Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Nyponsoppa, rå bovetegröt, hemmagjorda mandelbiskvier och jordnötssmör

Den här frukosten! ♡ Den knäcker! Jag brukar alltid fundera på frukosten innan jag lägger mig - för många gånger är det ju så att jag måste lägga bananer i frysen över natten, för att kunna göra bananglass på morgonen, eller blanda ihop en chiapudding som gojsar till sig i kylen tills det är dags att äta på morgonen. Framförhållning alltså! 
 
Igår när jag som bäst satt och funderade på vad jag skulle kunna tänka mig att äta till frukost idag, kom jag på att jag hade en påse med nyponskalsmjöl i skafferiet - importerat från Sverige, såklart, för jag har aldrig hört någon i Italien tala om nyponsoppa... När jag var liten åt jag alltid nyponsoppa med keso - jag tror det var mammas idé om att göra det lite nyttigare - men jag älskade det, och gör det fortfarande. Det var dock bara hos farmor och farfar jag fick hälla i en drös med mandelbisvier i nyponsoppan! 
 
Men nu är jag vuxen och bestämmer själv! Haha. Så igår ställde jag mig i köket och vispade ihop nyponsoppa, och precis innan jag skulle gå och lägga mig, insåg jag att jag bannemig ville ha mandelbiskvier till frukosten också. Så klockan 23:00 ställde jag mig återigen i köket och började baka. Det om något, säger en hel del om hur viktig frukosten är för mig!
 
 
Nyponsoppa, rå bovetegröt, hemmagjorda mandelbiskvier och jordnötssmör
(2 portioner)
3 dl kallt vatten
¼ dl nyponskalsmjöl
1 msk maizena
2 msk socker
 
¾ dl bovetekärnor
1 dl kokosmjölk
1 nypa vaniljpulver
½ banan
 
1 dl mandelmjöl
¾ dl strösocker
1 äggvita
 
1 msk jordnötssmör
Banan
 
1.
Nyponsoppan:
Häll kallt vatten i en kastrull. Blanda nyponskalsmjöl, maizena (eller potatismjöl) och socker i en bunke. Vispa sedan ner det i vattnet. Sätt kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning. Servera varm eller ställ i kylen och servera kall dagen efter. 
 
2.
Bovetegröten:
Blanda bovetekärnor med kokosmjölk och vaniljpulver. Rör om och ställ in i kylen över natten. Mixa sedan med en halv banan till en grötliknande massa.
 
3.
Mandelbiskvierna:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl med socker. Rör ner äggvitan. Om smeten är relativt lös, kan du spritsa ut biskvierna på en plåt. Om smeten är mer fast, kan du rulla små mandelbiskvier (kulor) och lägga på plåt. Det gjorde jag, sedan satte jag in dem i ugnen i cirka 12 minuter, efter den tiden tog jag ut plåten och tryckte lätt på biskvierna så att de blev lite plattare och halvkrossade. Sedan bakade jag dem cirka 3 minuter till. Det blir cirka 50 små biskvier.
 
4.
Frukosten:
Lägg upp bovetegröten i en skål, häll på nyponsoppa och toppa med den andra halva bananen, mandelbiskvier och jordnötssmör.

Raw frozen cheesecake med kokos och lime (vegansk & glutenfri)

Nu får ni hålla i er, för det här kan vara något av det godaste jag någonsin har delat med mig av till er. I alla fall då vi pratar om efterrätter och bakverk. Smakerna i dessa godbitar är helt och hållet, ren skär magi. Limen står för fräschheten och cashewnötter och kokosmjölk för krämigheten. Solroskärnor och pistagenötter står för crunchet och kardemumma, kanel och ingefära för extra smak. Helt igenom fantastiskt underbara. Åh, förlåt. Jag pratar naturligtvis om det här: raw frozen cheesecake med kokos och lime!
 
Det här är ytterligare ett recept som kom till på grund av alla de cashewnötter jag kom hem med för några dagar sedan. Receptet är delvis inspirerat av en cashewglass som mamma hade gjort i somras då jag var hemma, men då jag aldrig tog receptet fick jag komma på min egen version - och den satt som en smäck. Jag vet att jag låter lite skrytig just nu, men de här blev verkligen så goda.
 
Och vet ni? Det är knappt jag vill skriva det, för det finns alltid någon som har förutfattade meningar om att veganska efterrätter inte skulle kunna vara goda. Men faktum är att de här är veganska. Och glutenfria. Och mjölkfria. De passar med andra ord in i nästan var mans diet. Testa, och låt mig veta om ni tycker de är lika goda som jag!
 
 
Raw frozen cheesecake med kokos och lime (vegansk & glutenfri)
(4 portionsformar)
 
Botten
1 dl russin
1 dl solroskärnor
½ dl riven kokos
1 ½ msk kokosolja i fast form
1 nypa var av kanel/kardemumma/ingefära/salt
 
Fyllning
2 dl blötlagda cashewnötter
¾ dl kokosmjölk
1 lime, cest och juice
½ dl flytande honung (alt. agavesirap för veganer)
1 ½ msk kokosolja i flytande form (smält)
 
Topping
Lime
Pistagenötter
 
1.
Börja dagen innan med att blötlägga cashewnötterna i vatten. Då blir de mjuka och får rätt konsistens till cheesecaken. Om du glömmer detta, kan du snabb-blötlägga dem genom att hälla på kokande vatten och låta dem stå i en timme (men då är inte cheesecaken längre raw för er som bryr er om det...).
 
2.
Preppa 4 muffinsformar (version: stabila), genom att klippa 4 remsor bakplåtspapper som du lägger som ett "U" i formen - på det viset kan du lättar lyfta upp den färdiga cheesecaken när den är klar!
 
3.
Mixa alla ingredienser till bottnen i en mixer tills det blir en formbar massa. Fördela massan i de fyra formarna och tryck till med fingrarna så att bottnen blir jämn. Sätt in i frysen för att stabiliseras.
 
4.
Mixa alla ingredienser till fyllningen så att det blir en superlen smet. Fördela smeten över bottnarna i formarna. Sätt tillbaka in i frysen och låt stå tills de stelnar, cirka 5-6 timmar. Efter cirka 1 timme kan du ta ut dem och toppa dem med limecest, limebitar och hackade pistagenötter. Sätt sedan tillbaka dem i frysen.
 
5.
Ta fram cirka 10-15 minuter innan servering så att cashewkrämen hinner tina något.

Glutenfritt sesamflarn med parmesan, toppat med rödbetshummus, stekta zucchiniblommor och avokado

Jag älskar det här sesamflarnet! Det blir perfekt krispigt, nästan som knäckebröd, och så smakar det så gott då sesamfröna och parmesanen skapar symfoni tillsammans. Snabbt att göra går det också - 30 minuter är allt som krävs från det att du blandar ihop ingredienserna tills det att du tar ut det färdiggräddade flarnet ur ugnen! Slå det om ni kan! Jag har följt exakt samma recept som jag tidigare har publicerat, här kan ni kolla in det om ni vill ha ytterligare ett förslag på topping som passar.
 
På tal om topping, så gick jag lite bananas. Men jag hittade så himla fina zucchiniblommor i affären häromdagen så jag ville använda mig av dem. Och så hade jag rödbetshummus kvar i kylen. Och så behövde jag tömma mitt frysfack, så edamamebönorna fick också vara med. Och så har jag ju gjort rostade cashewnötter, som självklart måste användas upp. Ni förstår grejen. Överfyllt med smarrigheter...
 
 
Glutenfritt sesamflarn med parmesan, toppat med rödbetshummus, stekta zucchiniblommor och avokado
(1 flarn)
20 g smör
1 dl sesamfrön
½ dl kikärtsmjöl (eller annat glutenfritt alternativ)
1 tsk fiberhusk
En nypa salt
½ ägg
1-2 msk riven parmesan
 
Toppingförslag
½ avokado 
Spenat
Zucchiniblommor
Rosépeppar
Rostade cashewnötter
Edamamebönor
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Blanda tärnat smör med sesamfrön, kikärtsmölj, fiberhusk och salt till en grynig massa. Tillsätt det halva ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter. 
 
3.
Tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper (det är lättare om du lägger ett bakplåtspapper även ovanpå smeten så klibbar den inte fast på händerna). Riv parmesan över flarnet. Grädda i cirka 15 minuter - ta ut när parmesanen smält och kanterna på flarnet blivit gyllene.
 
4.
Toppa med sådant du tycker om - oändliga möjligheter! Om du vill veta hur jag gjorde rödbetshummusen, så kolla här. Om du vill veta hur du gör en avokadoros så kolla här. Resten är rätt straight forward - zucchiniblommorna stekte jag bara i olja och salt efter att jag tagit bort pistillen. 
 
Buon appetito!

Receptvideo: hemmagjort jordnötssmör

Hej på er! Jag vet inte hur många gånger jag har berättat för er hur lätt det är att göra sitt eget jordnötssmör. Superenkelt! Men för att ge er det ultimata beviset, så får ni här också en video som jag gjort för Chef in Camicia. Det var egentligen inte meningen att jag skulle göra denna videon, men jag hade jordnötter över från ett annat recept, så jag slängde ner dem i mixern! Och tio mixade minuter senare var jordnötssmöret klart! Ni behöver inte addera något annat. Möjligen lite salt för extra smak, men absolut inget socker, någon vätska eller konstiga E-ämnen. Naturligt gott, helt enkelt!
 
Så vad kan ni göra med jordnötssmöret när det väl är klart. Låt mig ger er några tips - ni hittar fler i Receptbanken i menyn här ovan.
 
Ni kan toppa äppelskivor med jordnötssmör och annat smarrigt för det ultimata mellanmålet.
 
Nu när hösten är på ingång och vi vill äta varmare frukost, kan den här bakade havregrynsgröten toppad med jordnötssmör vara den perfekta starten på dagen. 
 
Om ni dock fortfarande är sugen på (nyttig) glass till frukost, så testa den här bananglassen med smak av jordnötssmör, kombinerad med mangosorbet - bästa smakkombon!
 

Asiatisk risnudelsallad med pak choi, sötpotatis och rostade cashewnötter

Som följd av att jag var i Chinatown igår, vilket ni kan läsa mer om här, kom jag också hem med ett stort paket med pak choi, denna asiatiska kål som jag har kommit att tycka väldigt mycket om. Jag älskar att bara dela den i halvor, eller fjärdedelar, och sedan steka den i olja, för att avsluta med att glasera den i soja och toppa ytan med sesamfrön. Enkelt och magist gott!
 
Idag fick min pak choi bli del i en asiatisk risnudelsallad som jag snabbt och lätt blandade ihop på grund av att 1) risnudlar tar ingen tid att tillaga och 2) det gör inte pak choi heller, samt 3) jag nyttjade rester i kylen. Perfekt efter ett träningspass då man jag är hungrig som en varg.
 
Risnudlarna syns inte på bilderna, men jag lovar att de ligger där, underst i skålen. Jag marinerade dem i en marinad som jag blandade ihop av färsk ingefära, jordnötssmör, soja, sesamolja, lime och fisksås. Smaker som jag helt och hållet förknippar med Asien, et volià, den asiatiska risnudelsalladen var ett faktum.
 
 
Asiatisk risnudelsallad med pak choi, sötpotatis och rostade cashewnötter
(1 portion)
50 g risnudlar
4 dl kokande vatten
 
2 msk jordnötsås
2 cm bit ingefära
1 tsk sesamolja
½ lime
1 tsk fiskolja
1 tsk soja
1 msk olivolja
 
1 pak choi
1 tsk olivolja
1 tsk soja
 
Exempel på vad ni kan blanda i
Ungsbakad sötpotatis i bitar
Edamamebönor
Ruccola
Persilja
 
1.
Lägg risnudlarna i en skål. Slå över kokande vatten och låt dra i 6 minuter. 
 
2.
Blanda under tiden ihop alla ingredienser till marinaden. Häll av vattnet och slå istället på marinaden. Rör om och låt stå några minuter.
 
3.
Värm olivolja i en stekpanna. Dela pak choien i 2-4 delar. Stek med snittytan nedåt. Slå på soja och låt den glasera kålen någon minut innan du stänger av plattan.
 
4.
Blanda exempelvis edamamebönor, sötpotatis, ruccola och persilja med nudlarna. Häll upp i en skål och lägg på pak choien. Toppa med rostade cashewnötter enligt detta recept.
 
Buon Appetito!

Salt- och honungsrostade cashewnötter med sesamfrön och paprikapulver

Jag var en vända förbi Chinatown här i Milano igår. Chinatown är inte så mycket en "town" utan mer en gata. Men koncentrationen av asiatiska invånare, restauranger och butiker är stor, så det går att förflytta sig till andra sidan världen om man har tillräckligt bra fantasi. Jag går dit lite titt som tätt, för att handla i de asiatiska matvarubutikerna. Dels är vissa saker extremt mycket billigare där än i din vanliga supermercato i stan. Men framförallt så går det ju att hitta så mycket roliga saker där. Ibland köper jag med mig något hem, mest för att det ser roligt ut, men utan att veta överhuvudtaget vad det är eller vad jag ska göra med det. Men oftast är det faktiskt (för oss svenskar, dock ej för gemene italienare) vanligare varor jag köper där, som t.ex. billig kokosmjölk, sesamolja, kokosvatten och perfekt mogna avokado.
 
Igår kom jag dessutom över ett parti cashewnötter. Och när jag skriver parti, då menar jag det. Ett helt kilo fick jag med mig hem, så nu gäller det att gnugga geniknölarna för att komma på användningsområden till allt. Jag börjar med det här recetet. Salt- och honungsrostade cashewnötter med sesamfrön och paprikapulver. Så himla gott. Honugen gör att sesamfröna fastnar på cashewnötterna, och sesamfröna i sin tur bidrar till att nästa skapa som ett flarn runt nötterna vilket gör allt så himla mycket kripsigare och godare.
 
Jag tänker använda mina rostade cashew till middagen ikväll - och det som blir över passar ju utmärkt som snacks!
 
 
Salt- och honungsrostade cashewnötter med sesamfrön och paprikapulver
(2 dl)
2 dl naturella cashewnötter
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 msk sesamfrön
2 nypor paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 220 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
 
2.
Blanda alla ingredienser i en bunke, försök att se till så att alla cashewnötter för ett jämt täcke av kryddor och sesamfrön.
 
3.
Sprid ut dem på plåten och rosta i cirka 10 minuter. Håll koll på dem, och rör eventuellt om en gång. De går snabbt från gyllene till brända, så se till att ta ut dem i tid.
 
4.
För direkt över dem till en svalare yta för att låta dem torka. De krispar till sig när de svalnar.

Sötpotatistoast med 1) rödbetshummus 2) avokado och 3) spenat och ägg

Jag har gjort sötpotatistoast förut - det receptet hittar ni här. Egentligen är det här receptet inte alls annorlunda, jag har bara bytt ut toppingen lite. Jag älskar verkligen sötpotatis, och det här är ett ypperligt sätt att tillaga dem på. Som namnet anger är det faktiskt möjligt att rosta sötpotatisen i en brödrost - men jag valde at tillaga mina i ugnen, det går precis lika bra.
 
 
Sötpotatistoast med 1) rödbetshummus 2) avokado och 3) spenat och ägg
1 sötpotatis
1 tsk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver/kanel
 
2 dl kikärtor
1 kokt rödbeta
1 tsk soja
2 tsk olivolja
1 tsk sesamolja
1 tsk honung
Några droppar lime
Salt/peppar
 
Fetaost
Pistagenötter
Honung
Avokado
Spenat
Muskotnöt
Ägg
 
1.
Sätt ugnen på 220 grader. Dela sötpotatisen på längden i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg på blåt och gnid in med olja, salt, peppar, paprikapulver och kanel. Grädda i ugnen cirka 20-25 minuter.
 
2.
Mixa alla ingredienser till rödbetshummusen.
 
3.
Skiva avokadon. Sautera spenaten med lite muskotnöt. Stek ägget.
 
4.
Toppa sötpotatisskivorna med 1) hummus, fetaost, pistagenötter och honung, 2) avokado, paprikapulver, salt och peppar och 3) spenat och ägg.
 
Buon appetito!

Frittata di patate-sandwich med mozzarella och tomat

Hej! Jag är tillbaka. Inte bara från en vecka i New York, men också från sex veckor borta från Milano. Efter en lång och härlig tid i Skåne, är jag tillbaka i mitt italienska hem, och det känns som semester eftersom jag varit borta så länge. Nästan som att jag på nytt behöver upptäcka Milano. Okej, det där var kanske lite överdrivet, men ni förstår grejen. 
 
I New York lagade jag inte mycket mat - däremot år vi mycket gott. Jag har hittat två nya favoritställen i stan, The Butchers Daughter som gör fantastisk frukost, och Westville i Chelsea som bjuder på en magisk lunch. Båda är heta tips om ni har vägarna förbi det stora äpplet. Dessutom kan jag till er, mina foodie-kompisar, rekommendera ett besök på Chelsea Market som är ett litet mekka av restauranger, caféer och gelaterior. Vill ni veta mer om min New York-resa får ni kolla in på min andra blogg, där jag håller på att uppdatera resan dag för dag.
 
 
Tillbaka i Milano började jag med att laga en, för mig, typisk italiensk rätt: Frittata di patate, helt enkelt en omelett med potatis i. Inget konstigare än så, men oj vad gott det blir med stekt potatis i omeletten - det gör den ju dessutom mer matig om man nu, som jag, är en hungrig själ.
 
Jag gjorde två portioner frittata, och den andra delen åt jag upp idag, i form av en dubbelmacka som jag fyllde med mozzarella, tomater och ruccola. Ett perfekt sätt att använda upp resterna i kylen på ett roligare vis. 
 
Frittata di patate-sandwich med mozzarella och tomat
(2 portioner)
3-4 medelstora potatisar
4 ägg
1 msk olivolja
125 g mozzarella
1 tomat
1 näve ruccola
Balsamicocrème
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Skala potatisen och skär den i mindre kuber. Stek i olivolja i cirka 15 minuter - tills den blivit genomstekt. Salta, peppra och krydda med paprikapulver. 
 
2.
Vispa ihop äggen med lite salt och peppar. Häll ner potatisen. Torka av pannan, häll i lite mer olivolja och häll ner hela äggsmeten i pannan. Låt steka cirka 3 minuter på enda sidan, tills omeletten är fast. Vänd den sedan med hjälp av ett lock eller en tallrik. 
 
3.
För att göra mackan, är det enklast om frittatan är kall, det vill säga har legat i kylen över natten. Dela frittatan i fyra delar (om du har hela kvar) och lägg ruccola, skivad mozzarella och skivade tomater på en fjärdedel. Toppa med balsamicocrème och lägg sedan på den andra fjärdedelen. Gör likadant med övriga två delar. 
 
Buon Appetito!

Chiapudding med kanelstekta äpplen och fem-minuters-granola

Jag snubblade förbi det här receptet på Green Kitchen Stories igårkväll (för övrigt en stor källa till inspiration - kolla in) och bestämde mig för att göra något liknande till frukost imorgon. Det visade sig bli den perfekta kombinationen av sött, salt och syrligt - en helt perfekt frukost med andra ord. Min chiapudding gjorde jag som vanligt med kokosmjölk och kardemumma, men pressade också i lite färsk limejuice. Äpplena stekte jag i kokosolja och kryddade med kanel. Granolan saltrostade jag i en torr panna och tillsatte lite honng på slutet för att får den klibbig på äkta granola-vis. Visst, det är inte världens snabbaste fil-med-flingor-liknande-frukost. Det kräver lite förberedelser och jobb - men det är så värt det.
 
 
Chiapudding med kanelstekta äpplen och fem-minuters-granola
(1 portion)
2 dl kokosmjölk
1 ½ msk chiafrön
1 nypa malen kardemumma
½ pressad lime
1 äpple
1 tsk kokosolja
1 tsk kanel
10 mandlar
2 msk vatten
½ tsk salt
½ dl (glutenfria) havregryn
2 msk pumpakärnor
1 tsk honung
Torkade tranbär
 
1.
Dagen innan blandar du kokosmjölk med chiafrön, kardemumma och lime. Sätt in i kylen över natten. På morgonen blandar du eventuellt i lite mer kokosmjölk om du tycker att konsistensen blivit för fast (jag har märkt att konsistensen varierar beroende på märke på chiafröna...)
 
2.
Dela äpplet i mindre bitar. Stek i kokosolja i en panna. Smaksätt med kanel.
 
3.
Rosta mandlarna i en torr panna. Häll på vatten och direkt efter salt - när vattnet avdunstrar fastnar saltet på mandlarna. När pannan är torr igen, tillsätt då havregrynen och pumpakärnorna. Låt rosta en stund, häll sedan på honungen. 
 
4.
Häll chiapuddingen i ett glas eller skål. Toppa med äpple och granola. Avsluta med tranbär.

Italien + Sverige = Sant! ♥ Risotto med svenska ärtor och Västerbottenost

Nu har jag varit borta från Milano i fem veckor! Fem veckor! Hallå, hur gick det till? Det börjar klia i Italien-nerverna nu, minst sagt. Men snart är jag tillbaka, jag ska bara ta en vända om New York en vecka, sedan landar jag åter på italiensk mark.
 
För att förbereda mig inför återflytten till Italien, lagade jag idag en risotto till lunch. Men eftersom det också alltid känns sorgligt att lämna Sverige - framförallt efter så lång tid hemma hemma - så gjorde jag en fusion mellan italienska och svenska smaker i risotton. Istället för parmesan använde jag Västerbottenost. Och så slängde jag i svenska ärtor. Zucchinin får stå för det italienska - tillsammans med att rätten i sig ju faktiskt har italienskt ursprung. Det blev jättegott!
 
Hörrni, ni ska inte vara rädda för att laga risotto. Jag tycker många recept skrämmer bort hoppy-kockar när det står att det är en krävande rätt som behöver mycket omtanke, och som man aldrig får släppa med ögonen. Sleven ska hela tiden vara i rörsele. Ja, en risotto kräver omtanke - men inte extremt mycket mer än många andra rätter. Dessutom går det mycket snabbare att laga en krämig ristotto än man tror - 25 minuter (max 30) sedan har du middagen på bordet.
 
 
Risotto med svenska ärtor och Västerbottenost
(2 portioner)
2 dl arborioris (eller annat risottoris)
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt vin (av bra kvalitet, dvs inte matlagningsvin)
6-8 dl grönsaksbuljong
1 ½ dl frysta gröna ärtor
½ liten zucchini
15 g smör
1 ½ dl riven västerbottenost
Salt och peppar
1 näve babyspenat
 
1.
Om du inte redan har grönsaksbuljong, så börja med den. Jag kokade upp cirka 1 liter vatten med 1-2 grönsaksbuljongtärningar, 1 skivad morot och 1 sharlottenlök. När den kokat upp, sänk värmen och låt den stå och puttra på spisen medan du gör risotton i en annan kastrull.
 
2.
Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olivoljan i en kastrull. Tillsätt arborioriset och låt steka med 2-3 minuter, tills det fått en lite glansig yta. Häll då på vinet och låt koka ner.
 
3.
Tillsätt buljong, cirka 1 ½ dl i taget, medan du rör i riset lite då och då (ha spisen på låg/medel värme). Fortsätt så tills riset blivit mjukt, men fortfarande har en kärna i sig - risotta ska, precis som pasta, serveras al dente. 
 
4.
Tillsammans med sista omgången buljong, släng då ner ärtorna och zucchinin som du skurit i mindre bitar. Låt grönsakerna värmas upp, ca. 2-3 minuter.
 
5.
Runda av risotton med smör och riven Västerbottenost. Smaka av med salt och peppar. Rör om. Sätt på ett lock. Vänta tre minuter. Servera sedan i djupa tallrikar - en risotta ska vara så pass krämig att den rinner ut lite på tallriken, den ska inte vara fast som en boll.
 
6.
Toppa med lite färsk babyspenat.
 
Buon Appetito!

Glutenfri Dutch Baby med krispig parmaskinka, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt

Har ni någonsin hört talas om en Dutch Baby, eller en Dutch Pancake? Det är en motsvarighet till vår traditionella ugnspannkaka, och trots att namnet härleder till Holland, så är det oklart om receptet faktiskt kommer därifrån. För kanske är det från Tyskland. Eller helt enkelt från USA. En historia berättar nämligen att det var en diner i USA som började servera denna ugnspannkaka med inpiration från ett tyskt recept och kallade den därför för Deutschland Pancake (eller något liknande). Men kunderna hade så svårt för att uttala Tyskland på just tyska, så det upptod förvirring och man började kalla den för Dutch Pancake istället. 
 
Oavsett vad. För mig liknar det inget annat än en ugnspannkaka, med skillnaden att den puffar upp sig något alldeles underbart i ugnen - och sjunker ihop som en pannkaka, bokstavligen, direkt när den tas ut från värmen. Men god är den. Och denna gång gjorde jag den glutenfri och serverade med knaperstekt parmaskinka, keso, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt. Onsdagslyx a la grande!
 
En före-bild, men visst är den lika fin utan en massa pynt? 
 
Glutenfri Dutch Baby med krispig parmaskinka, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt
(2 portioner)
100 g glutenfri våffel/pannkaksmix
2 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt
2-3 msk smör
 
4 skivor parmaskinka
1 äpple
1 msk koksolja
3-4 msk hemmagjord björnbärssylt
1 dl keso
Pumpakärnor
 
1.
Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Lägg parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen tills de blivit krispiga, ca 10 minuter. Ta ut och låt krispa till sig ytterligare på ett galler.
 
2.
Vispa ihop pannkakssmeten, det vill säga mjölkmixen med ägg, mjölk och salt. Lägg smöret i en gutjärnspanna (eller i en ugnsform) och ställ in pannan i ugnen (samma gradantal). När smöret har smält, häller du i pannkakssmeten och låter pannkakan grädda i cirka 15-20 minuter. Håll koll, den är klar när den hr puffat upp och fått fin färg.
 
3.
Klyfta under tiden äpplet och stek det mjukt i kokosolja (eller smör) i en stekpanna. Salta och peppra.
 
4.
Pannkakan sjunker direkt när den kommer ut från ugnen, men det gör inget, den är lika god ändå. Servera med keso, äpple, parmaskinka, björnbärssylt (recept här - byt bara körsbären mot samma mängd björnbär) och pumpakärnor. 
 
Buon Appetito!

Pulled jackfruit, guacamole och koriander i glutenfria tortillas

Nu ska ni få en riktig present av mig. Ett recept på något alldeles underbart gott, och som dessutom tar en bråkdel av tiden att göra, i jämförelse med dess köttiga motsvarighet. Jag pratar om en vegetarisk version på pulled pork, nämligen pulled jackfruit. Konserverad jackfruit påminner väldigt mycket om pulled pork när du drar isär den, och genom att smaksätta den med hemmagjord barbequesås så lovar jag att det inte är många som kommer se skillnaden på kött vs grönsak. Självklart smakar det inte det samma. En bra köttbit som får stå i ugnen i flera timmar avger extremt mycket smak. Men jackfruiten är ett vegetariskt snabbalternativ, och det är faktiskt riktigt, riktigt gott. Jag blev själv positivt överraskad. Och det bästa av allt är att du inte behöver vänta mer än drygt en halvtimme på att maten ska bli klar - glöm 8 timmars pulled pork i ugn.
 
Jag gjorde dessutom egna glutenfria tortillas, helt enkelt för att jag tycker det blir godast så, och de glutenfria alternativen i affären kostar ju en halv förmögenhet. Jag lägger mer än gärna ner pengar på mat, men när jag vet att jag kan göra det lika bra själv, då blir jag snål ekonomisk. 
 
 
Glutenfria tortillas på bovetemjöl och majsmjöl
(4-6 stycken)
2 dl vatten
1 dl bovetemjöl
1 ¾ dl majsmjöl
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
¼ dl rapsolja (+ rapsolja till stekning)
 
1.
Lägg ner alla ingredienser i en mixer och mixa till en smet, liknande en tjockare pannkakssmet.
 
2.
Värm upp lite rapsolja i en stekpanna och häll i cirka ¾ dl smet. Du får smeta ut smeten med en slickepott, för den är mer trögflytande än pannkakssmet. Lyft pannan från spisen när du gör det. Stek sedan 2 minuter innan du vänder den och steker 1 minut till på andra sidan.
 
3.
Förvara tortillian i en handduk tills du ska ha dem - eller frys in dem.
 
 
Pulled jackfruit
(2 portioner)
1 burk konserverad jackfruit (280 g)
1 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver/vitlökspulver
 
BBQ-sås
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 chili (utan frön)
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk chiliflakes
½ dl rödvinsvinäger
½ dl ketchup
1 tsk Worcestershiresås
½ tsk liquid smoke
2 msk japansk soja
1 tsk socker
 
1.
Börja med BBQ-såsen. Finhacka rödlök, vitlök och chili. Stek mjuk i olivolja tillsammans med spiskumin, malen koriander och chiliflakes. Tillsätt rödvinsvinägern och låt reducera någon minut. Tillsätt ketchup, Worcestershiresås, liquid smoke, japansk soja och socker. Låt koka ner till en gojsig BBQ-sås. Ställ åt sidan.
 
2.
Häll av vattnet från jackfruiten. Dra sedan isär den som du skulle göra med pulled pork och lägg ner bitarna i en bunke. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver efter smak.
 
3.
Värm upp olivolja i en panna och stek jackfruiten några minuter tills vattnet avdunstat. Häll ner BBQ-såsen och rör om.
 
Servera din pulled jackfruit i tortillan med guacamole (avokado+lime+salt+peppar) och färsk koriander.

Nyttig lingonglass med vegansk kolasås

Lingon och kola är en klassisk smakkombination. De syrliga, nästan sura, lingonen behöver kolans sötma för att bli sådär extra goda. Oftast så ser vi kombinationen i en lingonkolapaj, en ypperlig efterrätt - men inte lika optimal till frukost. Ni vet ju hur jag älskar att göra om efterrätter till nyttigare frukostalternativ, så denna gång bestämde jag mig för att det var lingonens och kolans tur. Det blev ingen paj, dock. Men en lingonglass med vegansk kolasås. Alltså. Glass och kolasås till frukost! Slå den om ni kan.
 
Glassen är egentligen bara en vanlig nicecream, det vill säga frysta bananer, men med frysta lingon denna gång. Kolasåsen däremot, är mer annorlunda än din vanliga kolasås. Istället för socker, smör och grädde, innehåller den bara två ingredienser: dadlar och sojamjölk. Kan låta märkligt, och självklart blir det inte exakt samma som vanlig kolasås, men extremt gott och perfekt till att toppa lingonglassen med. Er tur att testa, sedan vill jag veta vad ni tycker. Ciaoo!
 
 
Nyttig lingonglass 
(1 portion)
2 bananer
1 dl frysta lingon
 
1.
Mixa till en glass
 
Vegansk kolasås
(många portioner)
10 dadlar utan kärnor
¾ dl sojamjölk
 
1.
Mixa till en tjockare kolasås
 
Lägg upp glass i skål, swirla med kolasås, toppa med lingon.
 

Dadelbollar med pistagenötter och raw kakao

Det här är ju inte raketforskning direkt. Inte speciellt nytänkande heller - för vem har inte hört talas om "nyttiga chokladbollar" de senaste åren. Men oavsett vad, så är de här nyttiga chokladbollarna alldeles underbart goda, och perfekta när sötsuget slår till, eller varför inte innan träning när kroppen behöver en energi-boost. Superlätta att göra, och de går att variera i all oändlighet. Har ni inga dadlar hemma - använd torkade aprikoser. Har ni inga pistagenötter - ta mandel. Vill ni inte att de ska smaka vanilj - smaksätt med lakritspulver. You decide, som vanligt!
 
 
Dadelbollar med pistagenötter och raw kakao
(ca 20 stycken)
2 dl urkärnade dadlar
2 dl nötter (jag blandade pistagenötter, valnötter och mandel)
2 msk raw kakao
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
Kokosflingor till att rulla i
 
1.
Häll allt utom kokosflingorna i en mixer. Mixa till en chokladbolls-smet.
 
2.
Rulla till bollar. Rulla i kokos. Sätt in i kylen.
 
3.
Ta ut och ät efter 1-2 timmar.

Frukostglass på gröna ärtor, chiapudding och jordnötssmör

Det är svårt att få mina frukostskålar att se annorlunda ut - de består ju som oftast av någon slags krämig sak - bananglass, chiapudding, avokadoglass eller overnight oats - med olika topping. Men faktum är att jag försöker variera den så mycket som möjligt och denna gång bjuder jag er på något som ni kanske inte har testat förrut. Glass på frysta gröna ärtor! Jag har gjort det förut, då mixade jag dem med melon och mynta som passar perfekt till ärtor. Men denna gången valde jag att mixa dem med chiapudding, jordnötssmör och kardemumma. Så jädrans gott! Frysta ärtor är en sådan sak som jag kan äta som snacks. Det och cocktailtomater. Mums!
 
Testa det här om ni vill äta något supergrönt till frulle. Annorlunda smak - men gott!
 
 
Frukostglass på gröna ärtor, chiapudding och jordnötssmör
(1 portion)
1 ½ dl frysta gröna ärtor
¾ dl chiapudding
2 msk jordnötssmör
1 msk yoghurt
1 nyoa malen kardemumma
 
Topping, t.ex.
Granatäppelkärnor
Hampafrön
Kokosflakes
Kakaonibs
Flytande honung
 
1.
Chiapuddigen måste du förbereda natten innan. Mitt grundrecept är 2 msk chiafrön till 1 ½ dl kokosmjölk samt en nypa kardemumma. Blanda och ställ i kylen över natten.
 
2.
Mixa ärtor, chiapudding, jordnötssmör, yoghurt och kardemumma till en slät smet = glass.
 
3.
Häll upp i skål och toppa med valfri topping.
 
Buon appetito!

Cheesecakebrownie med hallon och blåbär

Den här kakan är till för alla ambivalenta själar som inte kan bestämma sig för om de är sugna på en brownie eller en cheesecake - här får man nämligen både och! Browniesmet, swirlad med cheesecakesmet = lördagslyx alla grande! Tyvärr är den inte glutenfri, men helt ärligt - ni kan med största sannolikhet ta detta glutenfria brownierecept (dubbla det dock) och blanda med cheesecakesmeten. Trist att jag inte kom på det förrän just precis nu... Nåväl. Den här kakan är till mina favoritbrorsbarns kombinerade namngivning och födelsedagskalas, så jag överlever utan - huvudsaken är att de är glada... well, en av dem, den andra lever på välling!
 
Jag har gjort samma kaka flera gånger tidigare, innan jag slutade med gluten, och jag kan garantera att det är en stor hit. Har haft med den till mitt före detta jobb flera gånger, och har aldrig fått så mycket beröm för en kaka tror jag! Smashing!
 
 
Brownie med cheesecake och hallon
(ca 20 bitar)

Browniebotten
225 g smör
4 stora ägg
4 dl socker
1,5 dl mjöl
1/4 tsk salt
2 dl kakao
1 tsk vaniljpulver

Cheesecakelager
225 g cream cheese
1/2 dl socker
1 stort ägg
3 msk mjöl

50 g färska hallon
50 g färska blåbär

Brownie
Värm ugnen till 175C. Smörj en 23x33 cm ugnsform.Smält smöret och låt det svalna något. Vispa socker och ägg ljust och fluffigt, cirka 4-5 minuter. I en annan skål, blanda mjöl, salt, kakao och vaniljpulver. Tillsätt smöret till ägg blandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa tills smeten precis går ihop.

Cheesecakelager 
Vispa allt till en slät smet.

Sätta ihop kakan
Häll 3/4 av browniesmeten i den förberedda ugnsformen. Häll cheesecakelagret över browniesmeten. Ringla resterande browniesmet ovanpå och använd sedan en gaffel eller en sked att dra igenom smeten för en "swirlad" effekt. Sprid ut hallon och blåbär ovanpå smeten. Grädda 45 minuter eller tills en provsticka kommer torr ur från kakan. Låt svalna helt innan du skär upp.

Glutenfria rödbetspannkakor med palsternacka, avokado och keso

Alltså, det här! Pannkakor är ju alltid kul, men när de är rosa, då måste det vara det roligaste som finns. Eller hur? Jag rev ner en kokt rödbeta i min glutenfria pannkakssmet och vips så blev allt färgat i den finaste av rosa färger. En bättre lunch, helt klart. Jag fick till och med min pappa att välja bort hans tilltänkta köpe-korv-med-bröd-lunch för att äta hemma med mig istället - och det mina vänner, det är en stor bedrift! Pappa mer än godkände lunchen - nu är det er tur att testa!
 
 
Glutenfria rödbetspannkakor med palsternacka, avokado och keso
(6 stycken)
1 kokt rödbeta
1 ½ dl bovetemjöl
2 dl valfri mjölk (jag hade soja)
2 ägg
½ tsk salt
Kokosolja till stekning
 
Palsternacka
Avokado
Keso 
Sallad
Nötter
Fetaost
 
1.
Riv rödbetan på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg i skål och blanda med övriga pannkaksingredienser. Låt stå och svälla i 20 minuter.
 
2.
Värm upp en panna på medelvärme. Lägg i en klick kokosolja. Stek pannkakor - jag använde cirka tre fjärdedelars deciliter per pannkaka. Se till att smeten sprids ut jämt i pannan. Vänd och stek några sekunder (typ 30) även på andra sidan. 
 
3.
Servera med palsternackor som du har rostat i ugnen med salt, peppar, paprikapulver och olivolja (det tar cirka 20 minuter på 220 grader - så sätt in palsternackorna innan du börjar steka pannkakorna). Det är också gott med sallad, keso, fetaost, nötter och avokado. Men gör er grej - det ni tycker bäst om.
 
Puss Hej Ciao Arrivederici!

Chocolate Mania Smoothie Bowl med saltrostade nötter

Det är fredag, och på fredagar får man lyxa till det! Lika bra att börja direkt på morgonen med fredaglyxen tycker jag, och då passar den här smoothie-skålen in helt perfekt. Den blev så god! Krämig och perfekt chokladig. Jag intalar mig att den är nyttig också, för jag använde raw kakaopulver utan socker. Och så sötade jag med dadlar. Och gjorde den krämig med chiapudding och banan. Och slängde i lite kokosmjölk. Helt enkelt tog jag vad som fanns i kylen, och resultatet blev som ni ser, episkt!
 
Dessutom toppade jag med saltrostade nötter som jag gjorde på 5 minuter igår. Det är superlätt. Lägg ner två deciliter valfria nötter i en torr stekpanna. När de har rostat och fått lite färg, häller du på tre fjärdedelars deciliter vatten och saltar direkt, cirka 2 tsk salt. Skaka om i pannan. När vattnet ångar bort, fastnar saltkristallerna på nötterna. Låt nötterna rosta klart i pannan tills de har torkat. Klart. 
 
 
Chocolate Mania Smoothie Bowl
(1 portion)
1 banan
2-3 små dadlar 
½ dl chiapudding (som stått i kylen över natten)
½ dl kokosmjölk
2 msk raw kakaopulver
½ dl saltrostade mandlar
½ dl granatäppelkärnor
Mynta
 
1.
Om du inte har chiapudding i kylen, så måste du börja att göra den dagen innan. Här hittar du mitt favoritrecept på chiapudding
 
2.
Blanda banan, dadlar, chiapudding, kokosmjölk och kakaopulver i en blender. Mixa till en tjockare smoothiekonsistens, nästan som en pudding. Om du vill ha den lösare - tillsätt mer mjölk.
 
3.
Lägg upp i skål och toppa med grovhackade mandlar och granatäppelkärnor. Dekorera med mynta.
 
Happy Friday folks!

Bakad halloumi i tomatsås med zucchininudlar

Jag har fortfarande min farmors gamla gutjärnspanna på besök här hemma. Jag har så många planer för den - då jag inte har en stekpanna jag kan ställa i ugnen i Milano tänkte jag passa på här. Problemet är bara att jag har så mycket annat jag vill äta, så pannan har tyvärr inte använts så mycket. Men idag tog jag tag i det. Och resultatet blev bakad halloumi i tomatsås. Med zucchininudlar. Alltså! Hej vad gott! Jag inspirerades väl mest från rätten Shakshuka där man bakar ägg i tomatsås, men eftersom det låg en halloumi och lockade i kylskåpet så tänkte jag om.
 
Rätten blir klar på 30 minuter och den är full av nyttigheter som du och kroppen blir glad av. Och får du tomatsås över, så är det bara att spara den i kylskåpet tills du är sugen på pasta och tomatsås - då har du redan det tuffa jobbet klart (och helt ärligt är det ju långt ifrån utmanande), och du behöver bara koka pastan för att få en smarrig måltid. Mångsidig maträtt med andra ord!
 
 
Bakad halloumi i tomatsås med zucchininudlar
(2 portioner)
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 sharlottenlök
800 g körsbärstomater på burk
400 ml vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 dl majs (konserv)
225 g halloumi
500 g zucchini
Färsk basilika
En nypa var (stor eller liten nypa, bestäm själv) av:
- salt
- peppar
- strösocker
- oregano
- paprikapulver
- spiskummin
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader grillvärme
 
2.
Sätt en panna på spisen, som du sedan kan sätta i ugnen, gärna gutjärn.
 
3.
Häll i olivolja i pannan. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i oljan. Häll på tomaterna och vattnet. Krydda med grönsaksbuljong och alla kryddor och låt sedan koka ner till hälften på medelvärme, det tar cirka 20 minuter.
 
4.
Häll i majsen.
 
5.
Skiva halloumini skivor och lägg på tomatsåsen. Sätt in i ugnen och låt stå tills halloumin fått fin färg och är mjuk och seg.
 
6.
Hyvla under tiden zucchinin med en osthyvel och skär den i strimlor. Koka upp vatten och häll över. Låt stå i 3 minuter, häll sedan av vattnet.
 
7.
Servera halloumin med zuuchininudlarna, toppa med färsk basilika.
 
Buon Appetito!

RSS 2.0