksätt med lite av det vattnet som porcinin svält i (massa massa massa smak).
 
4.
Kavla ut pastadegen så tunt du kan. Har du en pastamaskin så använd den. Har du inte det gör du som jag och använder en vinflaska och dina muskler. Stansa ut runda pastaplattor, ca 10 centimeter i diameter. Du behöver två plattor till varje raviolo.
 
5.
Lägg en klick av porcinifyllningen i mitten av en platta. Se till att inte överdriva fyllningen, då kommer det rinna ur. Gör en liten grop i mitten. Knäck vakteläggen och separera gulan från vitan. Lägg gulan i gropen. Pensla pastakanten med lite vatten och lägg på en till platta som lock. Se till att pressa ut luftbubblor. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
 
6.
Smält smöret långsamt på låg värme tillsammans med salvian tills det blivit brynt, inte bränt.
 
7.
Koka raviolin i saltat vatten cirka 2-3 minuter (tills de flyter upp till ytan).
 
8.
Lägg i djup tallrik, toppa med brynt smör och parmesanost.
 
 

RSS 2.0